Mimo kategórií
Tak rychle otáčení kabátů po Ženevě ?!

Ani Severní Korea není tak šílená. Uprchlice popsala poměry na škole v USA
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/uprchlice-yeonmi-park-usa-univerzita-ani-kldr-neni-tak-silena.A210616_154747_zahranicni_kha


Pouhé 2 dny po Ženevě a u nás se už roztočily "korouhvičky" ?!


Ani Severní Korea není tak šílená. Uprchlice popsala poměry na škole v USA Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/uprchlice-yeonmi-park-usa-univerzita-ani-kldr-neni-tak-silena.A210616_154747_zahranicni_kha Pouhé 2 dny po Ženevě a u nás se už roztočily "korouhvičky" ?!
Upravené 18. 6. 2021 o 19:10

@ Ludvík
Mám osobní přáníčko. Technické povahy. Přál bych si, aby informační obsah názvů Tvých témat byl stejný, stejně konkrétní, jako je u vlastních Tvých příspěvků.
Říkám to, jako někdo, kdo se nevyhýbá formulacím typu “Tak brzo ?!”. Přiznávám se, že občas rád přeháním a představuju si, že to možná někoho pobaví...
Ale takovou formulaci dám třeba až jako první řádek vlastního příspěvku, nikdy jako název tématu.
Počítám, že to obecně zlepšuje orientaci mezi příspěvky zde na fóru a že je to lepší i z hlediska formulace vyhledávacích řetězců.


Tak uvidím, jaké budou palce :-)


@ Ludvík Mám osobní přáníčko. Technické povahy. Přál bych si, aby informační obsah názvů Tvých témat byl stejný, stejně konkrétní, jako je u vlastních Tvých příspěvků. Říkám to, jako někdo, kdo se nevyhýbá formulacím typu “Tak brzo ?!”. Přiznávám se, že občas rád přeháním a představuju si, že to možná někoho pobaví... Ale takovou formulaci dám třeba až jako první řádek vlastního příspěvku, nikdy jako název tématu. Počítám, že to obecně zlepšuje orientaci mezi příspěvky zde na fóru a že je to lepší i z hlediska formulace vyhledávacích řetězců. Tak uvidím, jaké budou palce :-)

suhlasim s Poctarom, nazov temy by mal byt zrozumitelnejsi smile


na Slovensku vysiel podobny clanok uz 1.5: https://www.postoj.sk/77885/novy-clanok


suhlasim s Poctarom, nazov temy by mal byt zrozumitelnejsi :) na Slovensku vysiel podobny clanok uz 1.5: https://www.postoj.sk/77885/novy-clanok

Moderator

na Slovensku vysiel podobny clanok


Pochybuji, že by člověk, který se narodil v roce 1987, byl schopen srovnávat současnou Ameriku s poměry v ČSSR před rokem 1989.


[quote="pid:20698, uid:10"]na Slovensku vysiel podobny clanok[/quote] Pochybuji, že by člověk, který se narodil v roce 1987, byl schopen srovnávat současnou Ameriku s poměry v ČSSR před rokem 1989.
Upravené 18. 6. 2021 o 10:32

Tak rychle!?


Původní název mi přidal mnohem vhodnější a výstižnější, takhle to vypadá na první pohled jako nějaká pomluva Severní Koree (když je etalonem šílenství). Hned jsem věděl o co jde a navíc to bylo v mimo téma, kde vtip neruší. Je to jenom otázka času až začne informační pole válcovat USA (nad)státní elity, GP je v tom mistr (mistr pomluv - viz. Neruda Jak žebrák k větší nouzi přišel). A pak nastane otáčení kabátů (stejně jako otočili ty důvěřiví lidé v Nerudově povídce).


@Ludvíku za mě, to se ti povedlo, klidně to dej alespoň za nový název do závorky, tím také naznačíš, jaký byl původní titulek tématu a čeho se týkali reakce přispívatelů. Osobně bych vyhověl většině takto:
"Tak rychle!? (otáčení kabátů po Ženevě)".
Zůstal tvořivý (božský) vtip a upřesněním kontextu by zmizela nejasnost.

Tak rychle!? Původní název mi přidal mnohem vhodnější a výstižnější, takhle to vypadá na první pohled jako nějaká pomluva Severní Koree (když je etalonem šílenství). Hned jsem věděl o co jde a navíc to bylo v mimo téma, kde vtip neruší. Je to jenom otázka času až začne informační pole válcovat USA (nad)státní elity, GP je v tom mistr (mistr pomluv - viz. Neruda Jak žebrák k větší nouzi přišel). A pak nastane otáčení kabátů (stejně jako otočili ty důvěřiví lidé v Nerudově povídce). @Ludvíku za mě, to se ti povedlo, klidně to dej alespoň za nový název do závorky, tím také naznačíš, jaký byl původní titulek tématu a čeho se týkali reakce přispívatelů. Osobně bych vyhověl většině takto: "Tak rychle!? (otáčení kabátů po Ženevě)". Zůstal tvořivý (božský) vtip a upřesněním kontextu by zmizela nejasnost.
Upravené 18. 6. 2021 o 19:30

ohľadom názvov tém (všeobecne, nie v tejto) - mám taký sen, že všetky názvy tém sa raz budú písať s diakritikou (staré najnavštevovanejšie sa dajú spätne upraviť). je to predsa len na hlavnej stránke a vyzeralo by to profesionálnejšie aj pre nových návštevníkov.
aby mi to prestalo tak vadiť, musel som si vsugerovať, že takto (bez diakritiky) to vyzerá viac neutrálne česko-slovensky smile


ohľadom názvov tém (všeobecne, nie v tejto) - mám taký sen, že všetky názvy tém sa raz budú písať s diakritikou (staré najnavštevovanejšie sa dajú spätne upraviť). je to predsa len na hlavnej stránke a vyzeralo by to profesionálnejšie aj pre nových návštevníkov. aby mi to prestalo tak vadiť, musel som si vsugerovať, že takto (bez diakritiky) to vyzerá viac neutrálne česko-slovensky (mm)
Upravené 18. 6. 2021 o 20:11

Tuhle zpravu jsem urcite cetl uz pred Zenevou


To s tím nesouvisí, jde o práci s informačním polem. Informační moduly v dnešním mainstreamu mají s probíhajícími procesy minimum společného. Nezáleží na tom, kdy se událost stala, jestli se vůbec stala, záleží kdy se začala objevovat na předních pozicích v mainstreamových mediích a z toho lze usoudit, jakým směrem se vodí stádo. Stádem míním elity, které jsou totiž o mnoho více "stádovitější" než většinový než dav, který je zaneprázdněn svým přežitím (či žitím) - obdobně jako cestující musí projet stanovenou trasou ve veřejné dopravě a těžko s tím může něco okamžitě udělat, tak dav jedná podle info-pole tvořeného tupým stádem elit, které pase GP.


[quote="pid:20780, uid:306"]Tuhle zpravu jsem urcite cetl uz pred Zenevou[/quote] To s tím nesouvisí, jde o práci s informačním polem. Informační moduly v dnešním mainstreamu mají s probíhajícími procesy minimum společného. Nezáleží na tom, kdy se událost stala, jestli se vůbec stala, záleží kdy se začala objevovat na předních pozicích v mainstreamových mediích a z toho lze usoudit, jakým směrem se vodí stádo. Stádem míním elity, které jsou totiž o mnoho více "stádovitější" než většinový než dav, který je zaneprázdněn svým přežitím (či žitím) - obdobně jako cestující musí projet stanovenou trasou ve veřejné dopravě a těžko s tím může něco okamžitě udělat, tak dav jedná podle info-pole tvořeného tupým stádem elit, které pase GP.
Upravené 18. 6. 2021 o 22:22

mám taký sen, že všetky názvy tém sa raz budú písať s diakritikou

K tomuto snu se připojuji.
Diakritika je velmi významnou součástí našich národních svébytností.
Podrobněji to rozebírám zde
Diakritika hraje v životě národů, které ji v jazyce mají, mimořádnou (explicitně nedoceněnou) úlohu. Není možné se jí jen tak vzdát, je to věc přežití národa. Mezi všemi písmeny s diakritikou pak kraluje boží "Ř".

Slovenštinu jsem zatím moc neřešil. Vypadá to tak, že tam sice není přítomen tak těžký kalibr jako je “Ř”, ale je to kompenzováno větší kvantitou “menších” kalibrů: zvláštní pozornost si zaslouží dz, dž, ĺ, ľ, ô, ŕ. (protože proti těmto “bojovníkům” může Čeština postavit pouze ř, ů)
Dz/dž jsou přímou vazbou Slovenštiny na Staroslovanský jazyk.
Ŕ lze považovat za slovenskou “odlehčenou” verzi Ř, pokud budeme věřit wikipedii, prakticky se používá pouze na Slovensku (ještě Dolnolužická srbština cca 7000 mluvčích a Votština cca 20 mluvčích).
Ä je pravděpodobně ve Slovenštině neslovanská příměs, dle wikipedie je Slovenština jediný Slovanský jazyk s touto hláskou.


Moderní technika, zvláště mobilní zařízení, nás svádí k opuštění diakritiky. Lze tak psát rychleji. Taky jsem si všiml, že na mobilu má sms bez diakritiky menší velikost (zabírá menší počet bajtů).
Počítám, že vzdání se diakritiky by bylo konceptuální chybou na 1. prioritě zobecněných prostředků řízení. Věřím, že Mistr Jan Hus, by souhlasil.


Závěrečná poznámka k diakritice. Pokud budeme uvažovat hláskové jazyky, tak jazykem se suverénně nejvyšším výskytem diakritických znamének (co do počtu typů i do frekvence výskytů) je...
...hebrejština.
Konec konců, počítám s tím, že jewrejové jsou všechno možné, jen ne blbí.


Dodatek: diakritika nejsou jen znaménka, jsou to hlavně ty zvuky a zvuky jsou vibrace...


[quote="pid:20783, uid:413"]mám taký sen, že všetky názvy tém sa raz budú písať s diakritikou[/quote] **K tomuto snu se připojuji.** Diakritika je velmi významnou součástí našich národních svébytností. Podrobněji to rozebírám zde [quote="pid:8896, uid:240"]Diakritika hraje v životě národů, které ji v jazyce mají, mimořádnou (explicitně nedoceněnou) úlohu. Není možné se jí jen tak vzdát, je to věc přežití národa. Mezi všemi písmeny s diakritikou pak kraluje boží "Ř".[/quote] Slovenštinu jsem zatím moc neřešil. Vypadá to tak, že tam sice není přítomen tak těžký kalibr jako je “Ř”, ale je to kompenzováno větší kvantitou “menších” kalibrů: zvláštní pozornost si zaslouží dz, dž, ĺ, ľ, ô, ŕ. (protože proti těmto “bojovníkům” může Čeština postavit pouze ř, ů) Dz/dž jsou přímou vazbou Slovenštiny na Staroslovanský jazyk. Ŕ lze považovat za slovenskou “odlehčenou” verzi Ř, pokud budeme věřit wikipedii, prakticky se používá pouze na Slovensku (ještě Dolnolužická srbština cca 7000 mluvčích a Votština cca 20 mluvčích). Ä je pravděpodobně ve Slovenštině neslovanská příměs, dle wikipedie je Slovenština jediný Slovanský jazyk s touto hláskou. Moderní technika, zvláště mobilní zařízení, nás svádí k opuštění diakritiky. Lze tak psát rychleji. Taky jsem si všiml, že na mobilu má sms bez diakritiky menší velikost (zabírá menší počet bajtů). Počítám, že vzdání se diakritiky by bylo konceptuální chybou na 1. prioritě zobecněných prostředků řízení. Věřím, že Mistr Jan Hus, by souhlasil. Závěrečná poznámka k diakritice. Pokud budeme uvažovat hláskové jazyky, tak jazykem se suverénně nejvyšším výskytem diakritických znamének (co do počtu typů i do frekvence výskytů) je... ...hebrejština. Konec konců, počítám s tím, že jewrejové jsou všechno možné, jen ne blbí. Dodatek: diakritika nejsou jen znaménka, jsou to hlavně ty zvuky a zvuky jsou vibrace...
Upravené 18. 6. 2021 o 23:40

aby mi to prestalo tak vadiť, musel som si vsugerovať, že takto (bez diakritiky) to vyzerá viac neutrálne česko-slovensky

Ej, to je milosrdná lež...


[quote="pid:20783, uid:413"]aby mi to prestalo tak vadiť, musel som si vsugerovať, že takto (bez diakritiky) to vyzerá viac neutrálne česko-slovensky[/quote] Ej, to je milosrdná lež...

Diakritika je velmi významnou součástí našich národních svébytností.
Diakritiku vnimam ako problem/nedokonalost abecedy, jej nevhodnost vyjadrit slova nasich jazykov. Pozrite sa na azbuku .... kde su tam dlzne, mekcene atd? Mohli by sme povedat, ze "Nauc sa pisat s diakritikou a bud ticho" - a ked pojdem do polska tak zase sa mam ucit, po ktorych pismenkach si podavali ciarky aby vedeli tym slabym pismom vyjadrit slovo? Napr ą, ę, ł, ć, ś, ź, ż, ń Ved to je parodia na pismo ... Z mojo pohladu navrat k nasim korenom (odkopnutie latinky, prechod k azbuke alebo dokonca k Runam) - to je cesta.


[quote="pid:20795, uid:240"]Diakritika je velmi významnou součástí našich národních svébytností.[/quote]Diakritiku vnimam ako problem/nedokonalost abecedy, jej nevhodnost vyjadrit slova nasich jazykov. Pozrite sa na azbuku .... kde su tam dlzne, mekcene atd? Mohli by sme povedat, ze "Nauc sa pisat s diakritikou a bud ticho" - a ked pojdem do polska tak zase sa mam ucit, po ktorych pismenkach si podavali ciarky aby vedeli tym slabym pismom vyjadrit slovo? Napr ą, ę, ł, ć, ś, ź, ż, ń Ved to je parodia na pismo ... Z mojo pohladu navrat k nasim korenom (odkopnutie latinky, prechod k azbuke alebo dokonca k Runam) - to je cesta.
Upravené 19. 6. 2021 o 08:16

Ani Severní Korea není tak šílená. Uprchlice popsala poměry na škole v USA


Skôr je to práca patriotov pri formovaní amerického a aj iného infopola pre veľkú čistku...


[quote="pid:20690, uid:270"]Ani Severní Korea není tak šílená. Uprchlice popsala poměry na škole v USA[/quote] Skôr je to práca patriotov pri formovaní amerického a aj iného infopola pre veľkú čistku...

Moderátor

„Moskva“ a „Admirál Essen“ míjí úžinu
https://colonelcassad.livejournal.com/6850791.html


"Vlajková loď Černomořské flotily, raketový křižník Moskva, doprovázený raketovou fregatou Admirálem Essenem, propluly průlivy a zamířily do Středozemního moře, kde budou působit jako součást ruské námořní skupiny působící ve východním Středomoří.


Po Ženevě se karta zřejmě obrací i v Černém moři a Východním Středomoří.


„Moskva“ a „Admirál Essen“ míjí úžinu https://colonelcassad.livejournal.com/6850791.html "Vlajková loď Černomořské flotily, raketový křižník Moskva, doprovázený raketovou fregatou Admirálem Essenem, propluly průlivy a zamířily do Středozemního moře, kde budou působit jako součást ruské námořní skupiny působící ve východním Středomoří. Po Ženevě se karta zřejmě obrací i v Černém moři a Východním Středomoří.
Upravené 19. 6. 2021 o 12:04

Moderní technika, zvláště mobilní zařízení, nás svádí k opuštění diakritiky. Lze tak psát rychleji. Taky jsem si všiml, že na mobilu má sms bez diakritiky menší velikost (zabírá menší počet bajtů).


Když mi někdo napíše zprávu bez diakritiky, tak si říkám, že buď na mě se*e a nestojím mu za diakritiku nebo má anglickou klávesnici. :-)


Občas, když vím, že ten člověk je ve velkém spěchu, mi to tak nevadí, ale pokud se jedná o běžný jev, tak nepřítomnost diakritiky na mě působí dost špatným dojmem. Dokonce horším dojmem než kdybych se měl s Čechem bavit anglicky.


PS.: Promiň Ferry. :-)


[quote="pid:20795, uid:240"]Moderní technika, zvláště mobilní zařízení, nás svádí k opuštění diakritiky. Lze tak psát rychleji. Taky jsem si všiml, že na mobilu má sms bez diakritiky menší velikost (zabírá menší počet bajtů).[/quote] Když mi někdo napíše zprávu bez diakritiky, tak si říkám, že buď na mě se*e a nestojím mu za diakritiku nebo má anglickou klávesnici. :-) Občas, když vím, že ten člověk je ve velkém spěchu, mi to tak nevadí, ale pokud se jedná o běžný jev, tak nepřítomnost diakritiky na mě působí dost špatným dojmem. Dokonce horším dojmem než kdybych se měl s Čechem bavit anglicky. PS.: Promiň Ferry. :-)
2.25k
13
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept