Zdravie a záhrada
Vědci pracují na syntetických krvinkách. Žene je nedostatek dárců
Y

Vědci intenzivně pracují na „výrobě“ umělé krve, která by nahradila lidskou. Důvodů je víc. Nedostatek dárců, prodloužení skladovatelnosti krve při běžných teplotách, ale též vidina obřího byznysu.
Japonští výzkumníci vyvinuli umělou krev, již lze teoreticky poskytnout všem pacientům bez ohledu na jejich krevní skupinu… Testy provedené na zvířatech byly jen uspokojivé.
To nanotechnologové ze Spojených států vytvořili umělé červené krvinky, ty, které jsou pro lidský organismus zásadní: rozvádějí v těle kyslík, tkáně bez nich rychle odumírají.
Syntetické krvinky (vzniklé ovšem za pomoci lidských) mohou však přepravovat i jiné látky, lze do nich vložit onkologické léky, magnetické nanočástice či biosenzory sledující zdravotní stav pacienta…
https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/na-synteticke-krvinky-si-pockame-vedce-zene-nedostatek-darcu-a-vidina-obriho-by.A210609_102822_ln-zdravi_ape


Vědci intenzivně pracují na „výrobě“ umělé krve, která by nahradila lidskou. Důvodů je víc. Nedostatek dárců, prodloužení skladovatelnosti krve při běžných teplotách, ale též vidina obřího byznysu. Japonští výzkumníci vyvinuli umělou krev, již lze teoreticky poskytnout všem pacientům bez ohledu na jejich krevní skupinu… Testy provedené na zvířatech byly jen uspokojivé. To nanotechnologové ze Spojených států vytvořili umělé červené krvinky, ty, které jsou pro lidský organismus zásadní: rozvádějí v těle kyslík, tkáně bez nich rychle odumírají. Syntetické krvinky (vzniklé ovšem za pomoci lidských) mohou však přepravovat i jiné látky, lze do nich vložit onkologické léky, magnetické nanočástice či biosenzory sledující zdravotní stav pacienta… https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/na-synteticke-krvinky-si-pockame-vedce-zene-nedostatek-darcu-a-vidina-obriho-by.A210609_102822_ln-zdravi_ape

Nějakých 30 let zpátky jsem se díval na nějaký film, název si už nepamatuji, ale tam šlo také o výzkum náhrady krve. Vedla jej jedna doktorka, která všude prohlašovala, jak je to dobrá věc a že je potřeba tuto umělou krev začít testovat na lidech.
Děj pokračoval tak, že se na dálnici stala nehoda, a jeden z lidí potřeboval krevní transfuzi. Tak ji zavolali, jestli to tomu mladému člověku mají podat. Ta doktorka to odsouhlasila. Tím příjemcem byl její syn. Nepřežil.
Dodnes si ten hrůzný zážitek z filmu pamatuji. Myslel jsem, že se toho nedožiji a hle, je to tady.


Nějakých 30 let zpátky jsem se díval na nějaký film, název si už nepamatuji, ale tam šlo také o výzkum náhrady krve. Vedla jej jedna doktorka, která všude prohlašovala, jak je to dobrá věc a že je potřeba tuto umělou krev začít testovat na lidech. Děj pokračoval tak, že se na dálnici stala nehoda, a jeden z lidí potřeboval krevní transfuzi. Tak ji zavolali, jestli to tomu mladému člověku mají podat. Ta doktorka to odsouhlasila. Tím příjemcem byl její syn. Nepřežil. Dodnes si ten hrůzný zážitek z filmu pamatuji. Myslel jsem, že se toho nedožiji a hle, je to tady.

už ted je nedostatek dárců..a perspektiva do budoucna? nejenom krev od očkovanců, ale i umělou...brrr..
kdysi jsem chodila darovat krev, mám poměrně vzácnou, si mne tam považovaly...aaa, přišlo B minus smile
jenže pak jsem zjistila, že zatímco já idealista, tam chodím s tím, že dělám to dobro, s krví nemocnice čile obchoduje..tak jsem tak nějak přestala..


už ted je nedostatek dárců..a perspektiva do budoucna? nejenom krev od očkovanců, ale i umělou...brrr.. kdysi jsem chodila darovat krev, mám poměrně vzácnou, si mne tam považovaly...aaa, přišlo B minus :D jenže pak jsem zjistila, že zatímco já idealista, tam chodím s tím, že dělám to dobro, s krví nemocnice čile obchoduje..tak jsem tak nějak přestala..

Ta bude zřejmě pro ty syntetické zombí davy , které jásají že mají tečku . A spoustu teček mají ještě slíbeno .
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ockovani-kampan/r~c539f68a9c4111eb99faac1f6b220ee8/&ved=2ahUKEwiWv7iw65_xAhUhtYsKHejEAIUQFjACegQICxAC&usg=AOvVaw28jxCgXWfaaW9lfkw0GsEn
Mám vážné podezdření , že žádný jásot ze strany židů nebyl , když přišlo nařízení o našití žlutých hvězd , coby označení vyvrženců společnosti .
Jenže člověk od té doby urazil dlouhou cestu ke své degeneraci , když ztrácí i pud sebezáchovy .


Ta bude zřejmě pro ty syntetické zombí davy , které jásají že mají tečku . A spoustu teček mají ještě slíbeno . https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ockovani-kampan/r~c539f68a9c4111eb99faac1f6b220ee8/&ved=2ahUKEwiWv7iw65_xAhUhtYsKHejEAIUQFjACegQICxAC&usg=AOvVaw28jxCgXWfaaW9lfkw0GsEn Mám vážné podezdření , že žádný jásot ze strany židů nebyl , když přišlo nařízení o našití žlutých hvězd , coby označení vyvrženců společnosti . Jenže člověk od té doby urazil dlouhou cestu ke své degeneraci , když ztrácí i pud sebezáchovy .

jenže pak jsem zjistila, že zatímco já idealista, tam chodím s tím, že dělám to dobro, s krví nemocnice čile obchoduje..tak jsem tak nějak přestala..


Nebolo to za čias Dzurindu a jeho ministra Zajaca? Ak nechceš aby sa teoreticky kupčilo s tvojou krvou tak choď darovať napr. trombocyty. Podľa slov lekárky z NTS, ktorá ma požiadala či sa nechcem stať darcom, volajú ľudí len ak ju potrebujú pre konkrétneho pacienta. Nedá sa skladovať príliš dlho, len cca 9-12 dní. Netvrdím, že s tým sa nedá obchodovať, ale je tu výrazne menšia šanca.


PS: ja som zatiaľ nestratil ilúziu o darcovstve, tak zatiaľ chodím :-)


[quote="pid:20671, uid:163"]jenže pak jsem zjistila, že zatímco já idealista, tam chodím s tím, že dělám to dobro, s krví nemocnice čile obchoduje..tak jsem tak nějak přestala..[/quote] Nebolo to za čias Dzurindu a jeho ministra Zajaca? Ak nechceš aby sa teoreticky kupčilo s tvojou krvou tak choď darovať napr. trombocyty. Podľa slov lekárky z NTS, ktorá ma požiadala či sa nechcem stať darcom, volajú ľudí len ak ju potrebujú pre konkrétneho pacienta. Nedá sa skladovať príliš dlho, len cca 9-12 dní. Netvrdím, že s tým sa nedá obchodovať, ale je tu výrazne menšia šanca. PS: ja som zatiaľ nestratil ilúziu o darcovstve, tak zatiaľ chodím :-)
428
4
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept