Zahraničná politika
Cena zlata v reakci na plánované zvyšování úrokových sazeb klesla pod 1800 dolarů za unci
Y

Cena zlata odpoledne sestoupila na světových trzích pod 1800 dolarů (zhruba 38 500 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Americká centrální banka (Fed) totiž ve středu signalizovala, že začne se zvyšováním úrokových sazeb dříve, než se předpokládalo.
Fed ve středu podle očekávání ponechal svou klíčovou úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta. Výhled prvního zvýšení základní sazby ale posunul už na rok 2023, zatímco dříve počítal s rokem 2024. Cena zlata ve středu v reakci na změnu výhledu klesla o 2,5 procenta.
Vyšší úrokové sazby prohlubují nevýhodu zlata oproti investicím, které přinášejí úroky. Vyhlídky na růst úroků v USA navíc podporují kurz dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což omezuje poptávku. „Pro zlato je to tak nyní dvojitý úder,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Peter Fertig ze společnosti Quantitative Commodity Research.
https://www.lidovky.cz/byznys/cena-zlata-v-reakci-na-planovane-zvysovani-urokovych-sazeb-klesla-pod-1800-dolar.A210617_154145_ln_ekonomika_lihem


Cena zlata odpoledne sestoupila na světových trzích pod 1800 dolarů (zhruba 38 500 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Americká centrální banka (Fed) totiž ve středu signalizovala, že začne se zvyšováním úrokových sazeb dříve, než se předpokládalo. Fed ve středu podle očekávání ponechal svou klíčovou úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta. Výhled prvního zvýšení základní sazby ale posunul už na rok 2023, zatímco dříve počítal s rokem 2024. Cena zlata ve středu v reakci na změnu výhledu klesla o 2,5 procenta. Vyšší úrokové sazby prohlubují nevýhodu zlata oproti investicím, které přinášejí úroky. Vyhlídky na růst úroků v USA navíc podporují kurz dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což omezuje poptávku. „Pro zlato je to tak nyní dvojitý úder,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Peter Fertig ze společnosti Quantitative Commodity Research. https://www.lidovky.cz/byznys/cena-zlata-v-reakci-na-planovane-zvysovani-urokovych-sazeb-klesla-pod-1800-dolar.A210617_154145_ln_ekonomika_lihem
154
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept