Politika v ČR
Pojmu „podněcování k nenávisti” chybí jasná definice. Vitásková posoudila návrh novely od SPD

Začátkem června poslanecký klub SPD a bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) navrhli vyškrtnout z trestního zákoníku § 365 o podněcování k nenávisti. Důvodem je nejasná definice pojmu a omezování svobody projevu. Návrh zhodnotila Alena Vitásková, předsedkyně Institutu na ochranu lidských práv svobod.


Návrh považuji za prospěšný z jednoho prostého důvodu. Pokud je v zákoně nejasná definice, pak si může nejen státní zástupce (jako žalobce), ale rovněž soudce udělat výklad podle sebe, skrývá se tak beztrestně za svůj právní názor. Pak dochází k tomu, že některé shodné skutky se trestají, nebo netrestají, a to podle toho, kdo nenávist šíří,” konstatovala Vitásková.


Navíc Alena Vitásková podotkla, že podněcování k nenávisti považuje za závažný problém a nemá to nic společného se svobodou projevu. Podle ní je to velmi nebezpečný celospolečenský jev, který může vyústit k občanským nepokojům, válkám.
https://cz.sputniknews.com/20210615/pojmu-podnecovani-k-nenavisti-chybi-jasna-definice-vitaskova-posoudila-navrh-novely-od-spd-14850101.html


Začátkem června poslanecký klub SPD a bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) navrhli vyškrtnout z trestního zákoníku § 365 o podněcování k nenávisti. Důvodem je nejasná definice pojmu a omezování svobody projevu. Návrh zhodnotila Alena Vitásková, předsedkyně Institutu na ochranu lidských práv svobod. Návrh považuji za prospěšný z jednoho prostého důvodu. Pokud je v zákoně nejasná definice, pak si může nejen státní zástupce (jako žalobce), ale rovněž soudce udělat výklad podle sebe, skrývá se tak beztrestně za svůj právní názor. Pak dochází k tomu, že některé shodné skutky se trestají, nebo netrestají, a to podle toho, kdo nenávist šíří,” konstatovala Vitásková. Navíc Alena Vitásková podotkla, že podněcování k nenávisti považuje za závažný problém a nemá to nic společného se svobodou projevu. Podle ní je to velmi nebezpečný celospolečenský jev, který může vyústit k občanským nepokojům, válkám. https://cz.sputniknews.com/20210615/pojmu-podnecovani-k-nenavisti-chybi-jasna-definice-vitaskova-posoudila-navrh-novely-od-spd-14850101.html

někdy stačí deklarovat spojenectví i touto formou.


někdy stačí deklarovat spojenectví i touto formou.
154
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept