Zahraniční analytici
„SSSR si nás více vážil“: Evropa ponižuje Polsko. Polský ústavní soud potvrdil prioritu vnitrostátních právních předpisů před evropskými.

Dávám k pozornosti analýzu Vladimíra Kornilova (často je vidět v poředech u Solovjova) o současném právním sporu mezi Polskem a EU


Proces odchodu Polska z Evropské unie může začít zítra . Ne, ještě ne oficiální nebo rychlý. Pojem „legální Polexit“ (analogicky s Brexitem) je však již v polských médiích v plném proudu .
Faktem je, že v úterý je naplánováno zasedání Ústavního soudu v Polsku, které má v úmyslu posoudit 129stránkový požadavek předsedy vlády Mateusze Morawieckého, čí rozhodnutí mají v zemi přednost - evropského soudu nebo polských soudních orgánů? Žádost byla předložena 29. března, ale soud, který čelil tvrdé reakci Evropanů, verdikt odložil. Soud začal v dubnu a jednání bylo naplánováno na 13. května. Ale pod různými záminkami byli odloženi na 15. června. Proto zítra, v 11:00 místního času, začne ve Varšavě proces , který by se mohl stát mezníkem ve vztazích mezi Evropskou unií a Polskem.


Brusel minulý týden významně zvýšil sázky na tyto soudní spory, když evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders poslal dopis polskému ministrovi pro evropské záležitosti Konradovi Szymanskému, v němž požaduje, aby byla Morawieckiho žádost z tribunálu stažena. Pokud by Brusel chtěl více ublížit Polákům, těžko by mohl přijít s něčím lepším. Dopis komisaře byl vnímán jako urážka polských úřadů a ultimátum - tak polská média představila frázi „ Evropská komise si vyhrazuje právo přijmout vhodná opatření.“
Reynders dal Varšavě jeden měsíc na odpověď. Reakce zástupců polských orgánů však byla okamžitá. Moravetsky speciálně svolal tiskovou konferenci, aby kategoricky odmítl stáhnout svou žádost. Premiér uvedl, že to udělal proto, aby „navíc znovu potvrdil nadřazenost našeho právního zákona, naší ústavy, což je nejvyšší právní akt v našem právním systému, nad evropským právem“.
A to polský premiér se ještě snažil volit vhodná slova. Jeho kolegové byli kategoričtější a vydali proti Reyndersovi celou řadu útočných tirád. Polský ministr spravedlnosti a zároveň generální prokurátor země Zbigniew Zöbro tak obvinili evropského komisaře z absence „dobrých mravů a ​​kultury“. „Pan Reinders zjevně nepromoval na té dobré škole, která učí nejen základním principům kultury v oblasti politiky, ale také kulturu mezilidské komunikace,“ uvedl ministr .


Zöbro navíc souhlasil s tím, že Sovětský svaz prokazoval větší úctu k Polsku a jeho právnímu systému než současná Evropská unie. Ministr obvinil EU, že projevuje „aroganci a koloniální vidění Polska“, a vyslovil frázi, kterou mnozí vnímali jako pobuřující: „Nemohu si vzpomenout na jediného tajemníka z Moskvy, který napsal dopis Wojciechovi Jaruzelskému nebo jeho předchůdcům, který by požadoval odvolání nějaké žaloby do polského soudu. I v té době se zachovávalo zdání, že Poláci samostatně rozhodují v rámci skutečného socialismu a neřídí se pokyny a nařízení moskevských úředníků. “ Až donedávna byla taková srovnání nemyslitelná v zemi, kde byla oficiálně zakázána glorifikace komunistického systému.


A nešlo o náhodně vyřčenou frázi - Zobro několikrát v různých rozhovorech zopakoval srovnání současné Evropské unie s bývalým SSSR . Řekl například : „Neokoloniální myšlení bruselských elit je velmi jasné. Žádosti sovětských soudruhů byly formulovány také formou rady.“
Pokud současní polští ministři již mohou tolerovat takové do očí bijící urážky vůči Evropské unii (autor asi měl na mysli z pohledu EU), můžete si představit, co se děje ve sloupcích všech druhů pravicových a nacionalistických komentátorů v různých polských médiích. Ukázkovou je v tomto smyslu poznámka slavného polského analytika a spisovatele Miloše Manasterského. Přímo naznačuje potřebu odebrat Reindersovi dva polské řády udělené před šesti lety a také obviňuje bruselskou elitu z „neokoloniálních aspirací“ týkajících se Polska.
Manastersky náhle pochopil skutečnou roli svého státu v EU: "Když se Polsko v květnu 2004 stalo členem Evropské unie, radost v naší zemi byla všude. Těch několik skeptiků, kteří varovali, že jsme ještě nedosáhli ráje." byli vnímany, jako šílenci. <...> Bylo nám řečeno, že evropští vůdci, kteří s úsměvem přivítali Polsko v elitním klubu, jsou vedeni solidaritou a altruismem vůči nám. Nikdo neřekl, že do tohoto klubu vstupujeme pouze na úklid a podávání nápojů. “ Ano, varšavským analytikům trvalo dlouho, než pochopili skutečné cíle a záměry evropských elit ohledně Poláků.


Je třeba poznamenat, že dosud žádný ze zástupců polského politického mainstreamu nevznesl otázku odchodu z Evropské unie. Polexit drtivá většina Poláků nepodporuje. Proto politici sami nazývají tuto myšlenku „absolutní absurditou . “ V roce 2018 však Donald Tusk, bývalý polský premiér a poté šéf Evropské rady, upozornil na nebezpečí „náhodného ocitnutí se“ mimo EU . Mnoho polských analytiků věří, že otázka odchodu z Evropské unie vstoupí do politické agendy země bezprostředně poté, co Polsko přejde z kategorie hlavního spotřebitele evropských fondů k dárcům. A taková vyhlídka po odchodu Británie z EU se zdá být docela reálná. Poté se „prozření“ Poláků ohledně „altruismu evropských elit“ prudce zrychlí.
Napětí, které v posledních letech panovalo mezi Bruselem a Varšavou kvůli pokusům polských orgánů získat plnou kontrolu nad jejich soudním systémem, již dávno přerostlo v otevřenou právní válku. Pokud Ústavní soud rozhodne o nadřazenosti základního práva Polska nad evropskými zákony (a existuje jen málo pochybností o takovém verdiktu, vzhledem k postavení soudců, kteří jsou více než loajální současné vládě), mohlo by se to skutečně stát určitým bodem, kdy návrat už nebude možný a poté Evropská komise přejde k přísným sankcím vůči Polsku.
Polský publicista Jacek Karnowski věří , že současná právní konfrontace je mezníkem ve vztazích mezi jeho zemí a Evropskou unií. "Tlak na Varšavu roste," píše. "Začínají používat nástroje, které si dosud bylo těžké představit. V sázce je naše suverenita."


A výše zmíněný Manasterský vůbec vyhrožuje Evropě odporem proti pokusu o přeměnu Polska na kolonii a vytváří historické analogie. "S Poláky to není tak snadné," píše. "Každý, kdo se nám v minulosti pokoušel vládnout, to viděl. Vypořádali jsme se s mnohem dramatičtějšími situacemi. Navíc to nyní můžeme zvládnout, když jsme se přesvědčili, že Belgická čokoláda není o nic lepší, než polská, nemluvě o hranolkách s majonézou. “
Rozvířením takových protievropských emocí jasně připravují veřejnost pro vleklý konflikt s Bruselem. Podle francouzského specialisty na evropské právo, profesora Laurenta Pescha, může současné zhoršení právního konfliktu nakonec „vytlačit Polsko z EU“. Domnívá se , že „Pokud Polsko zruší rozhodnutí Evropského soudu , dostaneme přímý konflikt, a to nejen zjevný - se soudem, ale také se smlouvami v rámci EU. EU nebude měnit své smlouvy. Z pohledu EU bude třeba odpovědět na to finančními sankcemi. Polská vláda bude mít dvě možnosti: zaplatit nebo opustit Evropskou unii. Blížíme se k okamžiku, kdy nebude možné vést dialog, a začne otevřený konflikt. "
Obě strany jsou nyní přesvědčeny, že jejich soupeř blafuje. Varšava zjevně provokuje Brusel k zahájení sankčního řízení a pohrůžkám, že vůči Polsku uplatní článek 50 Smlouvy o Evropské unii, který stanoví vystoupení nebo vyloučení státu. Evropská komise je přesvědčena, že Varšava nebude souhlasit s prudkým zhoršením konfliktu, aby nedošlo k Polexitu. Ale čím dále se tento spor vyvíjí, čím jsou větší emoce , tím méně zbývá možností pro „nekrvavé“ východisko z právní krize.
Polákům stále přísněji a otevřeněji dávají najevo: když jste souhlasili se vstupem do Evropské unie, jste se „dobrovolně a s písněmi“ vzdali své suverenity a proto nedělejte teď překvapený obličej a přesně sledujte nařízením evropských komisařů tak, jak dříve jste sledovali "radám" komisařů z Moskvy.
Dobrá lekce pro ty země, které si stále myslí, že evropská integrace je „cestou do nebe“.
https://ria.ru/20210614/polsha-1736857284.html


D&aacute;v&aacute;m k pozornosti anal&yacute;zu Vladim&iacute;ra Kornilova (často je vidět v poředech u Solovjova) o současn&eacute;m pr&aacute;vn&iacute;m sporu mezi Polskem a EU Proces odchodu Polska z Evropsk&eacute; unie může zač&iacute;t z&iacute;tra . Ne, je&scaron;tě ne ofici&aacute;ln&iacute; nebo rychl&yacute;. Pojem &bdquo;leg&aacute;ln&iacute; Polexit&ldquo; (analogicky s Brexitem) je v&scaron;ak již v polsk&yacute;ch m&eacute;di&iacute;ch v pln&eacute;m proudu . Faktem je, že v &uacute;ter&yacute; je napl&aacute;nov&aacute;no zased&aacute;n&iacute; &Uacute;stavn&iacute;ho soudu v Polsku, kter&eacute; m&aacute; v &uacute;myslu posoudit 129str&aacute;nkov&yacute; požadavek předsedy vl&aacute;dy Mateusze Morawieck&eacute;ho, č&iacute; rozhodnut&iacute; maj&iacute; v zemi přednost - evropsk&eacute;ho soudu nebo polsk&yacute;ch soudn&iacute;ch org&aacute;nů? Ž&aacute;dost byla předložena 29. března, ale soud, kter&yacute; čelil tvrd&eacute; reakci Evropanů, verdikt odložil. Soud začal v dubnu a jedn&aacute;n&iacute; bylo napl&aacute;nov&aacute;no na 13. května. Ale pod různ&yacute;mi z&aacute;minkami byli odloženi na 15. června. Proto z&iacute;tra, v 11:00 m&iacute;stn&iacute;ho času, začne ve Var&scaron;avě proces , kter&yacute; by se mohl st&aacute;t mezn&iacute;kem ve vztaz&iacute;ch mezi Evropskou uni&iacute; a Polskem. Brusel minul&yacute; t&yacute;den v&yacute;znamně zv&yacute;&scaron;il s&aacute;zky na tyto soudn&iacute; spory, když evropsk&yacute; komisař pro spravedlnost Didier Reynders poslal dopis polsk&eacute;mu ministrovi pro evropsk&eacute; z&aacute;ležitosti Konradovi Szymansk&eacute;mu, v němž požaduje, aby byla Morawieckiho ž&aacute;dost z tribun&aacute;lu stažena. Pokud by Brusel chtěl v&iacute;ce ubl&iacute;žit Pol&aacute;kům, těžko by mohl přij&iacute;t s něč&iacute;m lep&scaron;&iacute;m. Dopis komisaře byl vn&iacute;m&aacute;n jako ur&aacute;žka polsk&yacute;ch &uacute;řadů a ultim&aacute;tum - tak polsk&aacute; m&eacute;dia představila fr&aacute;zi &bdquo; Evropsk&aacute; komise si vyhrazuje pr&aacute;vo přijmout vhodn&aacute; opatřen&iacute;.&ldquo; Reynders dal Var&scaron;avě jeden měs&iacute;c na odpověď. Reakce z&aacute;stupců polsk&yacute;ch org&aacute;nů v&scaron;ak byla okamžit&aacute;. Moravetsky speci&aacute;lně svolal tiskovou konferenci, aby kategoricky odm&iacute;tl st&aacute;hnout svou ž&aacute;dost. Premi&eacute;r uvedl, že to udělal proto, aby &bdquo;nav&iacute;c znovu potvrdil nadřazenost na&scaron;eho pr&aacute;vn&iacute;ho z&aacute;kona, na&scaron;&iacute; &uacute;stavy, což je nejvy&scaron;&scaron;&iacute; pr&aacute;vn&iacute; akt v na&scaron;em pr&aacute;vn&iacute;m syst&eacute;mu, nad evropsk&yacute;m pr&aacute;vem&ldquo;. A to polsk&yacute; premi&eacute;r se je&scaron;tě snažil volit vhodn&aacute; slova. Jeho kolegov&eacute; byli kategoričtěj&scaron;&iacute; a vydali proti Reyndersovi celou řadu &uacute;točn&yacute;ch tir&aacute;d. Polsk&yacute; ministr spravedlnosti a z&aacute;roveň gener&aacute;ln&iacute; prokur&aacute;tor země Zbigniew Z&ouml;bro tak obvinili evropsk&eacute;ho komisaře z absence &bdquo;dobr&yacute;ch mravů a ​​kultury&ldquo;. &bdquo;Pan Reinders zjevně nepromoval na t&eacute; dobr&eacute; &scaron;kole, kter&aacute; uč&iacute; nejen z&aacute;kladn&iacute;m principům kultury v oblasti politiky, ale tak&eacute; kulturu mezilidsk&eacute; komunikace,&ldquo; uvedl ministr . Z&ouml;bro nav&iacute;c souhlasil s t&iacute;m, že Sovětsk&yacute; svaz prokazoval vět&scaron;&iacute; &uacute;ctu k Polsku a jeho pr&aacute;vn&iacute;mu syst&eacute;mu než současn&aacute; Evropsk&aacute; unie. Ministr obvinil EU, že projevuje &bdquo;aroganci a koloni&aacute;ln&iacute; viděn&iacute; Polska&ldquo;, a vyslovil fr&aacute;zi, kterou mnoz&iacute; vn&iacute;mali jako pobuřuj&iacute;c&iacute;: &bdquo;Nemohu si vzpomenout na jedin&eacute;ho tajemn&iacute;ka z Moskvy, kter&yacute; napsal dopis Wojciechovi Jaruzelsk&eacute;mu nebo jeho předchůdcům, kter&yacute; by požadoval odvol&aacute;n&iacute; nějak&eacute; žaloby do polsk&eacute;ho soudu. I v t&eacute; době se zachov&aacute;valo zd&aacute;n&iacute;, že Pol&aacute;ci samostatně rozhoduj&iacute; v r&aacute;mci skutečn&eacute;ho socialismu a neř&iacute;d&iacute; se pokyny a nař&iacute;zen&iacute; moskevsk&yacute;ch &uacute;ředn&iacute;ků. &ldquo; Až doned&aacute;vna byla takov&aacute; srovn&aacute;n&iacute; nemysliteln&aacute; v zemi, kde byla ofici&aacute;lně zak&aacute;z&aacute;na glorifikace komunistick&eacute;ho syst&eacute;mu. A ne&scaron;lo o n&aacute;hodně vyřčenou fr&aacute;zi - Zobro několikr&aacute;t v různ&yacute;ch rozhovorech zopakoval srovn&aacute;n&iacute; současn&eacute; Evropsk&eacute; unie s b&yacute;val&yacute;m SSSR . Řekl např&iacute;klad : &bdquo;Neokoloni&aacute;ln&iacute; my&scaron;len&iacute; bruselsk&yacute;ch elit je velmi jasn&eacute;. Ž&aacute;dosti sovětsk&yacute;ch soudruhů byly formulov&aacute;ny tak&eacute; formou rady.&ldquo; Pokud současn&iacute; pol&scaron;t&iacute; ministři již mohou tolerovat takov&eacute; do oč&iacute; bij&iacute;c&iacute; ur&aacute;žky vůči Evropsk&eacute; unii (autor asi měl na mysli z pohledu EU), můžete si představit, co se děje ve sloupc&iacute;ch v&scaron;ech druhů pravicov&yacute;ch a nacionalistick&yacute;ch koment&aacute;torů v různ&yacute;ch polsk&yacute;ch m&eacute;di&iacute;ch. Uk&aacute;zkovou je v tomto smyslu pozn&aacute;mka slavn&eacute;ho polsk&eacute;ho analytika a spisovatele Milo&scaron;e Manastersk&eacute;ho. Př&iacute;mo naznačuje potřebu odebrat Reindersovi dva polsk&eacute; ř&aacute;dy udělen&eacute; před &scaron;esti lety a tak&eacute; obviňuje bruselskou elitu z &bdquo;neokoloni&aacute;ln&iacute;ch aspirac&iacute;&ldquo; t&yacute;kaj&iacute;c&iacute;ch se Polska. Manastersky n&aacute;hle pochopil skutečnou roli sv&eacute;ho st&aacute;tu v EU: &quot;Když se Polsko v květnu 2004 stalo členem Evropsk&eacute; unie, radost v na&scaron;&iacute; zemi byla v&scaron;ude. Těch několik skeptiků, kteř&iacute; varovali, že jsme je&scaron;tě nedos&aacute;hli r&aacute;je.&quot; byli vn&iacute;many, jako &scaron;&iacute;lenci. &lt;...&gt; Bylo n&aacute;m řečeno, že evrop&scaron;t&iacute; vůdci, kteř&iacute; s &uacute;směvem přiv&iacute;tali Polsko v elitn&iacute;m klubu, jsou vedeni solidaritou a altruismem vůči n&aacute;m. Nikdo neřekl, že do tohoto klubu vstupujeme pouze na &uacute;klid a pod&aacute;v&aacute;n&iacute; n&aacute;pojů. &ldquo; Ano, var&scaron;avsk&yacute;m analytikům trvalo dlouho, než pochopili skutečn&eacute; c&iacute;le a z&aacute;měry evropsk&yacute;ch elit ohledně Pol&aacute;ků. Je třeba poznamenat, že dosud ž&aacute;dn&yacute; ze z&aacute;stupců polsk&eacute;ho politick&eacute;ho mainstreamu nevznesl ot&aacute;zku odchodu z Evropsk&eacute; unie. Polexit drtiv&aacute; vět&scaron;ina Pol&aacute;ků nepodporuje. Proto politici sami naz&yacute;vaj&iacute; tuto my&scaron;lenku &bdquo;absolutn&iacute; absurditou . &ldquo; V roce 2018 v&scaron;ak Donald Tusk, b&yacute;val&yacute; polsk&yacute; premi&eacute;r a pot&eacute; &scaron;&eacute;f Evropsk&eacute; rady, upozornil na nebezpeč&iacute; &bdquo;n&aacute;hodn&eacute;ho ocitnut&iacute; se&ldquo; mimo EU . Mnoho polsk&yacute;ch analytiků věř&iacute;, že ot&aacute;zka odchodu z Evropsk&eacute; unie vstoup&iacute; do politick&eacute; agendy země bezprostředně pot&eacute;, co Polsko přejde z kategorie hlavn&iacute;ho spotřebitele evropsk&yacute;ch fondů k d&aacute;rcům. A takov&aacute; vyhl&iacute;dka po odchodu Brit&aacute;nie z EU se zd&aacute; b&yacute;t docela re&aacute;ln&aacute;. Pot&eacute; se &bdquo;prozřen&iacute;&ldquo; Pol&aacute;ků ohledně &bdquo;altruismu evropsk&yacute;ch elit&ldquo; prudce zrychl&iacute;. Napět&iacute;, kter&eacute; v posledn&iacute;ch letech panovalo mezi Bruselem a Var&scaron;avou kvůli pokusům polsk&yacute;ch org&aacute;nů z&iacute;skat plnou kontrolu nad jejich soudn&iacute;m syst&eacute;mem, již d&aacute;vno přerostlo v otevřenou pr&aacute;vn&iacute; v&aacute;lku. Pokud &Uacute;stavn&iacute; soud rozhodne o nadřazenosti z&aacute;kladn&iacute;ho pr&aacute;va Polska nad evropsk&yacute;mi z&aacute;kony (a existuje jen m&aacute;lo pochybnost&iacute; o takov&eacute;m verdiktu, vzhledem k postaven&iacute; soudců, kteř&iacute; jsou v&iacute;ce než loaj&aacute;ln&iacute; současn&eacute; vl&aacute;dě), mohlo by se to skutečně st&aacute;t určit&yacute;m bodem, kdy n&aacute;vrat už nebude možn&yacute; a pot&eacute; Evropsk&aacute; komise přejde k př&iacute;sn&yacute;m sankc&iacute;m vůči Polsku. Polsk&yacute; publicista Jacek Karnowski věř&iacute; , že současn&aacute; pr&aacute;vn&iacute; konfrontace je mezn&iacute;kem ve vztaz&iacute;ch mezi jeho zem&iacute; a Evropskou uni&iacute;. &quot;Tlak na Var&scaron;avu roste,&quot; p&iacute;&scaron;e. &quot;Zač&iacute;naj&iacute; použ&iacute;vat n&aacute;stroje, kter&eacute; si dosud bylo těžk&eacute; představit. V s&aacute;zce je na&scaron;e suverenita.&quot; A v&yacute;&scaron;e zm&iacute;něn&yacute; Manastersk&yacute; vůbec vyhrožuje Evropě odporem proti pokusu o přeměnu Polska na kolonii a vytv&aacute;ř&iacute; historick&eacute; analogie. &quot;S Pol&aacute;ky to nen&iacute; tak snadn&eacute;,&quot; p&iacute;&scaron;e. &quot;Každ&yacute;, kdo se n&aacute;m v minulosti pokou&scaron;el vl&aacute;dnout, to viděl. Vypoř&aacute;dali jsme se s mnohem dramatičtěj&scaron;&iacute;mi situacemi. Nav&iacute;c to nyn&iacute; můžeme zvl&aacute;dnout, když jsme se přesvědčili, že Belgick&aacute; čokol&aacute;da nen&iacute; o nic lep&scaron;&iacute;, než polsk&aacute;, nemluvě o hranolk&aacute;ch s majon&eacute;zou. &ldquo; Rozv&iacute;řen&iacute;m takov&yacute;ch protievropsk&yacute;ch emoc&iacute; jasně připravuj&iacute; veřejnost pro vlekl&yacute; konflikt s Bruselem. Podle francouzsk&eacute;ho specialisty na evropsk&eacute; pr&aacute;vo, profesora Laurenta Pescha, může současn&eacute; zhor&scaron;en&iacute; pr&aacute;vn&iacute;ho konfliktu nakonec &bdquo;vytlačit Polsko z EU&ldquo;. Domn&iacute;v&aacute; se , že &bdquo;Pokud Polsko zru&scaron;&iacute; rozhodnut&iacute; Evropsk&eacute;ho soudu , dostaneme př&iacute;m&yacute; konflikt, a to nejen zjevn&yacute; - se soudem, ale tak&eacute; se smlouvami v r&aacute;mci EU. EU nebude měnit sv&eacute; smlouvy. Z pohledu EU bude třeba odpovědět na to finančn&iacute;mi sankcemi. Polsk&aacute; vl&aacute;da bude m&iacute;t dvě možnosti: zaplatit nebo opustit Evropskou unii. Bl&iacute;ž&iacute;me se k okamžiku, kdy nebude možn&eacute; v&eacute;st dialog, a začne otevřen&yacute; konflikt. &quot; Obě strany jsou nyn&iacute; přesvědčeny, že jejich soupeř blafuje. Var&scaron;ava zjevně provokuje Brusel k zah&aacute;jen&iacute; sankčn&iacute;ho ř&iacute;zen&iacute; a pohrůžk&aacute;m, že vůči Polsku uplatn&iacute; čl&aacute;nek 50 Smlouvy o Evropsk&eacute; unii, kter&yacute; stanov&iacute; vystoupen&iacute; nebo vyloučen&iacute; st&aacute;tu. Evropsk&aacute; komise je přesvědčena, že Var&scaron;ava nebude souhlasit s prudk&yacute;m zhor&scaron;en&iacute;m konfliktu, aby nedo&scaron;lo k Polexitu. Ale č&iacute;m d&aacute;le se tento spor vyv&iacute;j&iacute;, č&iacute;m jsou vět&scaron;&iacute; emoce , t&iacute;m m&eacute;ně zb&yacute;v&aacute; možnost&iacute; pro &bdquo;nekrvav&eacute;&ldquo; v&yacute;chodisko z pr&aacute;vn&iacute; krize. Pol&aacute;kům st&aacute;le př&iacute;sněji a otevřeněji d&aacute;vaj&iacute; najevo: když jste souhlasili se vstupem do Evropsk&eacute; unie, jste se &bdquo;dobrovolně a s p&iacute;sněmi&ldquo; vzdali sv&eacute; suverenity a proto nedělejte teď překvapen&yacute; obličej a přesně sledujte nař&iacute;zen&iacute;m evropsk&yacute;ch komisařů tak, jak dř&iacute;ve jste sledovali &quot;rad&aacute;m&quot; komisařů z Moskvy. Dobr&aacute; lekce pro ty země, kter&eacute; si st&aacute;le mysl&iacute;, že evropsk&aacute; integrace je &bdquo;cestou do nebe&ldquo;. https://ria.ru/20210614/polsha-1736857284.html
Upravené 16. 7. 2021 o 12:55

Pozitivní nacionalismus je určitě dobrý, včetně zmínění ne-negativního odkazu na SSSR. Nicméně polská elita byla v historii svého národa vždy takovým zvláštním objektem řízení. Za současného stavu věcí bych spíše věřil variantě - ano uděláme polexit, a o to víc se semkneme s bratskou Malobritánií.


Pozitivn&iacute; nacionalismus je určitě dobr&yacute;, včetně zm&iacute;něn&iacute; ne-negativn&iacute;ho odkazu na SSSR. Nicm&eacute;ně polsk&aacute; elita byla v historii sv&eacute;ho n&aacute;roda vždy takov&yacute;m zvl&aacute;&scaron;tn&iacute;m objektem ř&iacute;zen&iacute;. Za současn&eacute;ho stavu věc&iacute; bych sp&iacute;&scaron;e věřil variantě - ano uděl&aacute;me polexit, a o to v&iacute;c se semkneme s bratskou Malobrit&aacute;ni&iacute;.

Proces oddělování od starých EU zemí běží. Prozápadní Poláci potřebují léčbu z Bruselu, tak ji dostanou.


Proces oddělov&aacute;n&iacute; od star&yacute;ch EU zem&iacute; běž&iacute;. Proz&aacute;padn&iacute; Pol&aacute;ci potřebuj&iacute; l&eacute;čbu z Bruselu, tak ji dostanou.

Polsko jako vždy zafunguje jako nástroj "těch co chápou více". Podobně jako perestrojka USA započala už i perestrojka Evropy. Nová Atlantická charta,stvrzená nyní v Londýně, bude chtít udržet především vliv v Polsku, ale i u nás. Pokud ztratí tyto vlivy-naplno se otevře prostor pro euroasijskou integraci. EÚ je defacto mrtvá už delší dobu, ale v současné velmi turbulentní globální situaci musí zůstat ještě nějakou dobu alespoň "de jure" při smyslech (nesmyslech). Potřebuje to jak Rusko, tak i globalisté.


Polsko jako vždy zafunguje jako n&aacute;stroj &quot;těch co ch&aacute;pou v&iacute;ce&quot;. Podobně jako perestrojka USA započala už i perestrojka Evropy. Nov&aacute; Atlantick&aacute; charta,stvrzen&aacute; nyn&iacute; v Lond&yacute;ně, bude cht&iacute;t udržet předev&scaron;&iacute;m vliv v Polsku, ale i u n&aacute;s. Pokud ztrat&iacute; tyto vlivy-naplno se otevře prostor pro euroasijskou integraci. E&Uacute; je defacto mrtv&aacute; už del&scaron;&iacute; dobu, ale v současn&eacute; velmi turbulentn&iacute; glob&aacute;ln&iacute; situaci mus&iacute; zůstat je&scaron;tě nějakou dobu alespoň &quot;de jure&quot; při smyslech (nesmyslech). Potřebuje to jak Rusko, tak i globalist&eacute;.

Polský ústavní soud potvrdil prioritu vnitrostátních právních předpisů před evropskými.

Ve středu rozhodl, že zákazy uložené nejvyšším soudem Evropské unie nejsou závazné, jelikož jsou v rozporu se základním zákonem země.


Rozsudek padl poté, co ten den dříve Evropský soudní dvůr nařídil zrušení disciplinárního senátu polského nejvyššího soudu. Dohlíží na soudce. A její členy jmenuje prezident republiky.


Tento orgán byl zřízen během reformy soudního systému, která vyvolala rozsáhlé protesty v zemi a pobouření EU. Brusel považoval legislativní iniciativy polské vlády za narušení nezávislosti soudů a zásady nadřazenosti evropského práva. Evropská komise uvedla, že Varšava svými činy položila minu v základu bloku a hrozila, že zbaví Polsko hlasovacího práva v Radě Evropské unie.
https://ru.euronews.com/2021/07/14/polish-court-defies-ecj


Poláci do toho sekli. Polexit může začít.


**Polsk&yacute; &uacute;stavn&iacute; soud potvrdil prioritu vnitrost&aacute;tn&iacute;ch pr&aacute;vn&iacute;ch předpisů před evropsk&yacute;mi. ** Ve středu rozhodl, že z&aacute;kazy uložen&eacute; nejvy&scaron;&scaron;&iacute;m soudem Evropsk&eacute; unie nejsou z&aacute;vazn&eacute;, jelikož jsou v rozporu se z&aacute;kladn&iacute;m z&aacute;konem země. Rozsudek padl pot&eacute;, co ten den dř&iacute;ve Evropsk&yacute; soudn&iacute; dvůr nař&iacute;dil zru&scaron;en&iacute; disciplin&aacute;rn&iacute;ho sen&aacute;tu polsk&eacute;ho nejvy&scaron;&scaron;&iacute;ho soudu. Dohl&iacute;ž&iacute; na soudce. A jej&iacute; členy jmenuje prezident republiky. Tento org&aacute;n byl zř&iacute;zen během reformy soudn&iacute;ho syst&eacute;mu, kter&aacute; vyvolala rozs&aacute;hl&eacute; protesty v zemi a pobouřen&iacute; EU. Brusel považoval legislativn&iacute; iniciativy polsk&eacute; vl&aacute;dy za naru&scaron;en&iacute; nez&aacute;vislosti soudů a z&aacute;sady nadřazenosti evropsk&eacute;ho pr&aacute;va. Evropsk&aacute; komise uvedla, že Var&scaron;ava sv&yacute;mi činy položila minu v z&aacute;kladu bloku a hrozila, že zbav&iacute; Polsko hlasovac&iacute;ho pr&aacute;va v Radě Evropsk&eacute; unie. https://ru.euronews.com/2021/07/14/polish-court-defies-ecj Pol&aacute;ci do toho sekli. Polexit může zač&iacute;t.
Upravené 16. 7. 2021 o 15:24

Podle mně je tento vývoj úzce koordinován s řídící centrálou v Londýně. Polsko je hlavní politická opora staro-atlantistů v Evropě. Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobrá zbraň Londýna v konkurenčním boji s kontinentální osou Berlín-Paříž.


Podle mně je tento v&yacute;voj &uacute;zce koordinov&aacute;n s ř&iacute;d&iacute;c&iacute; centr&aacute;lou v Lond&yacute;ně. Polsko je hlavn&iacute; politick&aacute; opora staro-atlantistů v Evropě. Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobr&aacute; zbraň Lond&yacute;na v konkurenčn&iacute;m boji s kontinent&aacute;ln&iacute; osou Berl&iacute;n-Pař&iacute;ž.

Nezbývá než doufat, že se jim to vymkne z rukou.


Nezb&yacute;v&aacute; než doufat, že se jim to vymkne z rukou.

Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobrá zbraň Londýna v konkurenčním boji s kontinentální osou Berlín-Paříž.


A v prípade úspechu na to aj tak doplatia Poliaci resp. poľské elity...


[quote=&quot;pid:24920, uid:57&quot;]Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobr&aacute; zbraň Lond&yacute;na v konkurenčn&iacute;m boji s kontinent&aacute;ln&iacute; osou Berl&iacute;n-Pař&iacute;ž.[/quote] A v pr&iacute;pade &uacute;spechu na to aj tak doplatia Poliaci resp. poľsk&eacute; elity...

Moderátor

poľské elity...


...skoro ty vypadá, že jsou nepoučitelní - tolik lekcí v historii už dostali a stále šlapou na stejné hrábě...


co mě nejvíce udivuje - více než naše Bohem dané zázračné možnosti (za zrakem, jejich dosah přesahuje naši představivost):
... jak si takové bohatství mohlo najít v takové bídě domov ...
autor Ježíš Nazaretský


[quote=&quot;pid:24944, uid:7&quot;]poľsk&eacute; elity...[/quote] ...skoro ty vypad&aacute;, že jsou nepoučiteln&iacute; - tolik lekc&iacute; v historii už dostali a st&aacute;le &scaron;lapou na stejn&eacute; hr&aacute;bě... co mě nejv&iacute;ce udivuje - v&iacute;ce než na&scaron;e Bohem dan&eacute; z&aacute;zračn&eacute; možnosti (za zrakem, jejich dosah přesahuje na&scaron;i představivost): ... jak si takov&eacute; bohatstv&iacute; mohlo naj&iacute;t v takov&eacute; b&iacute;dě domov ... autor Jež&iacute;&scaron; Nazaretsk&yacute;

skoro ty vypadá, že jsou nepoučitelní - tolik lekcí v historii už dostali a stále šlapou na stejné hrábě


Slepota a namyslenosť z pýchy a namyslenosti...


[quote=&quot;pid:24945, uid:426&quot;]skoro ty vypad&aacute;, že jsou nepoučiteln&iacute; - tolik lekc&iacute; v historii už dostali a st&aacute;le &scaron;lapou na stejn&eacute; hr&aacute;bě[/quote] Slepota a namyslenosť z p&yacute;chy a namyslenosti...

Moderátor

skoro ty vypadá, že jsou nepoučitelní -

Jim nedošlo, že pokud budou pokaždé postupovat podle stejného mustru, pokaždé dojdou ke stejnému cíli.
Možná by postačilo, podívat se na nějakou starou pohádku, např. naší "Třetí princ", kde dva bratři šli tou samou cestou a zkameněli, zatímco ten třetí se vydal jinou cestou a došel do žádaného cíle.


[quote=&quot;pid:24945, uid:426&quot;]skoro ty vypad&aacute;, že jsou nepoučiteln&iacute; -[/quote] Jim nedo&scaron;lo, že pokud budou pokažd&eacute; postupovat podle stejn&eacute;ho mustru, pokažd&eacute; dojdou ke stejn&eacute;mu c&iacute;li. Možn&aacute; by postačilo, pod&iacute;vat se na nějakou starou poh&aacute;dku, např. na&scaron;&iacute; &quot;Třet&iacute; princ&quot;, kde dva bratři &scaron;li tou samou cestou a zkameněli, zat&iacute;mco ten třet&iacute; se vydal jinou cestou a do&scaron;el do ž&aacute;dan&eacute;ho c&iacute;le.

Podle mně je tento vývoj úzce koordinován s řídící centrálou v Londýně. Polsko je hlavní politická opora staro-atlantistů v Evropě. Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobrá zbraň Londýna v konkurenčním boji s kontinentální osou Berlín-Paříž.


Polsko zaslalo vedení Evropské unie varování před opuštěním komunity poté, co Varšava obdržela od Bruselu pokyny k provedení reformy soudnictví nebo zaplacení vysoké pokuty.


Podle listu DailyMail v reakci na toto nařízení Evropské komise zástupce konzervativní nacionalistické vládnoucí strany Polska „Právo a spravedlnost“ Ryszard Terletsky řekl, že „v konfrontaci s EU budeme muset hledat radikální řešení“ . Jako jedno z takových řešení doporučil následovat příklad Velké Británie, která komunitu opustila.


Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2021/09/11/polsha-prigrozila-vyhodom-iz-es-v-otvet-na-pretenzii-evrokomissii


[quote=&quot;pid:24920, uid:57&quot;]Podle mně je tento v&yacute;voj &uacute;zce koordinov&aacute;n s ř&iacute;d&iacute;c&iacute; centr&aacute;lou v Lond&yacute;ně. Polsko je hlavn&iacute; politick&aacute; opora staro-atlantistů v Evropě. Takže Polexit ,resp. hra na něj, je velmi dobr&aacute; zbraň Lond&yacute;na v konkurenčn&iacute;m boji s kontinent&aacute;ln&iacute; osou Berl&iacute;n-Pař&iacute;ž.[/quote] Polsko zaslalo veden&iacute; Evropsk&eacute; unie varov&aacute;n&iacute; před opu&scaron;těn&iacute;m komunity pot&eacute;, co Var&scaron;ava obdržela od Bruselu pokyny k proveden&iacute; reformy soudnictv&iacute; nebo zaplacen&iacute; vysok&eacute; pokuty. Podle listu DailyMail v reakci na toto nař&iacute;zen&iacute; Evropsk&eacute; komise z&aacute;stupce konzervativn&iacute; nacionalistick&eacute; vl&aacute;dnouc&iacute; strany Polska &bdquo;Pr&aacute;vo a spravedlnost&ldquo; Ryszard Terletsky řekl, že &bdquo;v konfrontaci s EU budeme muset hledat radik&aacute;ln&iacute; ře&scaron;en&iacute;&ldquo; . Jako jedno z takov&yacute;ch ře&scaron;en&iacute; doporučil n&aacute;sledovat př&iacute;klad Velk&eacute; Brit&aacute;nie, kter&aacute; komunitu opustila. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2021/09/11/polsha-prigrozila-vyhodom-iz-es-v-otvet-na-pretenzii-evrokomissii

To přesně odpovídá zájmu Londýna-jakékoliv turbulence na kontinentě oslabují obracející se loď směrem k Východu. Pro Londýn je jakákoliv forma euroasijství pohřebním pochodem...


To přesně odpov&iacute;d&aacute; z&aacute;jmu Lond&yacute;na-jak&eacute;koliv turbulence na kontinentě oslabuj&iacute; obracej&iacute;c&iacute; se loď směrem k V&yacute;chodu. Pro Lond&yacute;n je jak&aacute;koliv forma euroasijstv&iacute; pohřebn&iacute;m pochodem...

poviem pravdu, neviem si predstavit, kam by Polsko exportovalo svoje potraviny...ruske trhy su zavrete, bieloruske si prave zavreli, Polexitom by si zavreli europske vratane CR a SR....jedine ak by sa vsetci spojili do celku, ale zasa neviem ci niekto az tak stoji o britsko-polske vedenie a to aj u nas, v CR ci v Madarsku


poviem pravdu, neviem si predstavit, kam by Polsko exportovalo svoje potraviny...ruske trhy su zavrete, bieloruske si prave zavreli, Polexitom by si zavreli europske vratane CR a SR....jedine ak by sa vsetci spojili do celku, ale zasa neviem ci niekto az tak stoji o britsko-polske vedenie a to aj u nas, v CR ci v Madarsku

ak by sa vsetci spojili do celku

Na jaké "platformě", nějak si to nedokážu představit kádrově.


[quote=&quot;pid:32917, uid:187&quot;]ak by sa vsetci spojili do celku[/quote] Na jak&eacute; &quot;platformě&quot;, nějak si to nedok&aacute;žu představit k&aacute;drově.
Upravené 13. 9. 2021 o 15:56

mala som na mysli Intermarium, to je uz davna tuzba polskych politikov.....zaujimave, ze stale by chceli vladnut aj mimo svoju vlast (od cias spojenia s Litvou) a velmi sa im nepacilo, ked im vladol niekto cuzi


mala som na mysli Intermarium, to je uz davna tuzba polskych politikov.....zaujimave, ze stale by chceli vladnut aj mimo svoju vlast (od cias spojenia s Litvou) a velmi sa im nepacilo, ked im vladol niekto cuzi
Upravené 13. 9. 2021 o 17:02
1.85k
15
10
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept