Zdravie a záhrada
Porodnice nebo domov-stále diskutované téma

Dosud jsem se vždy setkal s reakcí, že domácí porod je šílenost, pokud jsem toto téma s někým nahodil.
A pokud ne přímo s reakcí ve stylu šílenost, tak jsem se setkal alespoň se strachem.


A vlastně muž do toho nemá co kecat, takže konec diskuse.


Jak jsem již psal jinde, děti zatím nemám, ale dnes běžný porod ve stylu nemocniční porodnice mi už dost dlouho přijde celý špatně. Možná mi ještě ani nebylo dvacet, když jsem nad tím začal přemýšlet.
Například porod do bazénku s vodou jsem kdysi na videu viděl a přišel mi jako zajímavá a přirozenější možnost, ale jelikož to pro mě nebylo nijak zvlášť aktuální, další sběr informací jsem odložil.


Určitě jsem pro další rozvinutí tématu domácích porodů.


Dosud jsem se vždy setkal s reakcí, že domácí porod je šílenost, pokud jsem toto téma s někým nahodil. A pokud ne přímo s reakcí ve stylu šílenost, tak jsem se setkal alespoň se strachem. A vlastně muž do toho nemá co kecat, takže konec diskuse. Jak jsem již psal jinde, děti zatím nemám, ale dnes běžný porod ve stylu nemocniční porodnice mi už dost dlouho přijde celý špatně. Možná mi ještě ani nebylo dvacet, když jsem nad tím začal přemýšlet. Například porod do bazénku s vodou jsem kdysi na videu viděl a přišel mi jako zajímavá a přirozenější možnost, ale jelikož to pro mě nebylo nijak zvlášť aktuální, další sběr informací jsem odložil. Určitě jsem pro další rozvinutí tématu domácích porodů.
Upravené 13. 6. 2021 o 23:02

A vlastně muž do toho nemá co kecat, takže konec diskuse.


Je naozaj obdivuhodné, že je tam toľko sebareflexie. To myslím úprimne. Ten článok je veľmi zaujímavý, a súhlasím s postrehmi.


Čítam akurát knihu "Prvotní otisky" od nejakého amerického psychológa, ktorý popisuje ako sa trauma z pôrodu zapisuje do podvedomia nevedomia) a čo všetko v živote ovplyvňuje. Sú terapeuti, ktorí toto riešia.


Ja mám dvojičky a nebyť výdobytkov modernej medicíny, tak možno mám len jedno dieťa a možno žiadne a možno nie som už ani ja. /plne pre mňa nepochopiteľné je, keď sa ženy vyjadrujú dr. xy ma odrodil, alebo dokonca cisárskeho rezu, tam, kde nie sú žiadne indikácie. Ono ten pobyt v nemocnici môže byť hodne traumatizujúci a pre ženu ponižujúci, nie každá je to ochotná absolvovať viackrát. Ale hlavne u generácia mojich matiek a ich matiek, prišla o prvotné inštikty a ženám matkám chýba vedenie vedomej skúsenej ženy. A toto nevzniklo teraz, to je výsledok 100-200 rokov takéhoto pôsobenia.


Avšak súhlasím s tým, že pokiaľ je tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvod ísť do nemocnice.


Už len to, že rodiaca žena je označená ako "pacient" je do neba volajúce. Ona predsa nie je chorá, ale niekto sa jej snaží povedať, že NE-mocná. Celkom pekne túto problematiku rozoberá Margit Slimáková ako aj MuDr. Helena Máslová (fajn rozhovor s ňou je tu: https://www.youtube.com/watch?v=HFbfJcwEGjA&t=7541s

)


Ale toto je cielená aktivita, zobrať ženám moc, možnosť setkať se s vlastným stínem a pokročiť v duchovnom rozvoji, odráža sa to potom na deťoch, rôzne neurózy a podobne. Ale to je presne tá kultúra strachu, čo je nedostatok viery a nedostatok viery v seba ako ženy. To je na dlhé téma.


[quote="pid:19902, uid:181"]A vlastně muž do toho nemá co kecat, takže konec diskuse.[/quote] Je naozaj obdivuhodné, že je tam toľko sebareflexie. To myslím úprimne. Ten článok je veľmi zaujímavý, a súhlasím s postrehmi. Čítam akurát knihu "Prvotní otisky" od nejakého amerického psychológa, ktorý popisuje ako sa trauma z pôrodu zapisuje do podvedomia nevedomia) a čo všetko v živote ovplyvňuje. Sú terapeuti, ktorí toto riešia. Ja mám dvojičky a nebyť výdobytkov modernej medicíny, tak možno mám len jedno dieťa a možno žiadne a možno nie som už ani ja. /plne pre mňa nepochopiteľné je, keď sa ženy vyjadrujú dr. xy ma odrodil, alebo dokonca cisárskeho rezu, tam, kde nie sú žiadne indikácie. Ono ten pobyt v nemocnici môže byť hodne traumatizujúci a pre ženu ponižujúci, nie každá je to ochotná absolvovať viackrát. Ale hlavne u generácia mojich matiek a ich matiek, prišla o prvotné inštikty a ženám matkám chýba vedenie vedomej skúsenej ženy. A toto nevzniklo teraz, to je výsledok 100-200 rokov takéhoto pôsobenia. Avšak súhlasím s tým, že pokiaľ je tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvod ísť do nemocnice. Už len to, že rodiaca žena je označená ako "pacient" je do neba volajúce. Ona predsa nie je chorá, ale niekto sa jej snaží povedať, že NE-mocná. Celkom pekne túto problematiku rozoberá Margit Slimáková ako aj MuDr. Helena Máslová (fajn rozhovor s ňou je tu: https://www.youtube.com/watch?v=HFbfJcwEGjA&t=7541s) Ale toto je cielená aktivita, zobrať ženám moc, možnosť setkať se s vlastným stínem a pokročiť v duchovnom rozvoji, odráža sa to potom na deťoch, rôzne neurózy a podobne. Ale to je presne tá kultúra strachu, čo je nedostatok viery a nedostatok viery v seba ako ženy. To je na dlhé téma.
Upravené 14. 6. 2021 o 09:05

Tak ja som za nemocnicu vďačná, lebo zachránili môjho syna aj mňa. Pravdepodobne by sme zomreli obaja. MMDCH osobne poznám jednu ženu a sprostredkovane ďalšiu, ktoré umreli pri pôrode.


Pôrod by sa mal viac poľudštiť, to jednoznačne. Ale také jednoduché to naozaj nie je.


Napríklad kamarátka gynekologička mi rozprávala veci, ktoré sa diali kedysi pri pôrodoch v domáci podmienkach aj nemocniciach. Bitúnok je celkom príjemné miesto oproti tým hrôzam.


Tak ako muži kedysi umierali bežne vo vojnách, tak ženy pri pôrodoch. Som vďačná za pokrok smile.


Pôrod sa odbudne za jeden deň. Za mňa je skôr treba popracovať na následnaj starostlivosti o novopečenú matku. Kedysi existoval celý systém podporných žien. Každá mala svoju úlohu. Stalo sa to tradíciou. Ktorá žena prišla ktorý deň, aké jedlo presne doniesla, kto mohol kúpať dieťa. Kto smel a nesmel vidieť šestonedeľku s dieťaťom. Neuveriteľne komplikované to bolo.


A ešte na dôvažok o tom, aký je pôrod svedčí aj to, že najviac príkazov a zákazov mala tehotná a potom šestonedeľka. Bolo neuveriteľné množstvo vecí magických okolo pôrodu. Pri pôrode museli dať žene dolu obrúčku, rozviazať všetky uzle na jej odeve... a podobných veľa veľa úkonov. Je to veľmi zaujímavé smile. Všetko malo za cieľ prežiť.


Tak ja som za nemocnicu vďačná, lebo zachránili môjho syna aj mňa. Pravdepodobne by sme zomreli obaja. MMDCH osobne poznám jednu ženu a sprostredkovane ďalšiu, ktoré umreli pri pôrode. Pôrod by sa mal viac poľudštiť, to jednoznačne. Ale také jednoduché to naozaj nie je. Napríklad kamarátka gynekologička mi rozprávala veci, ktoré sa diali kedysi pri pôrodoch v domáci podmienkach aj nemocniciach. Bitúnok je celkom príjemné miesto oproti tým hrôzam. Tak ako muži kedysi umierali bežne vo vojnách, tak ženy pri pôrodoch. Som vďačná za pokrok :). Pôrod sa odbudne za jeden deň. Za mňa je skôr treba popracovať na následnaj starostlivosti o novopečenú matku. Kedysi existoval celý systém podporných žien. Každá mala svoju úlohu. Stalo sa to tradíciou. Ktorá žena prišla ktorý deň, aké jedlo presne doniesla, kto mohol kúpať dieťa. Kto smel a nesmel vidieť šestonedeľku s dieťaťom. Neuveriteľne komplikované to bolo. A ešte na dôvažok o tom, aký je pôrod svedčí aj to, že najviac príkazov a zákazov mala tehotná a potom šestonedeľka. Bolo neuveriteľné množstvo vecí magických okolo pôrodu. Pri pôrode museli dať žene dolu obrúčku, rozviazať všetky uzle na jej odeve... a podobných veľa veľa úkonov. Je to veľmi zaujímavé :). Všetko malo za cieľ prežiť.

A prečo je dôležitejšia následná starostlivosť? Úplne jednoducho, naučiť sa dojčiť nie je vôbec jednoduché. A viac ako polovica matiek to vzdá po troch mesiacoch. JE to nesmierne bolestivá záležitosť na začiatku pre mnohé ženy. A matkám nemá kto poradiť, lebo chýba systém podporných žien, ktoré vedia kojiť a starať sa o bábo. A matka takto trpí mesiace! Zažila som si to.


A prečo je dôležitejšia následná starostlivosť? Úplne jednoducho, naučiť sa dojčiť nie je vôbec jednoduché. A viac ako polovica matiek to vzdá po troch mesiacoch. JE to nesmierne bolestivá záležitosť na začiatku pre mnohé ženy. A matkám nemá kto poradiť, lebo chýba systém podporných žien, ktoré vedia kojiť a starať sa o bábo. A matka takto trpí mesiace! Zažila som si to.

Mám tři děti a nikdy bych nerodila doma. I mé dceři zachránili život lékaři. Všechno je o lidech, vybírat vhodné lidi na tuto práci. Ale charakter a morálka se dnes těžko hledá. Přesto rodit doma je risk se životy.


Mám tři děti a nikdy bych nerodila doma. I mé dceři zachránili život lékaři. Všechno je o lidech, vybírat vhodné lidi na tuto práci. Ale charakter a morálka se dnes těžko hledá. Přesto rodit doma je risk se životy.

Avšak súhlasím s tým, že pokiaľ je tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvod ísť do nemocnice.
Už len to, že rodiaca žena je označená ako "pacient" je do neba volajúce.

Tak jest. Porod není nemoc.
Už proto by se mělo důsledně rozlišovat: rodí se v porodnici, nikoliv v nemocnici (když už je řeč o "institucionálním" porodu).
A nejlépe, pokud jsou porodnice co nejvíce oddělené od nemocnic.
Jsou k tomu důvody.


[quote="pid:19941, uid:273"]Avšak súhlasím s tým, že pokiaľ je tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvod ísť do nemocnice. Už len to, že rodiaca žena je označená ako "pacient" je do neba volajúce.[/quote] Tak jest. **Porod není nemoc.** Už proto by se mělo důsledně rozlišovat: rodí se v porodnici, nikoliv v nemocnici (když už je řeč o "institucionálním" porodu). A nejlépe, pokud jsou porodnice co nejvíce oddělené od nemocnic. Jsou k tomu důvody.

Úplne jednoducho, naučiť sa dojčiť nie je vôbec jednoduché.

Svatá pravda.


[quote="pid:19945, uid:45"]Úplne jednoducho, naučiť sa dojčiť nie je vôbec jednoduché.[/quote] Svatá pravda.

Nemůžu si pomoct, ale je to stejné jako ničení školství. Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety? Sebesikovnejsi dula nemá nic než ruce a horkou vodu. Mě vždy pomohli lékaři, potřebovala jsem je vždy u porodu. Vždy se může něco zvrtnout a kyslík a operace případně injekce jsou jen tam.Podle mě je to úmyslné poškozování a móda hlavně u celebrit, které se rády fotí a ukazují se jako hrdinky ve vaně. Je to špatný a nebezpečný módní trend.


Nemůžu si pomoct, ale je to stejné jako ničení školství. Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety? Sebesikovnejsi dula nemá nic než ruce a horkou vodu. Mě vždy pomohli lékaři, potřebovala jsem je vždy u porodu. Vždy se může něco zvrtnout a kyslík a operace případně injekce jsou jen tam.Podle mě je to úmyslné poškozování a móda hlavně u celebrit, které se rády fotí a ukazují se jako hrdinky ve vaně. Je to špatný a nebezpečný módní trend.

Vidíš Jano, proto jsme příspěvek poblikovali. Pokud začíná společenská diskuse větou "proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety?" , tak touto větou i končí . Zamysli se nad tím. je to stejné , jako "proč by neměli být všichni povinně zaočkování, vždyť je pak ten svět a společenský systém daleko jednodušší ?" Ano, je. Vtom máš pravdu. Svět plný disciplinovaných a poslušných "lidí služebných" se skutečně řídí daleko levněji a jednodušeji.
Připisovat návrat stále rostoucí skupiny rodičů "módnosti celebrit" je fakt silný přešlap. Myslíš, že konánínašich předků"před sto lety" bylo tak hloupé . Já tedy rozhodně ne...


Vidíš Jano, proto jsme příspěvek poblikovali. Pokud začíná společenská diskuse větou "proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety?" , tak touto větou i končí . Zamysli se nad tím. je to stejné , jako "proč by neměli být všichni povinně zaočkování, vždyť je pak ten svět a společenský systém daleko jednodušší ?" Ano, je. Vtom máš pravdu. Svět plný disciplinovaných a poslušných "lidí služebných" se skutečně řídí daleko levněji a jednodušeji. Připisovat návrat stále rostoucí skupiny rodičů "módnosti celebrit" je fakt silný přešlap. Myslíš, že konánínašich předků"před sto lety" bylo tak hloupé . Já tedy rozhodně ne...

Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety? S

Souhlas. V porodnici jsou všechny dostupné prostředky na záchranu života a zdraví. A za další, do způsobu porodu a místa porodu by se muži, kromě porodníků, vůbec neměli plést.
Ne vždy platí, že bezproblémové těhotenství zaručuje bezproblémový porod. Je to blud, který se soustavným omíláním stal nálepkou, která samotný porod zlehčuje, jako by si ženy chodili do porodnice pro děti, jak do obchodu pro housky.


[quote="pid:19950, uid:88"]Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety? S[/quote] Souhlas. V porodnici jsou všechny dostupné prostředky na záchranu života a zdraví. A za další, do způsobu porodu a místa porodu by se muži, kromě porodníků, vůbec neměli plést. Ne vždy platí, že bezproblémové těhotenství zaručuje bezproblémový porod. Je to blud, který se soustavným omíláním stal nálepkou, která samotný porod zlehčuje, jako by si ženy chodili do porodnice pro děti, jak do obchodu pro housky.
Upravené 14. 6. 2021 o 11:34

Jak jsem již psal jinde, děti zatím nemám, ale dnes běžný porod ve stylu nemocniční porodnice mi už dost dlouho přijde celý špatně.

Přišlo by ti to špatně i kdyby ti při domácím porodu zemřela žena, dítě, nebo oba? Nevyčítal by sis do konce života, že kdyby rodila v porodnici, mohli by ji tam zachránit?


[quote="pid:19902, uid:181"]Jak jsem již psal jinde, děti zatím nemám, ale dnes běžný porod ve stylu nemocniční porodnice mi už dost dlouho přijde celý špatně.[/quote] Přišlo by ti to špatně i kdyby ti při domácím porodu zemřela žena, dítě, nebo oba? Nevyčítal by sis do konce života, že kdyby rodila v porodnici, mohli by ji tam zachránit?

. Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety?


Veď to nemusí byť doma, v zahraničí existujú tzv. porodní domy, kde žena môže mať vačšie súkromie. Existujú tzv. ambulatné pôrody, ten bod je hlavne to, aby to bolo bezpečné prostredie, aby tá žena sa vedela uvoľniť a nevznikali komplikácie. Pretože presne to odoberá zenám silu, celé tehotenstvo ma niekto strašil komplikáciami a pod.


Napr. tu


https://books.google.sk/books?id=NNljDwAAQBAJ&pg=PA274&lpg=PA274&dq=margit+slim%C3%A1kov%C3%A1+moje+porody&source=bl&ots=O4aEGw7oCJ&sig=ACfU3U32PBrE7ET57E9_0-csPKJeGsxkmA&hl=sk&sa=X&ved=2ahUKEwj_tq3J6ZbxAhXHwosKHSjcAFQQ6AEwE3oECAUQAw#v=onepage&q=margit%20slim%C3%A1kov%C3%A1%20moje%20porody&f=false


Veľmi pekne to tam popisuje.


Ešte raz, vďaka dnešnej medicíne mám dve deti, rodila som sekciou. Ale nikdy v živote som sa necítila poníženejšie ako práve v pôrodnici. Presne napr. pri spustení dojčenia, pretože moje deti šli do inkubátorov a veľa iných vecí.


A ešte jeden pohľad: https://www.topky.sk/cl/10/1664113/Sokujuci-film-o-porodoch-na-Slovensku-rozduchal-megaskandal--Stat-musi-zakrocit


Možno Jani to voľakedy bolo iné ako teraz.


[quote="pid:19950, uid:88"]. Proč by měly ženy rodit doma jako před sto lety?[/quote] Veď to nemusí byť doma, v zahraničí existujú tzv. porodní domy, kde žena môže mať vačšie súkromie. Existujú tzv. ambulatné pôrody, ten bod je hlavne to, aby to bolo bezpečné prostredie, aby tá žena sa vedela uvoľniť a nevznikali komplikácie. Pretože presne to odoberá zenám silu, celé tehotenstvo ma niekto strašil komplikáciami a pod. Napr. tu https://books.google.sk/books?id=NNljDwAAQBAJ&pg=PA274&lpg=PA274&dq=margit+slim%C3%A1kov%C3%A1+moje+porody&source=bl&ots=O4aEGw7oCJ&sig=ACfU3U32PBrE7ET57E9_0-csPKJeGsxkmA&hl=sk&sa=X&ved=2ahUKEwj_tq3J6ZbxAhXHwosKHSjcAFQQ6AEwE3oECAUQAw#v=onepage&q=margit%20slim%C3%A1kov%C3%A1%20moje%20porody&f=false Veľmi pekne to tam popisuje. Ešte raz, vďaka dnešnej medicíne mám dve deti, rodila som sekciou. Ale nikdy v živote som sa necítila poníženejšie ako práve v pôrodnici. Presne napr. pri spustení dojčenia, pretože moje deti šli do inkubátorov a veľa iných vecí. A ešte jeden pohľad: https://www.topky.sk/cl/10/1664113/Sokujuci-film-o-porodoch-na-Slovensku-rozduchal-megaskandal--Stat-musi-zakrocit Možno Jani to voľakedy bolo iné ako teraz.

Přišlo by ti to špatně i kdyby ti při domácím porodu zemřela žena, dítě, nebo oba?


Lenže to je presne to, že pôrod sa berie ako patologický jav. Ako píšem je x inýxh možností, pozrite si tie príspevky, je to od povolaných.


[quote="pid:19959, uid:312"]Přišlo by ti to špatně i kdyby ti při domácím porodu zemřela žena, dítě, nebo oba?[/quote] Lenže to je presne to, že pôrod sa berie ako patologický jav. Ako píšem je x inýxh možností, pozrite si tie príspevky, je to od povolaných.

Jako autorka článku bych k nesouhlasným komentářům chtěla napsat. Reagujete především na to, že v dnešní době je pro Vás porod doma nemyslitelný z důvodu komplikací, ale nezamyslíte se nad tím, že právě tyto komplikace jsou z převážné většiny ze způsobu života v naší současné technokratické společnosti. Naši předkové žili v souladu s přírodou a taktéž příprava k rodičovství, těhotenství a následný porod odpovídal tomuto souznění. Jsem přesvědčena o tom, že pokud budeme chtít naši společnost vystavět na Lidských základech, tedy i zrození nového života musí odpovídat přiblížení se přirozenosti v přírodě. Moc bych si přála, aby článek vyvolal věcnou diskusi a abychom spolu toto téma rozebírali v klidu a předem ho nezatracovali. Ony ty elity totiž moc dobře vědí......


Jako autorka článku bych k nesouhlasným komentářům chtěla napsat. Reagujete především na to, že v dnešní době je pro Vás porod doma nemyslitelný z důvodu komplikací, ale nezamyslíte se nad tím, že právě tyto komplikace jsou z převážné většiny ze způsobu života v naší současné technokratické společnosti. Naši předkové žili v souladu s přírodou a taktéž příprava k rodičovství, těhotenství a následný porod odpovídal tomuto souznění. Jsem přesvědčena o tom, že pokud budeme chtít naši společnost vystavět na Lidských základech, tedy i zrození nového života musí odpovídat přiblížení se přirozenosti v přírodě. Moc bych si přála, aby článek vyvolal věcnou diskusi a abychom spolu toto téma rozebírali v klidu a předem ho nezatracovali. Ony ty elity totiž moc dobře vědí......
Upravené 14. 6. 2021 o 11:56

pôrod sa berie ako patologický jav

Tak je potřeba na ten jev dívat se jinak, ne patologicky. V minulosti umíraly ženy při porodech, jako mouchy. A to nemluvím traumatech porodních cest.
Tak jak GP chystá uvrhnout svět do nového feudalizmu, tak to platí i pro porodnictví. Je to typické okno Overtona. nejdříve budou doma rodit jednotlivé módní vlnou zasažené ženy, pak se začnou postupně rušit porodnice (vlastně to již začalo na Jesenicku (https://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/porodnice-v-jeseniku-ma-v-prosinci-skoncit-20121002.html)


a nakonec se do porodnice dostanou jen manželky elit a plebs bude odkázán na porodní báby, bez ničeho, jen s lavorem teplé vody a ručníky.


[quote="pid:19961, uid:273"]pôrod sa berie ako patologický jav[/quote] Tak je potřeba na ten jev dívat se jinak, ne patologicky. V minulosti umíraly ženy při porodech, jako mouchy. A to nemluvím traumatech porodních cest. Tak jak GP chystá uvrhnout svět do nového feudalizmu, tak to platí i pro porodnictví. Je to typické okno Overtona. nejdříve budou doma rodit jednotlivé módní vlnou zasažené ženy, pak se začnou postupně rušit porodnice (vlastně to již začalo na Jesenicku (https://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/porodnice-v-jeseniku-ma-v-prosinci-skoncit-20121002.html) a nakonec se do porodnice dostanou jen manželky elit a plebs bude odkázán na porodní báby, bez ničeho, jen s lavorem teplé vody a ručníky.

@Rusofil - Kterou minulost, kde ženy při porodech umíraly jako mouchy, máte na mysli? Není spíše tady vložena myšlenka o tom, abychom se přirozených porodů v přirozené poloze báli? Kdo tady ten strach vyvolává? Kdo nechce, aby dítě přišlo do rukou jako první rodičům? Je tady spousta otázek, tak si na ně v klidu a bez emocí odpovídejme.

@Rusofil - Kterou minulost, kde ženy při porodech umíraly jako mouchy, máte na mysli? Není spíše tady vložena myšlenka o tom, abychom se přirozených porodů v přirozené poloze báli? Kdo tady ten strach vyvolává? Kdo nechce, aby dítě přišlo do rukou jako první rodičům? Je tady spousta otázek, tak si na ně v klidu a bez emocí odpovídejme.

Jako autorka článku bych k nesouhlasným komentářům chtěla napsat

Jako autorka článku by jste si měla v první řadě uvědomit, koho cíle propagujete. A v koho službách, i když nevědomě, pracujete. Jdete v kolejích GP.
Pokud se vám něco na současné porodní medicíně nelíbí, tak se snažte zapracovat na jejím zlepšení. Ale v návratu rození dětí doma na divánu to určitě není.


[quote="pid:19963, uid:58"]Jako autorka článku bych k nesouhlasným komentářům chtěla napsat[/quote] Jako autorka článku by jste si měla v první řadě uvědomit, koho cíle propagujete. A v koho službách, i když nevědomě, pracujete. Jdete v kolejích GP. Pokud se vám něco na současné porodní medicíně nelíbí, tak se snažte zapracovat na jejím zlepšení. Ale v návratu rození dětí doma na divánu to určitě není.

Kdo nechce, aby dítě přišlo do rukou jako první rodičům?

Toto se dá zařídit i v nemocnici. Pokud vím, tak i když v minulosti ženy rodily doma, dítě se k otci také dostalo až potom, co jej porodní bába umyla atd. Takže dnes to není porodní bába ale zdravotní sestra.


[quote="pid:19967, uid:58"]Kdo nechce, aby dítě přišlo do rukou jako první rodičům?[/quote] Toto se dá zařídit i v nemocnici. Pokud vím, tak i když v minulosti ženy rodily doma, dítě se k otci také dostalo až potom, co jej porodní bába umyla atd. Takže dnes to není porodní bába ale zdravotní sestra.
Upravené 14. 6. 2021 o 12:11

Žiji už 3O let s lékařkou , která vyšetřila a provedla porody asi u mnoha set žen. Není rozhodně hlasatelkou výlučnosti porodů doma anebo ve špitále. Ale o to nejde. Mě překvapije ta militantnost názorů @Jany z Arku a Rusofila podle vzorce "TAKHLE JE TO SPRÁVNĚ a BASTA" To, že ženy při porodech umíraly- to bys měl Rusofile spojit s horečkou omladnic a ta měla svůj jasný a zaplaťpanbů nalezený důvod (dr. Semmelweiss). Jinak-tvrdit,že po staletí byl pro ženu porod vstupenkou ke smrti - to je vyložená pitomost, o té asi na těchto stránkách nemá smysl mluvit.
Volba není na systému, ale rodičích. Nekritizuji ani jedno rozhodnutí, tak jako nekritizuji rozhodování v analogické situaci dnes. Očkovat nebo neočkovat. Nebo jim to prostě přikážeme,@Jano z Arku a Rusofile ? je to jednodušší - a basta.

Žiji už 3O let s lékařkou , která vyšetřila a provedla porody asi u mnoha set žen. Není rozhodně hlasatelkou výlučnosti porodů doma anebo ve špitále. Ale o to nejde. Mě překvapije ta militantnost názorů @Jany z Arku a Rusofila podle vzorce "TAKHLE JE TO SPRÁVNĚ a BASTA" To, že ženy při porodech umíraly- to bys měl Rusofile spojit s horečkou omladnic a ta měla svůj jasný a zaplaťpanbů nalezený důvod (dr. Semmelweiss). Jinak-tvrdit,že po staletí byl pro ženu porod vstupenkou ke smrti - to je vyložená pitomost, o té asi na těchto stránkách nemá smysl mluvit. Volba není na systému, ale rodičích. Nekritizuji ani jedno rozhodnutí, tak jako nekritizuji rozhodování v analogické situaci dnes. Očkovat nebo neočkovat. Nebo jim to prostě přikážeme,@Jano z Arku a Rusofile ? je to jednodušší - a basta.

Jako autorka článku by jste si měla v první řadě uvědomit, koho cíle propagujete

Rusofile, jsi borec, deti nemas, ale selsky rozum ti nechybi.
Sama mam 3 deti a rodit doma, tak to bych si nedovolila. Ono se totiz vzdy muze neco semlet, bud s matkou nebo s ditetem a kde je pak rychla pomoc?
Dnes uz jsou porodnice, ne nemocnice, tak vybavene, ze si zena sama muze vybrat, jak bude rodit, kde bude rodit a s kym bude rodit.
Pokud chce rodit na kameni u ricky za zpevu ptaku (jsou o tom videa) nebo i jinde, tak bych ji v tom nebranila. To je kazdeho vec. Je to jako s tim ockovanim. Je to volba. smile


[quote="pid:19969, uid:312"]Jako autorka článku by jste si měla v první řadě uvědomit, koho cíle propagujete[/quote] Rusofile, jsi borec, deti nemas, ale selsky rozum ti nechybi. Sama mam 3 deti a rodit doma, tak to bych si nedovolila. Ono se totiz vzdy muze neco semlet, bud s matkou nebo s ditetem a kde je pak rychla pomoc? Dnes uz jsou porodnice, ne nemocnice, tak vybavene, ze si zena sama muze vybrat, jak bude rodit, kde bude rodit a s kym bude rodit. Pokud chce rodit na kameni u ricky za zpevu ptaku (jsou o tom videa) nebo i jinde, tak bych ji v tom nebranila. To je kazdeho vec. Je to jako s tim ockovanim. Je to volba. :)

a nakonec se do porodnice dostanou jen manželky elit a plebs bude odkázán na porodní báby, bez ničeho, jen s lavorem teplé vody a ručníky.


Ja vám naozaj odporúčam pozrite si ten film, nie je ďaleko od skutočnosti. Určite sa dá na nete nájsť.


[quote="pid:19964, uid:312"]a nakonec se do porodnice dostanou jen manželky elit a plebs bude odkázán na porodní báby, bez ničeho, jen s lavorem teplé vody a ručníky.[/quote] Ja vám naozaj odporúčam pozrite si ten film, nie je ďaleko od skutočnosti. Určite sa dá na nete nájsť.

Já jsem vyjádřila svůj názor. Ať si ženy dělají co ony považují za dobré, nikomu nic nezakazuju !!!! Jen mám divný pocit z propagace celebrit a následného focení porodu ve vodě. Ať se každá žena ( muži by neměli o tomto rozhodovat) rozhodne sama. Jako nezakazuju očko. Je to věc každého . Mrzí mě; Boletusi, že si myslíš že chci někomu něco přikazovat. Ve svém věku a s třemi dospělými dětmi fakt vím že příkazy jsou špatné. Jde komunikaci a vysvětlení a pak ať si každý dělá co chce. Takže mne prosím neobviňujte z něčeho co není pravda


Já jsem vyjádřila svůj názor. Ať si ženy dělají co ony považují za dobré, nikomu nic nezakazuju !!!! Jen mám divný pocit z propagace celebrit a následného focení porodu ve vodě. Ať se každá žena ( muži by neměli o tomto rozhodovat) rozhodne sama. Jako nezakazuju očko. Je to věc každého . Mrzí mě; Boletusi, že si myslíš že chci někomu něco přikazovat. Ve svém věku a s třemi dospělými dětmi fakt vím že příkazy jsou špatné. Jde komunikaci a vysvětlení a pak ať si každý dělá co chce. Takže mne prosím neobviňujte z něčeho co není pravda

Jen mám divný pocit z propagace celebrit a následného focení porodu ve vodě.

Ano, přesně tak začíná propaganda záměrů GP.


[quote="pid:19974, uid:88"]Jen mám divný pocit z propagace celebrit a následného focení porodu ve vodě.[/quote] Ano, přesně tak začíná propaganda záměrů GP.

Kterou minulost, kde ženy při porodech umíraly jako mouchy


Ale to je krutá realita! Tak to proste bolo. Veď stačí zájsť na dedinu za 80 ročnými ženami. Nech Ti porozprávajú, ako im dva dni v mukách umierali ženy s dieťaťom v bruchu, alebo v nemocnici ako vyťahovali dieťa z matky po súčiastkách, aby aspoň ju zachránili. Och... Mne sa zvrtol pôrod z minúty na minútu, dieťaťu slabli ozvy. A to som týždeň predtým tancovala na svadbe - úplne bezproblémové tehotenstvo.


[quote="pid:19967, uid:58"]Kterou minulost, kde ženy při porodech umíraly jako mouchy[/quote] Ale to je krutá realita! Tak to proste bolo. Veď stačí zájsť na dedinu za 80 ročnými ženami. Nech Ti porozprávajú, ako im dva dni v mukách umierali ženy s dieťaťom v bruchu, alebo v nemocnici ako vyťahovali dieťa z matky po súčiastkách, aby aspoň ju zachránili. Och... Mne sa zvrtol pôrod z minúty na minútu, dieťaťu slabli ozvy. A to som týždeň predtým tancovala na svadbe - úplne bezproblémové tehotenstvo.

Ano Sonice. I mě se zvrtl. Dítě po porodu přestalo dýchat a nevyšla mi navíc placenta. Všechny porody mi vyvolávali kapackami a na poníženost a stud jsem rychle zapomněla. Byla jsem vděčná za lékaře a jejich pomoc. Dnes navíc existují výborné porodnice a ženy si o nich na soc.sítích řeknou. Rodit jako v 18 století bych vážně nechtěla a.hlavně doufám, že zdravotní péče bude po čase pro všechny ženy.


Ano Sonice. I mě se zvrtl. Dítě po porodu přestalo dýchat a nevyšla mi navíc placenta. Všechny porody mi vyvolávali kapackami a na poníženost a stud jsem rychle zapomněla. Byla jsem vděčná za lékaře a jejich pomoc. Dnes navíc existují výborné porodnice a ženy si o nich na soc.sítích řeknou. Rodit jako v 18 století bych vážně nechtěla a.hlavně doufám, že zdravotní péče bude po čase pro všechny ženy.

@ Sonice, Rusofil, Jana z Arku - Článek se týkal mnohem starší minulosti, určitě ne 80i letých babiček. Nevím, jestli čtete to, co píši, ale jedná se o civilizaci našich předků, kteří žili v harmonii s přírodou a tomu odpovídalo i plánování, průběh těhotenství i porod. Nikde není psáno, že to musí být do budoucna doma na gauči. Vy jste si prostě z celého články vytáhli jen "porod doma" a to ostatní Vám uniká. Je to škoda, ale i v diskusi platí, kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Jinak velmi kultivovaná diskuse je k tomuto článku na KOBforu, vřele doporučuji.


@ Sonice, Rusofil, Jana z Arku - Článek se týkal mnohem starší minulosti, určitě ne 80i letých babiček. Nevím, jestli čtete to, co píši, ale jedná se o civilizaci našich předků, kteří žili v harmonii s přírodou a tomu odpovídalo i plánování, průběh těhotenství i porod. Nikde není psáno, že to musí být do budoucna doma na gauči. Vy jste si prostě z celého články vytáhli jen "porod doma" a to ostatní Vám uniká. Je to škoda, ale i v diskusi platí, kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Jinak velmi kultivovaná diskuse je k tomuto článku na KOBforu, vřele doporučuji.
Upravené 14. 6. 2021 o 13:01

civilizaci našich předků


ale no taaak... ešte po vojne sa žili kompletne ako kedysi. žiadny odpad, všetko sa zužitkovalo, žili len v súlade s prírodou. A to hodne aj v mestách. Zaujímavé napríklad je, že stále riešiš len ten pôrod čiže nejakých 2 - 36 hodín v živote ženy. Ale tá následná starostlivosť a trápenie, čo trvá mesiace... To zasa necháva v kľude Teba. Vidíš. Každý naozaj vidíme veci inak. A podľa mňa je to v poriadku.


[quote="pid:19982, uid:58"]civilizaci našich předků[/quote] ale no taaak... ešte po vojne sa žili kompletne ako kedysi. žiadny odpad, všetko sa zužitkovalo, žili len v súlade s prírodou. A to hodne aj v mestách. Zaujímavé napríklad je, že stále riešiš len ten pôrod čiže nejakých 2 - 36 hodín v živote ženy. Ale tá následná starostlivosť a trápenie, čo trvá mesiace... To zasa necháva v kľude Teba. Vidíš. Každý naozaj vidíme veci inak. A podľa mňa je to v poriadku.

Vy jste si prostě z celého články vytáhli jen "porod doma" a to ostatní Vám uniká. Je to škoda, ale i v diskusi platí, kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.

Článek jsem si přečetl. Popisujete tam, jak to bylo dávno v minulosti. Všechno se dá přece přenést i do dneška, pokud se k tomu vytvoří podmínky. Z celého procesu zrození je nejnebezpečnější porod. Co brání, aby ty podmínky porodu, které popisujete ve svém článku nebyly uskutečněny v porodnici?
Proč si myslíte, a zdá se, že to považujete za aksiomu, že ženy chtějí rodit doma? Nechtějí! A nechtějí proto, že smrt se v dnešní době nepovažuje za součást života, nejsou smířeny s tím, že se při porodech také umírá. Když v dnešní době nějaká rodička nebo dítě zemře u porodu řeší to celá Republika.
Zatím co v dávné minulosti byla smrt součástí života a lidé brali život fatalisticky. Byla to vůle Boží.
Vy chcete spojit do jednoho celku nespojitelné součásti. Uskutečnit porod doma ale současně tyto rodičky nejsou připraveny na fatální výsledek svého rozhodnutí.
Všechny si myslí, nebo doufají, že když bylo těhotenství v pohodě, že bude i porod. A to je blud. Pak jsou tady soudy s porodními asistentkami, kvůli smrti novorozence, nebo rodičky. Chápete, naše společnost není připravena na to, že se při porodech i umírá!
Vaše propagace nahrává těm silám, které považují zdravotnictví za drahý luxus a budou vehementně tyto trendy podporovat, aby na jedné straně ušetřili finance a na druhé se zvýší úmrtnost. Vám není divné, že ten trend k nám přichází z Holandska, jednoho ze sídel GP? Vaše poznámka o zbytečnosti porodnic to jen potvrzuje.
PS: vyčítáte mi, že jsem vytáhl z článku jen porod doma. Ale přece Váš článek má název "Porodnice nebo domov"!!!
Tak proč teď uhýbáte?


[quote="pid:19982, uid:58"]Vy jste si prostě z celého články vytáhli jen "porod doma" a to ostatní Vám uniká. Je to škoda, ale i v diskusi platí, kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.[/quote] Článek jsem si přečetl. Popisujete tam, jak to bylo dávno v minulosti. Všechno se dá přece přenést i do dneška, pokud se k tomu vytvoří podmínky. Z celého procesu zrození je nejnebezpečnější porod. Co brání, aby ty podmínky porodu, které popisujete ve svém článku nebyly uskutečněny v porodnici? Proč si myslíte, a zdá se, že to považujete za aksiomu, že ženy chtějí rodit doma? Nechtějí! A nechtějí proto, že smrt se v dnešní době nepovažuje za součást života, nejsou smířeny s tím, že se při porodech také umírá. Když v dnešní době nějaká rodička nebo dítě zemře u porodu řeší to celá Republika. Zatím co v dávné minulosti byla smrt součástí života a lidé brali život fatalisticky. Byla to vůle Boží. Vy chcete spojit do jednoho celku nespojitelné součásti. Uskutečnit porod doma ale současně tyto rodičky nejsou připraveny na fatální výsledek svého rozhodnutí. Všechny si myslí, nebo doufají, že když bylo těhotenství v pohodě, že bude i porod. A to je blud. Pak jsou tady soudy s porodními asistentkami, kvůli smrti novorozence, nebo rodičky. Chápete, naše společnost není připravena na to, že se při porodech i umírá! Vaše propagace nahrává těm silám, které považují zdravotnictví za drahý luxus a budou vehementně tyto trendy podporovat, aby na jedné straně ušetřili finance a na druhé se zvýší úmrtnost. Vám není divné, že ten trend k nám přichází z Holandska, jednoho ze sídel GP? Vaše poznámka o zbytečnosti porodnic to jen potvrzuje. PS: vyčítáte mi, že jsem vytáhl z článku jen porod doma. Ale přece Váš článek má název "Porodnice nebo domov"!!! Tak proč teď uhýbáte?
Upravené 14. 6. 2021 o 13:32

@Jana z Arku : reaguji vždy na to, co padlo , ne co si myslím, že si někdo myslí. Já vím, že nic ani Ty ani Rusofil nezakazujete. Ale reagoval jsem na suverenitu názoru, co je správné. Na rozdíl od Rusofila se domnívám , že je zde rovnítko mezi :
-rodit jinak než ve zdravotnickém zařízení je správné (pravdivé)

  • žít s celoživotní manipulační vakcinací je správné (pravdivé)To je skutečná agenda GP a reálně otevíraná Overtonova okna . Někdy se tomu říká "pro les nevidět stromy" , někdy zcela naopak. Ale vždy jde tomu, kdo chápe víc, o to , abychom si nasadili ty správné BRÝLE. Vyřadit rozum a nahradit doktrínou. Porod nebo vakcína jedno jest. Pokud to ani jeden z Vás nevidí a necítí, nic se neděje. jen diskutujeme. Není to poslední test myšlení každého z nás.Jen na adresu všech negativních zážitků. Je to statistika, navýsost osobní. Zkušenost-navýsost osobní. Pravda-ale opět navýsost osobní. A stejné to je a zejména bude v nastávajícím konfliktu "očkovaní-neočkovaní" . Kdo něco měnil ve svém životě ? Já, který jsem změnu neučinil anebo ten který ji na povel učinil. Kdo má komu co zdůvodňovat. Já tedy určitě ne.Přechod na porody v nemocnicích probíhal v minulosti stejně jako přechody z nemocnic domů v této době. S tím rozdílem,že "nemocnice" byly to nové nevyzkoušené a porody "minulosti" jsou dobrovolným návratem k předkům.jediné, čeho se GP vždy bál jako hlavního nebezpečí vůči svému řízení je :VOLBA na základě SVĚDOMÍ a ROZLIŠENÍ.

@Jana z Arku : reaguji vždy na to, co padlo , ne co si myslím, že si někdo myslí. Já vím, že nic ani Ty ani Rusofil nezakazujete. Ale reagoval jsem na suverenitu názoru, co je správné. Na rozdíl od Rusofila se domnívám , že je zde rovnítko mezi : -rodit jinak než ve zdravotnickém zařízení je správné (pravdivé) - žít s celoživotní manipulační vakcinací je správné (pravdivé) To je skutečná agenda GP a reálně otevíraná Overtonova okna . Někdy se tomu říká "pro les nevidět stromy" , někdy zcela naopak. Ale vždy jde tomu, kdo chápe víc, o to , abychom si nasadili ty správné BRÝLE. Vyřadit rozum a nahradit doktrínou. Porod nebo vakcína jedno jest. Pokud to ani jeden z Vás nevidí a necítí, nic se neděje. jen diskutujeme. Není to poslední test myšlení každého z nás. Jen na adresu všech negativních zážitků. Je to statistika, navýsost osobní. Zkušenost-navýsost osobní. Pravda-ale opět navýsost osobní. A stejné to je a zejména bude v nastávajícím konfliktu "očkovaní-neočkovaní" . Kdo něco měnil ve svém životě ? Já, který jsem změnu neučinil anebo ten který ji na povel učinil. Kdo má komu co zdůvodňovat. Já tedy určitě ne. Přechod na porody v nemocnicích probíhal v minulosti stejně jako přechody z nemocnic domů v této době. S tím rozdílem,že "nemocnice" byly to nové nevyzkoušené a porody "minulosti" jsou dobrovolným návratem k předkům. jediné, čeho se GP vždy bál jako hlavního nebezpečí vůči svému řízení je : VOLBA na základě SVĚDOMÍ a ROZLIŠENÍ.

GP vždy bál jako hlavního nebezpečí vůči svému řízení je :VOLBA na základě SVĚDOMÍ a ROZLIŠENÍ.

A o tom to je. Když paní ve svém článku mluvila o domácích porodech, proč zmínila zbytečnost porodnic? Není rušení porodnic zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro ty, které doma prostě rodit nechtějí?
Ženy, které chtějí rodit doma, mají přece tuto možnost již dnes, co jim brání?. Ať ji využívají, ale proč je tato možnost v článku spojena s rušením porodnic? Aby se zamezilo rodit v porodnicích? Když nebudou porodnice, kde bude VOLBA?


[quote="pid:19987, uid:57"]GP vždy bál jako hlavního nebezpečí vůči svému řízení je :VOLBA na základě SVĚDOMÍ a ROZLIŠENÍ.[/quote] A o tom to je. Když paní ve svém článku mluvila o domácích porodech, proč zmínila zbytečnost porodnic? Není rušení porodnic zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro ty, které doma prostě rodit nechtějí? Ženy, které chtějí rodit doma, mají přece tuto možnost již dnes, co jim brání?. Ať ji využívají, ale proč je tato možnost v článku spojena s rušením porodnic? Aby se zamezilo rodit v porodnicích? Když nebudou porodnice, kde bude VOLBA?

Tady dochází k propojování témat, která by měla být posuzována samostatně, alespoň podle mého názoru.
Jistě, v minulosti žádné porodnice neexistovaly. Ano, porod není nemoc a dítě by mělo přijít na svět v příjemném a nestresujícím prostředí. A stejně by měla dítě přivést na svět matka.


Ano, koncept dnešní porodnice je něco jako továrna na děti. Ale stejně jako dnes nežijeme v chatrčích a potravu nelovíme, vracet se do minulosti v případě porodů - se vším všudy - by zřejmě nebylo vítané.


V případě komplikací pro dítě či matku je u domácího porodu jen málo šancí, jak zachránit život či životy.


Podle mě by diskuse měla směřovat směrem, jak zlepšit prostředí v porodnicích, jak je polidštit. A zároveň zachovat výhody péče, kterou při domácím porodu nelze zajistit.


Nicméně, je každého rozhodnutí, jakou formu zvolí.


Myslím ale, že nelze pominout argumentaci Rusofila, která se zakládá na nesporných faktech.


nahrává těm silám, které považují zdravotnictví za drahý luxus a budou vehementně tyto trendy podporovat, aby na jedné straně ušetřili finance a na druhé se zvýší úmrtnost. Vám není divné, že ten trend k nám přichází z Holandska, jednoho ze sídel GP?


Jí vím, že o tom článek nebyl. A motivace bažiny a článku jsou zcela rozdílné. Nejde o to postavit proti sobě přiznivce domácích porodů a porodnic. Jde myslím o to, jak zajistit lidské prostředí při příchodu na svět. A zde by se měly spojit výhody obou směrů.


Tady dochází k propojování témat, která by měla být posuzována samostatně, alespoň podle mého názoru. Jistě, v minulosti žádné porodnice neexistovaly. Ano, porod není nemoc a dítě by mělo přijít na svět v příjemném a nestresujícím prostředí. A stejně by měla dítě přivést na svět matka. Ano, koncept dnešní porodnice je něco jako továrna na děti. Ale stejně jako dnes nežijeme v chatrčích a potravu nelovíme, vracet se do minulosti v případě porodů - **se vším všudy** - by zřejmě nebylo vítané. V případě komplikací pro dítě či matku je u domácího porodu jen málo šancí, jak zachránit život či životy. Podle mě by diskuse měla směřovat směrem, jak zlepšit prostředí v porodnicích, jak je polidštit. A zároveň zachovat výhody péče, kterou při domácím porodu nelze zajistit. Nicméně, je každého rozhodnutí, jakou formu zvolí. Myslím ale, že nelze pominout argumentaci Rusofila, která se zakládá na nesporných faktech. [quote="pid:19985, uid:312"]nahrává těm silám, které považují zdravotnictví za drahý luxus a budou vehementně tyto trendy podporovat, aby na jedné straně ušetřili finance a na druhé se zvýší úmrtnost. Vám není divné, že ten trend k nám přichází z Holandska, jednoho ze sídel GP?[/quote] Jí vím, že o tom článek nebyl. A motivace bažiny a článku jsou zcela rozdílné. Nejde o to postavit proti sobě přiznivce domácích porodů a porodnic. Jde myslím o to, jak zajistit lidské prostředí při příchodu na svět. A zde by se měly spojit výhody obou směrů.

Nejde o to postavit proti sobě přiznivce domácích porodů a porodnic.

Ale autorka článku přesně toto udělala.


[quote="pid:19989, uid:372"]Nejde o to postavit proti sobě přiznivce domácích porodů a porodnic.[/quote] Ale autorka článku přesně toto udělala.

Tak aby sme si @Rusofil tie pôrody zas neidealizovali, cely rozhovor tu, Mudr. Maslová:
https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-helena-maslova.A110810_143328_spolecnost_jup?galerie

60c742f786248
60c742f88795b


tak toto, keď nejaku ženu čaká, tak sa nečudujem, že panikárili a hľadá alternatívu, ktorou je dobrá draha pôrodnica (napr Koch, okolo 1600 EUR a viac) alebo doma. Proste chyba alternatíva. Je to z prostredie Čiech, ale nemyslím, že je výrazný rozdiel medzi krajinami.


Tak aby sme si @Rusofil tie pôrody zas neidealizovali, cely rozhovor tu, Mudr. Maslová: https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-helena-maslova.A110810_143328_spolecnost_jup?galerie ![60c742f786248](serve/attachment&path=60c742f786248) ![60c742f88795b](serve/attachment&path=60c742f88795b) tak toto, keď nejaku ženu čaká, tak sa nečudujem, že panikárili a hľadá alternatívu, ktorou je dobrá draha pôrodnica (napr Koch, okolo 1600 EUR a viac) alebo doma. Proste chyba alternatíva. Je to z prostredie Čiech, ale nemyslím, že je výrazný rozdiel medzi krajinami.

Podľa mňa by diskusia mala smerovať smerom, ako zlepšiť prostredie v pôrodniciach, ako je poľudštiť. A zároveň zachovať výhody starostlivosti, ktorú pri domácom pôrode nemožno zabezpečiť.


presne tak. My sme cicavce, ak je stres pôrod sa zastaví, to je fyziologicky fakt. To prostredie, keď x-ľudí, cudzí muž, kt ho vidím prvýkrát v živote, tak mu odhaliť najintímnejšie partie, no ja neviem ako by som sa uvoľnila. Možno aj to je jedna z príčin, prečo je tolko komplikácií, kt treba riešiť.


[quote="pid:19989, uid:372"]Podľa mňa by diskusia mala smerovať smerom, ako zlepšiť prostredie v pôrodniciach, ako je poľudštiť. A zároveň zachovať výhody starostlivosti, ktorú pri domácom pôrode nemožno zabezpečiť.[/quote] presne tak. My sme cicavce, ak je stres pôrod sa zastaví, to je fyziologicky fakt. To prostredie, keď x-ľudí, cudzí muž, kt ho vidím prvýkrát v živote, tak mu odhaliť najintímnejšie partie, no ja neviem ako by som sa uvoľnila. Možno aj to je jedna z príčin, prečo je tolko komplikácií, kt treba riešiť.
Upravené 14. 6. 2021 o 13:58

tak toto, keď nejaku ženu čaká


mne nikto žiadne lieky v pôrodnici nepchal! Vôbec... až kým nebol problém s ozvami dieťaťa. Aké lieky sa dávajú rodičkám? Opiáty? a to kde? smile Prepána.


Takto:


Bože chráň poslať matky rodiť domov! Po toľkých pokrokoch, kedy sme sa takmer dostali do fáze, že je pôrod zárukou prežitia oboch (až na smutné výnimky) sa vracať nazad. Neskutočné. A MMCHD, dne s je predsa aj legálne aj možné rodiť doma, napriek tomu 99% žien si praje rodiť v nemocnici. To asi hovorí za všetko. (a to dokonca aj istá menšina ide rodiť do pôrodnice, ktorá hneď po pôrode zdrhá domov a necháva deti v pôrodnici)


[quote="pid:19991, uid:273"]tak toto, keď nejaku ženu čaká[/quote] mne nikto žiadne lieky v pôrodnici nepchal! Vôbec... až kým nebol problém s ozvami dieťaťa. Aké lieky sa dávajú rodičkám? Opiáty? a to kde? :D Prepána. Takto: Bože chráň poslať matky rodiť domov! Po toľkých pokrokoch, kedy sme sa takmer dostali do fáze, že je pôrod zárukou prežitia oboch (až na smutné výnimky) sa vracať nazad. Neskutočné. A MMCHD, dne s je predsa aj legálne aj možné rodiť doma, napriek tomu 99% žien si praje rodiť v nemocnici. To asi hovorí za všetko. (a to dokonca aj istá menšina ide rodiť do pôrodnice, ktorá hneď po pôrode zdrhá domov a necháva deti v pôrodnici)

Mimochodem, přirovnání k očkování v otázce rozhodování mi nesedí.


Pokud se necháte očkovat, látkou, o níž si už i v mainstreamu můžete přečíst, jaké je to svinstvo, je čirý nerozum a hazard. A to i vůči svému okolí. Stáváte se v podtstatě bilologickoou zbraní. Pokud to někdo nevidí, je slepý, hluchý a nezodpovědný k sobě i okolí.


Výběr mezi domácím porodem a porodnicí je otázkou osobního názoru. Ani jedno není apriori špatně.


Osobně jsem se nenechal ani testovat, natož očkovat. Nepřipadá to v úvahu. O porodu se dá diskutovat a obě strany mají pochopitelné argumenty. V případě očkování pouze jedna.


Mimochodem, přirovnání k očkování v otázce rozhodování mi nesedí. Pokud se necháte očkovat, látkou, o níž si už i v mainstreamu můžete přečíst, jaké je to svinstvo, je čirý nerozum a hazard. A to i vůči svému okolí. Stáváte se v podtstatě bilologickoou zbraní. Pokud to někdo nevidí, je slepý, hluchý a nezodpovědný k sobě i okolí. Výběr mezi domácím porodem a porodnicí je otázkou osobního názoru. Ani jedno není apriori špatně. Osobně jsem se nenechal ani testovat, natož očkovat. Nepřipadá to v úvahu. O porodu se dá diskutovat a obě strany mají pochopitelné argumenty. V případě očkování pouze jedna.

Až teraz som si všimla, kde vyšiel daný rozhovor. Idnes... no tak to už viem koľká bije.


Až teraz som si všimla, kde vyšiel daný rozhovor. Idnes... no tak to už viem koľká bije.

Podle mě by diskuse měla směřovat směrem, jak zlepšit prostředí v porodnicích, jak je polidštit


A vlastně nebo také naopak: Jak u domácího porodu zajistit veškerou nutnou lékařskou pomoc. Proč by vlastně vybavení a odborník nemohl dorazit za rodičkou? Bylo by to drahé, ale dnes utrácíme nehorázné peníze za kraviny, co je důležitější než příchod nového života na svět?


[quote="pid:19989, uid:372"]Podle mě by diskuse měla směřovat směrem, jak zlepšit prostředí v porodnicích, jak je polidštit[/quote] A vlastně nebo také naopak: Jak u domácího porodu zajistit veškerou nutnou lékařskou pomoc. Proč by vlastně vybavení a odborník nemohl dorazit za rodičkou? Bylo by to drahé, ale dnes utrácíme nehorázné peníze za kraviny, co je důležitější než příchod nového života na svět?
Upravené 14. 6. 2021 o 14:08

A vlastně nebo také naopak: Jak u domácího porodu zajistit veškerou nutnou lékařskou pomoc. Proč by vlastně vybavení a odborník nemohl dorazit za rodičkou? Bylo by to drahé, ale dnes utrácíme nehorázné peníze za kraviny, co je důležitější než příchod nového života na svět?


lebo by musela prísť ej celá operačná sála a anesteziologický personal a pediatrický personal. Ja som to pri akútnom cisárovi rátala, bolo ich tam o polštvrtej okolo mňa 11 - 13. Presne sa to zrátať nedalo. 2 gyndoši, + 1 inštrumentárka, 2 gyndošské sesty, 1 pediater, 1 pediatricka sestra, 1 anesteziolog, 2 anesteziologicka sestry, zvyšok neviem, asi sanitari.


Tak tí by museli byť v pozore pred tým domov. smile Je to proste blbosť.


[quote="pid:19997, uid:372"]A vlastně nebo také naopak: Jak u domácího porodu zajistit veškerou nutnou lékařskou pomoc. Proč by vlastně vybavení a odborník nemohl dorazit za rodičkou? Bylo by to drahé, ale dnes utrácíme nehorázné peníze za kraviny, co je důležitější než příchod nového života na svět?[/quote] lebo by musela prísť ej celá operačná sála a anesteziologický personal a pediatrický personal. Ja som to pri akútnom cisárovi rátala, bolo ich tam o polštvrtej okolo mňa 11 - 13. Presne sa to zrátať nedalo. 2 gyndoši, + 1 inštrumentárka, 2 gyndošské sesty, 1 pediater, 1 pediatricka sestra, 1 anesteziolog, 2 anesteziologicka sestry, zvyšok neviem, asi sanitari. Tak tí by museli byť v pozore pred tým domov. :D Je to proste blbosť.

Je dobré nepřeceńovat názory . Autorka vyjádřla jeden , někteří, včetně Tebe, jiný. Ale jsme na KONCEPTUÁLNÍM fóru a právě demonstrujeme model diskuse. Článek jsem četl pozorně a opakovaně a smysl vůbec neshledávám ve výčtu technického zabezpečení té či druhé formy porodu. Bohužel, na tuhle licitaci se diskuse splaskává a tu hlavní myšlenku příspěvku většina "horkých hlav" vůbec nepostřehla a neztrávila.Je jinde a je jiná. Rozhodně nevidí za každým rohem GP.
Pokud někdo nevidí tu spojitost mezi touto debatou o návratu k přirozenému životu a vrcholící kampaní za dobrovolnou eutanázii - pak je mi to opravdu líto .


Je dobré nepřeceńovat názory . Autorka vyjádřla jeden , někteří, včetně Tebe, jiný. Ale jsme na KONCEPTUÁLNÍM fóru a právě demonstrujeme model diskuse. Článek jsem četl pozorně a opakovaně a smysl vůbec neshledávám ve výčtu technického zabezpečení té či druhé formy porodu. Bohužel, na tuhle licitaci se diskuse splaskává a tu hlavní myšlenku příspěvku většina "horkých hlav" vůbec nepostřehla a neztrávila.Je jinde a je jiná. Rozhodně nevidí za každým rohem GP. Pokud někdo nevidí tu spojitost mezi touto debatou o návratu k přirozenému životu a vrcholící kampaní za dobrovolnou eutanázii - pak je mi to opravdu líto .

Napriek tomu 99% zien si prajem rodiť v nemocnici. To asi hovorov za všetko


lebo je na vyber doma a v nemocnici. Aspoň na sk, nič iné. A vystrašene ženy idu rodiť do nemocnice, a to môže dopadnút jedine s komplikáciami. Ja cely čas hovorím o tom, že tretia možnosť tu nie je. Kde by sa to prostredie dalo zlepšiť.
A toto je presne to, posilňovanie egregorov.


Opiáty, voľakedy aj to bolo normalne. Dr Maslová píše, ako sa ti menilo.


[quote="pid:19994, uid:45"]Napriek tomu 99% zien si prajem rodiť v nemocnici. To asi hovorov za všetko[/quote] lebo je na vyber doma a v nemocnici. Aspoň na sk, nič iné. A vystrašene ženy idu rodiť do nemocnice, a to môže dopadnút jedine s komplikáciami. Ja cely čas hovorím o tom, že tretia možnosť tu nie je. Kde by sa to prostredie dalo zlepšiť. A toto je presne to, posilňovanie egregorov. Opiáty, voľakedy aj to bolo normalne. Dr Maslová píše, ako sa ti menilo.

Mimochodem, přirovnání k očkování v otázce rozhodování mi nesedí.

To jsi spatne pochopil - zde jde o volbu, jako pri ockovani ...


[quote="pid:19995, uid:372"]Mimochodem, přirovnání k očkování v otázce rozhodování mi nesedí.[/quote] To jsi spatne pochopil - **zde jde o volbu**, jako pri ockovani ...

@ Rusofil "Autorka článku toto přesně udělala" - problém je v celkovém pochopení článku - domov - snad mělo být spíše napsaný jako Domov - "prostor Lásky" - kde se rodička cítí dobře a v bezpečí. Psala jsem o současných porodnicích, kde je narušený vztah Dítě - Matka - Otec a to je základní a zásadní chyba pro další rozvoj dítěte.


@ Rusofil "Autorka článku toto přesně udělala" - problém je v celkovém pochopení článku - domov - snad mělo být spíše napsaný jako Domov - "prostor Lásky" - kde se rodička cítí dobře a v bezpečí. Psala jsem o současných porodnicích, kde je narušený vztah Dítě - Matka - Otec a to je základní a zásadní chyba pro další rozvoj dítěte.

To jsi spatne pochopil - zde jde o volbu, jako pri ockovani ...


Zde si dovolím oponovat smile Shodneme se, že jde o volbu.
Ale v případě očkování jde o volbu mezi něčím, na čem je vše špatně a mezi přirozenou volbou neničit ani sebe, ani okolí. Volbu mezi zlem a přirozeností.


V případě porodů jde o volbu dvou pohledů, které mají své opodstatnění a oba se dají pochopit.


Je volba a volba.


[quote="pid:20001, uid:68"]To jsi spatne pochopil - zde jde o volbu, jako pri ockovani ...[/quote] Zde si dovolím oponovat :) Shodneme se, že jde o volbu. Ale v případě očkování jde o volbu mezi něčím, na čem je vše špatně a mezi přirozenou volbou neničit ani sebe, ani okolí. Volbu mezi zlem a přirozeností. V případě porodů jde o volbu dvou pohledů, které mají své opodstatnění a oba se dají pochopit. Je volba a volba.

Tak tí by museli byť v pozore pred tým domov. smile Je to proste blbosť.


Tak v případě, kdy hrozí akutní císař, je volba porodnice logická.
Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace, bychom mohli i doma zajisit nezbytné vybavení, které může být mobilní.


Byl to nápad. Startujeme do vesmíru a nebyli bychom schopni zajistit bezpečný porod?


[quote="pid:19998, uid:45"]Tak tí by museli byť v pozore pred tým domov. smile Je to proste blbosť.[/quote] Tak v případě, kdy hrozí akutní císař, je volba porodnice logická. Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace, bychom mohli i doma zajisit nezbytné vybavení, které může být mobilní. Byl to nápad. Startujeme do vesmíru a nebyli bychom schopni zajistit bezpečný porod?

Domov - "prostor Lásky" - kde se rodička cítí dobře a v bezpečí. Psala jsem o současných porodnicích, kde je narušený vztah Dítě - Matka - Otec a to je základní a zásadní chyba pro další rozvoj dítěte.

Moje dcera porodila 2 děti. Otec byl celou dobu u porodu, vydatně ji pomáhal a děti dostal do rukou ještě neumyté. Když jsem se dcery ptal, jestli by rodila doma, její odpověď byla, že se zatím nezbláznila. Děti kojí doteď a to ten starší má již 5 let, a občas si přijde "cucnout" mlíčka. Bydlí na vesnici a mají zdravý vztah.
Co z toho, že se rodička doma cítí dobře a v bezpečí. Kdyby tomu tak nebylo, nebyl by to domov. Ale porodníka, anesteziologa a potřebné přístroje a léky na případ komplikací ne.
Zeptala jste se rodičky, která asi před půl rokem přišla o dítě, při domácím porodu, jestli by si ten domácí porod chtěla zopakovat u dalšího dítěte?


[quote="pid:20002, uid:58"]Domov - "prostor Lásky" - kde se rodička cítí dobře a v bezpečí. Psala jsem o současných porodnicích, kde je narušený vztah Dítě - Matka - Otec a to je základní a zásadní chyba pro další rozvoj dítěte.[/quote] Moje dcera porodila 2 děti. Otec byl celou dobu u porodu, vydatně ji pomáhal a děti dostal do rukou ještě neumyté. Když jsem se dcery ptal, jestli by rodila doma, její odpověď byla, že se zatím nezbláznila. Děti kojí doteď a to ten starší má již 5 let, a občas si přijde "cucnout" mlíčka. Bydlí na vesnici a mají zdravý vztah. Co z toho, že se rodička doma cítí dobře a v bezpečí. Kdyby tomu tak nebylo, nebyl by to domov. Ale porodníka, anesteziologa a potřebné přístroje a léky na případ komplikací ne. Zeptala jste se rodičky, která asi před půl rokem přišla o dítě, při domácím porodu, jestli by si ten domácí porod chtěla zopakovat u dalšího dítěte?

Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace, bychom mohli i doma zajisit nezbytné vybavení, které může být mobilní.


Ale veď tu veľa razy ide o minúty. Doslova. Ja tomu nerozumiem, myslela som, že to sú veci, ktoré ľudia bežne vedia. čudujem sa. No dobre. Nevadí. Ja už som si svoje dve deti porodila. Už to riešiť nemusím. V pôrodnici bol personál skvelý, neviem si predstaviť, čoby keby...


[quote="pid:20007, uid:372"]Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace, bychom mohli i doma zajisit nezbytné vybavení, které může být mobilní.[/quote] Ale veď tu veľa razy ide o minúty. Doslova. Ja tomu nerozumiem, myslela som, že to sú veci, ktoré ľudia bežne vedia. čudujem sa. No dobre. Nevadí. Ja už som si svoje dve deti porodila. Už to riešiť nemusím. V pôrodnici bol personál skvelý, neviem si predstaviť, čoby keby...

@ Jiří - při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.


@ Jiří - při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.

Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace,

Dokud není dítě a placenta venku, hrozí komplikace vždy. I po porodu. Jak bys věděl, že v případě tvé ženy nehrozí komplikace? Rád bych to věděl. Děkuji.


[quote="pid:20007, uid:372"]Já to spíš myslel tak, že v případě, kdy nehrozí komplikace,[/quote] Dokud není dítě a placenta venku, hrozí komplikace vždy. I po porodu. Jak bys věděl, že v případě tvé ženy nehrozí komplikace? Rád bych to věděl. Děkuji.

Opiáty? a to kde?


Amerika a ostatný Západ...


[quote="pid:19994, uid:45"] Opiáty? a to kde?[/quote] Amerika a ostatný Západ...

Moderátor

Upravené 14. 6. 2021 o 14:38

@ Rusofil - A to je přesně ono - ......dostal je do rukou, a přitom se otec měl dotknout dítěte jako první....


@ Rusofil - A to je přesně ono - ......dostal je do rukou, a přitom se otec měl dotknout dítěte jako první....

při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.

Kdo se při domácím porodu dotkne dítěte první? Matka? Ale kdež, to by se musela odrodit sama.


[quote="pid:20011, uid:58"]při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.[/quote] Kdo se při domácím porodu dotkne dítěte první? Matka? Ale kdež, to by se musela odrodit sama.

@Rusofil. ale i dalším zde diskutujícím
Víte, nevím, co přesně víte o porodním procesu jako takovém. S dovolením použiji a doplním/upravím své příspěvky z KOB fóra a přidám svůj příběh:

Málo se totiž ví, že miminko si samo určí, kdy se narodí. Jakmile je zralé, jeho organismus přes placentu pošle zprávu ve formě chemické látky, která způsobí, že matčin organismus začne v hypofýze vytvářet hormon oxytocin, “hormon lásky”, který je mj. odpovědný i za děložní stahy. Takže teprve na výzvu ze strany dítěte se spouští celá tato hormonální kaskáda, jejímž cílem je, aby miminko přišlo na svět. Antagonistou, látkou rušící působení oxytocinu, je stresový hormon adrenalin. Proto je tak důležité, aby se budoucí maminka cítila v bezpečí, aby byla v klidu – aby porod mohl pokračovat přirozeně a svým tempem. Proto se velmi často děje, že hezky rozběhnutý porod se po příjezdu do porodnice zcela zastaví – matka se necítí být v bezpečí (divme se tomu – v noci ostré světlo, diktování po sté těchtýž údajů na příjmu, “příprava na porod – holení, případně klystýr apod., “příjemná” PA či lékař/ka) a její organismus se brání přivést do takového prostředí její dítě. Pak se začně porodu tzv."pomáhat" a porod, který mohl skončit úplně přirozeně, v pohodě, končí po řetězci “pomáhajících” zásahů třeba císařem. A to vše vlastně úplně zbytečně. Stačilo by podpořit maminku, počkat, až se obnoví její důvěra. Bohužel naši lékaři, co jsem mohla číst, nikdy přirozený – opravdu přirozený, nemedikovaný - porod nikdy nezažijí. Proto se ho bojí – oni ten proces ani neznají. Porod není o kontrole, o pípajících přístrojích, křivkách na monitoru – ale o důvěře, vyčkávání, podpoře a zásahu opravdu až ve chvíli, kdy je to potřeba. Zdravé miminko ví, jak se má narodit, a umí to. Jen mu to zbytečně nekazit…


Mimochodem, ty nezodpovědné matky, které se chystají rodit doma, nerodí samy.


Ženy, které rodí doma (i můj případ) nerodí samy - mají u sebe plně vyškolenou (VŠ studium) porodní asistentku (PA), k které docházejí celé těhotenství. Tato PA je tudíž velmi dobře zná, jak po zdravotní, tak i psychické stránce (nezřídka se během těhotenství nebo i porodu otevřou stará nezpracovaná traumata - viz můj příběh dále). To, aby vznikl takový vztah, se Vám v klasické péči ani náhodou nestane – vzhledem k její roztříštěnosti (lékař, sestra, prvotrimestrální screening, další screeningy, těhotenská cukrovka – ta zase na jiném pracovišti, závěrečný měsíc docházení na monitory do porodnice, porod…) se budoucí maminka setká i se 70 různými (!!) zdravotnickými pracovníky. I kdyby tito lidé sami byli etičtí a s nejlepší vůlí lidští, v tom množství rodiček a omezeném čase nikdy nemůže vzniknout takový vztah, jako k PA, která maminku doprovází a podporuje ji celé období těhotenství přes porod až po první dny s miminkem, kdy radí s péčí o novorozenečka. PA dokáže sama zhodnotit zdravotní a psychický stav matky – zná ji, má výsledky vyšetření, je k tomu ostatně i vzdělávána. Žádná PA si nevezme “na triko” domácí porod , pokud by hrozilo sebemenší riziko, a jednoznačně doporučí nemocniční porod (kde s maminkou bude jako její doprovod; jsou osvícené porodnice, které těmto PA i umožňují tam porod vést). Co se týká nečekaných komplikací během porodu – ty jsou díky neinvazívnímu přístupu omezeny na minimum (žádné protrhávání vaku blan, dokud je dítě ještě vysoko s komplikací prolapsu pupečníku - život ohrožující stav, nutno ihned řešit, žádné podávání medikací, které mohou zastřít skutečný stav a reakce rodičky (dáme tabletku, aby dozrálo děložní hrdlo, dáme trochu oxytocinku, aby se nám rozběhly stahy… Jenže ouha – umělý oxytocin prochází přes hematoencefalitickou bariéru a rázem je to náhlá příšerná bolest, kterou matka nevydrží, takže epidurál, aby nic nebolelo, pak ale rodička necítí stahy a musí nastoupit řízené tlačení se všemi s tím spojenými riziky. Nezřídka takový porod končí pro vyčerpání matky právě císařským řezem/vexem (vakuum extrakce, “zvon”) a s tím spojenými dalšími komplikacemi: po císaři narušený bonding (matka na JIP, dítě samo), velmi často kojení v háji (dítě na umělé výživě = finanční náklady, není to plnohodnotná výživa, ať si farmafirmy říkají, co chtějí), narušení břišní stěny jizvou (fyzioterapeuti by mohli vypravovat, jak je osvěta v tomto směru nulová a tyto nešťasné maminky pak končí u nich v ordinacích s bolestmi v zádech, bříškem, které se nestahuje, jak by mělo, a ony stále vypadají, jak kdyby byly v 6. měsíci, protože fascie jsou narušeny, s problematickými jizvami, protože nikdo nevysvětlil, jak je třeba se o jizvu starat, atd., atd.). A i když se “povede” porod vaginální, nejedna matka má trauma ze zcela zbytečného nástřihu (narušená sebeúcta i sexuální život, a tím třeba i vztah k partnerovi), uspěcháváním porodního procesu může dojít i k poškození miminka (není správně dorotované a již nuceno se narodit). O pošramocené psychice všech nemluvě. Nechci v žádném případě hanět péči nemocniční – vždy budou maminky a děti, kterým zachrání život!! a díky za to!, ale její plošné aplikování tam, kde není třeba, vede (ještě kromě toho, že je to drahé) ke zcela zbytečným komplikacím zdravotním i psychickým.


Ještě bych ráda dodala, že to skvělé procento novorozencké úmrtnosti, kterým se naši “dinosauři” prsí v porovnání s ostatními státy, je třeba nahlížet ve světle toho, že v naší zemi se do statistiky zemřelé miminko narozené do 24. týdne vykazuje jako potrat, zatímco třeba v Německu již jako mrtvorozené dítě (na rozdílné vykazování statistických údajů jsme mj. narazili i též v souvislosti s covidem). Dále eugenika ve smyslu doporučování “přerušení” těhotenství u dětí s vrozenými vývojovými vadami (které by po porodu třeba zemřely). Znovu opakuji, že nijak nesnižuji um a úsilí lékařů při záchraně životů maminek a dětí, velmi si toho vážím. Ale je třeba vědět, jak statistiku číst.


Jsem matkou dvou dětí. Starší dcerka se narodila doma, s asistencí skvělé PA, které jsem dodnes za její podporu vděčna. U mé starší dcerky na 99,9 % platí, že pokud by se jednalo o nemocniční porod, mohl, vzhledem k nadále praktikovaným zásahům, které kritizuje i WHO, dopadnout špatně. Její porod běžel naprosto standartně, bezproblémově. Rozhodně nebyl bezbolestný, ale tím, jak se bolest zvyšovala postupně, já měla absolutní klid a pocitové bezpečí, nebylo ničím narušované právě působení oxytocinu a tělo samo vytvářelo endorfiny, které prožitek bolesti tlumily (tak, jak se to má dít a jak to tělo umí). Problém a krize nastala při sestoupení dítěte níž - prudká sžíravá bolest v konečníku. A u mě velký strach a ochromení. Ano, oživené trauma - o kterém jsem naštěstí racionálně věděla a dopředu o tom mohla svou PA zpravit - opakované anální znásilnění ve věku 8,5 let, rozumějte pravidelně prováděné vyšetření per rektum během lázeňského pobytu ve Františkových lázních, kam jsem byla odeslána k doléčení zanedbaného, a proto komplikovaného zánětu slepého střeva. To vše se v moment porodu vrátilo, celá ta hrůza z bolesti a bezmoc. PA mi dala čas, podpořila mě, byla se mnou (ozvy miminka byly stále dobré) - pomohla mi uvědomit si, že TO byla minulost a teď je TEĎ. Dcerka pak byla do méně než jedné hodiny na světě. Dokázala jsem to - obě jsme to dokázaly,já i má krásná dcera. Co myslíte, jak by to bylo v porodnici? "Crcal" by se někdo s hysterkou? Obávám se, že ne. A vzhledem k tomu, že se mi porod opravdu na nějakou dobu zastavil, by skončil nějakým chemickým či chirurgickým scénářem. Další kritický moment byla přirostlá placenta, stále nevycházela, stahovýní dělohy bylo velmi bolestivé, horší než celý porod. V porodnici se placenta v takové situaci vypavuje manuálně - za použití menší či větší síly se vytáhne. Nezřídka vše ale také končí na operačním sále - když se část placenty utrhne a zůstane uvnitř, nastává masívní krvácení, které matku může ohrozit na životě. Ten horší scénář je i ten, že matka vykrvácí, či na operačním stole o dělohu přijde, protože se krvácení nedá zastavit. Ale opět - měla jsem čas, měla jsem ho tolik, kolik jsem potřebovala. A placenta vyšla. Bývalý domov mají dcerky. Potrhaná, ale celá! A nemusím ani psát o tom, že mi nikdo neprováděl rutinní nástřih, který sám právě věde k potrhání tkání a vážným prodním poraněním, nikdo mi moje miminko nesebral a nikam neodnesl. Její pupečník mohl sám dotepat, a dostala tak všechnu svou krev. Ihned se přisála. Po porodu jsem měla tolik síly, že bych mohla duby lámat! Dcerka sama byla velmi vědomá, zvědavá na svět, vše si stále prohlížela :-)
U druhé dcerky bohužel nebyly podmínky domácímu porodu (rekonstrukce bydlení), její porod proběhl v porodnici, byť i tam za alespoň částečné podpory mojí PA. Dcerka byla velké miminko (4,21 kg), horší poloha. Porodníci byli vcelku korektní, snažili se, ale nemohla jsem volit porodní polohu a vysilovala se zbytečně v pololehu na zádech, o mnohem větší bolestivosti nemluvě (nenastal onen endorfinový jiný stav vědomí, který tlumí bolest, o kterém jsem psala výše). Proběhl též pokus o zakázanou Kristellerovu expresu (tlačení loktem na břicho), který jsem naštěstí včas zarazila - hrozí poškození dělohy, nenechali dotepat pupečník ("u nás se to tak dělá"smile. Mohu tedy srovnávat. Po prvním porodu naprosto fit a plná síly, po druhém ubitá a unavená, i když nezlomená. Miminko taktéž unavené, ale pilo. Na hlavičce porodní nádor - řízené tlačení v nevhodné poloze. A ne, sestra se k mé náruči ke spícímu miminku sehnout nemohla, aby provedla odběr, jí by bolely záda, kdyby to měla tak dělat pokaždé!, musela jsem se nějak vyhrabat a miminko donést přes místnost ní (neboli vy nám tady nový pořádky zavádět nebudete). Na závěr ještě nucení do vakcinace proti TBC a výhružky, že své díte neočkováním ohrožuji na životě. To už jsem u sebe měla manžela, který nerespektující personál odeslal do správných mezí. Odchod 2 hodiny po porodu, a i tak toho bylo až až.


Takže za mne takto. A co brání, aby ty podmínky porodu mohly být uskutečněny v porodnici?
Ze zkušenosti - sestry a lékaři, kteří vše vědí nejlíp, bohužel.


Ještě chci doplnit, že žen, které si nesou nějaké tělesné/sexuální trauma či má zkušenost se zneužíváním, nebude málo (víme, jak se tyto činy hlásí). Žádná studie ohledně vztahu mezi takovým traumatem a průběhem porodu bohužel, co vím, neexistuje. Ale matky hysterky existují...


Každé ženě z celého srdce přeji, aby se jí dostalo takové pomoci a podpory, jaké právě ona i její miminko potřebuje - ať je to kdekoliv. Kéž má každá možnost volby.


@Rusofil. ale i dalším zde diskutujícím Víte, nevím, co přesně víte o porodním procesu jako takovém. S dovolením použiji a doplním/upravím své příspěvky z KOB fóra a přidám svůj příběh: Málo se totiž ví, že miminko si samo určí, kdy se narodí. Jakmile je zralé, jeho organismus přes placentu pošle zprávu ve formě chemické látky, která způsobí, že matčin organismus začne v hypofýze vytvářet hormon oxytocin, “hormon lásky”, který je mj. odpovědný i za děložní stahy. Takže teprve na výzvu ze strany dítěte se spouští **celá tato hormonální kaskáda**, jejímž cílem je, aby miminko přišlo na svět. **Antagonistou**, látkou rušící působení oxytocinu, je **stresový hormon adrenalin**. Proto je tak důležité, aby se budoucí maminka cítila v **bezpečí**, aby byla v **klidu** – aby porod mohl pokračovat přirozeně a svým tempem. Proto se velmi často děje, že **hezky rozběhnutý porod se po příjezdu do porodnice zcela zastaví** – matka se necítí být v bezpečí (divme se tomu – v noci ostré světlo, diktování po sté těchtýž údajů na příjmu, “příprava na porod – holení, případně klystýr apod., “příjemná” PA či lékař/ka) a její organismus se brání přivést do takového prostředí její dítě. Pak se začně porodu tzv."pomáhat" a porod, který mohl skončit úplně přirozeně, v pohodě, končí po řetězci “pomáhajících” zásahů třeba císařem. **A to vše vlastně úplně zbytečně**. Stačilo by podpořit maminku, počkat, až se obnoví její důvěra. Bohužel naši lékaři, co jsem mohla číst, nikdy přirozený – opravdu přirozený, nemedikovaný - porod nikdy nezažijí. Proto se ho bojí – oni ten proces ani neznají. Porod není o kontrole, o pípajících přístrojích, křivkách na monitoru – ale o důvěře, vyčkávání, podpoře a zásahu opravdu až ve chvíli, kdy je to potřeba. **Zdravé miminko ví, jak se má narodit, a umí to. Jen mu to zbytečně nekazit…** Mimochodem, ty nezodpovědné matky, které se chystají rodit doma, nerodí samy. Ženy, které rodí doma (i můj případ) nerodí samy - mají u sebe plně vyškolenou (VŠ studium) porodní asistentku (PA), k které docházejí **celé těhotenství**. Tato PA je **tudíž velmi dobře zná, jak po zdravotní, tak i psychické stránce** (nezřídka se během těhotenství nebo i porodu otevřou stará nezpracovaná traumata - viz můj příběh dále). To, aby vznikl takový vztah, se Vám v klasické péči ani náhodou nestane – vzhledem k její roztříštěnosti (lékař, sestra, prvotrimestrální screening, další screeningy, těhotenská cukrovka – ta zase na jiném pracovišti, závěrečný měsíc docházení na monitory do porodnice, porod…) se budoucí maminka setká i se 70 různými (!!) zdravotnickými pracovníky. I kdyby tito lidé sami byli etičtí a s nejlepší vůlí lidští, v tom množství rodiček a omezeném čase nikdy nemůže vzniknout takový vztah, jako k PA, která maminku doprovází a podporuje ji celé období těhotenství přes porod až po první dny s miminkem, kdy radí s péčí o novorozenečka. PA **dokáže** sama zhodnotit zdravotní a psychický stav matky – zná ji, má výsledky vyšetření, je k tomu ostatně i **vzdělávána**. Žádná PA si nevezme “na triko” domácí porod , pokud by hrozilo sebemenší riziko, a jednoznačně doporučí nemocniční porod (kde s maminkou bude jako její doprovod; jsou osvícené porodnice, které těmto PA i umožňují tam porod vést). Co se týká nečekaných komplikací během porodu – ty jsou díky neinvazívnímu přístupu omezeny na minimum (žádné protrhávání vaku blan, dokud je dítě ještě vysoko s komplikací prolapsu pupečníku - život ohrožující stav, nutno ihned řešit, žádné podávání medikací, které mohou zastřít skutečný stav a reakce rodičky (dáme tabletku, aby dozrálo děložní hrdlo, dáme trochu oxytocinku, aby se nám rozběhly stahy… Jenže ouha – umělý oxytocin prochází přes hematoencefalitickou bariéru a rázem je to náhlá příšerná bolest, kterou matka nevydrží, takže epidurál, aby nic nebolelo, pak ale rodička necítí stahy a musí nastoupit řízené tlačení se všemi s tím spojenými riziky. Nezřídka takový porod končí pro vyčerpání matky právě císařským řezem/vexem (vakuum extrakce, “zvon”) a s tím spojenými dalšími komplikacemi: po císaři narušený bonding (matka na JIP, dítě samo), velmi často kojení v háji (dítě na umělé výživě = finanční náklady, není to plnohodnotná výživa, ať si farmafirmy říkají, co chtějí), narušení břišní stěny jizvou (fyzioterapeuti by mohli vypravovat, jak je osvěta v tomto směru nulová a tyto nešťasné maminky pak končí u nich v ordinacích s bolestmi v zádech, bříškem, které se nestahuje, jak by mělo, a ony stále vypadají, jak kdyby byly v 6. měsíci, protože fascie jsou narušeny, s problematickými jizvami, protože nikdo nevysvětlil, jak je třeba se o jizvu starat, atd., atd.). A i když se “povede” porod vaginální, nejedna matka má trauma ze zcela zbytečného nástřihu (narušená sebeúcta i sexuální život, a tím třeba i vztah k partnerovi), uspěcháváním porodního procesu může dojít i k poškození miminka (není správně dorotované a již nuceno se narodit). O pošramocené psychice všech nemluvě. Nechci v žádném případě hanět péči nemocniční – vždy budou maminky a děti, kterým zachrání život!! a díky za to!, ale její **plošné aplikování tam, kde není třeba**, vede (ještě kromě toho, že je to drahé) ke **zcela zbytečným komplikacím zdravotním i psychickým**. Ještě bych ráda dodala, že to skvělé procento novorozencké úmrtnosti, kterým se naši “dinosauři” prsí v porovnání s ostatními státy, je třeba nahlížet ve světle toho, že v naší zemi se do statistiky zemřelé miminko narozené do 24. týdne vykazuje jako potrat, zatímco třeba v Německu již jako mrtvorozené dítě (na rozdílné vykazování statistických údajů jsme mj. narazili i též v souvislosti s covidem). Dále eugenika ve smyslu doporučování “přerušení” těhotenství u dětí s vrozenými vývojovými vadami (které by po porodu třeba zemřely). Znovu opakuji, že nijak nesnižuji um a úsilí lékařů při záchraně životů maminek a dětí, velmi si toho vážím. Ale je třeba vědět, jak statistiku číst. Jsem matkou dvou dětí. Starší dcerka se narodila doma, s asistencí skvělé PA, které jsem dodnes za její podporu vděčna. U mé starší dcerky na 99,9 % platí, že pokud by se jednalo o nemocniční porod, mohl, vzhledem k nadále praktikovaným zásahům, které kritizuje i WHO, dopadnout špatně. Její porod běžel naprosto standartně, bezproblémově. Rozhodně nebyl bezbolestný, ale tím, jak se bolest zvyšovala postupně, já měla absolutní klid a pocitové bezpečí, nebylo ničím narušované právě působení oxytocinu a tělo samo vytvářelo endorfiny, které prožitek bolesti tlumily (tak, jak se to má dít a jak to tělo umí). Problém a krize nastala při sestoupení dítěte níž - prudká sžíravá bolest v konečníku. A u mě velký strach a ochromení. Ano, oživené trauma - o kterém jsem naštěstí racionálně věděla a dopředu o tom mohla svou PA zpravit - opakované anální znásilnění ve věku 8,5 let, rozumějte pravidelně prováděné vyšetření _per rektum_ během lázeňského pobytu ve Františkových lázních, kam jsem byla odeslána k doléčení zanedbaného, a proto komplikovaného zánětu slepého střeva. To vše se v moment porodu vrátilo, celá ta hrůza z bolesti a bezmoc. PA mi dala čas, podpořila mě, byla se mnou (ozvy miminka byly stále dobré) - pomohla mi uvědomit si, že TO byla minulost a teď je TEĎ. Dcerka pak byla do méně než jedné hodiny na světě. Dokázala jsem to - obě jsme to dokázaly,já i má krásná dcera. Co myslíte, jak by to bylo v porodnici? "Crcal" by se někdo s hysterkou? Obávám se, že ne. A vzhledem k tomu, že se mi porod opravdu na nějakou dobu zastavil, by skončil nějakým chemickým či chirurgickým scénářem. Další kritický moment byla přirostlá placenta, stále nevycházela, stahovýní dělohy bylo velmi bolestivé, horší než celý porod. V porodnici se placenta v takové situaci vypavuje manuálně - za použití menší či větší síly se vytáhne. Nezřídka vše ale také končí na operačním sále - když se část placenty utrhne a zůstane uvnitř, nastává masívní krvácení, které matku může ohrozit na životě. Ten horší scénář je i ten, že matka vykrvácí, či na operačním stole o dělohu přijde, protože se krvácení nedá zastavit. Ale opět - měla jsem čas, měla jsem ho tolik, kolik jsem potřebovala. A placenta vyšla. Bývalý domov mají dcerky. Potrhaná, ale celá! A nemusím ani psát o tom, že mi nikdo neprováděl rutinní nástřih, který sám právě věde k potrhání tkání a vážným prodním poraněním, nikdo mi moje miminko nesebral a nikam neodnesl. Její pupečník mohl sám dotepat, a dostala tak všechnu svou krev. Ihned se přisála. Po porodu jsem měla tolik síly, že bych mohla duby lámat! Dcerka sama byla velmi vědomá, zvědavá na svět, vše si stále prohlížela :-) U druhé dcerky bohužel nebyly podmínky domácímu porodu (rekonstrukce bydlení), její porod proběhl v porodnici, byť i tam za alespoň částečné podpory mojí PA. Dcerka byla velké miminko (4,21 kg), horší poloha. Porodníci byli vcelku korektní, snažili se, ale nemohla jsem volit porodní polohu a vysilovala se zbytečně v pololehu na zádech, o mnohem větší bolestivosti nemluvě (nenastal onen endorfinový jiný stav vědomí, který tlumí bolest, o kterém jsem psala výše). Proběhl též pokus o zakázanou Kristellerovu expresu (tlačení loktem na břicho), který jsem naštěstí včas zarazila - hrozí poškození dělohy, nenechali dotepat pupečník ("u nás se to tak dělá"). Mohu tedy srovnávat. Po prvním porodu naprosto fit a plná síly, po druhém ubitá a unavená, i když nezlomená. Miminko taktéž unavené, ale pilo. Na hlavičce porodní nádor - řízené tlačení v nevhodné poloze. A ne, sestra se k mé náruči ke spícímu miminku sehnout nemohla, aby provedla odběr, jí by bolely záda, kdyby to měla tak dělat pokaždé!, musela jsem se nějak vyhrabat a miminko donést přes místnost ní (neboli vy nám tady nový pořádky zavádět nebudete). Na závěr ještě nucení do vakcinace proti TBC a výhružky, že své díte neočkováním ohrožuji na životě. To už jsem u sebe měla manžela, který nerespektující personál odeslal do správných mezí. Odchod 2 hodiny po porodu, a i tak toho bylo až až. Takže za mne takto. A co brání, aby ty podmínky porodu mohly být uskutečněny v porodnici? Ze zkušenosti - sestry a lékaři, kteří vše vědí nejlíp, bohužel. Ještě chci doplnit, že žen, které si nesou nějaké tělesné/sexuální trauma či má zkušenost se zneužíváním, nebude málo (víme, jak se tyto činy hlásí). Žádná studie ohledně vztahu mezi takovým traumatem a průběhem porodu bohužel, co vím, neexistuje. Ale matky hysterky existují... **Každé ženě z celého srdce přeji, aby se jí dostalo takové pomoci a podpory, jaké právě ona i její miminko potřebuje - ať je to kdekoliv. Kéž má každá možnost volby.**

A to je přesně ono - ......dostal je do rukou, a přitom se otec měl dotknout dítěte jako první....

No vidíš, a stalo se to v porodnici.


[quote="pid:20016, uid:58"]A to je přesně ono - ......dostal je do rukou, a přitom se otec měl dotknout dítěte jako první....[/quote] No vidíš, a stalo se to v porodnici.

Antagonistou, látkou rušící působení oxytocinu, je stresový hormon adrenalin. Proto je tak důležité, aby se budoucí maminka cítila v bezpečí, aby byla v klidu – aby porod mohl pokračovat přirozeně a svým tempem. Proto se velmi často děje, že hezky rozběhnutý porod se po příjezdu do porodnice zcela zastaví

Ale co když se budoucí maminka doma necítí v bezpečí, chce do porodnice, jelikož podle jejího mínění je tam bezprostřední možnost pomoci a doma se rodit z toho důvodu bojí. A z toho strachu porodu doma se proces zastaví.


[quote="pid:20019, uid:126"]Antagonistou, látkou rušící působení oxytocinu, je stresový hormon adrenalin. Proto je tak důležité, aby se budoucí maminka cítila v bezpečí, aby byla v klidu – aby porod mohl pokračovat přirozeně a svým tempem. Proto se velmi často děje, že hezky rozběhnutý porod se po příjezdu do porodnice zcela zastaví[/quote] Ale co když se budoucí maminka doma necítí v bezpečí, chce do porodnice, jelikož podle jejího mínění je tam bezprostřední možnost pomoci a doma se rodit z toho důvodu bojí. A z toho strachu porodu doma se proces zastaví.

Proto píšu o svém přání možnosti volby (a dodávám - kéž se jedná o vědomovu volbu)!


Pro někoho je bezpečí u bílých plášťů a je to úplně v pořádku. Jsou případy, kdy je nemocniční porod nezbytný. Takové ženy a taková miminka ať mají tu nejlepší péči (diagnostika napoví).


Ale pro jinou, nerizikovou ženu a její dítě může být nemocniční péče opravdu traumatizující. Těch poničených osudů není málo a je dobře, že se o tomto tématu mluví. Mnoho žen se po traumatickém porodu nezřídka rozhodne, že než znovu toto, tak raději bude mít jen jedno dítě. Bohužel.


Proto píšu o svém přání možnosti volby (a dodávám - kéž se jedná o vědomovu volbu)! Pro někoho je bezpečí u bílých plášťů a je to úplně v pořádku. Jsou případy, kdy je nemocniční porod nezbytný. Takové ženy a taková miminka ať mají tu nejlepší péči (diagnostika napoví). Ale pro jinou, nerizikovou ženu a její dítě může být nemocniční péče opravdu traumatizující. Těch poničených osudů není málo a je dobře, že se o tomto tématu mluví. Mnoho žen se po traumatickém porodu nezřídka rozhodne, že než znovu toto, tak raději bude mít jen jedno dítě. Bohužel.

Ale veď tu veľa razy ide o minúty. Doslova. Ja tomu nerozumiem, myslela som, že to sú veci, ktoré ľudia[/quote]


Však v pořádku. Já osobně jsem pro porodnice. Jen lidštější, kdy nefungují jako továrny, jejichž vedlejším produktem je dítě. To ale platí o celém zdravotnictví....


Co jsem psal, je spíše otázkou úplně jiné společnosti, kam jsme ještě nedospěli. Minimálně do té doby jsem pro porodnice, jelikož domácí porod bych shledal jako příliš vysoké riziko.


Ale veď tu veľa razy ide o minúty. Doslova. Ja tomu nerozumiem, myslela som, že to sú veci, ktoré ľudia[/quote] Však v pořádku. Já osobně jsem pro porodnice. Jen lidštější, kdy nefungují jako továrny, jejichž vedlejším produktem je dítě. To ale platí o celém zdravotnictví.... Co jsem psal, je spíše otázkou úplně jiné společnosti, kam jsme ještě nedospěli. Minimálně do té doby jsem pro porodnice, jelikož domácí porod bych shledal jako příliš vysoké riziko.
Upravené 14. 6. 2021 o 15:18

@ Jiří - při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.


S tím nelze nesouhlasit. Ale myslím, že toto zde nikdo nerozporoval...


[quote="pid:20011, uid:58"]@ Jiří - při porodu jde o volbu Prvního doteku, který má nesmírný vliv na další vývoj dítěte.[/quote] S tím nelze nesouhlasit. Ale myslím, že toto zde nikdo nerozporoval...

Dokud není dítě a placenta venku, hrozí komplikace vždy. I po porodu. Jak bys věděl, že v případě tvé ženy nehrozí komplikace? Rád bych to věděl. Děkuji.


Mluvil jsem o hypotetické situaci za zcela jiných podmínek. Jinak, rizikové těhotenství se zřejmě dokáže odhalit ještě před samotným porodem. A někdy dítě nezachrání ani lékař.


Ale jak jsem psal a zopakuji to, jsem pro porodnice, jen lidštější. Myslím že takřka vše, čím argumentují zastánci domácích porodů, lze zajistit i v porodnici.


Já tudíž souhlasím s Vámi. Jen bych to zde nechtěl chápat jako střet mezi zastánci toho či onoho řešení. Ani jedno není vyloženě špatně.


[quote="pid:20013, uid:312"]Dokud není dítě a placenta venku, hrozí komplikace vždy. I po porodu. Jak bys věděl, že v případě tvé ženy nehrozí komplikace? Rád bych to věděl. Děkuji.[/quote] Mluvil jsem o hypotetické situaci za zcela jiných podmínek. Jinak, rizikové těhotenství se zřejmě dokáže odhalit ještě před samotným porodem. A někdy dítě nezachrání ani lékař. Ale jak jsem psal a zopakuji to, jsem pro porodnice, jen lidštější. Myslím že takřka vše, čím argumentují zastánci domácích porodů, lze zajistit i v porodnici. Já tudíž souhlasím s Vámi. Jen bych to zde nechtěl chápat jako střet mezi zastánci toho či onoho řešení. Ani jedno není vyloženě špatně.
Upravené 14. 6. 2021 o 15:30

Jinak, rizikové těhotenství se zřejmě dokáže odhalit ještě před samotným porodem. A někdy dítě nezachrání ani lékař.

Tady nejde o rizikové těhotenství, ale o normální průběh těhotenství, kdy při porodu vzniknou komplikace. Viz. příběhy zdejších dam.
Normální průběh těhotenství nezaručuje porod bez komplikací. Je to prostě proces, kde, dokud není u konce, komplikace hrozí vždy. Máš děti? Zřejmě ne. Takže žádná reálná zkušenost, jen představa.


PS: Já jsem pro volbu, ale pokud se nedají zevrubné informace, pak volba může být nesprávná. Já tady vystupuji jako oponent. Na KOB stránce, kde se článek objevil chybí oponentura.


[quote="pid:20032, uid:372"]Jinak, rizikové těhotenství se zřejmě dokáže odhalit ještě před samotným porodem. A někdy dítě nezachrání ani lékař.[/quote] Tady nejde o rizikové těhotenství, ale o normální průběh těhotenství, kdy při porodu vzniknou komplikace. Viz. příběhy zdejších dam. Normální průběh těhotenství nezaručuje porod bez komplikací. Je to prostě proces, kde, dokud není u konce, komplikace hrozí vždy. Máš děti? Zřejmě ne. Takže žádná reálná zkušenost, jen představa. PS: Já jsem pro volbu, ale pokud se nedají zevrubné informace, pak volba může být nesprávná. Já tady vystupuji jako oponent. Na KOB stránce, kde se článek objevil chybí oponentura.
Upravené 14. 6. 2021 o 15:37

Normální průběh těhotenství nezaručuje porod bez komplikací.


Já nevím, proč se hádáme, když na to máme v podstatě stejný názor? Má úvaha byla hypotetická a nezahrnovala současné zajištění domácího porodu.


[quote="pid:20033, uid:312"]Normální průběh těhotenství nezaručuje porod bez komplikací.[/quote] Já nevím, proč se hádáme, když na to máme v podstatě stejný názor? Má úvaha byla hypotetická a nezahrnovala současné zajištění domácího porodu.

Já nevím, proč se hádám

Já se nehádám. Prostě si mluvil o rizikovém těhotenství a já ti řekl, že komplikace se mohou vyskytnout i při normálním průběhu. Až se budeš v budoucnosti připravovat na roli otce, bude dobré to vědět.


[quote="pid:20035, uid:372"]Já nevím, proč se hádám[/quote] Já se nehádám. Prostě si mluvil o rizikovém těhotenství a já ti řekl, že komplikace se mohou vyskytnout i při normálním průběhu. Až se budeš v budoucnosti připravovat na roli otce, bude dobré to vědět.

@ Jana z Arku


Ale ženy nerodí jako před 100 lety!, to je velký omyl.
Máme prenatální péči, víme dopředu o vývojových vadách (takže hned z porodního sálu může miminko jít na operační sál, když má např. něcose srdcem apod.). Sledují se ženy s Rh negativním faktorem, kde by byla možnost, že dítě bude Rh + (mateřský organismus pak proti dítěti vytváří protilátky).
Těhotné ženy docházejí do poraden, mají nesrovnatelně lepší výživu než ženy před 100 lety, máme možnost zůstat domana rizikovém těhotenství, máme mateřskou dovlenou - placenou!! To vše jsou výhody, o kterých se našim pra- pra- ...babičkám ani nesnilo.


Co se jen vytrácí, je ta lidskost. Člověk je nahrazen pípajícími přístroji, budoucí maminka je pacientka, stává se případem.


Doplním: dula je jen porodní doprovod, psychická podpora. Jejím úkolem není vést porod.
Porod vede porodní asistentka, zdravotnický pracovník s vysokoškolským vzděláním, a případně lékař s atestací v porodnictví.


Porodní asistentka je plně kvalifikovaná vést porod samostaně (viz legislativní sladění našeho a evropského práva z důvodu volného pohybu pracovníků)
Moje porodní asistentka u domácího porodu rozhodně neměla jen ruce a teplou vodu, ale měla 2 kufry s vybavením.


O svém porodu nic nepíšeš - v jaké jsi byla kondici, jaká byla poloha miminka, jaké jsi o porodu vůbec měla zažité představy (ano, i to má vliv).
Faktem, opakovaně potvrzovaným, je, že mnoho komplikací vzniká právě z neadekvátního "pomáhání" přirozeně běžícímu porodnímu procesu (viz můj příspěvek výše). Maminky často nedají na lékaře dopustit, že je zachránili, ale následně z popisu porodu vyplyne, že to byla záchrana ve smyslu řešení problémů, které zdravotničtí pracovníci (bohužel) sami způsobili ve snaze porod uspíšit, či vůbec "vést" = kontrolovat.


Znovu opakuji, že má slova neznamenají kritiku těch skutečných život zachraňujících zásahů a že si práce lékařů vážím.


@ Jana z Arku Ale ženy nerodí jako před 100 lety!, to je velký omyl. Máme prenatální péči, víme dopředu o vývojových vadách (takže hned z porodního sálu může miminko jít na operační sál, když má např. něcose srdcem apod.). Sledují se ženy s Rh negativním faktorem, kde by byla možnost, že dítě bude Rh + (mateřský organismus pak proti dítěti vytváří protilátky). Těhotné ženy docházejí do poraden, mají nesrovnatelně lepší výživu než ženy před 100 lety, máme možnost zůstat domana rizikovém těhotenství, máme mateřskou dovlenou - placenou!! To vše jsou výhody, o kterých se našim pra- pra- ...babičkám ani nesnilo. Co se jen vytrácí, je ta lidskost. Člověk je nahrazen pípajícími přístroji, budoucí maminka je pacientka, stává se případem. Doplním: dula je jen porodní doprovod, psychická podpora. Jejím úkolem **není** vést porod. **Porod vede porodní asistentka**, zdravotnický pracovník s vysokoškolským vzděláním, a případně lékař s atestací v porodnictví. Porodní asistentka je **plně kvalifikovaná** vést porod samostaně (viz legislativní sladění našeho a evropského práva z důvodu volného pohybu pracovníků) Moje porodní asistentka u domácího porodu rozhodně neměla jen ruce a teplou vodu, ale měla 2 kufry s vybavením. O svém porodu nic nepíšeš - v jaké jsi byla kondici, jaká byla poloha miminka, jaké jsi o porodu vůbec měla zažité představy (ano, i to má vliv). Faktem, opakovaně potvrzovaným, je, že mnoho komplikací vzniká právě z neadekvátního "pomáhání" přirozeně běžícímu porodnímu procesu (viz můj příspěvek výše). Maminky často nedají na lékaře dopustit, že je zachránili, ale následně z popisu porodu vyplyne, že to byla záchrana ve smyslu řešení problémů, které zdravotničtí pracovníci (bohužel) sami způsobili ve snaze porod uspíšit, či vůbec "vést" = kontrolovat. Znovu opakuji, že má slova neznamenají kritiku těch skutečných život zachraňujících zásahů a že si práce lékařů vážím.

@ Sonice


V určité fázi porodu je zpomalení ozev fyziologické.


Záleží též velmi na tom, v jaké poloze matka rodí.
Poloha na zádech je nejen vysoce bolestivá a nefyziologická z toho důvodu, že dítěti k sestupu porodními cestami nepomáhá gravitace, ale i z toho důvodu, že děloha v takové pozici tlačí na cévy, což může vést k horšímu zásobení plodu kyslíkem.


@ Sonice V určité fázi porodu je zpomalení ozev fyziologické. Záleží též velmi na tom, v jaké poloze matka rodí. Poloha na zádech je nejen vysoce bolestivá a nefyziologická z toho důvodu, že dítěti k sestupu porodními cestami nepomáhá gravitace, ale i z toho důvodu, že děloha v takové pozici tlačí na cévy, což může vést k horšímu zásobení plodu kyslíkem.

Já vážně nechápu cíl znova a znova otevírání tohoto tématu, respektive pokus o "stále diskutované téma". Vždyť domácí porody jsou povoleny, nebo ne? Čeho chcete dosáhnout? Rád bych to věděl, jelikož mi připadá, že se vlamujete do otevřených dveří. 99% žen si domácí porody nepřeje, koho reprezentujete?
Takže závěrem. Domácí porody jsou povoleny, některé zdejší dámy je mají za sebou. Co bude další krok? Co je cílem tohoto "stále diskutovaného tématu"? Rušení porodnic?


Já vážně nechápu cíl znova a znova otevírání tohoto tématu, respektive pokus o "stále diskutované téma". Vždyť domácí porody jsou povoleny, nebo ne? **Čeho chcete dosáhnout?** Rád bych to věděl, jelikož mi připadá, že se vlamujete do otevřených dveří. 99% žen si domácí porody nepřeje, koho reprezentujete? Takže závěrem. Domácí porody jsou povoleny, některé zdejší dámy je mají za sebou. Co bude další krok? Co je cílem tohoto "stále diskutovaného tématu"? Rušení porodnic?
Upravené 14. 6. 2021 o 17:03

@ Jana z Arku


To je právě to - vyvolávaný porod už není přirozený porod.


@ Jana z Arku To je právě to - vyvolávaný porod už není přirozený porod.

@ Rusofil


Jsou povoleny, ale přítomnost PA u takového porodu je kriminalizována, už není legální (v době, kdy se narodila má první dcerka, to ještě legální bylo).


Takže ženy doma rodit mohou, ale samy.


@ Rusofil Jsou povoleny, ale přítomnost PA u takového porodu je kriminalizována, už není legální (v době, kdy se narodila má první dcerka, to ještě legální bylo). Takže ženy doma rodit mohou, ale samy.

už není legální

Pokud se PA zříká odpovědnosti, jak to bylo v tomto případě, není se čemu divit.
https://nasregion.cz/vsechny-regiony/umrti-ditete-pri-domacim-porodu-porodni-asistentka-u-soudu-opet-nepochodila/?utm_source=magnas&utm_medium=native&utm_campaign=DSA-Nasregion&gclid=EAIaIQobChMIwKmu9JaX8QIVkNCyCh1wvgf0EAMYAyAAEgLPCvD_BwE


[quote="pid:20053, uid:126"]už není legální[/quote] Pokud se PA zříká odpovědnosti, jak to bylo v tomto případě, není se čemu divit. https://nasregion.cz/vsechny-regiony/umrti-ditete-pri-domacim-porodu-porodni-asistentka-u-soudu-opet-nepochodila/?utm_source=magnas&utm_medium=native&utm_campaign=DSA-Nasregion&gclid=EAIaIQobChMIwKmu9JaX8QIVkNCyCh1wvgf0EAMYAyAAEgLPCvD_BwE

@Rusofil - tohle je vážhě silná káva. Článek vyšel na kobforum.eu. Sem dala Yori pouze odkaz na článek. Tys nepřispěl ani písmenem do diskuse pod článkem, zato si roztočil velmi militantní spor na tomto fóru a obviňuješ některé z účastníků-zdůrazňuji-sekundární debaty už ne k vlastnímu článku, ale k tematu, které na KOBFORUM.EU autorka přinesla z nejrozličnějších podsunutých úmyslů, včetně toho že autorka nevědomky plní zadání globalistů. Nevím, co Ti brání vstoupit do diskuse přímo pod článkem, která je,mimochodem, na hony vzdálená téhle zejména Tebou vedené "diskuse". Na kobfóru jsme psali.píšema a psát budeme články k tématům, které přátele webu zajímají a chtějí o nich hovořit. A všichni včetně Tebe do ní mohou, ale nemusí vstupovat. Pod jednou podmínkou, a tou je diskusní SLUŠNOST.
Pokud jsi nepochopil, co to je diskuse i ke kontroverzním tématům, měl bys vstupovat do debat v tematech, na které emočně stačíš.Tohle je hysterie-bohužel mužská. Hovořit o tom, že 99%žen si domácí porody nepřeje je pak ještě něco horšího- DEMAGOGIE.
Stejně tak jako desetiisíce mrtvých na COVID,padajících na ulici. Stejně tak jak vylhané statistiky o COVIDu.obsazenosti nemocnic,počtu komplikací atd atd. Pokud Ti nedochází,o čem tu diskutujeme, tak alespoň neútoč na diskutující.

@Rusofil - tohle je vážhě silná káva. Článek vyšel na kobforum.eu. Sem dala Yori pouze odkaz na článek. Tys nepřispěl ani písmenem do diskuse pod článkem, zato si roztočil velmi militantní spor na tomto fóru a obviňuješ některé z účastníků-zdůrazňuji-sekundární debaty už ne k vlastnímu článku, ale k tematu, které na KOBFORUM.EU autorka přinesla z nejrozličnějších podsunutých úmyslů, včetně toho že autorka nevědomky plní zadání globalistů. Nevím, co Ti brání vstoupit do diskuse přímo pod článkem, která je,mimochodem, na hony vzdálená téhle zejména Tebou vedené "diskuse". Na kobfóru jsme psali.píšema a psát budeme články k tématům, které přátele webu zajímají a chtějí o nich hovořit. A všichni včetně Tebe do ní mohou, ale nemusí vstupovat. Pod jednou podmínkou, a tou je diskusní SLUŠNOST. Pokud jsi nepochopil, co to je diskuse i ke kontroverzním tématům, měl bys vstupovat do debat v tematech, na které emočně stačíš.Tohle je hysterie-bohužel mužská. Hovořit o tom, že 99%žen si domácí porody nepřeje je pak ještě něco horšího- DEMAGOGIE. Stejně tak jako desetiisíce mrtvých na COVID,padajících na ulici. Stejně tak jak vylhané statistiky o COVIDu.obsazenosti nemocnic,počtu komplikací atd atd. Pokud Ti nedochází,o čem tu diskutujeme, tak alespoň neútoč na diskutující.

Článek jsem si přečetl. Popisujete tam, jak to bylo dávno v minulosti. Všechno se dá přece přenést i do dneška, pokud se k tomu vytvoří podmínky. Z celého procesu zrození je nejnebezpečnější porod. Co brání, aby ty podmínky porodu, které popisujete ve svém článku nebyly uskutečněny v porodnici?
Proč si myslíte, a zdá se, že to považujete za aksiomu, že ženy chtějí rodit doma? Nechtějí!

absolutne sa stotožňujem s týmto vyjadrením. Dnešné ženy nie sú fyziologicky ani mentálne pripravené na pôrod doma....samozrejme nie všetky.
Sú také ktoré proste po tom túžia a žijú aj taký prirodzený život a teda takyto pôrod vzíde ako prirodzené a logické vyústenie...
.....no väčšina žien je "poškodena" mentálne....a o fyzickej stránke tiež treba hovoriť, každá druhá brala kedysi hocijakú antikoncepciu čo sa podpísalo pod jej zmenu vnútorného nastavenia+ strava, životný štýl, práca, striedanie partnerov a iné anomálie ...to všetko sa dokáže podpísať pod pôrod...dnešné ženy sú rozmaznané a chcú komfort...logicky to tak vyjde z ich životného stýlu...pričom len malé percento môže byť takých čo žijú inak....


Neviem posúdiť či je dobré rodiť doma a či v pôrodnici....ja som za pôrodnicu (vychadzam z mojej skusenosti) je tam všetko vybavenie čo treba.... a či je žena ponížená?....nemyslím si, ja som to všetko brala ako súčasť ....nie poníženie...takto som to nevnímala....dlho som travila v nemocnici....takže denne vizity a kopa ľudí nadomnou bol pre mňa každodenný štart....totiž tu treba chápať STAV ženy....ona je tehotná a jej stav je tiež iný ako netehotná žena....to treba vnimať...každá z nás vie čo potrebuje- tento inštinkt, 6.zmysel ako sa vravi, je omnoho vypuklejší prave v tomto období....to je tá "záhada "tehotenstva....


Ja len na záver napíšem....každá z žien od počiatku tehotenstva bude vedieť ako chce rodiť.....bude sa na to pripravovať....lebo z tej kancelarskej fitnesky, fiflenky, či bežnej ženy sa počas tehotenstva stane iná žena...iná mentálne, fyzicky aj duševne....chápe svoju rolu a všetko ostatné je nepodstatné


Sú ženy ktoré ale svoje posolstvo nepochopia, buď pre svoj nízky vek-ciganky, narkomanky, alebo mentálnu nevyrovnanosť -prílis upäté a citovo labilné osoby....našťastie nie je ich veľa....


Návrat k prirodzenosti a to súvisí aj s pôrodom, je naučiť sa najskôr žiť prirodzene v sulade až potom príde aj prirodzený náhľad na pôrod....v dnešnej dobe je to na širokú debatu....


Preto rodiť doma či v nemocnici?....a nie je to jedno?...hlavne nech sú v pohode a zdravé....musia to obaja prežiť a to je dôležité....


[quote="pid:19985, uid:312"]Článek jsem si přečetl. Popisujete tam, jak to bylo dávno v minulosti. Všechno se dá přece přenést i do dneška, pokud se k tomu vytvoří podmínky. Z celého procesu zrození je nejnebezpečnější porod. Co brání, aby ty podmínky porodu, které popisujete ve svém článku nebyly uskutečněny v porodnici? Proč si myslíte, a zdá se, že to považujete za aksiomu, že ženy chtějí rodit doma? Nechtějí![/quote] absolutne sa stotožňujem s týmto vyjadrením. Dnešné ženy nie sú fyziologicky ani mentálne pripravené na pôrod doma....samozrejme nie všetky. Sú také ktoré proste po tom túžia a žijú aj taký prirodzený život a teda takyto pôrod vzíde ako prirodzené a logické vyústenie... .....no väčšina žien je "poškodena" mentálne....a o fyzickej stránke tiež treba hovoriť, každá druhá brala kedysi hocijakú antikoncepciu čo sa podpísalo pod jej zmenu vnútorného nastavenia+ strava, životný štýl, práca, striedanie partnerov a iné anomálie ...to všetko sa dokáže podpísať pod pôrod...dnešné ženy sú rozmaznané a chcú komfort...logicky to tak vyjde z ich životného stýlu...pričom len malé percento môže byť takých čo žijú inak.... Neviem posúdiť či je dobré rodiť doma a či v pôrodnici....ja som za pôrodnicu (vychadzam z mojej skusenosti) je tam všetko vybavenie čo treba.... a či je žena ponížená?....nemyslím si, ja som to všetko brala ako súčasť ....nie poníženie...takto som to nevnímala....dlho som travila v nemocnici....takže denne vizity a kopa ľudí nadomnou bol pre mňa každodenný štart....totiž tu treba chápať STAV ženy....ona je tehotná a jej stav je tiež iný ako netehotná žena....to treba vnimať...každá z nás vie čo potrebuje- tento inštinkt, 6.zmysel ako sa vravi, je omnoho vypuklejší prave v tomto období....to je tá "záhada "tehotenstva.... Ja len na záver napíšem....každá z žien od počiatku tehotenstva bude vedieť ako chce rodiť.....bude sa na to pripravovať....lebo z tej kancelarskej fitnesky, fiflenky, či bežnej ženy sa počas tehotenstva stane iná žena...iná mentálne, fyzicky aj duševne....chápe svoju rolu a všetko ostatné je nepodstatné Sú ženy ktoré ale svoje posolstvo nepochopia, buď pre svoj nízky vek-ciganky, narkomanky, alebo mentálnu nevyrovnanosť -prílis upäté a citovo labilné osoby....našťastie nie je ich veľa.... Návrat k prirodzenosti a to súvisí aj s pôrodom, je naučiť sa najskôr žiť prirodzene v sulade až potom príde aj prirodzený náhľad na pôrod....v dnešnej dobe je to na širokú debatu.... Preto rodiť doma či v nemocnici?....a nie je to jedno?...hlavne nech sú v pohode a zdravé....musia to obaja prežiť a to je dôležité....

Aké lieky sa dávajú rodičkám? Opiáty? a to kde?

Třeba epidurální analgezie. Rovnou “do páteře”. Na potlačení porodních bolestí.
Další situace jsou císařské řezy, mám na mysli ty “plánované-preventivní”, tj. na vyžádání rodičky (často “celebrity”). Za účelem “zkrácení” délky těhotenství i samotného porodu.


[quote="pid:19994, uid:45"]Aké lieky sa dávajú rodičkám? Opiáty? a to kde?[/quote] Třeba epidurální analgezie. Rovnou “do páteře”. Na potlačení porodních bolestí. Další situace jsou císařské řezy, mám na mysli ty “plánované-preventivní”, tj. na vyžádání rodičky (často “celebrity”). Za účelem “zkrácení” délky těhotenství i samotného porodu.

Další situace jsou císařské řezy, mám na mysli ty “plánované-preventivní”, tj. na vyžádání rodičky (často “celebrity”). Za účelem “zkrácení” délky těhotenství i samotného porodu.

Nemusia byť len na žiadosť, ale aj zo zdravotných dôvodov....ja som totiž jeden z prikladov planovanej sekcie.....tiež s epiduralom do chrbtice....bolo to to najlepšie z najhoršieho....mala som na vyber....buď budem rodiť normalne no s rizikom, že oslepnem pri tlačení a dieťa bolo po celý čas až do pôrodu hore hlavou...jasné, že som si vybrala cisarsky....


Takže dnes rodenie sekciou má nie len ten jeden rozmer celebritný, ale aj zdravotný


[quote="pid:20063, uid:240"]Další situace jsou císařské řezy, mám na mysli ty “plánované-preventivní”, tj. na vyžádání rodičky (často “celebrity”). Za účelem “zkrácení” délky těhotenství i samotného porodu.[/quote] Nemusia byť len na žiadosť, ale aj zo zdravotných dôvodov....ja som totiž jeden z prikladov planovanej sekcie.....tiež s epiduralom do chrbtice....bolo to to najlepšie z najhoršieho....mala som na vyber....buď budem rodiť normalne no s rizikom, že oslepnem pri tlačení a dieťa bolo po celý čas až do pôrodu hore hlavou...jasné, že som si vybrala cisarsky.... Takže dnes rodenie sekciou má nie len ten jeden rozmer celebritný, ale aj zdravotný

Poloha na zádech je nejen vysoce bolestivá a nefyziologická z toho důvodu, že dítěti k sestupu porodními cestami nepomáhá gravitace

Počítám s tím, že tento způsob polohy byl “zaveden”, aby se porod usnadnil porodníkům, nikoliv rodičce...
:-)
Stačí se podívat v jakých polohách rodí “přírodní” národy.


[quote="pid:20047, uid:126"]Poloha na zádech je nejen vysoce bolestivá a nefyziologická z toho důvodu, že dítěti k sestupu porodními cestami nepomáhá gravitace[/quote] Počítám s tím, že tento způsob polohy byl “zaveden”, aby se porod usnadnil porodníkům, nikoliv rodičce... :-) Stačí se podívat v jakých polohách rodí “přírodní” národy.

@ zuzka


Císařské porody ze zdravotních důvodů určitě nikdo nezpochybňuje, ty zde byly vždy.


Pro ty "celebritní" nějak nenalézám pochopení.


@ zuzka Císařské porody ze zdravotních důvodů určitě nikdo nezpochybňuje, ty zde byly vždy. Pro ty "celebritní" nějak nenalézám pochopení.
123
4k
167
22
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept