Zahraničná politika
Rusko prý Teheránu dodá vyspělý satelitní systém. Írán by mohl sledovat izraelské či americké základny
Y

S odvoláním na tři anonymní současné a bývalé funkcionáře z USA a Středního východu napsal tento týden deník The Washington Post, že Rusko poskytne Íránu satelit vlastní výroby Kanopus-V, který je vybavený kamerou s vysokým rozlišením. Podle údajné dohody má být vypuštěný právě v Rusku a obsahovat ruský hardware. Přestože snímky z něj by podle expertů zřejmě nebyly takové kvality jako mají ze svých satelitů třeba Američané, či jaké jsou schopny dodat komerční společnosti, šlo by o významnou událost z hlediska bezpečnosti.
https://www.lidovky.cz/svet/vojenske-vylepseni-rusko-je-pripraveno-dodat-iranu-vyspely-satelitni-system.A210611_155507_ln_zahranici_liluj


S odvoláním na tři anonymní současné a bývalé funkcionáře z USA a Středního východu napsal tento týden deník The Washington Post, že Rusko poskytne Íránu satelit vlastní výroby Kanopus-V, který je vybavený kamerou s vysokým rozlišením. Podle údajné dohody má být vypuštěný právě v Rusku a obsahovat ruský hardware. Přestože snímky z něj by podle expertů zřejmě nebyly takové kvality jako mají ze svých satelitů třeba Američané, či jaké jsou schopny dodat komerční společnosti, šlo by o významnou událost z hlediska bezpečnosti. https://www.lidovky.cz/svet/vojenske-vylepseni-rusko-je-pripraveno-dodat-iranu-vyspely-satelitni-system.A210611_155507_ln_zahranici_liluj

Zdravia všetkým.
Tu sa bude najskôr jednať o dezinformáciu. Rusko v súčasnosti nepotrebuje takto podporiť. Irán má problémy stať sa tým čo vyžaduje GP. , Takýto systém by výrazne zvýšil ich možnosti. Rusi im pomôžu v iných oblastiach ale nie v možnosti špionážne. Čím dlhšie bude existovať štát Izrael tým dôjde na väčší sklz plánov GP. Pre Rusov je výhodné nedať im špionážny satelit.
S pozdravom Peter


Zdravia všetkým. Tu sa bude najskôr jednať o dezinformáciu. Rusko v súčasnosti nepotrebuje takto podporiť. Irán má problémy stať sa tým čo vyžaduje GP. , Takýto systém by výrazne zvýšil ich možnosti. Rusi im pomôžu v iných oblastiach ale nie v možnosti špionážne. Čím dlhšie bude existovať štát Izrael tým dôjde na väčší sklz plánov GP. Pre Rusov je výhodné nedať im špionážny satelit. S pozdravom Peter
Upravené 12. 6. 2021 o 23:50

Takýto systém by výrazne zvýšil ich možnosti


Pokud by to byla pravda, tak by se zvýšil vliv Ruska a ne Íranu. Vysoké technologie musí samostatný stát či koncentrace řízení vlastnit a vyvíjet vlastními silami - jinak je v závislém postavení k dodavateli (viz. Irák a Saddám Husajn - neměli vlastní zbraně a byli lehce zlikvidováni jakmile se dostali do rozporu se zájmy dodavatele). Proto také zřízení řídící centra v Íránu drhne, nemohou si jednoduše nechat vysoké technologie jenom dodat, musí je plně ovládnout, aby je mohli udržovat a rozvíjet plně svými silami, svou průmyslovou základnou a svými kádry vyrostlými díky vlastnímu vzdělávacímu systému nebo přetahováním a získáváním odborníků do své země.


[quote="pid:19768, uid:14"]Takýto systém by výrazne zvýšil ich možnosti[/quote] Pokud by to byla pravda, tak by se zvýšil vliv Ruska a ne Íranu. Vysoké technologie musí samostatný stát či koncentrace řízení vlastnit a vyvíjet vlastními silami - jinak je v závislém postavení k dodavateli (viz. Irák a Saddám Husajn - neměli vlastní zbraně a byli lehce zlikvidováni jakmile se dostali do rozporu se zájmy dodavatele). Proto také zřízení řídící centra v Íránu drhne, nemohou si jednoduše nechat vysoké technologie jenom dodat, musí je plně ovládnout, aby je mohli udržovat a rozvíjet plně svými silami, svou průmyslovou základnou a svými kádry vyrostlými díky vlastnímu vzdělávacímu systému nebo přetahováním a získáváním odborníků do své země.
Upravené 13. 6. 2021 o 00:14

@Atom
Lenže treba aj počítať ako Rusi dodávajú technológie, dodajú nie len hardwer, softwer ale aj plne zaškolenie pre obsluhujúci personál. Ak odovzdajú predanú techniku tak tá je pod plnou kontrolou koncového zákazníka. Takže áno aj Irán by získaním takého satelitu veľmi výrazne poskočil.

@Atom Lenže treba aj počítať ako Rusi dodávajú technológie, dodajú nie len hardwer, softwer ale aj plne zaškolenie pre obsluhujúci personál. Ak odovzdajú predanú techniku tak tá je pod plnou kontrolou koncového zákazníka. Takže áno aj Irán by získaním takého satelitu veľmi výrazne poskočil.
355
4
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept