História
Matúš Čák Trenčiansky - časť ôsma

Pri témach Veľkej Moravy a Uhorska je celkom zaujímavé čítať čo nám zanechali Štúrovci a iní národní dejatelia tej doby.


https://zlatyfond.sme.sk/dielo/1042/Zaborsky_Bitka-u-Rozhanoviec/1


Pri Matúšovi ale pomnieť musíme, že my počujeme o ňom len úhlavných jeho nepriateľov, nikdy jeho samého. Lebo nedošla na nás, aspoň nie je dosiaľ uverejnená žiadna od neho listina, okrem tej nepatrnej komárňanskej. A beda pamiatke toho, kto len z rečí svojich protivníkov stáva sa známym potomstvu! To isté je, že by Matúš nebol mohol tak tyranizovať, ako sa mu vytýka, keby nebol bojoval za ideu a vynikal nad inými rozumom, vedomosťou, vznešenosťou ducha. My sme podali obšírnejší životopis jeho preto, že dejepisci maďarskí odvracajú sa s nechuťou od neho.


Pri témach Veľkej Moravy a Uhorska je celkom zaujímavé čítať čo nám zanechali Štúrovci a iní národní dejatelia tej doby. https://zlatyfond.sme.sk/dielo/1042/Zaborsky_Bitka-u-Rozhanoviec/1 Pri Matúšovi ale pomnieť musíme, že my počujeme o ňom len úhlavných jeho nepriateľov, nikdy jeho samého. Lebo nedošla na nás, aspoň nie je dosiaľ uverejnená žiadna od neho listina, okrem tej nepatrnej komárňanskej. A beda pamiatke toho, kto len z rečí svojich protivníkov stáva sa známym potomstvu! To isté je, že by Matúš nebol mohol tak tyranizovať, ako sa mu vytýka, keby nebol bojoval za ideu a vynikal nad inými rozumom, vedomosťou, vznešenosťou ducha. My sme podali obšírnejší životopis jeho preto, že dejepisci maďarskí odvracajú sa s nechuťou od neho.

A beda pamiatke toho, kto len z rečí svojich protivníkov stáva sa známym potomstvu!

Pokud si toto člověk uvědomí (není úplně samozřejmé), je možné začít informace nepřátel čistit, "překládat", číst mezi řádky a odhalovat dezinformace na základě analogií u jiných dějinných osobností, protože ONI rádi opakují stejné šablony.


[quote="pid:18890, uid:219"]A beda pamiatke toho, kto len z rečí svojich protivníkov stáva sa známym potomstvu![/quote] Pokud si toto člověk uvědomí (není úplně samozřejmé), je možné začít informace nepřátel čistit, "překládat", číst mezi řádky a odhalovat dezinformace na základě analogií u jiných dějinných osobností, protože ONI rádi opakují stejné šablony.

Pokud si toto člověk uvědomí (není úplně samozřejmé), je možné začít informace nepřátel čistit, "překládat", číst mezi řádky a odhalovat dezinformace na základě analogií u jiných dějinných osobností, protože ONI rádi opakují stejné šablony.

Počtár, ty si v podstate jednou vetou popísal, čo pri odhaľovaní toho pravdivejšieho príbehu o Matúšovi Čákovi celý čas robím - wiki je dostupná každému, preto názorne ukazujem, ako s ňou pracovať.


[quote="pid:18902, uid:240"]Pokud si toto člověk uvědomí (není úplně samozřejmé), je možné začít informace nepřátel čistit, "překládat", číst mezi řádky a odhalovat dezinformace na základě analogií u jiných dějinných osobností, protože ONI rádi opakují stejné šablony.[/quote] Počtár, ty si v podstate jednou vetou popísal, čo pri odhaľovaní toho pravdivejšieho príbehu o Matúšovi Čákovi celý čas robím - wiki je dostupná každému, preto názorne ukazujem, ako s ňou pracovať.
389
4
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept