Zahraničná politika
Izrael - Zmena moci v Izraeli: varovani pred prolevanim krve
Y

Tváří v tvář masivnímu hecovani před nástupem nové vlády v Izraeli varoval šéf domácí rozvědky v neobvyklém prohlášení o krveprolití.
Kromě toho se blizi pochod vlajek, který na čtvrtek naplánovali nacionalističtí Izraelci ve starém Jeruzalémském městě, které také prochází muslimskou čtvrtí a vyvolává obavy z nové eskalace násilí. Palestinský guvernér Jeruzaléma Abduallah Siam varoval před "explozí".
Odstupující Premiér Benjamin Netanjahu pravicové konzervativní Strany Likud předtím ostře napadl nastupujici hlavu vlády Naftali Bennetta. Nazval plánovanou koalici Bennettovy ultrapravicové strany Yamina se sedmi dalšími stranami ze všech politických táborů jako "podvod století".
Netanjahuovi stoupenci chtějí zabránit prisaze. Vyvíjejí masivní tlak, aby zabránili přísahání vlády. Demonstranti na shromážděních nazvali Bennetta "zrádcem" a spálili portrét 49letého.
Vzhledem k tomuto vývoji dostává Bennett od čtvrtka ochranku od domácí zpravodajské služby Shin Bet. "V poslední době zjišťujeme zintenzivnění a špatnou radikalizaci agresivních a hecujicich debat, zejména na sociálních sítích," řekl v sobotu večer šéf Shin Bet Nadav Argaman. To by se dalo interpretovat jako legitimizace násilí a krveprolití.
Den Jeruzaléma - pochod
Plánovaný pochod vlajek ve čtvrtek způsobil další napětí. Pochod Jeruzalémského dne byl 10.května zrušen kvůli raketovým útokům na město Hamásem, radikální islámskou Palestinskou organizací v Pásmu Gazy. Ministr obrany Benny Gantz z centra Aliance modrobílých vyzval ke zrušení pochodu z bezpečnostních důvodů.
Lapid vytvořil koalici
Bývalý opoziční lídr Jair Lapid ve středu oznámil, že vytvořil koalici. Ve vládě by měli sedět politici zprava do levého spektra a arabská strana. Koalice má pouze nadpoloviční většinu 61 ze 120 poslanců a obává se možných odpadlíků.
Koaliční partneři požadují, aby hlasování v parlamentu proběhlo co nejdříve. To se očekává ve středu nebo následující pondělí. Předseda Parlamentu Yariv Levin z Netanjahuova Likudu chtěl stanovit datum na pondělním zasedání Knesetu.
Nedávná eskalace násilí mezi Izraelem a palestinskými militantními organizacemi v Pásmu Gazy zpočátku přerušila koaliční jednání tábora proti Netanjahuovi. Během 11denního ozbrojeného konfliktu v květnu zemřelo v Izraeli 13 lidí a 254 v Pásmu Gazy.
https://www.krone.at/2431017


Tváří v tvář masivnímu hecovani před nástupem nové vlády v Izraeli varoval šéf domácí rozvědky v neobvyklém prohlášení o krveprolití. Kromě toho se blizi pochod vlajek, který na čtvrtek naplánovali nacionalističtí Izraelci ve starém Jeruzalémském městě, které také prochází muslimskou čtvrtí a vyvolává obavy z nové eskalace násilí. Palestinský guvernér Jeruzaléma Abduallah Siam varoval před "explozí". Odstupující Premiér Benjamin Netanjahu pravicové konzervativní Strany Likud předtím ostře napadl nastupujici hlavu vlády Naftali Bennetta. Nazval plánovanou koalici Bennettovy ultrapravicové strany Yamina se sedmi dalšími stranami ze všech politických táborů jako "podvod století". Netanjahuovi stoupenci chtějí zabránit prisaze. Vyvíjejí masivní tlak, aby zabránili přísahání vlády. Demonstranti na shromážděních nazvali Bennetta "zrádcem" a spálili portrét 49letého. Vzhledem k tomuto vývoji dostává Bennett od čtvrtka ochranku od domácí zpravodajské služby Shin Bet. "V poslední době zjišťujeme zintenzivnění a špatnou radikalizaci agresivních a hecujicich debat, zejména na sociálních sítích," řekl v sobotu večer šéf Shin Bet Nadav Argaman. To by se dalo interpretovat jako legitimizace násilí a krveprolití. Den Jeruzaléma - pochod Plánovaný pochod vlajek ve čtvrtek způsobil další napětí. Pochod Jeruzalémského dne byl 10.května zrušen kvůli raketovým útokům na město Hamásem, radikální islámskou Palestinskou organizací v Pásmu Gazy. Ministr obrany Benny Gantz z centra Aliance modrobílých vyzval ke zrušení pochodu z bezpečnostních důvodů. Lapid vytvořil koalici Bývalý opoziční lídr Jair Lapid ve středu oznámil, že vytvořil koalici. Ve vládě by měli sedět politici zprava do levého spektra a arabská strana. Koalice má pouze nadpoloviční většinu 61 ze 120 poslanců a obává se možných odpadlíků. Koaliční partneři požadují, aby hlasování v parlamentu proběhlo co nejdříve. To se očekává ve středu nebo následující pondělí. Předseda Parlamentu Yariv Levin z Netanjahuova Likudu chtěl stanovit datum na pondělním zasedání Knesetu. Nedávná eskalace násilí mezi Izraelem a palestinskými militantními organizacemi v Pásmu Gazy zpočátku přerušila koaliční jednání tábora proti Netanjahuovi. Během 11denního ozbrojeného konfliktu v květnu zemřelo v Izraeli 13 lidí a 254 v Pásmu Gazy. https://www.krone.at/2431017
Upravené 6. 6. 2021 o 16:53

Rakousky kancler Kurz podporil Netanjahua na Twitteru-Video
Netanjahuovi hrozi ztrata moci.
Na Twitteru vyslovil Kurz v anglictine s hebrejskymi titulky sve podekovani za dobrou spolupraci behem Corona-krize a chvalil uspechy izraelskeho ockovaciho programu .....
https://www.krone.at/2431401


**Rakousky kancler Kurz podporil Netanjahua na Twitteru-Video** Netanjahuovi hrozi ztrata moci. Na Twitteru vyslovil Kurz v anglictine s hebrejskymi titulky sve podekovani za dobrou spolupraci behem Corona-krize a chvalil uspechy izraelskeho ockovaciho programu ..... https://www.krone.at/2431401
466
1
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept