Mimo kategórií
Nedostatok zásob a skokový nárast cien

Ceny základných komodít a materiálov zo zvláštnych dôvodov vystrelili nahor u nás a v zahraničí. Začalo to nárastom ceny dreva a výrobkov z neho, pokračuje to železom a najnovšie je to mäso. A netreba zabudnúť na nedostatok čipov, ktorý spôsobuje zastavenie výroby áut.


Zaujímavé je, že nárast cien začal v USA, bolo to s drevom (podobne bol hlásený nedostatok čipov najprv v USA). Rozumný a konkrétny dôvod som zatiaľ nenašiel. Na internete sa dajú nájsť videá, ktoré zachytávajú obrovské zásoby dreva držané na niektorých logistických miestach z neznámeho dôvodu - pričom stavbári hlásia nedostatok a oneskorené dodávky. Čo ukazuje na narušenie zásobovania, a nie problém s cenami.


Dva dni dozadu sa v USA objavili správy o kybernetických útokoch na najväčšieho spracovateľa mäsa(!!) JBC, dnes už kolujú informácie, že bude nedostatok mäsa. [1] S mäsom súvisia aj krmivá produkované v poľnohospodárstve, kukurica, sója, ale nepriamo aj zelenina, ktorá v prípade nedostatku mäsa bude použitá ako náhrada v strave populácie.


Tieto kybernetické útoky prichádzajú pár dní potom, ako boli realizované podobné na ropovody vo východnej časti USA, kde bolo dočasne ochromené zásobovanie refinérií a na čerpacích staniciach ľudia vykúpili benzín a naftu. Nejako sa vzor útokov začína opakovať, v tomto prípade dokonca prezident Biden dal vyhlásenie, že za útokom nebolo Rusko, ktoré je automaticky a tradične spájané na západe s podobnými akciami močiara.


Niekto sa snaží spustiť paniku na viacerých trhoch naraz. Aký je zámer? Obmedziť výrobu, nákupy a spotrebu? Či vyvolať v dodávateľských vzťahoch chaos ako prípravu na niečo väčšie? Ktoré komodity budú ďalšie a aké dôvody nám budú predkladané?


[1] https://www.zerohedge.com/commodities/cyber-attack-hits-jbs-global-meat-processing-operations


Ceny základných komodít a materiálov zo zvláštnych dôvodov vystrelili nahor u nás a v zahraničí. Začalo to nárastom ceny dreva a výrobkov z neho, pokračuje to železom a najnovšie je to mäso. A netreba zabudnúť na nedostatok čipov, ktorý spôsobuje zastavenie výroby áut. Zaujímavé je, že nárast cien začal v USA, bolo to s drevom (podobne bol hlásený nedostatok čipov najprv v USA). Rozumný a konkrétny dôvod som zatiaľ nenašiel. Na internete sa dajú nájsť videá, ktoré zachytávajú obrovské zásoby dreva držané na niektorých logistických miestach z neznámeho dôvodu - pričom stavbári hlásia nedostatok a oneskorené dodávky. Čo ukazuje na narušenie zásobovania, a nie problém s cenami. Dva dni dozadu sa v USA objavili správy o kybernetických útokoch na najväčšieho spracovateľa mäsa(!!) JBC, dnes už kolujú informácie, že bude nedostatok mäsa. [1] S mäsom súvisia aj krmivá produkované v poľnohospodárstve, kukurica, sója, ale nepriamo aj zelenina, ktorá v prípade nedostatku mäsa bude použitá ako náhrada v strave populácie. Tieto kybernetické útoky prichádzajú pár dní potom, ako boli realizované podobné na ropovody vo východnej časti USA, kde bolo dočasne ochromené zásobovanie refinérií a na čerpacích staniciach ľudia vykúpili benzín a naftu. Nejako sa vzor útokov začína opakovať, v tomto prípade dokonca prezident Biden dal vyhlásenie, že za útokom nebolo Rusko, ktoré je automaticky a tradične spájané na západe s podobnými akciami močiara. Niekto sa snaží spustiť paniku na viacerých trhoch naraz. Aký je zámer? Obmedziť výrobu, nákupy a spotrebu? Či vyvolať v dodávateľských vzťahoch chaos ako prípravu na niečo väčšie? Ktoré komodity budú ďalšie a aké dôvody nám budú predkladané? [1] https://www.zerohedge.com/commodities/cyber-attack-hits-jbs-global-meat-processing-operations
Upravené 2. 6. 2021 o 12:16

Niekto sa snaží spustiť paniku na viacerých trhoch naraz. Aký je zámer? Obmedziť výrobu, nákupy a spotrebu? Či vyvolať v dodávateľských vzťahoch chaos ako prípravu na niečo väčšie? Alebo? Ktoré komodity budú ďalšie a aké dôvody nám budú predkladané?


Vito, teď jsem se o tom bavil s kolegy, jaký má např. význam koupit pozemek a stavět dům, když NENÍ Z ČEHO. Zase chytráci na foru, řeknou klídeček Tristánku, nic se neděje, nenechej cloumat emocemi.


Ale to co se děje, není náhoda je to řízené, cíl je jasný kolaps! K tomu všemu to směřuje a co následuje po kolapsu, ano Válka. Takže jen tak dál, už to nebude dlouho trvat. Kdo to nevidí a myslí si, že z toho nějak vyvázneme, asi se bude hodně divit, tenhle uměle vyvolaný proces bude mít své vyústění... A obavám se, že ani Rusko to nezvrátí.


[quote="pid:18197, uid:48"]Niekto sa snaží spustiť paniku na viacerých trhoch naraz. Aký je zámer? Obmedziť výrobu, nákupy a spotrebu? Či vyvolať v dodávateľských vzťahoch chaos ako prípravu na niečo väčšie? Alebo? Ktoré komodity budú ďalšie a aké dôvody nám budú predkladané?[/quote] Vito, teď jsem se o tom bavil s kolegy, jaký má např. význam koupit pozemek a stavět dům, když NENÍ Z ČEHO. Zase chytráci na foru, řeknou klídeček Tristánku, nic se neděje, nenechej cloumat emocemi. Ale to co se děje, není náhoda je to řízené, cíl je jasný kolaps! K tomu všemu to směřuje a co následuje po kolapsu, ano Válka. Takže jen tak dál, už to nebude dlouho trvat. Kdo to nevidí a myslí si, že z toho nějak vyvázneme, asi se bude hodně divit, tenhle uměle vyvolaný proces bude mít své vyústění... A obavám se, že ani Rusko to nezvrátí.

Válka

v tej sme už dávno a tá na 6 priorite bude už len lokálna... takže:
klídeček Tristánku


[quote="pid:18200, uid:149"]Válka[/quote] v tej sme už dávno a tá na 6 priorite bude už len lokálna... takže: [quote="pid:18200, uid:149"]klídeček Tristánku[/quote]

už len lokálna
Takže o jaké lokalitě se bavíme?


[quote="pid:18204, uid:69"]už len lokálna[/quote] Takže o jaké lokalitě se bavíme?

Nuz po kolapse nemusi prist len vojna. Stale existuju staty, ktore su sankcionovane, museli si vytvorit sebestacnost a tie staty po kolapse budu moct ponuknut pomoc skolabovanym statom. Inak povedane, Rusko bude moct pod svoje kridla zobrat cast europy a udeje sa to bez reptania, bez nejakeho obsadzovania uzemia, bez tankov bez nasilia. Proste bude ponuknuta sanca, ktora sa nebude dat odmietnut. V opacnom pripade bude nasledovat socialna katastrofa.


Nuz po kolapse nemusi prist len vojna. Stale existuju staty, ktore su sankcionovane, museli si vytvorit sebestacnost a tie staty po kolapse budu moct ponuknut pomoc skolabovanym statom. Inak povedane, Rusko bude moct pod svoje kridla zobrat cast europy a udeje sa to bez reptania, bez nejakeho obsadzovania uzemia, bez tankov bez nasilia. Proste bude ponuknuta sanca, ktora sa nebude dat odmietnut. V opacnom pripade bude nasledovat socialna katastrofa.

Rusko bude moct pod svoje kridla zobrat cast europy a udeje sa to bez reptania, bez nejakeho obsadzovania uzemia, bez tankov bez nasilia. Proste bude ponuknuta sanca, ktora sa nebude dat odmietnut.

presne tak a ten ,kdo to odmietne (ak by sa našiel taký blázon )
tak ho čaká hroza bez konca smile


[quote="pid:18212, uid:106"]Rusko bude moct pod svoje kridla zobrat cast europy a udeje sa to bez reptania, bez nejakeho obsadzovania uzemia, bez tankov bez nasilia. Proste bude ponuknuta sanca, ktora sa nebude dat odmietnut.[/quote] presne tak a ten ,kdo to odmietne (ak by sa našiel taký blázon ) tak ho čaká hroza bez konca :(

Obávam sa, že začala hyperinflácia. Kyber útoky a podobné mainstreamové správy môžu byť len dymová clona na zamaskovanie skutočného stavu svetovej ekonomiky. Dnes som sa z rôznych strán dozvedel, že neskutočne stúpla cena dreva, farieb, strešná krytina, elektrina pre veľkoodberateľov až o 30%. Je otázka, kedy stúpne elektrina aj pre bežných ľudí.


Myslím, že začala hypeinflácia a nám tento rok majú robiť novú strechu smile


Obávam sa, že začala hyperinflácia. Kyber útoky a podobné mainstreamové správy môžu byť len dymová clona na zamaskovanie skutočného stavu svetovej ekonomiky. Dnes som sa z rôznych strán dozvedel, že neskutočne stúpla cena dreva, farieb, strešná krytina, elektrina pre veľkoodberateľov až o 30%. Je otázka, kedy stúpne elektrina aj pre bežných ľudí. Myslím, že začala hypeinflácia a nám tento rok majú robiť novú strechu :(

Aj nenažrané banky bijú na poplach....už teraz nás strašia, aby sme čo najskôr predčasne splácali úvery, lebo v dôchodku nebude z čoho......(akoby teraz po corone bolo z čoho...mnohí prišli o prácu)
Inflácia je tu a všetci svorne vyvreskujú a natŕčajú tie svoje nenažrané pazúre.....


Hrozivá prognóza Národnej banky: Veľká časť dôchodkov Slovákov skončí na účtoch bánk
Príčinou je hlavne predlžovanie splatností pri refinancovaní úverov.
https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/2029935_hroziva-prognoza-narodnej-banky-velka-cast-dochodkov-slovakov-skonci-na-uctoch-bank


Aj nenažrané banky bijú na poplach....už teraz nás strašia, aby sme čo najskôr predčasne splácali úvery, lebo v dôchodku nebude z čoho......(akoby teraz po corone bolo z čoho...mnohí prišli o prácu) Inflácia je tu a všetci svorne vyvreskujú a natŕčajú tie svoje nenažrané pazúre..... Hrozivá prognóza Národnej banky: Veľká časť dôchodkov Slovákov skončí na účtoch bánk Príčinou je hlavne predlžovanie splatností pri refinancovaní úverov. https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/2029935_hroziva-prognoza-narodnej-banky-velka-cast-dochodkov-slovakov-skonci-na-uctoch-bank
Upravené 2. 6. 2021 o 12:34

Myslím, že masmédia růstu cen úmyslně podněcují. Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou. Je tomu uměle napomáháno i jinak - narušení/zpomalení dopravy, dodavatelských řetězců, kybernetické útoky = tvorba umělého nedostatku zdrojů.


Myslím, že masmédia růstu cen úmyslně podněcují. Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou. Je tomu uměle napomáháno i jinak - narušení/zpomalení dopravy, dodavatelských řetězců, kybernetické útoky = tvorba umělého nedostatku zdrojů.

Moment, ak si dobre spomínam, tak pred dajakým časom tu niekto spomínal, že prebehlo akési veľké kyber-cvičenie. Nestihol som si to poznačiť. Šlo o niečo podobné, ako to cvičenie pred korona ...


Moment, ak si dobre spomínam, tak pred dajakým časom tu niekto spomínal, že prebehlo akési veľké kyber-cvičenie. Nestihol som si to poznačiť. Šlo o niečo podobné, ako to cvičenie pred korona ...

Dnes som sa rozpraval so susedom, roky podnikajucim s rezivom. Guľatina sa vo velkom vyváža do Číny a materiál ako OSBdosky zase do USA. Dvaja odberatelia z Liptovského Mikuláša zdvihli ceny vstupov tak, že väčšina píl do konca roka skončí. Čo je horšie, tým, že píly nemajú čo spracovávať, nebude ani drevo na kúrenie, pelety a štiepky neskutočne zdražejú a už dnes je predpoklad, že náklady na drevodomy stúpnu o 15 až20 tisíc €. Nábytok ani nevraviac.


Dnes som sa rozpraval so susedom, roky podnikajucim s rezivom. Guľatina sa vo velkom vyváža do Číny a materiál ako OSBdosky zase do USA. Dvaja odberatelia z Liptovského Mikuláša zdvihli ceny vstupov tak, že väčšina píl do konca roka skončí. Čo je horšie, tým, že píly nemajú čo spracovávať, nebude ani drevo na kúrenie, pelety a štiepky neskutočne zdražejú a už dnes je predpoklad, že náklady na drevodomy stúpnu o 15 až20 tisíc €. Nábytok ani nevraviac.
Upravené 2. 6. 2021 o 17:27

suhlasim s tym, ze sa umelo vytvara obmedzena ponuka a tym sa snazia o sponovanie cien. Ale skor si myslim, ze ide o to, aby sa zredukovala uverova zataz, ci uz na staty alebo aj domacnosti (samozrejme cez inflaciu). Je mozne ze tym, ze nie je dostatok kontajnerov, nie je mozne plne zasobovanie Cinou, na co si spotrebitelia zvykli. A aj ked k hyperinflacii dojst moze, zatial na mna osobne to skor posobi umelo (ako tu hovoria, ta ponuka je, len je zadrziavana).


suhlasim s tym, ze sa umelo vytvara obmedzena ponuka a tym sa snazia o sponovanie cien. Ale skor si myslim, ze ide o to, aby sa zredukovala uverova zataz, ci uz na staty alebo aj domacnosti (samozrejme cez inflaciu). Je mozne ze tym, ze nie je dostatok kontajnerov, nie je mozne plne zasobovanie Cinou, na co si spotrebitelia zvykli. A aj ked k hyperinflacii dojst moze, zatial na mna osobne to skor posobi umelo (ako tu hovoria, ta ponuka je, len je zadrziavana).

Myslím, že masmédia růstu cen úmyslně podněcují. Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou.

Všiml jsem si, že hospody ve velkých městech ČR - s počátkem současného "rozvolňování" - zdvihly ceny za oběd (jen hlavní chod bez polévky) o 20-40 Kč. (to je darda, v minulosti, když se zdražovalo, tak si nikdo nedovolil skok větší než 5-10 Kč, tedy aspoň co pamatuji)
Počítám, že to zkouší, co to udělá a že se chtějí zahojit, jak bylo zavřeno.
A co holiči?


[quote="pid:18222, uid:177"]Myslím, že masmédia růstu cen úmyslně podněcují. Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou.[/quote] Všiml jsem si, že hospody ve velkých městech ČR - s počátkem současného "rozvolňování" - zdvihly ceny za oběd (jen hlavní chod bez polévky) o 20-40 Kč. (to je darda, v minulosti, když se zdražovalo, tak si nikdo nedovolil skok větší než 5-10 Kč, tedy aspoň co pamatuji) Počítám, že to zkouší, co to udělá a že se chtějí zahojit, jak bylo zavřeno. A co holiči?
Upravené 2. 6. 2021 o 18:02

Tento tyzden z viacerymi diskusia na tuto temu. Polystyren stupa cca 15 % kazde 2 tyzdne...


Clanok ohladom cien dreva
https://drevmag.com/2021/04/29/cenova-kalamita-neuticha-alebo-trh-s-drevom-sa-zblaznil/
analyza pre EU krajiny, nielen SK


Mnohe Verejne obstaravania zrusene lebo vedia ze aj na cca 1 mil zakazke su neni schopny udrzat ceny v sucasne dobe tak radsej ani nepodpisuju zmluvy na vyhotovenie.


Co ale bola diskusia je ze poniektory cielene nepredavaju lebo vedia ze takto dosiahnu zvysenie cien ( planovany nedostatok tovaru - vyrobna polystyrenu v meste kde byvam ) a behom cca 2-3 mesiacoch dosiahnu aj 100 % marzu voci sucasnym cenam...
A Ako aj ostatny pisu vela ze ide do Hamburgu na lode smer US a atd.


Preto som nechapal zakaznikov pred cca mesiacom co na FB postovali ze vymenim 3x2m dosky dreva za auto Hondu 2018 smile


Tento tyzden z viacerymi diskusia na tuto temu. Polystyren stupa cca 15 % kazde 2 tyzdne... Clanok ohladom cien dreva https://drevmag.com/2021/04/29/cenova-kalamita-neuticha-alebo-trh-s-drevom-sa-zblaznil/ analyza pre EU krajiny, nielen SK Mnohe Verejne obstaravania zrusene lebo vedia ze aj na cca 1 mil zakazke su neni schopny udrzat ceny v sucasne dobe tak radsej ani nepodpisuju zmluvy na vyhotovenie. Co ale bola diskusia je ze poniektory cielene nepredavaju lebo vedia ze takto dosiahnu zvysenie cien ( planovany nedostatok tovaru - vyrobna polystyrenu v meste kde byvam ) a behom cca 2-3 mesiacoch dosiahnu aj 100 % marzu voci sucasnym cenam... A Ako aj ostatny pisu vela ze ide do Hamburgu na lode smer US a atd. Preto som nechapal zakaznikov pred cca mesiacom co na FB postovali ze vymenim 3x2m dosky dreva za auto Hondu 2018 :D

Všiml jsem si, že hospody ve velkých městech ČR - s počátkem současného "rozvolňování" - zdvihly ceny za oběd
Já jim na tu hru nepřistoupím, hospoda ani KFC mi rozhodně nechybí... A navařím si doma, sice to stojí čas haba kuk, ale vím co jím.


[quote="pid:18265, uid:240"]Všiml jsem si, že hospody ve velkých městech ČR - s počátkem současného "rozvolňování" - zdvihly ceny za oběd[/quote] Já jim na tu hru nepřistoupím, hospoda ani KFC mi rozhodně nechybí... A navařím si doma, sice to stojí čas haba kuk, ale vím co jím.

Počítám, že to zkouší, co to udělá a že se chtějí zahojit, jak bylo zavřeno.


To asi, ne (kvůli získání trhu/zákazníka se tlačí cena na minimum - vyjímky jsou vyhlášená místa, ale ani tam si nedovolí to úplně přehánět). Stačí se podívat na ceny surovin, jenom to kopíruje jejich nárůst. První zdražují velcí dodavatelé a ostatní to musí chtě nechtě následovat.


[quote="pid:18265, uid:240"]Počítám, že to zkouší, co to udělá a že se chtějí zahojit, jak bylo zavřeno.[/quote] To asi, ne (kvůli získání trhu/zákazníka se tlačí cena na minimum - vyjímky jsou vyhlášená místa, ale ani tam si nedovolí to úplně přehánět). Stačí se podívat na ceny surovin, jenom to kopíruje jejich nárůst. První zdražují velcí dodavatelé a ostatní to musí chtě nechtě následovat.

Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou


Omyl, je tu jeden objektívny dôvod:
MASÍVNE TLAČENIE OBEŽIVA.


A to znamená masívnu špekuláciu, ktorá vyháňa cenu všetkého lebo každý kto má len trocha rozumu vidí, že mena je na nič, ale zdroj na ceste je niečo uchopiteľné...


[quote="pid:18222, uid:177"]Ve většině případů k růstu chybí objektivní důvody (poptávka), přesto ceny rostou[/quote] Omyl, je tu jeden objektívny dôvod: **_MASÍVNE TLAČENIE OBEŽIVA._** A to znamená masívnu špekuláciu, ktorá vyháňa cenu všetkého lebo každý kto má len trocha rozumu vidí, že mena je na nič, ale zdroj na ceste je niečo uchopiteľné...

Moderátor

Podľa mňa je to kombinácia 2 faktorov. Snaha USA a Číny zbaviť sa natlačených dolárov a zároveň sa tak predzásobiť na horšie časy. Plus snaha big biznisu definitívne vykrútiť ruku štátom ale aj ľuďom, lebo nedostatok cez hnev ľudí si zlíznu štáty, ale monopoly to ešte viac posilní, ako koniec-koncov každá kríza.


Podľa mňa je to kombinácia 2 faktorov. Snaha USA a Číny zbaviť sa natlačených dolárov a zároveň sa tak predzásobiť na horšie časy. Plus snaha big biznisu definitívne vykrútiť ruku štátom ale aj ľuďom, lebo nedostatok cez hnev ľudí si zlíznu štáty, ale monopoly to ešte viac posilní, ako koniec-koncov každá kríza.

Moderátor

Dnes som sa rozpraval so susedom, roky podnikajucim s rezivom. Guľatina sa vo velkom vyváža do Číny a materiál ako OSBdosky zase do USA. Dvaja odberatelia z Liptovského Mikuláša zdvihli ceny vstupov tak, že väčšina píl do konca roka skončí. Čo je horšie, tým, že píly nemajú čo spracovávať, nebude ani drevo na kúrenie, pelety a štiepky neskutočne zdražejú a už dnes je predpoklad, že náklady na drevodomy stúpnu o 15 až20 tisíc €. Nábytok ani nevraviac.


Na začátku byl u nás Martin Bursík ("ekolog" na "M Životního Prostředí"smile a jeho bezzásahové zóny v NP Šumava a pak přišlo jako z udělání opakované horko a sucho, protože privatizace lesa, ač se snažili, byla politicky neprůchodná. Milióny kubíků vytěženého dřeva z kůrovcové kalamity odešly z republiky, další vytěžené se válí po lese na skládkách, další stromy ještě usychají a stojí v lese, a cena přesto roste. Krásná ukázka vyrabování kolonie a jich zdrojů. Ti co by měli mít z výsledků práce svých předků profit (v lese je to práce pro budoucí generace - 80. let) si za to ještě připlatí ze svého. A až to skončí, tak masmédia přijdou s kampaní, aby národ přispěl na obnovu zdevastovaných lesů.


[quote="pid:18257, uid:77"]Dnes som sa rozpraval so susedom, roky podnikajucim s rezivom. Guľatina sa vo velkom vyváža do Číny a materiál ako OSBdosky zase do USA. Dvaja odberatelia z Liptovského Mikuláša zdvihli ceny vstupov tak, že väčšina píl do konca roka skončí. Čo je horšie, tým, že píly nemajú čo spracovávať, nebude ani drevo na kúrenie, pelety a štiepky neskutočne zdražejú a už dnes je predpoklad, že náklady na drevodomy stúpnu o 15 až20 tisíc €. Nábytok ani nevraviac.[/quote] Na začátku byl u nás Martin Bursík ("ekolog" na "M Životního Prostředí") a jeho bezzásahové zóny v NP Šumava a pak přišlo jako z udělání opakované horko a sucho, protože privatizace lesa, ač se snažili, byla politicky neprůchodná. Milióny kubíků vytěženého dřeva z kůrovcové kalamity odešly z republiky, další vytěžené se válí po lese na skládkách, další stromy ještě usychají a stojí v lese, a cena přesto roste. Krásná ukázka vyrabování kolonie a jich zdrojů. Ti co by měli mít z výsledků práce svých předků profit (v lese je to práce pro budoucí generace - 80. let) si za to ještě připlatí ze svého. A až to skončí, tak masmédia přijdou s kampaní, aby národ přispěl na obnovu zdevastovaných lesů.

Včera jsem se bavil s kamarádem, který obchoduje se zemědělskými komoditami a ten mi řekl: ceny vstupů poskočily naprosto bezdůvodně o 30 - 40 procent. Až se toto promítne do výsledné ceny potravin, bude to představovat zdražení cca o 100 procent. Včera si můj další kamarád dal v zahradní restauraci na přírodním koupališti smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.


Včera jsem se bavil s kamarádem, který obchoduje se zemědělskými komoditami a ten mi řekl: ceny vstupů poskočily naprosto bezdůvodně o 30 - 40 procent. Až se toto promítne do výsledné ceny potravin, bude to představovat zdražení cca o 100 procent. Včera si můj další kamarád dal v zahradní restauraci na přírodním koupališti smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.

smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.
sakra drahý žlučníkový kámen smile


[quote="pid:18391, uid:317"]smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.[/quote] sakra drahý žlučníkový kámen :D
Upravené 3. 6. 2021 o 12:35

v zahradní restauraci na přírodním koupališti smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.

Za bezmasé jídlo a polský eidam hodně.
Chtělo by to ale vědět i lokalitu a kolik to tam stálo před korona kampaní.


[quote="pid:18391, uid:317"]v zahradní restauraci na přírodním koupališti smažený sýr s hranolkami a tatarkou a za malou porci zaplatil 170 kč.[/quote] Za bezmasé jídlo a polský eidam hodně. Chtělo by to ale vědět i lokalitu a kolik to tam stálo před korona kampaní.

snaha big biznisu definitívne vykrútiť ruku štátom ale aj ľuďom, lebo nedostatok cez hnev ľudí si zlíznu štáty, ale monopoly to ešte viac posilní


Výborný postřeh, je to tak. Malí budou muset zdražit hned, velcí si počkají až malí zkrachují (ztratí zákazníky, protože zdražili) a pak si vyberou svou rentu i s úroky na uvolněném trhu. Corona "vyčištění" trhů od malých zákazy začala a toto je další krok proti těm, co se nenechali odradit.


Včera jsem se bavil s kamarádem, který obchoduje se zemědělskými komoditami a ten mi řekl: ceny vstupů poskočily naprosto bezdůvodně o 30 - 40 procent. Až se toto promítne do výsledné ceny potravin, bude to představovat zdražení cca o 100 procent

Potravinářské řetězce se bezúspěšně snažili protlačit zdražení potravin již několik let zpátky (moje pozorování), leč příliš se jim to nedařilo, tak teď to půjde samo. Jsem zvědav na koho to hodí.


[quote="pid:18346, uid:127"]snaha big biznisu definitívne vykrútiť ruku štátom ale aj ľuďom, lebo nedostatok cez hnev ľudí si zlíznu štáty, ale monopoly to ešte viac posilní[/quote] Výborný postřeh, je to tak. Malí budou muset zdražit hned, velcí si počkají až malí zkrachují (ztratí zákazníky, protože zdražili) a pak si vyberou svou rentu i s úroky na uvolněném trhu. Corona "vyčištění" trhů od malých zákazy začala a toto je další krok proti těm, co se nenechali odradit. [quote="pid:18391, uid:317"]Včera jsem se bavil s kamarádem, který obchoduje se zemědělskými komoditami a ten mi řekl: ceny vstupů poskočily naprosto bezdůvodně o 30 - 40 procent. Až se toto promítne do výsledné ceny potravin, bude to představovat zdražení cca o 100 procent[/quote] Potravinářské řetězce se bezúspěšně snažili protlačit zdražení potravin již několik let zpátky (moje pozorování), leč příliš se jim to nedařilo, tak teď to půjde samo. Jsem zvědav na koho to hodí.

Jsem zvědav na koho to hodí.
Na počasie predsa. Trochu viacej oproti predoslym suchym rokom zaprsalo a uz to avizuju


[quote="pid:18418, uid:177"]Jsem zvědav na koho to hodí.[/quote]Na počasie predsa. Trochu viacej oproti predoslym suchym rokom zaprsalo a uz to avizuju
2.47k
23
16
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept