Zahraničná politika
Čína povolí párům mít 3 děti, chce čelit demografické rizi.

Financial Times píše:
https://www.ft.com/content/bc884ee0-94d9-4e2a-ad4b-14329a7a253f


Čína povolí párům mít tři děti a ignoruje tak výzvy k úplnému zrušení své historické rodinné politiky tváří v tvář hrozící demografické krizi poté, co Peking oznámil, že populace roste nejpomaleji za poslední desetiletí.


Čínská státní mediální agentura Xinhua uvedla, že politbyro komunistické strany, složené z 25 nejvyšších představitelů, dospělo k závěru, že nová "politika tří dětí" má "aktivně řešit stárnutí populace a udržet přirozenou výhodu Číny v oblasti lidských zdrojů".


Odborníci, veřejnost a dokonce i čínská centrální banka vyzvali vládu, aby zcela zrušila omezení počtu narozených dětí poté, co sčítání lidu zveřejněné tento měsíc ukázalo, že v roce 2010 přibylo 5,4 % obyvatel z 1,34 miliardy - což je nejnižší tempo růstu mezi sčítáními od roku 1953, kdy Čínská lidová republika začala shromažďovat údaje - a počet narozených dětí prudce poklesl.


Peking však nebyl ochoten opustit desítky let trvající aparát kontroly populace, který prosazoval všeobecně nepopulární politiku jednoho dítěte a často používal brutální prostředky, včetně nucených potratů a sterilizací.


V posledních pěti letech se porodnost v Číně prudce snížila na 1,3 dítěte na ženu, což je jedna z nejnižších hodnot na světě. Politika dvou dětí, zavedená v roce 2015, měla na zvýšení porodnosti jen malý vliv.


Demografové tvrdí, že rostoucí příjmy, urbanizace a náklady na výchovu dětí vedly k poklesu porodnosti, který bude velmi obtížné zvrátit.


Oznámení politiky tří dětí se setkalo s rychlou odezvou na sociálních sítích, a to i přes rozsáhlou cenzuru vládní kritiky.


"Doporučuji nejprve vyřešit zásadní problémy s výživným plus . . nespravedlivé zacházení se ženami na pracovišti, než je požádáte, aby měly děti!" zněla nejoblíbenější reakce pod oznámením Sin-chuy na mikroblogovací platformě Weibo.


"Tolik z nás bylo v naší generaci jediným dítětem. Tehdy nás [vláda] pokutovala. Teď po nás chtějí, abychom vychovávali čtyři stárnoucí rodiče plus tři děti... jen ve svých snech," zněla další odpověď.


Financial Times píše: https://www.ft.com/content/bc884ee0-94d9-4e2a-ad4b-14329a7a253f Čína povolí párům mít tři děti a ignoruje tak výzvy k úplnému zrušení své historické rodinné politiky tváří v tvář hrozící demografické krizi poté, co Peking oznámil, že populace roste nejpomaleji za poslední desetiletí. Čínská státní mediální agentura Xinhua uvedla, že politbyro komunistické strany, složené z 25 nejvyšších představitelů, dospělo k závěru, že nová "politika tří dětí" má "aktivně řešit stárnutí populace a udržet přirozenou výhodu Číny v oblasti lidských zdrojů". Odborníci, veřejnost a dokonce i čínská centrální banka vyzvali vládu, aby zcela zrušila omezení počtu narozených dětí poté, co sčítání lidu zveřejněné tento měsíc ukázalo, že v roce 2010 přibylo 5,4 % obyvatel z 1,34 miliardy - což je nejnižší tempo růstu mezi sčítáními od roku 1953, kdy Čínská lidová republika začala shromažďovat údaje - a počet narozených dětí prudce poklesl. Peking však nebyl ochoten opustit desítky let trvající aparát kontroly populace, který prosazoval všeobecně nepopulární politiku jednoho dítěte a často používal brutální prostředky, včetně nucených potratů a sterilizací. V posledních pěti letech se porodnost v Číně prudce snížila na 1,3 dítěte na ženu, což je jedna z nejnižších hodnot na světě. Politika dvou dětí, zavedená v roce 2015, měla na zvýšení porodnosti jen malý vliv. Demografové tvrdí, že rostoucí příjmy, urbanizace a náklady na výchovu dětí vedly k poklesu porodnosti, který bude velmi obtížné zvrátit. Oznámení politiky tří dětí se setkalo s rychlou odezvou na sociálních sítích, a to i přes rozsáhlou cenzuru vládní kritiky. "Doporučuji nejprve vyřešit zásadní problémy s výživným plus . . nespravedlivé zacházení se ženami na pracovišti, než je požádáte, aby měly děti!" zněla nejoblíbenější reakce pod oznámením Sin-chuy na mikroblogovací platformě Weibo. "Tolik z nás bylo v naší generaci jediným dítětem. Tehdy nás [vláda] pokutovala. Teď po nás chtějí, abychom vychovávali čtyři stárnoucí rodiče plus tři děti... jen ve svých snech," zněla další odpověď.
137
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept