Egregoriálno-matričné riadenie
Středeční obloha nabídne „květinový superúplněk“. Ve světě se dočkají i zatmění Měsíce

60ad5d17308fd


Ve středu ve 3:53 hodin ráno nastane úhlově největší úplněk tohoto roku, tzv. superúplněk. Podle folkloru je nazývaný „květinový“, protože bývá v období rozkvetlého jara. Měsíc bude o 85 km blíže než při předcházejícím dubnovém „superúplňku“. Fáze samotného úplňku nastane již pod obzorem ve 13:15 SELČ. V té době proběhne i úplné zatmění Měsíce, které v ČR neuvidíme, ale díky tomu má tento úplněk též přívlastek „krvavý“.


„Tento superúplněk bude tím největším v letošním roce. Nastane 26. května ve 13:15 hodin, ale Měsíc se k nám přiblíží nejvíce už ve 3:53 hodin ráno. Jeho vůbec nejtěsnější přiblížení k Zemi se tedy odehraje o něco dříve než úplněk samotný. Od nás bude vzdálený 357 300 km, a pokud si tedy chcete počíhat na největší měsíční úplněk roku 2021, počkejte si na západ Měsíce ve středu okolo čtvrté ráno,“ shrnul fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.


Střední a vysoká oblačnost se bude podle ní nacházet jen nad Karlovarským a Plzeňským krajem. „Ale už během dopoledne se bude rozšiřovat na zbytek území,“ dodala.


„Krvavý“ zatmělý Měsíc u nás nebude


Jak připomněl Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, český specialista na Měsíc, u nadcházejícího úplňku se setkáváme v anglicky psaných článcích s faktem, že Měsíc bude „krvavý“.


„To se nás bohužel netýká. (Zde se mi vybavuje film Dědictví a hláška "Bohužel? Bohužel pro něho!" )
Označení ‚krvavý superměsíc' (z angl. ‚Blood Supermoon' ) vychází z faktu, že během maximální fáze úplňku, která u nás nebude vidět, proběhne také překrásný úkaz – úplné zatmění Měsíce,“ poznamenal.


„Během něho Měsíc prostupuje zemským stínem, a protože na něj zároveň dopadají červánky lámané zemskou atmosférou do vnitřku zemského stínu, Měsíc chytne nezvyklé načervenalé zabarvení,“ vysvětlil Gabzdyl.


Nejmenší úplněk nás čeká 19. prosince. Mezi nejbližším a nejvzdálenějším úplňkem roku 2021 bude rozdíl skoro 49 tisíc kilometrů.
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/stredecni-obloha-nabidne-kvetinovy-superuplnek-ve-svete-se-dockaji-i-zatmeni-mesice-40361313


![60ad5d17308fd](serve/attachment&path=60ad5d17308fd) Ve středu ve 3:53 hodin ráno nastane úhlově největší úplněk tohoto roku, tzv. superúplněk. Podle folkloru je nazývaný „květinový“, protože bývá v období rozkvetlého jara. Měsíc bude o 85 km blíže než při předcházejícím dubnovém „superúplňku“. Fáze samotného úplňku nastane již pod obzorem ve 13:15 SELČ. V té době proběhne i úplné zatmění Měsíce, které v ČR neuvidíme, ale díky tomu má tento úplněk též přívlastek „krvavý“. „Tento superúplněk bude tím největším v letošním roce. Nastane 26. května ve 13:15 hodin, ale Měsíc se k nám přiblíží nejvíce už ve 3:53 hodin ráno. Jeho vůbec nejtěsnější přiblížení k Zemi se tedy odehraje o něco dříve než úplněk samotný. Od nás bude vzdálený 357 300 km, a pokud si tedy chcete počíhat na největší měsíční úplněk roku 2021, počkejte si na západ Měsíce ve středu okolo čtvrté ráno,“ shrnul fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Střední a vysoká oblačnost se bude podle ní nacházet jen nad Karlovarským a Plzeňským krajem. „Ale už během dopoledne se bude rozšiřovat na zbytek území,“ dodala. „Krvavý“ zatmělý Měsíc u nás nebude Jak připomněl Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, český specialista na Měsíc, u nadcházejícího úplňku se setkáváme v anglicky psaných článcích s faktem, že Měsíc bude „krvavý“. „To se nás bohužel netýká. _(Zde se mi vybavuje film Dědictví a hláška "Bohužel? Bohužel pro něho!" )_ Označení ‚krvavý superměsíc' (z angl. ‚Blood Supermoon' ) vychází z faktu, že během maximální fáze úplňku, která u nás nebude vidět, proběhne také překrásný úkaz – úplné zatmění Měsíce,“ poznamenal. „Během něho Měsíc prostupuje zemským stínem, a protože na něj zároveň dopadají červánky lámané zemskou atmosférou do vnitřku zemského stínu, Měsíc chytne nezvyklé načervenalé zabarvení,“ vysvětlil Gabzdyl. Nejmenší úplněk nás čeká 19. prosince. Mezi nejbližším a nejvzdálenějším úplňkem roku 2021 bude rozdíl skoro 49 tisíc kilometrů. https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/stredecni-obloha-nabidne-kvetinovy-superuplnek-ve-svete-se-dockaji-i-zatmeni-mesice-40361313
Upravené 25. 5. 2021 o 22:35
210
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept