História
„O bitkách a historickej pravde“: Ministerstvo obrany zverejnilo odtajnené dokumenty o oslobodení Česko-Slovenska

„O bitkách a historickej pravde“: Ministerstvo obrany zverejnilo odtajnené dokumenty o oslobodení Česko-Slovenska


Ruské ministerstvo obrany v rámci projektu Žiadna premlčacia doba zverejnilo skôr utajované dokumenty ako súčasť práce na uchovaní historickej pamäti rozhodujúcej úlohy Červenej armády pri oslobodzovaní Československa od nacistickej okupácie. Katedra zdôraznila, že vydané materiály sú určené na ochranu historickej pravdy, pokusy o jej skreslenie sa v Prahe nezastavili, aby uspokojili politickú situáciu v posledných rokoch. Historici poznamenávajú, že nacisti zmenili Česko na skutočnú pevnosť, počas ktorej sa zmocnili sovietske jednotky značné straty.


Ministerstvo obrany Ruskej federácie spustilo v rámci projektu No Statute of Limitations multimediálnej sekcie „... A Praha bola zachránená. Nemá právo zabudnúť, prepisovať, skresľovať “. Na webových stránkach katedry sa teraz môžete oboznámiť s dokumentmi, ako sú vojnové denníky, mapy, vyznamenania, registračné preukazy vojenských hrobov týkajúce sa obdobia oslobodenia Československa od nemeckej okupácie v máji 1945, ako aj úradná korešpondencia o presun potravín sovietskymi vojakmi a ďalšie materiálne zdroje pre civilné obyvateľstvo.


„V osobitnej časti ... venovanej zachovaniu historickej pamäti rozhodujúcej úlohy Červenej armády pri oslobodzovaní Českej republiky od nacistických útočníkov sú prezentované materiály o bojoch za oslobodenie Prahy, o hrdinovia Červenej armády, ktorí zomreli za slobodu a nezávislosť českej krajiny, a o historickú pravdu, pokusy o skreslenie a prepisovanie, ktoré sa, bohužiaľ, v tejto krajine nezastavia, “poznamenalo ministerstvo obrany.


„Rýchle prenasledovanie ustupujúceho nepriateľa“


  1. mája 1945 sa začala pražská útočná operácia Červenej armády, do ktorej boli zapojené jednotky 1., 2. a 4. ukrajinského frontu. Na webových stránkach Ministerstva obrany Ruskej federácie sú zverejnené operačné dokumenty sovietskych vojsk týkajúce sa priebehu nepriateľských akcií pri oslobodzovaní územia Československa a jeho hlavného mesta Prahy.

Hlavnú ranu nacistom zasadili zo severu jednotky 1. ukrajinského frontu pod velením maršala Ivana Koneva. Z bojového denníka frontu na 1. - 15. mája je zrejmé, že jednotky sa začali pripravovať na ofenzívu ihneď po ukončení berlínskej operácie. Záznam z 3. mája teda znie: „Na pravom krídle sa jednotky preskupili.“ A už 5. mája bolo napísané toto: „Smernica ozbrojených síl frontu armádnym veliteľom 21 a 59 o prechode k rozhodujúcej ofenzíve v smere na Prahu od 6.5.45.“ “

Nasledujúci deň jednotky obkľúčili posádku vo Vroclavi (Vratislav), nepriateľ kapituloval a 8. Drážďany boli zajaté. Frontové jednotky postupovali 30 - 45 km za deň.

  1. mája 1945 sa v bojovom denníku 1. ukrajinského frontu objavila správa o oslobodení hlavného mesta ČSSR tankovou armádou 3. a 4. gardy: „Rozvíjanie ofenzívy, o 4:00 vnikli pokročilé jednotky mesto Praha. Po bojoch do 10.00 h mesto úplne dobyli. ““

Sekcia obsahuje aj časť materiálov z časopisu vojenských operácií 3. gardovej tankovej armády na marec - máj 1945.


Obsahuje tiež údaje o bojovej sile armády, nepriateľských silách a plánoch operácie.


„Oslobodení obyvatelia Prahy s tisíckami stĺpov srdečne vítali vojakov-osloboditeľov a kričali„ Hurá “a zdravotné stredisko na počesť Červenej armády, jej veliteľov a veľkého vodcu a veliteľa maršala Sovietsky zväz, súdruh Stalin, “svedčí o zápise do časopisu z 9. mája 1945 roku.


Z juhovýchodu v smere na hlavné mesto Česko-Slovenska vydal 2. nepriateľský úder 2. ukrajinský front pod velením maršala Rodiona Malinovského. Bojová cesta frontu je zreteľne vyobrazená na operačnej mape nepriateľských akcií, ktorá je taktiež uvedená na webovej stránke ministerstva obrany. Odtajnené materiály naznačujú, že pre rozvoj ofenzívy proti Prahe malo veľký význam zajatie nepriateľskej pevnosti v Jihlave prednými silami.


Po zajatí opevnenej bašty nacistov v meste Olomouc 8. mája sa jednotky a jednotky 4. ukrajinského frontu armádneho generála Andreja Eremenka dostali rozhodujúcim hodom do Prahy.


Po stretnutí na východ a juhovýchod od Prahy vojská troch sovietskych frontov obkľúčili poslednú z veľkých bojových skupín Wehrmachtu a zabránili jej ústupu na západ.


„Bezpečné zabezpečenie mesta Praha z východu a juhovýchodu, aby sa zabránilo ústupu nepriateľa na západ a juhozápad v sektore Praha, Benešov,“ uvádza sa v bojovom denníku 1. ukrajinského frontu.


Podľa riadneho člena Ruskej akadémie vojenských vied Andreja Koshkina zohralo v máji 1945 zadržanie Česko-Slovenska strategickú úlohu v plánoch nacistov.


„Berlín už dobyli sovietske jednotky a Praha bola spolu s významnými územiami Československa stále pod kontrolou nacistov. Nacistickí zločinci tu plánovali spustiť aukciu, ktorá by im umožnila vyhnúť sa zodpovednosti a ukradnúť vyplienené cennosti. Koncentrovali sa tu významné sily nacistov, vrátane zvyškov elitných jednotiek SS - spolu viac ako 900-tisíc ľudí, “zdôraznil Koshkin.


„Bol prvým, kto zaútočil na Fritzovcov.“


Pri oslobodzovaní Česko-Slovenska utrpeli sovietske jednotky vážne straty. Viac ako 50-tisíc sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v bojoch s nacistami, je pochovaných v 1,2-tisíc vojenských hroboch na území Českej republiky. Webové stránky ministerstva obrany obsahujú registračné karty mnohých týchto pohrebísk a v nich pochovaných vojakov Červenej armády.


484 vojakov je pochovaných v masovom hrobe na Olšanskom cintoríne v Prahe, 410 sovietskych vojakov je pochovaných v hromadnom hrobe v meste Jihlava a 1 510 vojakov Červenej armády je pochovaných v hromadnom hrobe v meste Olomouc.


Webová stránka ministerstva obrany obsahuje dokumenty o ocenení gardového poručíka Ivana Goncharenka, ktorý zahynul pri oslobodzovaní Československa a ktorého meno je jednou z pražských ulíc. Posádka jeho bojového vozidla 9. mája 1945 ako prvá vnikla do hlavného mesta Česko-Slovenska.


„Zajal most cez rieku Vltavu v strede mesta a do nerovnej bitky vstúpil s 13 samohybnými delami Nemcov. Súdruh Gončarenko držal priechod a ohňom svojho tanku zničil dve samohybné delá. Tank zasiahla škrupina a vzplanul. T. Goncharenko bol ťažko zranený. Odvážny dôstojník, ktorý bol vážne zranený, krvácal na smrť a pokračoval v boji. Súdruh Goncharenko bol zabitý druhým zásahom do tanku, “uvádza sa v zozname ocenení pre Rád vlasteneckej vojny 1. stupňa.


V zozname ocenení pre rád Rádu vlasteneckej vojny II. Pre strelca veliteľskej čaty súkromníka Valentina Kuzovleva sa píše: „V období česania oslobodených osád, súdruh. Kuzovlev zadržal a odzbrojil až 20 nacistických vojakov a dôstojníkov. V bojoch o hory. Praha Kuzovlev, napriek tomu, že bola vážne zranená, naďalej odrážala útok nepriateľskej jednotky, ktorá zaútočila na kolónu automobilov, a zomrela hrdinskou smrťou. ““


"Keď bola prieskumná čata, ktorou bol súdruh." Kolyadinský, zaútočil na nepriateľa, najskôr sa vrútil k Fritzovcom a v boji z ruky do ruky zabil troch Nemcov. Keďže to považoval za nedostatočné, ponáhľal sa na ďalšie dve, ale v tom čase zasiahla súdruha nepriateľská guľka. Kolyadinsky “, - popísal v dokumentoch ocenenia čin desiatnika Vasilija Kolyadinského, ktorý je pochovaný v masovom hrobe v Olomouci.


Významná časť dokumentov zverejnených ministerstvom obrany odráža aj postoj vojakov Červenej armády k českému ľudu a zaznamenáva tiež pomoc, ktorú sovietske jednotky poskytovali civilnému obyvateľstvu.


Napríklad kódové číslo 2310 vedené 1. ukrajinským frontom 7. mája 1945 svedčí: „Keď vojská frontu vstupujú na územie Česko-Slovenska, prijmite všetky opatrenia na priateľské a zdvorilé zaobchádzanie s obyvateľstvom. Nevykonávajte žiadnu konfiškáciu ani konfiškáciu majetku pre obyvateľov “.


Poskytovanie pomoci civilným osobám sa spomína aj vo vyhláške vojenskej rady 1. ukrajinského frontu z 30. mája 1945. Ide o zvýšenie štandardov dodávok potravín Červenou armádou pražskému obyvateľstvu, ktoré boli stanovené s prihliadnutím na želanie československej vlády.


Osvedčenie o plnení rozhodnutí Výboru obrany štátu č. 8787c naznačuje veľký objem dodávok potravín pre obyvateľov Prahy. Podľa dokumentu uverejneného v časti teda zadné služby 2. ukrajinského frontu do 10. júna 1945 dodali hlavnému mestu Československa viac ako 8,8 tisíc ton obilia na výrobu múky a obilnín, ako aj 600 ton soli, dobytka.


„Pomoc, ktorú Červená armáda poskytla českému ľudu, je ťažké preceňovať. Zachránili sa životy a sloboda ľudí a dokonca aj historický vzhľad Prahy, ktorú nacisti pripravovali na zničenie. A Čechom to bolo treba neustále pripomínať. Možno by v tomto prípade nemohlo dôjsť k zbúraniu pamätníkov sovietskym vojakom a k oslavám hitlerovských kolaborantov v Českej republike, “uviedol v rozhovore pre RT Dmitrij Suržik, docent GAUGN.


„V posledných rokoch sa v snahe uspokojiť politickú situáciu v Českej republike aktívne pokúšajú znižovať rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní krajiny počas druhej svetovej vojny. V priebehu prác na rekonštrukcii pomníkov, pamätných a múzejných komplexov venovaných odvahe a hrdinstvu vojakov Červenej armády, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní územia krajiny, dochádza k výmene sôch a exponátov, odstraňovaniu prvkov so symbolmi, odkazom k rozhodujúcej úlohe Červenej armády sú vedome skryté a rozmazané. “zdôraznil na ministerstve obrany.


Podľa Andreja Koshkina majú aktivity ministerstva obrany RF na odtajnenie a zverejnenie dokumentov z čias Veľkej vlasteneckej vojny veľký význam.


„Nacisti zmenili Česko na skutočnú pevnosť. Jeho prepustenie stálo Červenú armádu značné úsilie a straty. Z pohľadu historickej spravodlivosti by sme si mali pamätať na činy našich vojakov tak my sami, ako aj nimi oslobodené národy. Je potrebné poznamenať, že Česi v roku 1945 dokonale vedeli, kto ich vyslobodil, “zdôraznil Andrej Koshkin.


„Fotografie sú všeobecne známe a ukazujú jásot, s ktorým maršala Koneva privítali obyvatelia Prahy. Čím viac dôkazov, ako sú originálne dokumenty, fotografie, mapy, sa objaví, tým menší priestor pre falšovateľov histórie druhej svetovej vojny zostane, “uzavrel.


https://russian.rt.com/science/article/863883-minoborony-dokumenty-osvobozhdenie-chehoslovakiya


**„O bitkách a historickej pravde“: Ministerstvo obrany zverejnilo odtajnené dokumenty o oslobodení Česko-Slovenska ** Ruské ministerstvo obrany v rámci projektu Žiadna premlčacia doba zverejnilo skôr utajované dokumenty ako súčasť práce na uchovaní historickej pamäti rozhodujúcej úlohy Červenej armády pri oslobodzovaní Československa od nacistickej okupácie. Katedra zdôraznila, že vydané materiály sú určené na ochranu historickej pravdy, pokusy o jej skreslenie sa v Prahe nezastavili, aby uspokojili politickú situáciu v posledných rokoch. Historici poznamenávajú, že nacisti zmenili Česko na skutočnú pevnosť, počas ktorej sa zmocnili sovietske jednotky značné straty. Ministerstvo obrany Ruskej federácie spustilo v rámci projektu No Statute of Limitations multimediálnej sekcie „... A Praha bola zachránená. Nemá právo zabudnúť, prepisovať, skresľovať “. Na webových stránkach katedry sa teraz môžete oboznámiť s dokumentmi, ako sú vojnové denníky, mapy, vyznamenania, registračné preukazy vojenských hrobov týkajúce sa obdobia oslobodenia Československa od nemeckej okupácie v máji 1945, ako aj úradná korešpondencia o presun potravín sovietskymi vojakmi a ďalšie materiálne zdroje pre civilné obyvateľstvo. „V osobitnej časti ... venovanej zachovaniu historickej pamäti rozhodujúcej úlohy Červenej armády pri oslobodzovaní Českej republiky od nacistických útočníkov sú prezentované materiály o bojoch za oslobodenie Prahy, o hrdinovia Červenej armády, ktorí zomreli za slobodu a nezávislosť českej krajiny, a o historickú pravdu, pokusy o skreslenie a prepisovanie, ktoré sa, bohužiaľ, v tejto krajine nezastavia, “poznamenalo ministerstvo obrany. „Rýchle prenasledovanie ustupujúceho nepriateľa“ 6. mája 1945 sa začala pražská útočná operácia Červenej armády, do ktorej boli zapojené jednotky 1., 2. a 4. ukrajinského frontu. Na webových stránkach Ministerstva obrany Ruskej federácie sú zverejnené operačné dokumenty sovietskych vojsk týkajúce sa priebehu nepriateľských akcií pri oslobodzovaní územia Československa a jeho hlavného mesta Prahy. Hlavnú ranu nacistom zasadili zo severu jednotky 1. ukrajinského frontu pod velením maršala Ivana Koneva. Z bojového denníka frontu na 1. - 15. mája je zrejmé, že jednotky sa začali pripravovať na ofenzívu ihneď po ukončení berlínskej operácie. Záznam z 3. mája teda znie: „Na pravom krídle sa jednotky preskupili.“ A už 5. mája bolo napísané toto: „Smernica ozbrojených síl frontu armádnym veliteľom 21 a 59 o prechode k rozhodujúcej ofenzíve v smere na Prahu od 6.5.45.“ “ Nasledujúci deň jednotky obkľúčili posádku vo Vroclavi (Vratislav), nepriateľ kapituloval a 8. Drážďany boli zajaté. Frontové jednotky postupovali 30 - 45 km za deň. 9. mája 1945 sa v bojovom denníku 1. ukrajinského frontu objavila správa o oslobodení hlavného mesta ČSSR tankovou armádou 3. a 4. gardy: „Rozvíjanie ofenzívy, o 4:00 vnikli pokročilé jednotky mesto Praha. Po bojoch do 10.00 h mesto úplne dobyli. ““ Sekcia obsahuje aj časť materiálov z časopisu vojenských operácií 3. gardovej tankovej armády na marec - máj 1945. Obsahuje tiež údaje o bojovej sile armády, nepriateľských silách a plánoch operácie. „Oslobodení obyvatelia Prahy s tisíckami stĺpov srdečne vítali vojakov-osloboditeľov a kričali„ Hurá “a zdravotné stredisko na počesť Červenej armády, jej veliteľov a veľkého vodcu a veliteľa maršala Sovietsky zväz, súdruh Stalin, “svedčí o zápise do časopisu z 9. mája 1945 roku. Z juhovýchodu v smere na hlavné mesto Česko-Slovenska vydal 2. nepriateľský úder 2. ukrajinský front pod velením maršala Rodiona Malinovského. Bojová cesta frontu je zreteľne vyobrazená na operačnej mape nepriateľských akcií, ktorá je taktiež uvedená na webovej stránke ministerstva obrany. Odtajnené materiály naznačujú, že pre rozvoj ofenzívy proti Prahe malo veľký význam zajatie nepriateľskej pevnosti v Jihlave prednými silami. Po zajatí opevnenej bašty nacistov v meste Olomouc 8. mája sa jednotky a jednotky 4. ukrajinského frontu armádneho generála Andreja Eremenka dostali rozhodujúcim hodom do Prahy. Po stretnutí na východ a juhovýchod od Prahy vojská troch sovietskych frontov obkľúčili poslednú z veľkých bojových skupín Wehrmachtu a zabránili jej ústupu na západ. „Bezpečné zabezpečenie mesta Praha z východu a juhovýchodu, aby sa zabránilo ústupu nepriateľa na západ a juhozápad v sektore Praha, Benešov,“ uvádza sa v bojovom denníku 1. ukrajinského frontu. Podľa riadneho člena Ruskej akadémie vojenských vied Andreja Koshkina zohralo v máji 1945 zadržanie Česko-Slovenska strategickú úlohu v plánoch nacistov. „Berlín už dobyli sovietske jednotky a Praha bola spolu s významnými územiami Československa stále pod kontrolou nacistov. Nacistickí zločinci tu plánovali spustiť aukciu, ktorá by im umožnila vyhnúť sa zodpovednosti a ukradnúť vyplienené cennosti. Koncentrovali sa tu významné sily nacistov, vrátane zvyškov elitných jednotiek SS - spolu viac ako 900-tisíc ľudí, “zdôraznil Koshkin. „Bol prvým, kto zaútočil na Fritzovcov.“ Pri oslobodzovaní Česko-Slovenska utrpeli sovietske jednotky vážne straty. Viac ako 50-tisíc sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v bojoch s nacistami, je pochovaných v 1,2-tisíc vojenských hroboch na území Českej republiky. Webové stránky ministerstva obrany obsahujú registračné karty mnohých týchto pohrebísk a v nich pochovaných vojakov Červenej armády. 484 vojakov je pochovaných v masovom hrobe na Olšanskom cintoríne v Prahe, 410 sovietskych vojakov je pochovaných v hromadnom hrobe v meste Jihlava a 1 510 vojakov Červenej armády je pochovaných v hromadnom hrobe v meste Olomouc. Webová stránka ministerstva obrany obsahuje dokumenty o ocenení gardového poručíka Ivana Goncharenka, ktorý zahynul pri oslobodzovaní Československa a ktorého meno je jednou z pražských ulíc. Posádka jeho bojového vozidla 9. mája 1945 ako prvá vnikla do hlavného mesta Česko-Slovenska. „Zajal most cez rieku Vltavu v strede mesta a do nerovnej bitky vstúpil s 13 samohybnými delami Nemcov. Súdruh Gončarenko držal priechod a ohňom svojho tanku zničil dve samohybné delá. Tank zasiahla škrupina a vzplanul. T. Goncharenko bol ťažko zranený. Odvážny dôstojník, ktorý bol vážne zranený, krvácal na smrť a pokračoval v boji. Súdruh Goncharenko bol zabitý druhým zásahom do tanku, “uvádza sa v zozname ocenení pre Rád vlasteneckej vojny 1. stupňa. V zozname ocenení pre rád Rádu vlasteneckej vojny II. Pre strelca veliteľskej čaty súkromníka Valentina Kuzovleva sa píše: „V období česania oslobodených osád, súdruh. Kuzovlev zadržal a odzbrojil až 20 nacistických vojakov a dôstojníkov. V bojoch o hory. Praha Kuzovlev, napriek tomu, že bola vážne zranená, naďalej odrážala útok nepriateľskej jednotky, ktorá zaútočila na kolónu automobilov, a zomrela hrdinskou smrťou. ““ "Keď bola prieskumná čata, ktorou bol súdruh." Kolyadinský, zaútočil na nepriateľa, najskôr sa vrútil k Fritzovcom a v boji z ruky do ruky zabil troch Nemcov. Keďže to považoval za nedostatočné, ponáhľal sa na ďalšie dve, ale v tom čase zasiahla súdruha nepriateľská guľka. Kolyadinsky “, - popísal v dokumentoch ocenenia čin desiatnika Vasilija Kolyadinského, ktorý je pochovaný v masovom hrobe v Olomouci. Významná časť dokumentov zverejnených ministerstvom obrany odráža aj postoj vojakov Červenej armády k českému ľudu a zaznamenáva tiež pomoc, ktorú sovietske jednotky poskytovali civilnému obyvateľstvu. Napríklad kódové číslo 2310 vedené 1. ukrajinským frontom 7. mája 1945 svedčí: „Keď vojská frontu vstupujú na územie Česko-Slovenska, prijmite všetky opatrenia na priateľské a zdvorilé zaobchádzanie s obyvateľstvom. Nevykonávajte žiadnu konfiškáciu ani konfiškáciu majetku pre obyvateľov “. Poskytovanie pomoci civilným osobám sa spomína aj vo vyhláške vojenskej rady 1. ukrajinského frontu z 30. mája 1945. Ide o zvýšenie štandardov dodávok potravín Červenou armádou pražskému obyvateľstvu, ktoré boli stanovené s prihliadnutím na želanie československej vlády. Osvedčenie o plnení rozhodnutí Výboru obrany štátu č. 8787c naznačuje veľký objem dodávok potravín pre obyvateľov Prahy. Podľa dokumentu uverejneného v časti teda zadné služby 2. ukrajinského frontu do 10. júna 1945 dodali hlavnému mestu Československa viac ako 8,8 tisíc ton obilia na výrobu múky a obilnín, ako aj 600 ton soli, dobytka. „Pomoc, ktorú Červená armáda poskytla českému ľudu, je ťažké preceňovať. Zachránili sa životy a sloboda ľudí a dokonca aj historický vzhľad Prahy, ktorú nacisti pripravovali na zničenie. A Čechom to bolo treba neustále pripomínať. Možno by v tomto prípade nemohlo dôjsť k zbúraniu pamätníkov sovietskym vojakom a k oslavám hitlerovských kolaborantov v Českej republike, “uviedol v rozhovore pre RT Dmitrij Suržik, docent GAUGN. _„V posledných rokoch sa v snahe uspokojiť politickú situáciu v Českej republike aktívne pokúšajú znižovať rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní krajiny počas druhej svetovej vojny. V priebehu prác na rekonštrukcii pomníkov, pamätných a múzejných komplexov venovaných odvahe a hrdinstvu vojakov Červenej armády, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní územia krajiny, dochádza k výmene sôch a exponátov, odstraňovaniu prvkov so symbolmi, odkazom k rozhodujúcej úlohe Červenej armády sú vedome skryté a rozmazané. “zdôraznil na ministerstve obrany._ Podľa Andreja Koshkina majú aktivity ministerstva obrany RF na odtajnenie a zverejnenie dokumentov z čias Veľkej vlasteneckej vojny veľký význam. _„Nacisti zmenili Česko na skutočnú pevnosť. Jeho prepustenie stálo Červenú armádu značné úsilie a straty. Z pohľadu historickej spravodlivosti by sme si mali pamätať na činy našich vojakov tak my sami, ako aj nimi oslobodené národy. Je potrebné poznamenať, že Česi v roku 1945 dokonale vedeli, kto ich vyslobodil, “zdôraznil Andrej Koshkin._ „Fotografie sú všeobecne známe a ukazujú jásot, s ktorým maršala Koneva privítali obyvatelia Prahy. Čím viac dôkazov, ako sú originálne dokumenty, fotografie, mapy, sa objaví, tým menší priestor pre falšovateľov histórie druhej svetovej vojny zostane, “uzavrel. https://russian.rt.com/science/article/863883-minoborony-dokumenty-osvobozhdenie-chehoslovakiya
Upravené 21. 5. 2021 o 10:42
364
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept