Zdravie a záhrada
Laura: „Všichni jsou očkováni díky Rusku“ (Svenska Dagbladet, Švédsko)

Počet úmrtí na koronavirus v této zemi byl nejvyšší na světě na obyvatele. EU slíbila pomoci San Marinu, ale nikdy tak neučinila. Poté se země obrátila na Rusko - a nyní je to první stát v Evropě s kolektivní imunitou. SvD hovořilo s místními obyvateli a lékaři: „Sputnik V nás zachránil.“


Procento úmrtí zde bylo nejvyšší - a z EU nebyly přijaty žádné vakcíny. Pomoc přišla z nečekaného směru. V současné době zde nejsou hlášeny žádné případy koronavirů a země je považována za první v Evropě, která dosáhla kolektivní imunity. Svenska Dagbladet navštívila zemi, která si šla svou vlastní cestou „díky Vladimírovi Putinovi“


Svenska Dagbladet má čas na poslední chvíli zjistit, jak probíhá očkovací program v jedné z nejmenších a nejstarších zemí planety, která se nachází v horách v severovýchodní Itálii. Za několik dní bude celá populace, všech 33 tisíc lidí, plně očkována. Očekává se, že San Marino bude první evropskou zemí, která dosáhne kolektivní imunity.


V tento slunečný jarní den se navíc zavírá oddělení covid-19 v jediné nemocnici v zemi. Demontují se ukazatelé a značky, odstraňují se varovná tlačítka. Zbývají jen prázdné nemocniční chodby a vyleštěná oddělení, která byla dříve přeplněna pacienty s koronavirem.


"Žádný případ." Za měsíc nebyl hlášen ani jeden nový případ. Dnes v sanmarinské nemocnici nejsou žádní pacienti s covid-19, “říká spokojeně ředitel nemocnice Sergio Rabini.


Aby k tomu ale došlo, musela země snášet nekontrolovatelné šíření infekce a ztratit obrovské množství občanů. Situace se nakonec stala neúnosnou a vláda se musela obrátit na Putinem kontrolovaný Gamaleya Research Institute, který vyvinul vakcínu Sputnik V.


Než zahájí svůj příběh, Sergio Rabini si rozepne lékařské šaty a těžce si povzdechne. Všechno to začalo „podivnými případy zápalu plic“ těsně před Vánoci. 27. února 2020 byl potvrzen první případ infekce covid-19. Pak se události vyvinuly rychlostí blesku, říká. Šíření infekce na severu Itálie nemilosrdně zasáhlo San Marino, které se nachází mezi Bergamem a Rimini. V té době se jednalo o nejaktivnější ohniska infekce.


"Byli jsme úplně nepřipravení." Infikovaní lidé neustále přicházeli. A na jednotce intenzivní péče jsme měli jen čtyři místa, žádné léky, nedostatek personálu. Začal úplný chaos. “


Po první vlně infekce následovala druhá - ještě horší. Nemocnice byla přeplněna pacienty a zaměstnanci ze strachu z infekce hrozili, že se do práce nevrátí. A pak přišel hrozný výsledek: více než 5 tisíc infikovaných a 90 mrtvých. Míra úmrtí v San Marinu byla nejvyšší na obyvatele na světě.


Jediným řešením byla vakcína. Ale odkud? San Marino není členem EU, ale mělo dostat část italských zásob vakcín, stejně jako Monako z Francie a Andorra ze Španělska. Země EU tehdy souhlasily.


Tak jsme si plácli. V lednu Itálie a San Marino podepsaly dohodu, že San Marino dostane jednu dávku vakcíny z každé zásilky 1,7 tisíce dávek, které dorazí do Itálie. Itálie však nikdy neposlala ani jednu dávku vakcíny. A tuto situaci nijak nevysvětlila. Obyvatelé San Marína se rozzlobili a začali protestovat.


"V polovině února jsme byli jedinou zemí v Evropě, která nedostala ani jednu dávku." Sliby Itálie se rozplynuly jako kouř, “říká Rabini.


Rusko pomohlo San Marinu v potížích.


Enkláva San Marino má s touto zemí dlouhodobý a dobrý vztah. To je částečně způsobeno skutečností, že zachovává přísnou neutralitu, a proto se po anexi Krymského poloostrova v roce 2014 San Marino nepřipojil k EU při sankcích vůči Rusku.


San Marino má další důvody, proč být s Ruskem přáteli. Více než 100 tisíc ruských turistů každoročně přichází do tohoto malého „ráje bez taxi“. Přímo letí z Moskvy do italské pobřežní perly Rimini a odtud cestují do San Marína. Mnoho obchodů s parfémy a klenoty ve dlážděných ulicích San Marina má rusky mluvící personál. Podle dostupných informací je v některých bankách mikrostátu uloženo značné množství ruských prostředků.


"Pak jsme se rozhodli zavolat Rusku." „Sputnik V" bylo jediné východisko. Jaké další možnosti jsme měli? Šlo o přežití našich lidí, "říká Rabini.


Navíc to nebylo nijak zvlášť obtížné, dodává. "Nemáme žádné regulační orgány pro drogy nebo vakcíny, jako je EU nebo USA." Můžeme si dělat, co chceme. “


Stačilo zorganizovat setkání lékařského výboru nemocnice a bylo rozhodnuto. Sputnik V dostal zelenou. Už se stalo, že si San Marino zvolilo vlastní cestu: koupila například Viagru, než zbytek Evropy schválil tento lék na zvýšení potence.


Moskva byla touto žádostí potěšena a okamžitě s policejním doprovodem zaslala 50 tisíc dávek Sputniku V do San Marina. Cena byla asi 10 $ za dávku. Rozsáhlé očkování začalo v dubnu - a všichni dospělí by měli být plně očkováni do konce května.


Jak jste se ale rozhodli? Koneckonců, vakcína ještě nebyla schválena ani EU, ani USA a Brazílie nedávno přestala kupovat Sputnik V, protože to považuje za „příliš riskantní“. Ruská vakcína je založena na adenoviru, jako jsou vakcíny proti koronavirům od Astra Zeneca a Janssen, které se v mnoha zemích již nepoužívají.


Sanmarínské ministerstvo zdravotnictví má odpověď.


Roberto Ciavatta nás vítá ve své prostorné a světlé kanceláři s okny s výhledem na Jaderské moře. Má mnoho odpovědností a kompetencí. Chawatta je ministrem zdravotnictví, ministrem sociálních věcí, vnitra, ministrem pro rovnost a inovace.


Je přesvědčen, že San Marino udělalo všechno správně. Sputnik V získal vynikající hodnocení jak od The Lancet, tak od respektovaného italského Spallanzani Institute, říká Chavatto.


"Je na 97,6% efektivní a bezpečný." Nezaznamenali jsme žádné závažné nežádoucí účinky. Pouze jeden člověk potřeboval kortizon a pak odešel domů. Sputnik V je velmi spolehlivá vakcína. “


Ruská vakcína se navíc již používá v asi 60 zemích po celém světě, dodává ministr.


"Hlavní věc je, že jsme chráněni a dostali jsme se z hrozné situace, kdy nemocnice nezvládly situaci a lidé každý den umírali." Byl překročen práh bolesti a „Sputnik V“ nás zachránil. “


„EU si od nás měla vzít příklad a vsadit na Sputnik. Pak by se EU vyhnula chaosu ve vakcínách a ušetřila mnoho lidí před nemocemi a smrtí.“


Ministr se domnívá, že všechny pochybnosti kolem Sputniku V souvisejí s politikou. EU a západní země se zdráhají jednat se sankcionovaným Ruskem a prezidentem Putinem, zejména poté, co byl uvězněn režimní kritik Alexej Navalnyj. Proto si myslí, že Sputnik V na Západě schválně brzdí.


"Příliš mnoho politiky." Pro nás nezáleží na tom, zda je americká vakcína, ruská nebo čínská. Hlavní věcí je zastavit pandemii a postavit ekonomiku a lidi na nohy. “


Svenska Dagbladet: Ale kupujete vakcínu od režimu, o kterém se věří, že pronásleduje demokratické aktivisty.


Roberto Chavatta: Vůbec o tom nepřemýšlíme. Zasáhla nás pandemie a Rusové vytvořili vynikající vakcínu. V takové situaci byste si ji měli jít koupit.


  • Někteří věří, že Rusko používá Sputnik V k získání vlivu v Evropě, zejména v zemích, které proti němu uvalily sankce. Co si o tom myslíš?

  • Nestaráme se o takové názory. Toto nás nezajímá. San Marino je malý neutrální stát, který nikdy neměl geopolitické problémy.


Ministr zdravotnictví má jiné problémy.


"Virové kmeny." Zejména indický, proti kterému účinnost vakcíny ještě není jasná. V příštích čtyřech letech budeme pravděpodobně muset každý rok očkovat proti novým mutacím. A samozřejmě budeme i nadále používat Sputnik V “.


Nejprve však musíte utratit dávky zakoupené v tomto roce - nyní je v zemi přebytek. Pravděpodobně zbude asi 10 000 dávek přípravku Sputnik V, říká ředitel nemocnice. Budou prodány turistům a Italům pracujícím na hranici. Za dvě dávky budete muset zaplatit 50 eur. Jediným požadavkem je, že budete muset zůstat v zemi tři dny, aby lékaři mohli váš stav kontrolovat.


"Koneckonců, bylo by úžasné, kdyby se vakcinační turistika vyvinula také v San Marinu." Rusové by se také měli vrátit. Teď, když jsme si koupili jejich vakcínu, určitě budeme u nich oblíbenější. “
https://inosmi.ru/social/20210520/249750769.html


originál publikace: https://www.svd.se/forst-till-flockimmunitet-i-europa--tack-vare-putin


Článek jsem zkrátil.


Počet úmrtí na koronavirus v této zemi byl nejvyšší na světě na obyvatele. EU slíbila pomoci San Marinu, ale nikdy tak neučinila. Poté se země obrátila na Rusko - a nyní je to první stát v Evropě s kolektivní imunitou. SvD hovořilo s místními obyvateli a lékaři: „Sputnik V nás zachránil.“ Procento úmrtí zde bylo nejvyšší - a z EU nebyly přijaty žádné vakcíny. Pomoc přišla z nečekaného směru. V současné době zde nejsou hlášeny žádné případy koronavirů a země je považována za první v Evropě, která dosáhla kolektivní imunity. Svenska Dagbladet navštívila zemi, která si šla svou vlastní cestou „díky Vladimírovi Putinovi“ ---------------------------------------------------------- Svenska Dagbladet má čas na poslední chvíli zjistit, jak probíhá očkovací program v jedné z nejmenších a nejstarších zemí planety, která se nachází v horách v severovýchodní Itálii. Za několik dní bude celá populace, všech 33 tisíc lidí, plně očkována. Očekává se, že San Marino bude první evropskou zemí, která dosáhne kolektivní imunity. V tento slunečný jarní den se navíc zavírá oddělení covid-19 v jediné nemocnici v zemi. Demontují se ukazatelé a značky, odstraňují se varovná tlačítka. Zbývají jen prázdné nemocniční chodby a vyleštěná oddělení, která byla dříve přeplněna pacienty s koronavirem. "Žádný případ." Za měsíc nebyl hlášen ani jeden nový případ. Dnes v sanmarinské nemocnici nejsou žádní pacienti s covid-19, “říká spokojeně ředitel nemocnice Sergio Rabini. Aby k tomu ale došlo, musela země snášet nekontrolovatelné šíření infekce a ztratit obrovské množství občanů. Situace se nakonec stala neúnosnou a vláda se musela obrátit na Putinem kontrolovaný Gamaleya Research Institute, který vyvinul vakcínu Sputnik V. Než zahájí svůj příběh, Sergio Rabini si rozepne lékařské šaty a těžce si povzdechne. Všechno to začalo „podivnými případy zápalu plic“ těsně před Vánoci. 27. února 2020 byl potvrzen první případ infekce covid-19. Pak se události vyvinuly rychlostí blesku, říká. Šíření infekce na severu Itálie nemilosrdně zasáhlo San Marino, které se nachází mezi Bergamem a Rimini. V té době se jednalo o nejaktivnější ohniska infekce. "Byli jsme úplně nepřipravení." Infikovaní lidé neustále přicházeli. A na jednotce intenzivní péče jsme měli jen čtyři místa, žádné léky, nedostatek personálu. Začal úplný chaos. “ Po první vlně infekce následovala druhá - ještě horší. Nemocnice byla přeplněna pacienty a zaměstnanci ze strachu z infekce hrozili, že se do práce nevrátí. A pak přišel hrozný výsledek: více než 5 tisíc infikovaných a 90 mrtvých. Míra úmrtí v San Marinu byla nejvyšší na obyvatele na světě. Jediným řešením byla vakcína. Ale odkud? San Marino není členem EU, ale mělo dostat část italských zásob vakcín, stejně jako Monako z Francie a Andorra ze Španělska. Země EU tehdy souhlasily. Tak jsme si plácli. V lednu Itálie a San Marino podepsaly dohodu, že San Marino dostane jednu dávku vakcíny z každé zásilky 1,7 tisíce dávek, které dorazí do Itálie. Itálie však nikdy neposlala ani jednu dávku vakcíny. A tuto situaci nijak nevysvětlila. Obyvatelé San Marína se rozzlobili a začali protestovat. "V polovině února jsme byli jedinou zemí v Evropě, která nedostala ani jednu dávku." Sliby Itálie se rozplynuly jako kouř, “říká Rabini. Rusko pomohlo San Marinu v potížích. Enkláva San Marino má s touto zemí dlouhodobý a dobrý vztah. To je částečně způsobeno skutečností, že zachovává přísnou neutralitu, a proto se po anexi Krymského poloostrova v roce 2014 San Marino nepřipojil k EU při sankcích vůči Rusku. San Marino má další důvody, proč být s Ruskem přáteli. Více než 100 tisíc ruských turistů každoročně přichází do tohoto malého „ráje bez taxi“. Přímo letí z Moskvy do italské pobřežní perly Rimini a odtud cestují do San Marína. Mnoho obchodů s parfémy a klenoty ve dlážděných ulicích San Marina má rusky mluvící personál. Podle dostupných informací je v některých bankách mikrostátu uloženo značné množství ruských prostředků. "Pak jsme se rozhodli zavolat Rusku." „Sputnik V" bylo jediné východisko. Jaké další možnosti jsme měli? Šlo o přežití našich lidí, "říká Rabini. Navíc to nebylo nijak zvlášť obtížné, dodává. "Nemáme žádné regulační orgány pro drogy nebo vakcíny, jako je EU nebo USA." Můžeme si dělat, co chceme. “ Stačilo zorganizovat setkání lékařského výboru nemocnice a bylo rozhodnuto. Sputnik V dostal zelenou. Už se stalo, že si San Marino zvolilo vlastní cestu: koupila například Viagru, než zbytek Evropy schválil tento lék na zvýšení potence. Moskva byla touto žádostí potěšena a okamžitě s policejním doprovodem zaslala 50 tisíc dávek Sputniku V do San Marina. Cena byla asi 10 $ za dávku. Rozsáhlé očkování začalo v dubnu - a všichni dospělí by měli být plně očkováni do konce května. Jak jste se ale rozhodli? Koneckonců, vakcína ještě nebyla schválena ani EU, ani USA a Brazílie nedávno přestala kupovat Sputnik V, protože to považuje za „příliš riskantní“. Ruská vakcína je založena na adenoviru, jako jsou vakcíny proti koronavirům od Astra Zeneca a Janssen, které se v mnoha zemích již nepoužívají. Sanmarínské ministerstvo zdravotnictví má odpověď. Roberto Ciavatta nás vítá ve své prostorné a světlé kanceláři s okny s výhledem na Jaderské moře. Má mnoho odpovědností a kompetencí. Chawatta je ministrem zdravotnictví, ministrem sociálních věcí, vnitra, ministrem pro rovnost a inovace. Je přesvědčen, že San Marino udělalo všechno správně. Sputnik V získal vynikající hodnocení jak od The Lancet, tak od respektovaného italského Spallanzani Institute, říká Chavatto. "Je na 97,6% efektivní a bezpečný." Nezaznamenali jsme žádné závažné nežádoucí účinky. Pouze jeden člověk potřeboval kortizon a pak odešel domů. Sputnik V je velmi spolehlivá vakcína. “ Ruská vakcína se navíc již používá v asi 60 zemích po celém světě, dodává ministr. "Hlavní věc je, že jsme chráněni a dostali jsme se z hrozné situace, kdy nemocnice nezvládly situaci a lidé každý den umírali." Byl překročen práh bolesti a „Sputnik V“ nás zachránil. “ „EU si od nás měla vzít příklad a vsadit na Sputnik. Pak by se EU vyhnula chaosu ve vakcínách a ušetřila mnoho lidí před nemocemi a smrtí.“ Ministr se domnívá, že všechny pochybnosti kolem Sputniku V souvisejí s politikou. EU a západní země se zdráhají jednat se sankcionovaným Ruskem a prezidentem Putinem, zejména poté, co byl uvězněn režimní kritik Alexej Navalnyj. Proto si myslí, že Sputnik V na Západě schválně brzdí. "Příliš mnoho politiky." Pro nás nezáleží na tom, zda je americká vakcína, ruská nebo čínská. Hlavní věcí je zastavit pandemii a postavit ekonomiku a lidi na nohy. “ Svenska Dagbladet: Ale kupujete vakcínu od režimu, o kterém se věří, že pronásleduje demokratické aktivisty. Roberto Chavatta: Vůbec o tom nepřemýšlíme. Zasáhla nás pandemie a Rusové vytvořili vynikající vakcínu. V takové situaci byste si ji měli jít koupit. - Někteří věří, že Rusko používá Sputnik V k získání vlivu v Evropě, zejména v zemích, které proti němu uvalily sankce. Co si o tom myslíš? - Nestaráme se o takové názory. Toto nás nezajímá. San Marino je malý neutrální stát, který nikdy neměl geopolitické problémy. Ministr zdravotnictví má jiné problémy. "Virové kmeny." Zejména indický, proti kterému účinnost vakcíny ještě není jasná. V příštích čtyřech letech budeme pravděpodobně muset každý rok očkovat proti novým mutacím. A samozřejmě budeme i nadále používat Sputnik V “. Nejprve však musíte utratit dávky zakoupené v tomto roce - nyní je v zemi přebytek. Pravděpodobně zbude asi 10 000 dávek přípravku Sputnik V, říká ředitel nemocnice. Budou prodány turistům a Italům pracujícím na hranici. Za dvě dávky budete muset zaplatit 50 eur. Jediným požadavkem je, že budete muset zůstat v zemi tři dny, aby lékaři mohli váš stav kontrolovat. ------------------------------------------------------------ "Koneckonců, bylo by úžasné, kdyby se vakcinační turistika vyvinula také v San Marinu." Rusové by se také měli vrátit. Teď, když jsme si koupili jejich vakcínu, určitě budeme u nich oblíbenější. “ https://inosmi.ru/social/20210520/249750769.html originál publikace: https://www.svd.se/forst-till-flockimmunitet-i-europa--tack-vare-putin Článek jsem zkrátil.

U nás zatiaľ úspešne pokračujú v sabotovaní Sputnika, ktorý nám asi ani nikdy nepatril, kedže zaň Matel nezaplatil. A neskôr ruská strana platbu odmietla, kvôli politickým tlakom, ktoré na Slovensku rozpútali močiarnici na čele s rezidentkou
https://www.topky.sk/cl/10/2118367/Danko-vyzyva-Lengvarskeho--aby-vysvetlil-postup-so-Sputnikom--Hrozi--ze-ho-vylejeme-do-Dunaja--MZ-situaciu-riesi


U nás zatiaľ úspešne pokračujú v sabotovaní Sputnika, ktorý nám asi ani nikdy nepatril, kedže zaň Matel nezaplatil. A neskôr ruská strana platbu odmietla, kvôli politickým tlakom, ktoré na Slovensku rozpútali močiarnici na čele s rezidentkou https://www.topky.sk/cl/10/2118367/Danko-vyzyva-Lengvarskeho--aby-vysvetlil-postup-so-Sputnikom--Hrozi--ze-ho-vylejeme-do-Dunaja--MZ-situaciu-riesi
481
1
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept