Otázky a odpovede
Kam s nimi?

Kolegové,
mám na Vás dotaz, nemám s kým bych se o tom podebatoval, tak to zkusím tady.


Všichni víme, že se blíží asi pořádná inflace a pád ekonomik.
Zvažuji kam zainvestovat prostředky, které mi teď leží na účtu.


Mám byt na hypo, kde zbývá větší část doplatit. Jedna z variant je, že bych to doplatil a spořil dál na dům. Který, bychom v budoucnu chtěli se ženou. A stavbu domu bych financoval z prodeje bytu.


Uvažujeme i o tom, že si byt necháme a budeme jej pronajímat a mít pasivní příjem z pronájmu. Za našetřené peníze si koupit pozemek a na něm postavit z nového hypa Dům. A Hypo mořit částečně i výdělkem z pronájmu.


Já se přikláním k variantě splatit hypo na bytu a koupit pozemek, ten zatím nechat jako investici. A žít dále v bytě. A po čase, až zase něco našetříme, horizont cca 5. let začít stavět.


Máte někdo podobné dilema? Prostě nechci nechat peníze na účtu, aby mi je inflace požrala...


Děkuji za vaše postřehy a náměty. Tris


Kolegové, mám na Vás dotaz, nemám s kým bych se o tom podebatoval, tak to zkusím tady. Všichni víme, že se blíží asi pořádná inflace a pád ekonomik. Zvažuji kam zainvestovat prostředky, které mi teď leží na účtu. Mám byt na hypo, kde zbývá větší část doplatit. Jedna z variant je, že bych to doplatil a spořil dál na dům. Který, bychom v budoucnu chtěli se ženou. A stavbu domu bych financoval z prodeje bytu. Uvažujeme i o tom, že si byt necháme a budeme jej pronajímat a mít pasivní příjem z pronájmu. Za našetřené peníze si koupit pozemek a na něm postavit z nového hypa Dům. A Hypo mořit částečně i výdělkem z pronájmu. Já se přikláním k variantě splatit hypo na bytu a koupit pozemek, ten zatím nechat jako investici. A žít dále v bytě. A po čase, až zase něco našetříme, horizont cca 5. let začít stavět. Máte někdo podobné dilema? Prostě nechci nechat peníze na účtu, aby mi je inflace požrala... Děkuji za vaše postřehy a náměty. Tris

Mám byt na hypo, kde zbývá větší část doplatit. Jedna z variant je, že bych to doplatil a spořil dál na dům. Který, bychom v budoucnu chtěli se ženou. A stavbu domu bych financoval z prodeje bytu.


Uvažujeme i o tom, že si byt necháme a budeme jej pronajímat a mít pasivní příjem z pronájmu. Za našetřené peníze si koupit pozemek a na něm postavit z nového hypa Dům. A Hypo mořit částečně i výdělkem z pronájmu.


Já se přikláním k variantě splatit hypo na bytu a koupit pozemek, ten zatím nechat jako investici. A žít dále v bytě. A po čase, až zase něco našetříme, horizont cca 5. let začít stavět.


Co je správně nevím.
Moje volba by byla 3: “splatit a koupit”.
Splatit hypo. Koupit pozemek. Zbavit se dluhu, investovat do pozemku, což je nemovitost. Počítám s tím, že tohle je dost neprůstřelné.


S pronájmem můžou být problémy:
i. pokud by krize byla velká, bude zájem o pronájem? (záleží na lokalitě)
ii. nyní sehnat nájemníka není těžké, ale sehnat nájemníka, který se chová dobře (nejlépe někdo známý nebo na doporučení) může být problém (platí včas?, neničí byt?)...
iii. další problém je aktuální legislativa; že nájemníkovi nemůžeš zakázat, ani smluvně, aby si na základě nájemní smlouvy zřídil v Tvém bytě trvalé bydliště; pak může být velký problém se ho zbavit, a to i tehdy, když neplatí; další nepříjemnost je, když by na nájemníka přišla exekutorská mafie - klidně zabaví vybavení bytu, i když nájemníkovi nepatří; trable s nájmem se dají obejít jedině tak, že byt dáš do nájmu někomu, třeba z rodiny, a ten teprve dá byt do podnájmu - a podnájemní smlouva už je něco jiného než nájemní, tam už popsané problémy nehrozí...


[quote="pid:16452, uid:149"]Mám byt na hypo, kde zbývá větší část doplatit. Jedna z variant je, že bych to doplatil a spořil dál na dům. Který, bychom v budoucnu chtěli se ženou. A stavbu domu bych financoval z prodeje bytu. Uvažujeme i o tom, že si byt necháme a budeme jej pronajímat a mít pasivní příjem z pronájmu. Za našetřené peníze si koupit pozemek a na něm postavit z nového hypa Dům. A Hypo mořit částečně i výdělkem z pronájmu. Já se přikláním k variantě splatit hypo na bytu a koupit pozemek, ten zatím nechat jako investici. A žít dále v bytě. A po čase, až zase něco našetříme, horizont cca 5. let začít stavět.[/quote] Co je správně nevím. Moje volba by byla 3: “splatit a koupit”. Splatit hypo. Koupit pozemek. Zbavit se dluhu, investovat do pozemku, což je nemovitost. Počítám s tím, že tohle je dost neprůstřelné. S pronájmem můžou být problémy: i. pokud by krize byla velká, bude zájem o pronájem? (záleží na lokalitě) ii. nyní sehnat nájemníka není těžké, ale sehnat nájemníka, který se chová dobře (nejlépe někdo známý nebo na doporučení) může být problém (platí včas?, neničí byt?)... iii. další problém je aktuální legislativa; že nájemníkovi nemůžeš zakázat, ani smluvně, aby si na základě nájemní smlouvy zřídil v Tvém bytě trvalé bydliště; pak **může** být velký problém se ho zbavit, a to i tehdy, když neplatí; další nepříjemnost je, když by na nájemníka přišla exekutorská mafie - klidně zabaví vybavení bytu, i když nájemníkovi nepatří; trable s nájmem se dají obejít jedině tak, že byt dáš do nájmu někomu, třeba z rodiny, a ten teprve dá byt do **podnájmu** - a podnájemní smlouva už je něco jiného než nájemní, tam už popsané problémy nehrozí...
Upravené 20. 5. 2021 o 09:33

@Tristan - Tvůj problém je jen v tom, jakou formu "jiné" hodnoty si zvolíš přeměnou peněz na účtu. To,co je před námi, je systémová změna účelu peněz ve společnosti. Buď bude po velkém třesku nastartována původní úloha peněz JEN jako prostředku směny hodnot (konec peněz jako zboží) anebo jejich úloha zanikne a nahradí se digitálním monitoringem hodnot a člověk bude v něm zapojen jako tvůrce i spotřebitel na základě individuálního anebo skupinového ratingu . Jakýsi bodovací systém ( sociální rating v Číně). Z tohoto pohledu je v obou případech potřebné mít fyzickou základnu přežití sebe a blízkých.I když i tady hrozí "zrušení osobního vlastnictví" a přechod na čistý MARXISTICKÝ komunizmus , kde jediným a to i podmíněným osobním vlastnictvím by byl vlastní fyzický organizmus , ale i ten jen podmíněně.
To, co zvažuješ v horizontu 5-10let, je všechno strategie minulé války. Ta příští bude prostě jiná, takže dlouhodobou strategii bych volil co nejjednodušší . Pozemek, cokoliv mimo město,základní hodnota pozemku=voda.

@Tristan - Tvůj problém je jen v tom, jakou formu "jiné" hodnoty si zvolíš přeměnou peněz na účtu. To,co je před námi, je systémová změna účelu peněz ve společnosti. Buď bude po velkém třesku nastartována původní úloha peněz JEN jako prostředku směny hodnot (konec peněz jako zboží) anebo jejich úloha zanikne a nahradí se digitálním monitoringem hodnot a člověk bude v něm zapojen jako tvůrce i spotřebitel na základě individuálního anebo skupinového ratingu . Jakýsi bodovací systém ( sociální rating v Číně). Z tohoto pohledu je v obou případech potřebné mít fyzickou základnu přežití sebe a blízkých.I když i tady hrozí "zrušení osobního vlastnictví" a přechod na čistý MARXISTICKÝ komunizmus , kde jediným a to i podmíněným osobním vlastnictvím by byl vlastní fyzický organizmus , ale i ten jen podmíněně. To, co zvažuješ v horizontu 5-10let, je všechno strategie minulé války. Ta příští bude prostě jiná, takže dlouhodobou strategii bych volil co nejjednodušší . Pozemek, cokoliv mimo město,základní hodnota pozemku=voda.

Kup pozemek, pokud je jaký..
u nás je bída jak s nabídkou pozemků, tak nemovitostmi, přemrštěné ceny za někdy dost šílené stavby.. s nájemníky, pokud opravdu seženeš slušného, je starost, nehledě na to, že právě toto, kdy mnoho lidí ukládá peníze do bytů jako spekulaci, pak neuměrně zvyšuje ceny bydlení pro ty ostatní..
já se přiznám, mně osobně tato situace bere jakoukoliv chuť do práce, když vidím, jak ty úspory požírá inflace..


Kup pozemek, pokud je jaký.. u nás je bída jak s nabídkou pozemků, tak nemovitostmi, přemrštěné ceny za někdy dost šílené stavby.. s nájemníky, pokud opravdu seženeš slušného, je starost, nehledě na to, že právě toto, kdy mnoho lidí ukládá peníze do bytů jako spekulaci, pak neuměrně zvyšuje ceny bydlení pro ty ostatní.. já se přiznám, mně osobně tato situace bere jakoukoliv chuť do práce, když vidím, jak ty úspory požírá inflace..

tiež sa priklánam k variante 3

3: “splatit a koupit”.
Splatit hypo. Koupit pozemek. Zbavit se dluhu, investovat do pozemku, což je nemovitost


  • lepšie byt bez dlhov ak je to možné .
  • pozemok sa može kupit aj 50km od bydliska...a dobre by bolo s vodou (studna)
  • dnes je nejaká ruina lacnejsia nez staveny pozemok a pritom tam su inžinierske siete natahane k pozemku....
  • momentalne ceny realit neskutočne vyleteli....ked bude finančný " bum takludia , čo si teraz beru hypoteku - budu zplácat tu čiastku , čo mali v zmluve...a ceny nemovitosti potom možu rapidne padnut , čo može mat za následok že niekdo bude zplácat byt za 5 milionov kč a ten byt bude mat hodnotu potom tržnu 1.5 mil.t.j. príklad . Tomu sa vraví hypotéka pod vodou .
    • a ked padnu ceny...kolko ludí bude mat na to platit podnájom atd ?...ak by i nemal podnajomnika mohol by si zplácat dom aj byt ?

tiež sa priklánam k variante 3 [quote="pid:16467, uid:240"]3: “splatit a koupit”. Splatit hypo. Koupit pozemek. Zbavit se dluhu, investovat do pozemku, což je nemovitost[/quote] - lepšie byt bez dlhov ak je to možné . - pozemok sa može kupit aj 50km od bydliska...a dobre by bolo s vodou (studna) - dnes je nejaká ruina lacnejsia nez staveny pozemok a pritom tam su inžinierske siete natahane k pozemku.... - momentalne ceny realit neskutočne vyleteli....ked bude finančný " bum tak ludia , čo si teraz beru hypoteku - budu zplácat tu čiastku , čo mali v zmluve... a ceny nemovitosti potom možu rapidne padnut , čo može mat za následok že niekdo bude zplácat byt za 5 milionov kč a ten byt bude mat hodnotu potom tržnu 1.5 mil.t.j. príklad . Tomu sa vraví hypotéka pod vodou . - a ked padnu ceny...kolko ludí bude mat na to platit podnájom atd ?...ak by i nemal podnajomnika mohol by si zplácat dom aj byt ?

6 000 let ukládali lidé peníze do zlata. Nikdo o něm neví, ani zloději ani exekutoři. Barák je všem na očích, stárne a jenom spotřebovává prostředky.


6 000 let ukládali lidé peníze do zlata. Nikdo o něm neví, ani zloději ani exekutoři. Barák je všem na očích, stárne a jenom spotřebovává prostředky.

Má význam predvčasne splatiť dlhy?
Čo ak sa v budúcnosti dlhy jednoducho vymažú?
Možno to všetko vymaže hyperinflácia.
Len uvažujem.
Myslím, že našetrené peniaze je lepšie investovať do niečoho čo bude mať aj naďalej hodnotu ako iba do zbavenia sa dlhov.


Má význam predvčasne splatiť dlhy? Čo ak sa v budúcnosti dlhy jednoducho vymažú? Možno to všetko vymaže hyperinflácia. Len uvažujem. Myslím, že našetrené peniaze je lepšie investovať do niečoho čo bude mať aj naďalej hodnotu ako iba do zbavenia sa dlhov.

Kolegové, děkuji za vaše dosavadní názory a pohledy, potvrzujete mi mé dilema, že neexistuje jednoznačně správná cesta, jak se k tomu problému postavit. I Dobrodějova poznámka má něco do sebe, ale neumím si představit ten "generální pardon" v tak širokém měřítku... Spíše se přikláním k variantě 3. smile


Vybavuje se mi pasáž tuším z bible, ti co přijmou znamení šelmy, budou zbaveni dluhů - parafráze. Možná, je to tady, nech se zaočkovat a mi ti na covid pas, dáme odpustek. Ale podlehneš matrixu. Je to jen úvaha. Ale slyšel jsem i takové hypotézy.


Kolegové, děkuji za vaše dosavadní názory a pohledy, potvrzujete mi mé dilema, že neexistuje jednoznačně správná cesta, jak se k tomu problému postavit. I Dobrodějova poznámka má něco do sebe, ale neumím si představit ten "generální pardon" v tak širokém měřítku... Spíše se přikláním k variantě 3. :) Vybavuje se mi pasáž tuším z bible, ti co přijmou znamení šelmy, budou zbaveni dluhů - parafráze. Možná, je to tady, nech se zaočkovat a mi ti na covid pas, dáme odpustek. Ale podlehneš matrixu. Je to jen úvaha. Ale slyšel jsem i takové hypotézy.
Upravené 20. 5. 2021 o 12:21

Nanak prekladal názory nejakého človeka, že osobné vlastníctvo vždy nakoniec nutí k osobnému hromadeniu. U niekoho viacej a u niekoho menej.


A posledné roky je kopec indícii, že sa čoskoro začne siahať práve na nehnuteľnosti a zvyšovať ich dane, pretože tomu sa nedá brániť. Proste ten majetok pred štátom neskryjete.


Prichádza pád a štáty budú mať zámienku. Resetom vstupujeme do nového sveta, nie na nový cyklus toho starého. Premýšlať nad tým aký bude.


Ak nie ste podnikateľia, ktorý ešte dokážu časť majetku skryt za firmu a kreatívne účtovníctvo. Tak by som volil, to čo bude pre spoločnosť v budúcom svete užitočné.
Určite tam bude patriť fyzické striebro (mince sú oslobodené od dane) - striebro je potrebné pri recyklácii vody.
Ak sa dá, kúpiť podiel vo vodnej elektrárni.


Atď, rozmýšľať zároveň aký majetok dokáže byť prospešný pre celú spoločnosť, nie len pre Vás.


No a potom treba počítať, že sa budete celý život niečo učiť, prichádza vek informácií, ten kto vo svojom obore bude mať informačný náskok alebo dokonca dokáže prejsť a učiť sa od nuly nový obor v novom svete sa nestratí.


Zoberte si príklad s tou firmou, to nie je nič zložité, informácie a účtovníčky sú k dispozícii a pri tom to využíva len pár % ľudí pretože, sa boja zodpovednosti za vlastnenie firmy, čo je len právny subjekt, nič viac.


A k Tristanovi, ja si myslím, že si si už sám odpovedal a len hľadáš potvrdenie. A podľa toho ako sa ti darí hromadiť majetok, tak sa asi rozhoduješ sám správne. smile


Nanak prekladal názory nejakého človeka, že osobné vlastníctvo vždy nakoniec nutí k osobnému hromadeniu. U niekoho viacej a u niekoho menej. A posledné roky je kopec indícii, že sa čoskoro začne siahať práve na nehnuteľnosti a zvyšovať ich dane, pretože tomu sa nedá brániť. Proste ten majetok pred štátom neskryjete. Prichádza pád a štáty budú mať zámienku. Resetom vstupujeme do nového sveta, nie na nový cyklus toho starého. Premýšlať nad tým aký bude. Ak nie ste podnikateľia, ktorý ešte dokážu časť majetku skryt za firmu a kreatívne účtovníctvo. Tak by som volil, to čo bude pre spoločnosť v budúcom svete užitočné. Určite tam bude patriť fyzické striebro (mince sú oslobodené od dane) - striebro je potrebné pri recyklácii vody. Ak sa dá, kúpiť podiel vo vodnej elektrárni. Atď, rozmýšľať zároveň aký majetok dokáže byť prospešný pre celú spoločnosť, nie len pre Vás. No a potom treba počítať, že sa budete celý život niečo učiť, prichádza vek informácií, ten kto vo svojom obore bude mať informačný náskok alebo dokonca dokáže prejsť a učiť sa od nuly nový obor v novom svete sa nestratí. Zoberte si príklad s tou firmou, to nie je nič zložité, informácie a účtovníčky sú k dispozícii a pri tom to využíva len pár % ľudí pretože, sa boja zodpovednosti za vlastnenie firmy, čo je len právny subjekt, nič viac. A k Tristanovi, ja si myslím, že si si už sám odpovedal a len hľadáš potvrdenie. A podľa toho ako sa ti darí hromadiť majetok, tak sa asi rozhoduješ sám správne. ;)

A k Tristanovi, ja si myslím, že si si už sám odpovedal a len hľadáš potvrdenie. A podľa toho ako sa ti darí hromadiť majetok, tak sa asi rozhoduješ sám správne.
Nechci vytvářet nějaký mylný dojem, jsem normální člověk, pracuji v korporátu a mám normální příjem. Akorát si myslím, že mám štěstí na ženu, která je velice schopná v oblasti financí a spoření, investic. Ale cítím, že přichází jistý zlom a vybrat si cestu není úplně snadné. Vím že si majetek nevezmu do hrobu a nejsem ten co by ho hromadil, ale nesnáším dluhy, a chci žít beze strachu z exekučních mafií...


takže zaplatit hypotéku na bytu mi přijde logické, ale zase ano může se stát cokoliv i ten pardon na dluhy, a defacto jsem vyhodil peníze oknem smile. Další problém je, že pozemky nejsou, mají je spekulanti, s.r.o. , lékaři a lepší lidé... v uvozovkách. Prostě jsem zaváhal před lety, a teď jednám pod tlakem vnějších okolností... A obav.


[quote="pid:16497, uid:217"]A k Tristanovi, ja si myslím, že si si už sám odpovedal a len hľadáš potvrdenie. A podľa toho ako sa ti darí hromadiť majetok, tak sa asi rozhoduješ sám správne.[/quote] Nechci vytvářet nějaký mylný dojem, jsem normální člověk, pracuji v korporátu a mám normální příjem. Akorát si myslím, že mám štěstí na ženu, která je velice schopná v oblasti financí a spoření, investic. Ale cítím, že přichází jistý zlom a vybrat si cestu není úplně snadné. Vím že si majetek nevezmu do hrobu a nejsem ten co by ho hromadil, ale nesnáším dluhy, a chci žít beze strachu z exekučních mafií... takže zaplatit hypotéku na bytu mi přijde logické, ale zase ano může se stát cokoliv i ten pardon na dluhy, a defacto jsem vyhodil peníze oknem :(. Další problém je, že pozemky nejsou, mají je spekulanti, s.r.o. , lékaři a lepší lidé... v uvozovkách. Prostě jsem zaváhal před lety, a teď jednám pod tlakem vnějších okolností... A obav.
Upravené 20. 5. 2021 o 12:37

Tristan, z vlastnej skúsenosti:


  • v prvom rade ak máš nejaké voľné peniaze, časť investuj do striebra, jeho cena je ešte stále zmanipulovaná a nízka ale jeho čas príde a umožní ti splatiť prípadné úvery.
  • v druhom poradí ak máš výhľad na stavbu či kúpu domu na vidieku, tak to zrealizuj v následnom kroku, nekupuj pozemok veľkosti päťhaliernika, ale taký, ktorý v prípade núdze ti aj okrem radosti dá aj úžitok, nateraz kým nestaviaš tam vysaď ovocné stromy, tuje nechaj hlúpym susedom.
  • a až ako posledné rieš vyrovnanie s bankárom, väčšina z nich prišla k majetku podvodom a účasťou v pyramíde, preto ten systém s nimi aj tak vybabre.

Tristan, z vlastnej skúsenosti: - v prvom rade ak máš nejaké voľné peniaze, časť investuj do striebra, jeho cena je ešte stále zmanipulovaná a nízka ale jeho čas príde a umožní ti splatiť prípadné úvery. - v druhom poradí ak máš výhľad na stavbu či kúpu domu na vidieku, tak to zrealizuj v následnom kroku, nekupuj pozemok veľkosti päťhaliernika, ale taký, ktorý v prípade núdze ti aj okrem radosti dá aj úžitok, nateraz kým nestaviaš tam vysaď ovocné stromy, tuje nechaj hlúpym susedom. - a až ako posledné rieš vyrovnanie s bankárom, väčšina z nich prišla k majetku podvodom a účasťou v pyramíde, preto ten systém s nimi aj tak vybabre.
Upravené 20. 5. 2021 o 13:14

Tristan, z vlastnej skúsenosti:


+1000


S tým, že kryptomeny sú tiež dobrou alternatívou napriek divokým výkyvom. Ja mám:
BTC, LTC, Stellar, Ethereum, Holo, Digibyte, Ripple, Theta, Theta Fuel a v neposlednom rade striebro
Lebo toto sa deje celkom často:
https://twitter.com/Timcast/status/1395008615128371203


Lebo toto:
https://twitter.com/Timcast/status/1394996170271903746

Takže HODL.


[quote="pid:16506, uid:77"]Tristan, z vlastnej skúsenosti:[/quote] +1000 S tým, že kryptomeny sú tiež dobrou alternatívou napriek divokým výkyvom. Ja mám: BTC, LTC, Stellar, Ethereum, Holo, Digibyte, Ripple, Theta, Theta Fuel a v neposlednom rade striebro Lebo toto sa deje celkom často: https://twitter.com/Timcast/status/1395008615128371203 Lebo toto: https://twitter.com/Timcast/status/1394996170271903746 Takže HODL.

Moderátor

Upravené 20. 5. 2021 o 13:37

S tým, že kryptomeny sú tiež dobrou alternatívou
pozri na to. Rad by som poznal tvoj koment k tomu. Rusky jazyk potrebny. https://youtu.be/k8yj6xmQKw8


[quote="pid:16510, uid:7"]S tým, že kryptomeny sú tiež dobrou alternatívou[/quote] pozri na to. Rad by som poznal tvoj koment k tomu. Rusky jazyk potrebny. https://youtu.be/k8yj6xmQKw8

Promiňte mi mojí troufalost. ale...
za svoji nemovitost v Řecku (garsoniera 140m2) dnes platím ENFIA (daň) více, než 4/5 tržby z nájmu. S ohleden na skutečnost, že tam nežiji, neměním ani nájemce, jen mu ročně zvyšuji o povolených 7%. Bydlí tam od roku 1994 a jsem s ním spokojený, stará se o to a nejsou s ním problémy. Zde na Kypru dnes Parlament zamítl daňový zákon o nemovitostech, zatím byla daň 2,4% z ceny, ale návrh, který dnes neprošel dával 10%. Protože jsou koncem měsíce volby, hodili to na budoucí poslance, protože dnes byla poslední schůze. V Praze jsem měl nemovitost, která mě stála 13 let života a nakonec jsem ji raději daroval, než bych se dál trápil. Na Slovensku se už také hovoří o 10% dani.
Já osobně vidím jedině ZLATO!


Promiňte mi mojí troufalost. ale... za svoji nemovitost v Řecku (garsoniera 140m2) dnes platím ENFIA (daň) více, než 4/5 tržby z nájmu. S ohleden na skutečnost, že tam nežiji, neměním ani nájemce, jen mu ročně zvyšuji o povolených 7%. Bydlí tam od roku 1994 a jsem s ním spokojený, stará se o to a nejsou s ním problémy. Zde na Kypru dnes Parlament zamítl daňový zákon o nemovitostech, zatím byla daň 2,4% z ceny, ale návrh, který dnes neprošel dával 10%. Protože jsou koncem měsíce volby, hodili to na budoucí poslance, protože dnes byla poslední schůze. V Praze jsem měl nemovitost, která mě stála 13 let života a nakonec jsem ji raději daroval, než bych se dál trápil. Na Slovensku se už také hovoří o 10% dani. Já osobně vidím jedině ZLATO!

Promiňte mi mojí troufalost. ale...
Není proč se omlouvat, je to tvůj názor, je to diskuze a každý se může vyjádřit jak to vidí, myslím si, že je mezi nám více lidí co řeší podobná dilemata. A čím více názorů a postřehů, tím větší pravděpodobnost, že z toho vzejde, "dobrá rada".


[quote="pid:16557, uid:311"]Promiňte mi mojí troufalost. ale...[/quote]Není proč se omlouvat, je to tvůj názor, je to diskuze a každý se může vyjádřit jak to vidí, myslím si, že je mezi nám více lidí co řeší podobná dilemata. A čím více názorů a postřehů, tím větší pravděpodobnost, že z toho vzejde, "dobrá rada".

Upřímně, mám z budoucnosti strach, bohužel žena mě vidí jako blázna, co se utápí v konspiracích a na každém rohu, vidí pokusy jak destabilizovat ekonomiku, a zotročit lidi atd...


Ona tyto obavy nemá, nesdílí a říká si, vždyť co je na tom, koupit si dům či pozemek, přinejhorším se zase prodá a mi se uskromníme... Ale já to vidím tak, že může dojít k výpadku příjmu, ztráta zaměstnání a hypo se neptá. Barák rozestavěný, nebo já nevím... Asi to moc řeším a měl bych se pustit do toho "po hlavě" a nepřemýšlet tolik nad tím co bude... Ale tady snad najdu pochopení, pro mou "připosranost"...


Upřímně, mám z budoucnosti strach, bohužel žena mě vidí jako blázna, co se utápí v konspiracích a na každém rohu, vidí pokusy jak destabilizovat ekonomiku, a zotročit lidi atd... Ona tyto obavy nemá, nesdílí a říká si, vždyť co je na tom, koupit si dům či pozemek, přinejhorším se zase prodá a mi se uskromníme... Ale já to vidím tak, že může dojít k výpadku příjmu, ztráta zaměstnání a hypo se neptá. Barák rozestavěný, nebo já nevím... Asi to moc řeším a měl bych se pustit do toho "po hlavě" a nepřemýšlet tolik nad tím co bude... Ale tady snad najdu pochopení, pro mou "připosranost"...

Ale tady snad najdu pochopení, pro mou "připosranost"...

Strach je zlý radca, istá opatrnosť je na mieste ale nie prehnaná. Na druhú stranu, cez obavy programuješ svoju budúcnosť, preto by som radšej na tvojom mieste nemyslel na negatívny výsledok, lebo sa ho naozaj dočkáš. Ako sa vraví, pomôž si človeče aj pán Boh ti pomôže.
Zober si to tak, že dnes väčšina nemá nejakú peňažnú rezervu a žije úplne iným problémom a to ako z aktuálneho príjmu vôbec prežiť ďalší mesiac. Ty vďaka spoločnému úsiliu v tandeme tento problém nemáš, tak si ho neprojektuj temnými víziami. Premysli si, kde by si chcel mať ten pozemok, neskôr na ňom dom a hľadaj. Mne to trvalo vyše roka. Nečakaj, že to bude hneď zajtra. Ak áno, tak ti srdečne zagratulujem. Ale najmä, choď do toho s čistou hlavou a ujasnenými prioritami. Riešenie URČITE nájdeš. Prajem veľa zdaru.


[quote="pid:16561, uid:149"]Ale tady snad najdu pochopení, pro mou "připosranost"...[/quote] Strach je zlý radca, istá opatrnosť je na mieste ale nie prehnaná. Na druhú stranu, cez obavy programuješ svoju budúcnosť, preto by som radšej na tvojom mieste nemyslel na negatívny výsledok, lebo sa ho naozaj dočkáš. Ako sa vraví, pomôž si človeče aj pán Boh ti pomôže. Zober si to tak, že dnes väčšina nemá nejakú peňažnú rezervu a žije úplne iným problémom a to ako z aktuálneho príjmu vôbec prežiť ďalší mesiac. Ty vďaka spoločnému úsiliu v tandeme tento problém nemáš, tak si ho neprojektuj temnými víziami. Premysli si, kde by si chcel mať ten pozemok, neskôr na ňom dom a hľadaj. Mne to trvalo vyše roka. Nečakaj, že to bude hneď zajtra. Ak áno, tak ti srdečne zagratulujem. Ale najmä, choď do toho s čistou hlavou a ujasnenými prioritami. Riešenie URČITE nájdeš. Prajem veľa zdaru.

Prajem veľa zdaru.
Ďakujem smile


[quote="pid:16567, uid:77"]Prajem veľa zdaru.[/quote]Ďakujem :)

Ori, ty nehodlujes veritaseum?


Nenašiel som miesto kde by som to kúpil...


[quote="pid:16513, uid:306"]Ori, ty nehodlujes veritaseum?[/quote] Nenašiel som miesto kde by som to kúpil...

Moderátor

Rusky jazyk potrebny. https://youtu.be/k8yj6xmQKw8


Blbá artikulácia a hovorí rýchlo a preto 2 veci:


  • neviem čo hovorí;
  • je tu šanca, že kryptomeny vidí LEN ako mániu a špekuláciu.

[quote="pid:16539, uid:26"]Rusky jazyk potrebny. https://youtu.be/k8yj6xmQKw8[/quote] Blbá artikulácia a hovorí rýchlo a preto 2 veci: - neviem čo hovorí; - je tu šanca, že kryptomeny vidí **LEN** ako mániu a špekuláciu.

Moderátor

@Tristan: Jako bychom žili ve stejné domácnosti. Mám to s ženou naprosto stejně. :-) Bohužel ona navíc přemýšlí o tom, že se nechá zaočkovat na kovida. Prý ještě není úplně rozhodnutá. :-( Nevím, co vše jí mám podstrčit za materiál, aby v té vakcíně viděla hrozbu. :-(

@Tristan: Jako bychom žili ve stejné domácnosti. Mám to s ženou naprosto stejně. :-) Bohužel ona navíc přemýšlí o tom, že se nechá zaočkovat na kovida. Prý ještě není úplně rozhodnutá. :-( Nevím, co vše jí mám podstrčit za materiál, aby v té vakcíně viděla hrozbu. :-(

@Tristan: Možná ti to pomůže v rozhodování. Video je zatím neveřejné, ale asi nebude vadit, když jej nasdílím:

https://youtu.be/ZnOSLArXHp0


@Tristan: Možná ti to pomůže v rozhodování. Video je zatím neveřejné, ale asi nebude vadit, když jej nasdílím: https://youtu.be/ZnOSLArXHp0

@Otec - mám podobný úhel pohledu. Objektivní vývoj v subjektivně modifikované podobě už nedovoluje tvorbu vlastních rozhodnutí na základě doporučení "autorit" (včetně těch kobáků tady na fóru). Každý z nás je donucen použít vlastní hlavu a projevit vlastní schopnost práce rozumem. S rizikem chyb a defaultů. Ale to je právě ten OBJEKTIVNÍ faktor
procesu, musel přijít.Podívejta se velmi pozorně na poslední sekvence snímku "I pet goat II".
Autoři to vyjádřili velmi přesně.Lidská populace došla ve svém vývoji do tohoto bodu a každý její člen (už ani rodina v tomto momentu není homogenní entitou, je složena z individualit) se musí rozhodnout INDIVIDUÁLNĚ , kterou cestu na rozcestí zvolí. Tragédie ? Vůbec ne. Zákon času promítnutý do jedné z obecně platných Zákonitostí - chování Druhu Homo sapiens .
Koncepce tuto hierarchii zákonitostí velmi srozumitelně ukazuje. Zlo svým tlakem vlastně nechtě spoluvytváří svůj příští konec . Teď probíhá výběr . Jediné, co můžeme udělat ve vlastní režii je - bránit děti. A smířit se s FAKTEM , že bojujeme proti procesu, který byl zakládán a připravován desítky let dozadu. A který nemůžeme vyhrát TEĎ , ale bojovat a předat vybojované pozice následovníkům. Deprimující ? Ne, osvobozující.

@Otec - mám podobný úhel pohledu. Objektivní vývoj v subjektivně modifikované podobě už nedovoluje tvorbu vlastních rozhodnutí na základě doporučení "autorit" (včetně těch kobáků tady na fóru). Každý z nás je donucen použít vlastní hlavu a projevit vlastní schopnost práce rozumem. S rizikem chyb a defaultů. Ale to je právě ten OBJEKTIVNÍ faktor procesu, musel přijít.Podívejta se velmi pozorně na poslední sekvence snímku "I pet goat II". Autoři to vyjádřili velmi přesně.Lidská populace došla ve svém vývoji do tohoto bodu a každý její člen (už ani rodina v tomto momentu není homogenní entitou, je složena z individualit) se musí rozhodnout INDIVIDUÁLNĚ , kterou cestu na rozcestí zvolí. Tragédie ? Vůbec ne. Zákon času promítnutý do jedné z obecně platných Zákonitostí - chování Druhu Homo sapiens . Koncepce tuto hierarchii zákonitostí velmi srozumitelně ukazuje. Zlo svým tlakem vlastně nechtě spoluvytváří svůj příští konec . Teď probíhá výběr . Jediné, co můžeme udělat ve vlastní režii je - bránit děti. A smířit se s FAKTEM , že bojujeme proti procesu, který byl zakládán a připravován desítky let dozadu. A který nemůžeme vyhrát TEĎ , ale bojovat a předat vybojované pozice následovníkům. Deprimující ? Ne, osvobozující.

je na uniswapu. pripadne mercatox nebo forkdelta, ale s temi nemam zkusenost


Vďaka


[quote="pid:16588, uid:306"]je na uniswapu. pripadne mercatox nebo forkdelta, ale s temi nemam zkusenost[/quote] Vďaka

Moderátor

@Tristan: Možná ti to pomůže v rozhodování. Video je zatím neveřejné, ale asi nebude vadit, když jej nasdílím:
Děkuji za video, již investuji do zlata, stříbro jsem zatím přehlížel, a vídím, že v něm je potenciál, i když mě děsí strategie JP morgan. Páč pokud budou kvanitativně uvolňovat ty své nasyslené cihly stříbra, muže to znamenat obrovskou ztrátu pro "běžné" střadatele. Co mají stříbra pomálu. Ale určitě zkouknu více videí na to téma.

[quote="pid:16584, uid:405"]@Tristan: Možná ti to pomůže v rozhodování. Video je zatím neveřejné, ale asi nebude vadit, když jej nasdílím:[/quote] Děkuji za video, již investuji do zlata, stříbro jsem zatím přehlížel, a vídím, že v něm je potenciál, i když mě děsí strategie JP morgan. Páč pokud budou kvanitativně uvolňovat ty své nasyslené cihly stříbra, muže to znamenat obrovskou ztrátu pro "běžné" střadatele. Co mají stříbra pomálu. Ale určitě zkouknu více videí na to téma.

Podívejta se velmi pozorně na poslední sekvence snímku "I pet goat II".


v tomto ohlade je dolezita aj likvidacia biorobotov, a to zial aj medzi nasimi rodinnymi prislusnikmi a znamymi. pokial nechape nebezpecenstvo zivotny partner, a tym viac zena ktora by mala mat intuiciu na vysokej urovni tak je to problem oboch aj ich deti.
60a7d41839c3c
60a7d41828d6e


za svoji nemovitost v Řecku


v pripade nehnutelnosti ci pozemku je tu problem, ze stat v pripade vynimocnej situacie moze toto znarodnit na zabezpecenie nejakych uloh ale ak by sme takto rozmyslali tak sa neda kupit nic, ale je to mozna varianta. ved uz podobne problemy boli na ostrovoch, cez ktore prudili migranti a to ani nevyhlasili vynimocny stav.


[quote="pid:16600, uid:57"]Podívejta se velmi pozorně na poslední sekvence snímku "I pet goat II".[/quote] v tomto ohlade je dolezita aj likvidacia biorobotov, a to zial aj medzi nasimi rodinnymi prislusnikmi a znamymi. pokial nechape nebezpecenstvo zivotny partner, a tym viac zena ktora by mala mat intuiciu na vysokej urovni tak je to problem oboch aj ich deti. ![60a7d41839c3c](serve/attachment&path=60a7d41839c3c) ![60a7d41828d6e](serve/attachment&path=60a7d41828d6e) [quote="pid:16557, uid:311"]za svoji nemovitost v Řecku[/quote] v pripade nehnutelnosti ci pozemku je tu problem, ze stat v pripade vynimocnej situacie moze toto znarodnit na zabezpecenie nejakych uloh ale ak by sme takto rozmyslali tak sa neda kupit nic, ale je to mozna varianta. ved uz podobne problemy boli na ostrovoch, cez ktore prudili migranti a to ani nevyhlasili vynimocny stav.

Elon napriek tvrdej proti BTC rétorike:


  • má rád kryptomeny a nenávidí FIAT meny;
  • nepredá BTC.

Článok tu:
https://www.zerohedge.com/markets/elon-musk-declares-support-crypto-over-fiat-currencies


A že nehrá vlastnú hru...


Elon napriek tvrdej proti BTC rétorike: - má rád kryptomeny a nenávidí FIAT meny; - nepredá BTC. Článok tu: https://www.zerohedge.com/markets/elon-musk-declares-support-crypto-over-fiat-currencies A že nehrá vlastnú hru...

Moderátor

JabiPun:
Kterou peněženku byste doporučil pro Veri?
Na Uniswap mi to nabízí pro Connect tyto peněženky:
WalletConnect
Coinbase Wallet
Fortmatic
a pak - přes kterou kryptoměnu ideálně Veri směňovat? Veri nejde koupit přímo - za peníze.
Děkuji


JabiPun: Kterou peněženku byste doporučil pro Veri? Na Uniswap mi to nabízí pro Connect tyto peněženky: WalletConnect Coinbase Wallet Fortmatic a pak - přes kterou kryptoměnu ideálně Veri směňovat? Veri nejde koupit přímo - za peníze. Děkuji
Upravené 4. 6. 2021 o 18:01

Zdravim,
pre zachovanie hodnoty uspor som sa zacal okrem investicii do striebra zaujmat aj o kryptomeny. Chcel by som poprosit niekoho skusenejsieho o zalozenie temy (mne to zatial nejde) k danej veci pre zaciatocnikov. Kludne aj vo formate " Chcem investovat 1000 eur na nakup kryptomeny". Myslim ze je v diskusii ci tu alebo u Oriho o to velky zaujem. Casom by som to podrobnejsie nastudoval ale som dost vytazeny clovek a bojim sa ze ani toho casu nie je vela (mam na mysli financny kolaps).


Zatial zalozeny ucet na "Binance", chystam sa nafundovat ucet...zatial mi nie su celkom jasne kryptopenazenky ci HW alebo z hladiska malej investicie online. Ake doporucujete kryptomeny a k nim zodpovedajuce krypropenazenky...je mozne mat jednu HW kryptopenazenku a v nom ulozene privatne kluce nakupenych kryptomien? Nejde mi o kratkodobe spekulacie kupa a predaj...skôr buy and Hold...


Zdravim, pre zachovanie hodnoty uspor som sa zacal okrem investicii do striebra zaujmat aj o kryptomeny. Chcel by som poprosit niekoho skusenejsieho o zalozenie temy (mne to zatial nejde) k danej veci pre zaciatocnikov. Kludne aj vo formate " Chcem investovat 1000 eur na nakup kryptomeny". Myslim ze je v diskusii ci tu alebo u Oriho o to velky zaujem. Casom by som to podrobnejsie nastudoval ale som dost vytazeny clovek a bojim sa ze ani toho casu nie je vela (mam na mysli financny kolaps). Zatial zalozeny ucet na "Binance", chystam sa nafundovat ucet...zatial mi nie su celkom jasne kryptopenazenky ci HW alebo z hladiska malej investicie online. Ake doporucujete kryptomeny a k nim zodpovedajuce krypropenazenky...je mozne mat jednu HW kryptopenazenku a v nom ulozene privatne kluce nakupenych kryptomien? Nejde mi o kratkodobe spekulacie kupa a predaj...skôr buy and Hold...
Upravené 4. 6. 2021 o 14:58

Já bych se u té hypotéky, co je možnost ji splatit, ještě pořádně podívala na smlouvu s bankou, a to včetně všeobecných obchodních podmínek. Ono to zní pěkně, že z hyperinflace by se to zaplatilo snáz, ale já myslím, že většina bank má proti tomu pojistku. Přinejmenším bude požadovat předčasné splacení, což by v případě, že jsou prostředky, neměl být takový problém... Ale co když bude požadovat splacení v hyperinflačních penězích, tj. poměrně? A to už by problém být mohl, protože ty peníze na účtu se nenafouknou... Jen tak uvažuji.


Já bych se u té hypotéky, co je možnost ji splatit, ještě pořádně podívala na smlouvu s bankou, a to včetně všeobecných obchodních podmínek. Ono to zní pěkně, že z hyperinflace by se to zaplatilo snáz, ale já myslím, že většina bank má proti tomu pojistku. Přinejmenším bude požadovat předčasné splacení, což by v případě, že jsou prostředky, neměl být takový problém... Ale co když bude požadovat splacení v hyperinflačních penězích, tj. poměrně? A to už by problém být mohl, protože ty peníze na účtu se nenafouknou... Jen tak uvažuji.

Chcel by som poprosit niekoho skusenejsieho o zalozenie temy (mne to zatial nejde) k danej veci pre zaciatocnikov.

Zkušenější nejsem, ale za sebe doporučuji tohle https://finex.cz/rubrika/kryptomeny/, o kryptoměnách jsem nevěděl vůbec nic a tohle mi docela pomohlo získat alespoň základní rozhled. Články jsou stručně a dobře napsané, pochopitelné i pro laika. Ale určitě bych také uvítal samostatnou sekci v diskuzi na téma kryptoměn.


[quote="pid:18593, uid:519"]Chcel by som poprosit niekoho skusenejsieho o zalozenie temy (mne to zatial nejde) k danej veci pre zaciatocnikov.[/quote] Zkušenější nejsem, ale za sebe doporučuji tohle https://finex.cz/rubrika/kryptomeny/, o kryptoměnách jsem nevěděl vůbec nic a tohle mi docela pomohlo získat alespoň základní rozhled. Články jsou stručně a dobře napsané, pochopitelné i pro laika. Ale určitě bych také uvítal samostatnou sekci v diskuzi na téma kryptoměn.

@Zajk0 Pokud chcete něco na Long (dlouhodobě) tak celkem potenciál má HOLO.

Tedy přesněji Holocoin, později směnitelný za HoloFuel. Budují pro něho celou samostatnou nezávislou síť,


kde by neměla být cenzura apod. Zní to zajímavě. Short bych možná risknul Ethereum.


Každopádně doporučuji se podívat na celý ten projekt Holochain. Měl by být x krát efektivnější (výpočetní kapacita i energie),


než Ethereum a to je lepší než BTC...


@Zajk0 Pokud chcete něco na Long (dlouhodobě) tak celkem potenciál má HOLO. Tedy přesněji Holocoin, později směnitelný za HoloFuel. Budují pro něho celou samostatnou nezávislou síť, kde by neměla být cenzura apod. Zní to zajímavě. Short bych možná risknul Ethereum. Každopádně doporučuji se podívat na celý ten projekt Holochain. Měl by být x krát efektivnější (výpočetní kapacita i energie), než Ethereum a to je lepší než BTC...

>

https://finex.cz/rubrika/kryptomeny/


ďakujem za link, informácie sú tam prehľadne spracované...


celkem potenciál má HOLO


určite idem do Holocoinu/HoloFuelu, ten mám v pláne nakúpiť


> [quote="pid:18602, uid:71"]https://finex.cz/rubrika/kryptomeny/[/quote] ďakujem za link, informácie sú tam prehľadne spracované... [quote="pid:18625, uid:518"]celkem potenciál má HOLO[/quote] určite idem do Holocoinu/HoloFuelu, ten mám v pláne nakúpiť
Upravené 7. 6. 2021 o 15:01

Ahoj, taky řešíme obdobnou situaci.


Prvně bych chtěl ale říct, že souhlasím s tím, že následující doba bude mimo jiné řešit a omezovat osobní vlastnictví, ale ne tak, jak někteří tvrdí nebo straší. Nedovedu si představit nějaké razantní vyvlastňování či zabavování osobního majetku běžné populace - "to si nikdo nelajzne", i když pár bláznů-nadšenců se vždy najde.
Vidím to tak, že se spíše omezí nabývání nového majetku, a to tím, že se stane méně dostupným či jinak nevýhodným. Lze to vidět u směřování některých automobilek, kde auto se spalovacím motorem mít nebudete, protože se buďto nebude vyrábět vůbec (nepravděpodobné) nebo protože pro vás nebude finančně dostupné, případně bude "upgradováno" zkrácením životnosti tak, aby odpovídalo elektromobilům - viz. "downsizing", t.j. snížení objemu motorů a další.


I ty nejznámější dystopické scénáře, které v kultuře prezentuje celá řada projevů, např. filmů Bladerunner/Bladerunner 2044, V jako Vendetta, Minority Report, Mad Max, Demolition Man, Vodní svět, anime Ghost in the Shell nebo ještě názornější hry jako série Deus EX nebo nový Cyberpunk 2077, nepočítají s neexistencí osobního majetku. Všechny ale ukazují jedno, a to že jde o kontrolu nad životem člověka. Každý může nakouknout a podívat se jak by se "jim" to líbilo.


Další věc je ta, že to co chce GP nebo i hierarchicky níže pracující zájmové skupiny (j-elity) vůbec neznamená, že to tak i bude - "plán padá s prvním výstřelem". Lidstvo obecně se dle mého názoru během posledních let posunulo k vyššímu chápání a je mnohem více zainteresované v místním i světovém dění. Škoda jen, že tomu je často až vlivem okolností.


Osobně si nedovoluji kategoricky někomu tvrdit, co bude a nebude moci vlastnit a jak bude jeho život vypadat z tohoto hlediska. Co však každý udělat může, je rozprostřít rizika, která on sám vnímá a chápe. V tomto smyslu se já ohlížím zejména po statcích, které mají bezprostřední užitnost v životě. Jinými slovy - banka ne, krypto spíše ne a drahé kovy taky ne. Drahé jsou dle mého názoru užitečné svými fyzikálními a chemickými vlastnostmi a ne držením v trezoru. Krypto vnímám jako formu hazardu-spekulace. Větší praktické implikace v tomto směru nevidím. Další věcí je, že se snažím při koupi určitých věcí zvažovat i (neprvotně) neekonomické aspekty. U PC chci např. aby byl výkonný a zároveň kvalitně vyrobený (tím pádem ho mohu mít mnohem déle), zároveň odmítám přímo podporovat jakoukoliv čínskou nebo jimi vlastněnou značku. Tímto způsobem se snažím působit na své okolí. Pokud mohu mít produkt domácí výroby, je to jasná volba. A co je však možná i důležitější je účastnit se těch procesů, které mají vliv na mé okolí. Probíhá zasedání obecního zastupitelstva? Aktivně se účastním. Myslím, že bych mohl tuto službu dělat dobře? Kandiduji....


Tzv. Great Reset, ať už se to projeví v zásadě jakkoliv, bude mít největší negativní dopad na ty, chtějí uchovat "staré způsoby (pře)žití" a pak potenciálně ty, kteří to ignorují. Zbytek, pokud se bude aktivně angažovat v otázkách života společnosti se nemá čeho bát, sám bude svět kolem sebe utvářet.


V tvém případě ti dle mého názoru nikdo konkrétní "kouzelné" řešení nenabídne, budete se muset rozhodnout sami. Zvažte důležitá pro a proti možných variant, a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vašemu cíli.


Pozn.: Za chyby se omlouvám.


Ahoj, taky řešíme obdobnou situaci. Prvně bych chtěl ale říct, že souhlasím s tím, že následující doba bude mimo jiné řešit a omezovat osobní vlastnictví, ale ne tak, jak někteří tvrdí nebo straší. Nedovedu si představit nějaké razantní vyvlastňování či zabavování osobního majetku běžné populace - "to si nikdo nelajzne", i když pár bláznů-nadšenců se vždy najde. Vidím to tak, že se spíše omezí nabývání nového majetku, a to tím, že se stane méně dostupným či jinak nevýhodným. Lze to vidět u směřování některých automobilek, kde auto se spalovacím motorem mít nebudete, protože se buďto nebude vyrábět vůbec (nepravděpodobné) nebo protože pro vás nebude finančně dostupné, případně bude "upgradováno" zkrácením životnosti tak, aby odpovídalo elektromobilům - viz. "downsizing", t.j. snížení objemu motorů a další. I ty nejznámější dystopické scénáře, které v kultuře prezentuje celá řada projevů, např. filmů Bladerunner/Bladerunner 2044, V jako Vendetta, Minority Report, Mad Max, Demolition Man, Vodní svět, anime Ghost in the Shell nebo ještě názornější hry jako série Deus EX nebo nový Cyberpunk 2077, nepočítají s neexistencí osobního majetku. Všechny ale ukazují jedno, a to že jde o kontrolu nad životem člověka. Každý může nakouknout a podívat se jak by se "jim" to líbilo. Další věc je ta, že to co chce GP nebo i hierarchicky níže pracující zájmové skupiny (j-elity) vůbec neznamená, že to tak i bude - "plán padá s prvním výstřelem". Lidstvo obecně se dle mého názoru během posledních let posunulo k vyššímu chápání a je mnohem více zainteresované v místním i světovém dění. Škoda jen, že tomu je často až vlivem okolností. Osobně si nedovoluji kategoricky někomu tvrdit, co bude a nebude moci vlastnit a jak bude jeho život vypadat z tohoto hlediska. Co však každý udělat může, je rozprostřít rizika, která on sám vnímá a chápe. V tomto smyslu se já ohlížím zejména po statcích, které mají bezprostřední užitnost v životě. Jinými slovy - banka ne, krypto spíše ne a drahé kovy taky ne. Drahé jsou dle mého názoru užitečné svými fyzikálními a chemickými vlastnostmi a ne držením v trezoru. Krypto vnímám jako formu hazardu-spekulace. Větší praktické implikace v tomto směru nevidím. Další věcí je, že se snažím při koupi určitých věcí zvažovat i (neprvotně) neekonomické aspekty. U PC chci např. aby byl výkonný a zároveň kvalitně vyrobený (tím pádem ho mohu mít mnohem déle), zároveň odmítám přímo podporovat jakoukoliv čínskou nebo jimi vlastněnou značku. Tímto způsobem se snažím působit na své okolí. Pokud mohu mít produkt domácí výroby, je to jasná volba. A co je však možná i důležitější je účastnit se těch procesů, které mají vliv na mé okolí. Probíhá zasedání obecního zastupitelstva? Aktivně se účastním. Myslím, že bych mohl tuto službu dělat dobře? Kandiduji.... Tzv. Great Reset, ať už se to projeví v zásadě jakkoliv, bude mít největší negativní dopad na ty, chtějí uchovat "staré způsoby (pře)žití" a pak potenciálně ty, kteří to ignorují. Zbytek, pokud se bude aktivně angažovat v otázkách života společnosti se nemá čeho bát, sám bude svět kolem sebe utvářet. V tvém případě ti dle mého názoru nikdo konkrétní "kouzelné" řešení nenabídne, budete se muset rozhodnout sami. Zvažte důležitá pro a proti možných variant, a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vašemu cíli. Pozn.: Za chyby se omlouvám.

Ori, k tvym poslednim otazkam a odpovedim jsem psal komentar ohledne blokace Veri ze strany uniswapu a jinem zpusobu nakupu, nicmene muj komentar zmizel? Koukni na to prosim...


Už je hore, a systém to zablokoval, ktorý cenzor to robí to ti neviem povedať...


[quote="pid:20927, uid:306"]Ori, k tvym poslednim otazkam a odpovedim jsem psal komentar ohledne blokace Veri ze strany uniswapu a jinem zpusobu nakupu, nicmene muj komentar zmizel? Koukni na to prosim...[/quote] Už je hore, a systém to zablokoval, ktorý cenzor to robí to ti neviem povedať...

Moderátor

Prvně bych chtěl ale říct, že souhlasím s tím, že následující doba bude mimo jiné řešit a omezovat osobní vlastnictví, ale ne tak, jak někteří tvrdí nebo straší. Nedovedu si představit nějaké razantní vyvlastňování či zabavování osobního majetku běžné populace - "to si nikdo nelajzne", i když pár bláznů-nadšenců se vždy najde.
Vidím to tak, že se spíše omezí nabývání nového majetku, a to tím, že se stane méně dostupným či jinak nevýhodným. Lze to vidět u směřování některých automobilek, kde auto se spalovacím motorem mít nebudete, protože se buďto nebude vyrábět vůbec (nepravděpodobné) nebo protože pro vás nebude finančně dostupné, případně bude "upgradováno" zkrácením životnosti tak, aby odpovídalo elektromobilům - viz. "downsizing", t.j. snížení objemu motorů a další.


Nepíšeš nezmysly, ale to predpokladá intaktnosť riadiacich štruktúr a podobné usporiadanie spoločnosti ako doteraz. Lenže močiar to pohnojil s tým covidom a patrioti vedia čo robia t.j. GP ak chce zachovať svoju moc, tak bude musieť makať nadčasy...


[quote="pid:20938, uid:291"]Prvně bych chtěl ale říct, že souhlasím s tím, že následující doba bude mimo jiné řešit a omezovat osobní vlastnictví, ale ne tak, jak někteří tvrdí nebo straší. Nedovedu si představit nějaké razantní vyvlastňování či zabavování osobního majetku běžné populace - "to si nikdo nelajzne", i když pár bláznů-nadšenců se vždy najde. Vidím to tak, že se spíše omezí nabývání nového majetku, a to tím, že se stane méně dostupným či jinak nevýhodným. Lze to vidět u směřování některých automobilek, kde auto se spalovacím motorem mít nebudete, protože se buďto nebude vyrábět vůbec (nepravděpodobné) nebo protože pro vás nebude finančně dostupné, případně bude "upgradováno" zkrácením životnosti tak, aby odpovídalo elektromobilům - viz. "downsizing", t.j. snížení objemu motorů a další.[/quote] **Nepíšeš** nezmysly, ale to predpokladá intaktnosť riadiacich štruktúr a podobné usporiadanie spoločnosti ako doteraz. Lenže močiar to pohnojil s tým covidom a patrioti vedia čo robia t.j. GP ak chce zachovať svoju moc, tak bude musieť makať nadčasy...

Moderátor

V tomto smyslu se já ohlížím zejména po statcích, které mají bezprostřední užitnost v životě.


To je sice pravda, ale pokud, řekněme, nakoupíš například obrovskou zásobu levných tužkových baterií, tak představ si, že platíš v krizové situaci nějaké zboží třeba 1000 bateriemi...dost pochybuji. Samozřejmě, může se tak stát, ale obecně by to byla slepá ulička.
Pokud budeš mít baterií vyšší stovky nebo i tisíce, můžeš je prodávat. Ale za co, pokud fiat bude mimo hru a drahé kovy ani kryptoměny nebereš v úvahu? Ano, v menším měřítku může jít o jídlo, ale asi se shodneme, že ne zrovna od každého bys jídlo chtěl jíst...
Taky se velkoprodejem, ať už výše zmíněných baterií nebo čehokoliv, vystavíš tak vysoké pozornosti okolí a ne zrovna v dobrém slova smyslu, že nebudeš mít radost, pokud nemáš dostatečnou ochranu.


Dodatek: Inspiroval mě článek (četl jsem ho před lety), který myslím pojednával o válce v Jugoslávii (Bosně?), kde velice ceněnými byly zapalovače a čím lépe vypadající barák a čím více opevněný, tím hůř - takové to schytaly vždy první.


[quote="pid:20938, uid:291"]V tomto smyslu se já ohlížím zejména po statcích, které mají bezprostřední užitnost v životě.[/quote] To je sice pravda, ale pokud, řekněme, nakoupíš například obrovskou zásobu levných tužkových baterií, tak představ si, že platíš v krizové situaci nějaké zboží třeba 1000 bateriemi...dost pochybuji. Samozřejmě, může se tak stát, ale obecně by to byla slepá ulička. Pokud budeš mít baterií vyšší stovky nebo i tisíce, můžeš je prodávat. Ale za co, pokud fiat bude mimo hru a drahé kovy ani kryptoměny nebereš v úvahu? Ano, v menším měřítku může jít o jídlo, ale asi se shodneme, že ne zrovna od každého bys jídlo chtěl jíst... Taky se velkoprodejem, ať už výše zmíněných baterií nebo čehokoliv, vystavíš tak vysoké pozornosti okolí a ne zrovna v dobrém slova smyslu, že nebudeš mít radost, pokud nemáš dostatečnou ochranu. Dodatek: Inspiroval mě článek (četl jsem ho před lety), který myslím pojednával o válce v Jugoslávii (Bosně?), kde velice ceněnými byly zapalovače a čím lépe vypadající barák a čím více opevněný, tím hůř - takové to schytaly vždy první.
Upravené 20. 6. 2021 o 23:09

To je sice pravda, ale pokud, řekněme, nakoupíš například obrovskou zásobu levných tužkových baterií, tak představ si, že platíš v krizové situaci nějaké zboží třeba 1000 bateriemi.


Teď na NETFLIX běží seriál Sweet Tooth, kde po viru, se rodí hybridní děti, no každý si může děj seriálu najít, avšak co je zajímavé je, že právě jedním z platidel je zde elektrická energie, v podobě tužkových baterií, další signifikantní prvek je, že došlo k vypnutí INTERNETU.


Města přestala existovat, a lidé přežívají v jakých si komunitách! No samozřejmě, že tohle známe i ze seriálu Walking dead např.


Seriál tedy doporučuji těm, kteří chtějí vědět jak bude vypadat ne příliš vzdálená budoucnost.
Vir je hodně podobný COVID. Seriál nám ukazuje, že vir je umělého původu! Ačkoliv se lidé domnívají, že jde o zásah přírody, no není tomu tak... Nechci příliš spoilovat.


[quote="pid:20998, uid:181"]To je sice pravda, ale pokud, řekněme, nakoupíš například obrovskou zásobu levných tužkových baterií, tak představ si, že platíš v krizové situaci nějaké zboží třeba 1000 bateriemi.[/quote] Teď na NETFLIX běží seriál Sweet Tooth, kde po viru, se rodí hybridní děti, no každý si může děj seriálu najít, avšak co je zajímavé je, že právě jedním z platidel je zde elektrická energie, v podobě tužkových baterií, další signifikantní prvek je, že došlo k vypnutí INTERNETU. Města přestala existovat, a lidé přežívají v jakých si komunitách! No samozřejmě, že tohle známe i ze seriálu Walking dead např. Seriál tedy doporučuji těm, kteří chtějí vědět jak bude vypadat ne příliš vzdálená budoucnost. Vir je hodně podobný COVID. Seriál nám ukazuje, že vir je umělého původu! Ačkoliv se lidé domnívají, že jde o zásah přírody, no není tomu tak... Nechci příliš spoilovat.
Upravené 21. 6. 2021 o 10:45

V tvém případě ti dle mého názoru nikdo konkrétní "kouzelné" řešení nenabídne, budete se muset rozhodnout sami. Zvažte důležitá pro a proti možných variant, a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vašemu cíli.


Jestli mohu, vlastnictví pozemku a domu, beru jako otázku přežití v budoucnu.
Pěstování vlastní potravy, chování slepic apod. Proto si chci koupit pozemek a stavět dům. Protože v panelovém domě prostě lidi nepřežijí. Ve městech možná budou vznikat nějaké komunitní centra či sdílené zahrady či co já vím, ale pokud dojde k omezení pohybu zboží, jako že ty náznaky tady jsou čím dál silnější, nezbyde než se zcela dostat off-grid! A stát se soběstačným. A to ne jen v otázce potravinové, ale i energetické.


[quote="pid:20938, uid:291"]V tvém případě ti dle mého názoru nikdo konkrétní "kouzelné" řešení nenabídne, budete se muset rozhodnout sami. Zvažte důležitá pro a proti možných variant, a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vašemu cíli.[/quote] Jestli mohu, vlastnictví pozemku a domu, beru jako otázku přežití v budoucnu. Pěstování vlastní potravy, chování slepic apod. Proto si chci koupit pozemek a stavět dům. Protože v panelovém domě prostě lidi nepřežijí. Ve městech možná budou vznikat nějaké komunitní centra či sdílené zahrady či co já vím, ale pokud dojde k omezení pohybu zboží, jako že ty náznaky tady jsou čím dál silnější, nezbyde než se zcela dostat off-grid! A stát se soběstačným. A to ne jen v otázce potravinové, ale i energetické.

Pěstování vlastní potravy, chování slepic apod. Proto si chci koupit pozemek a stavět dům. Protože v panelovém domě prostě lidi nepřežijí.

A co s těma lidma z paneláků a měst obecně jako potom bude? Ty si myslíš, že budeš mít svůj domeček a slepičky a spokojeně tam přežívat, zatímco okolní svět bude v chaosu? Tohle je podle mě hodně naivní představa a dost často na tento postoj narážím.


[quote="pid:21026, uid:149"]Pěstování vlastní potravy, chování slepic apod. Proto si chci koupit pozemek a stavět dům. Protože v panelovém domě prostě lidi nepřežijí.[/quote] A co s těma lidma z paneláků a měst obecně jako potom bude? Ty si myslíš, že budeš mít svůj domeček a slepičky a spokojeně tam přežívat, zatímco okolní svět bude v chaosu? Tohle je podle mě hodně naivní představa a dost často na tento postoj narážím.

A co s těma lidma z paneláků a měst obecně jako potom bude? Ty si myslíš, že budeš mít svůj domeček a slepičky a spokojeně tam přežívat, zatímco okolní svět bude v chaosu? Tohle je podle mě hodně naivní představa a dost často na tento postoj narážím.


Nechci se bavit o černém scénáři, jako je film Mad Max. Spíš mluvím o tom, že ekonomicky lidé budou čelit rapidnímu růstu cen potravin s mizernou kvalitou. Pak logickým krokem pro zachování zdraví, je návrat k vlastní produkci, pro vlastní potřebu. Je to komplikované a rozsáhlé téma, které by si asi zasloužilo vlastní Vlákno.
Máš, pravdu pokud města budou v chaosu a anarchii, přestane fungovat základní infrastruktura, tak je jasné že ti co budou žít někde na vesnicích budou trpět "nájezdy z města".


Hele, nevím co bude, ty seriály ukazují mnohé scénáře, no doufejme, že nedojde k jejich naplnění. Určitě si nepřeji kolaps. Ale, je třeba být na pozoru, a připraven. Páč kdo je připraven, není překvapen.


[quote="pid:21028, uid:71"]A co s těma lidma z paneláků a měst obecně jako potom bude? Ty si myslíš, že budeš mít svůj domeček a slepičky a spokojeně tam přežívat, zatímco okolní svět bude v chaosu? Tohle je podle mě hodně naivní představa a dost často na tento postoj narážím.[/quote] Nechci se bavit o černém scénáři, jako je film Mad Max. Spíš mluvím o tom, že ekonomicky lidé budou čelit rapidnímu růstu cen potravin s mizernou kvalitou. Pak logickým krokem pro zachování zdraví, je návrat k vlastní produkci, pro vlastní potřebu. Je to komplikované a rozsáhlé téma, které by si asi zasloužilo vlastní Vlákno. Máš, pravdu pokud města budou v chaosu a anarchii, přestane fungovat základní infrastruktura, tak je jasné že ti co budou žít někde na vesnicích budou trpět "nájezdy z města". Hele, nevím co bude, ty seriály ukazují mnohé scénáře, no doufejme, že nedojde k jejich naplnění. Určitě si nepřeji kolaps. Ale, je třeba být na pozoru, a připraven. Páč kdo je připraven, není překvapen.

co je zajímavé je, že právě jedním z platidel je zde elektrická energie, v podobě tužkových baterií


Přísahám, že o tomhle seriálu jsem vůbec nevěděl.


hybridní děti

Jak jako hybridní?


[quote="pid:21024, uid:149"]co je zajímavé je, že právě jedním z platidel je zde elektrická energie, v podobě tužkových baterií[/quote] Přísahám, že o tomhle seriálu jsem vůbec nevěděl. [quote="pid:21024, uid:149"]hybridní děti[/quote] Jak jako hybridní?

Jak jako hybridní?
Rodí se děti, které jsou na půl zvířaty. Mají jako např. náš hlavní hrdina Paroží. Nebo prasečí rypák a uši, křídla a zobák atd.


Seriál je podle komiksu, zrovna jej čtu - https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Tooth_(Vertigo)
Ten seriál mohu opravdu doporučit, má i vysoké produkční a trikové kvality. Nehledě na dějovou linku.


[quote="pid:21122, uid:181"]Jak jako hybridní?[/quote] Rodí se děti, které jsou na půl zvířaty. Mají jako např. náš hlavní hrdina Paroží. Nebo prasečí rypák a uši, křídla a zobák atd. Seriál je podle komiksu, zrovna jej čtu - https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Tooth_(Vertigo) Ten seriál mohu opravdu doporučit, má i vysoké produkční a trikové kvality. Nehledě na dějovou linku.

Má jen 8 dílů po cca 53 minutách? Nebo bude další série?
Těch 8 dílů bych asi zkouknout mohl, pokud mě zaujmou.


Má jen 8 dílů po cca 53 minutách? Nebo bude další série? Těch 8 dílů bych asi zkouknout mohl, pokud mě zaujmou.

zaujímavá technická chyba alebo promo na istú kryptomenu
Mladík investoval 20 dolárov do kryptomeny: Ráno sa zobudil a zistil, že je trilionár!
https://www.topky.sk/cl/13/2138623/Mladik-investoval-20-dolarov-do-kryptomeny-Rano-sa-zobudil-a-zistil-ze-je-trilionar


zaujímavá technická chyba alebo promo na istú kryptomenu **Mladík investoval 20 dolárov do kryptomeny: Ráno sa zobudil a zistil, že je trilionár!** https://www.topky.sk/cl/13/2138623/Mladik-investoval-20-dolarov-do-kryptomeny-Rano-sa-zobudil-a-zistil-ze-je-trilionar
Upravené 25. 6. 2021 o 12:03

Má jen 8 dílů po cca 53 minutách? Nebo bude další série?
Těch 8 dílů bych asi zkouknout mohl, pokud mě zaujmou.


je to taká skrytá propaganda na LGBTI komunitu ( hybridné deti ) ktoré každý utláča, prenasleduje a zo všetkého ich obviňuje.
svet zdevastovala choroba "tras / třes " sú tam náznaky aj na covid
seriál je točený na motívy komixu.


skôr je to pre mladšieho diváka ... lepšie sa mu podsúva istý druh podprahových informácii
napr. černoch je klaďas, ženy sú bojovníčky a sú samostatné , nespoliehaj sa na rodičov lebo ťa zradia a pod...


[quote="pid:21173, uid:181"]Má jen 8 dílů po cca 53 minutách? Nebo bude další série? Těch 8 dílů bych asi zkouknout mohl, pokud mě zaujmou.[/quote] je to taká skrytá propaganda na LGBTI komunitu ( hybridné deti ) ktoré každý utláča, prenasleduje a zo všetkého ich obviňuje. svet zdevastovala choroba "tras / třes " sú tam náznaky aj na covid seriál je točený na motívy komixu. skôr je to pre mladšieho diváka ... lepšie sa mu podsúva istý druh podprahových informácii napr. černoch je klaďas, ženy sú bojovníčky a sú samostatné , nespoliehaj sa na rodičov lebo ťa zradia a pod...

skôr je to pre mladšieho diváka ... lepšie sa mu podsúva istý druh podprahových informácii
napr. černoch je klaďas, ženy sú bojovníčky a sú samostatné , nespoliehaj sa na rodičov lebo ťa zradia a pod...
tohle lze sledovat již několik let, ve většině novodobé mainstream produkce, nic šokujícího.


[quote="pid:21681, uid:98"]skôr je to pre mladšieho diváka ... lepšie sa mu podsúva istý druh podprahových informácii napr. černoch je klaďas, ženy sú bojovníčky a sú samostatné , nespoliehaj sa na rodičov lebo ťa zradia a pod...[/quote] tohle lze sledovat již několik let, ve většině novodobé mainstream produkce, nic šokujícího.

Rozhovor: Ťažím kryptomeny a len na elektrinu miniem 3000 €, netreba mať veľké oči
https://fontech.startitup.sk/rozhovor-tazim-kryptomeny-a-len-na-elektrinu-miniem-3000-e-netreba-mat-velke-oci


Odvrátená strana hromadnej ťažby kryptomien: „Bitcoinová továreň“ zohrieva celé jazero
https://fontech.startitup.sk/odvratena-strana-hromadnej-tazby-kryptomien-bitcoinova-tovaren-zohrieva-cele-jazero


**Rozhovor: Ťažím kryptomeny a len na elektrinu miniem 3000 €, netreba mať veľké oči** https://fontech.startitup.sk/rozhovor-tazim-kryptomeny-a-len-na-elektrinu-miniem-3000-e-netreba-mat-velke-oci **Odvrátená strana hromadnej ťažby kryptomien: „Bitcoinová továreň“ zohrieva celé jazero** https://fontech.startitup.sk/odvratena-strana-hromadnej-tazby-kryptomien-bitcoinova-tovaren-zohrieva-cele-jazero

V Česku vybuchla „kryptomenová atómovka“. Jedna z bánk blokuje ľuďom transakcie na kryptoburzy
https://fontech.startitup.sk/v-cesku-vybuchla-kryptomenova-atomovka-jedna-z-bank-blokuje-ludom-transakcie-na-kryptoburzy


**V Česku vybuchla „kryptomenová atómovka“. Jedna z bánk blokuje ľuďom transakcie na kryptoburzy** https://fontech.startitup.sk/v-cesku-vybuchla-kryptomenova-atomovka-jedna-z-bank-blokuje-ludom-transakcie-na-kryptoburzy

Malajzia tiež zasiahla proti minerom, zabavila a zvalcovala 1069 minovacích zostáv
(+foto a video valcovania)
https://www.sector.sk/novinka/260837/malajzia-tiez-zasiahla-proti-minerom-zabavila-a-zvalcovala-1069-minovacich-zostav.htm
https://vosveteit.sk/malajska-policia-zakrocila-proti-ilegalnej-kryptofarme-vybavenie-presla-cestnym-valcom


**Malajzia tiež zasiahla proti minerom, zabavila a zvalcovala 1069 minovacích zostáv** (+foto a video valcovania) https://www.sector.sk/novinka/260837/malajzia-tiez-zasiahla-proti-minerom-zabavila-a-zvalcovala-1069-minovacich-zostav.htm https://vosveteit.sk/malajska-policia-zakrocila-proti-ilegalnej-kryptofarme-vybavenie-presla-cestnym-valcom

Záhadná bitcoinová peňaženka bola nečinná 9 rokov. Teraz z nej niekto presunul bitcoiny v hodnote 21 miliónov dolárov
https://www.interez.sk/zahadna-bitcoinova-penazenka-bola-necinna-9-rokov-teraz-z-nej-niekto-presunul-bitcoiny-v-hodnote-21-milionov-dolarov


**Záhadná bitcoinová peňaženka bola nečinná 9 rokov. Teraz z nej niekto presunul bitcoiny v hodnote 21 miliónov dolárov** https://www.interez.sk/zahadna-bitcoinova-penazenka-bola-necinna-9-rokov-teraz-z-nej-niekto-presunul-bitcoiny-v-hodnote-21-milionov-dolarov

Zdravim vespolek, dovolil bych ozivit tuto diskuzi. V soucasne dobe resim tema bydleni. Bydlim v pronajatem byte, mam nasetrene nejake penize a chtel bych do sveho - na venkov, nejaky ten pozemek na pestovani vlastnich plodin, slepice a dle moznosti dalsi zvirectvo. Samozrejme ale nemam dost penez na primou koupi a musel bych si vzit hypoteku.


A tak se ptam: Vzit hypoteku nebo ne? Zamestnani mam zatim jiste, avsak vsechno momentalne preci jenom smrdi nejakou formou resetu, byt nejspise ne toho Schwabovskeho, nicmene procesy bezi a zda se mi, ze tak i tak smerujeme k nejake forme financniho restartu.


Investice do kryptomen je momentalne passe, trhy jsou v poslednich mesicich silene manipulovane a i kratkodoba spekulace je pro me prilis velky risk.


Jiste je jedno: Zivot v "kralikarne" uz moc dlouho nevydrzim.


Zdravim vespolek, dovolil bych ozivit tuto diskuzi. V soucasne dobe resim tema bydleni. Bydlim v pronajatem byte, mam nasetrene nejake penize a chtel bych do sveho - na venkov, nejaky ten pozemek na pestovani vlastnich plodin, slepice a dle moznosti dalsi zvirectvo. Samozrejme ale nemam dost penez na primou koupi a musel bych si vzit hypoteku. A tak se ptam: Vzit hypoteku nebo ne? Zamestnani mam zatim jiste, avsak vsechno momentalne preci jenom smrdi nejakou formou resetu, byt nejspise ne toho Schwabovskeho, nicmene procesy bezi a zda se mi, ze tak i tak smerujeme k nejake forme financniho restartu. Investice do kryptomen je momentalne passe, trhy jsou v poslednich mesicich silene manipulovane a i kratkodoba spekulace je pro me prilis velky risk. Jiste je jedno: Zivot v "kralikarne" uz moc dlouho nevydrzim.

Neviem ci je tu niekto z nas investicny poradca alebo podobne a nechcem aby bol tento prispevok brany v zmysle ze takto je to spravne takto to urob. Napisem co by som spravil ja v tejto situacii. Neviem aky obnos penazi mas usporenych no ak je mozne tak by som postupoval nasledovne...


Ak je teda pre teba byvanie v byte uz nevydrzatelne a hranici to s ujmou na dusevnom zdravi (poznam ludi co sa prestahovali do bytu a velmi tam trpeli) zobral by som si hypoteku ale s tym ze by som sa snazil co najviac z domu prefinancovat touto hypotekou zvysok uspor by som vybral z banky cast by som drzal v striebre (drahych kovoch) cast v hotovosti a cast v krypte.


Ale nie som ani financny poradca ani nic podobne. Ako sa hovori sto ludi sto chuti.


Neviem ci je tu niekto z nas investicny poradca alebo podobne a nechcem aby bol tento prispevok brany v zmysle ze takto je to spravne takto to urob. Napisem co by som spravil ja v tejto situacii. Neviem aky obnos penazi mas usporenych no ak je mozne tak by som postupoval nasledovne... Ak je teda pre teba byvanie v byte uz nevydrzatelne a hranici to s ujmou na dusevnom zdravi (poznam ludi co sa prestahovali do bytu a velmi tam trpeli) zobral by som si hypoteku ale s tym ze by som sa snazil co najviac z domu prefinancovat touto hypotekou zvysok uspor by som vybral z banky cast by som drzal v striebre (drahych kovoch) cast v hotovosti a cast v krypte. Ale nie som ani financny poradca ani nic podobne. Ako sa hovori sto ludi sto chuti.
Upravené 23. 9. 2021 o 08:16

Drahe kovy kupovat nechci. Jednak si myslim, ze jejich schopnost drzet hodnotu pujde rapidne dolu, a za druhe pokud chces treba tu cihlicku stribra fyzicky vlastnit, brutalne si priplatis. Jinak totiz vlastnis pouze nejaky digitalni ukazatel a vlastnictvi cihlicky nekde v cizim skladu povazuju prinejmensim za pochybne.


Co se krypta tyka, tam jsem v posledni dobe ponekud ostychavy, kdyz vidim tu silenou manipulaci. Veskera technicka analyza vyvoje cen selhava ve svetle ruznych zprav, v posledni dobe napriklad momentalne kauzy Evergrande nebo roztrzka Coinbase a SEC. Nepochybuji o tom, ze vse je to zamerne a slouzi to k manipulaci. Jsem tedy velice opatrny, co se tyka pumpovani dalsich penez do krypta.


Nicmene dekuji za napad pokryt co nejvetsi cast ceny nemovitosti hypotekou a maximum uspor zachovat. Svym zpusobem to nezni vubec spatne.


Drahe kovy kupovat nechci. Jednak si myslim, ze jejich schopnost drzet hodnotu pujde rapidne dolu, a za druhe pokud chces treba tu cihlicku stribra fyzicky vlastnit, brutalne si priplatis. Jinak totiz vlastnis pouze nejaky digitalni ukazatel a vlastnictvi cihlicky nekde v cizim skladu povazuju prinejmensim za pochybne. Co se krypta tyka, tam jsem v posledni dobe ponekud ostychavy, kdyz vidim tu silenou manipulaci. Veskera technicka analyza vyvoje cen selhava ve svetle ruznych zprav, v posledni dobe napriklad momentalne kauzy Evergrande nebo roztrzka Coinbase a SEC. Nepochybuji o tom, ze vse je to zamerne a slouzi to k manipulaci. Jsem tedy velice opatrny, co se tyka pumpovani dalsich penez do krypta. Nicmene dekuji za napad pokryt co nejvetsi cast ceny nemovitosti hypotekou a maximum uspor zachovat. Svym zpusobem to nezni vubec spatne.

Jiste je jedno: Zivot v "kralikarne" uz moc dlouho nevydrzim.


@JabiPun : Neviem kolko mas nasporene, ale zrejme sa hypoteke nevyhnes. Ak uz zobrat, tak by som sa snazil brat co najnizsi uver. Par moznosti ako usetrit, co ma napada:

  • Vo vytipovanej obci kontaktovat starostu, ci nevie o nejakych vhodnych pozemkoch na predaj. A niekedy sekretarka na urade vie este viac...
  • Nestavat nic zbytocne velke, pouvazovat na montovanym domom
  • Spytat sa v rodine, ci nie je niekto ochotny poziciat peniaze napr. rodicia, surodenci
  • Zapojit do toho aj partnerku, respektive si ju najst (v dvojke sa taha lepsie)

Prajem vela zdaru


[quote="pid:34314, uid:678"]Jiste je jedno: Zivot v "kralikarne" uz moc dlouho nevydrzim.[/quote] @JabiPun : Neviem kolko mas nasporene, ale zrejme sa hypoteke nevyhnes. Ak uz zobrat, tak by som sa snazil brat co najnizsi uver. Par moznosti ako usetrit, co ma napada: - Vo vytipovanej obci kontaktovat starostu, ci nevie o nejakych vhodnych pozemkoch na predaj. A niekedy sekretarka na urade vie este viac... - Nestavat nic zbytocne velke, pouvazovat na montovanym domom - Spytat sa v rodine, ci nie je niekto ochotny poziciat peniaze napr. rodicia, surodenci - Zapojit do toho aj partnerku, respektive si ju najst (v dvojke sa taha lepsie) Prajem vela zdaru

Vo vytipovanej obci kontaktovat starostu, ci nevie o nejakych vhodnych pozemkoch na predaj. A niekedy sekretarka na urade vie este viac...


tady bych byl možná opatrný a zkusil zapřemýšlet nad tím, zda raději nekoupit již postavený dům... víme, jak to teď je se zásobováním a jak rapidně rostou ceny, takže začneš stavět s nějakým rozpočtem a po půl roce zjistíš, že rozpočet na dům je i o několik desítek % vyšší


[quote="pid:34321, uid:13"]Vo vytipovanej obci kontaktovat starostu, ci nevie o nejakych vhodnych pozemkoch na predaj. A niekedy sekretarka na urade vie este viac...[/quote] tady bych byl možná opatrný a zkusil zapřemýšlet nad tím, zda raději nekoupit již postavený dům... víme, jak to teď je se zásobováním a jak rapidně rostou ceny, takže začneš stavět s nějakým rozpočtem a po půl roce zjistíš, že rozpočet na dům je i o několik desítek % vyšší

ale zasa s tym rastom cien materialu sa mu moze stat, ze bude mat dom kde bude treba vsetko prerobit, ale cena materialu a prace bude vyssia ako to co uz bude stat......prva otazka je na teba, do akej miery vies si urobit nejake prace....dom je narocny na udrzby aj po celu jeho zivotnost, bud musis mat peniaze alebo byt v tomto sikovny.....ja by som sa v tomto na tvojom mieste porozpraval s rodicmi, ako to bolo v 90.rokoch a co by s touto hlavou urobili inak.


ale zasa s tym rastom cien materialu sa mu moze stat, ze bude mat dom kde bude treba vsetko prerobit, ale cena materialu a prace bude vyssia ako to co uz bude stat......prva otazka je na teba, do akej miery vies si urobit nejake prace....dom je narocny na udrzby aj po celu jeho zivotnost, bud musis mat peniaze alebo byt v tomto sikovny.....ja by som sa v tomto na tvojom mieste porozpraval s rodicmi, ako to bolo v 90.rokoch a co by s touto hlavou urobili inak.

Dnes musí nový dom byť už v kategórii A0, čo značne nielen predražuje stavbu, ale vyžaduje zapojenie oveľa viac profesií, firiem, technológií, ako to bolo niekedy pri obyčajnom murovanom dome. Už nestačí murár, elektrikár a vodár/plynár. Podmienky sú nastavené tak, aby si plebs bývanie v dome dovoliť nemohol.


Na druhej strane nechápem tú modernú potrebu bývať v dome, keď pozemky sú miniatúrne, zeleninové záhrady nijaké, len vysoké betónové ploty, trávnikové koberce a k tomu bazén. V minulosti mal každý dom minimálne 10 árovú záhradu, o ktorú sa domáci starali, dnes sú ľudia leniví pokosiť trávnik. K tomu minimálne 3 veľké autá pred domom, lebo tieto nové vilové štvrte sú mimo mesta, len zaberajú úrodnú pôdu. To, čo sa deje na vidieku vďaka doneba sahajúcim hypotékam, je úplne desivé. Sťahujú sa tam ľudia, ktorí nemajú nijaký vzťah k prostrediu, kde žijú a chodia tam v podstate len spávať.


Dnes musí nový dom byť už v kategórii A0, čo značne nielen predražuje stavbu, ale vyžaduje zapojenie oveľa viac profesií, firiem, technológií, ako to bolo niekedy pri obyčajnom murovanom dome. Už nestačí murár, elektrikár a vodár/plynár. Podmienky sú nastavené tak, aby si plebs bývanie v dome dovoliť nemohol. Na druhej strane nechápem tú modernú potrebu bývať v dome, keď pozemky sú miniatúrne, zeleninové záhrady nijaké, len vysoké betónové ploty, trávnikové koberce a k tomu bazén. V minulosti mal každý dom minimálne 10 árovú záhradu, o ktorú sa domáci starali, dnes sú ľudia leniví pokosiť trávnik. K tomu minimálne 3 veľké autá pred domom, lebo tieto nové vilové štvrte sú mimo mesta, len zaberajú úrodnú pôdu. To, čo sa deje na vidieku vďaka doneba sahajúcim hypotékam, je úplne desivé. Sťahujú sa tam ľudia, ktorí nemajú nijaký vzťah k prostrediu, kde žijú a chodia tam v podstate len spávať.

Problém chytrých je vždy stejný: Sejde se jich pokaždé moc najednou a na jednom místě.


Už si počul porekadlo "viac hláv, viac rozumu"? Asi nie.


[quote="pid:34323, uid:292"]Problém chytrých je vždy stejný: Sejde se jich pokaždé moc najednou a na jednom místě.[/quote] Už si počul porekadlo "viac hláv, viac rozumu"? Asi nie.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 24. 9. 2021 o 10:45

Abych dovysvetlil svuj postoj:


V Kralikarne budu porad jenom ten kralik, co ceka na kudlu. Ve vlastnim, byt placenem hypotekou, budu mit prostor pro vnitrni i vnejsi rozvoj, seberealizaci a alespon castecnou sobestacnost. V obou pripadech samozrejme hraju podle pravidel protivnika, ale druha moznost mi dle meho otevre mnohem vetsi manevrovaci prostor. Na 4. priorite bude nade mnou viset Damokluv mec, na tech vyssich se ale muzu posouvat dal a diky tomu treba i porazit protivnika na te 4. Ma vychozi pozice je takova, jaka je, a vyslechnout volani hrdinskeho archetypu se zda byt zdarnejsi reseni nez dobrovolna stagnace a "jistota".


Spis by me zajimaly vase postoje s ohledem na nejspis stale se rychleji blizici globalni krach a co se bude dit dal.


Abych dovysvetlil svuj postoj: V Kralikarne budu porad jenom ten kralik, co ceka na kudlu. Ve vlastnim, byt placenem hypotekou, budu mit prostor pro vnitrni i vnejsi rozvoj, seberealizaci a alespon castecnou sobestacnost. V obou pripadech samozrejme hraju podle pravidel protivnika, ale druha moznost mi dle meho otevre mnohem vetsi manevrovaci prostor. Na 4. priorite bude nade mnou viset Damokluv mec, na tech vyssich se ale muzu posouvat dal a diky tomu treba i porazit protivnika na te 4. Ma vychozi pozice je takova, jaka je, a vyslechnout volani hrdinskeho archetypu se zda byt zdarnejsi reseni nez dobrovolna stagnace a "jistota". Spis by me zajimaly vase postoje s ohledem na nejspis stale se rychleji blizici globalni krach a co se bude dit dal.

To pořekadlo jsem slyšel, ale nechápu, proč se na to ptáš. Vůbec to nesouvisí s tím, co jsem chtěl povědět.


Vidíš, ako krásne sa dá napísať, čo si tým mal mysli. Ja som to, čo si napísal, pochopil inak. A to, že tu ľudia píšu rady, a že každý radí niečo iné. V zamlčaní, že takéto radenie nemá zmysel. Tá prvá zmyslová rovina asi nebola taká jasná, keď si ju musel vysvetliť na stredne dlhom odstavci. Vždy záleží na kontexte, však? A ten bol vo vlákne iný, než aký si si ty vo svojej mysli vytvoril. Takže prvá zmyslová rovina mohla byť, a v mojom prípade aj bola, odlišná. Ako obtretý o KSB by si mal vedieť, že sa nemáš vyjadrovať v zmysle, že sa niečo rozumie samo sebou. A keď už sa tak vyjadruješ, aspoň sa neoháňaj KSB.


Teraz k tomu čo si napísal. Takže podľa teba by mal JabiPun zostať v byte, alebo si zobrať hypotéku? Tá hypotéka nie je hra s nenulovým súčtom? Alebo ako si to myslel? Veľmi si mu neporadil. Vadí ti, že niekto investuje svoje úspory, ktoré iní nechávajú v krčme a riskuje, že môže prerobiť? To je predsa jeho vec a jeho úspory. A ak na tom zarobí, len využil systém vo svoj prospech. Áno, je to parazitické, tí dole bojujú proti sebe a architekt si mädlí ruky. Ale namiesto kritizovania stavu, za ktorý JabiPun a ani nikto z nás nie je priamo zodpovedný, mu skús poradiť, keď ti rady ostatných nevyhovujú. Skús poradiť danému človeku v danej situácii. K ideálnej spoločnosti sme sa zatiaľ nedopracovali. Takže ako by si to na jeho mieste riešil?


[quote="pid:34492, uid:292"]To pořekadlo jsem slyšel, ale nechápu, proč se na to ptáš. Vůbec to nesouvisí s tím, co jsem chtěl povědět.[/quote] Vidíš, ako krásne sa dá napísať, čo si tým mal mysli. Ja som to, čo si napísal, pochopil inak. A to, že tu ľudia píšu rady, a že každý radí niečo iné. V zamlčaní, že takéto radenie nemá zmysel. Tá prvá zmyslová rovina asi nebola taká jasná, keď si ju musel vysvetliť na stredne dlhom odstavci. Vždy záleží na kontexte, však? A ten bol vo vlákne iný, než aký si si ty vo svojej mysli vytvoril. Takže prvá zmyslová rovina mohla byť, a v mojom prípade aj bola, odlišná. Ako obtretý o KSB by si mal vedieť, že sa nemáš vyjadrovať v zmysle, že sa niečo rozumie samo sebou. A keď už sa tak vyjadruješ, aspoň sa neoháňaj KSB. Teraz k tomu čo si napísal. Takže podľa teba by mal JabiPun zostať v byte, alebo si zobrať hypotéku? Tá hypotéka nie je hra s nenulovým súčtom? Alebo ako si to myslel? Veľmi si mu neporadil. Vadí ti, že niekto investuje svoje úspory, ktoré iní nechávajú v krčme a riskuje, že môže prerobiť? To je predsa jeho vec a jeho úspory. A ak na tom zarobí, len využil systém vo svoj prospech. Áno, je to parazitické, tí dole bojujú proti sebe a architekt si mädlí ruky. Ale namiesto kritizovania stavu, za ktorý JabiPun a ani nikto z nás nie je priamo zodpovedný, mu skús poradiť, keď ti rady ostatných nevyhovujú. Skús poradiť danému človeku v danej situácii. K ideálnej spoločnosti sme sa zatiaľ nedopracovali. Takže ako by si to na jeho mieste riešil?
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 24. 9. 2021 o 12:48

Spis by me zajimaly vase postoje s ohledem na nejspis stale se rychleji blizici globalni krach a co se bude dit dal.


Budeš potrebovať vlastné bývanie.


  • Nový alebo starší byt v meste. Časom záhradná chatka alebo pole za mestom, kam sa dá dôjsť pešo alebo na bicykli. Možno garáž, podľa toho, ako sa chceš realizovať.
  • Starší byt na dedine. Bývajú lacné a bývajú k nim aj záhrady hneď vedľa.
  • Novostavba domu na dedine. Novostavby sú síce drahšie, ale šetria energie. Pozemky sú lacnejšie než v meste.
  • Obývateľný starší dom na dedine. Obývateľný znamená, že sa hneď môžeš nasťahovať a nemusíš robiť rekonštrukciu. Sú tam vyššie náklady na bývanie, ale sú lacnejšie a väčšinou s pozemkom a záhradou.
  • Mobilný dom. Stačí ti kúpiť pozemok a mobilný dom tam priviezť. Sú relatívne lacné. Nepotrebuješ stavebné povolenie, ale musíš si tam dotiahnuť siete.
  • Vlastný dom na stojkách. Ak dom nemá pevné základy, môžeš si ho na svojom pozemku postaviť bez stavebného povolenia. Stačí si tam dotiahnuť siete. Môže byť montovaný, alebo z lodného kontajnera... Pozri si kutilov na internete. Záleží na tom, aký si šikovný.

S čím by si mal rátať:

  • Život na dedine je drahší a ťažší.
  • Pri vybavovaní hypotéky sa poraď s dobrým finančným poradcom. Obvykle majú väčší prehľad a aj viac možností. Upozornia ťa, na čo si dať pozor.
  • Mal by si ovládať základy finančnej gramotnosti.
  • Úspory vlož do niečoho, čo nie je riskantné a čo uchová hodnotu v prípade inflácie (nepracoval a neodriekal si si na to, aby ti to zhltla inflácia - čiže banky vytvárajúce peniaze na základe dlhu).

[quote="pid:34496, uid:678"]Spis by me zajimaly vase postoje s ohledem na nejspis stale se rychleji blizici globalni krach a co se bude dit dal.[/quote] Budeš potrebovať vlastné bývanie. - **Nový alebo starší byt v meste.** Časom záhradná chatka alebo pole za mestom, kam sa dá dôjsť pešo alebo na bicykli. Možno garáž, podľa toho, ako sa chceš realizovať. - **Starší byt na dedine.** Bývajú lacné a bývajú k nim aj záhrady hneď vedľa. - **Novostavba domu na dedine.** Novostavby sú síce drahšie, ale šetria energie. Pozemky sú lacnejšie než v meste. - **Obývateľný starší dom na dedine.** Obývateľný znamená, že sa hneď môžeš nasťahovať a nemusíš robiť rekonštrukciu. Sú tam vyššie náklady na bývanie, ale sú lacnejšie a väčšinou s pozemkom a záhradou. - **Mobilný dom.** Stačí ti kúpiť pozemok a mobilný dom tam priviezť. Sú relatívne lacné. Nepotrebuješ stavebné povolenie, ale musíš si tam dotiahnuť siete. - **Vlastný dom na stojkách.** Ak dom nemá pevné základy, môžeš si ho na svojom pozemku postaviť bez stavebného povolenia. Stačí si tam dotiahnuť siete. Môže byť montovaný, alebo z lodného kontajnera... Pozri si kutilov na internete. Záleží na tom, aký si šikovný. S čím by si mal rátať: - Život na dedine je drahší a ťažší. - Pri vybavovaní hypotéky sa poraď s dobrým finančným poradcom. Obvykle majú väčší prehľad a aj viac možností. Upozornia ťa, na čo si dať pozor. - Mal by si ovládať základy finančnej gramotnosti. - Úspory vlož do niečoho, čo nie je riskantné a čo uchová hodnotu v prípade inflácie (nepracoval a neodriekal si si na to, aby ti to zhltla inflácia - čiže banky vytvárajúce peniaze na základe dlhu).
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 24. 9. 2021 o 14:43

Vlastný dom na stojkách.

Pro někoho může být vhodnou alternativou "slaměný dům" na vesnici.
Nechci propagovat, počítám, že to není pro každého, spíš se jenom podělit o dojmy, měl jsem jeden takový hotový/stojící baráček možnost navštívit.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slam%C4%9Bn%C3%BD_d%C5%AFm
https://www.youtube.com/c/prirodnibydleni/videos


Vypadalo to v tomto stylu:
https://www.youtube.com/watch?v=CkRn3zv7lW0


Moje postřehy:
1.dá se sehnat pozemek na vesnici za dobrou cenu (do 300 000 Kč, 1600 m2, s minipotůčkem, koupacím jezírkem 30 m2 a vlastní studnou, místem na stavební maringotku i na přístřešek pro parkování, přitom tam nic nebylo "namačkané" )
2.finančně stavba cca 2 500 000 Kč
3.půdorys obdélník 120 m2, jedno podlaží při zemi, druhé podlaží pod střechou, ale na hlavu místa haba-děj
4.byl tam velký podíl svépomocné práce (manželé + rodina), byla to makačka
5.baráček vypadá pěkně, že je ze slámy by "normální" člověk nepoznal, sláma nikde není vidět, ani "nečouhá"
6.je tam kritický okamžik, kdy se do skeletu ukládají balíky slámy (sláma nesmí zmoknout, jinak je to v perdeli pane hrábě)
7.velikost: přízemí kuchyňo-obývák, malý pokoj, koupelna, eko-záchod, prádelnička, pod střechou 2 pokoje propojené můstkem (!), na který vedou dřevěné schody z přízemí
8.někomu by v takovém baráku mohla být zima (díky eko-záchodu, který byl propojen s koupelnou)
9.centrem domu (i z pohledu základů) byla velká zděná kamna s dvojitou pecí (bratru za 200 000 Kč), na dřevo
10.dům stál na nízkých betonových sloupech, sklep nebyl, ale prostor pod domem mohl sloužit jako úložný
11.po obvodu domu terasa
12.sedlová střecha
13.voda vlastní na pozemku, elektřina dovedená, odpad a záchod - "barelové" eko-řešení
14.životnost domu je údajně "jednogenerační"
15.do slaměných stěn se může dostat myš a pak je v noci slyšet, jak pracuje


[quote="pid:34509, uid:623"]Vlastný dom na stojkách.[/quote] Pro někoho může být vhodnou alternativou "slaměný dům" na vesnici. Nechci propagovat, počítám, že to není pro každého, spíš se jenom podělit o dojmy, měl jsem jeden takový hotový/stojící baráček možnost navštívit. https://cs.wikipedia.org/wiki/Slam%C4%9Bn%C3%BD_d%C5%AFm https://www.youtube.com/c/prirodnibydleni/videos Vypadalo to v tomto stylu: https://www.youtube.com/watch?v=CkRn3zv7lW0 Moje postřehy: 1.dá se sehnat pozemek na vesnici za dobrou cenu (do 300 000 Kč, 1600 m2, s minipotůčkem, koupacím jezírkem 30 m2 a vlastní studnou, místem na stavební maringotku i na přístřešek pro parkování, přitom tam nic nebylo "namačkané" ) 2.finančně stavba cca 2 500 000 Kč 3.půdorys obdélník 120 m2, jedno podlaží při zemi, druhé podlaží pod střechou, ale na hlavu místa haba-děj 4.byl tam velký podíl svépomocné práce (manželé + rodina), byla to makačka 5.baráček vypadá pěkně, že je ze slámy by "normální" člověk nepoznal, sláma nikde není vidět, ani "nečouhá" 6.je tam kritický okamžik, kdy se do skeletu ukládají balíky slámy (sláma nesmí zmoknout, jinak je to v perdeli pane hrábě) 7.velikost: přízemí kuchyňo-obývák, malý pokoj, koupelna, eko-záchod, prádelnička, pod střechou 2 pokoje propojené můstkem (!), na který vedou dřevěné schody z přízemí 8.někomu by v takovém baráku mohla být zima (díky eko-záchodu, který byl propojen s koupelnou) 9.centrem domu (i z pohledu základů) byla velká zděná kamna s dvojitou pecí (bratru za 200 000 Kč), na dřevo 10.dům stál na nízkých betonových sloupech, sklep nebyl, ale prostor pod domem mohl sloužit jako úložný 11.po obvodu domu terasa 12.sedlová střecha 13.voda vlastní na pozemku, elektřina dovedená, odpad a záchod - "barelové" eko-řešení 14.životnost domu je údajně "jednogenerační" 15.do slaměných stěn se může dostat myš a pak je v noci slyšet, jak pracuje

Diky vsem za tipy. Priznam se, ze v tom vsem trochu plavu a nevim, jakym smerem se vydat. Mit kousek pudy pro sebe a svoji planovanou rodinu a na nem si nezavisle zit je smer, pro ktery jsem se rozhodl uz davno a covidova doba me v tom jenom utvrdila. Jsem hluboce presvedcen, ze nejvetsi bohatstvi v post-covidove dobe bude mit nazev SOBESTACNOST. Pro me osobne je to Cesta nezavisle na situaci ve svete, i kdyby zadny covid nikdy neprisel. Zaroven k necemu takovemu pro me nevede jina cesta nez financovani hypotekou. Fakt tuhle hru na kocku a mys s bankou nechci hrat, jenomze co delat, kdyz to jinak proste nejde? Bydlim v najmu, topeni na plyn, ... uz stacilo. Jenomze obcas propadam zoufalstvi, ze se z toho budu tezko hrabat.
Koupe jenom pozemku pro me uplne nema vyznam, mam diky Bohu moznost pestovani na velice slusnem pozemku, cehoz jako zemedelec-"samouk" tretim rokem nalezite vyuzivam a zabiram si rok od roku stale vetsi prostor. Jenomze tim nevyresim bydleni.
Argumentem proti hypotece je i scenar zchudnuti, ktery tak nejak asi ceka nas vsechny, coz nemusi byt a priori spatne, pokud!... ma clovek co nejvetsi moznost zabezpeceni zakladnich potreb bez nutnosti si je kupovat. Takze zase rozpor.


Nesetrim roky jenom kvuli tomu, aby mi to nakonec bylo uplne k nicemu, kam jinam s temi penezi?


Jsem presvedceny o tom, ze jsem vykrocil a jdu spravnym smerem, ale ted je to jedna velka prekazka a ALE. Vlastne si rikam, ze se jenom potrebuju vypsat a nemuzu po nikom zde na foru chtit odpoved a navod. Snad mi prijde rada Shora.


Diky vsem za tipy. Priznam se, ze v tom vsem trochu plavu a nevim, jakym smerem se vydat. Mit kousek pudy pro sebe a svoji planovanou rodinu a na nem si nezavisle zit je smer, pro ktery jsem se rozhodl uz davno a covidova doba me v tom jenom utvrdila. Jsem hluboce presvedcen, ze nejvetsi bohatstvi v post-covidove dobe bude mit nazev SOBESTACNOST. Pro me osobne je to Cesta nezavisle na situaci ve svete, i kdyby zadny covid nikdy neprisel. Zaroven k necemu takovemu pro me nevede jina cesta nez financovani hypotekou. Fakt tuhle hru na kocku a mys s bankou nechci hrat, jenomze co delat, kdyz to jinak proste nejde? Bydlim v najmu, topeni na plyn, ... uz stacilo. Jenomze obcas propadam zoufalstvi, ze se z toho budu tezko hrabat. Koupe jenom pozemku pro me uplne nema vyznam, mam diky Bohu moznost pestovani na velice slusnem pozemku, cehoz jako zemedelec-"samouk" tretim rokem nalezite vyuzivam a zabiram si rok od roku stale vetsi prostor. Jenomze tim nevyresim bydleni. Argumentem proti hypotece je i scenar zchudnuti, ktery tak nejak asi ceka nas vsechny, coz nemusi byt a priori spatne, pokud!... ma clovek co nejvetsi moznost zabezpeceni zakladnich potreb bez nutnosti si je kupovat. Takze zase rozpor. Nesetrim roky jenom kvuli tomu, aby mi to nakonec bylo uplne k nicemu, kam jinam s temi penezi? Jsem presvedceny o tom, ze jsem vykrocil a jdu spravnym smerem, ale ted je to jedna velka prekazka a ALE. Vlastne si rikam, ze se jenom potrebuju vypsat a nemuzu po nikom zde na foru chtit odpoved a navod. Snad mi prijde rada Shora.

@JabiPun
Ja by som ti poradil ten mobilný dom. Len neviem ako s tým pozemkom. Pripadne straší dom na dedine neprerobený a postupne za chodu rekonštruovať.
Teraz sa púšťať do novostavby je nevyspytateľné, pretože materiály závratne stúpajú. A cena terajšia za pol roka nebude platiť.
Otázka je čo bude po finančných výkyvoch. Sám rozmýšľam podobne ako ty utiecť z činžiaku, ale JŽO ma vždy prehovoril vyčkať tam kde som.
Pár krát už stačilo už len zdvihnúť telefón od realiťáka a prikývnuť a život by sa mi zmenil…
Ale “osud” to chcel inak. Ostávam tam kde som, ale mám sa kde utiekať (rodičovský dom, chata, atď.)
Vymýšľať kvôli komfortu nemá teraz už zmysel. Chcel som viac miesta kvôli deťom, ale zadlžiť sa ešte viac nemienim. Stále si hovorím, že dôverujem Bohu a on so mnou zlé plány mať nebude. Všetko len to, čo si zaslúžim.
Síce bytovka v meste, ale rukáve si mám kde vyhrnúť, aj to drevo mám kde štiepať, aj zemiaky pestovať, už len naučiť to aj deti a to bude asi to najdiležitejšie.

@JabiPun Ja by som ti poradil ten mobilný dom. Len neviem ako s tým pozemkom. Pripadne straší dom na dedine neprerobený a postupne za chodu rekonštruovať. Teraz sa púšťať do novostavby je nevyspytateľné, pretože materiály závratne stúpajú. A cena terajšia za pol roka nebude platiť. Otázka je čo bude po finančných výkyvoch. Sám rozmýšľam podobne ako ty utiecť z činžiaku, ale JŽO ma vždy prehovoril vyčkať tam kde som. Pár krát už stačilo už len zdvihnúť telefón od realiťáka a prikývnuť a život by sa mi zmenil… Ale “osud” to chcel inak. Ostávam tam kde som, ale mám sa kde utiekať (rodičovský dom, chata, atď.) Vymýšľať kvôli komfortu nemá teraz už zmysel. Chcel som viac miesta kvôli deťom, ale zadlžiť sa ešte viac nemienim. Stále si hovorím, že dôverujem Bohu a on so mnou zlé plány mať nebude. Všetko len to, čo si zaslúžim. Síce bytovka v meste, ale rukáve si mám kde vyhrnúť, aj to drevo mám kde štiepať, aj zemiaky pestovať, už len naučiť to aj deti a to bude asi to najdiležitejšie.

Zaroven k necemu takovemu pro me nevede jina cesta nez financovani hypotekou. Fakt tuhle hru na kocku a mys s bankou nechci hrat, jenomze co delat, kdyz to jinak proste nejde?

Když jsme měli strach vzít si hypotéku, tak jsme si řekli: No a co? Když to nepůjde, tak to prodáme. A půjdem do podnájmu. Na nemovitosti se nedá prodělat, pokud zrovna nejsi Krejčíř.


[quote="pid:35918, uid:678"]Zaroven k necemu takovemu pro me nevede jina cesta nez financovani hypotekou. Fakt tuhle hru na kocku a mys s bankou nechci hrat, jenomze co delat, kdyz to jinak proste nejde?[/quote] Když jsme měli strach vzít si hypotéku, tak jsme si řekli: No a co? Když to nepůjde, tak to prodáme. A půjdem do podnájmu. Na nemovitosti se nedá prodělat, pokud zrovna nejsi Krejčíř.

https://www.kurzy.cz/zpravy/612419-banky-chteji-aby-splaceni-hypoteky-mohli-po-rodicich-dedit-deti-duvodem-i-aktualni-zvyseni/


Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohli po rodičích „dědit“ děti, důvodem i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám


Byty zdražují, průměrná výše hypotéky roste. A po razantnějším než očekávaném zvýšení základní úrokové sazby České národní banky tento týden bude růst ještě více. Spolu s tím se rozšiřuje okruh lidí, kteří nemají šanci dosáhnout na vlastní nemovitost. Začíná se proto mluvit o prodlužování doby splatnosti, či dokonce o mezigeneračních hypotékách, kde by úvěr přecházel z rodičů na děti. Centrální banka tomu však není příliš nakloněna.


Mezigenerační hypotéky představují krajní projev současné kultury dluhu, jež je dlouhodobě neudržitelná. Už se nestačí zadlužit na celý život, je třeba životů hned dvou. Nenastoupí jednou trojgenerační hypotéka?


Je amorální uvázat jinému člověku k noze kouli v podobě dluhu, byť jde o vlastní dítě. Vlastně tím skoro i hůř!


Převádět na dítě dluh, ať už v jakékoli formě, působí amorálně. Zejména jde ale o snahu řešit přeregulovanost současného světa další postranní cestičkou, v tomto případě tedy navíc ještě zavánějící amorálností. Nemanipulujme bezuzdně s úrokovými sazbami v ekonomice, umožněme developerům více stavět, bydlení bude dostupnější, a nebude třeba pochybně experimentovat s vícegeneračními hypotékami.


Mezigenerační hypotéky jsou výhodné pro banky, ale už ne tolik pro lidi. Banky dostanou díky delší době splácení ještě více nad hodnotou kupované nemovitosti. Lidem však nemovitosti zdraží. Neboť zavedení mezigeneračních hypoték otevře cestu k hypotéce lidem, kteří si ji nyní nemohou dovolit (a jejich dětem), což umocní poptávku po realitách a vyvolá další tlak na jejich cenový růst.




Dávám do tohoto tématu (lepší mě nenapadá). Overtonovo okno k mezigeneračním hypotékám. Toto by umocnilo davo-elitářský systém. Když k tomu ještě připočteme to, jak jsou rodiny rozbité, tak nějaká odpovědnost od rodičů vůči dětem nelze předpokládat. A to by nám takto ještě mohli nejprve zavést mezigenerační hypotéky, následně přehodit na obyvatele splácení státního dluhu (dle průměru, když máme tu průměrnou mzdu smile ) a následně i toto udělat jako mezigenerační přesun.


https://www.kurzy.cz/zpravy/612419-banky-chteji-aby-splaceni-hypoteky-mohli-po-rodicich-dedit-deti-duvodem-i-aktualni-zvyseni/ **Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohli po rodičích „dědit“ děti, důvodem i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám** Byty zdražují, průměrná výše hypotéky roste. A po razantnějším než očekávaném zvýšení základní úrokové sazby České národní banky tento týden bude růst ještě více. Spolu s tím se rozšiřuje okruh lidí, kteří nemají šanci dosáhnout na vlastní nemovitost. Začíná se proto mluvit o prodlužování doby splatnosti, či dokonce o mezigeneračních hypotékách, kde by úvěr přecházel z rodičů na děti. Centrální banka tomu však není příliš nakloněna. Mezigenerační hypotéky představují krajní projev současné kultury dluhu, jež je dlouhodobě neudržitelná. Už se nestačí zadlužit na celý život, je třeba životů hned dvou. Nenastoupí jednou trojgenerační hypotéka? Je amorální uvázat jinému člověku k noze kouli v podobě dluhu, byť jde o vlastní dítě. Vlastně tím skoro i hůř! Převádět na dítě dluh, ať už v jakékoli formě, působí amorálně. Zejména jde ale o snahu řešit přeregulovanost současného světa další postranní cestičkou, v tomto případě tedy navíc ještě zavánějící amorálností. Nemanipulujme bezuzdně s úrokovými sazbami v ekonomice, umožněme developerům více stavět, bydlení bude dostupnější, a nebude třeba pochybně experimentovat s vícegeneračními hypotékami. Mezigenerační hypotéky jsou výhodné pro banky, ale už ne tolik pro lidi. Banky dostanou díky delší době splácení ještě více nad hodnotou kupované nemovitosti. Lidem však nemovitosti zdraží. Neboť zavedení mezigeneračních hypoték otevře cestu k hypotéce lidem, kteří si ji nyní nemohou dovolit (a jejich dětem), což umocní poptávku po realitách a vyvolá další tlak na jejich cenový růst. --- Dávám do tohoto tématu (lepší mě nenapadá). Overtonovo okno k mezigeneračním hypotékám. Toto by umocnilo davo-elitářský systém. Když k tomu ještě připočteme to, jak jsou rodiny rozbité, tak nějaká odpovědnost od rodičů vůči dětem nelze předpokládat. A to by nám takto ještě mohli nejprve zavést mezigenerační hypotéky, následně přehodit na obyvatele splácení státního dluhu (dle průměru, když máme tu průměrnou mzdu :) ) a následně i toto udělat jako mezigenerační přesun.

Nezapomínejte na globální fašistickou agendu 2030 , která mluví o tom , že jedinec nebude vlastnit nic a vše mu bude pronajímat stát . Samozřejmě za splnění a plnění fašistických podmínek . Systém , kde spousta lidí nemá možnost vlastnit bydlení má vést k tomu , že ti nespokojení mají podporovat tuto fašistickou agendu . Stejný mustr jako u covid podvodu , zabijáckém uhlíku atd. který vede k ožebračení národů a tím i jednotlivců , pomocí rukou těch nespokojených , kteří jsou daným mixem fašistických agend záměrně vytvářeni .
Jsou to jednotlivé dílčí části plánu , vedoucí k vytvoření generačně stabilního koncentráku .
Centrální banka židovských parazitů je jen jedním z nástrojů této války . Jen si vzpomeňte , jak schválně dlouhodobě znehodnocují Naši měnu . Je to , jako kdyby vychrtlá košer stvůra držela Naši papírovou bilionovou bankovku a z té vždy polovinu odtrhla .


Nezapomínejte na globální fašistickou agendu 2030 , která mluví o tom , že jedinec nebude vlastnit nic a vše mu bude pronajímat stát . Samozřejmě za splnění a plnění fašistických podmínek . Systém , kde spousta lidí nemá možnost vlastnit bydlení má vést k tomu , že ti nespokojení mají podporovat tuto fašistickou agendu . Stejný mustr jako u covid podvodu , zabijáckém uhlíku atd. který vede k ožebračení národů a tím i jednotlivců , pomocí rukou těch nespokojených , kteří jsou daným mixem fašistických agend záměrně vytvářeni . Jsou to jednotlivé dílčí části plánu , vedoucí k vytvoření generačně stabilního koncentráku . Centrální banka židovských parazitů je jen jedním z nástrojů této války . Jen si vzpomeňte , jak schválně dlouhodobě znehodnocují Naši měnu . Je to , jako kdyby vychrtlá košer stvůra držela Naši papírovou bilionovou bankovku a z té vždy polovinu odtrhla .

Jak před časem, @karlos řekl, to je zase masáž, až se mi kroutí palce u nohou...

Kam dát peníze, aby vydělávaly? Před deseti lety se lidé opravdu netrefili


Americká společnost Gallup se před deseti lety dotazovala Američanů, jaké aktivum by považovali z dlouhodobého hlediska za nejlepší investici. S velkým náskokem bylo na první příčce zlato, pro které se rozhodlo 34 procent dotazovaných.


S větším odstupem následovaly nemovitosti, akcie, spořicí účty a dluhopisy. „Zatímco investice do zlata za uplynulé desetiletí byla pro investory ztrátová, tak naopak akcie a nemovitosti vyletěly vzhůru. Slušně si vedly také dluhopisy,“ tvrdí pro finanční blog A Wealth of Common Sense Ben Carlson, portfolio manažer z investiční společnosti Ritholtz Wealth Management.


Bylo krátce po globální finanční krizi a mezi investory měla velká krize stále negativní dozvuky. Trhy se zároveň obávaly hyperinflace ze strany amerického Fedu, který masivně podporoval americkou ekonomiku. Zlato se tak mohlo jevit jako vhodná investice, neboť je vnímáno jako bezpečný přístav v době nejistoty.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-kam-dat-penize-aby-vydelavaly-pred-deseti-lety-se-lide-opravdu-netrefili-184055


Jak před časem, @karlos řekl, to je zase masáž, až se mi kroutí palce u nohou... **Kam dát peníze, aby vydělávaly? Před deseti lety se lidé opravdu netrefili** Americká společnost Gallup se před deseti lety dotazovala Američanů, jaké aktivum by považovali z dlouhodobého hlediska za nejlepší investici. S velkým náskokem bylo na první příčce zlato, pro které se rozhodlo 34 procent dotazovaných. S větším odstupem následovaly nemovitosti, akcie, spořicí účty a dluhopisy. „Zatímco investice do zlata za uplynulé desetiletí byla pro investory ztrátová, tak naopak akcie a nemovitosti vyletěly vzhůru. Slušně si vedly také dluhopisy,“ tvrdí pro finanční blog A Wealth of Common Sense Ben Carlson, portfolio manažer z investiční společnosti Ritholtz Wealth Management. Bylo krátce po globální finanční krizi a mezi investory měla velká krize stále negativní dozvuky. Trhy se zároveň obávaly hyperinflace ze strany amerického Fedu, který masivně podporoval americkou ekonomiku. Zlato se tak mohlo jevit jako vhodná investice, neboť je vnímáno jako bezpečný přístav v době nejistoty. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-kam-dat-penize-aby-vydelavaly-pred-deseti-lety-se-lide-opravdu-netrefili-184055

A dnes zase článek vyznívající úplně jinak...


Miliardy vyletěly komínem. Takhle se lidé spálili na dluhopisech a směnkách


Rok 2021 za sebou nechal nebývalé množství peněz, o které lidé přišli kvůli investicím do dluhopisů a dalších finančních nástrojů tvářících se jako výhodná investice. Jen v dluhopisech investoři „spálili“ 1,6 miliardy korun.


Skupina C2H s oděvními značkami Pietro Filipi a Kara, investiční firma Growing Way, Brooc Global Investments lákající na nemovitosti na Kanárských ostrovech. To jsou názvy jen některých firem, jejichž investiční příběh letos skončil. Jejich klienti budou v závěru rádi, když místo vysokých výnosů převyšujících inflaci dostanou zpátky alespoň zlomek investované částky.
„Způsobené je to tím, že počet dluhopisových emisí i emitovaný objem v posledních letech prudce rostl, takže bylo jen otázkou času, kdy tito emitenti budou končit v úpadku. Proto máme obavy, co se bude dít v dalších letech,“ řekl šéf Surveilligence Ján Lalka.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-miliardy-vyletely-kominem-takhle-se-lide-spalili-na-dluhopisech-a-smenkach-183438


Pro běžného občana, který si přečte oba články, vyjde asi výsledek, že radši neinvestuje do ničeho, aby se nespálil...a inflace mu užírá úspory.


A dnes zase článek vyznívající úplně jinak... **Miliardy vyletěly komínem. Takhle se lidé spálili na dluhopisech a směnkách** Rok 2021 za sebou nechal nebývalé množství peněz, o které lidé přišli kvůli investicím do dluhopisů a dalších finančních nástrojů tvářících se jako výhodná investice. Jen v dluhopisech investoři „spálili“ 1,6 miliardy korun. Skupina C2H s oděvními značkami Pietro Filipi a Kara, investiční firma Growing Way, Brooc Global Investments lákající na nemovitosti na Kanárských ostrovech. To jsou názvy jen některých firem, jejichž investiční příběh letos skončil. Jejich klienti budou v závěru rádi, když místo vysokých výnosů převyšujících inflaci dostanou zpátky alespoň zlomek investované částky. „Způsobené je to tím, že počet dluhopisových emisí i emitovaný objem v posledních letech prudce rostl, takže bylo jen otázkou času, kdy tito emitenti budou končit v úpadku. Proto máme obavy, co se bude dít v dalších letech,“ řekl šéf Surveilligence Ján Lalka. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-miliardy-vyletely-kominem-takhle-se-lide-spalili-na-dluhopisech-a-smenkach-183438 Pro běžného občana, který si přečte oba články, vyjde asi výsledek, že radši neinvestuje do ničeho, aby se nespálil...a inflace mu užírá úspory.
Upravené 26. 12. 2021 o 09:23

„Zatímco investice do zlata za uplynulé desetiletí byla pro investory ztrátová, tak naopak akcie a nemovitosti vyletěly vzhůru.

Brutálne za posledné desaťročie vyrástol bitcoin. Kým v roku 2013 stál okolo 100 eur, tak dnes stojí 44 000 eur (maximum tohto roku bola 58 tis.)


[quote="pid:49689, uid:181"]„Zatímco investice do zlata za uplynulé desetiletí byla pro investory ztrátová, tak naopak akcie a nemovitosti vyletěly vzhůru.[/quote] Brutálne za posledné desaťročie vyrástol bitcoin. Kým v roku 2013 stál okolo 100 eur, tak dnes stojí 44 000 eur (maximum tohto roku bola 58 tis.)

Brutálne za posledné desaťročie vyrástol bitcoin. Kým v roku 2013 stál okolo 100 eur, tak dnes stojí 44 000 eur (maximum tohto roku bola 58 tis.)


A kvôli EverGrande bude aj cez 70000 US$.


[quote="pid:49806, uid:6"]Brutálne za posledné desaťročie vyrástol bitcoin. Kým v roku 2013 stál okolo 100 eur, tak dnes stojí 44 000 eur (maximum tohto roku bola 58 tis.)[/quote] A kvôli EverGrande bude aj cez 70000 US$.

Moderátor

12
9.31k
91
37
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept