Otázky a odpovede
Microsoft a jejich nefunkční krámy

Asi to známe všichni, na našich PC či laptopech, se v čím dál kratších intervalech objevuje ikona, která značí, že je třeba aktualizovat systém windows. Přijde mi, že místo toho, abych využíval PC k práci a zábavě, či hledání informací, neustále aktualizuji. Pokud aktualizaci neprovedu, laptop je v podstatě nepoužitelný.
Přijde mi to jako záměr, co všechno se s těmi aktualizacemi instaluje či zablokovává si nedělám iluze. Můj dotaz je možná hloupý, ale co by jste doporučili jako alternativu operačního systému, který se chová jako fašistické prase, co Vás týden co týden zpomaluje a vydírá. Možná, že můj názor je přehnaný, ale dnes už mi prostě pohár přetekl!


Asi to známe všichni, na našich PC či laptopech, se v čím dál kratších intervalech objevuje ikona, která značí, že je třeba aktualizovat systém windows. Přijde mi, že místo toho, abych využíval PC k práci a zábavě, či hledání informací, neustále aktualizuji. Pokud aktualizaci neprovedu, laptop je v podstatě nepoužitelný. Přijde mi to jako záměr, co všechno se s těmi aktualizacemi instaluje či zablokovává si nedělám iluze. Můj dotaz je možná hloupý, ale co by jste doporučili jako alternativu operačního systému, který se chová jako fašistické prase, co Vás týden co týden zpomaluje a vydírá. Možná, že můj názor je přehnaný, ale dnes už mi prostě pohár přetekl!
Upravené 16. 5. 2021 o 11:06

na linuxoch ci macoch mas tiez pravidelne aktualizacie. Ak sa obavas smirovania tak viem len o par veciach:


  1. konaj tak, ako by si smirovany naozaj bol
  2. pouzivaj VPN
  3. na vsetko ostatne je druhy offline pocitac, tam sa nevysmiruje nic

na linuxoch ci macoch mas tiez pravidelne aktualizacie. Ak sa obavas smirovania tak viem len o par veciach: 1. konaj tak, ako by si smirovany naozaj bol 2. pouzivaj VPN 3. na vsetko ostatne je druhy offline pocitac, tam sa nevysmiruje nic

Moderator

Hm,ja mam na pc windows 7 zakupeny asi v roku 2016. v roku 2018 som zrusil aktualizacie nakolko vtedy prebiehala masivna kampan za prechod na win10(kedy hrozilo ze sa system automaticky preklopi na spominany win10).odvtedy ho mam v podstate neaktualny a frci mi dodnes. Ak ratam dobre tak cca 3 roky bez aktualizacie. Cize odporucam zakazat vsetky aktualizacie a mas po probleme . Pripadne si stiahni z netu verziu win7(ak mas win10),nainstaluj a neaktualizuj. Par rokov ti to vydrzi. :-)


Hm,ja mam na pc windows 7 zakupeny asi v roku 2016. v roku 2018 som zrusil aktualizacie nakolko vtedy prebiehala masivna kampan za prechod na win10(kedy hrozilo ze sa system automaticky preklopi na spominany win10).odvtedy ho mam v podstate neaktualny a frci mi dodnes. Ak ratam dobre tak cca 3 roky bez aktualizacie. Cize odporucam zakazat vsetky aktualizacie a mas po probleme . Pripadne si stiahni z netu verziu win7(ak mas win10),nainstaluj a neaktualizuj. Par rokov ti to vydrzi. :-)

Můj dotaz je možná hloupý, ale co by jste doporučili jako alternativu operačního systému


Urob to poctivo ako ja (uspech zarucujem) cize -


Chod na ulozto.cz a stiahni si poctivu piratsku Win 7 aj s crackom


  • nainstaluj a crackni a pri prvom zpusteni zakaz aktualizacie

Poctivost dokonana... Uzivaj, ja Takto fungujem uz asi 8 rokov v uplnom klide


PS: Bill Gates naser si, moje lowe nedostanes


Pss:na cracknutie pouzi program Winloader... Na ulozto mas vsetko potrebne.


[quote="pid:15921, uid:149"]Můj dotaz je možná hloupý, ale co by jste doporučili jako alternativu operačního systému[/quote] Urob to poctivo ako ja (uspech zarucujem) cize - Chod na ulozto.cz a stiahni si poctivu piratsku Win 7 aj s crackom - nainstaluj a crackni a pri prvom zpusteni zakaz aktualizacie Poctivost dokonana... Uzivaj, ja Takto fungujem uz asi 8 rokov v uplnom klide PS: Bill Gates naser si, moje lowe nedostanes Pss:na cracknutie pouzi program Winloader... Na ulozto mas vsetko potrebne.
Upravené 16. 5. 2021 o 12:49

Lze používat Linux, Win 7 taky, ale je mnohem náchylnější na nežádoucí přístup z venku, bez "antiviru/internet security" v podstatě dáváš PC k dispozici komukoliv. Osobně používám Kaspersky. Obezřetnost u ESET, myslím, že hraje s nimi. Pokud hodláš browsit po netu na nějakých "nebezpečných" stránkách, doporučuji TAILS. Zde jsou k tomu informace, bootovat z USB flash disku.


https://tails.boum.org/
https://tails.boum.org/doc/first_steps/start/pc/index.en.html


Lze používat Linux, Win 7 taky, ale je mnohem náchylnější na nežádoucí přístup z venku, bez "antiviru/internet security" v podstatě dáváš PC k dispozici komukoliv. Osobně používám Kaspersky. Obezřetnost u ESET, myslím, že hraje s nimi. Pokud hodláš browsit po netu na nějakých "nebezpečných" stránkách, doporučuji TAILS. Zde jsou k tomu informace, bootovat z USB flash disku. https://tails.boum.org/ https://tails.boum.org/doc/first_steps/start/pc/index.en.html
Upravené 16. 5. 2021 o 13:18

Ještě doplnění - viz červený rámeček
60a0fe3ceca27


Ještě doplnění - viz červený rámeček ![60a0fe3ceca27](serve/attachment&path=60a0fe3ceca27)

Jo a abych nezapomněl, v žádném případě nepoužívat cracknuté widle. To je jako dobrovolně odevzdat klíčky od baráku/auta a předat plnou moc k účtu.


Jo a abych nezapomněl, v žádném případě nepoužívat cracknuté widle. To je jako dobrovolně odevzdat klíčky od baráku/auta a předat plnou moc k účtu.

dnes už mi prostě pohár přetekl!


Mně pohár přetekl asi před týdnem.
Smazal jsem Windowsy a přešel na Linux Mint. (Už jsem ho měl na starém notebooku dávno předtím, ale na hlavním PC ne.)
Akorát jsem pak zjistil, že na některé programy, které do buducna opravdu využiji, budu potřebovat asi CentOS.


Každopádně, co se týče Linuxu, tak instalace některých aktuálních verzí programů může být pro běžné uživatele příliš komplikovaná, zvláště bez znalosti angličtiny.
Na druhou stranu, pokud Vám někdo počítač nejdříve nastaví a vše nainstaluje, tak asi pro člověka, který jen jde na internet, vyřídí poštu, přečte zprávy, podívá se na film, možná něco vytiskne je například Linux Mint (nebo třeba i jiná lehčí distribuce pro staré počítače) zcela jednoduchá, stabilní, a aktualizujete, jen když vy chcete...


Pripadne si stiahni z netu verziu win7

To bych nedělal, oficiální už se stáhnout nedá.
Jedině od někoho důvěryhodného získat instalačku asi.
Prodávala se i instalační DVDčka Win 7?


@KALIDOR myslím, že jsi mohl spíše jen naznačit, než to sem napsat na plnou hubu. :-)

Pokud hodláš browsit po netu na nějakých "nebezpečných" stránkách, doporučuji TAILS. Zde jsou k tomu informace, bootovat z USB flash disku.

Tails jsem sice nikdy nezkoušel, ale na flešku jde instalovat prakticky jakákoliv linuxová distribuce.
Ideální, pokud potřebujete použít cizí počítač nebo prostě chcete mít něco zcela odděleně.
Jediné mínus asi je, že USB flash disky nemají tak velkou živnotnost jako HDD, co se týče počtu zápisů, nicméně, na brouzdání internetem kvalitní fleška vydrží dostatečně.


[quote="pid:15921, uid:149"]dnes už mi prostě pohár přetekl![/quote] Mně pohár přetekl asi před týdnem. Smazal jsem Windowsy a přešel na Linux Mint. (Už jsem ho měl na starém notebooku dávno předtím, ale na hlavním PC ne.) Akorát jsem pak zjistil, že na některé programy, které do buducna opravdu využiji, budu potřebovat asi CentOS. Každopádně, co se týče Linuxu, tak instalace některých aktuálních verzí programů může být pro běžné uživatele příliš komplikovaná, zvláště bez znalosti angličtiny. Na druhou stranu, pokud Vám někdo počítač nejdříve nastaví a vše nainstaluje, tak asi pro člověka, který jen jde na internet, vyřídí poštu, přečte zprávy, podívá se na film, možná něco vytiskne je například Linux Mint (nebo třeba i jiná lehčí distribuce pro staré počítače) zcela jednoduchá, stabilní, a aktualizujete, jen když vy chcete... [quote="pid:15936, uid:248"]Pripadne si stiahni z netu verziu win7[/quote] To bych nedělal, oficiální už se stáhnout nedá. Jedině od někoho důvěryhodného získat instalačku asi. Prodávala se i instalační DVDčka Win 7? @KALIDOR myslím, že jsi mohl spíše jen naznačit, než to sem napsat na plnou hubu. :-) [quote="pid:15950, uid:409"]Pokud hodláš browsit po netu na nějakých "nebezpečných" stránkách, doporučuji TAILS. Zde jsou k tomu informace, bootovat z USB flash disku.[/quote] Tails jsem sice nikdy nezkoušel, ale na flešku jde instalovat prakticky jakákoliv linuxová distribuce. Ideální, pokud potřebujete použít cizí počítač nebo prostě chcete mít něco zcela odděleně. Jediné mínus asi je, že USB flash disky nemají tak velkou živnotnost jako HDD, co se týče počtu zápisů, nicméně, na brouzdání internetem kvalitní fleška vydrží dostatečně.
Upravené 16. 5. 2021 o 15:50

@Tristan

Linux je dobrý a teď už i uživatelsky přijemný. Problém je trochu v tom, že některé prográmky pro Win na něm nefungují a tak je třeba mít i WiNe, což je jakýsi emulátor s dynamickými knihovnami a pak všechno funguje. Na brouzdání po síti pak TOR na e-mail protonmail a na zprávy Threema. A jsi celkem v pohodě. Antivirus jedině KasperskyLab, všechny ostatní jsou poplatný USA přes řadu krycích firem, takže co nevyšmírovaly Windows od roku 1986 to oni teď dodělávají.


@Tristan Linux je dobrý a teď už i uživatelsky přijemný. Problém je trochu v tom, že některé prográmky pro Win na něm nefungují a tak je třeba mít i WiNe, což je jakýsi emulátor s dynamickými knihovnami a pak všechno funguje. Na brouzdání po síti pak TOR na e-mail protonmail a na zprávy Threema. A jsi celkem v pohodě. Antivirus jedině KasperskyLab, všechny ostatní jsou poplatný USA přes řadu krycích firem, takže co nevyšmírovaly Windows od roku 1986 to oni teď dodělávají.

Tails jsem sice nikdy nezkoušel, ale na flešku jde instalovat prakticky jakákoliv linuxová distribuce.



Nevím jak je to u linuxu, každopádně když použijete TAILS, nikdo nepozná (ani podle HW) z jakého počítače se připojujete. U Linuxu z flešky nevím.


> Tails jsem sice nikdy nezkoušel, ale na flešku jde instalovat prakticky jakákoliv linuxová distribuce. Nevím jak je to u linuxu, každopádně když použijete TAILS, nikdo nepozná (ani podle HW) z jakého počítače se připojujete. U Linuxu z flešky nevím.

Celá rodina používame už niekoľko rokov linix UBUNTU. Všetci spokojný. Na bežné domáce používanie to absolútne stačí.
Odporúčam verziu TLS ktorá má 5 ročnú podporu a aktualizácie. Všetko je samozrejme zadarmo.
https://www.ubuntu.cz/


Celá rodina používame už niekoľko rokov linix UBUNTU. Všetci spokojný. Na bežné domáce používanie to absolútne stačí. Odporúčam verziu TLS ktorá má 5 ročnú podporu a aktualizácie. Všetko je samozrejme zadarmo. https://www.ubuntu.cz/
Upravené 17. 5. 2021 o 08:16

Osobne používam Linux na 95% práce na počítači. Používam distribúcie, založené na Debian, napr. Ubuntu, Mint, alebo MX linux. Tieto mi prídu ako užívateľsky veľmi príjemné a vlastne sa zaobídem bez príkazového riadku, ktorý bol donedávna značným strašiakom pre tých, čo to s linuxom chceli skúsiť. Osobná skúsenosť je taká, že nainštalovať linux je záležitosť cca 30 minút. Naproti tomu nainštalovať Windows aj s nevyhnutnými "tanečkami" okolo je záležitosť jedného až dvoch dní. Pre prácu s programami, ktoré fungujú iba pod Windows mám urobený dualboot, kde si volím, v ktorom OS budem pracovať. pod Windows sa striktne vyhýbam pripojeniu na internet a snažím sa všetko robiť offline, aby som systém nezaťažoval zbytočnými ochrannými barličkami. Funguje mi to tak dlhodobo...


Osobne používam Linux na 95% práce na počítači. Používam distribúcie, založené na Debian, napr. Ubuntu, Mint, alebo MX linux. Tieto mi prídu ako užívateľsky veľmi príjemné a vlastne sa zaobídem bez príkazového riadku, ktorý bol donedávna značným strašiakom pre tých, čo to s linuxom chceli skúsiť. Osobná skúsenosť je taká, že nainštalovať linux je záležitosť cca 30 minút. Naproti tomu nainštalovať Windows aj s nevyhnutnými "tanečkami" okolo je záležitosť jedného až dvoch dní. Pre prácu s programami, ktoré fungujú iba pod Windows mám urobený dualboot, kde si volím, v ktorom OS budem pracovať. pod Windows sa striktne vyhýbam pripojeniu na internet a snažím sa všetko robiť offline, aby som systém nezaťažoval zbytočnými ochrannými barličkami. Funguje mi to tak dlhodobo...

@KALIDOR myslím, že jsi mohl spíše jen naznačit, než to sem napsat na plnou hubu. :-)

Chlape, jak casto a akym sposobom dokazes inak vxxxdat s tým prasoxxdom Gatesom? Ten pocit ked si raz do roka preinstalujem poctivo poctivu piratsku verziu zumpo windowsu ohhhhh ten pocit fakt stoji za to!

Mimochodom, comp mi nemrzne ani nepada a takto fungujem uz roky rokuce uplne v klidu a nohy v teple.
Co sa tyka bezpecnosti tak to mas asi tak ze ak nechodis na porno stranky, nemas preco chytit ziadny bordel v podobe virusov a čo sa tyka smirovania tak to mam na korienku. Uz vidim dakeho operativca, čo ho dviha so stolicky ze zrovna mna ma v merku jak si prezeram stranky o kachlickach na hajzel ci jak si urobit podomacku epoxidovy stolik... opatrnost je fajn ale zase paranoika so seba nerobme.
Mimo to, ja som to poriesil uplne jednoducho. Na citlive data ako fotky rodiny ci to,co si pre seba pisem mam na druhom laptope ktory na siet nepripajam! A aby som to kristusacky osefoval na pana, odspodu som odmontoval par srobikov a odpojil wi -fi vysielac /prijmac a urval kabel na web kameru! aby som skapal, ani besny pes mi don nevleze!


Cize za seba vravim ze ostavam verny piratskej 7dmicke na ktorej si obcas zafacham starsie hry a vsetko na tom ide jak po masle. Pravdaze kazdy nech si ide svojou cestou, ja ostavam verny tomu svojmu a tak cca o pol roka si na teba drahy Bill opat spomeniem ;-).


[quote="pid:15979, uid:181"]@KALIDOR myslím, že jsi mohl spíše jen naznačit, než to sem napsat na plnou hubu. :-)[/quote] Chlape, jak casto a akym sposobom dokazes inak vxxxdat s tým prasoxxdom Gatesom? Ten pocit ked si raz do roka preinstalujem poctivo poctivu piratsku verziu zumpo windowsu ohhhhh ten pocit fakt stoji za to! Mimochodom, comp mi nemrzne ani nepada a takto fungujem uz roky rokuce uplne v klidu a nohy v teple. Co sa tyka bezpecnosti tak to mas asi tak ze ak nechodis na porno stranky, nemas preco chytit ziadny bordel v podobe virusov a čo sa tyka smirovania tak to mam na korienku. Uz vidim dakeho operativca, čo ho dviha so stolicky ze zrovna mna ma v merku jak si prezeram stranky o kachlickach na hajzel ci jak si urobit podomacku epoxidovy stolik... opatrnost je fajn ale zase paranoika so seba nerobme. Mimo to, ja som to poriesil uplne jednoducho. Na citlive data ako fotky rodiny ci to,co si pre seba pisem mam na druhom laptope ktory na siet nepripajam! A aby som to kristusacky osefoval na pana, odspodu som odmontoval par srobikov a odpojil wi -fi vysielac /prijmac a urval kabel na web kameru! aby som skapal, ani besny pes mi don nevleze! Cize za seba vravim ze ostavam verny piratskej 7dmicke na ktorej si obcas zafacham starsie hry a vsetko na tom ide jak po masle. Pravdaze kazdy nech si ide svojou cestou, ja ostavam verny tomu svojmu a tak cca o pol roka si na teba drahy Bill opat spomeniem ;-).
Upravené 17. 5. 2021 o 10:57

Jedna z možností, ak nechceme mat na PC nainštalované dva operačné systémy (dualboot) alebo si len Linux vyskúšať je možnosť virtualizácie napr. cez program VirtualBox. Ja už skoro Windows nepoužívam a ak potrebujem niečo odskúšať pre známych na Windows, tak ten Windows mam nainštalovaný vo VirtualBoxe, čím mi odpadá reštartovanie počítača medzi Linuxom a Windowsom. VirtualBox je skvelý spôsob, ako si najprv rôzne distribúcie Linuxu vyskúšať a zoznámiť sa s nimi bez toho, aby sme odstraňovali alebo menili súčasný operačny systém. Po odskúšaní si môžeme dať dualboot alebo len čisto Linux s pripadným Windows vo VirtualBoxe.


Celkom pekný krátky a jednoduchý online kurz zdarma ohľadne VirtualBox-u:
https://youtube.com/playlist?list=PLYUajY0_qvJetR5W4n8AN8kGvwHjxAVl0


Jedna z možností, ak nechceme mat na PC nainštalované dva operačné systémy (dualboot) alebo si len Linux vyskúšať je možnosť virtualizácie napr. cez program VirtualBox. Ja už skoro Windows nepoužívam a ak potrebujem niečo odskúšať pre známych na Windows, tak ten Windows mam nainštalovaný vo VirtualBoxe, čím mi odpadá reštartovanie počítača medzi Linuxom a Windowsom. VirtualBox je skvelý spôsob, ako si najprv rôzne distribúcie Linuxu vyskúšať a zoznámiť sa s nimi bez toho, aby sme odstraňovali alebo menili súčasný operačny systém. Po odskúšaní si môžeme dať dualboot alebo len čisto Linux s pripadným Windows vo VirtualBoxe. Celkom pekný krátky a jednoduchý online kurz zdarma ohľadne VirtualBox-u: https://youtube.com/playlist?list=PLYUajY0_qvJetR5W4n8AN8kGvwHjxAVl0

Dlhsie som pouzival Mint, pre nenarocneho uzivatela je to dokonala nahrada windowsu.


Avsak aj na windowse sa da zakazt automaticka instalacia aktualizacii. Sice mi chodi upozornenie ale to dost ochotne ignorujem. Instalujem updaty raz za pol rok.


V group polici sa da nastavit sluzba a tiez aj v sluzbach sa da zakazat win update.
https://www.cleverfiles.com/howto/disable-update-windows-10.html


A este komu vadi sledovanie atd tak "PiHole"
https://pi-hole.net
https://www.aliexpress.com/item/32945077175.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dQ4GMZL


Bundle 3


Dlhsie som pouzival Mint, pre nenarocneho uzivatela je to dokonala nahrada windowsu. Avsak aj na windowse sa da zakazt automaticka instalacia aktualizacii. Sice mi chodi upozornenie ale to dost ochotne ignorujem. Instalujem updaty raz za pol rok. V group polici sa da nastavit sluzba a tiez aj v sluzbach sa da zakazat win update. https://www.cleverfiles.com/howto/disable-update-windows-10.html A este komu vadi sledovanie atd tak "PiHole" https://pi-hole.net https://www.aliexpress.com/item/32945077175.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dQ4GMZL Bundle 3
Upravené 17. 5. 2021 o 13:38

Chlape, jak casto a akym sposobom dokazes inak vxxxdat s tým prasoxxdom Gatesom? Ten pocit ked si raz do roka preinstalujem poctivo poctivu piratsku verziu zumpo windowsu ohhhhh ten pocit fakt stoji za to!



Takže si to vezmem logicky. Win 7 již nelze koupit normálně v obchodě, protože podpora skončila. Lze pouze koupit už nepotřebnou licenci za pár stovek od někoho. Tzn. Bill z toho nebude mít ani haléř.



Mimochodom, comp mi nemrzne ani nepada a takto fungujem uz roky rokuce uplne v klidu a nohy v teple.
Co sa tyka bezpecnosti tak to mas asi tak ze ak nechodis na porno stranky, nemas preco chytit ziadny bordel v podobe virusov a čo sa tyka smirovania tak to mam na korienku.



Tohle myslíte vážně? Snad ne. Kdybyste měl kvalitní ochranu, můžete live sledovat pokusy o připojení k vašemu počítači. Jenže ji nemáte, tak si s vašim PC může dělat kdo chce co chce. třeba máte doma zombíka a ani o tom nevíte, protože přece nechodíte na ty fuj stránky.



Na citlive data ako fotky rodiny ci to,co si pre seba pisem mam na druhom laptope ktory na siet nepripajam! A aby som to kristusacky osefoval na pana, odspodu som odmontoval par srobikov a odpojil wi -fi vysielac /prijmac a urval kabel na web kameru! aby som skapal, ani besny pes mi don nevleze!



Tohle Vám někdo poradil? Nebo tady trolíte, jak je Vám to online jedno a offline div že nezalepujete šroubky.


> Chlape, jak casto a akym sposobom dokazes inak vxxxdat s tým prasoxxdom Gatesom? Ten pocit ked si raz do roka preinstalujem poctivo poctivu piratsku verziu zumpo windowsu ohhhhh ten pocit fakt stoji za to! Takže si to vezmem logicky. Win 7 již nelze koupit normálně v obchodě, protože podpora skončila. Lze pouze koupit už nepotřebnou licenci za pár stovek od někoho. Tzn. Bill z toho nebude mít ani haléř. > Mimochodom, comp mi nemrzne ani nepada a takto fungujem uz roky rokuce uplne v klidu a nohy v teple. Co sa tyka bezpecnosti tak to mas asi tak ze ak nechodis na porno stranky, nemas preco chytit ziadny bordel v podobe virusov a čo sa tyka smirovania tak to mam na korienku. Tohle myslíte vážně? Snad ne. Kdybyste měl kvalitní ochranu, můžete live sledovat pokusy o připojení k vašemu počítači. Jenže ji nemáte, tak si s vašim PC může dělat kdo chce co chce. třeba máte doma zombíka a ani o tom nevíte, protože přece nechodíte na ty fuj stránky. > Na citlive data ako fotky rodiny ci to,co si pre seba pisem mam na druhom laptope ktory na siet nepripajam! A aby som to kristusacky osefoval na pana, odspodu som odmontoval par srobikov a odpojil wi -fi vysielac /prijmac a urval kabel na web kameru! aby som skapal, ani besny pes mi don nevleze! Tohle Vám někdo poradil? Nebo tady trolíte, jak je Vám to online jedno a offline div že nezalepujete šroubky.

Moje zkušenost:
i. používat co jde nejstarší verzi windows (tím myslím i v rámci W10; pokud se verzí před W10 týká: xp, 7 ano, ale ne vista)
ii. vypnuté aktualizace (jde to i u W10, možná ne na 100%, ale určitě to jde výrazně omezit, chvíli si s tím člověk musí pohrát a mít admin práva)
iii. aktualizovat nebo přejít na vyšší verze, jen v nouzi nejvyšší/když přestane fungovat něco, co potřebuji
iv. windows legální, ale nekoupené (to už asi u W10 nejde, takže tento bod platí na předchozí verze, ale Vista bych se spíš vyvaroval)
v. žádný antivirus (pokud by to někomu přece jen rvalo žíly, tak spíš jenom firewall) - je to věc odpovědnosti a rozlišení
v.a největším bezpečnostním rizikem (a degradací výkonu PC) je samotný antivirus (však se jen podívejte, kdo je vyrábí: ESET, AVAST - vyrábí a šíří nejen antiviry, ale i viry; nebo ještě reálně existuje někdo, kdo stále věří, že se nějací postpubescenti ukájí tvorbou megatun virů od nuly nebo jejich editací ve virových editorech v takovém množství, že to uživí tolik globálních antivirových firem? tak to možná začalo - jiná věc je phishing, ale to mezi viry nepočítám a kdo pracuje vědomě a netroubí svoje hesla a čísla karet každému, kdo o ně požádá, na různé věci má různá hesla, nedovoluje prohlížeči "pamatovat si hesla", tak zase nemá problém) (do internetového bankovnictví zásadně dvoufaktorové přihlášení, dvoufaktorové přihlášení z jednoho a téhož zařízení je degradace tohoto bezpečnostního opatření)
v.b nejlepší antivirová ochrana je daná bodem (i) {viry se soustředí na poslední verze, na starých verzích se nechytají}
v.c dělám to takto už cca 20 let, za tu dobu 2 "infekce", obě jsem zlikvidoval cca za 2 hodiny, bez ztráty dat {ono už i ty viry nejsou co bývaly, už nejsou tak nízkoúrovňové, navíc v drtivé většině si je musíš vlastnoručně odkliknout, aby ses infikoval - takže kdo pracuje vědomě, nezaviruje se, zase odpovědnost a rozlišení}
v.d jo, abych nezapomněl, běžnou práci nedělat pod administrátorským účtem
vi. pokud se týká linuxu, kdysi jsem zkoušel Ubuntu a musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen - rychlá instalace, nemusel jsem nic řešit, žádná příkazová řádka, žádné z tradovaných linuxových strašidel, nebál bych se toho, návody jak zahájit instalaci jsou, stačí zagúglit a fleška
vii. linux nebo bod (i) mohou dělat problém, pokud chce někdo hrát nejmódnější hry pod windows, ale kolegové výše popsali několik cest, jak to pod linuxem obcházet
viii. každopádně než se někdo pustí do "velké změny", tak doporučuji, aby v domácnosti vždy zůstalo aspoň 1 zařízení s přístupem na internet funkční, ideálně taky počítač, kdyby se na tom prvním něco pos..lo, tak s pomocí toho funkčního se to vždy dá napravit


Moje zkušenost: i. používat co jde nejstarší verzi windows (tím myslím i v rámci W10; pokud se verzí před W10 týká: xp, 7 ano, ale ne vista) ii. vypnuté aktualizace (jde to i u W10, možná ne na 100%, ale určitě to jde výrazně omezit, chvíli si s tím člověk musí pohrát a mít admin práva) iii. aktualizovat nebo přejít na vyšší verze, jen v nouzi nejvyšší/když přestane fungovat něco, co potřebuji iv. windows legální, ale nekoupené (to už asi u W10 nejde, takže tento bod platí na předchozí verze, ale Vista bych se spíš vyvaroval) v. žádný antivirus (pokud by to někomu přece jen rvalo žíly, tak spíš jenom firewall) - je to věc **odpovědnosti a rozlišení** v.a největším bezpečnostním rizikem (a degradací výkonu PC) je samotný antivirus (však se jen podívejte, kdo je vyrábí: ESET, AVAST - vyrábí a šíří nejen antiviry, ale i viry; nebo ještě reálně existuje někdo, kdo stále věří, že se nějací postpubescenti ukájí tvorbou megatun virů od nuly nebo jejich editací ve virových editorech v takovém množství, že to uživí tolik globálních antivirových firem? tak to možná začalo - jiná věc je phishing, ale to mezi viry nepočítám a kdo pracuje vědomě a netroubí svoje hesla a čísla karet každému, kdo o ně požádá, na různé věci má různá hesla, nedovoluje prohlížeči "pamatovat si hesla", tak zase nemá problém) (do internetového bankovnictví zásadně dvoufaktorové přihlášení, dvoufaktorové přihlášení z jednoho a téhož zařízení je degradace tohoto bezpečnostního opatření) v.b nejlepší antivirová ochrana je daná bodem (i) {viry se soustředí na poslední verze, na starých verzích se nechytají} v.c dělám to takto už cca 20 let, za tu dobu 2 "infekce", obě jsem zlikvidoval cca za 2 hodiny, bez ztráty dat {ono už i ty viry nejsou co bývaly, už nejsou tak nízkoúrovňové, navíc v drtivé většině si je musíš vlastnoručně odkliknout, aby ses infikoval - takže kdo pracuje vědomě, nezaviruje se, zase odpovědnost a rozlišení} v.d jo, abych nezapomněl, běžnou práci nedělat pod administrátorským účtem vi. pokud se týká linuxu, kdysi jsem zkoušel Ubuntu a musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen - rychlá instalace, nemusel jsem nic řešit, žádná příkazová řádka, žádné z tradovaných linuxových strašidel, nebál bych se toho, návody jak zahájit instalaci jsou, stačí zagúglit a fleška vii. linux nebo bod (i) mohou dělat problém, pokud chce někdo hrát nejmódnější hry pod windows, ale kolegové výše popsali několik cest, jak to pod linuxem obcházet viii. každopádně než se někdo pustí do "velké změny", tak doporučuji, aby v domácnosti vždy zůstalo aspoň 1 zařízení s přístupem na internet funkční, ideálně taky počítač, kdyby se na tom prvním něco pos..lo, tak s pomocí toho funkčního se to vždy dá napravit
Upravené 17. 5. 2021 o 17:35

Co se týká Linuxu a jeho bezpečnosti, tak tam možná platí, že pod svícnem je největší tma. To, co popisují v článku může být jenom špička ledovce. Spousta lidí má za to, že když je něco open source, tak to určitě někdo pravidelně reviduje, jestli to nedělá něco nepěkného. Realita bude asi často dost jiná.
https://www.root.cz/zpravicky/minnesotska-univerzita-nesmi-prispivat-do-linuxoveho-jadra-umyslne-vkladala-chyby/


Co se týká Linuxu a jeho bezpečnosti, tak tam možná platí, že pod svícnem je největší tma. To, co popisují v článku může být jenom špička ledovce. Spousta lidí má za to, že když je něco open source, tak to určitě někdo pravidelně reviduje, jestli to nedělá něco nepěkného. Realita bude asi často dost jiná. https://www.root.cz/zpravicky/minnesotska-univerzita-nesmi-prispivat-do-linuxoveho-jadra-umyslne-vkladala-chyby/

Zdravia všetkým.
Mnohé doplnky win je potrebné mazať po každej aktualizácii. No nie len odinštalovať ale aj zakázať spustenie a následne ručne vymazať aj to čo ostalo. Kto tu ručne maže súbory TEMP? Pre tých čo majú pocit že ich niekto priamo sleduje cez Pc odporúčam urobiť test. Skúste sa baviť o niečom naozaj dôležitom. Niečom ako funguje reaktor posielať si s protistranou obrázky prierezov reaktorov a rozoberať technické parametre a možnosti kontroly štiepnej reakcie. Drvivá väčšina údajov je verejne dostupná. No po takejto diskusií uvidíte ako sa zmení správanie sa Pc. Tam pomáha mazanie všetkých zapojených HDD, len pre istotu aby niekde neostalo niečo nechcené, no ani to nemusí stačiť.
S pozdravom Peter.


Zdravia všetkým. Mnohé doplnky win je potrebné mazať po každej aktualizácii. No nie len odinštalovať ale aj zakázať spustenie a následne ručne vymazať aj to čo ostalo. Kto tu ručne maže súbory TEMP? Pre tých čo majú pocit že ich niekto priamo sleduje cez Pc odporúčam urobiť test. Skúste sa baviť o niečom naozaj dôležitom. Niečom ako funguje reaktor posielať si s protistranou obrázky prierezov reaktorov a rozoberať technické parametre a možnosti kontroly štiepnej reakcie. Drvivá väčšina údajov je verejne dostupná. No po takejto diskusií uvidíte ako sa zmení správanie sa Pc. Tam pomáha mazanie všetkých zapojených HDD, len pre istotu aby niekde neostalo niečo nechcené, no ani to nemusí stačiť. S pozdravom Peter.

Co se týká Linuxu a jeho bezpečnosti, tak tam možná platí, že pod svícnem je největší tma.


Tady bych rozlišil na profesionalitu a bezpečnost. Dle mých zkušeností profesionialita je o dost slabší ( hlavně pro ty, kteří si zvykli, že vše funguje okamžitě na kliknutí ), ale bezpečnost je řádově vyšší, protože kód je otevřený tak dříve nebo trochu později problémy někdo odhalí (což potvrzuje i uvedený případ).


Až se rozšíří open source více nebudou mít "šmíráci" šanci. Jakmile lidé dostanou příležitost se sami starat ( nezávislí IT odborníci více zdrojů - tím, že se to více rozšíří ) nebude mít jakýkoliv parazit šanci, protože vysoký běh informací tomu zabrání (hned někdo chybu nahlásí a okamžitě se někdo chopí nápravy - která bude pro všechny, kdo trochu rozumí odkrytá). Už teď je vidět, že open-projekty dokáží mnohem více než komerční, ale jsou zatím brzděny elitáři (nahromáždili za tisíciletí mnoho nástrojů na manipulaci davu).


Často funguje např.:
Spustí se to otevřeně, aby se nabrali zákazníci a odborníci a pak se to zpoplatňuje (a také sice zabrzdí, ale dostane zároveň pod doktrínu zlatého prasete).


[quote="pid:16126, uid:71"]Co se týká Linuxu a jeho bezpečnosti, tak tam možná platí, že pod svícnem je největší tma.[/quote] Tady bych rozlišil na profesionalitu a bezpečnost. Dle mých zkušeností profesionialita je o dost slabší ( hlavně pro ty, kteří si zvykli, že vše funguje okamžitě na kliknutí ), ale bezpečnost je řádově vyšší, protože kód je otevřený tak dříve nebo trochu později problémy někdo odhalí (což potvrzuje i uvedený případ). Až se rozšíří open source více nebudou mít "šmíráci" šanci. Jakmile lidé dostanou příležitost se sami starat ( nezávislí IT odborníci více zdrojů - tím, že se to více rozšíří ) nebude mít jakýkoliv parazit šanci, protože vysoký běh informací tomu zabrání (hned někdo chybu nahlásí a okamžitě se někdo chopí nápravy - která bude pro všechny, kdo trochu rozumí odkrytá). Už teď je vidět, že open-projekty dokáží mnohem více než komerční, ale jsou zatím brzděny elitáři (nahromáždili za tisíciletí mnoho nástrojů na manipulaci davu). Často funguje např.: Spustí se to otevřeně, aby se nabrali zákazníci a odborníci a pak se to zpoplatňuje (a také sice zabrzdí, ale dostane zároveň pod doktrínu zlatého prasete).
Upravené 17. 5. 2021 o 18:09

Zde dobrý program, jak umlčet nechtěné funkce ve win10.

Zajímavé.
Ale i paradoxní: firma, co tento freeware vyrobila, je “Gold Microsoft Partner”.
;-)


[quote="pid:16157, uid:409"]Zde dobrý program, jak umlčet nechtěné funkce ve win10.[/quote] Zajímavé. Ale i paradoxní: firma, co tento freeware vyrobila, je “Gold Microsoft Partner”. ;-)

každopádně než se někdo pustí do "velké změny", tak doporučuji, aby v domácnosti vždy zůstalo aspoň 1 zařízení s přístupem na internet funkční, ideálně taky počítač, kdyby se na tom prvním něco pos..lo, tak s pomocí toho funkčního se to vždy dá napravit


Pokud chceš něco, kde budeš mít vždy čistý start, alespoň co se týče souborů na tvé straně, tak můžeš vypálit Live DVD (možná jsem staromódní, ale ano, kupoval jsem si minulý rok do nového PC DVD mechaniku) Linuxu dle tvé chuti, spustíš ho i bez HDD (nebo SSD), na internet se v pohodě dostaneš.
Ano, dvdčko je pomalejší než fleška a je hlučnější. Nicméně, účel splní.


[quote="pid:16121, uid:240"]každopádně než se někdo pustí do "velké změny", tak doporučuji, aby v domácnosti vždy zůstalo aspoň 1 zařízení s přístupem na internet funkční, ideálně taky počítač, kdyby se na tom prvním něco pos..lo, tak s pomocí toho funkčního se to vždy dá napravit[/quote] Pokud chceš něco, kde budeš mít vždy čistý start, alespoň co se týče souborů na tvé straně, tak můžeš vypálit Live DVD (možná jsem staromódní, ale ano, kupoval jsem si minulý rok do nového PC DVD mechaniku) Linuxu dle tvé chuti, spustíš ho i bez HDD (nebo SSD), na internet se v pohodě dostaneš. Ano, dvdčko je pomalejší než fleška a je hlučnější. Nicméně, účel splní.
1.49k
22
14
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept