Mimo kategórií
Výpredaj na Wall Street pokračuje

Výpredaj na Wall Street pokračuje
Výpredaj na Wall Street pokračuje aj uprostred týždňa. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v stredu padol o viac než 400 bodov, technologický index Nasdaq Composite o viac ako 2 %. Hlavným dôvodom sú obavy z inflácie.


Dow Jones sa o 18.26 h SELČ nachádzal so stratou 408,08 bodu alebo 1,19 % na 33.861,08 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,60 % na 4085,55 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 2,19 % na 13.096,38 bodu.


Spotrebiteľské ceny v USA v apríli medziročne vyskočili o 4,2 % a zaznamenali najprudší nárast od roku 2008. Ekonómovia počítali so zvýšením cien len o 3,6 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,8 %, pričom sa očakávalo len +0,2 %. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, dosiahla v medziročnom porovnaní 3 % a v medzimesačnom porovnaní 0,9 %, pričom ekonómovia prognózovali +2,3 %, respektíve +0,3 %.


Investori sa obávajú, že zrýchlenie inflácie môže znížiť marže a ziskovosť firiem. Navyše, ak by sa inflácia pohybovala vysoko dlhší čas, americká centrálna banka (Fed) by musela sprísniť menovú politiku.


Aj v stredu boli pod tlakom predovšetkým technologické tituly. Akcie Alphabetu, Microsoftu, Facebooku, Amazonu a Apple sa oslabili všetky o viac než 2 %, Tesla stratila okolo 3 %.


Naopak, trh podporili bankové a energetické tituly, ktorým sa darí v inflačnom prostredí. Akcie JPMorgan si polepšili o 1 %, Occidental Petroleum o 6,5 % a Chevronu o 2 %.
https://www.teraz.sk/ekonomika/vypredaj-na-wall-street-pokracuje/548536-clanok.html


**Výpredaj na Wall Street pokračuje** Výpredaj na Wall Street pokračuje aj uprostred týždňa. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v stredu padol o viac než 400 bodov, technologický index Nasdaq Composite o viac ako 2 %. Hlavným dôvodom sú obavy z inflácie. Dow Jones sa o 18.26 h SELČ nachádzal so stratou 408,08 bodu alebo 1,19 % na 33.861,08 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,60 % na 4085,55 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 2,19 % na 13.096,38 bodu. Spotrebiteľské ceny v USA v apríli medziročne vyskočili o 4,2 % a zaznamenali najprudší nárast od roku 2008. Ekonómovia počítali so zvýšením cien len o 3,6 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,8 %, pričom sa očakávalo len +0,2 %. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, dosiahla v medziročnom porovnaní 3 % a v medzimesačnom porovnaní 0,9 %, pričom ekonómovia prognózovali +2,3 %, respektíve +0,3 %. Investori sa obávajú, že zrýchlenie inflácie môže znížiť marže a ziskovosť firiem. Navyše, ak by sa inflácia pohybovala vysoko dlhší čas, americká centrálna banka (Fed) by musela sprísniť menovú politiku. Aj v stredu boli pod tlakom predovšetkým technologické tituly. Akcie Alphabetu, Microsoftu, Facebooku, Amazonu a Apple sa oslabili všetky o viac než 2 %, Tesla stratila okolo 3 %. Naopak, trh podporili bankové a energetické tituly, ktorým sa darí v inflačnom prostredí. Akcie JPMorgan si polepšili o 1 %, Occidental Petroleum o 6,5 % a Chevronu o 2 %. https://www.teraz.sk/ekonomika/vypredaj-na-wall-street-pokracuje/548536-clanok.html

Takze obavy z inflacie realne sposobili inflaciu. Nebyt "obav" tak inflacia by sa nijeako extra nevymykala standardu. Kto je nestudovany ekonom ten chape o co tu ide ... je to obycajna manipulacia informaciami za ucelom kradnutia kapitalu.


Takze obavy z inflacie realne sposobili inflaciu. Nebyt "obav" tak inflacia by sa nijeako extra nevymykala standardu. Kto je nestudovany ekonom ten chape o co tu ide ... je to obycajna manipulacia informaciami za ucelom kradnutia kapitalu.
Upravené 13. 5. 2021 o 07:32

Kľúčový americký index Dow Jones

Už je to dlouho a detaily si nepamatuji. Ale kdysi jsem se díval na konstrukci toho indexu. A přišlo mi, že index je čistě “novinářský” a jeho konstrukce je nesmyslná/účelová.


[quote="pid:15513, uid:12"]Kľúčový americký index Dow Jones[/quote] Už je to dlouho a detaily si nepamatuji. Ale kdysi jsem se díval na konstrukci toho indexu. A přišlo mi, že index je čistě “novinářský” a jeho konstrukce je nesmyslná/účelová.
408
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept