Zahraničná politika
Britská vláda sa ospravedlnila za udalosti z roku 1971

Britská vláda sa ospravedlnila za udalosti z roku 1971


Britská vláda sa v stredu ospravedlnila za udalosti z roku 1971 po tom, ako súd v Severnom Írsku v utorok rozhodol, že obete, ktoré zahynuli počas vojenskej operácie vedenej britskou armádou v mestskej časti Ballymurphy v Belfaste, sú nevinné, informuje agentúra AFP.


"Premiér sa v mene vlády Spojeného kráľovstva ospravedlňuje za udalosti, ktoré sa v roku 1971 udiali v Ballymurphy, a za utrpenie, ktoré rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy" uviedla kancelária britského premiéra Borisa Johnsona.


Súd v Severnom Írsku v utorok rozhodol, že desať ľudí, ktorí zahynuli počas vojenskej operácie vedenej britskou armádou v Belfaste v roku 1971, bolo nevinných. Za ich smrť sú podľa súdu zodpovední britskí vojaci, ktorí boli v roku 1969 vyslaní do Severného Írska na mierovú misiu.


Severné Írsko sa koncom 60. rokov 20. storočia stalo dejiskom násilností a nepokojov medzi proírskymi republikánmi a britskými bezpečnostnými silami a do podpísania mierovej dohody v roku 1998 tam zahynulo zhruba 3500 ľudí.


https://www.teraz.sk/zahranicie/britska-vlada-sa-ospravedlnila-za-udal/548537-clanok.html


**Britská vláda sa ospravedlnila za udalosti z roku 1971** Britská vláda sa v stredu ospravedlnila za udalosti z roku 1971 po tom, ako súd v Severnom Írsku v utorok rozhodol, že obete, ktoré zahynuli počas vojenskej operácie vedenej britskou armádou v mestskej časti Ballymurphy v Belfaste, sú nevinné, informuje agentúra AFP. "Premiér sa v mene vlády Spojeného kráľovstva ospravedlňuje za udalosti, ktoré sa v roku 1971 udiali v Ballymurphy, a za utrpenie, ktoré rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy" uviedla kancelária britského premiéra Borisa Johnsona. Súd v Severnom Írsku v utorok rozhodol, že desať ľudí, ktorí zahynuli počas vojenskej operácie vedenej britskou armádou v Belfaste v roku 1971, bolo nevinných. Za ich smrť sú podľa súdu zodpovední britskí vojaci, ktorí boli v roku 1969 vyslaní do Severného Írska na mierovú misiu. Severné Írsko sa koncom 60. rokov 20. storočia stalo dejiskom násilností a nepokojov medzi proírskymi republikánmi a britskými bezpečnostnými silami a do podpísania mierovej dohody v roku 1998 tam zahynulo zhruba 3500 ľudí. https://www.teraz.sk/zahranicie/britska-vlada-sa-ospravedlnila-za-udal/548537-clanok.html
144
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept