Naši analytici
Potěmkinovy vesnice

Tak “někdo” tady odvede kus kvalitní (nechci psát “poctivé” ) práce v informačním poli, vytvoří virální mýtus (kolikátý asi v historii) a někdo jiný se po cca 234 letech diví, že to funguje.
Pokud se mne týká, jako dítě jsem si myslel, že Potěmkin byl nějaký lokální šlechtic, který vlastnil 1 vesnici a tu vyšperkoval, aby vypadala dobře, když Ruská carevna (nevěděl jsem, že byla německá) měla vesnicí projíždět v jednom kočáře, v rámci své náhodné výletní cesty.
Postupem času jsem si všiml toho množného čísla ve rčení “Potěmkinovy vesnice” a začalo to na mne působit jako určitý druh válečné lsti a projev určitého talentu vojáka Potěmkina. Potěmkina jsem bral jako vynálezce nebo “nejslavnějšího” novodobého uživatele toho druhu informační zbraně či “technologie” (řečeno dnešním pojmoslovím). Rozhodně jsem ho nebral jako podvodníka, když po něm Rusové pojmenovali křižník.
Další fáze chápání nastala dnes, kdy jsem si na to téma přečetl na wikipedii zde
https://cs.wikipedia.org/wiki/Potěmkinova_vesnice
Z toho mám 2 závěry:
i. samotná wikipedie – na rozdíl od běžného ústního podání – připouští, že část carevně prezentovaných infrastruktur a movitostí byla reálných (“Na každém místě, kde měla carevna nocovat, byl postaven skvělý palác, vyspraveny cesty, opravovány fasády atd.”) a pouze část měla být realizovaná Potěmkinovou “technologií” (“Avšak finanční prostředky impéria byly limitované…”)
ii. z popisu, co všechno, v jakém rozsahu a s jakými nároky na koordinaci by musel Potěmkin a jeho tým zařídit plyne, že by se jednalo o tak náročný logistický problém, že by se mu spíše vyplatilo udělat vše rovnou reálné; neboli falšovaní v takovém objemu by musel být velkolepý megaprojekt, pokud by to neměla být fraška a pokud by iluzi neměla prohlédnout nejen carevna, ale i její početný zahraniční doprovod (“…současně se mělo rakouskému císaři a početnému doprovodu cizích diplomatů z nejrůznějších zemí ukázat bohatství a moc Ruska…”)
Za zajímavý článek dík.


Tak “někdo” tady odvede kus kvalitní (nechci psát “poctivé” ) práce v informačním poli, vytvoří virální mýtus (kolikátý asi v historii) a někdo jiný se po cca 234 letech diví, že to funguje. Pokud se mne týká, jako dítě jsem si myslel, že Potěmkin byl nějaký lokální šlechtic, který vlastnil 1 vesnici a tu vyšperkoval, aby vypadala dobře, když Ruská carevna (nevěděl jsem, že byla německá) měla vesnicí projíždět v jednom kočáře, v rámci své náhodné výletní cesty. Postupem času jsem si všiml toho množného čísla ve rčení “Potěmkinovy vesnice” a začalo to na mne působit jako určitý druh válečné lsti a projev určitého talentu vojáka Potěmkina. Potěmkina jsem bral jako vynálezce nebo “nejslavnějšího” novodobého uživatele toho druhu informační zbraně či “technologie” (řečeno dnešním pojmoslovím). Rozhodně jsem ho nebral jako podvodníka, když po něm Rusové pojmenovali křižník. Další fáze chápání nastala dnes, kdy jsem si na to téma přečetl na wikipedii zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Potěmkinova_vesnice Z toho mám 2 závěry: i. samotná wikipedie – na rozdíl od běžného ústního podání – připouští, že část carevně prezentovaných infrastruktur a movitostí byla reálných (“Na každém místě, kde měla carevna nocovat, byl postaven skvělý palác, vyspraveny cesty, opravovány fasády atd.”) a pouze část měla být realizovaná Potěmkinovou “technologií” (“Avšak finanční prostředky impéria byly limitované…”) ii. z popisu, co všechno, v jakém rozsahu a s jakými nároky na koordinaci by musel Potěmkin a jeho tým zařídit plyne, že by se jednalo o tak náročný logistický problém, že by se mu spíše vyplatilo udělat vše rovnou reálné; neboli falšovaní v takovém objemu by musel být velkolepý megaprojekt, pokud by to neměla být fraška a pokud by iluzi neměla prohlédnout nejen carevna, ale i její početný zahraniční doprovod (“…současně se mělo rakouskému císaři a početnému doprovodu cizích diplomatů z nejrůznějších zemí ukázat bohatství a moc Ruska…”) Za zajímavý článek dík.
313
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept