Zahraničná politika
Irak

Irackú vojenskú základňu, kde pôsobia americkí vojaci, zasiahli dve rakety


Letecká základňa Ajn al-Asad v provincii Anbár na západe Iraku sa v utorok stala terčom raketového útoku. Za posledné tri dni ide o tretí takýto útok na vojenské základne irackej armády, v ktorých pôsobia americkí vojaci alebo tzv. kontraktori z USA.


K útoku, ktorý sa odohral v utorok, došlo v čase, keď do Iraku zavítala americká vládna delegácia, poznamenala agentúra AFP.


Vo vyhlásení irackej armády sa uvádza, že vystrelené boli dve rakety typu Kaťuša, ktoré zasiahli nepoužívaný dvor leteckej základne, pričom nedošlo ani k stratám na životoch, ani k materiálnym škodám. Panarabská televízia al-Arabíja informovala, že zo základne bolo počuť výbuchy.


K podobným dvom útokom došlo v nedeľu a v pondelok, pričom ich terčom boli dve iné vojenské základne.


K zodpovednosti za žiaden z týchto útokov sa zatiaľ nikto neprihlásil.


Od nástupu Joea Bidena do úradu prezidenta USA sa v Iraku odohralo asi 30 raketových alebo bombových útokov na ciele prepojené s USA. Ich terčom boli vojenské jednotky, veľvyslanectvo či iracké konvoje prevážajúce zásoby pre zahraničné jednotky.


Základňa Ajn al-Asad sa nachádza 160 kilometrov severne od Bagdadu a je jednou z najväčších vojenských základní v Iraku, v ktorej dislokované americké jednotky. Terčom podobných útokov bola už aj v minulosti. Washington za ne obviňuje proiránske skupiny pôsobiace v Iraku.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586717-iracku-vojensku-zakladnu-kde-posobia-americki-vojaci-zasiahli-dve-rakety/


**Irackú vojenskú základňu, kde pôsobia americkí vojaci, zasiahli dve rakety ** Letecká základňa Ajn al-Asad v provincii Anbár na západe Iraku sa v utorok stala terčom raketového útoku. Za posledné tri dni ide o tretí takýto útok na vojenské základne irackej armády, v ktorých pôsobia americkí vojaci alebo tzv. kontraktori z USA. K útoku, ktorý sa odohral v utorok, došlo v čase, keď do Iraku zavítala americká vládna delegácia, poznamenala agentúra AFP. Vo vyhlásení irackej armády sa uvádza, že vystrelené boli dve rakety typu Kaťuša, ktoré zasiahli nepoužívaný dvor leteckej základne, pričom nedošlo ani k stratám na životoch, ani k materiálnym škodám. Panarabská televízia al-Arabíja informovala, že zo základne bolo počuť výbuchy. K podobným dvom útokom došlo v nedeľu a v pondelok, pričom ich terčom boli dve iné vojenské základne. K zodpovednosti za žiaden z týchto útokov sa zatiaľ nikto neprihlásil. Od nástupu Joea Bidena do úradu prezidenta USA sa v Iraku odohralo asi 30 raketových alebo bombových útokov na ciele prepojené s USA. Ich terčom boli vojenské jednotky, veľvyslanectvo či iracké konvoje prevážajúce zásoby pre zahraničné jednotky. Základňa Ajn al-Asad sa nachádza 160 kilometrov severne od Bagdadu a je jednou z najväčších vojenských základní v Iraku, v ktorej dislokované americké jednotky. Terčom podobných útokov bola už aj v minulosti. Washington za ne obviňuje proiránske skupiny pôsobiace v Iraku. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586717-iracku-vojensku-zakladnu-kde-posobia-americki-vojaci-zasiahli-dve-rakety/

V Bagdade sa pokúsili zavraždiž irackého premiéra
Mustafa al-Kazimi nebol zranený


K pokusu o život irackého premiéra Mustafu al-Kazimiho pomocou zamínovaného bezpilotného lietadla (UAV) došlo v nedeľu večer v Bagdade. Ako neskôr povedal sám šéf vlády, zranený nebol.


"Som v poriadku, vďaka Bohu, medzi mojimi ľuďmi a vyzývam všetkých, aby sa upokojili a udržali sa v mene Iraku," napísal na svojom Twitteri. "Zradné rakety neotrasú ani kúsok odolnosti a húževnatosti našich hrdinských bezpečnostných síl pri zachovávaní bezpečnosti ľudí."


Podľa televíznej stanice Al Hadath bolo zranených 10 členov premiérovej bezpečnostnej služby. Okrem toho rezidencia šéfa vlády utrpela materiálne škody.


Pôvodne televízny kanál Al Arabiya informoval o útoku na sídlo predsedu vlády, ktoré sa nachádza v takzvanej zelenej zóne Bagdadu, s pomocou bezpilotného lietadla naplneného výbušninami. Príslušníci irackej bezpečnosti následne túto informáciu potvrdili. "Al-Kazimi nebol zranený, je zdravý. Bezpečnostné sily prijímajú potrebné opatrenia v súvislosti s týmto neúspešným pokusom," uviedli bezpečnostné sily vo vyhlásení, z ktorého citovala iracká tlačová agentúra INA. Al Arabiya zároveň predtým informovala, že premiér sa ľahko zranil a je hospitalizovaný.


Podľa irackých médií je teraz šéf vlády na bezpečnom mieste.


V súčasnosti sú výrazne posilnené bezpečnostné opatrenia na všetkých vstupoch do „zelenej zóny“. Podľa irackých ozbrojených síl, ktorých cituje Al Hadath, "bezpečnostná situácia v zelenej zóne je stabilná a pod kontrolou".


https://tass.ru/proisshestviya/12855373


V Bagdade sa pokúsili zavraždiž irackého premiéra Mustafa al-Kazimi nebol zranený K pokusu o život irackého premiéra Mustafu al-Kazimiho pomocou zamínovaného bezpilotného lietadla (UAV) došlo v nedeľu večer v Bagdade. Ako neskôr povedal sám šéf vlády, zranený nebol. "Som v poriadku, vďaka Bohu, medzi mojimi ľuďmi a vyzývam všetkých, aby sa upokojili a udržali sa v mene Iraku," napísal na svojom Twitteri. "Zradné rakety neotrasú ani kúsok odolnosti a húževnatosti našich hrdinských bezpečnostných síl pri zachovávaní bezpečnosti ľudí." Podľa televíznej stanice Al Hadath bolo zranených 10 členov premiérovej bezpečnostnej služby. Okrem toho rezidencia šéfa vlády utrpela materiálne škody. Pôvodne televízny kanál Al Arabiya informoval o útoku na sídlo predsedu vlády, ktoré sa nachádza v takzvanej zelenej zóne Bagdadu, s pomocou bezpilotného lietadla naplneného výbušninami. Príslušníci irackej bezpečnosti následne túto informáciu potvrdili. "Al-Kazimi nebol zranený, je zdravý. Bezpečnostné sily prijímajú potrebné opatrenia v súvislosti s týmto neúspešným pokusom," uviedli bezpečnostné sily vo vyhlásení, z ktorého citovala iracká tlačová agentúra INA. Al Arabiya zároveň predtým informovala, že premiér sa ľahko zranil a je hospitalizovaný. Podľa irackých médií je teraz šéf vlády na bezpečnom mieste. V súčasnosti sú výrazne posilnené bezpečnostné opatrenia na všetkých vstupoch do „zelenej zóny“. Podľa irackých ozbrojených síl, ktorých cituje Al Hadath, "bezpečnostná situácia v zelenej zóne je stabilná a pod kontrolou". https://tass.ru/proisshestviya/12855373

USA dokončia bojovú misiu v Iraku do konca roka


Spojené štáty dokončia bojovú misiu v Iraku do konca roku 2021 a krajinu opustia v súlade s dohodami. Oznámil to hovorca Pentagonu John Kirby v písomnom vyhlásení po stretnutí amerického ministra obrany Lloyda Austina s jeho irackým náprotivkom Jumou Inad v Bahrajne.


V tlačovej správe sa uvádza, že americký generál potvrdil, že Spojené štáty zostávajú v arabskej krajine na pozvanie vlády, aby podporili iracké bezpečnostné sily a pomohli v boji proti IS (teroristická organizácia Islamský štát, v Rusku zakázaná).


Washington bude podľa neho v júli 2021 pokračovať v plnení svojich záväzkov. Austin sľúbil najmä to, že do konca roka nebudú v Iraku žiadne americké jednotky vykonávať bojové misie.


Ďalšou etapou americkej vojenskej misie budú podľa Kirbyho konzultácie, pomoc a zdieľanie spravodajských informácií s irackou armádou.


Austin zároveň už skôr uviedol, že Spojené štáty si zachovajú významnú vojenskú prítomnosť v regióne Blízkeho východu a v prípade potreby ju môžu rýchlo zvýšiť. Šéf amerického vojenského rezortu zdôraznil, že americká strana "trvá na prehĺbení multilaterálnych partnerstiev" v regióne, ktoré sú schopné čeliť vznikajúcim problémom.


https://lenta.ru/news/2021/11/20/lloyd/


**USA dokončia bojovú misiu v Iraku do konca roka** Spojené štáty dokončia bojovú misiu v Iraku do konca roku 2021 a krajinu opustia v súlade s dohodami. Oznámil to hovorca Pentagonu John Kirby v písomnom vyhlásení po stretnutí amerického ministra obrany Lloyda Austina s jeho irackým náprotivkom Jumou Inad v Bahrajne. V tlačovej správe sa uvádza, že americký generál potvrdil, že Spojené štáty zostávajú v arabskej krajine na pozvanie vlády, aby podporili iracké bezpečnostné sily a pomohli v boji proti IS (teroristická organizácia Islamský štát, v Rusku zakázaná). Washington bude podľa neho v júli 2021 pokračovať v plnení svojich záväzkov. Austin sľúbil najmä to, že do konca roka nebudú v Iraku žiadne americké jednotky vykonávať bojové misie. Ďalšou etapou americkej vojenskej misie budú podľa Kirbyho konzultácie, pomoc a zdieľanie spravodajských informácií s irackou armádou. Austin zároveň už skôr uviedol, že Spojené štáty si zachovajú významnú vojenskú prítomnosť v regióne Blízkeho východu a v prípade potreby ju môžu rýchlo zvýšiť. Šéf amerického vojenského rezortu zdôraznil, že americká strana "trvá na prehĺbení multilaterálnych partnerstiev" v regióne, ktoré sú schopné čeliť vznikajúcim problémom. https://lenta.ru/news/2021/11/20/lloyd/
404
2
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept