Zahraničná politika
G7

Ministri zahraničných vecí krajín G7 rokujú o vzťahoch s Ruskom


Ministri zahraničia krajín G7 (G7) na plenárnom zasadnutí v utorok 4. mája v Londýne budú rokovať o vzťahoch s Ruskom, Čínou a Iránom, ako aj o kríze v Mjanmarsku, situácii v Líbyi, Etiópii, Bielorusku a občianska vojna v Sýrii. Uvádza sa to vo vyhlásení britského ministerstva zahraničia, uvádza agentúra TASS.


Uvádza sa, že ministri majú v úmysle diskutovať o „prebiehajúcich nepriateľských činnostiach Ruska vrátane [uskutočňovaných] koncentráciou vojsk na hraniciach s Ukrajinou“. Okrem ministrov zahraničných vecí Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, Spojených štátov, Francúzska, Japonska a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, zástupcov Austrálie, Indie, Južnej Kórey a Južnej Afriky, ako aj generálny tajomník Združenia juhovýchodných národov Ázie Lim Jock Hoi. Stretnutie ministrov sa uskutoční po prvý raz za dva roky.


Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab 3. mája vyhodnotil možnosť „pozitívnych“ vzťahov s Ruskom. Podľa neho „sú dvere pozitívnych vzťahov [s Ruskom] a diplomacie pre nás vždy otvorené“, ale „správanie Ruska sa musí zmeniť“. Rusko je podľa neho ako jeden z piatich stálych členov Rady bezpečnosti OSN „proti základným normám medzinárodného práva“. Ako príklad uviedol Raab „balansovanie na pokraji vojny a šramotanie blízko hraníc Ukrajiny“, ako aj kybernetické útoky pripisované Moskve.


V Londýne sa v pondelok 3. mája začalo prvé osobné stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G7 po dvoch rokoch. Spojené kráľovstvo ako hostiteľská krajina už uviedlo, že táto udalosť ponúka šancu na zvýšenie vplyvu západných krajín. Počas nej sa plánuje rokovať o takých otázkach, ako je zotavenie z pandémie koronavírusov, boj proti zmene podnebia a interakcia s Čínou a Ruskom. Stretnutie G7 potrvá do 5. mája.


https://lenta.ru/news/2021/05/04/g7/


**Ministri zahraničných vecí krajín G7 rokujú o vzťahoch s Ruskom** Ministri zahraničia krajín G7 (G7) na plenárnom zasadnutí v utorok 4. mája v Londýne budú rokovať o vzťahoch s Ruskom, Čínou a Iránom, ako aj o kríze v Mjanmarsku, situácii v Líbyi, Etiópii, Bielorusku a občianska vojna v Sýrii. Uvádza sa to vo vyhlásení britského ministerstva zahraničia, uvádza agentúra TASS. Uvádza sa, že ministri majú v úmysle diskutovať o „prebiehajúcich nepriateľských činnostiach Ruska vrátane [uskutočňovaných] koncentráciou vojsk na hraniciach s Ukrajinou“. Okrem ministrov zahraničných vecí Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, Spojených štátov, Francúzska, Japonska a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, zástupcov Austrálie, Indie, Južnej Kórey a Južnej Afriky, ako aj generálny tajomník Združenia juhovýchodných národov Ázie Lim Jock Hoi. Stretnutie ministrov sa uskutoční po prvý raz za dva roky. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab 3. mája vyhodnotil možnosť „pozitívnych“ vzťahov s Ruskom. Podľa neho „sú dvere pozitívnych vzťahov [s Ruskom] a diplomacie pre nás vždy otvorené“, ale „správanie Ruska sa musí zmeniť“. Rusko je podľa neho ako jeden z piatich stálych členov Rady bezpečnosti OSN „proti základným normám medzinárodného práva“. Ako príklad uviedol Raab „balansovanie na pokraji vojny a šramotanie blízko hraníc Ukrajiny“, ako aj kybernetické útoky pripisované Moskve. V Londýne sa v pondelok 3. mája začalo prvé osobné stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G7 po dvoch rokoch. Spojené kráľovstvo ako hostiteľská krajina už uviedlo, že táto udalosť ponúka šancu na zvýšenie vplyvu západných krajín. Počas nej sa plánuje rokovať o takých otázkach, ako je zotavenie z pandémie koronavírusov, boj proti zmene podnebia a interakcia s Čínou a Ruskom. Stretnutie G7 potrvá do 5. mája. https://lenta.ru/news/2021/05/04/g7/

Skupina G7 sa vyslovila za stabilné vzťahy s Ruskom


Ministri zahraničia krajín G7 sa zároveň dohodli na posilnení kolektívnych kapacít proti Ruskej federácii


Ministri zahraničných vecí skupiny G7 sa zasadzujú za stabilný a predvídateľný vzťah s Ruskom, naďalej však budú posilňovať svoje kolektívne schopnosti tvárou v tvár údajne hroziacemu medzinárodnému poriadku v Moskve. Uvádza sa to v komuniké prijatom po výsledkoch prvého osobného stretnutia ministrov zahraničia G7 po dvoch rokoch.


"Opakujeme náš záujem o stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom," uvádza sa v komuniké. „Napriek tomu budeme naďalej posilňovať našu kolektívnu kapacitu a kapacitu našich partnerov, aby sme odradili ruské správanie, ktoré ohrozuje medzinárodný poriadok založený na pravidlách, vrátane bezpečnosti a dezinformácií v kyberpriestore,“ uvádza sa v G7.


Ministri tiež plánujú pokračovať v rokovaniach s Ruskou federáciou pri riešení regionálnych kríz.


„Budeme naďalej spolupracovať s Ruskom na riešení regionálnych kríz a globálnych otázok spoločného záujmu, ako sú zmena podnebia, kontrola zbraní, odzbrojenie a nešírenie zbraní; mierový, udržateľný hospodársky rozvoj a ochrana životného prostredia v Arktíde,“ uvádza sa vo vyhlásení. ...


Transparentnosť vojenských činností


Ministri zahraničných vecí Skupiny siedmich ďalej vyzvali Ruskú federáciu, aby dodržiavala záväzky OBSE týkajúce sa transparentnosti vojenských aktivít.


Ministri opätovne potvrdili svoju podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny „v rámci medzinárodne uznaných hraníc vrátane teritoriálnych vôd“. „Vyzývame Rusko, aby dodržiavalo svoje záväzky a zásady OBSE týkajúce sa transparentnosti vojenských aktivít a [pohybu] síl vrátane urovnania obáv podľa kapitoly 3 Viedenského dokumentu,“ uvádza sa v texte. Stiahlo jednotky a prijalo potrebné opatrenia na zníženie napätia. ““


Ministri zahraničia tiež vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad blokovaním prístupu k časti Čierneho mora. Vyhlásenie zároveň potvrdzuje údajne „diplomatický a zdržanlivý prístup Ukrajiny“ v tejto situácii.


Západné krajiny v posledných týždňoch opakovane vyjadrili znepokojenie nad vyhláseniami ukrajinskej armády o hromadení ruských síl pozdĺž hraníc s Ukrajinou. Ako uviedol tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov, pohyb ruských vojsk cez územie Ruska by nemal obťažovať ďalšie štáty, pretože ich nijako neohrozuje.


Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa 22. apríla rozhodol dokončiť overovacie činnosti v južných a západných vojenských obvodoch, pretože všetky ciele boli splnené. Minister stanovil úlohu pre generálny štáb Ozbrojených síl RF, veliteľa vojenských obvodov a vzdušných síl „naplánovať a začať 23. apríla návrat vojsk do miest ich stáleho nasadenia, vykonať podrobnú analýzu a zhrnúť výsledky kontroly prekvapenia vojakov. Šojgu nariadil do 1. mája návrat na miesta stáleho nasadenia vojakov, ktorí sa podieľali na cvičeniach na juhu Ruska.


Podľa bulletinu Riaditeľstva pre navigáciu a oceánografiu Ministerstva obrany Ruskej federácie bude od 24. apríla do 31. októbra preplávať zahraničné vojnové lode a ďalšie štátne plavidlá vo viacerých čiernomorských regiónoch v pásme teritoriálnych vôd Ruska. je pozastavený. V dokumente nie je uvedené, z akého dôvodu a v záujme ktorého oddelenia sú označené oblasti uzavreté.


Situácia s Navaľným a zhoršenie diplomatických vzťahov


Ministri zahraničia G7 zároveň vyjadrili „úplnú solidaritu so všetkými partnermi“, ktorí údajne trpeli konaním ruských spravodajských služieb, a sľúbili, že na ne budú reagovať „s neotrasiteľným odhodlaním“. Skupina siedmich „s poľutovaním konštatuje zhoršenie vzťahov Ruska so západnými krajinami“ a v tejto súvislosti zdôrazňuje, že Viedenský dohovor o diplomatických stykoch zostáva „základným východiskom diplomatických vzťahov medzi krajinami“.


Účastníci stretnutia sa v súvislosti s témou ľudských práv v Rusku vyjadrili, že sú „naďalej hlboko znepokojení“ stavom ľudských práv v Ruskej federácii a údajným útlakom „opozície, ochrancov ľudských práv, nezávislej občianskej spoločnosti a médií. „


G7 tiež nastolila tému údajnej otravy odsúdeného Alexeja Navaľného a vyzvala na vyšetrovanie.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11311999


Skupina G7 sa vyslovila za stabilné vzťahy s Ruskom --------------------------------------------------- Ministri zahraničia krajín G7 sa zároveň dohodli na posilnení kolektívnych kapacít proti Ruskej federácii Ministri zahraničných vecí skupiny G7 sa zasadzujú za stabilný a predvídateľný vzťah s Ruskom, naďalej však budú posilňovať svoje kolektívne schopnosti tvárou v tvár údajne hroziacemu medzinárodnému poriadku v Moskve. Uvádza sa to v komuniké prijatom po výsledkoch prvého osobného stretnutia ministrov zahraničia G7 po dvoch rokoch. "Opakujeme náš záujem o stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom," uvádza sa v komuniké. „Napriek tomu budeme naďalej posilňovať našu kolektívnu kapacitu a kapacitu našich partnerov, aby sme odradili ruské správanie, ktoré ohrozuje medzinárodný poriadok založený na pravidlách, vrátane bezpečnosti a dezinformácií v kyberpriestore,“ uvádza sa v G7. Ministri tiež plánujú pokračovať v rokovaniach s Ruskou federáciou pri riešení regionálnych kríz. „Budeme naďalej spolupracovať s Ruskom na riešení regionálnych kríz a globálnych otázok spoločného záujmu, ako sú zmena podnebia, kontrola zbraní, odzbrojenie a nešírenie zbraní; mierový, udržateľný hospodársky rozvoj a ochrana životného prostredia v Arktíde,“ uvádza sa vo vyhlásení. ... Transparentnosť vojenských činností Ministri zahraničných vecí Skupiny siedmich ďalej vyzvali Ruskú federáciu, aby dodržiavala záväzky OBSE týkajúce sa transparentnosti vojenských aktivít. Ministri opätovne potvrdili svoju podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny „v rámci medzinárodne uznaných hraníc vrátane teritoriálnych vôd“. „Vyzývame Rusko, aby dodržiavalo svoje záväzky a zásady OBSE týkajúce sa transparentnosti vojenských aktivít a [pohybu] síl vrátane urovnania obáv podľa kapitoly 3 Viedenského dokumentu,“ uvádza sa v texte. Stiahlo jednotky a prijalo potrebné opatrenia na zníženie napätia. ““ Ministri zahraničia tiež vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad blokovaním prístupu k časti Čierneho mora. Vyhlásenie zároveň potvrdzuje údajne „diplomatický a zdržanlivý prístup Ukrajiny“ v tejto situácii. Západné krajiny v posledných týždňoch opakovane vyjadrili znepokojenie nad vyhláseniami ukrajinskej armády o hromadení ruských síl pozdĺž hraníc s Ukrajinou. Ako uviedol tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov, pohyb ruských vojsk cez územie Ruska by nemal obťažovať ďalšie štáty, pretože ich nijako neohrozuje. Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa 22. apríla rozhodol dokončiť overovacie činnosti v južných a západných vojenských obvodoch, pretože všetky ciele boli splnené. Minister stanovil úlohu pre generálny štáb Ozbrojených síl RF, veliteľa vojenských obvodov a vzdušných síl „naplánovať a začať 23. apríla návrat vojsk do miest ich stáleho nasadenia, vykonať podrobnú analýzu a zhrnúť výsledky kontroly prekvapenia vojakov. Šojgu nariadil do 1. mája návrat na miesta stáleho nasadenia vojakov, ktorí sa podieľali na cvičeniach na juhu Ruska. Podľa bulletinu Riaditeľstva pre navigáciu a oceánografiu Ministerstva obrany Ruskej federácie bude od 24. apríla do 31. októbra preplávať zahraničné vojnové lode a ďalšie štátne plavidlá vo viacerých čiernomorských regiónoch v pásme teritoriálnych vôd Ruska. je pozastavený. V dokumente nie je uvedené, z akého dôvodu a v záujme ktorého oddelenia sú označené oblasti uzavreté. Situácia s Navaľným a zhoršenie diplomatických vzťahov Ministri zahraničia G7 zároveň vyjadrili „úplnú solidaritu so všetkými partnermi“, ktorí údajne trpeli konaním ruských spravodajských služieb, a sľúbili, že na ne budú reagovať „s neotrasiteľným odhodlaním“. Skupina siedmich „s poľutovaním konštatuje zhoršenie vzťahov Ruska so západnými krajinami“ a v tejto súvislosti zdôrazňuje, že Viedenský dohovor o diplomatických stykoch zostáva „základným východiskom diplomatických vzťahov medzi krajinami“. Účastníci stretnutia sa v súvislosti s témou ľudských práv v Rusku vyjadrili, že sú „naďalej hlboko znepokojení“ stavom ľudských práv v Ruskej federácii a údajným útlakom „opozície, ochrancov ľudských práv, nezávislej občianskej spoločnosti a médií. „ G7 tiež nastolila tému údajnej otravy odsúdeného Alexeja Navaľného a vyzvala na vyšetrovanie. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11311999

Tak sa mi zda ze vytycena "cervena" ciara zo strany Ruska zacina prinasat prve ovocie. Dokonca aj ministri sa stretli po 2 rokoch.


Tak sa mi zda ze vytycena "cervena" ciara zo strany Ruska zacina prinasat prve ovocie. Dokonca aj ministri sa stretli po 2 rokoch.

Kolektivní VEŠ začíná ryčet.


Kolektivní VEŠ začíná ryčet.

Ministri G7 vyzvali Bielorusko na opakovanie volieb


Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne vyzvali v stredu Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby.


Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov „prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd," píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS.


Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike.


Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv... Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín," uviedli ministri.


Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku.


V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.


Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30.000 zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.
https://www.teraz.sk/zahranicie/ministri-g7-vyzvali-bielorusko-na-opakov/546929-clanok.html?fbclid=IwAR1WsfWep_6px6y6cARI_zCzNNQ6MRZOUZEssZc7bRLWostLXEpCL9EiO1c


Ministri G7 vyzvali Bielorusko na opakovanie volieb --------------------------------------------------- Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne vyzvali v stredu Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby. Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov „prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd," píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS. Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike. Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv... Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín," uviedli ministri. Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku. V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované. Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30.000 zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter. https://www.teraz.sk/zahranicie/ministri-g7-vyzvali-bielorusko-na-opakov/546929-clanok.html?fbclid=IwAR1WsfWep_6px6y6cARI_zCzNNQ6MRZOUZEssZc7bRLWostLXEpCL9EiO1c

V Británii se setkávají na summitu G7 světoví lídři....všimli jste si, že ženy přijely v odstínech červené ( růžové) nebo bílé ( černé)? V jednom ze článků je uvedeno, že se Merkelová převlékla z rudé do modré...


https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/biden-johnson-g7-setkani-cornwall.A210611_111942_zahranicni_bur
https://www.super.cz/763085-prvni-dama-usa-vyberem-zarive-ruzove-vevodkyni-kate-nezastinila.html
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/681993/mezi-lidry-na-summit-g7-dorazila-britska-kralovna-merkelova-se-prevlekla-o-co-vsechno-jde.html


Nemůžu si pomoci, ta červená mě zajímá. Moc často se to nevidí....


V Británii se setkávají na summitu G7 světoví lídři....všimli jste si, že ženy přijely v odstínech červené ( růžové) nebo bílé ( černé)? V jednom ze článků je uvedeno, že se Merkelová převlékla z rudé do modré... https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/biden-johnson-g7-setkani-cornwall.A210611_111942_zahranicni_bur https://www.super.cz/763085-prvni-dama-usa-vyberem-zarive-ruzove-vevodkyni-kate-nezastinila.html https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/681993/mezi-lidry-na-summit-g7-dorazila-britska-kralovna-merkelova-se-prevlekla-o-co-vsechno-jde.html Nemůžu si pomoci, ta červená mě zajímá. Moc často se to nevidí....
Upravené 11. 6. 2021 o 22:00

červená

Nevěst(k)a.


[quote="pid:19612, uid:214"]červená[/quote] Nevěst(k)a.

Musíme omezit rostoucí vliv Číny, shodli se představitelé G7 na summitu
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/musime-omezit-rostouci-vliv-ciny-shodli-se-predstavitele-g7-na-summitu-40363121#seq_no=7&source=hp&dop_id=40363121&dop_ab_variant=0&dop_req_id=6FVu9AAIrcM-202106130531&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


"Omezit rostoucí vliv Číny by měla nová iniciativa ekonomicky silných západních demokracií, které se na jednání skupiny G7 v britském Cornwallu shodly na mimořádně ambiciózním plánu rozvoje infrastruktury v chudých zemích."


"Naivní" to předsevzetí představitelů států G7. Pax Americana je minulostí...


https://www.lidovky.cz/svet/cina-varuje-staty-g7-casy-kdy-globalni-rozhodnuti-diktovala-mala-skupina-zemi-jsou-davno-pryc.A210613_083553_ln_zahranici_lidr
https://colonelcassad.livejournal.com/6835566.html


Musíme omezit rostoucí vliv Číny, shodli se představitelé G7 na summitu https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/musime-omezit-rostouci-vliv-ciny-shodli-se-predstavitele-g7-na-summitu-40363121#seq_no=7&source=hp&dop_id=40363121&dop_ab_variant=0&dop_req_id=6FVu9AAIrcM-202106130531&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz "Omezit rostoucí vliv Číny by měla nová iniciativa ekonomicky silných západních demokracií, které se na jednání skupiny G7 v britském Cornwallu shodly na mimořádně ambiciózním plánu rozvoje infrastruktury v chudých zemích." "Naivní" to předsevzetí představitelů států G7. Pax Americana je minulostí... https://www.lidovky.cz/svet/cina-varuje-staty-g7-casy-kdy-globalni-rozhodnuti-diktovala-mala-skupina-zemi-jsou-davno-pryc.A210613_083553_ln_zahranici_lidr https://colonelcassad.livejournal.com/6835566.html
Upravené 13. 6. 2021 o 08:51

Ďalšie mokré sny amikov a južnej Kórei. Idú odzbrojiť KĽDR. To im už musí poriadne kvapkať na karbid.
https://www.hlavnespravy.sk/ministri-zahranicnych-veci-usa-a-korey-sa-zhodli-na-potrebe-odzbrojit-kldr/2573318


Ďalšie mokré sny amikov a južnej Kórei. Idú odzbrojiť KĽDR. To im už musí poriadne kvapkať na karbid. https://www.hlavnespravy.sk/ministri-zahranicnych-veci-usa-a-korey-sa-zhodli-na-potrebe-odzbrojit-kldr/2573318

Ďalšie mokré sny


Proč ? Pokud USA budou situací doma donuceni odstranit své atomové zbraně a armádu ze zemí a oceánů v okolí KLDR, tak to může být i realita...


[quote="pid:19811, uid:14"]Ďalšie mokré sny[/quote] Proč ? Pokud USA budou situací doma donuceni odstranit své atomové zbraně a armádu ze zemí a oceánů v okolí KLDR, tak to může být i realita...
Upravené 13. 6. 2021 o 11:31

Konflikt ohledně brexitu zničil summit G7 pro Borise Johnsona
https://blisty.cz/art/104102-konflikt-ohledne-brexitu-znicil-summit-g7-pro-borise-johnsona.html


Z diskuze k článku:
"Marek Benes dnes 13:30
Ta deklarovaná jednota Západu a zemí G7 v tváři v tvář Číně a Rusku, jež se tu ve všech pádech skloňovala, vzala rychle zasvé. Žádný jednotný Západ už neexistuje, přesto politici předstírají, že tu je, a lidé stále si namlouvají, že to je pravda. Naše neschopnost pohlédnout pravdě do očí začíná být legendátrní. S Čínou prohrajeme. Nemáme jedinou zbraň , jak vyhrát, ale klidně oslavujte, že v Pešti nebude čínská univerzita. Jako kdyby toto rozhodovalo.
Infantilizace Západu postupuje."


Konflikt ohledně brexitu zničil summit G7 pro Borise Johnsona https://blisty.cz/art/104102-konflikt-ohledne-brexitu-znicil-summit-g7-pro-borise-johnsona.html Z diskuze k článku: "Marek Benes dnes 13:30 Ta deklarovaná jednota Západu a zemí G7 v tváři v tvář Číně a Rusku, jež se tu ve všech pádech skloňovala, vzala rychle zasvé. Žádný jednotný Západ už neexistuje, přesto politici předstírají, že tu je, a lidé stále si namlouvají, že to je pravda. Naše neschopnost pohlédnout pravdě do očí začíná být legendátrní. S Čínou prohrajeme. Nemáme jedinou zbraň , jak vyhrát, ale klidně oslavujte, že v Pešti nebude čínská univerzita. Jako kdyby toto rozhodovalo. Infantilizace Západu postupuje."

Skupina G7 presadzovala stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom


Vedúci predstavitelia G7 tiež vyzvali Moskvu, aby ukončila správanie, ktoré vnímajú ako destabilizujúce


Vedúci predstavitelia Skupiny siedmich (G7) presadzujú stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom v oblastiach spoločného záujmu, ale vyzývajú Moskvu, aby ukončila správanie, ktoré považuje za destabilizujúce. Uvádza sa to v komuniké prijatom v nedeľu po výsledkoch trojdňového summitu neformálneho zjednotenia Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, USA, Francúzska a Japonska v anglickom letovisku Carbis Bay.


"Znovu potvrdzujeme náš záujem o stabilný a predvídateľný vzťah s Ruskom a budeme sa naďalej angažovať [s Ruskom] tam, kde existujú oblasti spoločného záujmu. Znovu potvrdzujeme našu výzvu, aby Rusko ukončilo svoje destabilizačné správanie <...>, vrátane zásah do demokratických systémov iných krajín, ako aj [naliehanie] na plnenie našich medzinárodných záväzkov v oblasti ľudských práv, “uvádza sa vo vyhlásení.


Skupina siedmich tiež vyzvala Rusko, aby dodržiavalo ľudské práva, a vyslovilo sa za postavenie pred súd tých, ktorí sú podľa G7 zapojení do kybernetických útokov na území Ruskej federácie. „Naliehavo vyzývame Rusko, aby naliehavo vyšetrilo a spoľahlivo vysvetlilo použitie chemických zbraní na svojom území, ukončilo systematické obťažovanie nezávislej občianskej spoločnosti a médií a identifikovalo, potlačilo a stíhalo tých, ktorí v rámci svojho ruského útoku podnikajú kybernetické útoky. hranice. za účelom vydierania perie peniaze virtuálnou menou a pácha ďalšie počítačové zločiny, “uvádza sa v 25-stranovom komuniké.


Rusko sústavne odmieta tvrdenia západných krajín, že jeho kroky sú destabilizujúce, ako aj skutočnosť, že z jeho územia sa uskutočňujú kybernetické útoky proti iným krajinám.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11638835


Lídri skupiny G7 prijímajú záverečné vyhlásenie zo samitu


Krajiny G7 vyzvali bieloruské orgány na usporiadanie nových prezidentských volieb, dohodli sa na začatí príprav na zavedenie minimálnej dane z príjmu právnických osôb vo výške 15% na globálnej úrovni a oznámili svoj zámer spolupracovať s Čínou v oblasti zmeny podnebia.


Krajiny G7 vyzvali bieloruské orgány, aby usporiadali nové „slobodné a spravodlivé“ prezidentské voľby. Uvádza sa to v komuniké prijatom v nedeľu po výsledkoch trojdňového summitu vedúcich neformálneho združenia Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, USA, Francúzska a Japonska v meste Carbis Bay.


„Vyzývame režim, aby zmenil smerovanie a plnil odporúčania nezávislej expertnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v rámci Moskovského mechanizmu, nadviazal zmysluplný dialóg so všetkými časťami spoločnosti a usiloval sa o nové slobodné a spravodlivé voľby, “25-stranový dokument.


Krajiny G7 budú spolupracovať pri stíhaní osôb zapojených do incidentu s núteným pristátím lietadla írskej leteckej spoločnosti Ryanair v Minsku, na palube ktorého bol jeden zo zakladateľov extrémistického telegramového kanálu NEXTA v Bielorusku Roman Protasevič .


"Sme hlboko znepokojení pokračujúcimi útokmi bieloruských orgánov na ľudské práva, základné slobody a medzinárodné právo, ktorých príkladom je nútené pristátie letu FR4978 a zatknutie nezávislého novinára a jeho spoločníka. Budeme spolupracovať na tom, aby sa tieto osoby dostali do zapojené do spravodlivosti. aj prostredníctvom sankcií a budeme naďalej podporovať občiansku spoločnosť, nezávislé médiá a ľudské práva v Bielorusku, “uvádza sa v 25-stranovom dokumente.


Daň z príjmu právnických osôb


Vedúci predstavitelia krajín G7 sa dohodli na začatí príprav na zavedenie minimálnej globálnej dane z príjmu právnických osôb vo výške 15%.


"Potrebujeme spravodlivý daňový systém na celom svete. Teraz budeme pokračovať v našej diskusii, aby sme dosiahli konsenzus o globálnej dohode o vyváženom riešení [na pridelenie] daňových práv a ambicióznej globálnej minimálnej [právnickej] dani vo výške 15%," " vyhlásenie.


Dokument zdôrazňuje, že o tejto iniciatíve sa bude ďalej diskutovať vo formátoch ako G20 a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. „Očakávame, že dôjde k dohode na júlovom stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk štátov G20,“ píše sa v dokumente.


„Urobíme tak významný krok k vytvoreniu daňového systému zodpovedajúceho 21.storočiu a budeme schopní zvrátiť 40-ročný závod na daňové dno,“ píše sa v dokumente. Z toho vyplýva tendencia znižovať dane zo ziskov spoločností ako súčasť konkurencie medzi krajinami sveta s cieľom ponúknuť nadnárodným spoločnostiam najvýnosnejšie daňové systémy.


„Rozdelenie daňových práv“ v dokumente znamená ďalší nový koncept zdaňovania nadnárodných spoločností vrátane digitálnych spoločností, ktorý spočíva v tom, že takáto spoločnosť musí platiť iba časť daní v krajine alebo na území, kde sa nachádza jej ústredie, a odchodné v krajinách, kde pôsobí. Komunikácia G7 zatiaľ neposkytuje žiadne údaje o tom, ako je možné tieto dane rozdeliť.


Situácia v Mjanmarsku


Skupina G7 žiada mjanmarskú armádu, ktorá sa po prevrate dostala k moci, aby ukončila násilie a prepustila osoby zadržané počas protestov.


"Najsilnejšie odsudzujeme vojenský puč v Mjanmarsku a násilie páchané mjanmarskými bezpečnostnými silami. Žiadame okamžité prepustenie zadržaných bez odôvodnenia. Zaväzujeme sa podporovať tých, ktorí sa pokojne zasadzujú za stabilnú a inkluzívnu demokraciu. Pripomínajúc, že ústrednú úlohu Združenia juhovýchodných národov Ázie (ASEAN), vítame päťbodový konsenzus, ktorý dosiahli jej členovia, a naliehame na jeho skoré zavedenie, “píše sa v dokumente.


Mjanmarská armáda 1. februára vyhlásila na rok výnimočný stav a odstránenie vedenia krajiny. Zástupcovia armády to vysvetlili rozsiahlymi podvodmi vo voľbách v novembri 2020. Od začiatku februára v krajine pokračujú masové protesty proti vysídleniu civilnej vlády, ktoré sú vojenskými orgánmi tvrdo potlačované. Podľa aktivistov za ľudské práva bolo v Mjanmarsku zabitých viac ako 858 demonštrantov.


Denuklearizácia Kórejského polostrova


Vedúci predstavitelia krajín G7 vyzývajú KĽDR, aby uskutočnila úplnú denuklearizáciu a obnovila dialóg s USA, ktorý strany viedli, a to aj v tejto otázke.


"Žiadame úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova a overiteľné, nezvratné opustenie nelegálnych zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) v súlade so všetkými príslušnými rezolúciami Rady bezpečnosti OSN. Vítame záväzok USA pokračovať v diplomatickom úsilí v koordinácii so všetkými partnermi a vyzvať KĽDR na interakciu a obnovenie dialógu, “píše sa v dokumente.


Vedúci predstavitelia G7 navyše vyzvali KĽDR, aby vyriešila problém dodržiavania ľudských práv a urovnala otázku unesených japonských občanov.


V júni 2018 sa v Singapure konal vôbec prvý samit USA - KĽDR, po ktorom bol prijatý spoločný dokument. Pchjongjang sa potom zaviazal denuklearizovať Kórejský polostrov výmenou za bezpečnostné záruky z Washingtonu. Vo februári 2019 sa v Hanoji uskutočnil druhý samit za účasti vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una. Na ňom sa po niekoľkých stretnutiach, vrátane stretnutí tvárou v tvár, strany nedokázali dohodnúť a nepodpísali spoločný dokument.


30.júna 2019 sa uskutočnilo tretie stretnutie Trumpa a Kim Čong-una, ktoré sa uskutočnilo v demilitarizovanej zóne na hranici KĽDR a Kórejskej republiky. 5. októbra 2019 nadviazali zástupcovia Washingtonu a Pchjongjangu kontakty na pracovnej úrovni vo Švédsku, tieto rokovania sa však skončili márne.


Spolupráca s Čínou


Vedúci predstavitelia G7 oznámili svoj zámer spolupracovať s Čínou v oblasti zmeny podnebia a ochrany biodiverzity.


"Pokiaľ ide o Čínu a hospodársku súťaž v globálnej ekonomike, budeme naďalej konzultovať naše spoločné prístupy k výzvam netrhových politík a postupov, ktoré narúšajú spravodlivé a transparentné fungovanie globálnej ekonomiky. V kontexte záväzkov každej strany v multilaterálnom systéme budeme spolupracovať v rámci COP-26 (26. konferencia strán Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o klíme), pokiaľ ide o spoločné záujmy, o spoločné globálne výzvy, najmä o zmenu podnebia a znižovanie biodiverzity. Zmena) a ďalšie multilaterálne diskusie, “píše sa v dokumente.


„Zároveň tým podporíme naše hodnoty, a to aj vyzvaním ČĽR, aby rešpektovala ľudské práva a základné slobody, najmä vo vzťahu k Sin-ťiangu a týmto právam, slobodám a vysokej miere autonómie Hongkongu, ktorý sú uvedené v spoločnom čínsko-britskom vyhlásení. a základným zákonom, “uvádza sa v komuniké.
Jadrová dohoda s Iránom


Skupina G7 podporuje obnovenie jadrovej dohody s Iránom, vyzýva však Teherán, aby zastavil vývoj svojho raketového programu.


„Vítame vecnú diskusiu medzi účastníkmi spoločného komplexného akčného plánu, najmä s USA, zameranú na návrat USA a Iránu k záväzkom vyplývajúcim z jadrovej dohody,“ uvádza sa vo vyhlásení.


Krajiny G7 tiež „naliehajú na Irán, aby zastavil všetky aktivity spojené s balistickými raketami a otázkami nešírenia jadrových zbraní, ktoré porušujú rezolúciu BR OSN 2231 a ďalšie príslušné rezolúcie“. „Odsudzujeme podporu Iránu pre bábkové sily a neštátne ozbrojené subjekty vrátane ich financovania a výcviku, ako aj šírenie [týchto síl] raketovej technológie a zbraní,“ uvádza sa v komuniké.


Od začiatku apríla sa vo Viedni konali stretnutia Spoločnej komisie pre Irán a medzinárodnej „päťky“ (Rusko, Veľká Británia, Nemecko, Čína a Francúzsko), ako aj práca na úrovni expertov v troch pracovných skupinách zameraných na riešenie praktických problémov v s cieľom pokračovať v implementácii akcií spoločného komplexného plánu pre iránsky jadrový program. To zahŕňa zrušenie sankcií Washingtonu voči Teheránu, návrat USA k dohode a splnenie jadrových záväzkov Iránu.


Olympijské hry v Tokiu


Vedúci predstavitelia skupiny G7 podporujú usporiadanie letných olympijských a paralympijských hier v Tokiu toto leto uprostred pandémie.


„Potvrdzujeme našu podporu bezpečnému usporiadaniu olympijských a paralympijských hier v Tokiu ako symbol globálnej jednoty pri prekonávaní [choroby spôsobenej koronavírusom] COVID-19,“ uvádza sa vo vyhlásení.


Japonský premiér Jošihide Suga, ktorého slová cituje agentúra Kyodo počas rozhovoru s japonskými novinármi po samite, zasa uviedol, že „prezentoval informácie o bezpečnosti na súťažiach a dôkladnej kontrole šírenia infekcií“. "Dostali sme veľmi silnú podporu od všetkých vedúcich. Opätovne potvrdzujeme naše odhodlanie usporiadať hry a dosiahnuť ich úspešnosť," dodal Suga.


S podporou svojich kolegov z G7 Japonsko očakáva, že zmierni negatívny postoj svojich občanov k nadchádzajúcim hrám. Podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré sa uskutočňujú pravidelne od začiatku tohto roka, je väčšina obyvateľov Japonska (70 až 80%) za druhé odloženie alebo zrušenie olympiády kvôli situácii s koronavírusmi.


Tokijská olympiáda sa mala konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Kvôli pandémii sa súťaž posunula o rok a teraz sa bude konať od 23. júla do 8. augusta 2021. 20.marca sa organizátori konečne rozhodli usporiadať Hry bez zahraničných fanúšikov. O prijatí japonských divákov by sa malo rozhodnúť v júni, v závislosti od epidemickej situácie v krajine.


Medzitým Japonsko sľubuje, že prijme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti počas súťaže. Hovoríme o pravidelných testoch na koronavírusy pre športovcov a zamestnancov tímov, obmedzeniach počtu zahraničných delegácií, monitorovaní pohybov pomocou systému GPS, ak je to potrebné, a ďalších.


Zmena podnebia


Vedúci predstavitelia G7 označili hrozby zmeny podnebia a straty biodiverzity za bezprecedentné.


„Nebývalé hrozby zmeny podnebia a straty biodiverzity ovplyvňujú ľudí, [ekonomickú] prosperitu, bezpečnosť a prírodu,“ uvádza sa v komuniké.


„S pomocou globálnych opatrení a koordinácie by rok 2021 mal byť pre našu planétu kľúčovým rokom pri uskutočňovaní zeleného prechodu, znižovaní emisií a transformácii technológií,“ píše sa v dokumente.


„Strata biodiverzity je hrozbou pre existenciu našej planéty spolu so zmenami podnebia," dodali lídri skupiny G7. „Zaviazali sme sa pracovať na jej obnove a zachovaní."


Vedúci predstavitelia skupiny G7 sa zaviazali, že urýchlia prechod automobilového trhu z naftových a benzínových vozidiel na vozidlá s nulovým obsahom CO2.


„Zaviazali sme sa k dosiahnutiu technológií s nulovými emisiami vo všetkých druhoch dopravy, vrátane autobusov, vlakov, lodí a lietadiel," uvádza sa v dokumente. „Dohodli sme sa na urýchlení prechodu automobilového trhu od naftových a benzínových motorov k autám s nulovou hodnotou Emisie CO2. ““


Dohodli sa na dosiahnutí nulových emisií CO2 vo svojich krajinách čo najskôr, najneskôr do roku 2050. Okrem toho zdôraznili zámer krajín v 30. rokoch 20. storočia vo veľkej miere opustiť uhľovodíky v energetickom sektore. „Budeme viesť technologický prechod na nulu konzultovaním plánu Medzinárodnej energetickej agentúry a venovaním osobitnej pozornosti tým odvetviam, kde je zásah najnaliehavejší,“ uviedli vodcovia.
Parížska dohoda o klíme


G7 má v úmysle rozšíriť ročné financovanie na 100 miliárd dolárov na boj proti zmene podnebia podľa Parížskej dohody o klíme.


„Opätovne potvrdzujeme spoločný cieľ rozvinutých krajín, aby sa do roku 2025 ročne vyzbieralo 100 miliárd dolárov z verejných a súkromných zdrojov na opatrenia zamerané na prevenciu zmeny podnebia a na zabezpečenie transparentnosti ich implementácie,“ informovala agentúra Reuters. Je potrebné poznamenať, že najchudobnejšie rozvojové krajiny budú medzi hlavnými príjemcami pomoci.


Objem verejných a súkromných finančných prostriedkov, ktoré sa účastníci parížskej konferencie v roku 2015 (COP-21) zaviazali každoročne prilákať na prispôsobenie sa zmene podnebia, mal v roku 2020 dosiahnuť 100 miliárd dolárov, táto úloha však zatiaľ nebola splnená.
Koniec pandémie


Vedúci predstavitelia krajín G7 si stanovili spoločný cieľ ukončiť pandémiu koronavírusov v roku 2022.


Za týmto účelom dokument zdôrazňuje, že je potrebné prehĺbiť spoluprácu v oblasti zdravia vrátane prevencie „budúcich hrozieb pre globálnu zdravotnú bezpečnosť“ posilnením úlohy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). „Kľúčovým zameraním je boj proti pandémii. Stanovili sme spoločný cieľ ukončiť pandémiu v roku 2022,“ uvádza sa v komuniké. Tiež sa v ňom uvádza, že na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné zaočkovať 60% svetovej populácie. „Našou výzvou a prioritou je urýchliť tento proces zabezpečením prístupu k očkovacím látkam pre najchudobnejšie krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení.


Skupina G7 sa tiež zaviazala zvyšovať domácu výrobu vakcín a podporovať vývoz „vo významných pomeroch“ a „dobrovoľné licencie a výrobu bez komerčných výhod“.


Komuniké tiež zdôraznilo potrebu vedeckých investícií a inovácií s cieľom „zabezpečiť účinnosť vakcín proti rôznym variantom [koronavírusu] a vyvinúť účinnú liečbu“. Krajiny G7 by okrem toho mali „zintenzívniť úsilie o čo najväčšie vysledovanie úrovne genómovej sekvencie najmenej v 10% zo všetkých nových prípadov infekcie koronavírusom a zdieľať informácie na základe globálnej databázy“.


Táto práca bude pokračovať v rámci Skupiny dvadsiatich v sídlach OSN, WHO a Svetovej obchodnej organizácie, ako aj ďalších medzinárodných organizácií.


Krajiny G7 už počas pandémie minuli na vládnu podporu pre občanov a podniky viac ako 12 biliónov dolárov. "Aby sme znížili škody spôsobené pandémiou, poskytli sme našim občanom a podnikom bezprecedentnú pomoc, a to aj pri záchrane pracovných miest, podpore príjmu a udržaní spoločností v hladine. Táto pomoc presahuje 12 biliónov dolárov vrátane daňových opatrení a zabezpečenia likvidity," dokument hovorí ... Vedúci predstavitelia G7 potvrdili, že budú naďalej poskytovať štátnu podporu ekonomike, „avšak presun pozornosti od priamych protikrízových opatrení k stimulácii silného, ​​udržateľného, ​​vyváženého a inkluzívneho hospodárskeho rastu“. Len čo sa „obnoví rast, budeme musieť zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ uvádza sa v komuniké.
Boj proti vonkajším hrozbám a korupcii


Krajiny G7 sa zaviazali posilniť spoluprácu v boji proti zahraničným hrozbám, korupcii a dezinformáciám.


„Ďalej sa zaväzujeme: posilniť spoluprácu na ochranu demokracie, okrem iného aj posilnením mechanizmu rýchlej reakcie G7 na boj proti zahraničným hrozbám pre demokraciu vrátane dezinformácií; posilniť slobodu médií a chrániť novinárov, presadzovať slobodu náboženského vyznania alebo viery a odsúdiť rasizmus v všetkých jeho formách, odolať praxi svojvoľného zadržiavania <...>, ako aj uznať potrebu boja proti korupcii, a to aj prostredníctvom výmeny informácií o nezákonných finančných činnostiach, riešenia problému fiktívnych spoločností a tiež obmedzovania možností skrývať nezákonne získané bohatstvo, a to aj prostredníctvom investícií do nehnuteľností, “- uvádza sa v dokumente.


Mechanizmus rýchlej reakcie G7 (RRM) bol založený na 44. summite G7 v Kanade v júni 2018. RRM je fórum pre rýchlu výmenu informácií o zahraničných hrozbách medzi krajinami G7. Medzi hlavné hrozby pre demokraciu RRM vyčlení vonkajšie zasahovanie do volieb, šírenie dezinformácií a pokusy o manipuláciu verejnej mienky, porušovanie základných slobôd a ľudských práv.


V máji ministri zahraničných vecí krajín G7 oznámili, že G7 plánuje zapojiť do práce RRM „medzinárodných partnerov vrátane NATO, ako aj rozšírenie mechanizmu“ a jeho analytických schopností. Plánuje sa venovať osobitnú pozornosť hĺbkovému štúdiu otázky, aký druh činnosti v informačnom priestore možno považovať za legálnu.


Vyhlásenie zdôrazňuje, že krajiny G7 „uznávajú, že veľké krajiny a ekonomiky majú osobitnú zodpovednosť za dodržiavanie medzinárodného práva a udržiavanie medzinárodného systému založeného na pravidlách.“ Členovia skupiny G7 sú odhodlaní plniť si svoje povinnosti a vyzývajú štáty G20, OSN a medzinárodné spoločenstvo ako celok, aby učinili to isté.


Dokument zdôrazňuje, že demokratické hodnoty sú jedným zo základov úspechu skupiny G7 v meniacom sa svete a že členovia klubu „využijú moc demokracie, slobody, rovnosti, vlády zákona a dodržiavania ľudských práv“ v reakcii na hlavné výzvy, ktorým ľudstvo čelí.


„Normandský formát“

Vedúci predstavitelia G7 sa dohodli na podpore demokratických inštitúcií Ukrajiny, poukázali na dôležitosť rokovaní v „normandskom formáte“.


„Opätovne potvrdzujeme našu podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,“ uvádza sa vo vyhlásení. Vedúci predstavitelia krajín G7 okrem toho vyzvali Rusko, aby znížilo napätie a konalo v súlade s jeho medzinárodnými záväzkami, ako aj stiahlo „jednotky a vybavenie z východnej hranice Ukrajiny a Krymského polostrova“.


Dokument tiež hovorí, že vodcovia krajín G7 považujú Rusko za „stranu konfliktu, nie za sprostredkovateľa“.


„Opätovne potvrdzujeme našu podporu normandskému procesu, aby sme zabezpečili vykonávanie minských dohôd,“ uvádza sa v komuniké. Vedúci predstavitelia G7 vyzvali Rusko, „aby obnovilo dodržiavanie prímeria“.


„Opätovne potvrdzujeme naše úsilie o posilnenie ukrajinskej demokracie a inštitúcií a podporujeme ďalšie vykonávanie reforiem,“ uviedli vodcovia skupiny G7.


Po puči na Ukrajine a zosadení prezidenta Viktora Janukovyča z moci vo februári 2014 sa začali na východe krajiny masové protesty. Kyjevské orgány v reakcii na to v polovici apríla toho istého roku zahájili vojenskú operáciu na Donbase, ktorý do leta prerástol do nepriateľských bojov v plnom rozsahu s použitím ťažkých obrnených vozidiel a lietadiel. Kyjev zároveň obvinil Moskvu zo zasahovania do konfliktu na strane Donbasu. Ruská strana opakovane zdôrazňovala, že nie je stranou vnútrokrajinského konfliktu na Donbase, a neustále sa zasadzuje o úplné a prísne vykonávanie minských dohôd, ktoré podpísala ako sprostredkovateľka v procese mierového urovnania.
Situácia v Afganistane


Skupina G7 vyzýva všetky strany v Afganistane na politické urovnanie a komplexné prímerie.


„Vyzývame všetky afganské strany, aby znížili rozsah násilia a dohodli sa, že podniknú kroky, ktoré prispejú k úspešnej realizácii trvalého a komplexného prímeria a zároveň budú plne zapojené do mierového procesu,“ uvádza sa vo vyhlásení G7.


„Trvalo udržateľné inkluzívne politické urovnanie je jediný spôsob, ako dosiahnuť spravodlivý a trvalý mier v prospech všetkých Afgancov,“ sú presvedčené krajiny G7.


„Sme odhodlaní naďalej podporovať afganskú vládu pri plnení naliehavých bezpečnostných a humanitárnych potrieb krajiny a pomáhať obyvateľom Afganistanu vrátane žien, mládeže a menšín, ktoré sa zaviazali zachovávať svoje ťažko nadobudnuté práva a slobody.“ uvádza „sedem“.
Voľby v Líbyi


Skupina G7 zdôrazňuje význam usporiadania slobodných a spravodlivých volieb v Líbyi 24. decembra 2021.


„Znovu potvrdzujeme význam usporiadania slobodných, spravodlivých a inkluzívnych volieb [v Líbyi], ktoré sa majú konať 24. decembra,“ uvádza sa v komuniké. Vedúci predstavitelia G7 tiež poukázali na potrebu „úplného dodržiavania dohody o prímerí z 23. októbra“, ako aj „stiahnutia všetkých zahraničných bojovníkov a žoldnierov z Líbye“.


V Líbyi donedávna paralelne existovali dva výkonné orgány - vláda národnej dohody (GNA) Faiza Sarraja v Tripolise a dočasná vláda na východe krajiny, ktorú podporovala líbyjská národná armáda (LNA) Khalifa Haftarová a parlament. Ozbrojené formácie bojujúcich strán viedli zdĺhavé boje.


23.októbra 2020 v Ženeve podpísali členovia výboru vo formáte „päť plus päť“, ktorý zahŕňal päť vojenských pracovníkov z jednotiek PNS a LNA, dohodu o trvalom prímerí. Výsledkom bolo, že začiatkom februára, po rokovaniach sprostredkovaných OSN, bol zvolený predseda vlády zjednotenej vlády Abdel Hamid Dbeiba a traja členovia líbyjskej prezidentskej rady. Oba orgány zložili prísahu 15. marca a nastúpili do funkcie v Tripolise. Ich hlavnou úlohou bude zjednotiť rozdielne mocenské štruktúry v celej krajine, ako aj pripraviť a uskutočniť prezidentské a parlamentné voľby v Líbyi 24. decembra 2021.
Stabilita v Taiwanskom prielive


Vedúci predstavitelia skupiny G7 tiež požadujú mier a stabilitu v Taiwanskom prielive a súčasný stav v juhočínskych a východočínskych moriach.
"Opätovne potvrdzujeme dôležitosť zachovania slobodného a otvoreného indicko-tichomorského regiónu. Zdôrazňujeme význam mieru a stability v celom Taiwanskom prielive a požadujeme mierové riešenie problémov s ním spojených," uvádza sa v dokumente.


Vedúci predstavitelia G7 tiež vyjadrili znepokojenie nad situáciou vo východočínskom a juhočínskom mori. „Sme dôrazne proti akýmkoľvek jednostranným pokusom o zmenu súčasného stavu a zvýšenie napätia [v regióne],“ uvádza sa vo vyhlásení.


V spoločnom vyhlásení vedúcich predstaviteľov G7 sa bod o situácii okolo Taiwanu objavuje prvýkrát. Predtým boli slová o mieri a stabilite v Taiwanskom prielive zahrnuté do spoločného vyhlásenia zverejneného 17. apríla po rokovaniach medzi japonským premiérom Jošihidom Sugim a americkým prezidentom Joe Bidenom. Potom vodcovia Japonska a EÚ zahrnuli podobný bod do svojho májového vyhlásenia.


Taiwan je riadený vlastnou správou od roku 1949, keď zvyšky kuomintangských síl vedených Čankajšekom (1887-1975) utiekli na ostrov po tom, čo ich porazili v čínskej občianskej vojne. Odvtedy si Taiwan ponechal vlajku a niektoré ďalšie atribúty bývalej Čínskej republiky, ktoré existovali na pevnine pred nástupom komunistov k moci. Peking považuje ostrov za jednu z provincií ČĽR.
Pôvod koronavírusu


Krajiny G7 požadujú druhú fázu vyšetrovania koronavírusov vedeného Svetovou zdravotníckou organizáciou.


„Žiadame tiež včasné, transparentné a na dôkazoch založené druhé fázy vyšetrovania pôvodu COVID-19 vedené WHO,“ informovala agentúra Reuters.


Agentúra PA predtým s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adanom Ghebreyesusa uviedla, že vodcovia krajín G7 v sobotu diskutovali o príčinách koronavírusu. Ako poznamenal vedúci WHO, je potrebné „prejsť do druhej fázy, aby sa skutočne zistil jej pôvod“. Na konci mája WHO potvrdila, že experti organizácie pripravia pre jej generálneho riaditeľa návrhy na uskutočnenie druhej etapy štúdia pôvodu koronavírusu.


Vakcíny proti ochoreniu covid-19


Strany sa zaviazali, že v priebehu budúceho roka poskytnú svetu 1 miliardu dávok vakcín proti koronavírusu.


„Záväzky skupiny G7 od začiatku pandémie zahŕňajú celkovo viac ako 2 miliardy dávok vakcín, vrátane záväzkov, ktoré sme prijali [vedúci predstavitelia skupiny G7] vo februári 2021, keď sme sa naposledy stretli, a [schválili] sme tu v Carbis Bay 1 miliardu [dávok] očkovacích látok v priebehu budúceho roka, “- uvedené v texte dokumentu.


Ako sa uvádza v záverečnom komuniké skupiny G7, globálny plán sa bude realizovať distribúciou nadmerných dávok do najchudobnejších krajín a pridelením ďalších finančných prostriedkov na vývoj a distribúciu vakcín proti koronavírusom do celého sveta.


Na základe textu dokumentu sa dosiahne celkovo 1 miliarda dávok pomocou 870 miliónov dávok samotných a finančných darov prostredníctvom mechanizmu COVAX, ktorých množstvo bude zodpovedať zvyšnému objemu dávok. „Uznávajúc naliehavú potrebu urýchliť dodávky vakcínových dávok, zaviazali sme sa zdieľať najmenej 870 miliónov dávok priamo do konca budúceho roka,“ uvádza sa v dokumente. Vedúci predstavitelia skupiny G7 vysvetlili, že lieky COVID-19 sa budú distribuovať prostredníctvom mechanizmu COVAX a iniciatívy UN ACT-Accelerator (ACT-A).


Na tlačovej konferencii po samite sa predseda vlády Spojeného kráľovstva Boris Johnson rozhodol zamerať konkrétne na 1 miliardu dávok. „Som rád, že sa vodcovia [G7] tento víkend verejne zaviazali zaslať viac ako 1 miliardu dávok vakcín priamo alebo prostredníctvom COVAX, vrátane 100 miliónov [vakcín] z Veľkej Británie, do najchudobnejších krajín sveta, čo je ďalší významný očkovací krok. svet, “uviedol.


„Tu by som chcel zdôrazniť úlohu oxfordskej vakcíny AstraZeneca, najpopulárnejšej vakcíny na svete,“ dodal Johnson s tým, že viac ako pol miliardy ľudí je už chránených pred koronavírusmi vďaka vývoju a výrobe britských vakcín. Vakcína švédskej spoločnosti.
Boj proti ransomvéru


Vedúci predstavitelia krajín G7 sa dohodli, že budú spolupracovať v boji za slobodný a bezpečný kyberpriestor a budú čeliť rastúcej hrozbe ransomvéru, uvádza sa v komuniké.


"Zaväzujeme sa spolupracovať na podpore spoločného porozumenia toho, ako sa súčasné medzinárodné právo vzťahuje na kyberpriestor, a vítame prácu našich ministrov zahraničných vecí na presadzovaní tohto prístupu na pôde OSN a ďalších medzinárodných fórach. Zaväzujeme sa tiež spolupracovať na urgentnom odstránení rastúca spoločná hrozba kriminálnymi ransomwarovými vírusmi, “uvádza sa vo vyhlásení.


„Vyzývame všetky štáty, aby urgentne identifikovali a potlačili zločinecké siete vydieračov pôsobiacich v ich hraniciach a niesli za ne zodpovednosť za svoje činy,“ uvádza sa v dokumente.


Účastníci stretnutia sa tiež dohodli, že budú spolupracovať na zlepšení bezpečnosti internetu a boji proti nenávistným prejavom online pri ochrane ľudských práv a základných slobôd vrátane slobody prejavu.


„Budeme chrániť našich občanov online aj offline, vrátane ohrozených detí a zraniteľných skupín, najmä žien a dievčat,“ uvádza sa vo vyhlásení.


„Vyzývame ministrov vnútra G7, aby vytvorili dohodu o zdieľaní informácií a najlepších postupov v boji proti existujúcim a vznikajúcim formám rodovo podmieneného násilia na internete vrátane rôznych foriem obťažovania na internete,“ uvádza sa v komuniké.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11638121


**Skupina G7 presadzovala stabiln&eacute; a predv&iacute;dateľn&eacute; vzťahy s Ruskom** Ved&uacute;ci predstavitelia G7 tiež vyzvali Moskvu, aby ukončila spr&aacute;vanie, ktor&eacute; vn&iacute;maj&uacute; ako destabilizuj&uacute;ce Ved&uacute;ci predstavitelia Skupiny siedmich (G7) presadzuj&uacute; stabiln&eacute; a predv&iacute;dateľn&eacute; vzťahy s Ruskom v oblastiach spoločn&eacute;ho z&aacute;ujmu, ale vyz&yacute;vaj&uacute; Moskvu, aby ukončila spr&aacute;vanie, ktor&eacute; považuje za destabilizuj&uacute;ce. Uv&aacute;dza sa to v komunik&eacute; prijatom v nedeľu po v&yacute;sledkoch trojdňov&eacute;ho summitu neform&aacute;lneho zjednotenia Veľkej Brit&aacute;nie, Nemecka, Talianska, Kanady, USA, Franc&uacute;zska a Japonska v anglickom letovisku Carbis Bay. &quot;Znovu potvrdzujeme n&aacute;&scaron; z&aacute;ujem o stabiln&yacute; a predv&iacute;dateľn&yacute; vzťah s Ruskom a budeme sa naďalej angažovať [s Ruskom] tam, kde existuj&uacute; oblasti spoločn&eacute;ho z&aacute;ujmu. Znovu potvrdzujeme na&scaron;u v&yacute;zvu, aby Rusko ukončilo svoje destabilizačn&eacute; spr&aacute;vanie &lt;...&gt;, vr&aacute;tane z&aacute;sah do demokratick&yacute;ch syst&eacute;mov in&yacute;ch kraj&iacute;n, ako aj [naliehanie] na plnenie na&scaron;ich medzin&aacute;rodn&yacute;ch z&aacute;v&auml;zkov v oblasti ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v, &ldquo;uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Skupina siedmich tiež vyzvala Rusko, aby dodržiavalo ľudsk&eacute; pr&aacute;va, a vyslovilo sa za postavenie pred s&uacute;d t&yacute;ch, ktor&iacute; s&uacute; podľa G7 zapojen&iacute; do kybernetick&yacute;ch &uacute;tokov na &uacute;zem&iacute; Ruskej feder&aacute;cie. &bdquo;Naliehavo vyz&yacute;vame Rusko, aby naliehavo vy&scaron;etrilo a spoľahlivo vysvetlilo použitie chemick&yacute;ch zbran&iacute; na svojom &uacute;zem&iacute;, ukončilo systematick&eacute; obťažovanie nez&aacute;vislej občianskej spoločnosti a m&eacute;di&iacute; a identifikovalo, potlačilo a st&iacute;halo t&yacute;ch, ktor&iacute; v r&aacute;mci svojho rusk&eacute;ho &uacute;toku podnikaj&uacute; kybernetick&eacute; &uacute;toky. hranice. za &uacute;čelom vydierania perie peniaze virtu&aacute;lnou menou a p&aacute;cha ďal&scaron;ie poč&iacute;tačov&eacute; zločiny, &ldquo;uv&aacute;dza sa v 25-stranovom komunik&eacute;. Rusko s&uacute;stavne odmieta tvrdenia z&aacute;padn&yacute;ch kraj&iacute;n, že jeho kroky s&uacute; destabilizuj&uacute;ce, ako aj skutočnosť, že z jeho &uacute;zemia sa uskutočňuj&uacute; kybernetick&eacute; &uacute;toky proti in&yacute;m krajin&aacute;m. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11638835 **L&iacute;dri skupiny G7 prij&iacute;maj&uacute; z&aacute;verečn&eacute; vyhl&aacute;senie zo samitu** Krajiny G7 vyzvali bielorusk&eacute; org&aacute;ny na usporiadanie nov&yacute;ch prezidentsk&yacute;ch volieb, dohodli sa na začat&iacute; pr&iacute;prav na zavedenie minim&aacute;lnej dane z pr&iacute;jmu pr&aacute;vnick&yacute;ch os&ocirc;b vo v&yacute;&scaron;ke 15% na glob&aacute;lnej &uacute;rovni a ozn&aacute;mili svoj z&aacute;mer spolupracovať s Č&iacute;nou v oblasti zmeny podnebia. Krajiny G7 vyzvali bielorusk&eacute; org&aacute;ny, aby usporiadali nov&eacute; &bdquo;slobodn&eacute; a spravodliv&eacute;&ldquo; prezidentsk&eacute; voľby. Uv&aacute;dza sa to v komunik&eacute; prijatom v nedeľu po v&yacute;sledkoch trojdňov&eacute;ho summitu ved&uacute;cich neform&aacute;lneho združenia Veľkej Brit&aacute;nie, Nemecka, Talianska, Kanady, USA, Franc&uacute;zska a Japonska v meste Carbis Bay. &bdquo;Vyz&yacute;vame režim, aby zmenil smerovanie a plnil odpor&uacute;čania nez&aacute;vislej expertnej misie Organiz&aacute;cie pre bezpečnosť a spolupr&aacute;cu v Eur&oacute;pe (OBSE) v r&aacute;mci Moskovsk&eacute;ho mechanizmu, nadviazal zmyslupln&yacute; dial&oacute;g so v&scaron;etk&yacute;mi časťami spoločnosti a usiloval sa o nov&eacute; slobodn&eacute; a spravodliv&eacute; voľby, &ldquo;25-stranov&yacute; dokument. Krajiny G7 bud&uacute; spolupracovať pri st&iacute;han&iacute; os&ocirc;b zapojen&yacute;ch do incidentu s n&uacute;ten&yacute;m prist&aacute;t&iacute;m lietadla &iacute;rskej leteckej spoločnosti Ryanair v Minsku, na palube ktor&eacute;ho bol jeden zo zakladateľov extr&eacute;mistick&eacute;ho telegramov&eacute;ho kan&aacute;lu NEXTA v Bielorusku Roman Protasevič . &quot;Sme hlboko znepokojen&iacute; pokračuj&uacute;cimi &uacute;tokmi bielorusk&yacute;ch org&aacute;nov na ľudsk&eacute; pr&aacute;va, z&aacute;kladn&eacute; slobody a medzin&aacute;rodn&eacute; pr&aacute;vo, ktor&yacute;ch pr&iacute;kladom je n&uacute;ten&eacute; prist&aacute;tie letu FR4978 a zatknutie nez&aacute;visl&eacute;ho novin&aacute;ra a jeho spoločn&iacute;ka. Budeme spolupracovať na tom, aby sa tieto osoby dostali do zapojen&eacute; do spravodlivosti. aj prostredn&iacute;ctvom sankci&iacute; a budeme naďalej podporovať občiansku spoločnosť, nez&aacute;visl&eacute; m&eacute;di&aacute; a ľudsk&eacute; pr&aacute;va v Bielorusku, &ldquo;uv&aacute;dza sa v 25-stranovom dokumente. **Daň z pr&iacute;jmu pr&aacute;vnick&yacute;ch os&ocirc;b** Ved&uacute;ci predstavitelia kraj&iacute;n G7 sa dohodli na začat&iacute; pr&iacute;prav na zavedenie minim&aacute;lnej glob&aacute;lnej dane z pr&iacute;jmu pr&aacute;vnick&yacute;ch os&ocirc;b vo v&yacute;&scaron;ke 15%. &quot;Potrebujeme spravodliv&yacute; daňov&yacute; syst&eacute;m na celom svete. Teraz budeme pokračovať v na&scaron;ej diskusii, aby sme dosiahli konsenzus o glob&aacute;lnej dohode o vyv&aacute;ženom rie&scaron;en&iacute; [na pridelenie] daňov&yacute;ch pr&aacute;v a ambici&oacute;znej glob&aacute;lnej minim&aacute;lnej [pr&aacute;vnickej] dani vo v&yacute;&scaron;ke 15%,&quot; &quot; vyhl&aacute;senie. Dokument zd&ocirc;razňuje, že o tejto iniciat&iacute;ve sa bude ďalej diskutovať vo form&aacute;toch ako G20 a Organiz&aacute;cia pre hospod&aacute;rsku spolupr&aacute;cu a rozvoj. &bdquo;Očak&aacute;vame, že d&ocirc;jde k dohode na j&uacute;lovom stretnut&iacute; ministrov financi&iacute; a &scaron;&eacute;fov centr&aacute;lnych b&aacute;nk &scaron;t&aacute;tov G20,&ldquo; p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. &bdquo;Urob&iacute;me tak v&yacute;znamn&yacute; krok k vytvoreniu daňov&eacute;ho syst&eacute;mu zodpovedaj&uacute;ceho 21.storočiu a budeme schopn&iacute; zvr&aacute;tiť 40-ročn&yacute; z&aacute;vod na daňov&eacute; dno,&ldquo; p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. Z toho vypl&yacute;va tendencia znižovať dane zo ziskov spoločnost&iacute; ako s&uacute;časť konkurencie medzi krajinami sveta s cieľom pon&uacute;knuť nadn&aacute;rodn&yacute;m spoločnostiam najv&yacute;nosnej&scaron;ie daňov&eacute; syst&eacute;my. &bdquo;Rozdelenie daňov&yacute;ch pr&aacute;v&ldquo; v dokumente znamen&aacute; ďal&scaron;&iacute; nov&yacute; koncept zdaňovania nadn&aacute;rodn&yacute;ch spoločnost&iacute; vr&aacute;tane digit&aacute;lnych spoločnost&iacute;, ktor&yacute; spoč&iacute;va v tom, že tak&aacute;to spoločnosť mus&iacute; platiť iba časť dan&iacute; v krajine alebo na &uacute;zem&iacute;, kde sa nach&aacute;dza jej &uacute;stredie, a odchodn&eacute; v krajin&aacute;ch, kde p&ocirc;sob&iacute;. Komunik&aacute;cia G7 zatiaľ neposkytuje žiadne &uacute;daje o tom, ako je možn&eacute; tieto dane rozdeliť. **Situ&aacute;cia v Mjanmarsku** Skupina G7 žiada mjanmarsk&uacute; arm&aacute;du, ktor&aacute; sa po prevrate dostala k moci, aby ukončila n&aacute;silie a prepustila osoby zadržan&eacute; počas protestov. &quot;Najsilnej&scaron;ie odsudzujeme vojensk&yacute; puč v Mjanmarsku a n&aacute;silie p&aacute;chan&eacute; mjanmarsk&yacute;mi bezpečnostn&yacute;mi silami. Žiadame okamžit&eacute; prepustenie zadržan&yacute;ch bez od&ocirc;vodnenia. Zav&auml;zujeme sa podporovať t&yacute;ch, ktor&iacute; sa pokojne zasadzuj&uacute; za stabiln&uacute; a inkluz&iacute;vnu demokraciu. Pripom&iacute;naj&uacute;c, že &uacute;stredn&uacute; &uacute;lohu Združenia juhov&yacute;chodn&yacute;ch n&aacute;rodov &Aacute;zie (ASEAN), v&iacute;tame p&auml;ťbodov&yacute; konsenzus, ktor&yacute; dosiahli jej členovia, a naliehame na jeho skor&eacute; zavedenie, &ldquo;p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. Mjanmarsk&aacute; arm&aacute;da 1. febru&aacute;ra vyhl&aacute;sila na rok v&yacute;nimočn&yacute; stav a odstr&aacute;nenie vedenia krajiny. Z&aacute;stupcovia arm&aacute;dy to vysvetlili rozsiahlymi podvodmi vo voľb&aacute;ch v novembri 2020. Od začiatku febru&aacute;ra v krajine pokračuj&uacute; masov&eacute; protesty proti vys&iacute;dleniu civilnej vl&aacute;dy, ktor&eacute; s&uacute; vojensk&yacute;mi org&aacute;nmi tvrdo potlačovan&eacute;. Podľa aktivistov za ľudsk&eacute; pr&aacute;va bolo v Mjanmarsku zabit&yacute;ch viac ako 858 demon&scaron;trantov. **Denukleariz&aacute;cia K&oacute;rejsk&eacute;ho polostrova** Ved&uacute;ci predstavitelia kraj&iacute;n G7 vyz&yacute;vaj&uacute; KĽDR, aby uskutočnila &uacute;pln&uacute; denukleariz&aacute;ciu a obnovila dial&oacute;g s USA, ktor&yacute; strany viedli, a to aj v tejto ot&aacute;zke. &quot;Žiadame &uacute;pln&uacute; denukleariz&aacute;ciu K&oacute;rejsk&eacute;ho polostrova a overiteľn&eacute;, nezvratn&eacute; opustenie neleg&aacute;lnych zbran&iacute; hromadn&eacute;ho ničenia a balistick&yacute;ch rakiet v K&oacute;rejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) v s&uacute;lade so v&scaron;etk&yacute;mi pr&iacute;slu&scaron;n&yacute;mi rezol&uacute;ciami Rady bezpečnosti OSN. V&iacute;tame z&aacute;v&auml;zok USA pokračovať v diplomatickom &uacute;sil&iacute; v koordin&aacute;cii so v&scaron;etk&yacute;mi partnermi a vyzvať KĽDR na interakciu a obnovenie dial&oacute;gu, &ldquo;p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. Ved&uacute;ci predstavitelia G7 navy&scaron;e vyzvali KĽDR, aby vyrie&scaron;ila probl&eacute;m dodržiavania ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v a urovnala ot&aacute;zku unesen&yacute;ch japonsk&yacute;ch občanov. V j&uacute;ni 2018 sa v Singapure konal v&ocirc;bec prv&yacute; samit USA - KĽDR, po ktorom bol prijat&yacute; spoločn&yacute; dokument. Pchjongjang sa potom zaviazal denuklearizovať K&oacute;rejsk&yacute; polostrov v&yacute;menou za bezpečnostn&eacute; z&aacute;ruky z Washingtonu. Vo febru&aacute;ri 2019 sa v Hanoji uskutočnil druh&yacute; samit za &uacute;časti vtedaj&scaron;ieho americk&eacute;ho prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una. Na ňom sa po niekoľk&yacute;ch stretnutiach, vr&aacute;tane stretnut&iacute; tv&aacute;rou v tv&aacute;r, strany nedok&aacute;zali dohodn&uacute;ť a nepodp&iacute;sali spoločn&yacute; dokument. 30.j&uacute;na 2019 sa uskutočnilo tretie stretnutie Trumpa a Kim Čong-una, ktor&eacute; sa uskutočnilo v demilitarizovanej z&oacute;ne na hranici KĽDR a K&oacute;rejskej republiky. 5. okt&oacute;bra 2019 nadviazali z&aacute;stupcovia Washingtonu a Pchjongjangu kontakty na pracovnej &uacute;rovni vo &Scaron;v&eacute;dsku, tieto rokovania sa v&scaron;ak skončili m&aacute;rne. **Spolupr&aacute;ca s Č&iacute;nou** Ved&uacute;ci predstavitelia G7 ozn&aacute;mili svoj z&aacute;mer spolupracovať s Č&iacute;nou v oblasti zmeny podnebia a ochrany biodiverzity. &quot;Pokiaľ ide o Č&iacute;nu a hospod&aacute;rsku s&uacute;ťaž v glob&aacute;lnej ekonomike, budeme naďalej konzultovať na&scaron;e spoločn&eacute; pr&iacute;stupy k v&yacute;zvam netrhov&yacute;ch polit&iacute;k a postupov, ktor&eacute; nar&uacute;&scaron;aj&uacute; spravodliv&eacute; a transparentn&eacute; fungovanie glob&aacute;lnej ekonomiky. V kontexte z&aacute;v&auml;zkov každej strany v multilater&aacute;lnom syst&eacute;me budeme spolupracovať v r&aacute;mci COP-26 (26. konferencia str&aacute;n R&aacute;mcov&eacute;ho dohovoru Organiz&aacute;cie Spojen&yacute;ch n&aacute;rodov o kl&iacute;me), pokiaľ ide o spoločn&eacute; z&aacute;ujmy, o spoločn&eacute; glob&aacute;lne v&yacute;zvy, najm&auml; o zmenu podnebia a znižovanie biodiverzity. Zmena) a ďal&scaron;ie multilater&aacute;lne diskusie, &ldquo;p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. &bdquo;Z&aacute;roveň t&yacute;m podpor&iacute;me na&scaron;e hodnoty, a to aj vyzvan&iacute;m ČĽR, aby re&scaron;pektovala ľudsk&eacute; pr&aacute;va a z&aacute;kladn&eacute; slobody, najm&auml; vo vzťahu k Sin-ťiangu a t&yacute;mto pr&aacute;vam, slobod&aacute;m a vysokej miere auton&oacute;mie Hongkongu, ktor&yacute; s&uacute; uveden&eacute; v spoločnom č&iacute;nsko-britskom vyhl&aacute;sen&iacute;. a z&aacute;kladn&yacute;m z&aacute;konom, &ldquo;uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Jadrov&aacute; dohoda s Ir&aacute;nom Skupina G7 podporuje obnovenie jadrovej dohody s Ir&aacute;nom, vyz&yacute;va v&scaron;ak Teher&aacute;n, aby zastavil v&yacute;voj svojho raketov&eacute;ho programu. &bdquo;V&iacute;tame vecn&uacute; diskusiu medzi &uacute;častn&iacute;kmi spoločn&eacute;ho komplexn&eacute;ho akčn&eacute;ho pl&aacute;nu, najm&auml; s USA, zameran&uacute; na n&aacute;vrat USA a Ir&aacute;nu k z&aacute;v&auml;zkom vypl&yacute;vaj&uacute;cim z jadrovej dohody,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Krajiny G7 tiež &bdquo;naliehaj&uacute; na Ir&aacute;n, aby zastavil v&scaron;etky aktivity spojen&eacute; s balistick&yacute;mi raketami a ot&aacute;zkami ne&scaron;&iacute;renia jadrov&yacute;ch zbran&iacute;, ktor&eacute; poru&scaron;uj&uacute; rezol&uacute;ciu BR OSN 2231 a ďal&scaron;ie pr&iacute;slu&scaron;n&eacute; rezol&uacute;cie&ldquo;. &bdquo;Odsudzujeme podporu Ir&aacute;nu pre b&aacute;bkov&eacute; sily a ne&scaron;t&aacute;tne ozbrojen&eacute; subjekty vr&aacute;tane ich financovania a v&yacute;cviku, ako aj &scaron;&iacute;renie [t&yacute;chto s&iacute;l] raketovej technol&oacute;gie a zbran&iacute;,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Od začiatku apr&iacute;la sa vo Viedni konali stretnutia Spoločnej komisie pre Ir&aacute;n a medzin&aacute;rodnej &bdquo;p&auml;ťky&ldquo; (Rusko, Veľk&aacute; Brit&aacute;nia, Nemecko, Č&iacute;na a Franc&uacute;zsko), ako aj pr&aacute;ca na &uacute;rovni expertov v troch pracovn&yacute;ch skupin&aacute;ch zameran&yacute;ch na rie&scaron;enie praktick&yacute;ch probl&eacute;mov v s cieľom pokračovať v implement&aacute;cii akci&iacute; spoločn&eacute;ho komplexn&eacute;ho pl&aacute;nu pre ir&aacute;nsky jadrov&yacute; program. To zahŕňa zru&scaron;enie sankci&iacute; Washingtonu voči Teher&aacute;nu, n&aacute;vrat USA k dohode a splnenie jadrov&yacute;ch z&aacute;v&auml;zkov Ir&aacute;nu. **Olympijsk&eacute; hry v Tokiu** Ved&uacute;ci predstavitelia skupiny G7 podporuj&uacute; usporiadanie letn&yacute;ch olympijsk&yacute;ch a paralympijsk&yacute;ch hier v Tokiu toto leto uprostred pand&eacute;mie. &bdquo;Potvrdzujeme na&scaron;u podporu bezpečn&eacute;mu usporiadaniu olympijsk&yacute;ch a paralympijsk&yacute;ch hier v Tokiu ako symbol glob&aacute;lnej jednoty pri prekon&aacute;van&iacute; [choroby sp&ocirc;sobenej koronav&iacute;rusom] COVID-19,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Japonsk&yacute; premi&eacute;r Jo&scaron;ihide Suga, ktor&eacute;ho slov&aacute; cituje agent&uacute;ra Kyodo počas rozhovoru s japonsk&yacute;mi novin&aacute;rmi po samite, zasa uviedol, že &bdquo;prezentoval inform&aacute;cie o bezpečnosti na s&uacute;ťažiach a d&ocirc;kladnej kontrole &scaron;&iacute;renia infekci&iacute;&ldquo;. &quot;Dostali sme veľmi siln&uacute; podporu od v&scaron;etk&yacute;ch ved&uacute;cich. Op&auml;tovne potvrdzujeme na&scaron;e odhodlanie usporiadať hry a dosiahnuť ich &uacute;spe&scaron;nosť,&quot; dodal Suga. S podporou svojich kolegov z G7 Japonsko očak&aacute;va, že zmierni negat&iacute;vny postoj svojich občanov k nadch&aacute;dzaj&uacute;cim hr&aacute;m. Podľa prieskumov verejnej mienky, ktor&eacute; sa uskutočňuj&uacute; pravidelne od začiatku tohto roka, je v&auml;č&scaron;ina obyvateľov Japonska (70 až 80%) za druh&eacute; odloženie alebo zru&scaron;enie olympi&aacute;dy kv&ocirc;li situ&aacute;cii s koronav&iacute;rusmi. Tokijsk&aacute; olympi&aacute;da sa mala konať od 24. j&uacute;la do 9. augusta 2020. Kv&ocirc;li pand&eacute;mii sa s&uacute;ťaž posunula o rok a teraz sa bude konať od 23. j&uacute;la do 8. augusta 2021. 20.marca sa organiz&aacute;tori konečne rozhodli usporiadať Hry bez zahraničn&yacute;ch fan&uacute;&scaron;ikov. O prijat&iacute; japonsk&yacute;ch div&aacute;kov by sa malo rozhodn&uacute;ť v j&uacute;ni, v z&aacute;vislosti od epidemickej situ&aacute;cie v krajine. Medzit&yacute;m Japonsko sľubuje, že prijme v&scaron;etky potrebn&eacute; opatrenia na zaistenie bezpečnosti počas s&uacute;ťaže. Hovor&iacute;me o pravideln&yacute;ch testoch na koronav&iacute;rusy pre &scaron;portovcov a zamestnancov t&iacute;mov, obmedzeniach počtu zahraničn&yacute;ch deleg&aacute;ci&iacute;, monitorovan&iacute; pohybov pomocou syst&eacute;mu GPS, ak je to potrebn&eacute;, a ďal&scaron;&iacute;ch. **Zmena podnebia** Ved&uacute;ci predstavitelia G7 označili hrozby zmeny podnebia a straty biodiverzity za bezprecedentn&eacute;. &bdquo;Neb&yacute;val&eacute; hrozby zmeny podnebia a straty biodiverzity ovplyvňuj&uacute; ľud&iacute;, [ekonomick&uacute;] prosperitu, bezpečnosť a pr&iacute;rodu,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. &bdquo;S pomocou glob&aacute;lnych opatren&iacute; a koordin&aacute;cie by rok 2021 mal byť pre na&scaron;u plan&eacute;tu kľ&uacute;čov&yacute;m rokom pri uskutočňovan&iacute; zelen&eacute;ho prechodu, znižovan&iacute; emisi&iacute; a transform&aacute;cii technol&oacute;gi&iacute;,&ldquo; p&iacute;&scaron;e sa v dokumente. &bdquo;Strata biodiverzity je hrozbou pre existenciu na&scaron;ej plan&eacute;ty spolu so zmenami podnebia,&quot; dodali l&iacute;dri skupiny G7. &bdquo;Zaviazali sme sa pracovať na jej obnove a zachovan&iacute;.&quot; Ved&uacute;ci predstavitelia skupiny G7 sa zaviazali, že ur&yacute;chlia prechod automobilov&eacute;ho trhu z naftov&yacute;ch a benz&iacute;nov&yacute;ch vozidiel na vozidl&aacute; s nulov&yacute;m obsahom CO2. &bdquo;Zaviazali sme sa k dosiahnutiu technol&oacute;gi&iacute; s nulov&yacute;mi emisiami vo v&scaron;etk&yacute;ch druhoch dopravy, vr&aacute;tane autobusov, vlakov, lod&iacute; a lietadiel,&quot; uv&aacute;dza sa v dokumente. &bdquo;Dohodli sme sa na ur&yacute;chlen&iacute; prechodu automobilov&eacute;ho trhu od naftov&yacute;ch a benz&iacute;nov&yacute;ch motorov k aut&aacute;m s nulovou hodnotou Emisie CO2. &ldquo;&ldquo; Dohodli sa na dosiahnut&iacute; nulov&yacute;ch emisi&iacute; CO2 vo svojich krajin&aacute;ch čo najsk&ocirc;r, najnesk&ocirc;r do roku 2050. Okrem toho zd&ocirc;raznili z&aacute;mer kraj&iacute;n v 30. rokoch 20. storočia vo veľkej miere opustiť uhľovod&iacute;ky v energetickom sektore. &bdquo;Budeme viesť technologick&yacute; prechod na nulu konzultovan&iacute;m pl&aacute;nu Medzin&aacute;rodnej energetickej agent&uacute;ry a venovan&iacute;m osobitnej pozornosti t&yacute;m odvetviam, kde je z&aacute;sah najnaliehavej&scaron;&iacute;,&ldquo; uviedli vodcovia. Par&iacute;žska dohoda o kl&iacute;me G7 m&aacute; v &uacute;mysle roz&scaron;&iacute;riť ročn&eacute; financovanie na 100 mili&aacute;rd dol&aacute;rov na boj proti zmene podnebia podľa Par&iacute;žskej dohody o kl&iacute;me. &bdquo;Op&auml;tovne potvrdzujeme spoločn&yacute; cieľ rozvinut&yacute;ch kraj&iacute;n, aby sa do roku 2025 ročne vyzbieralo 100 mili&aacute;rd dol&aacute;rov z verejn&yacute;ch a s&uacute;kromn&yacute;ch zdrojov na opatrenia zameran&eacute; na prevenciu zmeny podnebia a na zabezpečenie transparentnosti ich implement&aacute;cie,&ldquo; informovala agent&uacute;ra Reuters. Je potrebn&eacute; poznamenať, že najchudobnej&scaron;ie rozvojov&eacute; krajiny bud&uacute; medzi hlavn&yacute;mi pr&iacute;jemcami pomoci. Objem verejn&yacute;ch a s&uacute;kromn&yacute;ch finančn&yacute;ch prostriedkov, ktor&eacute; sa &uacute;častn&iacute;ci par&iacute;žskej konferencie v roku 2015 (COP-21) zaviazali každoročne pril&aacute;kať na prisp&ocirc;sobenie sa zmene podnebia, mal v roku 2020 dosiahnuť 100 mili&aacute;rd dol&aacute;rov, t&aacute;to &uacute;loha v&scaron;ak zatiaľ nebola splnen&aacute;. Koniec pand&eacute;mie Ved&uacute;ci predstavitelia kraj&iacute;n G7 si stanovili spoločn&yacute; cieľ ukončiť pand&eacute;miu koronav&iacute;rusov v roku 2022. Za t&yacute;mto &uacute;čelom dokument zd&ocirc;razňuje, že je potrebn&eacute; prehĺbiť spolupr&aacute;cu v oblasti zdravia vr&aacute;tane prevencie &bdquo;bud&uacute;cich hrozieb pre glob&aacute;lnu zdravotn&uacute; bezpečnosť&ldquo; posilnen&iacute;m &uacute;lohy Svetovej zdravotn&iacute;ckej organiz&aacute;cie (WHO). &bdquo;Kľ&uacute;čov&yacute;m zameran&iacute;m je boj proti pand&eacute;mii. Stanovili sme spoločn&yacute; cieľ ukončiť pand&eacute;miu v roku 2022,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Tiež sa v ňom uv&aacute;dza, že na dosiahnutie tohto cieľa je potrebn&eacute; zaočkovať 60% svetovej popul&aacute;cie. &bdquo;Na&scaron;ou v&yacute;zvou a prioritou je ur&yacute;chliť tento proces zabezpečen&iacute;m pr&iacute;stupu k očkovac&iacute;m l&aacute;tkam pre najchudobnej&scaron;ie krajiny,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Skupina G7 sa tiež zaviazala zvy&scaron;ovať dom&aacute;cu v&yacute;robu vakc&iacute;n a podporovať v&yacute;voz &bdquo;vo v&yacute;znamn&yacute;ch pomeroch&ldquo; a &bdquo;dobrovoľn&eacute; licencie a v&yacute;robu bez komerčn&yacute;ch v&yacute;hod&ldquo;. Komunik&eacute; tiež zd&ocirc;raznilo potrebu vedeck&yacute;ch invest&iacute;ci&iacute; a inov&aacute;ci&iacute; s cieľom &bdquo;zabezpečiť &uacute;činnosť vakc&iacute;n proti r&ocirc;znym variantom [koronav&iacute;rusu] a vyvin&uacute;ť &uacute;činn&uacute; liečbu&ldquo;. Krajiny G7 by okrem toho mali &bdquo;zintenz&iacute;vniť &uacute;silie o čo najv&auml;č&scaron;ie vysledovanie &uacute;rovne gen&oacute;movej sekvencie najmenej v 10% zo v&scaron;etk&yacute;ch nov&yacute;ch pr&iacute;padov infekcie koronav&iacute;rusom a zdieľať inform&aacute;cie na z&aacute;klade glob&aacute;lnej datab&aacute;zy&ldquo;. T&aacute;to pr&aacute;ca bude pokračovať v r&aacute;mci Skupiny dvadsiatich v s&iacute;dlach OSN, WHO a Svetovej obchodnej organiz&aacute;cie, ako aj ďal&scaron;&iacute;ch medzin&aacute;rodn&yacute;ch organiz&aacute;ci&iacute;. Krajiny G7 už počas pand&eacute;mie minuli na vl&aacute;dnu podporu pre občanov a podniky viac ako 12 bili&oacute;nov dol&aacute;rov. &quot;Aby sme zn&iacute;žili &scaron;kody sp&ocirc;soben&eacute; pand&eacute;miou, poskytli sme na&scaron;im občanom a podnikom bezprecedentn&uacute; pomoc, a to aj pri z&aacute;chrane pracovn&yacute;ch miest, podpore pr&iacute;jmu a udržan&iacute; spoločnost&iacute; v hladine. T&aacute;to pomoc presahuje 12 bili&oacute;nov dol&aacute;rov vr&aacute;tane daňov&yacute;ch opatren&iacute; a zabezpečenia likvidity,&quot; dokument hovor&iacute; ... Ved&uacute;ci predstavitelia G7 potvrdili, že bud&uacute; naďalej poskytovať &scaron;t&aacute;tnu podporu ekonomike, &bdquo;av&scaron;ak presun pozornosti od priamych protikr&iacute;zov&yacute;ch opatren&iacute; k stimul&aacute;cii siln&eacute;ho, ​​udržateľn&eacute;ho, ​​vyv&aacute;žen&eacute;ho a inkluz&iacute;vneho hospod&aacute;rskeho rastu&ldquo;. Len čo sa &bdquo;obnov&iacute; rast, budeme musieť zabezpečiť dlhodob&uacute; udržateľnosť verejn&yacute;ch financi&iacute;,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Boj proti vonkaj&scaron;&iacute;m hrozb&aacute;m a korupcii Krajiny G7 sa zaviazali posilniť spolupr&aacute;cu v boji proti zahraničn&yacute;m hrozb&aacute;m, korupcii a dezinform&aacute;ci&aacute;m. &bdquo;Ďalej sa zav&auml;zujeme: posilniť spolupr&aacute;cu na ochranu demokracie, okrem in&eacute;ho aj posilnen&iacute;m mechanizmu r&yacute;chlej reakcie G7 na boj proti zahraničn&yacute;m hrozb&aacute;m pre demokraciu vr&aacute;tane dezinform&aacute;ci&iacute;; posilniť slobodu m&eacute;di&iacute; a chr&aacute;niť novin&aacute;rov, presadzovať slobodu n&aacute;božensk&eacute;ho vyznania alebo viery a ods&uacute;diť rasizmus v v&scaron;etk&yacute;ch jeho form&aacute;ch, odolať praxi svojvoľn&eacute;ho zadržiavania &lt;...&gt;, ako aj uznať potrebu boja proti korupcii, a to aj prostredn&iacute;ctvom v&yacute;meny inform&aacute;ci&iacute; o nez&aacute;konn&yacute;ch finančn&yacute;ch činnostiach, rie&scaron;enia probl&eacute;mu fikt&iacute;vnych spoločnost&iacute; a tiež obmedzovania možnost&iacute; skr&yacute;vať nez&aacute;konne z&iacute;skan&eacute; bohatstvo, a to aj prostredn&iacute;ctvom invest&iacute;ci&iacute; do nehnuteľnost&iacute;, &ldquo;- uv&aacute;dza sa v dokumente. Mechanizmus r&yacute;chlej reakcie G7 (RRM) bol založen&yacute; na 44. summite G7 v Kanade v j&uacute;ni 2018. RRM je f&oacute;rum pre r&yacute;chlu v&yacute;menu inform&aacute;ci&iacute; o zahraničn&yacute;ch hrozb&aacute;ch medzi krajinami G7. Medzi hlavn&eacute; hrozby pre demokraciu RRM vyčlen&iacute; vonkaj&scaron;ie zasahovanie do volieb, &scaron;&iacute;renie dezinform&aacute;ci&iacute; a pokusy o manipul&aacute;ciu verejnej mienky, poru&scaron;ovanie z&aacute;kladn&yacute;ch slob&ocirc;d a ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v. V m&aacute;ji ministri zahraničn&yacute;ch vec&iacute; kraj&iacute;n G7 ozn&aacute;mili, že G7 pl&aacute;nuje zapojiť do pr&aacute;ce RRM &bdquo;medzin&aacute;rodn&yacute;ch partnerov vr&aacute;tane NATO, ako aj roz&scaron;&iacute;renie mechanizmu&ldquo; a jeho analytick&yacute;ch schopnost&iacute;. Pl&aacute;nuje sa venovať osobitn&uacute; pozornosť hĺbkov&eacute;mu &scaron;t&uacute;diu ot&aacute;zky, ak&yacute; druh činnosti v informačnom priestore možno považovať za leg&aacute;lnu. Vyhl&aacute;senie zd&ocirc;razňuje, že krajiny G7 &bdquo;uzn&aacute;vaj&uacute;, že veľk&eacute; krajiny a ekonomiky maj&uacute; osobitn&uacute; zodpovednosť za dodržiavanie medzin&aacute;rodn&eacute;ho pr&aacute;va a udržiavanie medzin&aacute;rodn&eacute;ho syst&eacute;mu založen&eacute;ho na pravidl&aacute;ch.&ldquo; Členovia skupiny G7 s&uacute; odhodlan&iacute; plniť si svoje povinnosti a vyz&yacute;vaj&uacute; &scaron;t&aacute;ty G20, OSN a medzin&aacute;rodn&eacute; spoločenstvo ako celok, aby učinili to ist&eacute;. Dokument zd&ocirc;razňuje, že demokratick&eacute; hodnoty s&uacute; jedn&yacute;m zo z&aacute;kladov &uacute;spechu skupiny G7 v meniacom sa svete a že členovia klubu &bdquo;využij&uacute; moc demokracie, slobody, rovnosti, vl&aacute;dy z&aacute;kona a dodržiavania ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v&ldquo; v reakcii na hlavn&eacute; v&yacute;zvy, ktor&yacute;m ľudstvo čel&iacute;. **&bdquo;Normandsk&yacute; form&aacute;t&ldquo; ** Ved&uacute;ci predstavitelia G7 sa dohodli na podpore demokratick&yacute;ch in&scaron;tit&uacute;ci&iacute; Ukrajiny, pouk&aacute;zali na d&ocirc;ležitosť rokovan&iacute; v &bdquo;normandskom form&aacute;te&ldquo;. &bdquo;Op&auml;tovne potvrdzujeme na&scaron;u podporu nez&aacute;vislosti, zvrchovanosti a &uacute;zemnej celistvosti Ukrajiny v r&aacute;mci jej medzin&aacute;rodne uznan&yacute;ch hran&iacute;c,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. Ved&uacute;ci predstavitelia kraj&iacute;n G7 okrem toho vyzvali Rusko, aby zn&iacute;žilo nap&auml;tie a konalo v s&uacute;lade s jeho medzin&aacute;rodn&yacute;mi z&aacute;v&auml;zkami, ako aj stiahlo &bdquo;jednotky a vybavenie z v&yacute;chodnej hranice Ukrajiny a Krymsk&eacute;ho polostrova&ldquo;. Dokument tiež hovor&iacute;, že vodcovia kraj&iacute;n G7 považuj&uacute; Rusko za &bdquo;stranu konfliktu, nie za sprostredkovateľa&ldquo;. &bdquo;Op&auml;tovne potvrdzujeme na&scaron;u podporu normandsk&eacute;mu procesu, aby sme zabezpečili vykon&aacute;vanie minsk&yacute;ch doh&ocirc;d,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Ved&uacute;ci predstavitelia G7 vyzvali Rusko, &bdquo;aby obnovilo dodržiavanie pr&iacute;meria&ldquo;. &bdquo;Op&auml;tovne potvrdzujeme na&scaron;e &uacute;silie o posilnenie ukrajinskej demokracie a in&scaron;tit&uacute;ci&iacute; a podporujeme ďal&scaron;ie vykon&aacute;vanie reforiem,&ldquo; uviedli vodcovia skupiny G7. Po puči na Ukrajine a zosaden&iacute; prezidenta Viktora Janukovyča z moci vo febru&aacute;ri 2014 sa začali na v&yacute;chode krajiny masov&eacute; protesty. Kyjevsk&eacute; org&aacute;ny v reakcii na to v polovici apr&iacute;la toho ist&eacute;ho roku zah&aacute;jili vojensk&uacute; oper&aacute;ciu na Donbase, ktor&yacute; do leta prer&aacute;stol do nepriateľsk&yacute;ch bojov v plnom rozsahu s použit&iacute;m ťažk&yacute;ch obrnen&yacute;ch vozidiel a lietadiel. Kyjev z&aacute;roveň obvinil Moskvu zo zasahovania do konfliktu na strane Donbasu. Rusk&aacute; strana opakovane zd&ocirc;razňovala, že nie je stranou vn&uacute;trokrajinsk&eacute;ho konfliktu na Donbase, a neust&aacute;le sa zasadzuje o &uacute;pln&eacute; a pr&iacute;sne vykon&aacute;vanie minsk&yacute;ch doh&ocirc;d, ktor&eacute; podp&iacute;sala ako sprostredkovateľka v procese mierov&eacute;ho urovnania. Situ&aacute;cia v Afganistane Skupina G7 vyz&yacute;va v&scaron;etky strany v Afganistane na politick&eacute; urovnanie a komplexn&eacute; pr&iacute;merie. &bdquo;Vyz&yacute;vame v&scaron;etky afgansk&eacute; strany, aby zn&iacute;žili rozsah n&aacute;silia a dohodli sa, že podnikn&uacute; kroky, ktor&eacute; prispej&uacute; k &uacute;spe&scaron;nej realiz&aacute;cii trval&eacute;ho a komplexn&eacute;ho pr&iacute;meria a z&aacute;roveň bud&uacute; plne zapojen&eacute; do mierov&eacute;ho procesu,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute; G7. &bdquo;Trvalo udržateľn&eacute; inkluz&iacute;vne politick&eacute; urovnanie je jedin&yacute; sp&ocirc;sob, ako dosiahnuť spravodliv&yacute; a trval&yacute; mier v prospech v&scaron;etk&yacute;ch Afgancov,&ldquo; s&uacute; presvedčen&eacute; krajiny G7. &bdquo;Sme odhodlan&iacute; naďalej podporovať afgansk&uacute; vl&aacute;du pri plnen&iacute; naliehav&yacute;ch bezpečnostn&yacute;ch a humanit&aacute;rnych potrieb krajiny a pom&aacute;hať obyvateľom Afganistanu vr&aacute;tane žien, ml&aacute;deže a men&scaron;&iacute;n, ktor&eacute; sa zaviazali zachov&aacute;vať svoje ťažko nadobudnut&eacute; pr&aacute;va a slobody.&ldquo; uv&aacute;dza &bdquo;sedem&ldquo;. Voľby v L&iacute;byi Skupina G7 zd&ocirc;razňuje v&yacute;znam usporiadania slobodn&yacute;ch a spravodliv&yacute;ch volieb v L&iacute;byi 24. decembra 2021. &bdquo;Znovu potvrdzujeme v&yacute;znam usporiadania slobodn&yacute;ch, spravodliv&yacute;ch a inkluz&iacute;vnych volieb [v L&iacute;byi], ktor&eacute; sa maj&uacute; konať 24. decembra,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. Ved&uacute;ci predstavitelia G7 tiež pouk&aacute;zali na potrebu &bdquo;&uacute;pln&eacute;ho dodržiavania dohody o pr&iacute;mer&iacute; z 23. okt&oacute;bra&ldquo;, ako aj &bdquo;stiahnutia v&scaron;etk&yacute;ch zahraničn&yacute;ch bojovn&iacute;kov a žoldnierov z L&iacute;bye&ldquo;. V L&iacute;byi doned&aacute;vna paralelne existovali dva v&yacute;konn&eacute; org&aacute;ny - vl&aacute;da n&aacute;rodnej dohody (GNA) Faiza Sarraja v Tripolise a dočasn&aacute; vl&aacute;da na v&yacute;chode krajiny, ktor&uacute; podporovala l&iacute;byjsk&aacute; n&aacute;rodn&aacute; arm&aacute;da (LNA) Khalifa Haftarov&aacute; a parlament. Ozbrojen&eacute; form&aacute;cie bojuj&uacute;cich str&aacute;n viedli zdĺhav&eacute; boje. 23.okt&oacute;bra 2020 v Ženeve podp&iacute;sali členovia v&yacute;boru vo form&aacute;te &bdquo;p&auml;ť plus p&auml;ť&ldquo;, ktor&yacute; zahŕňal p&auml;ť vojensk&yacute;ch pracovn&iacute;kov z jednotiek PNS a LNA, dohodu o trvalom pr&iacute;mer&iacute;. V&yacute;sledkom bolo, že začiatkom febru&aacute;ra, po rokovaniach sprostredkovan&yacute;ch OSN, bol zvolen&yacute; predseda vl&aacute;dy zjednotenej vl&aacute;dy Abdel Hamid Dbeiba a traja členovia l&iacute;byjskej prezidentskej rady. Oba org&aacute;ny zložili pr&iacute;sahu 15. marca a nast&uacute;pili do funkcie v Tripolise. Ich hlavnou &uacute;lohou bude zjednotiť rozdielne mocensk&eacute; &scaron;trukt&uacute;ry v celej krajine, ako aj pripraviť a uskutočniť prezidentsk&eacute; a parlamentn&eacute; voľby v L&iacute;byi 24. decembra 2021. Stabilita v Taiwanskom prielive Ved&uacute;ci predstavitelia skupiny G7 tiež požaduj&uacute; mier a stabilitu v Taiwanskom prielive a s&uacute;časn&yacute; stav v juhoč&iacute;nskych a v&yacute;chodoč&iacute;nskych moriach. &quot;Op&auml;tovne potvrdzujeme d&ocirc;ležitosť zachovania slobodn&eacute;ho a otvoren&eacute;ho indicko-tichomorsk&eacute;ho regi&oacute;nu. Zd&ocirc;razňujeme v&yacute;znam mieru a stability v celom Taiwanskom prielive a požadujeme mierov&eacute; rie&scaron;enie probl&eacute;mov s n&iacute;m spojen&yacute;ch,&quot; uv&aacute;dza sa v dokumente. Ved&uacute;ci predstavitelia G7 tiež vyjadrili znepokojenie nad situ&aacute;ciou vo v&yacute;chodoč&iacute;nskom a juhoč&iacute;nskom mori. &bdquo;Sme d&ocirc;razne proti ak&yacute;mkoľvek jednostrann&yacute;m pokusom o zmenu s&uacute;časn&eacute;ho stavu a zv&yacute;&scaron;enie nap&auml;tia [v regi&oacute;ne],&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. V spoločnom vyhl&aacute;sen&iacute; ved&uacute;cich predstaviteľov G7 sa bod o situ&aacute;cii okolo Taiwanu objavuje prv&yacute;kr&aacute;t. Predt&yacute;m boli slov&aacute; o mieri a stabilite v Taiwanskom prielive zahrnut&eacute; do spoločn&eacute;ho vyhl&aacute;senia zverejnen&eacute;ho 17. apr&iacute;la po rokovaniach medzi japonsk&yacute;m premi&eacute;rom Jo&scaron;ihidom Sugim a americk&yacute;m prezidentom Joe Bidenom. Potom vodcovia Japonska a E&Uacute; zahrnuli podobn&yacute; bod do svojho m&aacute;jov&eacute;ho vyhl&aacute;senia. Taiwan je riaden&yacute; vlastnou spr&aacute;vou od roku 1949, keď zvy&scaron;ky kuomintangsk&yacute;ch s&iacute;l veden&yacute;ch Čankaj&scaron;ekom (1887-1975) utiekli na ostrov po tom, čo ich porazili v č&iacute;nskej občianskej vojne. Odvtedy si Taiwan ponechal vlajku a niektor&eacute; ďal&scaron;ie atrib&uacute;ty b&yacute;valej Č&iacute;nskej republiky, ktor&eacute; existovali na pevnine pred n&aacute;stupom komunistov k moci. Peking považuje ostrov za jednu z provinci&iacute; ČĽR. P&ocirc;vod koronav&iacute;rusu Krajiny G7 požaduj&uacute; druh&uacute; f&aacute;zu vy&scaron;etrovania koronav&iacute;rusov veden&eacute;ho Svetovou zdravotn&iacute;ckou organiz&aacute;ciou. &bdquo;Žiadame tiež včasn&eacute;, transparentn&eacute; a na d&ocirc;kazoch založen&eacute; druh&eacute; f&aacute;zy vy&scaron;etrovania p&ocirc;vodu COVID-19 veden&eacute; WHO,&ldquo; informovala agent&uacute;ra Reuters. Agent&uacute;ra PA predt&yacute;m s odvolan&iacute;m sa na vyhl&aacute;senie gener&aacute;lneho riaditeľa Svetovej zdravotn&iacute;ckej organiz&aacute;cie Tedrosa Adanom Ghebreyesusa uviedla, že vodcovia kraj&iacute;n G7 v sobotu diskutovali o pr&iacute;čin&aacute;ch koronav&iacute;rusu. Ako poznamenal ved&uacute;ci WHO, je potrebn&eacute; &bdquo;prejsť do druhej f&aacute;zy, aby sa skutočne zistil jej p&ocirc;vod&ldquo;. Na konci m&aacute;ja WHO potvrdila, že experti organiz&aacute;cie pripravia pre jej gener&aacute;lneho riaditeľa n&aacute;vrhy na uskutočnenie druhej etapy &scaron;t&uacute;dia p&ocirc;vodu koronav&iacute;rusu. **Vakc&iacute;ny proti ochoreniu covid-19** Strany sa zaviazali, že v priebehu bud&uacute;ceho roka poskytn&uacute; svetu 1 miliardu d&aacute;vok vakc&iacute;n proti koronav&iacute;rusu. &bdquo;Z&aacute;v&auml;zky skupiny G7 od začiatku pand&eacute;mie zahŕňaj&uacute; celkovo viac ako 2 miliardy d&aacute;vok vakc&iacute;n, vr&aacute;tane z&aacute;v&auml;zkov, ktor&eacute; sme prijali [ved&uacute;ci predstavitelia skupiny G7] vo febru&aacute;ri 2021, keď sme sa naposledy stretli, a [schv&aacute;lili] sme tu v Carbis Bay 1 miliardu [d&aacute;vok] očkovac&iacute;ch l&aacute;tok v priebehu bud&uacute;ceho roka, &ldquo;- uveden&eacute; v texte dokumentu. Ako sa uv&aacute;dza v z&aacute;verečnom komunik&eacute; skupiny G7, glob&aacute;lny pl&aacute;n sa bude realizovať distrib&uacute;ciou nadmern&yacute;ch d&aacute;vok do najchudobnej&scaron;&iacute;ch kraj&iacute;n a pridelen&iacute;m ďal&scaron;&iacute;ch finančn&yacute;ch prostriedkov na v&yacute;voj a distrib&uacute;ciu vakc&iacute;n proti koronav&iacute;rusom do cel&eacute;ho sveta. Na z&aacute;klade textu dokumentu sa dosiahne celkovo 1 miliarda d&aacute;vok pomocou 870 mili&oacute;nov d&aacute;vok samotn&yacute;ch a finančn&yacute;ch darov prostredn&iacute;ctvom mechanizmu COVAX, ktor&yacute;ch množstvo bude zodpovedať zvy&scaron;n&eacute;mu objemu d&aacute;vok. &bdquo;Uzn&aacute;vaj&uacute;c naliehav&uacute; potrebu ur&yacute;chliť dod&aacute;vky vakc&iacute;nov&yacute;ch d&aacute;vok, zaviazali sme sa zdieľať najmenej 870 mili&oacute;nov d&aacute;vok priamo do konca bud&uacute;ceho roka,&ldquo; uv&aacute;dza sa v dokumente. Ved&uacute;ci predstavitelia skupiny G7 vysvetlili, že lieky COVID-19 sa bud&uacute; distribuovať prostredn&iacute;ctvom mechanizmu COVAX a iniciat&iacute;vy UN ACT-Accelerator (ACT-A). Na tlačovej konferencii po samite sa predseda vl&aacute;dy Spojen&eacute;ho kr&aacute;ľovstva Boris Johnson rozhodol zamerať konkr&eacute;tne na 1 miliardu d&aacute;vok. &bdquo;Som r&aacute;d, že sa vodcovia [G7] tento v&iacute;kend verejne zaviazali zaslať viac ako 1 miliardu d&aacute;vok vakc&iacute;n priamo alebo prostredn&iacute;ctvom COVAX, vr&aacute;tane 100 mili&oacute;nov [vakc&iacute;n] z Veľkej Brit&aacute;nie, do najchudobnej&scaron;&iacute;ch kraj&iacute;n sveta, čo je ďal&scaron;&iacute; v&yacute;znamn&yacute; očkovac&iacute; krok. svet, &ldquo;uviedol. &bdquo;Tu by som chcel zd&ocirc;razniť &uacute;lohu oxfordskej vakc&iacute;ny AstraZeneca, najpopul&aacute;rnej&scaron;ej vakc&iacute;ny na svete,&ldquo; dodal Johnson s t&yacute;m, že viac ako pol miliardy ľud&iacute; je už chr&aacute;nen&yacute;ch pred koronav&iacute;rusmi vďaka v&yacute;voju a v&yacute;robe britsk&yacute;ch vakc&iacute;n. Vakc&iacute;na &scaron;v&eacute;dskej spoločnosti. Boj proti ransomv&eacute;ru Ved&uacute;ci predstavitelia kraj&iacute;n G7 sa dohodli, že bud&uacute; spolupracovať v boji za slobodn&yacute; a bezpečn&yacute; kyberpriestor a bud&uacute; čeliť rast&uacute;cej hrozbe ransomv&eacute;ru, uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. &quot;Zav&auml;zujeme sa spolupracovať na podpore spoločn&eacute;ho porozumenia toho, ako sa s&uacute;časn&eacute; medzin&aacute;rodn&eacute; pr&aacute;vo vzťahuje na kyberpriestor, a v&iacute;tame pr&aacute;cu na&scaron;ich ministrov zahraničn&yacute;ch vec&iacute; na presadzovan&iacute; tohto pr&iacute;stupu na p&ocirc;de OSN a ďal&scaron;&iacute;ch medzin&aacute;rodn&yacute;ch f&oacute;rach. Zav&auml;zujeme sa tiež spolupracovať na urgentnom odstr&aacute;nen&iacute; rast&uacute;ca spoločn&aacute; hrozba krimin&aacute;lnymi ransomwarov&yacute;mi v&iacute;rusmi, &ldquo;uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. &bdquo;Vyz&yacute;vame v&scaron;etky &scaron;t&aacute;ty, aby urgentne identifikovali a potlačili zločineck&eacute; siete vydieračov p&ocirc;sobiacich v ich hraniciach a niesli za ne zodpovednosť za svoje činy,&ldquo; uv&aacute;dza sa v dokumente. &Uacute;častn&iacute;ci stretnutia sa tiež dohodli, že bud&uacute; spolupracovať na zlep&scaron;en&iacute; bezpečnosti internetu a boji proti nen&aacute;vistn&yacute;m prejavom online pri ochrane ľudsk&yacute;ch pr&aacute;v a z&aacute;kladn&yacute;ch slob&ocirc;d vr&aacute;tane slobody prejavu. &bdquo;Budeme chr&aacute;niť na&scaron;ich občanov online aj offline, vr&aacute;tane ohrozen&yacute;ch det&iacute; a zraniteľn&yacute;ch skup&iacute;n, najm&auml; žien a dievčat,&ldquo; uv&aacute;dza sa vo vyhl&aacute;sen&iacute;. &bdquo;Vyz&yacute;vame ministrov vn&uacute;tra G7, aby vytvorili dohodu o zdieľan&iacute; inform&aacute;ci&iacute; a najlep&scaron;&iacute;ch postupov v boji proti existuj&uacute;cim a vznikaj&uacute;cim form&aacute;m rodovo podmienen&eacute;ho n&aacute;silia na internete vr&aacute;tane r&ocirc;znych foriem obťažovania na internete,&ldquo; uv&aacute;dza sa v komunik&eacute;. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11638121
Upravené 13. 6. 2021 o 19:34

Skupina siedmich tiež vyzvala Rusko, aby...


Státy G7 zřejmě ještě nepochopily, že doba, kdy se mohly vměšovat do vnitřních záležitostí Ruské federace, už skončila a že Rusko bude spolupracovat jen se státy, se kterými bude skutečně chtít.


[quote=&quot;pid:19870, uid:12&quot;]Skupina siedmich tiež vyzvala Rusko, aby...[/quote] St&aacute;ty G7 zřejmě je&scaron;tě nepochopily, že doba, kdy se mohly vmě&scaron;ovat do vnitřn&iacute;ch z&aacute;ležitost&iacute; Rusk&eacute; federace, už skončila a že Rusko bude spolupracovat jen se st&aacute;ty, se kter&yacute;mi bude skutečně cht&iacute;t.
Upravené 13. 6. 2021 o 19:32

Skupina siedmich

To prohlášení zní, jako prohlášení brouka Pytlíka.


[quote=&quot;pid:19870, uid:12&quot;]Skupina siedmich[/quote] To prohl&aacute;&scaron;en&iacute; zn&iacute;, jako prohl&aacute;&scaron;en&iacute; brouka Pytl&iacute;ka.

Dni, keď svet ovládali krajiny G7, sa skončili, tvrdí Čína


Peking odmieta predstavu, že by krajiny G7 mohli vyriešiť globálne záležitosti. Tvrdí, že rozhodovanie malého klubu bolo nahradené skutočným multilateralizmom, informuje portál RT.


Washington označil samit Skupiny G7 v Cornwalle za príležitosť na posilnenie „medzinárodného systému založeného na pravidlách“. Ide o tvrdenie, ktoré Čína spochybňuje.


„Sme presvedčení, že krajiny, veľké aj malé, silné alebo slabé, chudobné alebo bohaté, sú si rovné a že svetové záležitosti by mali byť riešené prostredníctvom konzultácií všetkých krajín. Časy, keď globálne rozhodnutia diktovala malá skupina krajín, sú už dávno preč,“ uviedol v sobotu hovorca čínskeho veľvyslanectva v Londýne.


Veľvyslanectvo poznamenalo, že jediný legitímny globálny „poriadok“ je založený na medzinárodnom práve podporovanom OSN. A nie na „takzvanom systéme a poriadku presadzovanom niekoľkými krajinami“. Peking podporuje „skutočný multilateralizmus“ založený na zásadách rovnakého zaobchádzania a spolupráce. Čína tiež odmieta „pseudomultilateralizmus“, ktorý slúži iba záujmom „malej skupiny“, dodal hovorca.


Čína obvinila Washington z „rozdúchavania konfrontácie“ tým, že sa pokúša zhromaždiť národy G7 a vytvoriť tak jednotný front proti Pekingu.


Pokusy o „zoskupovanie“ proti Pekingu nebudú úspešné, uviedlo vo štvrtok tamojšie ministerstvo zahraničia. Vyzvalo tiež na „objektívnejší a racionálnejší“ prístup k medzinárodným vzťahom.


Čína už dlho tvrdí, že vplyv Washingtonu na globálne záležitosti slabne. Čínsky štátom financovaný Global Times v úvode tohto mesiaca uviedol, že „hospodárske a politické ťažisko sveta sa presunulo na východ“.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/13/dni-ked-svet-ovladali-krajiny-g7-sa-skoncili-tvrdi-cina/


Dni, keď svet ovl&aacute;dali krajiny G7, sa skončili, tvrd&iacute; Č&iacute;na ========================================================== Peking odmieta predstavu, že by krajiny G7 mohli vyrie&scaron;iť glob&aacute;lne z&aacute;ležitosti. Tvrd&iacute;, že rozhodovanie mal&eacute;ho klubu bolo nahraden&eacute; skutočn&yacute;m multilateralizmom, informuje port&aacute;l RT. Washington označil samit Skupiny G7 v Cornwalle za pr&iacute;ležitosť na posilnenie &bdquo;medzin&aacute;rodn&eacute;ho syst&eacute;mu založen&eacute;ho na pravidl&aacute;ch&ldquo;. Ide o tvrdenie, ktor&eacute; Č&iacute;na spochybňuje. &bdquo;Sme presvedčen&iacute;, že krajiny, veľk&eacute; aj mal&eacute;, siln&eacute; alebo slab&eacute;, chudobn&eacute; alebo bohat&eacute;, s&uacute; si rovn&eacute; a že svetov&eacute; z&aacute;ležitosti by mali byť rie&scaron;en&eacute; prostredn&iacute;ctvom konzult&aacute;ci&iacute; v&scaron;etk&yacute;ch kraj&iacute;n. Časy, keď glob&aacute;lne rozhodnutia diktovala mal&aacute; skupina kraj&iacute;n, s&uacute; už d&aacute;vno preč,&ldquo; uviedol v sobotu hovorca č&iacute;nskeho veľvyslanectva v Lond&yacute;ne. Veľvyslanectvo poznamenalo, že jedin&yacute; legit&iacute;mny glob&aacute;lny &bdquo;poriadok&ldquo; je založen&yacute; na medzin&aacute;rodnom pr&aacute;ve podporovanom OSN. A nie na &bdquo;takzvanom syst&eacute;me a poriadku presadzovanom niekoľk&yacute;mi krajinami&ldquo;. Peking podporuje &bdquo;skutočn&yacute; multilateralizmus&ldquo; založen&yacute; na z&aacute;sad&aacute;ch rovnak&eacute;ho zaobch&aacute;dzania a spolupr&aacute;ce. Č&iacute;na tiež odmieta &bdquo;pseudomultilateralizmus&ldquo;, ktor&yacute; sl&uacute;ži iba z&aacute;ujmom &bdquo;malej skupiny&ldquo;, dodal hovorca. Č&iacute;na obvinila Washington z &bdquo;rozd&uacute;chavania konfront&aacute;cie&ldquo; t&yacute;m, že sa pok&uacute;&scaron;a zhromaždiť n&aacute;rody G7 a vytvoriť tak jednotn&yacute; front proti Pekingu. Pokusy o &bdquo;zoskupovanie&ldquo; proti Pekingu nebud&uacute; &uacute;spe&scaron;n&eacute;, uviedlo vo &scaron;tvrtok tamoj&scaron;ie ministerstvo zahraničia. Vyzvalo tiež na &bdquo;objekt&iacute;vnej&scaron;&iacute; a racion&aacute;lnej&scaron;&iacute;&ldquo; pr&iacute;stup k medzin&aacute;rodn&yacute;m vzťahom. Č&iacute;na už dlho tvrd&iacute;, že vplyv Washingtonu na glob&aacute;lne z&aacute;ležitosti slabne. Č&iacute;nsky &scaron;t&aacute;tom financovan&yacute; Global Times v &uacute;vode tohto mesiaca uviedol, že &bdquo;hospod&aacute;rske a politick&eacute; ťažisko sveta sa presunulo na v&yacute;chod&ldquo;. https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/13/dni-ked-svet-ovladali-krajiny-g7-sa-skoncili-tvrdi-cina/

Alžběta II. pozvala po summitu G7 Bidenovi na čaj.
Oblékla růžové šaty, Jill blankytný kostým
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/682095/alzbeta-ii-pozvala-po-summitu-g7-bidenovi-na-caj-oblekla-ruzove-saty-jill-blankytny-kostym.html
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/682035/na-summitu-g7-zaujal-kostymek-johnsonovy-vydricky-narusi-vecerni-grilovani-politika.html


Alžběta II. pozvala po summitu G7 Bidenovi na čaj. Obl&eacute;kla růžov&eacute; &scaron;aty, Jill blankytn&yacute; kost&yacute;m https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/682095/alzbeta-ii-pozvala-po-summitu-g7-bidenovi-na-caj-oblekla-ruzove-saty-jill-blankytny-kostym.html https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/682035/na-summitu-g7-zaujal-kostymek-johnsonovy-vydricky-narusi-vecerni-grilovani-politika.html

Biden si ako darček pre Johnsona dal u jednej 4-zamestnaneckej firme Bilenky Cycle Works so sídlom vo Philadelphii zhotoviť ručne vyrobený bicykeľ, ktorého výroba normálne trvá mesiace a mali to stihnúť za 3 týždne a požiadavka bola, aby bol bicykeľ modrý a aby k nemu bola aj modrá prilba


https://www.cas.sk/cl/1003185/2540983/biden-si-pripravil-darcek-pre-johnsona-dostal-bicykel-za-diskontnu-cenu


**Biden** si **ako darček pre Johnsona** dal u jednej 4-zamestnaneckej firme Bilenky Cycle Works so s&iacute;dlom vo Philadelphii **zhotoviť ručne vyroben&yacute; bicykeľ**, ktor&eacute;ho v&yacute;roba norm&aacute;lne trv&aacute; mesiace a mali to stihn&uacute;ť za 3 t&yacute;ždne a **požiadavka bola, aby bol bicykeľ modr&yacute;** a aby k nemu bola **aj modr&aacute; prilba** https://www.cas.sk/cl/1003185/2540983/biden-si-pripravil-darcek-pre-johnsona-dostal-bicykel-za-diskontnu-cenu

Dny G7 jsou dávno pryč
https://colonelcassad.livejournal.com/6840300.html


"Čínské velvyslanectví v Británii k summitu G-7 a současnému světovému řádu:


„Časy, kdy globální řešení diktuje malá skupina států, jsou dávno pryč. Věříme, že státy, velké i malé, silné nebo slabé, bohaté nebo chudé, jsou si rovné a že světové záležitosti by měly být řešeny prostřednictvím konzultací se všemi zemích.
Na světě musí existovat pouze jeden systém a jeden řád, tj. mezinárodní systém s jádrem OSN a mezinárodní řád založený na mezinárodním právu, ne takzvaný „systém“ a „řád „za kterou stojí hrstka států.“


Čína rovněž odmítla obvinění proti ní a uvedla, že nedovolí cizím státům zasahovat do jejích vnitřních záležitostí, včetně Tchaj-wanu, Hongkongu a Sin-ťiangu.


Dny G7 jsou d&aacute;vno pryč https://colonelcassad.livejournal.com/6840300.html &quot;Č&iacute;nsk&eacute; velvyslanectv&iacute; v Brit&aacute;nii k summitu G-7 a současn&eacute;mu světov&eacute;mu ř&aacute;du: &bdquo;Časy, kdy glob&aacute;ln&iacute; ře&scaron;en&iacute; diktuje mal&aacute; skupina st&aacute;tů, jsou d&aacute;vno pryč. Věř&iacute;me, že st&aacute;ty, velk&eacute; i mal&eacute;, siln&eacute; nebo slab&eacute;, bohat&eacute; nebo chud&eacute;, jsou si rovn&eacute; a že světov&eacute; z&aacute;ležitosti by měly b&yacute;t ře&scaron;eny prostřednictv&iacute;m konzultac&iacute; se v&scaron;emi zem&iacute;ch. Na světě mus&iacute; existovat pouze jeden syst&eacute;m a jeden ř&aacute;d, tj. mezin&aacute;rodn&iacute; syst&eacute;m s j&aacute;drem OSN a mezin&aacute;rodn&iacute; ř&aacute;d založen&yacute; na mezin&aacute;rodn&iacute;m pr&aacute;vu, ne takzvan&yacute; &bdquo;syst&eacute;m&ldquo; a &bdquo;ř&aacute;d &bdquo;za kterou stoj&iacute; hrstka st&aacute;tů.&ldquo; Č&iacute;na rovněž odm&iacute;tla obviněn&iacute; proti n&iacute; a uvedla, že nedovol&iacute; ciz&iacute;m st&aacute;tům zasahovat do jej&iacute;ch vnitřn&iacute;ch z&aacute;ležitost&iacute;, včetně Tchaj-wanu, Hongkongu a Sin-ťiangu.

Biden a Johnson súhlasia s usporiadaním online stretnutia lídrov G7


Podľa Bieleho domu je naplánovaný na budúci týždeň.


Americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson sa v utorok v telefonickom rozhovore dohodli, že budúci týždeň usporiadajú online summit G7 o situácii v Afganistane. Informovala o tom tlačová služba Bieleho domu.


„Dohodli sa, že budúci týždeň zorganizujú virtuálne stretnutie lídrov G7, aby prediskutovali spoločnú stratégiu a prístup,“ uvádza sa v stanovisku.


„Ocenili odvahu a profesionalitu svojho vojenského a civilného personálu, ktorý pracuje v Kábule bok po boku na evakuácii svojich občanov a občanov Afganistanu ...“ vrátane spôsobov ďalšieho poskytovania humanitárnej pomoci a podpory utečencov zo strany svetového spoločenstva. “, dodala tlačová služba Bieleho domu.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12157109


Biden a Johnson s&uacute;hlasia s usporiadan&iacute;m online stretnutia l&iacute;drov G7 Podľa Bieleho domu je napl&aacute;novan&yacute; na bud&uacute;ci t&yacute;ždeň. Americk&yacute; prezident Joe Biden a britsk&yacute; premi&eacute;r Boris Johnson sa v utorok v telefonickom rozhovore dohodli, že bud&uacute;ci t&yacute;ždeň usporiadaj&uacute; online summit G7 o situ&aacute;cii v Afganistane. Informovala o tom tlačov&aacute; služba Bieleho domu. &bdquo;Dohodli sa, že bud&uacute;ci t&yacute;ždeň zorganizuj&uacute; virtu&aacute;lne stretnutie l&iacute;drov G7, aby prediskutovali spoločn&uacute; strat&eacute;giu a pr&iacute;stup,&ldquo; uv&aacute;dza sa v stanovisku. &bdquo;Ocenili odvahu a profesionalitu svojho vojensk&eacute;ho a civiln&eacute;ho person&aacute;lu, ktor&yacute; pracuje v K&aacute;bule bok po boku na evaku&aacute;cii svojich občanov a občanov Afganistanu ...&ldquo; vr&aacute;tane sp&ocirc;sobov ďal&scaron;ieho poskytovania humanit&aacute;rnej pomoci a podpory utečencov zo strany svetov&eacute;ho spoločenstva. &ldquo;, dodala tlačov&aacute; služba Bieleho domu. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12157109
1.94k
21
10
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept