Zahraničná politika
Mexický prezident sa Mayom oficiálne ospravedlnil

Mexický prezident sa Mayom oficiálne ospravedlňuje


Mexické úrady vydali oficiálne ospravedlnenie pôvodným obyvateľom Mayov za ublíženie a diskrimináciu ich zástupcov od začiatku španielskej kolonizácie Ameriky. Zodpovedajúce vyhlásenie predniesla hlava štátu Andres Manuel Lopez Obrador. Text bol zverejnený na webovej stránke jeho správy.


Podľa vyhlásenia sa mexické úrady „v súlade s etickým imperatívom vlády, ale aj so svojím vlastným presvedčením“ ospravedlňujú obyvateľom Mayov za „hrozné zneužívanie zo strany súkromných osôb a národných i zahraničných orgánov“ počas rokov španielske dobytie Ameriky, viac ako 300 rokov kolonializmu, panstvo a dve storočia samostatnej histórie Mexika.


Mayská civilizácia dosiahla svoj rozkvet v rokoch 300 - 900 po Kr. A v čase objavenia Ameriky upadla do chátrania. Potomkami starých Mayov nie sú len moderné národy Mayov, ktoré si zachovali jazyk svojich predkov, ale aj časť hispánskeho obyvateľstva južných štátov Mexiko, Guatemala, Honduras. V súčasnosti v Mexiku a krajinách strednej Ameriky žije podľa rôznych odhadov asi 5 miliónov Mayov.


Vedci zo Španielskej rady pre národný výskum predtým dospeli k záveru, že pred 1590 rokmi bola staroveká mayská civilizácia čiastočne ovplyvnená katastrofickým výbuchom sopky Ilopango, ktorá zabila všetok život v okruhu 40 kilometrov. Dym stúpal do výšky 45 kilometrov a popol padal na plochu viac ako sedemtisíc kilometrov a dostal sa do Grónska. Polcentimetrová vrstva popola pokrývala plochu viac ako dva milióny kilometrov štvorcových.


https://lenta.ru/news/2021/05/04/maya/


Mexický prezident sa Mayom oficiálne ospravedlňuje -------------------------------------------------- Mexické úrady vydali oficiálne ospravedlnenie pôvodným obyvateľom Mayov za ublíženie a diskrimináciu ich zástupcov od začiatku španielskej kolonizácie Ameriky. Zodpovedajúce vyhlásenie predniesla hlava štátu Andres Manuel Lopez Obrador. Text bol zverejnený na webovej stránke jeho správy. Podľa vyhlásenia sa mexické úrady „v súlade s etickým imperatívom vlády, ale aj so svojím vlastným presvedčením“ ospravedlňujú obyvateľom Mayov za „hrozné zneužívanie zo strany súkromných osôb a národných i zahraničných orgánov“ počas rokov španielske dobytie Ameriky, viac ako 300 rokov kolonializmu, panstvo a dve storočia samostatnej histórie Mexika. Mayská civilizácia dosiahla svoj rozkvet v rokoch 300 - 900 po Kr. A v čase objavenia Ameriky upadla do chátrania. Potomkami starých Mayov nie sú len moderné národy Mayov, ktoré si zachovali jazyk svojich predkov, ale aj časť hispánskeho obyvateľstva južných štátov Mexiko, Guatemala, Honduras. V súčasnosti v Mexiku a krajinách strednej Ameriky žije podľa rôznych odhadov asi 5 miliónov Mayov. Vedci zo Španielskej rady pre národný výskum predtým dospeli k záveru, že pred 1590 rokmi bola staroveká mayská civilizácia čiastočne ovplyvnená katastrofickým výbuchom sopky Ilopango, ktorá zabila všetok život v okruhu 40 kilometrov. Dym stúpal do výšky 45 kilometrov a popol padal na plochu viac ako sedemtisíc kilometrov a dostal sa do Grónska. Polcentimetrová vrstva popola pokrývala plochu viac ako dva milióny kilometrov štvorcových. https://lenta.ru/news/2021/05/04/maya/
127
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept