Zdravie a záhrada
Jarní práce na zahradě

Včera jsem sázel brambory. Pokud to někoho z Vás také čeká, mám tady několik typů, jak se postarat o co nejlepší a zároveň zdravou úrodu.
Letos jsem nechal brambory naklíčit ve čtyřlitrových skleněných lahvích. Kromě klíčků se bramborám vytvořily také kořínky. To ale není to nejhlavnější. Dá se sázet klidně bez naklíčení.
Co je ale pro brambory důležité je zamezit různým chorobám. Na toto je nejlepší před výsadbou obalit je vrstvou lněného oleje. Já měl zbytek oleje, který jsem nevypotřeboval (koupil jsem ho v Makru), tak jsem brambory v oleji vymáchal.
Kdo nemá olej, stačí na záhon s brambory zasít len. I když pak při přihrabávání sazenic tu rostlinku lnu poškodíme i tak budou její zbytky uvolňovat látky, které zabrání chorobám brambor. Len můžeme vysévat průběžně. Dobré je také brambory nastýlat lněnými zbytky, ale já je nemám k dispozici.


Včera jsem sázel brambory. Pokud to někoho z Vás také čeká, mám tady několik typů, jak se postarat o co nejlepší a zároveň zdravou úrodu. Letos jsem nechal brambory naklíčit ve čtyřlitrových skleněných lahvích. Kromě klíčků se bramborám vytvořily také kořínky. To ale není to nejhlavnější. Dá se sázet klidně bez naklíčení. Co je ale pro brambory důležité je zamezit různým chorobám. Na toto je nejlepší před výsadbou obalit je vrstvou **lněného** oleje. Já měl zbytek oleje, který jsem nevypotřeboval (koupil jsem ho v Makru), tak jsem brambory v oleji vymáchal. Kdo nemá olej, stačí na záhon s brambory zasít **len**. I když pak při přihrabávání sazenic tu rostlinku lnu poškodíme i tak budou její zbytky uvolňovat látky, které zabrání chorobám brambor. Len můžeme vysévat průběžně. Dobré je také brambory nastýlat lněnými zbytky, ale já je nemám k dispozici.

Mě by zajímalo, jestli nemá někdo ověřený trik nebo způsob, jak ochránit zelené keře brambor před slimáky. Minulý rok mi listy ožrali slimáci, vždy přes noc. Dokonce jsem byl několikrát na lovu slimáků po západu Slunce a s baterkou jsem pobíhal po zahradě do 22hod. Zahradu jsem tak několikrát "vyčistil" a i tak jsem měl jenom zelené stonky u brambor. Úroda byla menší než satba. Tak jsem zvědav co letos, kdy jsem nasadil velmi rannou odrůdu brambor, aby rychle vyrostla a ty potvory nestihli tolik požrat. Jo, všiml jsem si, že cibule si slimáci nevšimli, tak možná budu kolem brambor dávat kusy nakrájené cibule. Někdo říkal pivo do talíře, že se nápijou a utopí. Nebo skořápky od slepic...ale to bych musel mít kyblů a kyblů skořápek, abych políčko obsypal nějakým pásem. Jenže za měsíc ten pás skořápek stejně rozpráším sekačkou.
No, a manželce ožrali okrasné rostliny (lupina) až na stonek. Nic takového jsem neviděl. Tam, odkud pocházím nikdy slimáci nic nesežrali,když jsem to říkal rodičům, jakou katastrofu tady mám, nechtěli věřit.


Mě by zajímalo, jestli nemá někdo ověřený trik nebo způsob, jak ochránit zelené keře brambor před slimáky. Minulý rok mi listy ožrali slimáci, vždy přes noc. Dokonce jsem byl několikrát na lovu slimáků po západu Slunce a s baterkou jsem pobíhal po zahradě do 22hod. Zahradu jsem tak několikrát "vyčistil" a i tak jsem měl jenom zelené stonky u brambor. Úroda byla menší než satba. Tak jsem zvědav co letos, kdy jsem nasadil velmi rannou odrůdu brambor, aby rychle vyrostla a ty potvory nestihli tolik požrat. Jo, všiml jsem si, že cibule si slimáci nevšimli, tak možná budu kolem brambor dávat kusy nakrájené cibule. Někdo říkal pivo do talíře, že se nápijou a utopí. Nebo skořápky od slepic...ale to bych musel mít kyblů a kyblů skořápek, abych políčko obsypal nějakým pásem. Jenže za měsíc ten pás skořápek stejně rozpráším sekačkou. No, a manželce ožrali okrasné rostliny (lupina) až na stonek. Nic takového jsem neviděl. Tam, odkud pocházím nikdy slimáci nic nesežrali,když jsem to říkal rodičům, jakou katastrofu tady mám, nechtěli věřit.

Dušan

Upravené 3. 5. 2021 o 10:38

Zdravia ti DušanBe.
Mám iba jednu radu ako na slimáky, ak myslíš tie bez ulity. Najefektívnejšie je chovať niekoľko čínskych kačíc, tie tieto slimáky veľmi obľubujú ako potravu. Sused chová a necháva ich zbierať aj po lúke za záhradami, počty slimákov dramatický poklesli.


Zdravia ti DušanBe. Mám iba jednu radu ako na slimáky, ak myslíš tie bez ulity. Najefektívnejšie je chovať niekoľko čínskych kačíc, tie tieto slimáky veľmi obľubujú ako potravu. Sused chová a necháva ich zbierať aj po lúke za záhradami, počty slimákov dramatický poklesli.

kyblů a kyblů skořápek

Nejlepší ochranou proti slimákům je kachna indický běžec. pro ni je to pochoutka. Na zahradu stačí 2, jedné by bylo smutno. Zahradu budou udržovat čistou dokonale. Všechno ostatní, kromě chemické ochrany, je neúčinné.


Co se týče skořápek od vajíček, podle mé zkušenosti to nepomáhá. Ale skořápky můžeš využít jinak. Jsou výborným hnojivem pro velkoplodá rajčata, která dost často trpí fyziologickou černou hnilobou. Není to způsobeno choroboplodnými zárodky, ale nedostatkem vápníku v půdě. Rajčata ale špatně přijímají minerální vápník, ale výborně jej přijímají ve formě citrátů. Proto je dobré nadrcené, nebo namleté skořápky (já na mletí používám starý kuchyňský mixér) nechat rozpouštět v nádobě s jablečným octem. Pak tuto směs rozředit vodou a zalévat rajčata. Skořápky sbírám celý rok a v létě je používám.
Černá hniloba u rajčat:


Indický běžec
https://www.indickybezec.com/


[quote="pid:14296, uid:137"]kyblů a kyblů skořápek[/quote] Nejlepší ochranou proti slimákům je kachna indický běžec. pro ni je to pochoutka. Na zahradu stačí 2, jedné by bylo smutno. Zahradu budou udržovat čistou dokonale. Všechno ostatní, kromě chemické ochrany, je neúčinné. Co se týče skořápek od vajíček, podle mé zkušenosti to nepomáhá. Ale skořápky můžeš využít jinak. Jsou výborným hnojivem pro velkoplodá rajčata, která dost často trpí fyziologickou černou hnilobou. Není to způsobeno choroboplodnými zárodky, ale nedostatkem vápníku v půdě. Rajčata ale špatně přijímají minerální vápník, ale výborně jej přijímají ve formě citrátů. Proto je dobré nadrcené, nebo namleté skořápky (já na mletí používám starý kuchyňský mixér) nechat rozpouštět v nádobě s jablečným octem. Pak tuto směs rozředit vodou a zalévat rajčata. Skořápky sbírám celý rok a v létě je používám. Černá hniloba u rajčat: https://www.levnepostriky.cz/i/gallery/196/026/Alternaria_tenius.jpg Indický běžec https://www.indickybezec.com/
Upravené 3. 5. 2021 o 11:02

čínskych kačíc

Nejedná se o čínské, ale indické běžce.


[quote="pid:14297, uid:14"]čínskych kačíc[/quote] Nejedná se o čínské, ale indické běžce.

Zdravia ti Rusofil.
Dobre že si ma opravil , sused ich chová a on ich označil ako čínske kačice. No ak si napísal priamo druh ešte lepšie.
Je tu jeden starý recept na vošky a polelicu na kapuste. Riedena šťava z kyslej kapusty na takú koncentráciu aby nespálila listy. Potom väčšina drobných škodcov zahynie.


Zdravia ti Rusofil. Dobre že si ma opravil , sused ich chová a on ich označil ako čínske kačice. No ak si napísal priamo druh ešte lepšie. Je tu jeden starý recept na vošky a polelicu na kapuste. Riedena šťava z kyslej kapusty na takú koncentráciu aby nespálila listy. Potom väčšina drobných škodcov zahynie.

Mě by zajímalo, jestli nemá někdo ověřený trik
ja som nasiel toto a idem to vyskusat. https://www.pomnenka-naturalis.cz/helix-tosta-6x/


[quote="pid:14296, uid:137"]Mě by zajímalo, jestli nemá někdo ověřený trik[/quote]ja som nasiel toto a idem to vyskusat. https://www.pomnenka-naturalis.cz/helix-tosta-6x/

Najefektívnejšie je chovať niekoľko čínskych kačíc


Chovať kačice kvôli slimákom je trošku prehnané. Kačky potrebujú starostlivosť, okrem toho si radi pochutnajú aj na iných veciach v záhrade (špenát, hrach, šalát).
Mne sa osvedčili granule obsahujúce fosforečnan železitý, Ferramol. Stačí ich málo nasypať na záhon a slimáky ich uprednostia pred zeleninou. Neohrozujú iné živočíchy a sú odolné voči dažďu.


[quote="pid:14297, uid:14"]Najefektívnejšie je chovať niekoľko čínskych kačíc[/quote] Chovať kačice kvôli slimákom je trošku prehnané. Kačky potrebujú starostlivosť, okrem toho si radi pochutnajú aj na iných veciach v záhrade (špenát, hrach, šalát). Mne sa osvedčili granule obsahujúce fosforečnan železitý, Ferramol. Stačí ich málo nasypať na záhon a slimáky ich uprednostia pred zeleninou. Neohrozujú iné živočíchy a sú odolné voči dažďu.
Upravené 3. 5. 2021 o 11:19

vošky a polelicu na kapuste.

Tyto plodiny pěstuji na vyvýšených záhonech. Před běláskem je chráním tak, že do záhonů zastrčím tyče a přes ně, až na zem natáhnu starou záclonu. Tím zamezím, aby na rostliny nakladli vajíčka a vyvinuly se na nich housenky. Popřípadě je ještě posypu práškem z hořčičného semínka.


[quote="pid:14302, uid:14"]vošky a polelicu na kapuste.[/quote] Tyto plodiny pěstuji na vyvýšených záhonech. Před běláskem je chráním tak, že do záhonů zastrčím tyče a přes ně, až na zem natáhnu starou záclonu. Tím zamezím, aby na rostliny nakladli vajíčka a vyvinuly se na nich housenky. Popřípadě je ještě posypu práškem z hořčičného semínka.

Běláska jsem nevviiděl 10 let, největším nepřítelem zelí kapusty apod jsou molice.


Běláska jsem nevviiděl 10 let, největším nepřítelem zelí kapusty apod jsou molice.

Běláska jsem nevviiděl 10 let

Vážně? Ve které části ČR žiješ? S molicemi jsem zatím problémy neměl. Jen s bělásky.


[quote="pid:14308, uid:402"]Běláska jsem nevviiděl 10 let[/quote] Vážně? Ve které části ČR žiješ? S molicemi jsem zatím problémy neměl. Jen s bělásky.
Upravené 3. 5. 2021 o 11:35

Chovať kačice kvôli slimákom je trošku prehnané.

Dávám video mé oblíbené zahradnice z Ivanky pri Dunaji, která má přírodní zahradu a používá indické běžce. Zkuste se na to podívat.
https://www.youtube.com/watch?v=PiJkG3JCaME&ab_channel=Bux.sk-knihy%2Cktor%C3%BDmi%C5%BEijete


[quote="pid:14305, uid:48"]Chovať kačice kvôli slimákom je trošku prehnané.[/quote] Dávám video mé oblíbené zahradnice z Ivanky pri Dunaji, která má přírodní zahradu a používá indické běžce. Zkuste se na to podívat. https://www.youtube.com/watch?v=PiJkG3JCaME&ab_channel=Bux.sk-knihy%2Cktor%C3%BDmi%C5%BEijete

Na Slimáky by som vyskúšal piliny, napílené motorovou pílou, zmiešané s vápnom. Okolo celého krumploviska by som natiahol geotextíliu (aby mi piliny neprerástla tráva) cca 30cm a následne by som ju zasypal pilinami. Geotextíliu z jednej strany len z kraja prihrnúť zemou, aby mi ju nepodliezali.


Na Slimáky by som vyskúšal piliny, napílené motorovou pílou, zmiešané s vápnom. Okolo celého krumploviska by som natiahol geotextíliu (aby mi piliny neprerástla tráva) cca 30cm a následne by som ju zasypal pilinami. Geotextíliu z jednej strany len z kraja prihrnúť zemou, aby mi ju nepodliezali.
Upravené 3. 5. 2021 o 11:47
547
12
6
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept