Videá, filmy, knihy
Jak jsem se pobavil populárně vědeckou přednáškou o Měsíci

Tak jsem jednou udělal, co normálně nedělám.
Díval jsem se na TyTrubce na rozhovor s prof. Žaloudíkem. Když to skončilo, dostal jsem obvyklou “nabídku” dalších videí.
A tentokrát jsem neodolal a pustil jsem si “Pavel Gabzdyl - Vše co jsme věděli o Měsíci je jinak (Pátečníci 9.2.2018 )”.
Ukázalo se, že jde o “pátečnickou” přednášku pořádanou “Popularizační sekcí” tzv. “Klubu skeptiků Sysifos”.
A co myslíte?
Nepřepočítal jsem se, byla to trefa do černého :-)
Nebudu úplně prozrazovat pointu, přednáška má cca 2 hodiny, ale to hlavní je mezi časy 33:00 - 42:22. Přednášející se v rámci prezentace několika teorií o vzniku Měsíce dostává k roli vzorků hornin “přivezených” američany z Měsíce. Konkrétně hovoří o srovnávacích izotopických rozborech. Tyto rozbory vyvrátily některé teorie vzniku Měsíce a podnítily vznik dalších. Ok. Ale přednášející (ani nikdo z publika) si neuvědomil dopad právě předneseného na věrohodnost amerického výletu na Měsíc...:-)
A ještě hlásí: “To zní jako taková banální věta, ale...”.
Celá pasáž je pak zakončena bizarní teorií izraelské vědkyně o 5-10 srážkách Země s “menšími tělesy”, čímž vzniklo několik “Měsíců”, které se “časem splácaly” do podoby našeho stávajícího Měsíce.
Video zde
https://www.youtube.com/watch?v=bP1Z7tHw_Ro


Tak jsem jednou udělal, co normálně nedělám. Díval jsem se na TyTrubce na rozhovor s prof. Žaloudíkem. Když to skončilo, dostal jsem obvyklou “nabídku” dalších videí. A tentokrát jsem neodolal a pustil jsem si “Pavel Gabzdyl - Vše co jsme věděli o Měsíci je jinak (Pátečníci 9.2.2018 )”. Ukázalo se, že jde o “pátečnickou” přednášku pořádanou “Popularizační sekcí” tzv. “Klubu skeptiků Sysifos”. A co myslíte? Nepřepočítal jsem se, byla to trefa do černého :-) Nebudu úplně prozrazovat pointu, přednáška má cca 2 hodiny, ale to hlavní je mezi časy 33:00 - 42:22. Přednášející se v rámci prezentace několika teorií o vzniku Měsíce dostává k roli vzorků hornin “přivezených” američany z Měsíce. Konkrétně hovoří o srovnávacích izotopických rozborech. Tyto rozbory vyvrátily některé teorie vzniku Měsíce a podnítily vznik dalších. Ok. Ale přednášející (ani nikdo z publika) si neuvědomil dopad právě předneseného na věrohodnost amerického výletu na Měsíc...:-) A ještě hlásí: “To zní jako taková banální věta, ale...”. Celá pasáž je pak zakončena bizarní teorií izraelské vědkyně o 5-10 srážkách Země s “menšími tělesy”, čímž vzniklo několik “Měsíců”, které se “časem splácaly” do podoby našeho stávajícího Měsíce. Video zde https://www.youtube.com/watch?v=bP1Z7tHw_Ro
324
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept