Zahraničná politika
Príbeh nekončí ...

Bulharsko obvinilo Rusov z explózií v továrňach na výrobu zbraní.
Bulharská prokuratúra oznámila podozrenie šiestich ruských občanov z organizovania série výbuchov v zbrojárskych továrňach, kde bol uskladnený tovar bulharského predajcu zbraní Emiliana Gebreva, uvádza agentúra TASS.
„Existuje určitá podobnosť pri štyroch výbuchoch v továrňach na strelivo, kedy bola zničená produkcia určená na vývoz do Gruzínska a na Ukrajinu. Na základe údajov z vyšetrovania je možné urobiť pravdepodobný predpoklad vzťahu medzi výbuchmi v Bulharsku, pokusom o otravu troch bulharských občanov a výbuchmi v iných krajinách,“ informovala Sijka Mileva, oficiálna zástupkyňa generálneho prokurátora.


Podľa jej vyjadrení, bulharská prokuratúra pracuje s verziou, že „šesť ruských občanov bolo na území Bulharska v dňoch blízkych dátumom výbuchov a pokusu o atentát na Emiliána Gebreva, ktorý bol spáchaný medzi 28. aprílom a 4. májom 2015“.
https://sk.news-front.info/2021/04/28/pribeh-nekonci-bulharsko-obvinilo-rusov-z-explozii-v-tovarnach-na-vyrobu-zbrani/


Bulharsko obvinilo Rusov z explózií v továrňach na výrobu zbraní. Bulharská prokuratúra oznámila podozrenie šiestich ruských občanov z organizovania série výbuchov v zbrojárskych továrňach, kde bol uskladnený tovar bulharského predajcu zbraní Emiliana Gebreva, uvádza agentúra TASS. „Existuje určitá podobnosť pri štyroch výbuchoch v továrňach na strelivo, kedy bola zničená produkcia určená na vývoz do Gruzínska a na Ukrajinu. Na základe údajov z vyšetrovania je možné urobiť pravdepodobný predpoklad vzťahu medzi výbuchmi v Bulharsku, pokusom o otravu troch bulharských občanov a výbuchmi v iných krajinách,“ informovala Sijka Mileva, oficiálna zástupkyňa generálneho prokurátora. Podľa jej vyjadrení, bulharská prokuratúra pracuje s verziou, že „šesť ruských občanov bolo na území Bulharska v dňoch blízkych dátumom výbuchov a pokusu o atentát na Emiliána Gebreva, ktorý bol spáchaný medzi 28. aprílom a 4. májom 2015“. https://sk.news-front.info/2021/04/28/pribeh-nekonci-bulharsko-obvinilo-rusov-z-explozii-v-tovarnach-na-vyrobu-zbrani/
Upravené 28. 4. 2021 o 20:42

https://cz.sputniknews.com/20210428/v-bulharsku-znovu-hori-dalsi-sklad-zbrani-a-munice-14312665.html


V bulharské zbrojovce Arcus ve městě Ljaskovec vznikl požár, uvádí Bulharský národní rozhlas (BNR).
Požár údajně vypukl daleko od zbraní a munice, a proto nebezpečí výbuchů nehrozí. Během dne byl požár postupně lokalizován.
K požáru v Ljaskovci došlo ve stejný den, kdy bulharská prokuratura oznámila, že šest ruských občanů je podezíráno z výbuchů v továrnách a skladech v Bulharsku. Tři z nich byli obviněni z pokusu o vraždu bulharského obchodníka Emilijana Gebreva.
Během deseti let došlo ve skladech a podnicích zneškodňujících výbušniny a vyrábějících zbraně a střelivo k několika výbuchům. Ve čtyřech z těchto případů zjistili vyšetřovatelé shodu. V některých skladech byly uchovávány zbraně pro Gruzii a Ukrajinu.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na prohlášení Bulharska uvedl, že Sofie se rozhodla přetrumfnout Čechy.
„Za posledních deset let bulharská strana buď nic nevěděla a teprve teď, poté, co v Česku náhle zpozorněli kvůli událostem z roku 2014, se rozhodla přetrumfnout i Čechy a podívat se mnohem hlouběji do historické retrospektivy, nebo o tom všem věděli, ale z nějakého důvodu to nezveřejňovali,“ řekl Lavrov během tiskové konference po jednání s mexickým ministrem zahraničí.
Dodal, když hovořil o prohlášeních Bulharska, že Rusko tak nakonec mohou obvinit i z vraždy arcivévody Františka Ferdinanda v roce 1914.


https://cz.sputniknews.com/20210428/v-bulharsku-znovu-hori-dalsi-sklad-zbrani-a-munice-14312665.html V bulharské zbrojovce Arcus ve městě Ljaskovec vznikl požár, uvádí Bulharský národní rozhlas (BNR). Požár údajně vypukl daleko od zbraní a munice, a proto nebezpečí výbuchů nehrozí. Během dne byl požár postupně lokalizován. K požáru v Ljaskovci došlo ve stejný den, kdy bulharská prokuratura oznámila, že šest ruských občanů je podezíráno z výbuchů v továrnách a skladech v Bulharsku. Tři z nich byli obviněni z pokusu o vraždu bulharského obchodníka Emilijana Gebreva. Během deseti let došlo ve skladech a podnicích zneškodňujících výbušniny a vyrábějících zbraně a střelivo k několika výbuchům. Ve čtyřech z těchto případů zjistili vyšetřovatelé shodu. V některých skladech byly uchovávány zbraně pro Gruzii a Ukrajinu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na prohlášení Bulharska uvedl, že Sofie se rozhodla přetrumfnout Čechy. „Za posledních deset let bulharská strana buď nic nevěděla a teprve teď, poté, co v Česku náhle zpozorněli kvůli událostem z roku 2014, se rozhodla přetrumfnout i Čechy a podívat se mnohem hlouběji do historické retrospektivy, nebo o tom všem věděli, ale z nějakého důvodu to nezveřejňovali,“ řekl Lavrov během tiskové konference po jednání s mexickým ministrem zahraničí. Dodal, když hovořil o prohlášeních Bulharska, že Rusko tak nakonec mohou obvinit i z vraždy arcivévody Františka Ferdinanda v roce 1914.

Bulharsko


https://images.unsplash.com/photo-1594803294810-c860e5d29e07?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1000&q=80


Bulharsko hovorí nie ďalším vojakom NATO v oblasti
https://news.antiwar.com/2021/12/21/bulgaria-says-nato-troop-deployment-not-needed/


Bulharsko nevidí potrebu rozmiestnenia ďalších jednotiek NATO na svojom území.
Uviedol to 21. decembra 2021
bulharský minister obrany
Стефан Янев
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stefan_Janev


https://www.mediapool.bg/stefan-yanev-bulgaria-e-aktiven-chlen-na-nato-i-ne-mozhe-da-bade-obekt-na-chuzhdi-resheniya-news330475.html


Nemecké médiá informovali,
že najvyšší veliteľ NATO rokuje o možnosti vyslania ďalších vojakov
do Bulharska a Rumunska, aby sa postavili Rusku.


Bulharský minister obrany Stefan Yanev potvrdzuje, že sa tak stalo.
Hovorí však, že takýto tlak len zvýši napätie v oblasti.
"Môj postoj je,
že takáto diskusia a takýto pokrok
má len potenciál zdôrazniť zvýšené napätie v regióne,"
napísal Yanev na Facebooku.


Zatiaľ čo Bulharsko je voči plánu skeptické,
rumunskí lídri požiadali Spojené štáty, aby rozšírili svoju prítomnosť
na svojom území.


V novembri sa rumunský minister zahraničných vecí obrátil na Atlantickú radu
s tým, že požiada ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena,
či Spojené štáty nepošlú do Rumunska viac vojakov.


Rumunsko nemá hranice s Ruskom,
ale má pobrežný pás smerom k Čiernemu moru,
kde USA a NATO posilnili svoju prítomnosť.


Spojené štáty americké financovali 152 mil. dolárov výstavbu
na bývalej sovietskej základni v Camp Turzi v Rumunsku.


ilustr foto
Derimot no ¤¤ Steigan no



[quote="pid:13772, uid:94"]Bulharsko[/quote] https://images.unsplash.com/photo-1594803294810-c860e5d29e07?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1000&q=80 Bulharsko hovorí nie ďalším vojakom NATO v oblasti https://news.antiwar.com/2021/12/21/bulgaria-says-nato-troop-deployment-not-needed/ Bulharsko nevidí potrebu rozmiestnenia ďalších jednotiek NATO na svojom území. Uviedol to 21. decembra 2021 bulharský minister obrany Стефан Янев https://cs.wikipedia.org/wiki/Stefan_Janev https://steigan.no/wp-content/uploads/2021/12/Stefan-Yanev-696x390.jpg https://www.mediapool.bg/stefan-yanev-bulgaria-e-aktiven-chlen-na-nato-i-ne-mozhe-da-bade-obekt-na-chuzhdi-resheniya-news330475.html Nemecké médiá informovali, že najvyšší veliteľ NATO rokuje o možnosti vyslania ďalších vojakov do Bulharska a Rumunska, aby sa postavili Rusku. Bulharský minister obrany Stefan Yanev potvrdzuje, že sa tak stalo. Hovorí však, že takýto tlak len zvýši napätie v oblasti. "Môj postoj je, že takáto diskusia a takýto pokrok má len potenciál zdôrazniť zvýšené napätie v regióne," napísal Yanev na Facebooku. Zatiaľ čo Bulharsko je voči plánu skeptické, rumunskí lídri požiadali Spojené štáty, aby rozšírili svoju prítomnosť na svojom území. V novembri sa rumunský minister zahraničných vecí obrátil na Atlantickú radu s tým, že požiada ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, či Spojené štáty nepošlú do Rumunska viac vojakov. Rumunsko nemá hranice s Ruskom, ale má pobrežný pás smerom k Čiernemu moru, kde USA a NATO posilnili svoju prítomnosť. Spojené štáty americké financovali 152 mil. dolárov výstavbu na bývalej sovietskej základni v Camp Turzi v Rumunsku. ilustr foto Derimot no ¤¤ Steigan no https://derimot.no/wp-content/uploads/2021/12/photo-1613835424521-b6bbb5d1cc6f-650x813.jpeg
934
2
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept