Egregoriálno-matričné riadenie
Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období

Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období


Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období, všetky na nálezisku Dakahlíja v delte rieky Níl, približne 150 kilometrov severovýchodne od Káhiry.


O náleze informovalo egyptské ministerstvo cestovného ruchu a pamiatok. V 68 väčšinou oválnych hroboch sú kostry zosnulých uložené v špecifickej polohe, ohýbajú sa doľava. Všetky sú z preddynastického obdobia, ktoré začalo 6000 rokov pred naším letopočtom.


Ďalších 37 hrobov je obdĺžnikových, nanajvýš 85 centimetrov hlbokých a pochádzajú z druhého prechodného obdobia (1782 až 1570 pr. N. L.). Posledných päť hrobov pochádza z obdobia nazývaného nákady III (okolo 3200 až 3000 pr. N. L.). Telá pochovaných novorodencov sú uložené v hlinených nádobách.


Na mieste sa našla tiež pohrebná zbierka hlinených hrncov – okrúhle a oválne hrnce s ušami, amulety, vyrezávané skarabeusy zdobené motívmi typickými pre dané obdobie. Archeológovia odkryli tiež kamenné nástroje a nože z pazúrikov. Prieskum náleziska ešte pokračuje, píše server Ahram Online.


Objav je zatiaľ posledným zo série archeologických úspechov posledných rokov. Egypt nové objavy propaguje v snahe o oživenie cestovného ruchu zasiahnutého pandémiou covidu, píše AP.


https://vat.pravda.sk/zem/clanok/586064-egyptski-archeologovia-odkryli-110-hrobov-z-troch-roznych-obdobi/


Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období, všetky na nálezisku Dakahlíja v delte rieky Níl, približne 150 kilometrov severovýchodne od Káhiry. O náleze informovalo egyptské ministerstvo cestovného ruchu a pamiatok. V 68 väčšinou oválnych hroboch sú kostry zosnulých uložené v špecifickej polohe, ohýbajú sa doľava. Všetky sú z preddynastického obdobia, ktoré začalo 6000 rokov pred naším letopočtom. Ďalších 37 hrobov je obdĺžnikových, nanajvýš 85 centimetrov hlbokých a pochádzajú z druhého prechodného obdobia (1782 až 1570 pr. N. L.). Posledných päť hrobov pochádza z obdobia nazývaného nákady III (okolo 3200 až 3000 pr. N. L.). Telá pochovaných novorodencov sú uložené v hlinených nádobách. Na mieste sa našla tiež pohrebná zbierka hlinených hrncov – okrúhle a oválne hrnce s ušami, amulety, vyrezávané skarabeusy zdobené motívmi typickými pre dané obdobie. Archeológovia odkryli tiež kamenné nástroje a nože z pazúrikov. Prieskum náleziska ešte pokračuje, píše server Ahram Online. Objav je zatiaľ posledným zo série archeologických úspechov posledných rokov. Egypt nové objavy propaguje v snahe o oživenie cestovného ruchu zasiahnutého pandémiou covidu, píše AP. https://vat.pravda.sk/zem/clanok/586064-egyptski-archeologovia-odkryli-110-hrobov-z-troch-roznych-obdobi/

Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období

Dvě věci jsou na tom nalezišti divné:
i. je v deltě Nilu - to jako pohřbívali pod vodou nebo za odlivu? nebo tam dřív nebyla delta?
ii. vypadá to jako "vybetonovaná" plocha s mnoha přesně hranatými jámami obdélníkového půdorysu - to jako předem věděli, kde ty hroby leží a šli na jisto? (chybí tam nějaké "zbytečné" hrabání, které většinou vykopávky provází...)


[quote="pid:13744, uid:12"]Egyptskí archeológovia odkryli 110 hrobov z troch rôznych období[/quote] Dvě věci jsou na tom nalezišti divné: i. je v deltě Nilu - to jako pohřbívali pod vodou nebo za odlivu? nebo tam dřív nebyla delta? ii. vypadá to jako "vybetonovaná" plocha s mnoha přesně hranatými jámami obdélníkového půdorysu - to jako předem věděli, kde ty hroby leží a šli na jisto? (chybí tam nějaké "zbytečné" hrabání, které většinou vykopávky provází...)

Dvě věci jsou na tom nalezišti divné:

Vsechna cest. Mas perfektni postreh a cuch na nesrovnalosti.


[quote="pid:13774, uid:240"]Dvě věci jsou na tom nalezišti divné:[/quote] Vsechna cest. Mas perfektni postreh a cuch na nesrovnalosti.
437
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept