Zahraničná politika
„Konsolidovaný protiruský postoj“: ako „višegrádska skupina“ podporila kroky Českej republiky voči Ruskej federácii

„Konsolidovaný protiruský postoj“: ako „višegrádska skupina“ podporila kroky Českej republiky voči Ruskej federácii


Šéfovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny, medzi ktoré patrí Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česká republika, deklarovali solidaritu s Prahou v situácii vyhostenia diplomatov. Zopakovali obvinenia proti Moskve týkajúce sa údajného zapojenia „ruských agentov“ do výbuchov v muničnom sklade vo Vrbetici v roku 2014 a Českej republike ponúkli diplomatickú a konzulárnu podporu. Odborníci sa domnievajú, že napriek prítomnosti politikov v týchto krajinách obhajujúcich spoluprácu s Ruskou federáciou „visegrádska skupina“ vedie ku Moskve konfrontačným smerom, ktorý je vyvolaný vonkajšími silami.
„Konsolidovaný protiruský postoj“: ako „višegrádska skupina“ podporila kroky Českej republiky voči Ruskej federácii


Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny vyjadrili solidaritu s Českou republikou v súvislosti so situáciou okolo vyhostenia diplomatov z Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke asociácie, ktorá obsahuje Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česko.


„My, predsedovia vlád Poľska, Maďarska a Slovákov, vyjadrujeme úplnú solidaritu s našim blízkym partnerom a susedom s Českou republikou v súvislosti so zapojením ruských vojenských spravodajských dôstojníkov do výbuchu v muničnom sklade vo Vrbetici v roku 2014,“ Uviedol to vo vyhlásení web skupiny.


Kroky Moskvy, ktorá v reakcii na podobný krok Prahy vylúčila 20 českých diplomatov, sa vo vyhlásení označujú ako „neprimerané“. Na pozadí diplomatickej krízy ponúkli predsedovia vlád skupiny Českej republike diplomatickú a konzulárnu podporu.


Naliehavý summit visegrádskych štyroch predsedov vlád bol zvolaný z iniciatívy šéfa poľskej vlády Mateusza Morawieckeho. Uvádzalo sa, že okrem udalostí v Českej republike rokovali predsedovia vlád Vyšehradskej skupiny o situácii v Bielorusku a na Ukrajine, ako aj o spolupráci pri posilňovaní bezpečnosti v regióne.


Vedúci štvorice zahraničných vecí predtým vyjadrili solidaritu s krokmi Prahy vo vzťahu k ruským diplomatom.


Český demarš


Pripomeňme, že 17. apríla český premiér Andrej Babiš uviedol, že Rusko bolo údajne zapojené do výbuchov muničných skladov v obci Vrbetice v roku 2014, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia. V skladoch bolo uskladnených viac ako 10 ton munície.


V ten istý deň české orgány oznámili vyhostenie z krajiny 18 ruských diplomatov, ktorí sú údajne členmi špeciálnych služieb. Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na tento protest dôrazne protestovalo proti Prahe a vyhlásilo 20 zamestnancov českej diplomatickej misie v Moskve za personu non grata.


Na znak solidarity s Českou republikou bolo čoskoro niekoľko ruských diplomatov vyhostených z Poľska, Bulharska, Slovenska, Lotyšska, Estónska a Litvy. Obvinenia Českej republiky proti Ruskej federácii podporila Európska únia a označila ich za oprávnené.


České ministerstvo zahraničia neskôr oznámilo, že bude pokračovať vo vyhostení ruských diplomatov, ak nebudú do ruského hlavného mesta vrátení všetci deportovaní zamestnanci diplomatickej misie.


Zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová v komentári k postoju Prahy uviedla, že česká strana „nastúpila na cestu ničenia vzťahov“. Podľa jej názoru v Českej republike nerozumeli tomu, „do čoho sú vtiahnutí ich západní kurátori“, a potom „nedostali príležitosť urobiť krok späť“.


"Dostali, čo chceli." A dokonca by som povedal aj inak: dostali dokonca to, o čom ani nesnívali. Myslím si, že keď sa zapojili, keď sa Praha zapojila do tohto dobrodružstva, myslím si, že nevypočítali dôsledky, “uviedol hovorca ministerstva zahraničia v rozhovore pre RT v nemčine.


Riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin zase označil obvinenia českých orgánov za „úbohú a základnú lož“.


„Politickí vodcovia, politická elita skupiny západných krajín sa snažia maniakálnou tvrdohlavosťou krok za krokom zničiť krehkú a dosť krehkú štruktúru medzinárodnej stability a medzinárodnej bezpečnosti. Česká republika sa vyznamenala pred našimi očami - krajina s pomerne obmedzenou suverenitou v zahraničnej politike sa zhoršila a konfrontovala s Ruskom. A musím priznať, že som dostal, čo som chcel, “cituje ho TASS.


Záujmová skupina


Vyšehradská skupina bola založená v roku 1991. Spočiatku sa skladal z troch štátov - Poľska, Maďarska a Československa, ktoré bolo v tom čase zjednotené. Potom sa skupina nazývala „Vyšehradský trojuholník“. Hlavným cieľom skupiny bola deklarovaná túžba po integrácii do európskych štruktúr. Všetci členovia tejto organizácie - Poľsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko - sa stali členmi Európskej únie v roku 2004.


Stojí za zmienku, že zo štyroch členov skupiny iba Maďarsko v súvislosti s poslednými udalosťami zatiaľ nepodniklo nijaké kroky na vyhostenie ruských diplomatov ani iné obmedzenia činnosti ruských diplomatických misií.


Ako v rozhovore pre RT uviedol riaditeľ Inštitútu histórie a politiky Moskovskej štátnej pedagogickej univerzity Vladimir Shapovalov, „vyšehradská skupina“ je v skutočnosti samostatnou koalíciou krajín východnej a strednej Európy v rámci EÚ.


„Vidíme, že vo veľmi mnohých otázkach tieto krajiny zaujímajú solidárne postavenie, navyše vo veľmi mnohých veciach sa táto pozícia celkom nezhoduje a dokonca je v rozpore s postupom EÚ a krajinami západnej Európy. Všimnite si, že žiadna zo západoeurópskych krajín sa k demarši zatiaľ nepripojila, a to nie je náhoda, “poznamenal politológ.


Shapovalov pripomenul, že počas migračnej krízy v EÚ krajiny Vyšehradskej štvorky v skutočnosti ignorovali všeobecnú požiadavku krajín EÚ na distribúciu migrantov podľa kvót a počas pandémie sa krajiny skupiny uzavreli pred ostatnými štátmi Únie.


„To znamená, že existuje určitá skupina krajín, ktorá zaujíma osobitné postavenie. Táto pozícia je dosť solidárna vo vzťahu k sebe navzájom aj k vonkajšiemu svetu. V takom prípade sa odvodzuje od výmenného kurzu USA. „Vyšehradská skupina“ je v skutočnosti takým trójskym koňom Ameriky v rámci EÚ, “uviedol expert.


Vyslovil tiež názor, že súčasné kroky skupiny môžu byť koordinované americkou stranou.


„V tomto prípade je konsolidovanou pozíciou krajín Vyšehradskej štvorky príkaz z Washingtonu. Chcem zdôrazniť, že to vysvetľuje túto pozíciu, vzhľadom na to, že najmenej tri krajiny zo štyroch majú politikov, ktorí majú záujem o normalizáciu vzťahov s Ruskom, “vysvetlil politológ.


Tieto krajiny však naďalej zaujímajú konfrontačné stanovisko vo vzťahu k Moskve, zdôraznil Shapovalov.


„Vo všetkých týchto krajinách, okrem Poľska, sú vplyvní politici zameraní na dobré susedské vzťahy s Ruskom. Zároveň však vidíme, že na príkaz Washingtonu tieto krajiny konsolidujú protiruské stanovisko, hoci je to v zásade v rozpore s ich národnými záujmami, “uviedol partner RT.


Napriek tomu, že „visegrádska skupina“ dosiahla ciele deklarované počas vzniku, jej štruktúra je zachovaná tak, aby koordinovala politiku týchto krajín vo vzťahoch s Bruselom, vysvetlil Oleg Nemensky, popredný vedecký pracovník Ruského inštitútu pre strategické štúdie, v r. rozhovor s RT. Príklad Maďarska však ukazuje, že v skupine neexistuje úplná solidarita, dodal expert.


„Krajiny strednej Európy teraz čoraz viac koordinujú svoje politiky vo vzťahoch s Bruselom, Berlínom a Washingtonom. Okrem toho sa snažia zaviesť viac-menej koordinovanú politiku východným smerom, ktorá sa pre nich ukazuje ako najťažšia. V otázke vzťahov s Ruskom majú najviac nezhôd najmä medzi Poľskom a Maďarskom, ”vysvetlil Nemensky.


Napriek skutočnosti, že zatiaľ nie je všetko naozaj dobré so skutočnými činmi, uskutočňujú podobné symbolické kroky, zdôraznil odborník.


„Presne v tejto oblasti, ktorá má deklaratívny charakter, sa ukazuje, že je oveľa jednoduchšie vzájomne komunikovať, a využívajú každú príležitosť na vyhlásenie, že regionálna integrácia vo východnej Európe nie je minulosťou, ale zostáva relevantným javom, “poznamenal. účastník rozhovoru RT.


„Je zrejmé, že keď Česká republika splnila príkaz spoza Atlantiku, všetky tieto krajiny zamerali svoju politiku hlavne na Spojené štáty, a nie na Brusel. Môžeme povedať, že ide o takúto podpornú skupinu pre USA na východe EÚ a dá sa predpokladať, že ostatní členovia vyšehradskej skupiny dostali príslušné pokyny alebo náznaky z Washingtonu, že by mali podporovať Českú republiku. Vonkajší faktor teda nemožno prehliadnuť, má dokonca prvoradý význam, “uzavrel politológ.


https://russian.rt.com/world/article/856936-rossiya-chehiya-vishegradskaya-gruppa


„Konsolidovaný protiruský postoj“: ako „višegrádska skupina“ podporila kroky Českej republiky voči Ruskej federácii =================================================================================================================== Šéfovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny, medzi ktoré patrí Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česká republika, deklarovali solidaritu s Prahou v situácii vyhostenia diplomatov. Zopakovali obvinenia proti Moskve týkajúce sa údajného zapojenia „ruských agentov“ do výbuchov v muničnom sklade vo Vrbetici v roku 2014 a Českej republike ponúkli diplomatickú a konzulárnu podporu. Odborníci sa domnievajú, že napriek prítomnosti politikov v týchto krajinách obhajujúcich spoluprácu s Ruskou federáciou „visegrádska skupina“ vedie ku Moskve konfrontačným smerom, ktorý je vyvolaný vonkajšími silami. „Konsolidovaný protiruský postoj“: ako „višegrádska skupina“ podporila kroky Českej republiky voči Ruskej federácii Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny vyjadrili solidaritu s Českou republikou v súvislosti so situáciou okolo vyhostenia diplomatov z Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke asociácie, ktorá obsahuje Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česko. „My, predsedovia vlád Poľska, Maďarska a Slovákov, vyjadrujeme úplnú solidaritu s našim blízkym partnerom a susedom s Českou republikou v súvislosti so zapojením ruských vojenských spravodajských dôstojníkov do výbuchu v muničnom sklade vo Vrbetici v roku 2014,“ Uviedol to vo vyhlásení web skupiny. Kroky Moskvy, ktorá v reakcii na podobný krok Prahy vylúčila 20 českých diplomatov, sa vo vyhlásení označujú ako „neprimerané“. Na pozadí diplomatickej krízy ponúkli predsedovia vlád skupiny Českej republike diplomatickú a konzulárnu podporu. Naliehavý summit visegrádskych štyroch predsedov vlád bol zvolaný z iniciatívy šéfa poľskej vlády Mateusza Morawieckeho. Uvádzalo sa, že okrem udalostí v Českej republike rokovali predsedovia vlád Vyšehradskej skupiny o situácii v Bielorusku a na Ukrajine, ako aj o spolupráci pri posilňovaní bezpečnosti v regióne. Vedúci štvorice zahraničných vecí predtým vyjadrili solidaritu s krokmi Prahy vo vzťahu k ruským diplomatom. Český demarš Pripomeňme, že 17. apríla český premiér Andrej Babiš uviedol, že Rusko bolo údajne zapojené do výbuchov muničných skladov v obci Vrbetice v roku 2014, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia. V skladoch bolo uskladnených viac ako 10 ton munície. V ten istý deň české orgány oznámili vyhostenie z krajiny 18 ruských diplomatov, ktorí sú údajne členmi špeciálnych služieb. Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na tento protest dôrazne protestovalo proti Prahe a vyhlásilo 20 zamestnancov českej diplomatickej misie v Moskve za personu non grata. Na znak solidarity s Českou republikou bolo čoskoro niekoľko ruských diplomatov vyhostených z Poľska, Bulharska, Slovenska, Lotyšska, Estónska a Litvy. Obvinenia Českej republiky proti Ruskej federácii podporila Európska únia a označila ich za oprávnené. České ministerstvo zahraničia neskôr oznámilo, že bude pokračovať vo vyhostení ruských diplomatov, ak nebudú do ruského hlavného mesta vrátení všetci deportovaní zamestnanci diplomatickej misie. Zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová v komentári k postoju Prahy uviedla, že česká strana „nastúpila na cestu ničenia vzťahov“. Podľa jej názoru v Českej republike nerozumeli tomu, „do čoho sú vtiahnutí ich západní kurátori“, a potom „nedostali príležitosť urobiť krok späť“. "Dostali, čo chceli." A dokonca by som povedal aj inak: dostali dokonca to, o čom ani nesnívali. Myslím si, že keď sa zapojili, keď sa Praha zapojila do tohto dobrodružstva, myslím si, že nevypočítali dôsledky, “uviedol hovorca ministerstva zahraničia v rozhovore pre RT v nemčine. Riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin zase označil obvinenia českých orgánov za „úbohú a základnú lož“. „Politickí vodcovia, politická elita skupiny západných krajín sa snažia maniakálnou tvrdohlavosťou krok za krokom zničiť krehkú a dosť krehkú štruktúru medzinárodnej stability a medzinárodnej bezpečnosti. Česká republika sa vyznamenala pred našimi očami - krajina s pomerne obmedzenou suverenitou v zahraničnej politike sa zhoršila a konfrontovala s Ruskom. A musím priznať, že som dostal, čo som chcel, “cituje ho TASS. Záujmová skupina Vyšehradská skupina bola založená v roku 1991. Spočiatku sa skladal z troch štátov - Poľska, Maďarska a Československa, ktoré bolo v tom čase zjednotené. Potom sa skupina nazývala „Vyšehradský trojuholník“. Hlavným cieľom skupiny bola deklarovaná túžba po integrácii do európskych štruktúr. Všetci členovia tejto organizácie - Poľsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko - sa stali členmi Európskej únie v roku 2004. Stojí za zmienku, že zo štyroch členov skupiny iba Maďarsko v súvislosti s poslednými udalosťami zatiaľ nepodniklo nijaké kroky na vyhostenie ruských diplomatov ani iné obmedzenia činnosti ruských diplomatických misií. Ako v rozhovore pre RT uviedol riaditeľ Inštitútu histórie a politiky Moskovskej štátnej pedagogickej univerzity Vladimir Shapovalov, „vyšehradská skupina“ je v skutočnosti samostatnou koalíciou krajín východnej a strednej Európy v rámci EÚ. „Vidíme, že vo veľmi mnohých otázkach tieto krajiny zaujímajú solidárne postavenie, navyše vo veľmi mnohých veciach sa táto pozícia celkom nezhoduje a dokonca je v rozpore s postupom EÚ a krajinami západnej Európy. Všimnite si, že žiadna zo západoeurópskych krajín sa k demarši zatiaľ nepripojila, a to nie je náhoda, “poznamenal politológ. Shapovalov pripomenul, že počas migračnej krízy v EÚ krajiny Vyšehradskej štvorky v skutočnosti ignorovali všeobecnú požiadavku krajín EÚ na distribúciu migrantov podľa kvót a počas pandémie sa krajiny skupiny uzavreli pred ostatnými štátmi Únie. _„To znamená, že existuje určitá skupina krajín, ktorá zaujíma osobitné postavenie. Táto pozícia je dosť solidárna vo vzťahu k sebe navzájom aj k vonkajšiemu svetu. V takom prípade sa odvodzuje od výmenného kurzu USA. „Vyšehradská skupina“ je v skutočnosti takým trójskym koňom Ameriky v rámci EÚ, “uviedol expert._ Vyslovil tiež názor, že súčasné kroky skupiny môžu byť koordinované americkou stranou. „V tomto prípade je konsolidovanou pozíciou krajín Vyšehradskej štvorky príkaz z Washingtonu. Chcem zdôrazniť, že to vysvetľuje túto pozíciu, vzhľadom na to, že najmenej tri krajiny zo štyroch majú politikov, ktorí majú záujem o normalizáciu vzťahov s Ruskom, “vysvetlil politológ. Tieto krajiny však naďalej zaujímajú konfrontačné stanovisko vo vzťahu k Moskve, zdôraznil Shapovalov. „Vo všetkých týchto krajinách, okrem Poľska, sú vplyvní politici zameraní na dobré susedské vzťahy s Ruskom. Zároveň však vidíme, že na príkaz Washingtonu tieto krajiny konsolidujú protiruské stanovisko, hoci je to v zásade v rozpore s ich národnými záujmami, “uviedol partner RT. Napriek tomu, že „visegrádska skupina“ dosiahla ciele deklarované počas vzniku, jej štruktúra je zachovaná tak, aby koordinovala politiku týchto krajín vo vzťahoch s Bruselom, vysvetlil Oleg Nemensky, popredný vedecký pracovník Ruského inštitútu pre strategické štúdie, v r. rozhovor s RT. Príklad Maďarska však ukazuje, že v skupine neexistuje úplná solidarita, dodal expert. „Krajiny strednej Európy teraz čoraz viac koordinujú svoje politiky vo vzťahoch s Bruselom, Berlínom a Washingtonom. Okrem toho sa snažia zaviesť viac-menej koordinovanú politiku východným smerom, ktorá sa pre nich ukazuje ako najťažšia. V otázke vzťahov s Ruskom majú najviac nezhôd najmä medzi Poľskom a Maďarskom, ”vysvetlil Nemensky. Napriek skutočnosti, že zatiaľ nie je všetko naozaj dobré so skutočnými činmi, uskutočňujú podobné symbolické kroky, zdôraznil odborník. „Presne v tejto oblasti, ktorá má deklaratívny charakter, sa ukazuje, že je oveľa jednoduchšie vzájomne komunikovať, a využívajú každú príležitosť na vyhlásenie, že regionálna integrácia vo východnej Európe nie je minulosťou, ale zostáva relevantným javom, “poznamenal. účastník rozhovoru RT. _„Je zrejmé, že keď Česká republika splnila príkaz spoza Atlantiku, všetky tieto krajiny zamerali svoju politiku hlavne na Spojené štáty, a nie na Brusel. Môžeme povedať, že ide o takúto podpornú skupinu pre USA na východe EÚ a dá sa predpokladať, že ostatní členovia vyšehradskej skupiny dostali príslušné pokyny alebo náznaky z Washingtonu, že by mali podporovať Českú republiku. Vonkajší faktor teda nemožno prehliadnuť, má dokonca prvoradý význam,_ “uzavrel politológ. https://russian.rt.com/world/article/856936-rossiya-chehiya-vishegradskaya-gruppa

Presne v tejto oblasti, ktorá má deklaratívny charakter

Čím zatlačili na Maďarsko?

Deklarace blbá, ale ještě blbější by byla roztržka/nesoulad V4.
Navíc by to oddělilo - dle mých výpočtů - momentálně nejstabilnější prvek V4, Maďarsko, od zbytku ostatních oslabených členů...
Tedy počítám, že Orbánovi nic moc jiného nezbývalo...


Beztak se řešily hlavně Bělorusko, Ukrajina a nedeklarované věci...


[quote="pid:13548, uid:12"]Presne v tejto oblasti, ktorá má deklaratívny charakter[/quote] [quote="pid:13568, uid:7"]Čím zatlačili na Maďarsko?[/quote] Deklarace blbá, ale ještě blbější by byla roztržka/nesoulad V4. Navíc by to oddělilo - dle mých výpočtů - momentálně nejstabilnější prvek V4, Maďarsko, od zbytku ostatních oslabených členů... Tedy počítám, že Orbánovi nic moc jiného nezbývalo... Beztak se řešily hlavně Bělorusko, Ukrajina a nedeklarované věci...

Maas sa vyjadril k vzťahom medzi Ruskom a Českou republikou

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas sa vyjadril k situácii vo vzťahoch medzi Ruskom a Českou republikou.
„Pokiaľ ide o situáciu vo vzťahoch medzi Českou republikou a Ruskom, minulý týždeň som telefonoval s novým českým kolegom, jasne som naznačil, že podporujeme rozhodnutie, ktoré bolo prijaté v Prahe, s vysokou solidaritou,“ cituje Maasa RIA Novosti.


Podľa neho „existujú rôzne možnosti realizácie tejto podpory“.


Uviedol tiež, že nemecký veľvyslanec v Moskve už organizuje pomoc veľvyslanectva s cieľom zabezpečiť fungovanie českej diplomatickej misie v Moskve.


Český minister zahraničia Jakub Kulganek predtým uviedol, že počet zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe sa zníži na počet českých diplomatických misií v Moskve.


Ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo českému veľvyslancovi v Moskve Vitezslavovi Pivonkovi dôrazný protest v súvislosti s ďalšími opatreniami, ktoré prijala Praha proti ruským diplomatom.


Český prezident Miloš Zeman zase situáciu s vyhosťovaním zamestnancov ruského a českého veľvyslanectva označil za „vzájomný kanibalizmus“.


https://russian.rt.com/world/news/857217-maas-rossiya-chehiya


**Maas sa vyjadril k vzťahom medzi Ruskom a Českou republikou ** Nemecký minister zahraničia Heiko Maas sa vyjadril k situácii vo vzťahoch medzi Ruskom a Českou republikou. „Pokiaľ ide o situáciu vo vzťahoch medzi Českou republikou a Ruskom, minulý týždeň som telefonoval s novým českým kolegom, jasne som naznačil, že podporujeme rozhodnutie, ktoré bolo prijaté v Prahe, s vysokou solidaritou,“ cituje Maasa RIA Novosti. Podľa neho „existujú rôzne možnosti realizácie tejto podpory“. Uviedol tiež, že nemecký veľvyslanec v Moskve už organizuje pomoc veľvyslanectva s cieľom zabezpečiť fungovanie českej diplomatickej misie v Moskve. Český minister zahraničia Jakub Kulganek predtým uviedol, že počet zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe sa zníži na počet českých diplomatických misií v Moskve. Ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo českému veľvyslancovi v Moskve Vitezslavovi Pivonkovi dôrazný protest v súvislosti s ďalšími opatreniami, ktoré prijala Praha proti ruským diplomatom. Český prezident Miloš Zeman zase situáciu s vyhosťovaním zamestnancov ruského a českého veľvyslanectva označil za „vzájomný kanibalizmus“. https://russian.rt.com/world/news/857217-maas-rossiya-chehiya

Dvě pohádky před spaním....


ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická 1
https://www.prvnizpravy.cz/language=cs/zpravy/zpravy/obserwatorpolityczny-pohadka-geostrategicka/preview=true/


ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická 2
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/obserwatorpolityczny-pohadka-geostrategicka-2/


"Každá pohádka musí mít morálku, je vidět, že házení šišek na medvěda je v buvolím táboře sportem, ale i hyeny a vlci, kteří se buvolů bojí - mají s medvědem své zájmy a nebudou se obětovat jen pro šílenství zajíců nebo neomezenou hloupost hýkajících oslů. Jediné, co zajíc může udělat, je házet šišky nebo se pokusit vzbouřit některé obyvatele vesmíru proti medvědovi. Navíc si v tu chvíli uvědomil, že podpora bizona a jeho zvěřince byla iluzorní. Jeden z oslů už nemůže ani předstírat, že je orel, za kterého se vydává - činí to nekonečně pateticky. Pokud chce medvěd vstoupit na mýtinu, a dokonce se toho všeho zmocnit, nikdo ho nezastaví a nejnebezpečnější vlk, několik hyen - mu zatleská.


Nahromadilo se spousty věcí, byli tam zabiti medvídci, byly pokusy (údajně) zabít zubra a také se chce opatrně zaútočit na břehu jezera - medvěd na dno jezera pokládá potrubí na medovinu. Musí nastat okamžik, kdy dojde i nekonečná trpělivost medvědovi. Pak na okolních mýtinách bude pláč, krev a velké hýkání zoufalých oslů. Pokud je medvěd ušetří, protože jsou ve skutečnosti zábavní, pak je hyeny zakousnou, nebo z nich vlk udělá otroky pro pásovou výrobu.


Tak proč dráždit medvěda? Mají osli, zajíci - dostatek síly, aby ho porazili? Bizon nedávno opustil horské kamzíky bojující proti šíleným, krvežíznivým velbloudům v jedné z pouští. Ano, právě je opustil, vzal své stále mocné stádo buvolů a ven z pouště. Naštěstí i toto předpověděl mocný medvěd a dokázal zajistit mír i ve velmi vzdálené poušti. Taková je morálka, na medvěda není síla. Nepožaduje, abys ho miloval, i když existuje mnoho věcí, za které můžeš být vděčný, ale házení šišek nakonec způsobí jeho reakci a ona může být jen jedna - medvědí, tak jak to umí medvěd."


Dvě pohádky před spaním.... ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická 1 https://www.prvnizpravy.cz/language=cs/zpravy/zpravy/obserwatorpolityczny-pohadka-geostrategicka/preview=true/ ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická 2 https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/obserwatorpolityczny-pohadka-geostrategicka-2/ "Každá pohádka musí mít morálku, je vidět, že házení šišek na medvěda je v buvolím táboře sportem, ale i hyeny a vlci, kteří se buvolů bojí - mají s medvědem své zájmy a nebudou se obětovat jen pro šílenství zajíců nebo neomezenou hloupost hýkajících oslů. Jediné, co zajíc může udělat, je házet šišky nebo se pokusit vzbouřit některé obyvatele vesmíru proti medvědovi. Navíc si v tu chvíli uvědomil, že podpora bizona a jeho zvěřince byla iluzorní. Jeden z oslů už nemůže ani předstírat, že je orel, za kterého se vydává - činí to nekonečně pateticky. Pokud chce medvěd vstoupit na mýtinu, a dokonce se toho všeho zmocnit, nikdo ho nezastaví a nejnebezpečnější vlk, několik hyen - mu zatleská. Nahromadilo se spousty věcí, byli tam zabiti medvídci, byly pokusy (údajně) zabít zubra a také se chce opatrně zaútočit na břehu jezera - medvěd na dno jezera pokládá potrubí na medovinu. Musí nastat okamžik, kdy dojde i nekonečná trpělivost medvědovi. Pak na okolních mýtinách bude pláč, krev a velké hýkání zoufalých oslů. Pokud je medvěd ušetří, protože jsou ve skutečnosti zábavní, pak je hyeny zakousnou, nebo z nich vlk udělá otroky pro pásovou výrobu. Tak proč dráždit medvěda? Mají osli, zajíci - dostatek síly, aby ho porazili? Bizon nedávno opustil horské kamzíky bojující proti šíleným, krvežíznivým velbloudům v jedné z pouští. Ano, právě je opustil, vzal své stále mocné stádo buvolů a ven z pouště. Naštěstí i toto předpověděl mocný medvěd a dokázal zajistit mír i ve velmi vzdálené poušti. Taková je morálka, na medvěda není síla. Nepožaduje, abys ho miloval, i když existuje mnoho věcí, za které můžeš být vděčný, ale házení šišek nakonec způsobí jeho reakci a ona může být jen jedna - medvědí, tak jak to umí medvěd."

Bral bych to jako tanečky bez reálného obsahu. I Vyšehrad si občas rád zatancuje. Z pohledu perspektivy je tahle ozvěna vrbětického výbuchu po sedmi letech docela vhodná, protože odfoukla ze spousty mimikrujících maskovací pláštěnku.
Asi mě ukamenujete, ale tvrdím už teď, že vztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.


Bral bych to jako tanečky bez reálného obsahu. I Vyšehrad si občas rád zatancuje. Z pohledu perspektivy je tahle ozvěna vrbětického výbuchu po sedmi letech docela vhodná, protože odfoukla ze spousty mimikrujících maskovací pláštěnku. Asi mě ukamenujete, ale tvrdím už teď, že vztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.

ztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.

už sa teším smile


[quote="pid:13592, uid:57"]ztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.[/quote] už sa teším :)

Kategoria vyssia hra... nepodstatne co sa povedalo ale ze V4 je jednotna. Karta pre GP to, ake je vyhlasenie V4 je uz po tom, co predviedol hradny pan smerom k Vrbeticiam nepodstatne. Hradny pan jednoducho hodil do toho take vidly ze tieto formalne podporujuce stanoviska vyzeraju ako poriada groteska... Ako pisal poctar dolezitejsie je to, co sa nepovedalo. Myslim si ze na programe dna je Ukrajina...


Kategoria vyssia hra... nepodstatne co sa povedalo ale ze V4 je jednotna. Karta pre GP to, ake je vyhlasenie V4 je uz po tom, co predviedol hradny pan smerom k Vrbeticiam nepodstatne. Hradny pan jednoducho hodil do toho take vidly ze tieto formalne podporujuce stanoviska vyzeraju ako poriada groteska... Ako pisal poctar dolezitejsie je to, co sa nepovedalo. Myslim si ze na programe dna je Ukrajina...

Taky jedna půlnoční pro dospěláky. Bylo nebylo kdesi v Tramtárii ...Východoindická pomohla odblešit medvěda. Za odměnu dostala Kitěž. Jako doma zabručel spokojený medvěd. Mezitím kdesi v nížinách, parta trpaslíků držíce se za ruce zabékala..."medvědéé". Medvěd zbaven parazitů vesele postavil trpaslíkům zase pinďoury. A tak z té mocné trpasličí erekce nakonec zvlhla i ta stará frigidní piksla Europa. Konec pohádky. O drakovi, čingizidech a orlím údělu příště.


Taky jedna půlnoční pro dospěláky. Bylo nebylo kdesi v Tramtárii ...Východoindická pomohla odblešit medvěda. Za odměnu dostala Kitěž. Jako doma zabručel spokojený medvěd. Mezitím kdesi v nížinách, parta trpaslíků držíce se za ruce zabékala..."medvědéé". Medvěd zbaven parazitů vesele postavil trpaslíkům zase pinďoury. A tak z té mocné trpasličí erekce nakonec zvlhla i ta stará frigidní piksla Europa. Konec pohádky. O drakovi, čingizidech a orlím údělu příště.

Vedi.Vini......

Upravené 28. 4. 2021 o 01:56

Rusko si predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a Slovenska


Ruské ministerstvo zahraničných vecí si na stredu predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a Slovenska, informovala v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ministerstva.


Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok 23. apríla oznámili, že vyhosťujú ruských diplomatov, ktorých obvinili z konania v rozpore so štatútom diplomatov. Lotyšsko a Estónsko vyhostili po jednej osobe, Litva dve. Slovensko 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zástupcov ruskej diplomatickej misie v SR.


Všetky štyri krajiny uviedli, že takéto kroky podnikli na znak solidarity s Českou republikou, ktorá Rusko obviňuje v spojitosti s výbuchom v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014.


Česká republika 17. apríla oznámila, že vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli podľa zistení českých tajných služieb zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/585989-rusko-si-predvolalo-velvyslancov-pobaltskych-krajin-a-slovenska/


Rusko si predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a Slovenska Ruské ministerstvo zahraničných vecí si na stredu predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a Slovenska, informovala v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ministerstva. Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok 23. apríla oznámili, že vyhosťujú ruských diplomatov, ktorých obvinili z konania v rozpore so štatútom diplomatov. Lotyšsko a Estónsko vyhostili po jednej osobe, Litva dve. Slovensko 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zástupcov ruskej diplomatickej misie v SR. Všetky štyri krajiny uviedli, že takéto kroky podnikli na znak solidarity s Českou republikou, ktorá Rusko obviňuje v spojitosti s výbuchom v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014. Česká republika 17. apríla oznámila, že vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli podľa zistení českých tajných služieb zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/585989-rusko-si-predvolalo-velvyslancov-pobaltskych-krajin-a-slovenska/

Čím zatlačili na Maďarsko?


Tvrdé vyhlásenie Vyšehradskej štvorky voči Rusku zastavil Orbán


Co se zvenku jeví jako ústupek působí uvnitř jako tlak.
:-)


[quote="pid:13568, uid:7"]Čím zatlačili na Maďarsko?[/quote] [quote="pid:13646, uid:12"]Tvrdé vyhlásenie Vyšehradskej štvorky voči Rusku zastavil Orbán[/quote] Co se zvenku jeví jako ústupek působí uvnitř jako tlak. :-)

tvrdím už teď, že vztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.


O tom prave mluvi, dost rozsahle, novy Pjakin ....


[quote="pid:13592, uid:57"]tvrdím už teď, že vztahy Čechů a Slováků s Rusy se budou , až "hromy divo dobijú" a "Domov bude skutečně náš" stavět na úplně nových základech . A to ne z viny, ale z přání obou stran.[/quote] O tom prave mluvi, dost rozsahle, novy Pjakin ....

Veľvyslanci Lotyšska a Litvy pricestovali na ruské ministerstvo zahraničia
Veľvyslanci Lotyšska a Litvy, ako aj ministerský radca estónskeho veľvyslanectva, dorazili do budovy ruského ministerstva zahraničia na pozadí vyhostenia ruských diplomatov.
Informovala agentúra RIA Novosti.


Lotyšský minister zahraničia Edgar Rinkevič predtým uviedol, že krajina vyhosťuje ruského diplomata na znak solidarity s Českou republikou.


Estónsko a Litva tiež oznámili vyhostenie ruských diplomatov.
https://russian.rt.com/russia/news/857395-posly-pribaltika-mid-rossii


MID RF


Dvadsiateho ôsmeho apríla predvolali veľvyslanca Slovenskej republiky Ľubomíra Reháka na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie.
Veľvyslancovi tlmočili rozhodný protest v súvislosti s neopodstatneným vyhlásením slovenskou vlády za neželané osoby troch zamestnancov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave pre absurdné a vykonštruované obvinenie z protiprávnej činnosti. Na ministerstve mu oznámili, že rozhodnutie slovenských orgánov preukázať pseudosolidaritu s Českou republikou v jej provokatívnej protiruskej kampani poškodzuje tradične priateľské vzťahy a konštruktívnu bilaterálnu spoluprácu.
Veľvyslancovi Ľ.Rehákovi bolo oznámené, že ako odvetné opatrenie boli traja zamestnanci slovenského veľvyslanectva v Moskve vyhlásení za neželané osoby. Územie Ruskej federácie musia opustiť do 5. mája 2021.
Veľvyslancovi Ľ.Rehákovi bola odovzdaná príslušná nóta“.


**Veľvyslanci Lotyšska a Litvy pricestovali na ruské ministerstvo zahraničia** Veľvyslanci Lotyšska a Litvy, ako aj ministerský radca estónskeho veľvyslanectva, dorazili do budovy ruského ministerstva zahraničia na pozadí vyhostenia ruských diplomatov. Informovala agentúra RIA Novosti. Lotyšský minister zahraničia Edgar Rinkevič predtým uviedol, že krajina vyhosťuje ruského diplomata na znak solidarity s Českou republikou. Estónsko a Litva tiež oznámili vyhostenie ruských diplomatov. https://russian.rt.com/russia/news/857395-posly-pribaltika-mid-rossii MID RF Dvadsiateho ôsmeho apríla predvolali veľvyslanca Slovenskej republiky Ľubomíra Reháka na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie. Veľvyslancovi tlmočili rozhodný protest v súvislosti s neopodstatneným vyhlásením slovenskou vlády za neželané osoby troch zamestnancov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave pre absurdné a vykonštruované obvinenie z protiprávnej činnosti. Na ministerstve mu oznámili, že rozhodnutie slovenských orgánov preukázať pseudosolidaritu s Českou republikou v jej provokatívnej protiruskej kampani poškodzuje tradične priateľské vzťahy a konštruktívnu bilaterálnu spoluprácu. Veľvyslancovi Ľ.Rehákovi bolo oznámené, že ako odvetné opatrenie boli traja zamestnanci slovenského veľvyslanectva v Moskve vyhlásení za neželané osoby. Územie Ruskej federácie musia opustiť do 5. mája 2021. Veľvyslancovi Ľ.Rehákovi bola odovzdaná príslušná nóta“.
Upravené 28. 4. 2021 o 16:08

No ja nemam pocit, že na Maďarsko zatlačili. Držia projekt V4 alebo teda Uhorska:


https://www.hlavnespravy.sk/viktor-orban-vyskrtol-poliakom-provokativne-pasaze-z-vyhlasenia-v4-k-vrbeticiam/2517376


tak teda to znie, že aj keď teda zatlačili, bol aj protitlsk od Vikiho.


No ja nemam pocit, že na Maďarsko zatlačili. Držia projekt V4 alebo teda Uhorska: https://www.hlavnespravy.sk/viktor-orban-vyskrtol-poliakom-provokativne-pasaze-z-vyhlasenia-v4-k-vrbeticiam/2517376 tak teda to znie, že aj keď teda zatlačili, bol aj protitlsk od Vikiho.

Medvedev označil Českú republiku za rukojemníka americkej politiky

Podpredseda ruskej rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev uviedol, že Česká republika sa stala rukojemníkom americkej politiky voči Moskve.
Medvedev to povedal naživo a odpovedal na otázky používateľov VKontakte.


"Naši českí kolegovia sa stali rukojemníkmi politiky Spojených štátov amerických v ruskom smere a snažia sa bežať, ako sa hovorí, pred lokomotívou," cituje ho TASS.


Medvedev uviedol, že akékoľvek diplomatické vojny vedú do slepej uličky.


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým uviedol, že Moskva bude pripravená postupne obnoviť podmienky pre normálny chod ruskej a českej diplomatickej misie, ak v Prahe prevládne dôvod.


https://russian.rt.com/world/news/857494-medvedev-chehiya-ssha


**Medvedev označil Českú republiku za rukojemníka americkej politiky ** Podpredseda ruskej rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev uviedol, že Česká republika sa stala rukojemníkom americkej politiky voči Moskve. Medvedev to povedal naživo a odpovedal na otázky používateľov VKontakte. "Naši českí kolegovia sa stali rukojemníkmi politiky Spojených štátov amerických v ruskom smere a snažia sa bežať, ako sa hovorí, pred lokomotívou," cituje ho TASS. Medvedev uviedol, že akékoľvek diplomatické vojny vedú do slepej uličky. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým uviedol, že Moskva bude pripravená postupne obnoviť podmienky pre normálny chod ruskej a českej diplomatickej misie, ak v Prahe prevládne dôvod. https://russian.rt.com/world/news/857494-medvedev-chehiya-ssha
Upravené 28. 4. 2021 o 15:38

Lavrov o připojení Bulharska k protiruským obviněním:
https://www.youtube.com/watch?v=b6h7zLFQTU8


"Ještě, že jsme (zatím) nezavraždili ercvévodu Ferdinanda!"


Lavrov o připojení Bulharska k protiruským obviněním: https://www.youtube.com/watch?v=b6h7zLFQTU8 "Ještě, že jsme (zatím) nezavraždili ercvévodu Ferdinanda!"

Útočili Rusi aj v Bulharsku? Cieľom boli sklady, z ktorých prúdili zbrane na Ukrajinu


Bulharsko podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi v bulharských skladoch a továrňach zbrojár Emilijana Gebreva. Traja z podozrivých boli už skôr obvinení, že sa obchodníka so zbraňami pokúsili otráviť nervovo paralytickou látkou novičok. Podľa televízie BNT o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová.


Zbrojárovi Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat tiež časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v českom muničnom sklade vo Vrběticiach. V polovici apríla Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za výbuchom v sklade stála ruská vojenská rozviedka GRU.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586076-utocili-rusi-aj-v-bulharsku-cielom-boli-sklady-z-ktorych-prudili-zbrane-na-ukrajinu/


Útočili Rusi aj v Bulharsku? Cieľom boli sklady, z ktorých prúdili zbrane na Ukrajinu Bulharsko podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi v bulharských skladoch a továrňach zbrojár Emilijana Gebreva. Traja z podozrivých boli už skôr obvinení, že sa obchodníka so zbraňami pokúsili otráviť nervovo paralytickou látkou novičok. Podľa televízie BNT o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová. Zbrojárovi Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat tiež časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v českom muničnom sklade vo Vrběticiach. V polovici apríla Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za výbuchom v sklade stála ruská vojenská rozviedka GRU. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586076-utocili-rusi-aj-v-bulharsku-cielom-boli-sklady-z-ktorych-prudili-zbrane-na-ukrajinu/

Europarlament vyzval k jednotnému vyhosteniu ruských diplomatov za Vrbětice


Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali členské krajiny Európskej únie, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov v reakcii na zistenia českých tajných služieb o ruskom podiele na explóziách muničného skladu vo Vrběticích v roku 2014. V uznesení schválenom výraznou väčšinou 569 zo 682 hlasov europoslanci tiež odsúdili ruské vyhrážky adresované Česku v následnej diplomatickej roztržke.


Europoslanci tiež vyzvali na prijatie tvrdších sankcií v súvislosti so súčasným agresívnym konaním Moskvy. Únia by podľa nich mala znížiť závislosť na ruskej energii, zastaviť stavbu plynovodu Nord Stream 2 a nenechať ruskú spoločnosť Rosatom budovať na území EÚ jadrové elektrárne.


Právne nezáväzné uznesenie prijaté v nadväznosti na stredajšiu debatu so šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom je vedľa česko-ruskej roztržky venované nedávnym ruským vojenským manévrom pri hraniciach Ukrajiny a zhoršovaniu zdravotného stavu väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Text dokumentu podporili zástupcovia hlavných europarlamentných skupín ľudovcov, socialistov, liberálov, zelených a konzervatívcov. Nehlasovali pre neho iba členovia klubov nacionalistickej pravice a krajnej ľavice.


Parlament v rezolúcii „zdôrazňuje, že Európska únia stojí na strane Českej republiky, a vyzýva podpredsedu Komisie, vysokého predstaviteľa (Borrella) a Radu EÚ, aby v prípade odvetných opatrení voči Českej republike alebo akémukoľvek inému členskému štátu EÚ prijali vhodné protiopatrenia, vrátane rozšírenia cielených sankcií “.
Poslanci tiež oceňujú doterajšie prejavy podpory, ktoré sa Česku dostalo od ďalších krajín. Potom, čo Rusko v reakcii na vypovedanie 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe vyhostilo 20 českých diplomatických pracovníkov, prišlo s vyhostením niekoľkými ruských diplomatov Slovensko, Rumunsko a pobaltské krajiny. Aj na ich krok Moskva zareagovala protiopatreniami.


Rezolúcia tiež „naliehavo vyzýva inštitúcie EÚ a všetky členské štáty, aby nepokračovali v dostavbe plynovodu Nord Stream 2 a požadovali zastavenie výstavby kontroverzných jadrových elektrární budovaných spoločnosťou Rosatom“. Predstavitelia českej vlády kvôli prípadu Vrbětice oznámili, že Rosatom nebude pripustený do tendra na výstavbu nových blokov elektrárne Dukovany. Spoločnosť sa pritom podieľa na budovaní elektrární napríklad v Maďarsku.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586244-europarlament-vyzval-k-jednotnemu-vyhosteniu-ruskych-diplomatov-za-vrbetice/


Europarlament vyzval k jednotnému vyhosteniu ruských diplomatov za Vrbětice =========================================================================== Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali členské krajiny Európskej únie, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov v reakcii na zistenia českých tajných služieb o ruskom podiele na explóziách muničného skladu vo Vrběticích v roku 2014. V uznesení schválenom výraznou väčšinou 569 zo 682 hlasov europoslanci tiež odsúdili ruské vyhrážky adresované Česku v následnej diplomatickej roztržke. Europoslanci tiež vyzvali na prijatie tvrdších sankcií v súvislosti so súčasným agresívnym konaním Moskvy. Únia by podľa nich mala znížiť závislosť na ruskej energii, zastaviť stavbu plynovodu Nord Stream 2 a nenechať ruskú spoločnosť Rosatom budovať na území EÚ jadrové elektrárne. Právne nezáväzné uznesenie prijaté v nadväznosti na stredajšiu debatu so šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom je vedľa česko-ruskej roztržky venované nedávnym ruským vojenským manévrom pri hraniciach Ukrajiny a zhoršovaniu zdravotného stavu väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Text dokumentu podporili zástupcovia hlavných europarlamentných skupín ľudovcov, socialistov, liberálov, zelených a konzervatívcov. Nehlasovali pre neho iba členovia klubov nacionalistickej pravice a krajnej ľavice. Parlament v rezolúcii „zdôrazňuje, že Európska únia stojí na strane Českej republiky, a vyzýva podpredsedu Komisie, vysokého predstaviteľa (Borrella) a Radu EÚ, aby v prípade odvetných opatrení voči Českej republike alebo akémukoľvek inému členskému štátu EÚ prijali vhodné protiopatrenia, vrátane rozšírenia cielených sankcií “. Poslanci tiež oceňujú doterajšie prejavy podpory, ktoré sa Česku dostalo od ďalších krajín. Potom, čo Rusko v reakcii na vypovedanie 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe vyhostilo 20 českých diplomatických pracovníkov, prišlo s vyhostením niekoľkými ruských diplomatov Slovensko, Rumunsko a pobaltské krajiny. Aj na ich krok Moskva zareagovala protiopatreniami. Rezolúcia tiež „naliehavo vyzýva inštitúcie EÚ a všetky členské štáty, aby nepokračovali v dostavbe plynovodu Nord Stream 2 a požadovali zastavenie výstavby kontroverzných jadrových elektrární budovaných spoločnosťou Rosatom“. Predstavitelia českej vlády kvôli prípadu Vrbětice oznámili, že Rosatom nebude pripustený do tendra na výstavbu nových blokov elektrárne Dukovany. Spoločnosť sa pritom podieľa na budovaní elektrární napríklad v Maďarsku. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/586244-europarlament-vyzval-k-jednotnemu-vyhosteniu-ruskych-diplomatov-za-vrbetice/
1.63k
20
11
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept