Zdravie a záhrada
Yva je protizánětlivá a antiseptická, pěstovat se dá i na zahradě
Y

– můžete se s ní setkat opravdu kdekoliv. Ano, i ve městě.
Známe ji i pod jmény cikánský žebř, husí ocásek, kočičí chvost, mačačinec, tisíclístník, či matčina bylina. Roste skoro vsude.
Yvu sklízíme v červnu a červenci.
Yva obsahuje proazulen, kafr, thujon, cineol, eukalyptol, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kumarin a sodík. Působí protizánětlivě, antisepticky, povzbuzuje zažívání, reguluje menstruaci, mírní křeče, čistí krev, zabraňuje nadýmání a je močopudná. Uplatnění najde i při průjmech, žaludeční slabosti a menstruačních bolestech.
V kombinaci s třezalkou, heřmánkem, kontryhelem a přesličkou rolní pomáhá proti nočnímu pomočování u dětí. Čaj z yvy a bezinkového květu je první pomocí při nastupujícím nachlazení.
Čaj z Yvy připravíme zalitím 2 čajových lžiček sušených květů a listů 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat a pijeme tři šálky denně. Neměli bychom ho užívat déle než průběžně dva měsíce – to kvůli obsahu thujonu.
Vice na:
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/bylinkova-abeceda-yva-je-protizanetliva-a-antisepticka-pestovat-se-da-i-na-zah.A210322_135251_dobra-chut_ape


– můžete se s ní setkat opravdu kdekoliv. Ano, i ve městě. Známe ji i pod jmény cikánský žebř, husí ocásek, kočičí chvost, mačačinec, tisíclístník, či matčina bylina. Roste skoro vsude. Yvu sklízíme v červnu a červenci. Yva obsahuje proazulen, kafr, thujon, cineol, eukalyptol, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kumarin a sodík. Působí protizánětlivě, antisepticky, povzbuzuje zažívání, reguluje menstruaci, mírní křeče, čistí krev, zabraňuje nadýmání a je močopudná. Uplatnění najde i při průjmech, žaludeční slabosti a menstruačních bolestech. V kombinaci s třezalkou, heřmánkem, kontryhelem a přesličkou rolní pomáhá proti nočnímu pomočování u dětí. Čaj z yvy a bezinkového květu je první pomocí při nastupujícím nachlazení. Čaj z Yvy připravíme zalitím 2 čajových lžiček sušených květů a listů 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat a pijeme tři šálky denně. Neměli bychom ho užívat déle než průběžně dva měsíce – to kvůli obsahu thujonu. Vice na: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/bylinkova-abeceda-yva-je-protizanetliva-a-antisepticka-pestovat-se-da-i-na-zah.A210322_135251_dobra-chut_ape
217
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept