Zahraničná politika
Klimatický samit 22. apríla - teraz live

Putin vystúpi s prejavom na online klimatickom summite 22. apríla


Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi na summite lídrov v oblasti podnebia prostredníctvom videokonferencie 22. apríla, uviedla v pondelok tlačová služba Kremľa.


„Putin načrtne prístupy Ruska v kontexte nadviazania širokej medzinárodnej spolupráce zameranej na prekonanie negatívnych dôsledkov globálnych klimatických zmien,“ uviedol Kremeľ.


Tlačový tajomník hlavy štátu Dmitrij Peskov spresnil, že Putin bude na online summite hovoriť naživo, nie v zázname. „Toto bude živý prejav prezidenta,“ reagoval hovorca Kremľa na príslušnú otázku.


Hovorca Kremľa už dávnejšie opakovane uviedol, že Moskva starostlivo analyzuje a študuje možnosť účasti Ruska na klimatickom summite.


https://tass.ru/politika/11187731


**Putin vystúpi s prejavom na online klimatickom summite 22. apríla** Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi na summite lídrov v oblasti podnebia prostredníctvom videokonferencie 22. apríla, uviedla v pondelok tlačová služba Kremľa. „Putin načrtne prístupy Ruska v kontexte nadviazania širokej medzinárodnej spolupráce zameranej na prekonanie negatívnych dôsledkov globálnych klimatických zmien,“ uviedol Kremeľ. Tlačový tajomník hlavy štátu Dmitrij Peskov spresnil, že Putin bude na online summite hovoriť naživo, nie v zázname. „Toto bude živý prejav prezidenta,“ reagoval hovorca Kremľa na príslušnú otázku. Hovorca Kremľa už dávnejšie opakovane uviedol, že Moskva starostlivo analyzuje a študuje možnosť účasti Ruska na klimatickom summite. https://tass.ru/politika/11187731
Upravené 22. 4. 2021 o 16:49

Si Ťin-pching prijal pozvanie Bidena na účasť na klimatickom summite

Čínsky prezident Si Ťin-pching prednesie prejav na klimatickom summite. Oznámil to v stredu hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying.


„Na pozvanie amerického prezidenta [Joe] Bidena sa čínsky prezident Si Ťin-pching zúčastní na klimatickom summite prostredníctvom videoprepojenia 22. apríla a prednesie dôležitý prejav,“ citovala svoje vyhlásenie tlačová agentúra Sinchua.


USA majú v úmysle usporiadať medzinárodný summit o boji proti zmene podnebia, ktorý sa uskutoční 22. - 23. apríla. Na tento rok bolo pozvaných 40 svetových lídrov. Podujatie bude zamerané na tému konsolidácie úsilia o zníženie škodlivých emisií do životného prostredia.


Minulý týždeň navštívil Šanghaj osobitný vyslanec amerického prezidenta pre zmenu podnebia John Kerry, ktorý sa stretol so svojím čínskym náprotivkom Xie Zhenhuom. Výsledkom bolo, že strany prijali spoločné vyhlásenie o boji proti zmene podnebia, v ktorom vyjadrili svoju pripravenosť pracovať na vykonávaní Parížskej dohody. Washington a Peking majú v úmysle najmä udržať hladinu nárastu teploty na planéte pod 2 stupne a usilovať sa obmedziť tento údaj na 1,5 stupňa.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11202355


**Si Ťin-pching prijal pozvanie Bidena na účasť na klimatickom summite ** Čínsky prezident Si Ťin-pching prednesie prejav na klimatickom summite. Oznámil to v stredu hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying. „Na pozvanie amerického prezidenta [Joe] Bidena sa čínsky prezident Si Ťin-pching zúčastní na klimatickom summite prostredníctvom videoprepojenia 22. apríla a prednesie dôležitý prejav,“ citovala svoje vyhlásenie tlačová agentúra Sinchua. USA majú v úmysle usporiadať medzinárodný summit o boji proti zmene podnebia, ktorý sa uskutoční 22. - 23. apríla. Na tento rok bolo pozvaných 40 svetových lídrov. Podujatie bude zamerané na tému konsolidácie úsilia o zníženie škodlivých emisií do životného prostredia. Minulý týždeň navštívil Šanghaj osobitný vyslanec amerického prezidenta pre zmenu podnebia John Kerry, ktorý sa stretol so svojím čínskym náprotivkom Xie Zhenhuom. Výsledkom bolo, že strany prijali spoločné vyhlásenie o boji proti zmene podnebia, v ktorom vyjadrili svoju pripravenosť pracovať na vykonávaní Parížskej dohody. Washington a Peking majú v úmysle najmä udržať hladinu nárastu teploty na planéte pod 2 stupne a usilovať sa obmedziť tento údaj na 1,5 stupňa. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11202355

Путин выступает на саммите лидеров по вопросам климата — LIVE
Путин выступает на саммите лидеров по вопросам климата


https://www.facebook.com/RTRussian/videos/489497498858599


Путин выступает на саммите лидеров по вопросам климата — LIVE Путин выступает на саммите лидеров по вопросам климата https://www.facebook.com/RTRussian/videos/489497498858599

Prejav na klimatickom summite


Vladimir Putin: Vážený pán prezident!


Drahí kolegovia! Dámy a páni!


Naša dnešná diskusia ukazuje, ako hlboko všetci zdieľame obavy týkajúce sa zmeny podnebia a ako sme odhodlaní zintenzívniť medzinárodné úsilie pri riešení tejto otázky. Od úspechu týchto snáh do značnej miery závisí osud celej našej planéty, vyhliadky na rozvoj každej krajiny, blahobyt a kvalita života ľudí.


Veríme, že univerzálne dohody dosiahnuté prostredníctvom OSN sú spoľahlivým právnym základom pre spoločnú prácu štátov na kontrole a znižovaní emisií skleníkových plynov.


Dovoľte mi zdôrazniť, že Rusko pristupuje s plnou zodpovednosťou k plneniu svojich medzinárodných záväzkov v tejto oblasti. Najskôr sa to týka vykonávania Rámcového dohovoru OSN o zmene podnebia, Kjótskeho protokolu a Parížskej dohody. Intenzívne pracujeme na formovaní modernej legislatívy v našej krajine, ktorá zabezpečí kontrolu nad emisiami uhlíka a stimuluje ich znižovanie.


Včera som mal každoročné odvolanie na Federálne zhromaždenie Ruskej federácie a medzi najdôležitejšie v kontexte sociálno-ekonomického rozvoja bola stanovená úloha výrazne obmedziť akumulovaný objem čistých emisií v našej krajine do roku 2050.


Som si istý, že aj napriek veľkosti Ruska, zvláštnostiam geografie, podnebia a hospodárskej štruktúry, je táto úloha dosiahnuteľná. Pripomínam, že v porovnaní s rokom 1990 Rusko znížilo emisie skleníkových plynov vo väčšej miere ako mnoho iných krajín. Tieto emisie sa znížili na polovicu - z 3,1 miliárd ton CO2, čo zodpovedá 1,6 miliardám ton. Bol to výsledok radikálnej reštrukturalizácie ruského priemyslu a energetiky, ktorá prebieha za posledných 20 rokov.


Výsledkom je, že teraz 45 percent našej energetickej bilancie tvoria nízkoemisné zdroje energie vrátane jadrovej energie. Je známe, že úroveň emisií skleníkových plynov z jadrových elektrární počas celého ich životného cyklu je takmer nulová.


Máme v úmysle ďalej zvyšovať objemy súvisiaceho využívania plynu; vykonávať rozsiahly program modernizácie životného prostredia a energetickej účinnosti vo všetkých odvetviach hospodárstva; zabezpečiť zachytávanie, skladovanie a používanie oxidu uhličitého zo všetkých zdrojov. Vytvárame tiež infraštruktúru na výrobu vodíka ako suroviny aj ako nosič energie.


V tejto súvislosti spomeniem, že v Rusku v Sachalinskej oblasti bol zahájený pilotný projekt zameraný na vytvorenie systému spoplatňovania uhlíka a obchodu s uhlíkovými jednotkami. Jeho implementácia umožní dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v tomto ruskom regióne do roku 2025.


Nie je žiadnym tajomstvom, že situácia, ktorá stimulovala globálne otepľovanie, a problémy s tým spojené nenastali včera. Aké sú spôsoby riešenia komplexných riešení týchto problémov?


Najprv. Oxid uhličitý zostáva v atmosfére stovky rokov. Nestačí teda iba hovoriť o nových objemoch emisií. Je dôležité zaoberať sa absorpciou oxidu uhličitého nahromadeného v atmosfére. Rád by som poznamenal, že Rusko bez preháňania kolosálne prispieva k absorpcii globálnych emisií, vlastných aj ostatných, vďaka absorpčnej kapacite našich ekosystémov, ktorá sa odhaduje na 2,5 miliardy ton ekvivalentu oxidu uhličitého. za rok.


Druhý. Mali by sa brať do úvahy všetky faktory spôsobujúce globálne otepľovanie. Napríklad metán predstavuje 20 percent antropogénnych emisií. A každá jeho tona vytvára skleníkový efekt 25–28-krát väčší ako tona CO2. Ak by, povedzme, v nasledujúcich 30 rokoch bolo možné znížiť emisie metánu na polovicu, potom by podľa odborníkov globálna teplota do roku 2050 klesla o 0,18 stupňa. Čo je mimochodom až 45 percent rozdielu medzi súčasnou teplotou a cieľom Parížskej dohody.


V tejto súvislosti by bolo veľmi dôležité nadviazať širokú a efektívnu medzinárodnú spoluprácu pri výpočte a monitorovaní emisií všetkých druhov škodlivých emisií do ovzdušia.


Pozývame všetky zainteresované krajiny, aby sa pripojili k spoločnému vedeckému výskumu, spoločne investovali do prakticky významných klimatických projektov a aktívnejšie sa zapájali do vývoja nízkouhlíkových technológií na zmiernenie a prispôsobenie sa zmene podnebia.


Po tretie. Som presvedčený, že boj za zachovanie podnebia je samozrejme vyzvaný, aby spojil úsilie celého svetového spoločenstva. Rusko je pripravené ponúknuť celý rad spoločných projektov, aby zvážilo možnosti preferencií aj pre zahraničné spoločnosti, ktoré by chceli investovať do čistých technológií, vrátane našej krajiny.


A posledná vec. Globálny rozvoj by mal byť nielen „zelený“, ale aj udržateľný v celom rozsahu tohto konceptu. A to pre všetky krajiny bez výnimky. Preto by to malo byť úzko spojené s pokrokom v takých naliehavých oblastiach, ako je boj proti chudobe a zmenšovanie rozdielov v rozvoji medzi krajinami.


Na záver by som chcel ešte raz zdôrazniť, že Ruská federácia má úprimný záujem na zintenzívnení medzinárodnej spolupráce s cieľom pokračovať v hľadaní efektívnych riešení problému zmeny podnebia, ako aj všetkých ostatných akútnych globálnych problémov. Výsledky aktuálneho video samitu by k tomu v skutočnosti mali slúžiť.


Ďakujem za tvoju pozornosť.


**Prejav na klimatickom summite** **Vladimir Putin**: Vážený pán prezident! Drahí kolegovia! Dámy a páni! Naša dnešná diskusia ukazuje, ako hlboko všetci zdieľame obavy týkajúce sa zmeny podnebia a ako sme odhodlaní zintenzívniť medzinárodné úsilie pri riešení tejto otázky. Od úspechu týchto snáh do značnej miery závisí osud celej našej planéty, vyhliadky na rozvoj každej krajiny, blahobyt a kvalita života ľudí. Veríme, že univerzálne dohody dosiahnuté prostredníctvom OSN sú spoľahlivým právnym základom pre spoločnú prácu štátov na kontrole a znižovaní emisií skleníkových plynov. Dovoľte mi zdôrazniť, že Rusko pristupuje s plnou zodpovednosťou k plneniu svojich medzinárodných záväzkov v tejto oblasti. Najskôr sa to týka vykonávania Rámcového dohovoru OSN o zmene podnebia, Kjótskeho protokolu a Parížskej dohody. Intenzívne pracujeme na formovaní modernej legislatívy v našej krajine, ktorá zabezpečí kontrolu nad emisiami uhlíka a stimuluje ich znižovanie. Včera som mal každoročné odvolanie na Federálne zhromaždenie Ruskej federácie a medzi najdôležitejšie v kontexte sociálno-ekonomického rozvoja bola stanovená úloha výrazne obmedziť akumulovaný objem čistých emisií v našej krajine do roku 2050. Som si istý, že aj napriek veľkosti Ruska, zvláštnostiam geografie, podnebia a hospodárskej štruktúry, je táto úloha dosiahnuteľná. Pripomínam, že v porovnaní s rokom 1990 Rusko znížilo emisie skleníkových plynov vo väčšej miere ako mnoho iných krajín. Tieto emisie sa znížili na polovicu - z 3,1 miliárd ton CO2, čo zodpovedá 1,6 miliardám ton. Bol to výsledok radikálnej reštrukturalizácie ruského priemyslu a energetiky, ktorá prebieha za posledných 20 rokov. Výsledkom je, že teraz 45 percent našej energetickej bilancie tvoria nízkoemisné zdroje energie vrátane jadrovej energie. Je známe, že úroveň emisií skleníkových plynov z jadrových elektrární počas celého ich životného cyklu je takmer nulová. Máme v úmysle ďalej zvyšovať objemy súvisiaceho využívania plynu; vykonávať rozsiahly program modernizácie životného prostredia a energetickej účinnosti vo všetkých odvetviach hospodárstva; zabezpečiť zachytávanie, skladovanie a používanie oxidu uhličitého zo všetkých zdrojov. Vytvárame tiež infraštruktúru na výrobu vodíka ako suroviny aj ako nosič energie. V tejto súvislosti spomeniem, že v Rusku v Sachalinskej oblasti bol zahájený pilotný projekt zameraný na vytvorenie systému spoplatňovania uhlíka a obchodu s uhlíkovými jednotkami. Jeho implementácia umožní dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v tomto ruskom regióne do roku 2025. Nie je žiadnym tajomstvom, že situácia, ktorá stimulovala globálne otepľovanie, a problémy s tým spojené nenastali včera. Aké sú spôsoby riešenia komplexných riešení týchto problémov? Najprv. Oxid uhličitý zostáva v atmosfére stovky rokov. Nestačí teda iba hovoriť o nových objemoch emisií. Je dôležité zaoberať sa absorpciou oxidu uhličitého nahromadeného v atmosfére. Rád by som poznamenal, že Rusko bez preháňania kolosálne prispieva k absorpcii globálnych emisií, vlastných aj ostatných, vďaka absorpčnej kapacite našich ekosystémov, ktorá sa odhaduje na 2,5 miliardy ton ekvivalentu oxidu uhličitého. za rok. Druhý. Mali by sa brať do úvahy všetky faktory spôsobujúce globálne otepľovanie. Napríklad metán predstavuje 20 percent antropogénnych emisií. A každá jeho tona vytvára skleníkový efekt 25–28-krát väčší ako tona CO2. Ak by, povedzme, v nasledujúcich 30 rokoch bolo možné znížiť emisie metánu na polovicu, potom by podľa odborníkov globálna teplota do roku 2050 klesla o 0,18 stupňa. Čo je mimochodom až 45 percent rozdielu medzi súčasnou teplotou a cieľom Parížskej dohody. V tejto súvislosti by bolo veľmi dôležité nadviazať širokú a efektívnu medzinárodnú spoluprácu pri výpočte a monitorovaní emisií všetkých druhov škodlivých emisií do ovzdušia. Pozývame všetky zainteresované krajiny, aby sa pripojili k spoločnému vedeckému výskumu, spoločne investovali do prakticky významných klimatických projektov a aktívnejšie sa zapájali do vývoja nízkouhlíkových technológií na zmiernenie a prispôsobenie sa zmene podnebia. Po tretie. Som presvedčený, že boj za zachovanie podnebia je samozrejme vyzvaný, aby spojil úsilie celého svetového spoločenstva. Rusko je pripravené ponúknuť celý rad spoločných projektov, aby zvážilo možnosti preferencií aj pre zahraničné spoločnosti, ktoré by chceli investovať do čistých technológií, vrátane našej krajiny. A posledná vec. Globálny rozvoj by mal byť nielen „zelený“, ale aj udržateľný v celom rozsahu tohto konceptu. A to pre všetky krajiny bez výnimky. Preto by to malo byť úzko spojené s pokrokom v takých naliehavých oblastiach, ako je boj proti chudobe a zmenšovanie rozdielov v rozvoji medzi krajinami. Na záver by som chcel ešte raz zdôrazniť, že Ruská federácia má úprimný záujem na zintenzívnení medzinárodnej spolupráce s cieľom pokračovať v hľadaní efektívnych riešení problému zmeny podnebia, ako aj všetkých ostatných akútnych globálnych problémov. Výsledky aktuálneho video samitu by k tomu v skutočnosti mali slúžiť. Ďakujem za tvoju pozornosť.
Upravené 22. 4. 2021 o 16:54
493
4
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept