História
Zakladateľ Svetového kongresu Slovákov Roman sa narodil pred 100 rokmi

Zakladateľ Svetového kongresu Slovákov Roman sa narodil pred 100 rokmi


Uránový kráľ Štefan B. Roman vynikal podnikateľskou šikovnosťou. Založil firmu Denison Mines Limited, z ktorej sa stala spoločnosť vlastniaca najväčšie uránové bane na svete.


Úspešný podnikateľský príbeh Štefana Boleslava Romana, rodáka zo slovenského Veľkého Ruskova, sa začal písať v Kanade, kam odišiel ako 16-ročný. Začiatkom 50. rokov minulého storočia založil spoločnosť Denison Mines Limited a stal sa najväčším vlastníkom uránových baní na svete. Nezabudol však ani na svoje slovenské korene. Patril ku kľúčovým osobnostiam Slovákov žijúcich v emigrácii a stál pri vzniku Svetového kongresu Slovákov (1970), ktorý v rokoch 1970-88 viedol ako jeho predseda.


Od narodenia Štefana Boleslava Romana, prezývaného "Uránový kráľ", uplynie v sobotu 17. apríla 100 rokov.


Spolupracovník TASR Pavol Demeš pri tejto príležitosti oslovil reverenda Dušana Tótha z Toronta, ktorý bol Romanovým dlhoročným priateľom a súputnikom. Toto je svedectvo Dušana Tótha:


https://www.teraz.sk/slovensko/svetovy-kongres-slovakov-zalozil-ste/542385-clanok.html


Zakladateľ Svetového kongresu Slovákov Roman sa narodil pred 100 rokmi ====================================================================== Uránový kráľ Štefan B. Roman vynikal podnikateľskou šikovnosťou. Založil firmu Denison Mines Limited, z ktorej sa stala spoločnosť vlastniaca najväčšie uránové bane na svete. Úspešný podnikateľský príbeh Štefana Boleslava Romana, rodáka zo slovenského Veľkého Ruskova, sa začal písať v Kanade, kam odišiel ako 16-ročný. Začiatkom 50. rokov minulého storočia založil spoločnosť Denison Mines Limited a stal sa najväčším vlastníkom uránových baní na svete. Nezabudol však ani na svoje slovenské korene. Patril ku kľúčovým osobnostiam Slovákov žijúcich v emigrácii a stál pri vzniku Svetového kongresu Slovákov (1970), ktorý v rokoch 1970-88 viedol ako jeho predseda. Od narodenia Štefana Boleslava Romana, prezývaného "Uránový kráľ", uplynie v sobotu 17. apríla 100 rokov. Spolupracovník TASR Pavol Demeš pri tejto príležitosti oslovil reverenda Dušana Tótha z Toronta, ktorý bol Romanovým dlhoročným priateľom a súputnikom. Toto je svedectvo Dušana Tótha: https://www.teraz.sk/slovensko/svetovy-kongres-slovakov-zalozil-ste/542385-clanok.html
90
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept