Zahraničná politika
Kuba

Raul Castro rezignoval na funkciu prvého tajomníka ústredného výboru kubánskej komunistickej strany
Povedal, že ho „potešilo odovzdanie vedenia krajiny skupine vyškolených vodcov,“ píše denník Granma.


Raul Castro sa rozhodol opustiť post prvého tajomníka ÚV vládnucej komunistickej strany Kuby. Informoval o tom v piatok ústredný tlačený orgán Kubánskej komunistickej strany, noviny Granma.
„Generál armády uviedol, že s potešením odovzdal vedenie krajiny skupine vyškolených vodcov, okorenených desaťročiami skúseností <...> a odhodlaných k revolúcii,“ uvádza sa v texte publikácie.


„Pevne verím v silu a hodnotu príkladu a porozumenia mojich krajanov a pokiaľ budem žiť, budem pripravený brániť vlasť, revolúciu a socializmus,“ citovala kubánska tlačová agentúra Castra.


Vzťahy s USA


Raul Castro dúfa v úctivý dialóg vo vzťahoch medzi USA a Kubou, uvádza sa na webovej stránke komunistickej strany.


„On (odchádzajúci prvý tajomník strany - poznámka TASS) dodal, že Kuba opätovne potvrdzuje svoju vôľu podporovať úctivý dialóg s USA, ale bez toho, aby zamýšľal urobiť ústupky v súvislosti s ich zvrchovanosťou a nezávislosťou, zahraničnou politikou a ideálmi,“ uvádza sa v správe.


Castro tiež poznamenal, že záväzok Kuby k integračným procesom v Latinskej Amerike a Karibiku je neotrasiteľný. "Kubánci sa ani na okamih nevzdajú úlohy, aby sa naša Amerika stala spoločnou domovinou našich detí," uviedol.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11175265


**Raul Castro rezignoval na funkciu prv&eacute;ho tajomn&iacute;ka &uacute;stredn&eacute;ho v&yacute;boru kub&aacute;nskej komunistickej strany** Povedal, že ho &bdquo;pote&scaron;ilo odovzdanie vedenia krajiny skupine vy&scaron;kolen&yacute;ch vodcov,&ldquo; p&iacute;&scaron;e denn&iacute;k Granma. Raul Castro sa rozhodol opustiť post prv&eacute;ho tajomn&iacute;ka &Uacute;V vl&aacute;dnucej komunistickej strany Kuby. Informoval o tom v piatok &uacute;stredn&yacute; tlačen&yacute; org&aacute;n Kub&aacute;nskej komunistickej strany, noviny Granma. &bdquo;Gener&aacute;l arm&aacute;dy uviedol, že s pote&scaron;en&iacute;m odovzdal vedenie krajiny skupine vy&scaron;kolen&yacute;ch vodcov, okorenen&yacute;ch desaťročiami sk&uacute;senost&iacute; &lt;...&gt; a odhodlan&yacute;ch k revol&uacute;cii,&ldquo; uv&aacute;dza sa v texte publik&aacute;cie. &bdquo;Pevne ver&iacute;m v silu a hodnotu pr&iacute;kladu a porozumenia mojich krajanov a pokiaľ budem žiť, budem pripraven&yacute; br&aacute;niť vlasť, revol&uacute;ciu a socializmus,&ldquo; citovala kub&aacute;nska tlačov&aacute; agent&uacute;ra Castra. Vzťahy s USA Raul Castro d&uacute;fa v &uacute;ctiv&yacute; dial&oacute;g vo vzťahoch medzi USA a Kubou, uv&aacute;dza sa na webovej str&aacute;nke komunistickej strany. &bdquo;On (odch&aacute;dzaj&uacute;ci prv&yacute; tajomn&iacute;k strany - pozn&aacute;mka TASS) dodal, že Kuba op&auml;tovne potvrdzuje svoju v&ocirc;ľu podporovať &uacute;ctiv&yacute; dial&oacute;g s USA, ale bez toho, aby zam&yacute;&scaron;ľal urobiť &uacute;stupky v s&uacute;vislosti s ich zvrchovanosťou a nez&aacute;vislosťou, zahraničnou politikou a ide&aacute;lmi,&ldquo; uv&aacute;dza sa v spr&aacute;ve. Castro tiež poznamenal, že z&aacute;v&auml;zok Kuby k integračn&yacute;m procesom v Latinskej Amerike a Karibiku je neotrasiteľn&yacute;. &quot;Kub&aacute;nci sa ani na okamih nevzdaj&uacute; &uacute;lohy, aby sa na&scaron;a Amerika stala spoločnou domovinou na&scaron;ich det&iacute;,&quot; uviedol. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11175265

Na Kube oznámili nástupcu Raula Castra


Kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel bol zvolený za prvého tajomníka ústredného výboru (KS) komunistickej strany v krajine. Informovala o tom webová stránka strany.


Nástupca Raula Castra vo funkcii prvého tajomníka ÚV KSČ, ako aj členovia výboru, bol oznámený na plenárnom zasadnutí ôsmeho zjazdu politického združenia v pondelok 19. apríla v Havane. Na udalosti bol prítomný aj samotný Castro.


16 apríla vyšlo najavo, že Raul Castro odchádza z postu prvého tajomníka ÚV KSČ. Zároveň sa uvádzalo, že 89-ročný politik bude aj naďalej ovplyvňovať politickú elitu.


Na Kube sa tak končí dlhoročná éra vlády revolucionárov bratov Castrovcov, ktorí sa v štáte dostali k moci v roku 1959.


Raul Castro je mladší brat revolučného Fidela Castra. Ako hlava štátu pôsobil v rokoch 2008 až 2018. Od roku 2011 politik stál na čele ÚV KSČ. Po víťazstve revolúcie v roku 1959 bol Raul Castro 50 rokov ministrom vojny.


Miguel Diaz-Canel prevzal vedenie Kuby v októbri 2019.


https://lenta.ru/news/2021/04/19/preemnik/


**Na Kube ozn&aacute;mili n&aacute;stupcu Raula Castra** Kub&aacute;nsky prezident Miguel Diaz-Canel bol zvolen&yacute; za prv&eacute;ho tajomn&iacute;ka &uacute;stredn&eacute;ho v&yacute;boru (KS) komunistickej strany v krajine. Informovala o tom webov&aacute; str&aacute;nka strany. N&aacute;stupca Raula Castra vo funkcii prv&eacute;ho tajomn&iacute;ka &Uacute;V KSČ, ako aj členovia v&yacute;boru, bol ozn&aacute;men&yacute; na plen&aacute;rnom zasadnut&iacute; &ocirc;smeho zjazdu politick&eacute;ho združenia v pondelok 19. apr&iacute;la v Havane. Na udalosti bol pr&iacute;tomn&yacute; aj samotn&yacute; Castro. 16 apr&iacute;la vy&scaron;lo najavo, že Raul Castro odch&aacute;dza z postu prv&eacute;ho tajomn&iacute;ka &Uacute;V KSČ. Z&aacute;roveň sa uv&aacute;dzalo, že 89-ročn&yacute; politik bude aj naďalej ovplyvňovať politick&uacute; elitu. Na Kube sa tak konč&iacute; dlhoročn&aacute; &eacute;ra vl&aacute;dy revolucion&aacute;rov bratov Castrovcov, ktor&iacute; sa v &scaron;t&aacute;te dostali k moci v roku 1959. Raul Castro je mlad&scaron;&iacute; brat revolučn&eacute;ho Fidela Castra. Ako hlava &scaron;t&aacute;tu p&ocirc;sobil v rokoch 2008 až 2018. Od roku 2011 politik st&aacute;l na čele &Uacute;V KSČ. Po v&iacute;ťazstve revol&uacute;cie v roku 1959 bol Raul Castro 50 rokov ministrom vojny. Miguel Diaz-Canel prevzal vedenie Kuby v okt&oacute;bri 2019. https://lenta.ru/news/2021/04/19/preemnik/
Upravené 19. 4. 2021 o 22:06
330
1
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept