História
Jak sovětská letecká esa způsobila katastrofu v americkém vojenském letectvu

Desítky sestřelených letadel, stovky zajatých pilotů a týdenní smutek - přesně před 70 lety, 12. dubna 1951, se Američané na obloze nad Korejí utkali se skutečně silným nepřítelem. Americké letectvo zaútočilo na sovětská esa, která během několika minut porazila leteckou armádu bombardérů Superfortress B-29.


https://cz.sputniknews.com/nazory/2021041213471965-neco-takoveho-nelze-zapomenout-jak-sovetska-letecka-esa-zpusobila-katastrofu-v-americkem-vojenskem/


Desítky sestřelených letadel, stovky zajatých pilotů a týdenní smutek - přesně před 70 lety, 12. dubna 1951, se Američané na obloze nad Korejí utkali se skutečně silným nepřítelem. Americké letectvo zaútočilo na sovětská esa, která během několika minut porazila leteckou armádu bombardérů Superfortress B-29. https://cz.sputniknews.com/nazory/2021041213471965-neco-takoveho-nelze-zapomenout-jak-sovetska-letecka-esa-zpusobila-katastrofu-v-americkem-vojenskem/

takych pripadov, ked mali stiahnute polky na zapade bolo viac... vo Vietnamskej vojne spisovali americki letci "manifest" o nehumanosti bombardovania napalmom... ale az potom, co sovieti dodali baterie PVO S-75.


po vstupe sovietskych vojsk do Afganistanu sa prudko zvysila nehodovost pri cvicnych vojenskych letoch v SSA.


takych pripadov, ked mali stiahnute polky na zapade bolo viac... vo Vietnamskej vojne spisovali americki letci "manifest" o nehumanosti bombardovania napalmom... ale az potom, co sovieti dodali baterie PVO S-75. po vstupe sovietskych vojsk do Afganistanu sa prudko zvysila nehodovost pri cvicnych vojenskych letoch v SSA.
Upravené 14. 4. 2021 o 21:54

Z článku: Ukázalo se, že jaderné bombardování SSSR, které Pentagon v těch letech plánoval, nebylo tak snadným úkolem jako v případě japonské Hirošimy a Nagasaki. (Potvrzení toho co říká Pjakin, proč si nedovolil západ zaútočit na SSSR i když moc a moc chtěl využít své dočasné výhody a tou byla společně se zajatými fašistickými vědci vyvinutá jaderná zbraň. Západ neměl možnost dopravit bomby na cíle)


Z článku: Ukázalo se, že jaderné bombardování SSSR, které Pentagon v těch letech plánoval, nebylo tak snadným úkolem jako v případě japonské Hirošimy a Nagasaki. (Potvrzení toho co říká Pjakin, proč si nedovolil západ zaútočit na SSSR i když moc a moc chtěl využít své dočasné výhody a tou byla společně se zajatými fašistickými vědci vyvinutá jaderná zbraň. Západ neměl možnost dopravit bomby na cíle)
Upravené 12. 4. 2021 o 22:14

Slušný píárko, "euro-asijskýho" křídla. Je pravda, že Mig 15 byl velmi povedený kus letadla. Měl licenční motor Rolls-Royce od "spojenců" a Kožedub, taková třešnička na dortíku, Ale ty celkový ztráty, to mi nějak nesedí. "Nepopletli" to??


Slušný píárko, "euro-asijskýho" křídla. Je pravda, že Mig 15 byl velmi povedený kus letadla. Měl licenční motor Rolls-Royce od "spojenců" a Kožedub, taková třešnička na dortíku, Ale ty celkový ztráty, to mi nějak nesedí. "Nepopletli" to??

Vedi.Vini......

https://www.youtube.com/watch?v=0KDdKxgDLPM


ako sa v dokumente hovori, zapadna spolocnost by takej obety nebola schopna. v skutocnosti taky hrdinsky odboj aky ukazali vietnamci, nedokazal ziadny narod(ak nepocitam VVV a afgancov, aj ked v Afgane nebolo nasadene zdaleka take mnozstvo techniky ako vo Vietname a hlavne sa nebombardovali a nevrazdili civilisti v takom meradle.


https://www.youtube.com/watch?v=0KDdKxgDLPM ako sa v dokumente hovori, zapadna spolocnost by takej obety nebola schopna. v skutocnosti taky hrdinsky odboj aky ukazali vietnamci, nedokazal ziadny narod(ak nepocitam VVV a afgancov, aj ked v Afgane nebolo nasadene zdaleka take mnozstvo techniky ako vo Vietname a hlavne sa nebombardovali a nevrazdili civilisti v takom meradle.

Měl licenční motor Rolls-Royce od "spojenců"


iba prve verzie MiG-15 mali tento motor, dalsie verzie uz mali Ruske VK-1 s vacsim tahom o 430kp (o cca 18%) ako RD-45F


[quote="pid:11086, uid:190"]Měl licenční motor Rolls-Royce od "spojenců"[/quote] iba prve verzie MiG-15 mali tento motor, dalsie verzie uz mali Ruske VK-1 s vacsim tahom o 430kp (o cca 18%) ako RD-45F

Ruske VK-1
V rámci plné objetivity.. Nechce se mi to vypisovat, tak....smile (čr) wiki (ru) wiki


[quote="pid:11400, uid:242"]Ruske VK-1[/quote] V rámci plné objetivity.. Nechce se mi to vypisovat, tak....:) [(čr) wiki](https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%9A-1) [(ru) wiki](https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%9A-1)

Vedi.Vini......

V rámci plné objetivity..


jasne, asi mas na mysli, ze vychadza z RD-45F, ano viem, ale uz to niesu spomenute anglicke motory RR smile len som sucho konstatoval, nerozvijal som to dalej


a v ramci uplnej objektivity, Rusi tak isto vyvijali prudove motory pred 1945 rokom, dokonca boli najdalej zo vsetkych krajin, ale, zdroje boli presuvane na naliehavejsie projekty kedze krajina bola pod totalnym utokom zjednoteneho zapadu a islo im o prezitie, museli prioritizovat, zial ... a takych projektov bolo viac ......


Rusi hned po vojne zacali vyvijat naspat letecke prudove motory, zobrali si zaklad zo zahranicnych aby nesli od "nuly" a velmi rychlo vsetkych dobehli a predbehli, aj dnes su spicka a najlepsi co sa tyka motorov a vzdy boli


[quote="pid:11555, uid:190"]V rámci plné objetivity..[/quote] jasne, asi mas na mysli, ze vychadza z RD-45F, ano viem, ale uz to niesu spomenute anglicke motory RR :) len som sucho konstatoval, nerozvijal som to dalej a v ramci uplnej objektivity, Rusi tak isto vyvijali prudove motory pred 1945 rokom, dokonca boli najdalej zo vsetkych krajin, ale, zdroje boli presuvane na naliehavejsie projekty kedze krajina bola pod totalnym utokom zjednoteneho zapadu a islo im o prezitie, museli prioritizovat, zial ... a takych projektov bolo viac ...... Rusi hned po vojne zacali vyvijat naspat letecke prudove motory, zobrali si zaklad zo zahranicnych aby nesli od "nuly" a velmi rychlo vsetkych dobehli a predbehli, aj dnes su spicka a najlepsi co sa tyka motorov a vzdy boli
Upravené 15. 4. 2021 o 22:41

vo Vietnamskej vojne spisovali americki letci "manifest" o nehumanosti bombardovania napalmom... ale az potom, co sovieti dodali baterie PVO S-75.

mna sokovali celkove straty co mali vo Vietname, cez 10tisic strojov.


3744 lietadiel
5607 helikopter
578 bezpilotnikov


zaujimavy je aj udaj o stratach cez 2 svetovu, USA stratili cez 65k strojov pocas vojny ale len 1/3 v boji, druhu tretinu pri nehodach doma a dalsiu tretinu pri nehodach v zahranici. Asi to bude nieco so statistikami, pretoze takto to vyzera, ze najvacsim nepriatolom US Airforce pocas 2 svetovej bolo samotne US Airforce.


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_losses_of_the_Vietnam_War
https://www.realclearhistory.com/articles/2019/02/12/staggering_statistics_15000_us_airmen_killed_in_training_in_ww_ii_412.html


[quote="pid:11052, uid:252"]vo Vietnamskej vojne spisovali americki letci "manifest" o nehumanosti bombardovania napalmom... ale az potom, co sovieti dodali baterie PVO S-75.[/quote] mna sokovali celkove straty co mali vo Vietname, cez 10tisic strojov. 3744 lietadiel 5607 helikopter 578 bezpilotnikov zaujimavy je aj udaj o stratach cez 2 svetovu, USA stratili cez 65k strojov pocas vojny ale len 1/3 v boji, druhu tretinu pri nehodach doma a dalsiu tretinu pri nehodach v zahranici. Asi to bude nieco so statistikami, pretoze takto to vyzera, ze najvacsim nepriatolom US Airforce pocas 2 svetovej bolo samotne US Airforce. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_losses_of_the_Vietnam_War https://www.realclearhistory.com/articles/2019/02/12/staggering_statistics_15000_us_airmen_killed_in_training_in_ww_ii_412.html

Moderator

Rusi tak isto vyvijali prudove motory pred 1945 rokom, dokonca boli najdalej
a dále
zobrali si zaklad zo zahranicnych aby nesli od "nuly"
Tak jak to vlastně bylo?


[quote="pid:11575, uid:242"]Rusi tak isto vyvijali prudove motory pred 1945 rokom, dokonca boli najdalej[/quote] a dále [quote="pid:11575, uid:242"]zobrali si zaklad zo zahranicnych aby nesli od "nuly"[/quote] Tak jak to vlastně bylo?

Vedi.Vini......

Vidím že sa tu rozbehla zaujímavá debata. Ja sám som nadšenec do techniky no skôr z pohľadu strojárenskeho a mechanického. Rusi jednoznačne boli v letectve vždy veľmi dobrý. Dám sem odkaz na jeden dokument. Odporúčam sledovať no tiež treba odbúrať klam a ideológiu okolo Stalina.
https://m.youtube.com/watch?v=att11Vk_G_c


Vidím že sa tu rozbehla zaujímavá debata. Ja sám som nadšenec do techniky no skôr z pohľadu strojárenskeho a mechanického. Rusi jednoznačne boli v letectve vždy veľmi dobrý. Dám sem odkaz na jeden dokument. Odporúčam sledovať no tiež treba odbúrať klam a ideológiu okolo Stalina. https://m.youtube.com/watch?v=att11Vk_G_c

Díky za všechny názory a příspěvky, přeposílám, velmi kvalitní diskuse, zdravím 🇨🇿


Díky za všechny názory a příspěvky, přeposílám, velmi kvalitní diskuse, zdravím

hrdinsky odboj aky ukazali vietnamci


Všechna čest.


Jaké další dokumenty/filmy k tématu doporučujete?
I ke Korejské válce též.


Mimochodem, když vidím Mash, tak se mi otevírá kudla v kapse.
Dělat si legraci z válečných zločinů je opravdu nechutné, bez ohledu na to, že pokud si člověk odmyslí kontext, tak některé scény vtipné jsou.


[quote="pid:11396, uid:252"]hrdinsky odboj aky ukazali vietnamci[/quote] Všechna čest. Jaké další dokumenty/filmy k tématu doporučujete? I ke Korejské válce též. Mimochodem, když vidím Mash, tak se mi otevírá kudla v kapse. Dělat si legraci z válečných zločinů je opravdu nechutné, bez ohledu na to, že pokud si člověk odmyslí kontext, tak některé scény vtipné jsou.
Upravené 16. 4. 2021 o 23:07

Dám sem odkaz na jeden dokument.

Dokument byl zajímavý. Avšak po shlédnutí doporučuji zájemcům vypnout zvuk. Cca 80% textu, který zazní se fakt nedá poslouchat.
Jsou tam četné technické nebo zjevné chyby, kdy například hlas dabující anglicky mluvící hosty dokumentu tvrdí, že I-16 byla s rychlostí 112 km/h dobově nejrychlejší stíhačka na světě. (ve skutečnosti 462 km/h viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Polikarpov_I-16)
Nebo další situace, kdy je zobrazen prototyp experimentálního letadla se 3-mi vrtulovými motory a komentátor hovoří o dvoumotorovém letadle.
V čase po 6:35 se však objevuje zajímavá formulace, která asi editorům utekla - kouzlo nechtěného, nebudu prozrazovat.
Další zajímavostí je, že za jednou mluvící hlavou stojí Československý Mig-15.
Je to plné podřadně primitivní, logiku postrádající (viz např. “číšníci v bastile”), avšak vážně míněné protistalinské rétoriky, kterou by snad pohrdal i nepřítel Stalina...
V rámci objektivity budiž řečeno, že ve zbývajících 20-ti % textu zaznívají uznání kvalit Ruských nápadů či prototypů, zejména Mig-15 je vychvalován.


[quote="pid:11631, uid:14"]Dám sem odkaz na jeden dokument.[/quote] Dokument byl zajímavý. Avšak po shlédnutí doporučuji zájemcům vypnout zvuk. Cca 80% textu, který zazní se fakt nedá poslouchat. Jsou tam četné technické nebo zjevné chyby, kdy například hlas dabující anglicky mluvící hosty dokumentu tvrdí, že I-16 byla s rychlostí 112 km/h dobově nejrychlejší stíhačka na světě. (ve skutečnosti 462 km/h viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Polikarpov_I-16) Nebo další situace, kdy je zobrazen prototyp experimentálního letadla se 3-mi vrtulovými motory a komentátor hovoří o dvoumotorovém letadle. V čase po 6:35 se však objevuje zajímavá formulace, která asi editorům utekla - kouzlo nechtěného, nebudu prozrazovat. Další zajímavostí je, že za jednou mluvící hlavou stojí Československý Mig-15. Je to plné podřadně primitivní, logiku postrádající (viz např. “číšníci v bastile”), avšak vážně míněné protistalinské rétoriky, kterou by snad pohrdal i nepřítel Stalina... V rámci objektivity budiž řečeno, že ve zbývajících 20-ti % textu zaznívají uznání kvalit Ruských nápadů či prototypů, zejména Mig-15 je vychvalován.

Tak jak to vlastně bylo?


to co mali svoje na stole bolo niekolko rokov stare, v tej dobe znamenal kazdy rok vyvoja priepast kedze vyvoj isiel pocas vojny dramaticky dopredu. cize to od nuly malo byt "od nuly", alebo si mohli zobrat konkurencny funkcny motor a preskocit vela slepich uliciek


este moje Rusofilske srdce mi nedovoli nedodat, ze aj pocas vojny mali Rusi do lietadiel najlepsie motory (piestove), mali najlepsiu vyzbroj, boli najlahsie, najobratnejsie, atd ... a okrem ineho, aj tanky atd

Tak jak to vlastně bylo?


to co mali svoje na stole bolo niekolko rokov stare, v tej dobe znamenal kazdy rok vyvoja priepast kedze vyvoj isiel pocas vojny dramaticky dopredu. cize to od nuly malo byt "od nuly", alebo si mohli zobrat konkurencny funkcny motor a preskocit vela slepich uliciek


este moje Rusofilske srdce mi nedovoli nedodat, ze aj pocas vojny mali Rusi do lietadiel najlepsie motory (piestove), mali najlepsiu vyzbroj, boli najlahsie, najobratnejsie, atd ... a okrem ineho, aj tanky atd


citam denne xy clankov o military uz vyse 30 rokov a poslednu dobu (dlhe roky) jasne vidiet ako zapad s vyvojom techniky totalne zaostava, stagnuje. trofejni nemci im vykapali, emigrovani Rusi su na dochodku, novy nikto nechodi, vlastne mozgy nemaju, a uz nemaju ani peniaze, zdroje, technologie, nic. nevedia dokoncit jediny projekt, o novych dokola len pocitacove animacie a obrazky a ked pride na realitu, kazdy projekt je velmi orezany, spiatocnicky, drzia sa pri zemi, velmi sa snazia kradnut, uz nemaju taky lahky pristup k Ruskym technologiam cez zradcov, co im v minulosti prinasalo vela ovocia. dnes nikto okrem Rusov nic moc nevyvija, cinu neratam, tie ich makety a kopie neberem vazne, este chvilku im to vydrzi, ale uz aj tam vidiet, ze nemaju prisun tehcnologii, zapad a usa uz pre nich nema nic, Rusko im prestava "posielat" projekty a vyskumy, sami nevedia nic. ak maju nieco vyvinut vlastnymi silami vlastnymi moznostami, je to prinajlepsom na urovni 60tych rokov, myslim vazne


usa je na tom tak zle, ze nevedia dokoncit ziadny projekt novej lode zumwalt, litoral, nemaju ziadny projekt tanku, vrtulnik len animacie, bombarder to iste, lietadlo F-35 nevedia dokoncit ani nikdy nedokoncia (kvoli kritickym chybam v konstrukcii a mnoho inym veciam, museli zacat vyrabat 40 rokov stare stiahcky inak by ostali bez lietadiel za chvilku kedze stare dosluhuju a nove su nepouzitelne), dokonca to nie je ani podla ich vlastnych specifikacii piatej generacie lietadlo piatej generacie, z troch specifikacii 5tej gen supermanevrovatelnost, supercruise a stealth F-35 splna len to posledne, napriek tomu ho prezentuju ako 5gen, tak isto cinsky J-20, ma len stealth, aj ten nic moc. jedine lietadla 5tej generacie su F-22, ktore im ale pred ocami hrdzavie a uz ich museli renovovat od hrdze jak stare veterany (a ktore je rovnako nepouzitelne ako F-35 kvoli chybam a obmedzenej prevadzke z technickych a financncyh dovodov), a Su-57, ktore je na mile daleko pred konkurenciou vo vsetkych aspektoch aj napriek zapadnej propagande ake je to lietadlo slabe. nehovoriac, ze Su-57 ma uz teraz vsetky technologie ktore zapad planuje do 6tej generacie (ktoru oni uz zapad nebude mat) a kopec technologii navyse, ktore zapad ani neplanuje, lebo ani nevedia co to je. v podstate Su-57 je uz teraz mininamalne 5++ gen a ako Rusi aj planuju, postupne z neho spravit 6tu generaciu, pre nu sa pripravuju aj nove motory, ktore nemaju obdobu. uz teraz Rusi maju v motoroch plazmove zapalovanie, podstate vyssie teploty, staci si pozriet modry plamen v Ruskych motoroch a "studeny" cerveny v zapadnych. a teploty aj na vstupe aj vystupe! a to nehovorim o pripravovanom Mig-41, ktory je nastupcom Mig-31, co je bezalternativne lietadlo vo svete, nikto nema nic podobne. plus pripravuju dalsie projekty, ako lahku stihacku piatej generacie (podla mna hlavne na export) a stihacku s kolmym startom, v com maju Rusi taktiez najlepsie poznatky. prvy prisli so stiahckou s kolmym startom Yak-36 daaaavno pred harrierom, potom Yak-38 a super projekt Yak-141, ktory ale zial kvoli rozpadu uz neuzrel svetlo sveta a vsetky tehcnologie isli do usa, a tie jedine pouzite od Rusov im v tej F-35 funguju. nehovoriac, ze ako jediny modernizuju vsetky svoje lietadla, vrtulniky, tanky, lode, ponorky atd na uroven, o ktorej zbytok sveta moze len snivat a vdaka ktorym dosahuju ich zbrane uroven pre ostatnych nedosiahnutelnu


ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis smile)


[quote="pid:11628, uid:190"]Tak jak to vlastně bylo?[/quote] to co mali svoje na stole bolo niekolko rokov stare, v tej dobe znamenal kazdy rok vyvoja priepast kedze vyvoj isiel pocas vojny dramaticky dopredu. cize to od nuly malo byt "od nuly", alebo si mohli zobrat konkurencny funkcny motor a preskocit vela slepich uliciek este moje Rusofilske srdce mi nedovoli nedodat, ze aj pocas vojny mali Rusi do lietadiel najlepsie motory (piestove), mali najlepsiu vyzbroj, boli najlahsie, najobratnejsie, atd ... a okrem ineho, aj tanky atd [quote="pid:11628, uid:190"]Tak jak to vlastně bylo?[/quote][quote="pid:11628, uid:190"]Tak jak to vlastně bylo?[/quote] to co mali svoje na stole bolo niekolko rokov stare, v tej dobe znamenal kazdy rok vyvoja priepast kedze vyvoj isiel pocas vojny dramaticky dopredu. cize to od nuly malo byt "od nuly", alebo si mohli zobrat konkurencny funkcny motor a preskocit vela slepich uliciek este moje Rusofilske srdce mi nedovoli nedodat, ze aj pocas vojny mali Rusi do lietadiel najlepsie motory (piestove), mali najlepsiu vyzbroj, boli najlahsie, najobratnejsie, atd ... a okrem ineho, aj tanky atd citam denne xy clankov o military uz vyse 30 rokov a poslednu dobu (dlhe roky) jasne vidiet ako zapad s vyvojom techniky totalne zaostava, stagnuje. trofejni nemci im vykapali, emigrovani Rusi su na dochodku, novy nikto nechodi, vlastne mozgy nemaju, a uz nemaju ani peniaze, zdroje, technologie, nic. nevedia dokoncit jediny projekt, o novych dokola len pocitacove animacie a obrazky a ked pride na realitu, kazdy projekt je velmi orezany, spiatocnicky, drzia sa pri zemi, velmi sa snazia kradnut, uz nemaju taky lahky pristup k Ruskym technologiam cez zradcov, co im v minulosti prinasalo vela ovocia. dnes nikto okrem Rusov nic moc nevyvija, cinu neratam, tie ich makety a kopie neberem vazne, este chvilku im to vydrzi, ale uz aj tam vidiet, ze nemaju prisun tehcnologii, zapad a usa uz pre nich nema nic, Rusko im prestava "posielat" projekty a vyskumy, sami nevedia nic. ak maju nieco vyvinut vlastnymi silami vlastnymi moznostami, je to prinajlepsom na urovni 60tych rokov, myslim vazne usa je na tom tak zle, ze nevedia dokoncit ziadny projekt novej lode zumwalt, litoral, nemaju ziadny projekt tanku, vrtulnik len animacie, bombarder to iste, lietadlo F-35 nevedia dokoncit ani nikdy nedokoncia (kvoli kritickym chybam v konstrukcii a mnoho inym veciam, museli zacat vyrabat 40 rokov stare stiahcky inak by ostali bez lietadiel za chvilku kedze stare dosluhuju a nove su nepouzitelne), dokonca to nie je ani podla ich vlastnych specifikacii piatej generacie lietadlo piatej generacie, z troch specifikacii 5tej gen supermanevrovatelnost, supercruise a stealth F-35 splna len to posledne, napriek tomu ho prezentuju ako 5gen, tak isto cinsky J-20, ma len stealth, aj ten nic moc. jedine lietadla 5tej generacie su F-22, ktore im ale pred ocami hrdzavie a uz ich museli renovovat od hrdze jak stare veterany (a ktore je rovnako nepouzitelne ako F-35 kvoli chybam a obmedzenej prevadzke z technickych a financncyh dovodov), a Su-57, ktore je na mile daleko pred konkurenciou vo vsetkych aspektoch aj napriek zapadnej propagande ake je to lietadlo slabe. nehovoriac, ze Su-57 ma uz teraz vsetky technologie ktore zapad planuje do 6tej generacie (ktoru oni uz zapad nebude mat) a kopec technologii navyse, ktore zapad ani neplanuje, lebo ani nevedia co to je. v podstate Su-57 je uz teraz mininamalne 5++ gen a ako Rusi aj planuju, postupne z neho spravit 6tu generaciu, pre nu sa pripravuju aj nove motory, ktore nemaju obdobu. uz teraz Rusi maju v motoroch plazmove zapalovanie, podstate vyssie teploty, staci si pozriet modry plamen v Ruskych motoroch a "studeny" cerveny v zapadnych. a teploty aj na vstupe aj vystupe! a to nehovorim o pripravovanom Mig-41, ktory je nastupcom Mig-31, co je bezalternativne lietadlo vo svete, nikto nema nic podobne. plus pripravuju dalsie projekty, ako lahku stihacku piatej generacie (podla mna hlavne na export) a stihacku s kolmym startom, v com maju Rusi taktiez najlepsie poznatky. prvy prisli so stiahckou s kolmym startom Yak-36 daaaavno pred harrierom, potom Yak-38 a super projekt Yak-141, ktory ale zial kvoli rozpadu uz neuzrel svetlo sveta a vsetky tehcnologie isli do usa, a tie jedine pouzite od Rusov im v tej F-35 funguju. nehovoriac, ze ako jediny modernizuju vsetky svoje lietadla, vrtulniky, tanky, lode, ponorky atd na uroven, o ktorej zbytok sveta moze len snivat a vdaka ktorym dosahuju ich zbrane uroven pre ostatnych nedosiahnutelnu ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis :))

ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis

Omluva nepřijata. Bylo to příjemné počtení, klidně se takhle rozepiš častěji.
:-)


[quote="pid:11802, uid:242"]ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis[/quote] Omluva nepřijata. Bylo to příjemné počtení, klidně se takhle rozepiš častěji. :-)

vzdy daleko najlepsi

Tohle mi přijde přece jenom nadsazené...


Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné že se Němcům tak “zázračně” dařilo ohledně nových technologií cca od konce 1. sv. války do roku cca 1945...


[quote="pid:11803, uid:242"]vzdy daleko najlepsi[/quote] Tohle mi přijde přece jenom nadsazené... Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné že se Němcům tak “zázračně” dařilo ohledně nových technologií cca od konce 1. sv. války do roku cca 1945...

daleko najlepsi
Průserem naší doby je vznik silně antagonistických skupin...například rusofob versus rusofil. Obě skupiny bezdumným pohledem ztrácejí to, co ruské dělá ruským...lásku k reálnosti.
ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis
Ale odpověď se při tom psaní nějak vytratila. No nic, přemýšlel jsi třeba o tom, proč Rolls-Royce dostal povolení k uvolnění licence pro SSSR a čím byl motor tak jedinečný?? Nebo jinak...co se odehrávalo na pozadí?? Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ...smile


Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika


[quote="pid:11803, uid:242"]daleko najlepsi[/quote] Průserem naší doby je vznik silně antagonistických skupin...například rusofob versus rusofil. Obě skupiny bezdumným pohledem ztrácejí to, co ruské dělá ruským...lásku k reálnosti. [quote="pid:11802, uid:242"]ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis[/quote] Ale odpověď se při tom psaní nějak vytratila. No nic, přemýšlel jsi třeba o tom, proč Rolls-Royce dostal povolení k uvolnění licence pro SSSR a čím byl motor tak jedinečný?? Nebo jinak...co se odehrávalo na pozadí?? Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ...:) Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika

Vedi.Vini......

Upravené 17. 4. 2021 o 12:47

Pre Počtaře.
Navrhuješ veľmi zaujímavú debatu. Otázka prečo sa im tak darilo je oveľa zaujímavejšia ako sa javí. S tým súvisia otázky, čo našli počas expedícií v Himalájach , čo našli na Antarktíde a čo sa stalo so základňou Nové Švabsko. Nakoľko mágia a okultizmus hrali svoju rolu vo vedení vojnového Nemecka. Projekty ktoré boli vtedy započate sú v niektorých prípadoch desivé. Len neviem či je rozumné zachádzať príliš do detailov. Rozoberať niektoré projekty je takmer ako fantazírovat.


Pre Počtaře. Navrhuješ veľmi zaujímavú debatu. Otázka prečo sa im tak darilo je oveľa zaujímavejšia ako sa javí. S tým súvisia otázky, čo našli počas expedícií v Himalájach , čo našli na Antarktíde a čo sa stalo so základňou Nové Švabsko. Nakoľko mágia a okultizmus hrali svoju rolu vo vedení vojnového Nemecka. Projekty ktoré boli vtedy započate sú v niektorých prípadoch desivé. Len neviem či je rozumné zachádzať príliš do detailov. Rozoberať niektoré projekty je takmer ako fantazírovat.

ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis smile)

Aj častejšie. Pohľad z inej strany je vždy na úžitok.
Po dedinách o živote v Rusku poznajú len dôchodcovské legendy našich montážnikov z 80/90 -tych rokov minulého storočia. Bežný občan si myslí, že je to tam stále rovnako.


[quote="pid:11802, uid:242"]ospravedlnujem sa za dlhsi rozpis smile)[/quote] Aj častejšie. Pohľad z inej strany je vždy na úžitok. Po dedinách o živote v Rusku poznajú len dôchodcovské legendy našich montážnikov z 80/90 -tych rokov minulého storočia. Bežný občan si myslí, že je to tam stále rovnako.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ...

https://www.csfd.cz/film/1426-vysoka-modra-zed/komentare/podle-rating/


[quote="pid:11826, uid:190"]Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ...[/quote] https://www.csfd.cz/film/1426-vysoka-modra-zed/komentare/podle-rating/

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

@Kryštof30
Píšu na konci války. To jsme ještě nevyráběli Avie na dracích Messrů a ve vzduchu se proudově proháněli akorát Schwalbe, Meteor a Arťomova kachna.
Na podporu tvrzení, že spojenci měli vzdušnou převahu dávám přípravu operace "Unthinkable"
Díky za oživení filmu. Dřív jsem takový filmy nedával...normalizace dělala přesně to co měla...

Názor jsem nezměnil. Je to akorát nasírací podprůměrnej normalizačně-toxickej film. Jediný co mě zaujalo byl náš L-29 Delfín. Zahrál si emerický narušitele....


_@Kryštof30_ Píšu na konci války. To jsme ještě nevyráběli Avie na dracích Messrů a ve vzduchu se proudově proháněli akorát Schwalbe, Meteor a Arťomova kachna. Na podporu tvrzení, že spojenci měli vzdušnou převahu dávám přípravu operace "Unthinkable" Díky za oživení filmu. Dřív jsem takový filmy nedával...normalizace dělala přesně to co měla... Názor jsem nezměnil. Je to akorát nasírací podprůměrnej normalizačně-toxickej film. Jediný co mě zaujalo byl náš L-29 Delfín. Zahrál si emerický narušitele....

Vedi.Vini......

usa je na tom tak zle, ze nevedia dokoncit ziadny projekt

Tu mozem aj dat vysvetlenie preco to takje, kedze moji manageri su casto krat amici. Tazko opisat co vlastne ti amici v oblasti inzinierstva robia .... to je len akesi vykecavanie sa, tliachanie, capanie po vode, chodenie okolo ... ale aby realne jeden z nich prisiel a nieco aj realne fyzicky spravil ... tak to nie... Vsetci len by tam chceli nieco managovat, ale ako mozu cokolvek managovat ked nemaju sajnu ako to chodi v realnom fyzickom svete? Ved aj je taky vtip o mysleni "manazerov" "Ked jedna zena porodi decko za 9 mesiacov tak potom 9 zien dokaze porodit decko za mesiac". Vsetko to tak vyzera... reci milion ale vystup z tych reci su len akesi nepotrebne dokumenty uplne onicom, ktore realny inzinier hodi do ohna a zacne konat podla vlastneho rozumu. O mladej americkej generacii ani nehovoriac. Za vsetko hovori fakt, ze v nasej Slovenskej pobocke sme asi tak 10 ludi s vekom do 30 rokov - vsetko inzinieri co aj dokazu realne nieco spravit. Ale z amikov ani jeden taky nie je .... neviem ci sa im nikto na konkurz neprihlasil alebo mali vysoke poziadavky. - sice ano maju jedneho, je to krizenec cernocha a azijata .... hrozne to stvorenie - ked sme boli na spolocnej veceri v USA tak sa nas architekt pytal ze co robime vo volnom case ... tak ja reku ze studujem kadeco, procesory, technologie atd atd ... a ten krizenec - on hraje League of Legends(ta hra zabera neskutocne vela casu, su to desiatky hodin tyzdenne). Architekt ani nic na to nepovedal, videl tu beznadej smile A este okrem Europanov este maju pobocku v cine... tam je ich sice vela mladych ale aj casto sa vymienaju, lebo kultura ich myslenia je nedostatocna .... kopirovat vedia ale tvorit to uz nie. Vlastne ked som tam bol tak len som videl kavicky, postavanie, vykecavanie sa o tom komu zdochla macka ... ale ziadne riesenia realnych inzinierskych problemov som nevidel. Ameriku tahaju len stare kadre, tie co uz pmaly dozivaju ... vek od 50 - 70 rokov. Ziadne mlade kadre nemaju .... maju len tlchuby. Ak sa realne odstrihnu USA od zvysku sveta tak sa zmenia na indiu za 20 rokov. A este dodam viziu managerov - uz nie europania su pre nich ziaduci, nie azijati, ale indovia smile A ind s tym ich kastovym systemom nie len ze nedokaze rozmyslat, ale este si mysli ze je najlepsi na svete, lebo je z vyssej kasty ... a toto ma byt akoze buducnsot inzinierstva v USA.
Takze ked tak zrekapitulujem, neviem kto vlastne ma realne dokoncit lode ako zumwalt atd .... keby sa dali dokoncit jazykom tak amici uz by ich davno dokoncili smile MExikanci, indi a cinani su kratki na taketo inzinierstvo ... to nie je viazanie ohrady z dreva. Europanov uz nema co lakat do USA. Uz USA nie su vysnivane. Rusi maju svoju vlastnu zem a tiez uz nebudu pokukovat po LGBT "vyhodach v USA".
Este jedna perla z USA. Ideme reku na tie ich donuty (sladke ze az psa z toho kruti a cukor cloveku v krvi vystreli mimo planetu). Dobre kupime si nejaku tu otravu, ked uz sme tam. Ale co vidime. Jeden vysokopostaveny clovek co je s nami pozrie na blocek, pokrci ho a HODI NA ZEM! Som sa pozrel na slovenskeho kolegu a obaja sme pohladom povedali "Tak to je kultura ... to u nas cigani sa tak spravaju".


[quote="pid:11802, uid:242"]usa je na tom tak zle, ze nevedia dokoncit ziadny projekt[/quote] Tu mozem aj dat vysvetlenie preco to takje, kedze moji manageri su casto krat amici. Tazko opisat co vlastne ti amici v oblasti inzinierstva robia .... to je len akesi vykecavanie sa, tliachanie, capanie po vode, chodenie okolo ... ale aby realne jeden z nich prisiel a nieco aj realne fyzicky spravil ... tak to nie... Vsetci len by tam chceli nieco managovat, ale ako mozu cokolvek managovat ked nemaju sajnu ako to chodi v realnom fyzickom svete? Ved aj je taky vtip o mysleni "manazerov" "Ked jedna zena porodi decko za 9 mesiacov tak potom 9 zien dokaze porodit decko za mesiac". Vsetko to tak vyzera... reci milion ale vystup z tych reci su len akesi nepotrebne dokumenty uplne onicom, ktore realny inzinier hodi do ohna a zacne konat podla vlastneho rozumu. O mladej americkej generacii ani nehovoriac. Za vsetko hovori fakt, ze v nasej Slovenskej pobocke sme asi tak 10 ludi s vekom do 30 rokov - vsetko inzinieri co aj dokazu realne nieco spravit. Ale z amikov ani jeden taky nie je .... neviem ci sa im nikto na konkurz neprihlasil alebo mali vysoke poziadavky. - sice ano maju jedneho, je to krizenec cernocha a azijata .... hrozne to stvorenie - ked sme boli na spolocnej veceri v USA tak sa nas architekt pytal ze co robime vo volnom case ... tak ja reku ze studujem kadeco, procesory, technologie atd atd ... a ten krizenec - on hraje League of Legends(ta hra zabera neskutocne vela casu, su to desiatky hodin tyzdenne). Architekt ani nic na to nepovedal, videl tu beznadej :D A este okrem Europanov este maju pobocku v cine... tam je ich sice vela mladych ale aj casto sa vymienaju, lebo kultura ich myslenia je nedostatocna .... kopirovat vedia ale tvorit to uz nie. Vlastne ked som tam bol tak len som videl kavicky, postavanie, vykecavanie sa o tom komu zdochla macka ... ale ziadne riesenia realnych inzinierskych problemov som nevidel. Ameriku tahaju len stare kadre, tie co uz pmaly dozivaju ... vek od 50 - 70 rokov. Ziadne mlade kadre nemaju .... maju len tlchuby. Ak sa realne odstrihnu USA od zvysku sveta tak sa zmenia na indiu za 20 rokov. A este dodam viziu managerov - uz nie europania su pre nich ziaduci, nie azijati, ale indovia :D A ind s tym ich kastovym systemom nie len ze nedokaze rozmyslat, ale este si mysli ze je najlepsi na svete, lebo je z vyssej kasty ... a toto ma byt akoze buducnsot inzinierstva v USA. Takze ked tak zrekapitulujem, neviem kto vlastne ma realne dokoncit lode ako zumwalt atd .... keby sa dali dokoncit jazykom tak amici uz by ich davno dokoncili :D MExikanci, indi a cinani su kratki na taketo inzinierstvo ... to nie je viazanie ohrady z dreva. Europanov uz nema co lakat do USA. Uz USA nie su vysnivane. Rusi maju svoju vlastnu zem a tiez uz nebudu pokukovat po LGBT "vyhodach v USA". Este jedna perla z USA. Ideme reku na tie ich donuty (sladke ze az psa z toho kruti a cukor cloveku v krvi vystreli mimo planetu). Dobre kupime si nejaku tu otravu, ked uz sme tam. Ale co vidime. Jeden vysokopostaveny clovek co je s nami pozrie na blocek, pokrci ho a HODI NA ZEM! Som sa pozrel na slovenskeho kolegu a obaja sme pohladom povedali "Tak to je kultura ... to u nas cigani sa tak spravaju".
Upravené 17. 4. 2021 o 19:28

Tohle mi přijde přece jenom nadsazené...


rozmyslal som ci to mam napisat az tak, dokonca som to "daleko" najprv editoval/vymazal, ale potom som otvoril spravu a editoval a znova to "daleko" doplnil


nejde len o techniku ako taku, ze jednoducho je najlepsia po vsetkych strankach, ale aj to ako ju robia. robia ju inak, s inym pristupom, hlavne tvorivym, napaditym, originalnym a vzdy si spomeniem na jeden moj zazitok z egypta na dovolenke, ktory to dokonale vystihuje. vecer som sa nudil v nejakom bare a zbadal prijemnu peknu babu, ze sa prihovorim a tak. mala "azijske" crty, ale nie uplne. vysvitlo, ze je to Ruska a ze niekde z nejakeho severneho regionu, nepamatam si nazov, len to, ze je tam strasna kosa smile rozhovor bol prijemny, uvolneny, bezne kecy a nejako sme sa dostali zrazu na temu Ruske zbrane (moja oblubena tema). zrazu jak keby ju preplo, zvaznela, zmenila vyraz v tvari, nevedel som co sa deje. nikdy na to nezabudnem ako zrazu ruku zatala v past a rozhodnym hlasom povedala ... "my robime zbrane tak, aby vzdy vyhrali!!" ... prepla naspat a dalej sa usmievala akoby nic a bola mila ... inak, mimoto, nic nebolo smile


jednoducho, oni robia zbrane na vojnu, na boj, aby vydrzali akekolvek podmienky, teren, zaobchadzanie, aby vydrzali vojnu aj keby mala trvat akokolvek dlho, aby sa lahko pouzivali, a robia ich tak, aby im davali vyhodu v boji a aby jednoducho ako povedala ta baba, aby vzdy vyhrali.


no na druhu stranu, ich zbrane su komplexne, moderne, pokrokove, vykonne, nadcasove. Rusi prisli prvi s laserovym zameriavanim na tankoch, s kompozitnym pancierom, s aktivnou ochranou ktora nici prilietajuce strely (usa to dodnes nevie vyrobit, izrael odkukal ale bol schopny to vyrobit az takmer 30 rokov po Rusku, aj to len rakety, Rusi uz vedia odklanat podkaliberne strely!), s reaktivnym pancierom, aktivnym infracervenym rusenim, na lietadlach mali prvy radary s elektronickym vychilovanim zvazkov (zapad s tym prisiel takmer 20 rokov po Rusoch), rakety dlheho doletu s datalinkami, prilbove zameriavace (zameriavanie nepriatelskeho lietadla len otocenim hlavy), vektorovanie tahu motorov, rakety vzduch vzduch mimo zorne pole a mnoho dalsieho, toto su len omrvinky


samozrejme, da sa rozpravat vela o Ruskych pvo, ktore su pomaly co kus to svatovy unikat, najroznejsie utocne rakety, ktore casto nemaju analogiu vo svete, bombarderoch, ktore aj osamote kazdy zvlast vdaka bezkonkurencnym zbraniam dokazu na tisice kilometrov vyhladit cele flotily, atd atd atd


ako dalsi argument sa daju pouzit vysledky z roznych cviceni, napriklad americko-indickeho, kde americania vzdy tazko utru nos a podobne


ad tvorivost ... (zapadne tanky mali obrovsky problem v prasnom prostredi, usa dlho vyvijalo drahe protiprasne filtre, ktore treba pravidelne cistit a menit ... Rusi priniesli tank do aerodynamickeho tunela, zistili ako obteka vzduch, spravili par malych lacnych uprav a problem s prachom, ktory sa dostava do motora na stalo vyrieseny)


... (v raketach nechavaju volny priestor, ktory vyplnia tazkym zavazim, nema to ziadny ucel. ale ked idu raketu vylepsovat, nemusia ju menit, prerabat, nic, staci vybrat velke zavazie (zelezo), nahradit ho novym komponentom, a nova vylepsena raketa s minimom uprav je hotova, uz je nadimenzovana aj na "zvysenu" hmotnost kedze ta sa vlastne nezvysila)


za svojim "daleko" najlepsie si stojim, aj ked si plne uvedomujem ako to znie smile ... ale je to jednoducho tak


[quote="pid:11825, uid:240"]Tohle mi přijde přece jenom nadsazené...[/quote] rozmyslal som ci to mam napisat az tak, dokonca som to "daleko" najprv editoval/vymazal, ale potom som otvoril spravu a editoval a znova to "daleko" doplnil nejde len o techniku ako taku, ze jednoducho je najlepsia po vsetkych strankach, ale aj to ako ju robia. robia ju inak, s inym pristupom, hlavne tvorivym, napaditym, originalnym a vzdy si spomeniem na jeden moj zazitok z egypta na dovolenke, ktory to dokonale vystihuje. vecer som sa nudil v nejakom bare a zbadal prijemnu peknu babu, ze sa prihovorim a tak. mala "azijske" crty, ale nie uplne. vysvitlo, ze je to Ruska a ze niekde z nejakeho severneho regionu, nepamatam si nazov, len to, ze je tam strasna kosa :D rozhovor bol prijemny, uvolneny, bezne kecy a nejako sme sa dostali zrazu na temu Ruske zbrane (moja oblubena tema). zrazu jak keby ju preplo, zvaznela, zmenila vyraz v tvari, nevedel som co sa deje. nikdy na to nezabudnem ako zrazu ruku zatala v past a rozhodnym hlasom povedala ... "my robime zbrane tak, aby vzdy vyhrali!!" ... prepla naspat a dalej sa usmievala akoby nic a bola mila ... inak, mimoto, nic nebolo :D jednoducho, oni robia zbrane na vojnu, na boj, aby vydrzali akekolvek podmienky, teren, zaobchadzanie, aby vydrzali vojnu aj keby mala trvat akokolvek dlho, aby sa lahko pouzivali, a robia ich tak, aby im davali vyhodu v boji a aby jednoducho ako povedala ta baba, aby vzdy vyhrali. no na druhu stranu, ich zbrane su komplexne, moderne, pokrokove, vykonne, nadcasove. Rusi prisli prvi s laserovym zameriavanim na tankoch, s kompozitnym pancierom, s aktivnou ochranou ktora nici prilietajuce strely (usa to dodnes nevie vyrobit, izrael odkukal ale bol schopny to vyrobit az takmer 30 rokov po Rusku, aj to len rakety, Rusi uz vedia odklanat podkaliberne strely!), s reaktivnym pancierom, aktivnym infracervenym rusenim, na lietadlach mali prvy radary s elektronickym vychilovanim zvazkov (zapad s tym prisiel takmer 20 rokov po Rusoch), rakety dlheho doletu s datalinkami, prilbove zameriavace (zameriavanie nepriatelskeho lietadla len otocenim hlavy), vektorovanie tahu motorov, rakety vzduch vzduch mimo zorne pole a mnoho dalsieho, toto su len omrvinky samozrejme, da sa rozpravat vela o Ruskych pvo, ktore su pomaly co kus to svatovy unikat, najroznejsie utocne rakety, ktore casto nemaju analogiu vo svete, bombarderoch, ktore aj osamote kazdy zvlast vdaka bezkonkurencnym zbraniam dokazu na tisice kilometrov vyhladit cele flotily, atd atd atd ako dalsi argument sa daju pouzit vysledky z roznych cviceni, napriklad americko-indickeho, kde americania vzdy tazko utru nos a podobne ad tvorivost ... (zapadne tanky mali obrovsky problem v prasnom prostredi, usa dlho vyvijalo drahe protiprasne filtre, ktore treba pravidelne cistit a menit ... Rusi priniesli tank do aerodynamickeho tunela, zistili ako obteka vzduch, spravili par malych lacnych uprav a problem s prachom, ktory sa dostava do motora na stalo vyrieseny) ... (v raketach nechavaju volny priestor, ktory vyplnia tazkym zavazim, nema to ziadny ucel. ale ked idu raketu vylepsovat, nemusia ju menit, prerabat, nic, staci vybrat velke zavazie (zelezo), nahradit ho novym komponentom, a nova vylepsena raketa s minimom uprav je hotova, uz je nadimenzovana aj na "zvysenu" hmotnost kedze ta sa vlastne nezvysila) za svojim "daleko" najlepsie si stojim, aj ked si plne uvedomujem ako to znie :) ... ale je to jednoducho tak

Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ...


Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika


neviem co tym myslis, ze usa/vb malo prevahu. co sa tyka stretov, boli nejake americko-Ruske strety, kedy americania zacali po Rusoch strielat, Rusi strety vyhrali


"Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě" ... v com konkretne boli ostatne/ktorekolvek lepsie? pokial ja viem, Ruske mali lepsie vykonnejsie zbrane, boli lahsie, vykonnejsie motory, lepsiu stupavost, rychlejsie otocky, vydrzali viac, obratnejsie a celkovo, su povazovane za najlepsie (prepokladam, ze sa bavime o ww2, aj ked, v podstate je to jedno, platilo to vzdy, stale plati a vzdy bude)


[quote="pid:11826, uid:190"]Já vycházím z toho, že na konci války spojenecké letectvo (USA,VB) mělo ve vzduchu převahu. Proto ten "korejský šok" ... Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika[/quote] neviem co tym myslis, ze usa/vb malo prevahu. co sa tyka stretov, boli nejake americko-Ruske strety, kedy americania zacali po Rusoch strielat, Rusi strety vyhrali "Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě" ... v com konkretne boli ostatne/ktorekolvek lepsie? pokial ja viem, Ruske mali lepsie vykonnejsie zbrane, boli lahsie, vykonnejsie motory, lepsiu stupavost, rychlejsie otocky, vydrzali viac, obratnejsie a celkovo, su povazovane za najlepsie (prepokladam, ze sa bavime o ww2, aj ked, v podstate je to jedno, platilo to vzdy, stale plati a vzdy bude)
Upravené 17. 4. 2021 o 22:22

Mimochodem, když vidím Mash


si mi pripomenul overtonove okno, ked sa v seriali jeden prezliekal za zenu a vsetci to brali ako vtip nemozny skutocnosti, podobne ako par chlapov v Niekto to rad horuce... dnes sa nikto nesmeje. MASH mal 11 serii.


I ke Korejské válce též.


https://www.youtube.com/watch?v=t33IqB857Sc


je to sice britsky projekt a nepustili od sovietskych veteranov vsetko, ale mnohe bolo naznacene ci vyvratene - napr. Stalinovu predvidavost pricom na zapade take nieco ich "odbornici" nikdy nepovedia. su to skutocni patrioti aj po skonceni svojej kariery.


idealne je pozriet si aj zapadne aj ruske dokumenty ale tie ruske su vo vseobecnosti rozhodne objektivnejsie.


[quote="pid:11777, uid:181"]Mimochodem, když vidím Mash[/quote] si mi pripomenul overtonove okno, ked sa v seriali jeden prezliekal za zenu a vsetci to brali ako vtip nemozny skutocnosti, podobne ako par chlapov v Niekto to rad horuce... dnes sa nikto nesmeje. MASH mal 11 serii. [quote="pid:11777, uid:181"]I ke Korejské válce též.[/quote] https://www.youtube.com/watch?v=t33IqB857Sc je to sice britsky projekt a nepustili od sovietskych veteranov vsetko, ale mnohe bolo naznacene ci vyvratene - napr. Stalinovu predvidavost pricom na zapade take nieco ich "odbornici" nikdy nepovedia. su to skutocni patrioti aj po skonceni svojej kariery. idealne je pozriet si aj zapadne aj ruske dokumenty ale tie ruske su vo vseobecnosti rozhodne objektivnejsie.

nejde len o techniku ako taku, ze jednoducho je najlepsia po vsetkych strankach, ale aj to ako ju robia.


to uz nie je realita ale mytologizacia. z historie mame totiz viacero prikladov kedy to tak nebolo. sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy a mohli ich kedykolvek znicit. lietadla U-2 prelietavali nad ZSSR ako na vlastnom uzemi, a trvalo tri roky kym dokoncili PVO, ktore dokazalo zostrelit ciele vo vyske 20 km. historia nie je ciernobiela.


[quote="pid:11919, uid:242"]nejde len o techniku ako taku, ze jednoducho je najlepsia po vsetkych strankach, ale aj to ako ju robia.[/quote] to uz nie je realita ale mytologizacia. z historie mame totiz viacero prikladov kedy to tak nebolo. sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy a mohli ich kedykolvek znicit. lietadla U-2 prelietavali nad ZSSR ako na vlastnom uzemi, a trvalo tri roky kym dokoncili PVO, ktore dokazalo zostrelit ciele vo vyske 20 km. historia nie je ciernobiela.

to uz nie je realita ale mytologizacia


Probíhali dva procesy:
1) Setrvačností Stalinem spuštěný "progres" a tam opravdu západ neměl šanci, což je vidět na Ruských raketových motorech, které nebyli zlikvidovány, protože je potřebovalo USA.
2) Trockisty salámovou technikou prováděný "degres" SSSR, řízeno GP.


( Stalin to nemohl již zastavit a tak alespoň přejmenoval stranu na komunistickou, aby nebyla spojena s bolševiky )


V takové to situaci vznikala paradoxní situace, kdy se střetává pro západ nedosažitelná technika se záměrným šlendriánem u ní.


( k nedosažitelná technika - způsob řízení sociálního super systému to nedovoluje - viz. dnešní Elon Musk - složitější technologie jsou možné při spolupráci velkých kolektivů a jednotlivec sám to nedokáže i Nikola Tesla si přál a usiloval o to, aby se jeho výzkumy a jejich využití stali celonárodním programem, na takových projektech je enormní práce velkých kolektivů - viz. kosmická městečka v SSSR )


Takže pokud odfiltruje někdo ten šlendrián tak to tak může vidět a bude mít svým způsobem pravdu. Kdo se zaměří na ten záměrný a řízený šlendrián, tak si může myslet, že na to Rusové nemají, ale opak je pravdou.


[quote="pid:12014, uid:252"]to uz nie je realita ale mytologizacia[/quote] Probíhali dva procesy: 1) Setrvačností Stalinem spuštěný "progres" a tam opravdu západ neměl šanci, což je vidět na Ruských raketových motorech, které nebyli zlikvidovány, protože je potřebovalo USA. 2) Trockisty salámovou technikou prováděný "degres" SSSR, řízeno GP. ( Stalin to nemohl již zastavit a tak alespoň přejmenoval stranu na komunistickou, aby nebyla spojena s bolševiky ) V takové to situaci vznikala paradoxní situace, kdy se střetává pro západ nedosažitelná technika se záměrným šlendriánem u ní. ( k nedosažitelná technika - způsob řízení sociálního super systému to nedovoluje - viz. dnešní Elon Musk - složitější technologie jsou možné při spolupráci velkých kolektivů a jednotlivec sám to nedokáže i Nikola Tesla si přál a usiloval o to, aby se jeho výzkumy a jejich využití stali celonárodním programem, na takových projektech je enormní práce velkých kolektivů - viz. kosmická městečka v SSSR ) Takže pokud odfiltruje někdo ten šlendrián tak to tak může vidět a bude mít svým způsobem pravdu. Kdo se zaměří na ten záměrný a řízený šlendrián, tak si může myslet, že na to Rusové nemají, ale opak je pravdou.
Upravené 18. 4. 2021 o 20:48

to uz nie je realita ale mytologizacia. z historie mame totiz viacero prikladov kedy to tak nebolo. sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy a mohli ich kedykolvek znicit


"sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy" hlavne, ze cele NATO nevie najst Ruske ponorky, ktore oni sami prezyvaju "cierna diera" kvoli ich absolutnej tichosti, cize tie huciace kravy su taka ista nepodlozena propaganda/mytologizacia/ociernovanie ako "slaba avionika" a podobne ... cize, ohanas sa PR recami zapadu a "mytologizaciou", ale sam ju pouzivas zatial vsetko co som ja napisal viem dolozit


a inak co sa tyka ponoriek, nejako sa mytologizacia nespomina o tom, ze Ruske maju omnoho mensie posadky vdaka vacsej automatizacii, su rychlejsie, manevrovatelnejsie, lepsie vyzbrojene, mozu ist do vacsich hlbok, atd


"trvalo tri roky kym dokoncili PVO, ktore dokazalo zostrelit ciele vo vyske 20 km" ... PRESNE!! vyborny priklad, dakujem. U-2 prisiel v case, ked nic nelietalo ani zdaleka tak vysoko a taka vykonna PVO nebola potrebna, napriek tomu ju dokazali Rusi vyvinut a skonstruovat za IBA 3 roky! Rusko ma vo vyzbroji lietadla (MiG-25) od 1970 (prvy let 1964) ktore lietaju vo vyskach, na ktore usa nema dostatocne vykonnu PVO dosahujucej potrebnej vysky dodnes, ani po 51 rokoch!! odvtedy maju Rusi dalsiu generaciu MiG-31 lietajucu este vyssie a uz pracuju na dalsej MiG-41, ktora bude mimo akychkolvek aj perspektivnych PVO celeho uhrnneho zapadu


tvrdit, ze historia nie je ciernobiela je alibizmus a robia to iba ti, ktori nemaju argumenty. treba ju studovat a potom sa da aj presne popisat


[quote="pid:12014, uid:252"]to uz nie je realita ale mytologizacia. z historie mame totiz viacero prikladov kedy to tak nebolo. sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy a mohli ich kedykolvek znicit[/quote] "sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy" hlavne, ze cele NATO nevie najst Ruske ponorky, ktore oni sami prezyvaju "cierna diera" kvoli ich absolutnej tichosti, cize tie huciace kravy su taka ista nepodlozena propaganda/mytologizacia/ociernovanie ako "slaba avionika" a podobne ... cize, ohanas sa PR recami zapadu a "mytologizaciou", ale sam ju pouzivas zatial vsetko co som ja napisal viem dolozit a inak co sa tyka ponoriek, nejako sa mytologizacia nespomina o tom, ze Ruske maju omnoho mensie posadky vdaka vacsej automatizacii, su rychlejsie, manevrovatelnejsie, lepsie vyzbrojene, mozu ist do vacsich hlbok, atd "trvalo tri roky kym dokoncili PVO, ktore dokazalo zostrelit ciele vo vyske 20 km" ... PRESNE!! vyborny priklad, dakujem. U-2 prisiel v case, ked nic nelietalo ani zdaleka tak vysoko a taka vykonna PVO nebola potrebna, napriek tomu ju dokazali Rusi vyvinut a skonstruovat za IBA 3 roky! Rusko ma vo vyzbroji lietadla (MiG-25) od 1970 (prvy let 1964) ktore lietaju vo vyskach, na ktore usa nema dostatocne vykonnu PVO dosahujucej potrebnej vysky dodnes, ani po 51 rokoch!! odvtedy maju Rusi dalsiu generaciu MiG-31 lietajucu este vyssie a uz pracuju na dalsej MiG-41, ktora bude mimo akychkolvek aj perspektivnych PVO celeho uhrnneho zapadu tvrdit, ze historia nie je ciernobiela je alibizmus a robia to iba ti, ktori nemaju argumenty. treba ju studovat a potom sa da aj presne popisat

nepodlozena propaganda ...

No snad ani nevím, jak to lépe slušně nazvat. Ve 2. sv. v. samozřejmě neexistovala žádná země, která by měla všechny zbraně úplně nejlepší. A pokud jde o ty letecké motory, tak mezi pístovými byly nejlepší americké (jak po stránce výkonové, tak i dílenským zpracováním) a nejuniverzálnější ty německé. Ruské by měly problém vůbec se vejít do první trojky, ale naštěstí tohle nevyhrávalo válku.


PS: zajímavé otázky tam v 10:42 položil Archal smile.


[quote="pid:12101, uid:242"]nepodlozena propaganda ...[/quote] No snad ani nevím, jak to lépe slušně nazvat. Ve 2. sv. v. samozřejmě neexistovala žádná země, která by měla všechny zbraně úplně nejlepší. A pokud jde o ty letecké motory, tak mezi pístovými byly nejlepší americké (jak po stránce výkonové, tak i dílenským zpracováním) a nejuniverzálnější ty německé. Ruské by měly problém vůbec se vejít do první trojky, ale naštěstí tohle nevyhrávalo válku. PS: zajímavé otázky tam v 10:42 položil Archal :).

Vraťme se k

vzdy daleko najlepsi

a mojí reakci
Tohle mi přijde přece jenom nadsazené...

Jenom tvrdím, že to nebylo vždy. A když to bylo, tak to nemuselo vždy být jenom díky čistě technologické špičkovosti.


Narážím konkrétně na 2. sv. válku, kdy bych se přiklonil spíše k

Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika

než že by tehdy Rusové - na rozdíl např. od současnosti - vyloženě omračovali nějakými technologickými výkřiky.
Tedy nemám na mysli porovnání letectev jako celků - Ruského letectva a např. Německého letectva. Ale spíše jednotlivých typů 1:1.


Pokusím se o porovnání pomocí následujících 2 hesel wikipedie.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Berezňak-Isajev_BI-1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109
Na konci těchto wiki hesel jsou tabulky typů
“Sovětské vojenské letouny druhé světové války”
“Německé vojenské letouny druhé světové války”
Budu vycházet z toho, že u Rusů zde není nic záměrně vynecháno...
Už z prostého porovnání počtu typů jsou jasné 2 věci:
i. proč Němci nemohli vyhrát (protože byli jak utržení z řetězu, kolik typů vzniklo, některé byly fakt bizarní)
ii. ale na druhou stranu to svědčí o tom, že toho Němci vybádali více


Zkusme si za obě strany vyjmenovat typy, které byly něčím výjimečné, legendární nebo minimálně v době svého vzniku něčím převratné. Nebo druhá strana na ně neměla adekvátní symetrickou odpověď. Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy...


Rusové: I-16, Il-2/Il-10, BI-1, Po-2 (ne, to není ironie, Po-2 považuji za legendární ze 2 důvodů: [1] noční bombardování, [2] je to jediný dvojplošník, kterému bylo přiznáno vítězství v souboji s proudovým letadlem - byl to Lockheed F-94 Starfire viz zde https://ru.wikipedia.org/wiki/У-2)
Němci: Fw 190, Ta-152, He 162, Bf 109, Me 163/Me 263, Me 262, Ar 234, Do 335, He 177, Ju 87, Ju 287, Fi 156, Fa 223, Fa 330, Fl 265, Fl 282, He 178, Ba 349, DFS 346, Ta 183, He 274, He 280, Ho 229, Me 264, Me P. 1101, a dále stojí za to zmínit řízené rakety a pumy BV 143, BV 246, Fi 103 (neboli V-1), Hs 117, Hs 293, Aggregat-4 (neboli V-2), velkoděla a taky radar a jaderná bomba (vynechávám mýtické Hauneburg-geräte)


Závěrem zopakuji:

Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné že se Němcům tak “zázračně” dařilo ohledně nových technologií cca od konce 1. sv. války do roku cca 1945...


Vraťme se k [quote="pid:11803, uid:242"]vzdy daleko najlepsi[/quote] a mojí reakci [quote="pid:11825, uid:240"]Tohle mi přijde přece jenom nadsazené...[/quote] Jenom tvrdím, že to nebylo vždy. A když to bylo, tak to nemuselo vždy být jenom díky čistě technologické špičkovosti. Narážím konkrétně na 2. sv. válku, kdy bych se přiklonil spíše k [quote="pid:11826, uid:190"]Sovětský válečný letadla nebyly nejlepší na světě, ale měly něco co je ve válce ještě důležitější... zaměnitelnost dílů a minimální složitost, tak jako tanky, auta, kanóny...atd. Proto i přes některé výhody amerických letadel, která jim dodávali, sověti raději používali vlastní produkci....logistika[/quote] než že by tehdy Rusové - na rozdíl např. od současnosti - vyloženě omračovali nějakými technologickými výkřiky. Tedy nemám na mysli porovnání letectev jako celků - Ruského letectva a např. Německého letectva. Ale spíše jednotlivých typů 1:1. Pokusím se o porovnání pomocí následujících 2 hesel wikipedie. https://cs.wikipedia.org/wiki/Berezňak-Isajev_BI-1 https://cs.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109 Na konci těchto wiki hesel jsou tabulky typů “Sovětské vojenské letouny druhé světové války” “Německé vojenské letouny druhé světové války” Budu vycházet z toho, že u Rusů zde není nic záměrně vynecháno... Už z prostého porovnání počtu typů jsou jasné 2 věci: i. proč Němci nemohli vyhrát (protože byli jak utržení z řetězu, kolik typů vzniklo, některé byly fakt bizarní) ii. ale na druhou stranu to svědčí o tom, že toho Němci vybádali více Zkusme si za obě strany vyjmenovat typy, které byly něčím výjimečné, legendární nebo minimálně v době svého vzniku něčím převratné. Nebo druhá strana na ně neměla adekvátní symetrickou odpověď. Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy... Rusové: I-16, Il-2/Il-10, BI-1, Po-2 (ne, to není ironie, Po-2 považuji za legendární ze 2 důvodů: [1] noční bombardování, [2] je to jediný dvojplošník, kterému bylo přiznáno vítězství v souboji s proudovým letadlem - byl to Lockheed F-94 Starfire viz zde https://ru.wikipedia.org/wiki/У-2) Němci: Fw 190, Ta-152, He 162, Bf 109, Me 163/Me 263, Me 262, Ar 234, Do 335, He 177, Ju 87, Ju 287, Fi 156, Fa 223, Fa 330, Fl 265, Fl 282, He 178, Ba 349, DFS 346, Ta 183, He 274, He 280, Ho 229, Me 264, Me P. 1101, a dále stojí za to zmínit řízené rakety a pumy BV 143, BV 246, Fi 103 (neboli V-1), Hs 117, Hs 293, Aggregat-4 (neboli V-2), velkoděla a taky radar a jaderná bomba (vynechávám mýtické Hauneburg-geräte) Závěrem zopakuji: [quote="pid:11825, uid:240"]Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné že se Němcům tak “zázračně” dařilo ohledně nových technologií cca od konce 1. sv. války do roku cca 1945...[/quote]
Upravené 19. 4. 2021 o 04:45

A co československá Avia B-35?
Na Vodě jsme se bavili o tom, že i někteří Němci uznávali, že je lepší než Bf 109 (možná ty starší verze).
To by ale nehrálo, aby Avia byla lepší než Messerschmitt. Stejné praktiky vidíme i v dnešním koncernu Voltswagen.


A co československá Avia B-35? Na Vodě jsme se bavili o tom, že i někteří Němci uznávali, že je lepší než Bf 109 (možná ty starší verze). To by ale nehrálo, aby Avia byla lepší než Messerschmitt. Stejné praktiky vidíme i v dnešním koncernu Voltswagen.

Avia B-35

Nedokončený projekt: pevný podvozek, dvoulistá vrtule, slabý motor, slabá výzbroj.
Protektorátní B-135 řešila jen zatahovací podvozek...


[quote="pid:12123, uid:181"]Avia B-35[/quote] Nedokončený projekt: pevný podvozek, dvoulistá vrtule, slabý motor, slabá výzbroj. Protektorátní B-135 řešila jen zatahovací podvozek...

Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné ...

Pokud jde o čistě technickou oblast (tj. mimo psychologicko/psychiatrické výzkumy atp.) a jen o prokazatelně realizovné projekty, tak není moc co rozebírat.
Kořeny mají v meziválečném období a bylo to dostatečně zdrojově podepřeno - lidsky, materiálově i finančně. Vyzkvetlo to v čase války, kdy druhá polovina navíc posloužila jako urychlovač a pak se posbíraly plody.
Prostě systém školství dodal kádry, peníze nejprve soukromé firmy a později i stát a usilovná práce přinesla za čas výsledky. Není za tím žádná mystika, dělali to tak všichni, jen Němci dříve začali, tak i dříve sklidili. Přispěl k tomu určitě i charakter země a národa - Německo bylo průmyslovou zemí a věda tam měla silnou tradici. Takových států moc nebylo, takže technický pokrok logicky přicházel spíše odtud, než z nějaké agrární krajiny.


[quote="pid:11825, uid:240"]Popravdě, stálo by zato rozebrat, jak je možné ...[/quote] Pokud jde o čistě technickou oblast (tj. mimo psychologicko/psychiatrické výzkumy atp.) a jen o prokazatelně realizovné projekty, tak není moc co rozebírat. Kořeny mají v meziválečném období a bylo to dostatečně zdrojově podepřeno - lidsky, materiálově i finančně. Vyzkvetlo to v čase války, kdy druhá polovina navíc posloužila jako urychlovač a pak se posbíraly plody. Prostě systém školství dodal kádry, peníze nejprve soukromé firmy a později i stát a usilovná práce přinesla za čas výsledky. Není za tím žádná mystika, dělali to tak všichni, jen Němci dříve začali, tak i dříve sklidili. Přispěl k tomu určitě i charakter země a národa - Německo bylo průmyslovou zemí a věda tam měla silnou tradici. Takových států moc nebylo, takže technický pokrok logicky přicházel spíše odtud, než z nějaké agrární krajiny.

A co československá Avia B-35?

Těžko říct, v Avii třímala otěže nejstarší mafie světa a tak na prvním místě byl za všech okolností zisk (tj. řádně podojit erár a prodat co nejvíc starých B-534). Už jen za ten tendr a obstrukce kolem motoru byli zralí na kriminál. Ale holt to prý byla jen obchodní zručnost. U B-35 pak první prototyp havaroval a druhý do okupace nikdy nedodělali úplně do konce, takže těžko soudit. Ale obecně - už v době vzniku šlo o generaci starší stroj než Bf 109. A byť byla u B-35 vysoce hodnocena ovladatelnost a stihli by i nainstalovat kanon, zatahovací podvozek a třílistou vrtuli jak to bylo v plánu, stále to celé degradoval slabý motor. Ačkoli zase třeba francouzi na něm dokázali postavit Dewoitine D-520, svoji legendu.


[quote="pid:12123, uid:181"]A co československá Avia B-35?[/quote] Těžko říct, v Avii třímala otěže nejstarší mafie světa a tak na prvním místě byl za všech okolností zisk (tj. řádně podojit erár a prodat co nejvíc starých B-534). Už jen za ten tendr a obstrukce kolem motoru byli zralí na kriminál. Ale holt to prý byla jen obchodní zručnost. U B-35 pak první prototyp havaroval a druhý do okupace nikdy nedodělali úplně do konce, takže těžko soudit. Ale obecně - už v době vzniku šlo o generaci starší stroj než Bf 109. A byť byla u B-35 vysoce hodnocena ovladatelnost a stihli by i nainstalovat kanon, zatahovací podvozek a třílistou vrtuli jak to bylo v plánu, stále to celé degradoval slabý motor. Ačkoli zase třeba francouzi na něm dokázali postavit Dewoitine D-520, svoji legendu.

cize, ohanas sa PR recami zapadu a "mytologizaciou", ale sam ju pouzivas zatial vsetko co som ja napisal viem dolozit


to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina ktory projektoval hydroakustiku sovietskych ponoriek.


2) Trockisty salámovou technikou prováděný "degres" SSSR, řízeno GP

dakujem, na tejto stranke tolko nerozvadzam a sabotovanie bolo jednym z dovodov upadku sovietskej moci. preto z namornictva prepustili admirala Kuznecova, ktory by nedopustil take smerovanie, ze na oceane nemohli konkurovat zapadu a pod...


[quote="pid:12101, uid:242"]cize, ohanas sa PR recami zapadu a "mytologizaciou", ale sam ju pouzivas zatial vsetko co som ja napisal viem dolozit[/quote] to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina ktory projektoval hydroakustiku sovietskych ponoriek. [quote="pid:12092, uid:426"]2) Trockisty salámovou technikou prováděný "degres" SSSR, řízeno GP[/quote] dakujem, na tejto stranke tolko nerozvadzam a sabotovanie bolo jednym z dovodov upadku sovietskej moci. preto z namornictva prepustili admirala Kuznecova, ktory by nedopustil take smerovanie, ze na oceane nemohli konkurovat zapadu a pod...

A pokud jde o ty letecké motory, tak mezi pístovými byly nejlepší americké (jak po stránce výkonové, tak i dílenským zpracováním) a nejuniverzálnější ty německé. Ruské by měly problém vůbec se vejít do první trojky, ale naštěstí tohle nevyhrávalo válku.


Prikladam zakladne informacie o najroznejsich motoroch roznych krajin. Su to tie najvykonnejsie verzie jednotlivych motorov, ktore sa pouzivali do konca vojny. Udaje su bez boostov, normalny nominalny vykon. Snazil som sa udaje dat tak aby boli porovnatelne, kludne ma oprav. V kazdom pripade, aka aj niekde su nejake odchylky, myslim, ze z tychto informacii je mozne mat pribliznu predstavu o narodoch ake mali k dispozicii letecke motory. Dolezite pozriet aj vahu motorov pri roznych porovnatelnych vykonoch, kto robil ako vykonne motory a ako su pritom tazke. Nedaval som vsetky, len tie vykonnejsie. Nebranim sa korekciam.


Americke
Pratt & Whitney R2800 - 2100hp 1073kg
Allison V-1710 - 1500hp 633kg
Pratt & Whitney R1830 - 1200hp 570kg
Vela pouzivali aj anglicke motory


Anglicke
Napier Sabre 2BH24 – 2010hp 1070kg
Rolls Royce Griffon 65 – 1820hp 900kg
Wright R-2600 – 1750hp 928kg
Rolls Royce Merlin 61 – 1580hp 744kg
Packard V-1650 – 1390hp 746kg


Nemecke
Junker Jumo 213 – 1750hp 940kg
BMW 801 – 1560hp 1012kg
Daimler Benz DB 605 - 1324hp 756kg
Junkers Jumo 211 - 1200hp 640kg
Daimler Benz DB 601 - 1175hp 600kg


No a mimo “prvni trojka” premiovu skupinu, ktora sa podla teba predpokladam sklada z usa, uk, ger je este Sovietsky zvaz.


Ruske
Shvetsov M-71 – 2200hp 970kg
Mikulin AM-39 – 2130hp 970kg
Mikulin AM-42 – 2000hp 996kg
Shvetsov Ash-82 – 1900hp 1020kg
Mikulin AM-38 – 1700hp 880kg
Klimov VK-107 - 1600hp 620kg


Poznamka: tieto vykony dosahovali spravidla uz pri nizsich otackach motorov ako ostatni.


Podotykam uz len na okraj, k tymto mimo “prvni trojka” motorom Rusi montovali najlahsie lietadla, ktore boli zaroven aj najlepsie vyzbrojene.


PS: zajímavé otázky tam v 10:42 položil Archal


normalne napis co presne mas/mate na mysli


[quote="pid:12112, uid:434"]A pokud jde o ty letecké motory, tak mezi pístovými byly nejlepší americké (jak po stránce výkonové, tak i dílenským zpracováním) a nejuniverzálnější ty německé. Ruské by měly problém vůbec se vejít do první trojky, ale naštěstí tohle nevyhrávalo válku.[/quote] Prikladam zakladne informacie o najroznejsich motoroch roznych krajin. Su to tie najvykonnejsie verzie jednotlivych motorov, ktore sa pouzivali do konca vojny. Udaje su bez boostov, normalny nominalny vykon. Snazil som sa udaje dat tak aby boli porovnatelne, kludne ma oprav. V kazdom pripade, aka aj niekde su nejake odchylky, myslim, ze z tychto informacii je mozne mat pribliznu predstavu o narodoch ake mali k dispozicii letecke motory. Dolezite pozriet aj vahu motorov pri roznych porovnatelnych vykonoch, kto robil ako vykonne motory a ako su pritom tazke. Nedaval som vsetky, len tie vykonnejsie. Nebranim sa korekciam. Americke Pratt & Whitney R2800 - 2100hp 1073kg Allison V-1710 - 1500hp 633kg Pratt & Whitney R1830 - 1200hp 570kg Vela pouzivali aj anglicke motory Anglicke Napier Sabre 2BH24 – 2010hp 1070kg Rolls Royce Griffon 65 – 1820hp 900kg Wright R-2600 – 1750hp 928kg Rolls Royce Merlin 61 – 1580hp 744kg Packard V-1650 – 1390hp 746kg Nemecke Junker Jumo 213 – 1750hp 940kg BMW 801 – 1560hp 1012kg Daimler Benz DB 605 - 1324hp 756kg Junkers Jumo 211 - 1200hp 640kg Daimler Benz DB 601 - 1175hp 600kg No a mimo “prvni trojka” premiovu skupinu, ktora sa podla teba predpokladam sklada z usa, uk, ger je este Sovietsky zvaz. Ruske Shvetsov M-71 – 2200hp 970kg Mikulin AM-39 – 2130hp 970kg Mikulin AM-42 – 2000hp 996kg Shvetsov Ash-82 – 1900hp 1020kg Mikulin AM-38 – 1700hp 880kg Klimov VK-107 - 1600hp 620kg Poznamka: tieto vykony dosahovali spravidla uz pri nizsich otackach motorov ako ostatni. Podotykam uz len na okraj, k tymto mimo “prvni trojka” motorom Rusi montovali najlahsie lietadla, ktore boli zaroven aj najlepsie vyzbrojene. [quote="pid:12112, uid:434"]PS: zajímavé otázky tam v 10:42 položil Archal[/quote] normalne napis co presne mas/mate na mysli

normalne napis co presne mas/mate na mysli
...asi že nezáleží na tom, jak mocný "ptáky" tenkrát soudruzi měli. Důležitější budou spíš ty procesy na pozadí (Rolls-Royce ). Můžeš se třeba pokusit definovat, proč asi Britové urychlili Sovětům poválečný proudový vývoj.....prodejem strategický licence.
A jen tak mezi náma, jen váha a výkon nedělá motor motorem.


[quote="pid:15110, uid:242"]normalne napis co presne mas/mate na mysli[/quote]...asi že nezáleží na tom, jak mocný "ptáky" tenkrát soudruzi měli. Důležitější budou spíš ty procesy na pozadí (Rolls-Royce ). Můžeš se třeba pokusit definovat, proč asi Britové urychlili Sovětům poválečný proudový vývoj.....prodejem strategický licence. A jen tak mezi náma, jen váha a výkon nedělá motor motorem.

Vedi.Vini......

kvoli kritickym chybam v konstrukcii

Stealth neviditelné letadlo také okopírovali od Rusů. V průběhu předávání informací Rusové odhalili ve svém konstruktérském týmu krtka. Nezabásli jej hned, jelikož předal USA velice důležité informace, tak Rusové vypracovali další výkresy a výpočty se záměrnými chybami, ale aby nebyla na první pohled viditelné. Tak se stalo, že pro NATO bylo toto letadlo neviditelné, ale Rusové jej v pohodě viděli.
Dokonce je o této události natočen velice dobrý kriminální seriál.


[quote="pid:11802, uid:242"]kvoli kritickym chybam v konstrukcii[/quote] Stealth neviditelné letadlo také okopírovali od Rusů. V průběhu předávání informací Rusové odhalili ve svém konstruktérském týmu krtka. Nezabásli jej hned, jelikož předal USA velice důležité informace, tak Rusové vypracovali další výkresy a výpočty se záměrnými chybami, ale aby nebyla na první pohled viditelné. Tak se stalo, že pro NATO bylo toto letadlo neviditelné, ale Rusové jej v pohodě viděli. Dokonce je o této události natočen velice dobrý kriminální seriál.

zaměnitelnost dílů a minimální složitost,

To se projevilo i u ručních palných zbraních. Vše od pistolí, přes pušky, samopaly a kulomety používaly jednu ráži a sice 7,62.


[quote="pid:11826, uid:190"]zaměnitelnost dílů a minimální složitost,[/quote] To se projevilo i u ručních palných zbraních. Vše od pistolí, přes pušky, samopaly a kulomety používaly jednu ráži a sice 7,62.

to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina ktory projektoval hydroakustiku sovietskych ponoriek.


smile takze, raz napises, ze „sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy” a potom napises ze “to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina”. smile Takze raz tak, raz tak, hmmmm. smile


Klasicka zapadna propaganda a stary mytus „hucia ako kravy“. Rad by som videl, kde to Zaznobin konkretne povedal, pretoze tento mytus vznikol uplne inak a Zaznobin s nim nema nic spolocne. Nizsie davam link, ako tento mytus vznikol, ale v zasade tak zapad volal projekt 675tky, ktore ale sami nevedeli detekovat o com svadcia pripady, ked napriklad v 1968om 675tka 13 hodin sledovala z bezprostrednej blizkosti lietadlovu lod Enterprise s celou jej skupinou a pritom sama ostala nespozorovana celych trinast hodin, alebo dalsia 675tka v 1967om 5,5 hodin monitorovala druhu americku ponorku Patrick Henry a sama nebola odhalena. Blizsie su pripady rozpisane v linku v clanku nizsie.


Informacii o ponorkach je velmi malo, nieco sa da najst ale treba to brat s rezervou a hlavne tie o ich hlucnosti. Ruske ponorky maju podstatne vacsi ponor, su rychlejsie, lepsie automatizovane, lepsie vyzbrojene, podstatne obratnejsie, dokazu prerazit nasobne viac hrubku ladu, ale nejakou uplnou nahodou su hlucne ako kravy smile jenoducho vo vsetkych parametroch su podstatne lepsie, ale v jednom su podstatne horsie, hmmmm


Su na internete nejake sporadicke informacie ako napriklad, ze 971 Akula ma pri rychlosti 7-15km/h hlucnost 90 na 1 Pa na vzdialenost 1m. Americka Ohio 102dB a Los Angeles po modernizacii 95dB. Ja tomu neverim, Ruske su podstatne tichsie ako tie americke a americke su podstatne hlucnejsie.


Z coho vychadzam kedze tento parameter sa neda dokazat ani vyvratit. Da sa totiz vysledovat, urcit nepriamo, na zaklade udalosti. Napriklad v dnesnych dnoch nevie NATO najst Ruske ponorky a to ich aktivne so sonarmi hladaju uz tyzdne. Takychto pripadov je za posledne mesiace a roky neurekom. Rusku ponorku objavia len ked je vynorena, casto su len prekvapeny kde sa im zjavia, neraz aj pri pobrezi USA. Naproti tomu, americke ponorky uz Rusi neraz otacali pri Ruskych hraniciach aj ked boli pod vodou a snazili sa byt nenapadni. Sami americania prezyvaju niektore Ruske ponorky „cierna diera“ kvoli ich extremnej tichosti.
Tento mytus o kravach ludia uz sami siria bez akejkolvek vedomosti, ze by si nieco overili, uz ma svoj vlastny zivot, ludia ho opakuju medzi sebou bez toho, aby o tom nieco vedeli, lebo ze sak to uz poculi inde, to musi byt predsa pravda. V clanku nizsie je uvedenych aj niekolko velmi vypovedajucich pripadov, ktore sa stali a ktore popisovali aj zapadne media a ktore priamo poukazuju, ako su americke ponorky pozadu za Rusmi aj v hlucnosti ponoriek.


Vrelo odporucam!! precitat pre doplnenie znalosti a tymto starym mytom sa uz radsej neohanat, je to smiesne smile smile
https://en.topwar.ru/60293-mify-ssha-revuschie-korovy-sovetskogo-vmf.html


[quote="pid:12263, uid:252"]to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina ktory projektoval hydroakustiku sovietskych ponoriek.[/quote] :D takze, raz napises, ze „sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy” a potom napises ze “to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina”. :D Takze raz tak, raz tak, hmmmm. :D Klasicka zapadna propaganda a stary mytus „hucia ako kravy“. Rad by som videl, kde to Zaznobin konkretne povedal, pretoze tento mytus vznikol uplne inak a Zaznobin s nim nema nic spolocne. Nizsie davam link, ako tento mytus vznikol, ale v zasade tak zapad volal projekt 675tky, ktore ale sami nevedeli detekovat o com svadcia pripady, ked napriklad v 1968om 675tka 13 hodin sledovala z bezprostrednej blizkosti lietadlovu lod Enterprise s celou jej skupinou a pritom sama ostala nespozorovana celych trinast hodin, alebo dalsia 675tka v 1967om 5,5 hodin monitorovala druhu americku ponorku Patrick Henry a sama nebola odhalena. Blizsie su pripady rozpisane v linku v clanku nizsie. Informacii o ponorkach je velmi malo, nieco sa da najst ale treba to brat s rezervou a hlavne tie o ich hlucnosti. Ruske ponorky maju podstatne vacsi ponor, su rychlejsie, lepsie automatizovane, lepsie vyzbrojene, podstatne obratnejsie, dokazu prerazit nasobne viac hrubku ladu, ale nejakou uplnou nahodou su hlucne ako kravy :D jenoducho vo vsetkych parametroch su podstatne lepsie, ale v jednom su podstatne horsie, hmmmm Su na internete nejake sporadicke informacie ako napriklad, ze 971 Akula ma pri rychlosti 7-15km/h hlucnost 90 na 1 Pa na vzdialenost 1m. Americka Ohio 102dB a Los Angeles po modernizacii 95dB. Ja tomu neverim, Ruske su podstatne tichsie ako tie americke a americke su podstatne hlucnejsie. Z coho vychadzam kedze tento parameter sa neda dokazat ani vyvratit. Da sa totiz vysledovat, urcit nepriamo, na zaklade udalosti. Napriklad v dnesnych dnoch nevie NATO najst Ruske ponorky a to ich aktivne so sonarmi hladaju uz tyzdne. Takychto pripadov je za posledne mesiace a roky neurekom. Rusku ponorku objavia len ked je vynorena, casto su len prekvapeny kde sa im zjavia, neraz aj pri pobrezi USA. Naproti tomu, americke ponorky uz Rusi neraz otacali pri Ruskych hraniciach aj ked boli pod vodou a snazili sa byt nenapadni. Sami americania prezyvaju niektore Ruske ponorky „cierna diera“ kvoli ich extremnej tichosti. Tento mytus o kravach ludia uz sami siria bez akejkolvek vedomosti, ze by si nieco overili, uz ma svoj vlastny zivot, ludia ho opakuju medzi sebou bez toho, aby o tom nieco vedeli, lebo ze sak to uz poculi inde, to musi byt predsa pravda. V clanku nizsie je uvedenych aj niekolko velmi vypovedajucich pripadov, ktore sa stali a ktore popisovali aj zapadne media a ktore priamo poukazuju, ako su americke ponorky pozadu za Rusmi aj v hlucnosti ponoriek. Vrelo odporucam!! precitat pre doplnenie znalosti a tymto starym mytom sa uz radsej neohanat, je to smiesne :D :D https://en.topwar.ru/60293-mify-ssha-revuschie-korovy-sovetskogo-vmf.html

Stealth neviditelné letadlo také okopírovali od Rusů.


https://en.wikipedia.org/wiki/Pyotr_Ufimtsev
Rus co americanom navrhol technologie stealth


https://www.youtube.com/watch?v=lq-xlLcL_1k


dokumentarny film o tom


suhlasim, celu technologiu stealth americania mali od Rusov ... americania mali po vojne len nemecke mozgy, neskor Ruske a dnes uz nemaju ziadne, maju max tak avengerov a lgbtiq+-#@ transgender bojovnikov proti 50 odtienom sedej


[quote="pid:15132, uid:312"]Stealth neviditelné letadlo také okopírovali od Rusů.[/quote] https://en.wikipedia.org/wiki/Pyotr_Ufimtsev Rus co americanom navrhol technologie stealth https://www.youtube.com/watch?v=lq-xlLcL_1k dokumentarny film o tom suhlasim, celu technologiu stealth americania mali od Rusov ... americania mali po vojne len nemecke mozgy, neskor Ruske a dnes uz nemaju ziadne, maju max tak avengerov a lgbtiq+-#@ transgender bojovnikov proti 50 odtienom sedej

informacia od M.V.Zaznobina

Zaznobin ve svých videích mluvil hodně o ponorkách. Sám na nich sloužil. Také se podílel na jejich vývoji.


[quote="pid:15146, uid:242"]informacia od M.V.Zaznobina[/quote] Zaznobin ve svých videích mluvil hodně o ponorkách. Sám na nich sloužil. Také se podílel na jejich vývoji.

Zaznobin ve svých videích mluvil hodně o ponorkách. Sám na nich sloužil. Také se podílel na jejich vývoji.


ano, ale nikde som jeho komentar k tomu nenasiel, lebo mohol sa k tomu vyjadrit, ale to je tak max, kedze tieto mytusi o Ruskej technike nesiri Zaznobin, ale zapad a jeho prisluhovaci ...


[quote="pid:15151, uid:312"]Zaznobin ve svých videích mluvil hodně o ponorkách. Sám na nich sloužil. Také se podílel na jejich vývoji.[/quote] ano, ale nikde som jeho komentar k tomu nenasiel, lebo mohol sa k tomu vyjadrit, ale to je tak max, kedze tieto mytusi o Ruskej technike nesiri Zaznobin, ale zapad a jeho prisluhovaci ...

Rusové vypracovali další výkresy a výpočty se záměrnými chybami
Tak tuto pohádku ovčí babičky neznám, ale znám pasivní sledovací systém vyvíjený od konce padesátých let v Československu.....chronologicky, Kopáč, Ramon, Tamara, Věra...smile


[quote="pid:15132, uid:312"]Rusové vypracovali další výkresy a výpočty se záměrnými chybami[/quote]Tak tuto pohádku ovčí babičky neznám, ale znám pasivní sledovací systém vyvíjený od konce padesátých let v Československu.....chronologicky, Kopáč, Ramon, Tamara, Věra...:)

Vedi.Vini......

Upravené 9. 5. 2021 o 22:44

Tak tuto pohádku ovčí babičky neznám

Neznáš víc, nejen tuto pohádku. Co tak změnit zdroje?


[quote="pid:15158, uid:190"]Tak tuto pohádku ovčí babičky neznám[/quote] Neznáš víc, nejen tuto pohádku. Co tak změnit zdroje?

Co tak změnit zdroje?
Myslíš na ty rusofilský?? Internet je velká basura Hombréé...


[quote="pid:15159, uid:312"]Co tak změnit zdroje?[/quote]Myslíš na ty rusofilský?? Internet je velká basura Hombréé...

Vedi.Vini......

Myslíš na ty rusofilský??

Stačí, když si vygůgliš jméno Pjotr Ufimcev.


[quote="pid:15160, uid:190"]Myslíš na ty rusofilský??[/quote] Stačí, když si vygůgliš jméno Pjotr Ufimcev.

Stačí, když si vygůgliš jméno Pjotr Ufimcev.



Tohoto času v USA, učí (nebo učil) na jedné univerzitě ... Bohužel ...


> Stačí, když si vygůgliš jméno Pjotr Ufimcev. Tohoto času v USA, učí (nebo učil) na jedné univerzitě ... Bohužel ...

místo Pjotra jsem vám připravil další "kontroverzní" video od bzučících komárů. Takový ukrajinský rozbor od "medika veterána" https://www.youtube.com/watch?v=-0J1K08YtSQ


místo Pjotra jsem vám připravil další "kontroverzní" video od bzučících komárů. Takový ukrajinský rozbor od "medika veterána" [РАЗГРОМ РФ ГОТОВЯТ ТЩАТЕЛЬНО](https://www.youtube.com/watch?v=-0J1K08YtSQ)

Vedi.Vini......

používaly jednu ráži a sice 7,62
Myslím, že takto to paušalizovat nelze. Níže uvedené 3 náboje by mohly mít teoreticky shodný vývrt hlavně:


  • 7,62x25 pistolový náboj (u nás pistole vz.52), úsťová energie cca 700J
  • 7,62x39 náboj do automatických pušek (u nás SA-58), úsťová energie cca 2kJ
  • 7,62x54 náboj do kulometů a snajperských pušek (Dragunov), úsťová energie okolo 3,8kJ

ale zcela rozdílnou nábojovou komoru, zcela jinou konstrukci závěru a hlavně.


[quote="pid:15134, uid:312"]používaly jednu ráži a sice 7,62[/quote]Myslím, že takto to paušalizovat nelze. Níže uvedené 3 náboje by mohly mít teoreticky shodný vývrt hlavně: - 7,62x25 pistolový náboj (u nás pistole vz.52), úsťová energie cca 700J - 7,62x39 náboj do automatických pušek (u nás SA-58), úsťová energie cca 2kJ - 7,62x54 náboj do kulometů a snajperských pušek (Dragunov), úsťová energie okolo 3,8kJ ale zcela rozdílnou nábojovou komoru, zcela jinou konstrukci závěru a hlavně.

další "kontroverzní" video od bzučících komárů.

Vy nás ale zásobujete, pane Karfík...


Takže jenom zopakuji, co už jsem psal k tomu prvnímu štípanci:

Více mne zaujalo to videjko. Divné temné videjko. A v něm 2 temní divní chachaři (nebo jsem se spletl a mělo být chazaři?). Na TyTrubce má video délku 22:22. Host se jmenuje Vasilij Puškin, moderátor “tovarišč” Arťjom.
Osvědčené barevné schéma černá-bílá-červená. (použito namátkou hitlerovská vlajka, placky Chvilkových milionářů)


Úvodní věta: “režim Putina fašistskyj”. Pak záplava “argumentů” ala aeronetí popis egyptského rituálu.


A dodávám: herci zajímaví, kostýmy a kulisy také.


[quote="pid:15606, uid:190"]další "kontroverzní" video od bzučících komárů.[/quote] Vy nás ale zásobujete, pane Karfík... Takže jenom zopakuji, co už jsem psal k tomu prvnímu štípanci: [quote="pid:15487, uid:240"]Více mne zaujalo to videjko. Divné temné videjko. A v něm 2 temní divní chachaři (nebo jsem se spletl a mělo být chazaři?). Na TyTrubce má video délku 22:22. Host se jmenuje Vasilij Puškin, moderátor “tovarišč” Arťjom. Osvědčené barevné schéma černá-bílá-červená. (použito namátkou hitlerovská vlajka, placky Chvilkových milionářů) Úvodní věta: “režim Putina fašistskyj”. Pak záplava “argumentů” ala aeronetí popis egyptského rituálu.[/quote] A dodávám: herci zajímaví, kostýmy a kulisy také.

Vy nás ale zásobujete, pane Karfík...
...mám té krmě více. Někdo to rád "raw", někdo hodně chilli a někdo slaďoučkou kašičku. K tomuto tématu ještě Burevestnik v podání Igora Ostrecova a bzučících komárů.
https://www.youtube.com/watch?v=c6XDRH41RRY


[quote="pid:15623, uid:240"]Vy nás ale zásobujete, pane Karfík...[/quote]...mám té krmě více. Někdo to rád "raw", někdo hodně chilli a někdo slaďoučkou kašičku. K tomuto tématu ještě Burevestnik v podání Igora Ostrecova a bzučících komárů. https://www.youtube.com/watch?v=c6XDRH41RRY

Vedi.Vini......

Jenom tvrdím, že to nebylo vždy. A když to bylo, tak to nemuselo vždy být jenom díky čistě technologické špičkovosti.


ale praveze to bolo casto prave kvoli technologickej spickovosti Ruskej techniky, za tym si stojim a viem to realne vyargumentovat


než že by tehdy Rusové - na rozdíl např. od současnosti - vyloženě omračovali nějakými technologickými výkřiky.


praveze omracovali, ale len tych, ktori si o tom nieco precitaju a nehltaju len zapadnu/nacisticku propagandu. Nemci ked sa snazili okopirovat T-34 aby z toho neskor vzisiel panther tak nevedeli okopirovat bloky motora ani jednotliatu vezu, nemali matalurgiu na takej vysokej urovni, nemci nevedeli vyrobit do konca vojny dieslove motory do tankov a celkovo nikto nemal take dieslove motory do tankov ako mali Rusi, samozrejme, o takychto veciach sa nepise, nie je to pohodlne, radsej sa pisu nezmysli o tom ako su Rusi zaostali, opak je pravdou.


Tedy nemám na mysli porovnání letectev jako celků - Ruského letectva a např. Německého letectva. Ale spíše jednotlivých typů 1:1.


to by som si pozrel, ale tak vid nizsie


Budu vycházet z toho, že u Rusů zde není nic záměrně vynecháno...


To ozaj? Vsak u Rusov je zamerne a vo velkom extremne vela vynechavane, prekrucovane a zavadzajuce a casto priamo klamlive. Na druhu stranu zapad a nacisti su vykreslovani pritazlivo. Myslel som, ze na tejto stranke toto nebudem musiet naozaj nikomu vysvetlovat.


i. proč Němci nemohli vyhrát (protože byli jak utržení z řetězu, kolik typů vzniklo, některé byly fakt bizarní)


dovod ich prehry bol iny


ii. ale na druhou stranu to svědčí o tom, že toho Němci vybádali více


nevybadali viac, kedze ich stroje nedosahovali parametrov Ruskej techniky


Zkusme si za obě strany vyjmenovat typy, které byly něčím výjimečné, legendární nebo minimálně v době svého vzniku něčím převratné. Nebo druhá strana na ně neměla adekvátní symetrickou odpověď. Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy...


Rusové: I-16, Il-2/Il-10, BI-1, Po-2 (ne, to není ironie, Po-2 považuji za legendární ze 2 důvodů: [1] noční bombardování, [2] je to jediný dvojplošník, kterému bylo přiznáno vítězství v souboji s proudovým letadlem - byl to Lockheed F-94 Starfire viz zde https://ru.wikipedia.org/wiki/У-2)
Němci: Fw 190, Ta-152, He 162, Bf 109, Me 163/Me 263, Me 262, Ar 234, Do 335, He 177, Ju 87, Ju 287, Fi 156, Fa 223, Fa 330, Fl 265, Fl 282, He 178, Ba 349, DFS 346, Ta 183, He 274, He 280, Ho 229, Me 264, Me P. 1101, a dále stojí za to zmínit řízené rakety a pumy BV 143, BV 246, Fi 103 (neboli V-1), Hs 117, Hs 293, Aggregat-4 (neboli V-2), velkoděla a taky radar a jaderná bomba (vynechávám mýtické Hauneburg-geräte)


Strucne k tvojmu wiki vyberu „technickych zazrakov“, rep kuriozit
Fw-190 (zakladne vykonove parametre: 23 sekund potrebnych na obrat vo vyske 1000m a potrebnych 6,8 minuty na dosiahnutie vysky 5000m) v dobe ked prisiel nedosahoval parametrov ani Yak-1 tky (19 sekund na obrat, 5,5 minuty na 5000m), ktory uz bol nejaku dobu v Ruskej armade zavedeny. Dokonca bol Yak-1 lepsi ako BF-109 tky (27,5 sekundy na obrat a 3,1 minuty na 3000m). Takze FW-190 vynimocny nebol a ani BF-109 nebola vynimocna alebo ze by druha strana nemala nic symetricke na odpoved


Ta-152 bol navrhnuty na boj vo velkych vyskach, ale v malych mal zle letove vlastnosti. Nakoniec ani nebol pouzivany k tomu na co bol urceny, len ochranoval Me-262 pri vzlietavani a pristavani. Napriklad La-5, La-7, Yak-9U, MiG-3 boli podstatne lepsie s lepsimi parametrami a prisli aj podstatne skor.


He-162 dobre letove vlastnosti, problemy s lepenim kridiel a velke problemy s ovladanim, ktore muselo byt v rukach len skusenych pilotov


Me-163 extremna narocna udrzba, problemove mierenie, extremne maly dolet, problemy pri pristavani


Me-262 technicke problemy, zly vyhlad z kokpitu, priemerne letove vlastnosti oproti piestovym lietadlam tej doby kedy prisla 262tka, ale vysoka maximalna rychlost pri UTEKU, ktora sa vsade z nejakeho dovodu spomina ...


Ar-234 narocne na ovladanie, slabe letove vlastnosti a zla ovladatelnost, extremne maly dolet v malej vyske 190km, vo velkej nic nevedeli trafit


Do-335 lietadlo, ktore nevynikalo v nicom, akurat testovalo inu koncepciu rozmiestnenia pohonu, ktore sa neosvadcilo


Ju-87 Rusi mali IL-2 ktore uz prve verzie mali lepsiu vyzbroj, lepsiu stupavost (Junkers 12minut do 5000m vs Iljusin 9,2 minuty do 5000m), lepsi pancier a IL-2 mal vo vyzbroji aj rakety, mohol niest bomby vo vnutornych pumovniciach, a bol velmi ucinny aj v boji proti vzudsnym cielom, prave taky Ju-87 bol castym a lahkym cielom Sturmovikov, zatial co zbrane Ju-87cky nevedeli ucinne IL-2 poskodit vdaka silnemu pancieru IL-2ky a zaroven nedokazala Sturmoviky vymanevrovat kvoli horsim letovym vlastnostiam, tak IL-2 vdaka lepsej vvyzbroji vedela Ju-87 roztrhat na kusy


Ju-287 prototyp na testovanie, jeden hotovy, skusala sa ina koncepcia, nikam to neviedlo


Fi-156 pozorovacie lietadlo, podobne ako U-2/Po-2


Fa-223 zacali v 1940, len prototypy s problemami, ziadne vojenske ucely, len testovanie, Rusi mali prve rotorove lietadlo, helicopteru uz v 1932 TsAI A-4


Fa-330 sarkan, to ozaj?


Fi-265 prototypy helikopter, nedostal sa do seriovej vyroby, nijak nic neovpyvnili, plati to co pri Fa-223


Fi-282 pravdepodobne prva seriovo vyrabana helikoptera, bez vyzbroje, bez vysledkov


He-178 prototyp, skuska prudovych motorov


Ba-349 koncept, ktory sa testoval, ale ktory sa neosvadcil, prilis maly dolet, problemy so stabilitou, ziadne vysledky


DFS-346 prototypy na skusanie, k skuskam prislo az po vojne, ziadne vysledky


Ta-183 vyvoj zacal v 1942 a vyroba prototypov mala byt hotova k maju 1945 ale nestihli to, asi je to tu zaradene omylom ako vacsina projektov. Len poznamka, problemy s ovladanim pri malych rychlostiach, celkovo nic vynimocne.


He-274 nedokoncene prototypy, az po vojne sa dokoncili a sluzili na ine ucely, podobne je Pe-8, ktore sa ale normalne pouzivalo od 1940


He-280 nedokonceny projekt, prvotne skusky ani neukazovali ziadne vynimocne vlastnosti a vyvoj bol presunuty na Me-262


Ho-229 ziadna seriova vyroba, iba jeden letuschopny prototyp s motormi (jeden bez motorov), ktory sa zrutil kvoli problemom s motorom. Inak, velmi zla stabilita, zla ovladatelnost, zla viditelnost z kokpitu, komplikovane pristavania, privelky na stihacku (na co mal byt akoze povodne urceny), stiesneny kokpit.


Me-264 nedokonceny projekt


Me P. 1101 nedokoncili ani prototyp


Pumy BV 143 BV 246 – zaujimava technolgia na tu dobu, ale nefungovalo im to


Hs-117 zaujimavy projekt, ktory nebol dokonceny


Hs-293 toto jedine ciastocne fungovalo, ziadne vyrazne vysledky


"Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy" toto zjavne nevyslo
Jednoducho, vacsinou same kuriozity, ciastocne projekty, nedokoncene prototypy, ziadne stroje, ktore by nemcom vyhrali vojnu, tak ako ich stavali Rusi, aby vojnu vyhrali. A uz vobec nie ziadne vynimocne kusky, na ktore by nemali Rusi odpoved. Rusi konstruovali tanky aj lietadla tak, aby boli co najdokonalejsie po vsetkych strankach, co sa im aj casto darilo. Ked nemci prisli do Ruska, tak KV-1 a KV-2 nemcov velmi prekvapili, na to nemci nemali ziadnu odpoved ked nemali ako prestrelit ich pancier a KVcka ich mohli prederavit velmi lahko. Toto sa z nejakeho „neznameho“ dovodu velmi malo spomina. Neskor pri prichode T-34 ani nehovorim. Najlepsi tank druhej svetovej bol jednoznacne IS-3, na ktory nemal zjednoteny zapad odpoved este velmi dlho.
Celkovo ten zoznam vobec nezodpoveda tej definicii „legendarne, vynimocne, prevratne, alebo druha strana nemala adekvatnu symetricku odpoved“. Jedine, co sa tak da povazovat, su technologie prudovych motorov, to rozhodne nebolo bezne, ale ani tie im nedavali ziadnu vyhodu, kedze prve prudove pouzitelne motory prisli v dobe, ked piestove lietadla boli uz velmi vykonne. Inak su to vsetko stroje maximalne so silnou propagandou, alebo zrejme niekoho“ohuruje“ ich odlisny vzhlad ci zavoj myticnosti, ktory sa da lahko strhnut obycajnym vzdelavanim. Ani jeden z nich im nezabezpecil vyhru nad nepriatelom a to aj napriek obrovskej zdrojovej prevahe. Ani jeden z tych strojov nebol lepsi ako to co ponukala konkurencia, Rusko.


Co si ja predstavujem pod pojmom „legendarne, vynimocne, prevratne, alebo druha strana nemala adekvatnu symetricku odpoved“ je rozhodne T-34. Nevedeli ho dokonca ani okopirovat, nemci nemali metalurgiu na dostatocne urovni a tak nedokazali okopirovat zliate veze, nedokazali okopirovat bloky motorov kvoli vyspelej Ruskej metalurgii. Ruske tanky celkovo mali ako jedine dieslove motory (okrem par starych zapadnych vynimiek, ale to boli stare slabe dieslove motory), najlepsie vo vojne zo vsetkych narodov, ktore vsetky ostatne este stale pouzivali benzinove motory. Dnes uz ziadny tank nepouziva benzin, aj s turbinovymi motormi prisli prvy Rusi. Ked Rusi vyberali palivo do noveho tanku, zobrali dve vedra, do jedneho naliali naftu, do druheho benzin, hodili do obidvoch zapalenu faklu a bolo rozhodnute, jedna z fakiel okamzite zhasla a vedro nezapalila (taka prihoda nejakeho Ruskeho konstruktera). T-34 pouzival aj technologiu zosikmeneho panciera, ktore sa zapad naucil pouzivat az neskor a stale sa len uci. T-34 vedeli nastartovat aj v mrazoch, vedeli sa s nimi presuvat aj v rozbahnenom terene, dokazali ho vyrabat po mnozstvach, o ktorych sa mohlo zapadu len snivat. Jednoducha lahka udrzba, co mali nemecke a vsetky tanky problem. T-34 sa pouziva dokonca dodnes! v 2021om roku napriklad v jemene, kde stale bojuje proti zapadnemu fasistickemu utlaku. Toto je jedna zo zbrani, ktora je „LEGENDA, VYNIMOCNA, PREVRATNA a druha strana nemala adekvatnu odpoved“. Tak isto sem radim IL-2 Sturmovik (spomenuty vyssie pri porovnani s Ju87), ktory je mimochodom druhe najmasovejsie vyrabane lietadlo na svete v historii hned po civilnej cesne (cesna sa vyraba 65 rokov, zatial co IL-2 to stihol za 4 roky), BM-13N Katusu, ktoru taktiez pozna uplne kazdy a ktora dokazala raketovy technologiu vyuzit spravnym sposobom, ale aj napriklad IS-3, ktory sice do bojov uz nestihol vyznamne zasiahnut, ale ked ho po vojne na prehliadke vitazstva videli zapadni agenti, bol to jeden z dvovodom preco upustili od operacie Nemyslitelne a to aj napriek tomu, ze zapad uz mal atomovu bombu. Atomova bomba nebola vobec tak ucinna, nedokazala donutit ku kapitulacii ani tak slabu armadu ako bola japonska armada, ta sa vzdala kvoli prudko postupujucim Rusom. IS-3 bol jednym z faktorov, ktory dokazal zabranit dalsej znicujucej vojne, bez jedineho vystrelu, tak dobry, vynimocny, prevratny, bez adekvatnej symetrickej odpovede tank to bol. Legiend a vybornych strojov bolo u Rusov neurekom, nejdem vypisovat vsetky, ale urcite treba spomenut legendarne La-7, Yak-3, Yak-9, ktore nemali konkurenciu a boli lepsie ako ktorekolvek nemecke, americke, japonske, anglicke ci ine lietadla. O tych sa moc nerozprava, nerobi sa im taka propaganda ako napr messersmitom, lebo nacizmus stale existuje a mnohym pripada pritazlivy.


K prudovym motorom. Rusi mali v 30-40 rokoch vyborne rozbehnuty vyvoj prudovych motorov a uz aj hotovy prototyp, ktory bol na rovnakej alebo vyssej urovni ako nemecke a anglicke prudove motory, ale po june 1941 bol hlavny konstrukter Arkhip Lyulka preveleny na vyvoj tankovych motorov tak ako aj ostatny konstrukteri na ine projekty, takze stratili naskok/poziciu ktoru mali. Museli celit celemu zjednotenemu zapadu. Historia ukazala, ze prudove motory aj ked bol evolucny skok, prve lietadla s tymito motormi neboli v subojoch tak dobre ako povylepsovane lietadla s piestovymi motormi ku koncu vojny.


Co sa tyka radaru, Rusi mali tiez radar, uz v 1937 ak si dobre pamatam mali prvy radar.


Riadene rakety a balisticke rakety boli technologicke novinky, ktore ale vo svojom vyvojom stadiu neboli funkcne, alebo boli neefektivne. Rusi dokazali vyuzit raketovu technologiu tak, aby bola efektivna a aby im vyhrala vojnu, Katusa. To nemci nedokazali a preto je dnes V-2 zbran porazenych a Katusa zbran vitazov. Mnohych to sere, mna tesi.


Velke nadrozmerne dela ako Dora boli len nezmysli, ktore odcerpavali zdroje a boli viac propaganda ako realna zbran. Kazdy dalsi, kto by sa snazil nieco podobne spravit by bol rovnaky hlupak. Kazdy kto vie ratat vedel, ze to nema zmysel. Ze nemci nevedeli ratat a sustredit sa na podstatne veci este nerobi z takych zbrani legendy ci vynimocne zbrane. Po vsetkych tych vynalozenych zdrojoch na vyvoj, skonstruovanie (10 milionov risskych mariek) dvoch kanonov dokazali znicit az jeden sklad. Ak mam toto brat ako „legendarne, vynimocne, ...“ tak sa bavime o rozdielnych veciach, lebo toto je uz fetish, tak ako tu vacsina spomenutych "ubermensch zazrakov".


[quote="pid:12117, uid:240"]Jenom tvrdím, že to nebylo vždy. A když to bylo, tak to nemuselo vždy být jenom díky čistě technologické špičkovosti.[/quote] ale praveze to bolo casto prave kvoli technologickej spickovosti Ruskej techniky, za tym si stojim a viem to realne vyargumentovat [quote="pid:12117, uid:240"]než že by tehdy Rusové - na rozdíl např. od současnosti - vyloženě omračovali nějakými technologickými výkřiky.[/quote] praveze omracovali, ale len tych, ktori si o tom nieco precitaju a nehltaju len zapadnu/nacisticku propagandu. Nemci ked sa snazili okopirovat T-34 aby z toho neskor vzisiel panther tak nevedeli okopirovat bloky motora ani jednotliatu vezu, nemali matalurgiu na takej vysokej urovni, nemci nevedeli vyrobit do konca vojny dieslove motory do tankov a celkovo nikto nemal take dieslove motory do tankov ako mali Rusi, samozrejme, o takychto veciach sa nepise, nie je to pohodlne, radsej sa pisu nezmysli o tom ako su Rusi zaostali, opak je pravdou. [quote="pid:12117, uid:240"]Tedy nemám na mysli porovnání letectev jako celků - Ruského letectva a např. Německého letectva. Ale spíše jednotlivých typů 1:1.[/quote] to by som si pozrel, ale tak vid nizsie [quote="pid:12117, uid:240"]Budu vycházet z toho, že u Rusů zde není nic záměrně vynecháno...[/quote] To ozaj? Vsak u Rusov je zamerne a vo velkom extremne vela vynechavane, prekrucovane a zavadzajuce a casto priamo klamlive. Na druhu stranu zapad a nacisti su vykreslovani pritazlivo. Myslel som, ze na tejto stranke toto nebudem musiet naozaj nikomu vysvetlovat. [quote="pid:12117, uid:240"]i. proč Němci nemohli vyhrát (protože byli jak utržení z řetězu, kolik typů vzniklo, některé byly fakt bizarní)[/quote] dovod ich prehry bol iny [quote="pid:12117, uid:240"]ii. ale na druhou stranu to svědčí o tom, že toho Němci vybádali více[/quote] nevybadali viac, kedze ich stroje nedosahovali parametrov Ruskej techniky [quote="pid:12117, uid:240"]Zkusme si za obě strany vyjmenovat typy, které byly něčím výjimečné, legendární nebo minimálně v době svého vzniku něčím převratné. Nebo druhá strana na ně neměla adekvátní symetrickou odpověď. Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy... Rusové: I-16, Il-2/Il-10, BI-1, Po-2 (ne, to není ironie, Po-2 považuji za legendární ze 2 důvodů: [1] noční bombardování, [2] je to jediný dvojplošník, kterému bylo přiznáno vítězství v souboji s proudovým letadlem - byl to Lockheed F-94 Starfire viz zde https://ru.wikipedia.org/wiki/У-2) Němci: Fw 190, Ta-152, He 162, Bf 109, Me 163/Me 263, Me 262, Ar 234, Do 335, He 177, Ju 87, Ju 287, Fi 156, Fa 223, Fa 330, Fl 265, Fl 282, He 178, Ba 349, DFS 346, Ta 183, He 274, He 280, Ho 229, Me 264, Me P. 1101, a dále stojí za to zmínit řízené rakety a pumy BV 143, BV 246, Fi 103 (neboli V-1), Hs 117, Hs 293, Aggregat-4 (neboli V-2), velkoděla a taky radar a jaderná bomba (vynechávám mýtické Hauneburg-geräte)[/quote] Strucne k tvojmu wiki vyberu „technickych zazrakov“, rep kuriozit Fw-190 (zakladne vykonove parametre: 23 sekund potrebnych na obrat vo vyske 1000m a potrebnych 6,8 minuty na dosiahnutie vysky 5000m) v dobe ked prisiel nedosahoval parametrov ani Yak-1 tky (19 sekund na obrat, 5,5 minuty na 5000m), ktory uz bol nejaku dobu v Ruskej armade zavedeny. Dokonca bol Yak-1 lepsi ako BF-109 tky (27,5 sekundy na obrat a 3,1 minuty na 3000m). Takze FW-190 vynimocny nebol a ani BF-109 nebola vynimocna alebo ze by druha strana nemala nic symetricke na odpoved Ta-152 bol navrhnuty na boj vo velkych vyskach, ale v malych mal zle letove vlastnosti. Nakoniec ani nebol pouzivany k tomu na co bol urceny, len ochranoval Me-262 pri vzlietavani a pristavani. Napriklad La-5, La-7, Yak-9U, MiG-3 boli podstatne lepsie s lepsimi parametrami a prisli aj podstatne skor. He-162 dobre letove vlastnosti, problemy s lepenim kridiel a velke problemy s ovladanim, ktore muselo byt v rukach len skusenych pilotov Me-163 extremna narocna udrzba, problemove mierenie, extremne maly dolet, problemy pri pristavani Me-262 technicke problemy, zly vyhlad z kokpitu, priemerne letove vlastnosti oproti piestovym lietadlam tej doby kedy prisla 262tka, ale vysoka maximalna rychlost pri UTEKU, ktora sa vsade z nejakeho dovodu spomina ... Ar-234 narocne na ovladanie, slabe letove vlastnosti a zla ovladatelnost, extremne maly dolet v malej vyske 190km, vo velkej nic nevedeli trafit Do-335 lietadlo, ktore nevynikalo v nicom, akurat testovalo inu koncepciu rozmiestnenia pohonu, ktore sa neosvadcilo Ju-87 Rusi mali IL-2 ktore uz prve verzie mali lepsiu vyzbroj, lepsiu stupavost (Junkers 12minut do 5000m vs Iljusin 9,2 minuty do 5000m), lepsi pancier a IL-2 mal vo vyzbroji aj rakety, mohol niest bomby vo vnutornych pumovniciach, a bol velmi ucinny aj v boji proti vzudsnym cielom, prave taky Ju-87 bol castym a lahkym cielom Sturmovikov, zatial co zbrane Ju-87cky nevedeli ucinne IL-2 poskodit vdaka silnemu pancieru IL-2ky a zaroven nedokazala Sturmoviky vymanevrovat kvoli horsim letovym vlastnostiam, tak IL-2 vdaka lepsej vvyzbroji vedela Ju-87 roztrhat na kusy Ju-287 prototyp na testovanie, jeden hotovy, skusala sa ina koncepcia, nikam to neviedlo Fi-156 pozorovacie lietadlo, podobne ako U-2/Po-2 Fa-223 zacali v 1940, len prototypy s problemami, ziadne vojenske ucely, len testovanie, Rusi mali prve rotorove lietadlo, helicopteru uz v 1932 TsAI A-4 Fa-330 sarkan, to ozaj? Fi-265 prototypy helikopter, nedostal sa do seriovej vyroby, nijak nic neovpyvnili, plati to co pri Fa-223 Fi-282 pravdepodobne prva seriovo vyrabana helikoptera, bez vyzbroje, bez vysledkov He-178 prototyp, skuska prudovych motorov Ba-349 koncept, ktory sa testoval, ale ktory sa neosvadcil, prilis maly dolet, problemy so stabilitou, ziadne vysledky DFS-346 prototypy na skusanie, k skuskam prislo az po vojne, ziadne vysledky Ta-183 vyvoj zacal v 1942 a vyroba prototypov mala byt hotova k maju 1945 ale nestihli to, asi je to tu zaradene omylom ako vacsina projektov. Len poznamka, problemy s ovladanim pri malych rychlostiach, celkovo nic vynimocne. He-274 nedokoncene prototypy, az po vojne sa dokoncili a sluzili na ine ucely, podobne je Pe-8, ktore sa ale normalne pouzivalo od 1940 He-280 nedokonceny projekt, prvotne skusky ani neukazovali ziadne vynimocne vlastnosti a vyvoj bol presunuty na Me-262 Ho-229 ziadna seriova vyroba, iba jeden letuschopny prototyp s motormi (jeden bez motorov), ktory sa zrutil kvoli problemom s motorom. Inak, velmi zla stabilita, zla ovladatelnost, zla viditelnost z kokpitu, komplikovane pristavania, privelky na stihacku (na co mal byt akoze povodne urceny), stiesneny kokpit. Me-264 nedokonceny projekt Me P. 1101 nedokoncili ani prototyp Pumy BV 143 BV 246 – zaujimava technolgia na tu dobu, ale nefungovalo im to Hs-117 zaujimavy projekt, ktory nebol dokonceny Hs-293 toto jedine ciastocne fungovalo, ziadne vyrazne vysledky "Zkusím se vyvarovat letadel, kterých bylo vyrobeno 2 či 3 kusy" toto zjavne nevyslo Jednoducho, vacsinou same kuriozity, ciastocne projekty, nedokoncene prototypy, ziadne stroje, ktore by nemcom vyhrali vojnu, tak ako ich stavali Rusi, aby vojnu vyhrali. A uz vobec nie ziadne vynimocne kusky, na ktore by nemali Rusi odpoved. Rusi konstruovali tanky aj lietadla tak, aby boli co najdokonalejsie po vsetkych strankach, co sa im aj casto darilo. Ked nemci prisli do Ruska, tak KV-1 a KV-2 nemcov velmi prekvapili, na to nemci nemali ziadnu odpoved ked nemali ako prestrelit ich pancier a KVcka ich mohli prederavit velmi lahko. Toto sa z nejakeho „neznameho“ dovodu velmi malo spomina. Neskor pri prichode T-34 ani nehovorim. Najlepsi tank druhej svetovej bol jednoznacne IS-3, na ktory nemal zjednoteny zapad odpoved este velmi dlho. Celkovo ten zoznam vobec nezodpoveda tej definicii „legendarne, vynimocne, prevratne, alebo druha strana nemala adekvatnu symetricku odpoved“. Jedine, co sa tak da povazovat, su technologie prudovych motorov, to rozhodne nebolo bezne, ale ani tie im nedavali ziadnu vyhodu, kedze prve prudove pouzitelne motory prisli v dobe, ked piestove lietadla boli uz velmi vykonne. Inak su to vsetko stroje maximalne so silnou propagandou, alebo zrejme niekoho“ohuruje“ ich odlisny vzhlad ci zavoj myticnosti, ktory sa da lahko strhnut obycajnym vzdelavanim. Ani jeden z nich im nezabezpecil vyhru nad nepriatelom a to aj napriek obrovskej zdrojovej prevahe. Ani jeden z tych strojov nebol lepsi ako to co ponukala konkurencia, Rusko. Co si ja predstavujem pod pojmom „legendarne, vynimocne, prevratne, alebo druha strana nemala adekvatnu symetricku odpoved“ je rozhodne T-34. Nevedeli ho dokonca ani okopirovat, nemci nemali metalurgiu na dostatocne urovni a tak nedokazali okopirovat zliate veze, nedokazali okopirovat bloky motorov kvoli vyspelej Ruskej metalurgii. Ruske tanky celkovo mali ako jedine dieslove motory (okrem par starych zapadnych vynimiek, ale to boli stare slabe dieslove motory), najlepsie vo vojne zo vsetkych narodov, ktore vsetky ostatne este stale pouzivali benzinove motory. Dnes uz ziadny tank nepouziva benzin, aj s turbinovymi motormi prisli prvy Rusi. Ked Rusi vyberali palivo do noveho tanku, zobrali dve vedra, do jedneho naliali naftu, do druheho benzin, hodili do obidvoch zapalenu faklu a bolo rozhodnute, jedna z fakiel okamzite zhasla a vedro nezapalila (taka prihoda nejakeho Ruskeho konstruktera). T-34 pouzival aj technologiu zosikmeneho panciera, ktore sa zapad naucil pouzivat az neskor a stale sa len uci. T-34 vedeli nastartovat aj v mrazoch, vedeli sa s nimi presuvat aj v rozbahnenom terene, dokazali ho vyrabat po mnozstvach, o ktorych sa mohlo zapadu len snivat. Jednoducha lahka udrzba, co mali nemecke a vsetky tanky problem. T-34 sa pouziva dokonca dodnes! v 2021om roku napriklad v jemene, kde stale bojuje proti zapadnemu fasistickemu utlaku. Toto je jedna zo zbrani, ktora je „LEGENDA, VYNIMOCNA, PREVRATNA a druha strana nemala adekvatnu odpoved“. Tak isto sem radim IL-2 Sturmovik (spomenuty vyssie pri porovnani s Ju87), ktory je mimochodom druhe najmasovejsie vyrabane lietadlo na svete v historii hned po civilnej cesne (cesna sa vyraba 65 rokov, zatial co IL-2 to stihol za 4 roky), BM-13N Katusu, ktoru taktiez pozna uplne kazdy a ktora dokazala raketovy technologiu vyuzit spravnym sposobom, ale aj napriklad IS-3, ktory sice do bojov uz nestihol vyznamne zasiahnut, ale ked ho po vojne na prehliadke vitazstva videli zapadni agenti, bol to jeden z dvovodom preco upustili od operacie Nemyslitelne a to aj napriek tomu, ze zapad uz mal atomovu bombu. Atomova bomba nebola vobec tak ucinna, nedokazala donutit ku kapitulacii ani tak slabu armadu ako bola japonska armada, ta sa vzdala kvoli prudko postupujucim Rusom. IS-3 bol jednym z faktorov, ktory dokazal zabranit dalsej znicujucej vojne, bez jedineho vystrelu, tak dobry, vynimocny, prevratny, bez adekvatnej symetrickej odpovede tank to bol. Legiend a vybornych strojov bolo u Rusov neurekom, nejdem vypisovat vsetky, ale urcite treba spomenut legendarne La-7, Yak-3, Yak-9, ktore nemali konkurenciu a boli lepsie ako ktorekolvek nemecke, americke, japonske, anglicke ci ine lietadla. O tych sa moc nerozprava, nerobi sa im taka propaganda ako napr messersmitom, lebo nacizmus stale existuje a mnohym pripada pritazlivy. K prudovym motorom. Rusi mali v 30-40 rokoch vyborne rozbehnuty vyvoj prudovych motorov a uz aj hotovy prototyp, ktory bol na rovnakej alebo vyssej urovni ako nemecke a anglicke prudove motory, ale po june 1941 bol hlavny konstrukter Arkhip Lyulka preveleny na vyvoj tankovych motorov tak ako aj ostatny konstrukteri na ine projekty, takze stratili naskok/poziciu ktoru mali. Museli celit celemu zjednotenemu zapadu. Historia ukazala, ze prudove motory aj ked bol evolucny skok, prve lietadla s tymito motormi neboli v subojoch tak dobre ako povylepsovane lietadla s piestovymi motormi ku koncu vojny. Co sa tyka radaru, Rusi mali tiez radar, uz v 1937 ak si dobre pamatam mali prvy radar. Riadene rakety a balisticke rakety boli technologicke novinky, ktore ale vo svojom vyvojom stadiu neboli funkcne, alebo boli neefektivne. Rusi dokazali vyuzit raketovu technologiu tak, aby bola efektivna a aby im vyhrala vojnu, Katusa. To nemci nedokazali a preto je dnes V-2 zbran porazenych a Katusa zbran vitazov. Mnohych to sere, mna tesi. Velke nadrozmerne dela ako Dora boli len nezmysli, ktore odcerpavali zdroje a boli viac propaganda ako realna zbran. Kazdy dalsi, kto by sa snazil nieco podobne spravit by bol rovnaky hlupak. Kazdy kto vie ratat vedel, ze to nema zmysel. Ze nemci nevedeli ratat a sustredit sa na podstatne veci este nerobi z takych zbrani legendy ci vynimocne zbrane. Po vsetkych tych vynalozenych zdrojoch na vyvoj, skonstruovanie (10 milionov risskych mariek) dvoch kanonov dokazali znicit az jeden sklad. Ak mam toto brat ako „legendarne, vynimocne, ...“ tak sa bavime o rozdielnych veciach, lebo toto je uz fetish, tak ako tu vacsina spomenutych "ubermensch zazrakov".

Člověče tvrdit že FW190 byl horší než JAK1 to snad nemyslíš vážně.
Ano FW190 se nehodil do souboje v zatáčkách taky piloti luftwafe používali jinou taktiku. Nehledě na to, že tabulkové údaje v reálném boji nebyly tolik důležité.


Člověče tvrdit že FW190 byl horší než JAK1 to snad nemyslíš vážně. Ano FW190 se nehodil do souboje v zatáčkách taky piloti luftwafe používali jinou taktiku. Nehledě na to, že tabulkové údaje v reálném boji nebyly tolik důležité.

Kolegovi, který tady uváděl "zázraky" Německé techniky ve II.sv. válce.
Ta jejich technika měla dva zásadní nedostatky.


  1. Nedokázali vyrobit mazací oleje, které by vydrželi Ruskou zimu. No a pokud motor nenamažeš, tak nejede.
  2. Velice složitá oprava všech uzlů v případě poškození. Ruská technika byla při své výkonnosti tak jednoduchá, že na její opravu stačilo kladivo.

Kolegovi, který tady uváděl "zázraky" Německé techniky ve II.sv. válce. Ta jejich technika měla dva zásadní nedostatky. 1. Nedokázali vyrobit mazací oleje, které by vydrželi Ruskou zimu. No a pokud motor nenamažeš, tak nejede. 2. Velice složitá oprava všech uzlů v případě poškození. Ruská technika byla při své výkonnosti tak jednoduchá, že na její opravu stačilo kladivo.

Jak byli vražděni sovětští letečtí vědci, Americkou konkurencí.
A také, jaké vynálezy těchto vědců Amíci sprostě ukradli. Jak bylo Japoncům zakázáno koupit a používat v té době nejlepší letadlo IL 96.
Velice výživné, na informace bohaté video.
https://www.youtube.com/watch?v=6LUq50-ALD4


Jak byli vražděni sovětští letečtí vědci, Americkou konkurencí. A také, jaké vynálezy těchto vědců Amíci sprostě ukradli. Jak bylo Japoncům zakázáno koupit a používat v té době nejlepší letadlo IL 96. Velice výživné, na informace bohaté video. https://www.youtube.com/watch?v=6LUq50-ALD4
Upravené 16. 5. 2021 o 13:38

takze, raz napises, ze „sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy” a potom napises ze “to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina”. Takze raz tak, raz tak, hmmmm.


cap chce byt zahradnikom? mam Zaznobina za patriota, ktory by takuto informaciu urcite nesiril ak by nebola pravdiva a navyse bol od fachu. navyse splietas obdobie 70.-80. rokov so 60.rokmi a sucastnostou. odmietas uznat, ze v sovietskej armade, namornictve a vede boli zradcovia, ktori vedome pracovali proti statu na zaujmy SSA?


nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo... celkom objektivne, bez zapadnej propagandy. mozno by si mohol poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac. ako sa hovori iniciativny blbec je horsi ako triedny nepriatel - taky ako Satanovskij to v sucasnosti dokazuje. to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot.


[quote="pid:15146, uid:242"]takze, raz napises, ze „sovietske ponorky nazyvali na zapade huciace kravy” a potom napises ze “to nie je rec zapadu, ale informacia od M.V.Zaznobina”. Takze raz tak, raz tak, hmmmm.[/quote] cap chce byt zahradnikom? mam Zaznobina za patriota, ktory by takuto informaciu urcite nesiril ak by nebola pravdiva a navyse bol od fachu. navyse splietas obdobie 70.-80. rokov so 60.rokmi a sucastnostou. odmietas uznat, ze v sovietskej armade, namornictve a vede boli zradcovia, ktori vedome pracovali proti statu na zaujmy SSA? nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo... celkom objektivne, bez zapadnej propagandy. mozno by si mohol poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac. ako sa hovori iniciativny blbec je horsi ako triedny nepriatel - taky ako Satanovskij to v sucasnosti dokazuje. to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot.

Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB. S touto úrovňou šumu prestávajú byť zbraňou, keďže v súčasných podmienkach garanciou mierového rozvoja a neprítomnosti vonkajšieho diktátu je predovšetkým u ponoriek vytvorenie u protivníka dostatočne vysokej miery neurčitosti o svojej prítomnosti a počte plavidiel, nachádzajúcich sa na mori.


Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/voda-mrtva-29/


http://leva-net.webnode.cz/products/ksb-koncepcia-spolocnej-bezpecnosti-svazek-ii-kapitola-3-socialne-prosesy-vo-vychodnom-bloku-40/


Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB. S touto úrovňou šumu prestávajú byť zbraňou, keďže v súčasných podmienkach garanciou mierového rozvoja a neprítomnosti vonkajšieho diktátu je predovšetkým u ponoriek vytvorenie u protivníka dostatočne vysokej miery neurčitosti o svojej prítomnosti a počte plavidiel, nachádzajúcich sa na mori. Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/voda-mrtva-29/ http://leva-net.webnode.cz/products/ksb-koncepcia-spolocnej-bezpecnosti-svazek-ii-kapitola-3-socialne-prosesy-vo-vychodnom-bloku-40/

nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo.

Pár bys mohl uvést. Já vím o jednom zásadním, schválně, jestli se strefíš.


[quote="pid:15977, uid:252"]nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo.[/quote] Pár bys mohl uvést. Já vím o jednom zásadním, schválně, jestli se strefíš.
Upravené 16. 5. 2021 o 16:20

Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB.

Vážně? Jak to, že Amíci hledali Ruskou ponorku, kterou nemohli najít a vypustili informaci, že zřejmě se s ní něco stalo a nakonec se ponorka objevila u jejich břehů.
Doplnění. To tvrzení bylo z roku 1992. Od té doby jsou Ruské ponorky kvalitativně někde jinde.
https://www.armadninoviny.cz/usa-v-soku-u-jejich-brehu-se-nepozorovane-pohybovala-ruska-ponorka.html


[quote="pid:15984, uid:252"]Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB.[/quote] Vážně? Jak to, že Amíci hledali Ruskou ponorku, kterou nemohli najít a vypustili informaci, že zřejmě se s ní něco stalo a nakonec se ponorka objevila u jejich břehů. Doplnění. To tvrzení bylo z roku 1992. Od té doby jsou Ruské ponorky kvalitativně někde jinde. https://www.armadninoviny.cz/usa-v-soku-u-jejich-brehu-se-nepozorovane-pohybovala-ruska-ponorka.html
Upravené 16. 5. 2021 o 16:51

mam Zaznobina za patriota, ktory by takuto informaciu urcite nesiril ak by nebola pravdiva


este raz, kde tu informaciu Zaznobin siri? kde tvrdi, ze to tak je? to, ze sa k tomu vyjadril mozne je, pretoze k tomuto mytu sa vyjadruju viaceri, ale to neznamena, ze s nim suhlasia. tento mytus nevymyslel Zaznobin. ukaz mi, kde ho siri, inak si klamar a snazis sa mu vlozit klamstva do ust


navyse splietas obdobie 70.-80. rokov so 60.rokmi


realita, konkretne udalosti hovoria o opaku, a udalosti, ktore som uviedol hovoria od minulosti po sucastnost vratane uplne cerstvej udalosti, takze zase klames


nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo


naco, na to su tu taki ako si ty


odmietas uznat, ze v sovietskej armade, namornictve a vede boli zradcovia, ktori vedome pracovali proti statu na zaujmy SSA?


kde to odmietam? tak ako Zaznobinovi aj mne vkladas do ust nieco, co som nikdy nepovedal, opat klames


poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac.


popros


to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot


aspon som neni fasista ze ...


Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB.


Ehm, toto je uz trapne, ale pre teba smile


ktokolvek toto pisal, predtym nez hodil cislo od boku si mal o tom nieco precitat, pretoze sa rovno usvadcil z klamstva.


Skala decibelov je algoritmicka, co znamena, ze hlucnost nie je priamo proporcna intenzite zvuku. Naopak, intenzita narasta velmi rychlo. Napriklad, zvuk o 20dB je 10 nasobne intenzivnejsi ako zvuk 10dB. Taktiez, intenzita zvuku o 100dB je million krat mohutnejsia ako 10dB zvuk.


Takze rozdiel medzi zvukmi ktore su 30 az 40 db intenzivnejsie je obrovsky!


Ak berieme bezne udavanu hladinu hluku u ponoriek okolo 90db az 100db, co je pre predstavu uroven zvuku vydavajuce nakladne auto, tak 130 az 140db je uz zvuk na urovni startu prudoveho lietadla alebo vybuchov vybusnin. Takze, podla tohoto clanku, Ruske ponorky su hlucne ako prudove lietadla smile


Tvrdit, ze Ruske ponorky su hlucnostou na urovni ponoriek z druhej svetovej vojny alebo este dokonca hlucnejsie je uz cira fasisticka propaganda a nema nic spolocne s realitou.


Na druhu stranu, ak by sme brali, ze tym autor myslel, ze Ruske ponorky su predsa len o nieco tichsie ako ponorky z druhej svetovej, trebars na urovni 100 az 110 db, tak potom zas nesedia udaje o zapadnych ponorkach, ktore su niektore zname. Cize, tak alebo tak, je to klamstvo. Zial, aj v analytickych pracach vnutorneho prediktorra od juna 2018 su prace, ktore su mierne povedane, zcestne (to pisem ako priklad, kedze si uviedol link z leva net).


Inak, staci ist na internet, zadat do googlu par klucovych slov a najde ti, ze mnohe Ruske ponorky su tichsie ako zapadne, na rovnakej urovni, alebo max o nieco malo hlucnejsie, vsetko zavysi od porovnavanych typov. Aj ked, tento zdroj je nedoveryhodny a v ramci zapadnej propagandy masivne uprednostuje zapadne ponorky, tak dokocna aj tento zdroj tvrdi opak toho co ty.


Tomuto co predvadzas hovorim uz fasisticka propaganda a nie debata na urovni faktov


[quote="pid:15977, uid:252"]mam Zaznobina za patriota, ktory by takuto informaciu urcite nesiril ak by nebola pravdiva[/quote] este raz, kde tu informaciu Zaznobin siri? kde tvrdi, ze to tak je? to, ze sa k tomu vyjadril mozne je, pretoze k tomuto mytu sa vyjadruju viaceri, ale to neznamena, ze s nim suhlasia. tento mytus nevymyslel Zaznobin. ukaz mi, kde ho siri, inak si klamar a snazis sa mu vlozit klamstva do ust [quote="pid:15977, uid:252"]navyse splietas obdobie 70.-80. rokov so 60.rokmi[/quote] realita, konkretne udalosti hovoria o opaku, a udalosti, ktore som uviedol hovoria od minulosti po sucastnost vratane uplne cerstvej udalosti, takze zase klames [quote="pid:15977, uid:252"]nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo[/quote] naco, na to su tu taki ako si ty [quote="pid:15977, uid:252"]odmietas uznat, ze v sovietskej armade, namornictve a vede boli zradcovia, ktori vedome pracovali proti statu na zaujmy SSA?[/quote] kde to odmietam? tak ako Zaznobinovi aj mne vkladas do ust nieco, co som nikdy nepovedal, opat klames [quote="pid:15977, uid:252"]poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac.[/quote] popros [quote="pid:15977, uid:252"]to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot[/quote] aspon som neni fasista ze ... [quote="pid:15984, uid:252"]Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB.[/quote] Ehm, toto je uz trapne, ale pre teba :D ktokolvek toto pisal, predtym nez hodil cislo od boku si mal o tom nieco precitat, pretoze sa rovno usvadcil z klamstva. Skala decibelov je algoritmicka, co znamena, ze hlucnost nie je priamo proporcna intenzite zvuku. Naopak, intenzita narasta velmi rychlo. Napriklad, zvuk o 20dB je 10 nasobne intenzivnejsi ako zvuk 10dB. Taktiez, intenzita zvuku o 100dB je million krat mohutnejsia ako 10dB zvuk. Takze rozdiel medzi zvukmi ktore su 30 az 40 db intenzivnejsie je obrovsky! Ak berieme bezne udavanu hladinu hluku u ponoriek okolo 90db az 100db, co je pre predstavu uroven zvuku vydavajuce nakladne auto, tak 130 az 140db je uz zvuk na urovni startu prudoveho lietadla alebo vybuchov vybusnin. Takze, podla tohoto clanku, Ruske ponorky su hlucne ako prudove lietadla :D Tvrdit, ze Ruske ponorky su hlucnostou na urovni ponoriek z druhej svetovej vojny alebo este dokonca hlucnejsie je uz cira fasisticka propaganda a nema nic spolocne s realitou. Na druhu stranu, ak by sme brali, ze tym autor myslel, ze Ruske ponorky su predsa len o nieco tichsie ako ponorky z druhej svetovej, trebars na urovni 100 az 110 db, tak potom zas nesedia udaje o zapadnych ponorkach, ktore su niektore zname. Cize, tak alebo tak, je to klamstvo. Zial, aj v analytickych pracach vnutorneho prediktorra od juna 2018 su prace, ktore su mierne povedane, zcestne (to pisem ako priklad, kedze si uviedol link z leva net). Inak, staci ist na internet, zadat do googlu par klucovych slov a najde ti, ze mnohe Ruske ponorky su tichsie ako zapadne, na rovnakej urovni, alebo max o nieco malo hlucnejsie, vsetko zavysi od porovnavanych typov. Aj ked, tento zdroj je nedoveryhodny a v ramci zapadnej propagandy masivne uprednostuje zapadne ponorky, tak dokocna aj tento zdroj tvrdi opak toho co ty. Tomuto co predvadzas hovorim uz fasisticka propaganda a nie debata na urovni faktov

Pár bys mohl uvést.


uz som ich uviedol - Voda Mrtva a Socialne procesy vo vychodnom bloku, mozno Andrej zacne za tieto prace nazyvat fasistami aj kolektiv KOB...


ukaz mi, kde ho siri, inak si klamar a snazis sa mu vlozit klamstva do ust


vyssie uvedene Voda Mrtva z roku 1989-91, nie 2018.


kde to odmietam? tak ako Zaznobinovi aj mne vkladas do ust nieco, co som nikdy nepovedal, opat klames


preco tak utocne, len som sa pytal lebo vsetko pises len v superlativoch...


Ehm, toto je uz trapne, ale pre teba


nebudem ti upierat ze sa v technike vyznas, tak potom vysvetli aku hlucnost moze mat obria jadrova ponorka v 80. rokoch, ked dieslova Varsavjanka ma vraj okolo 80 DcB na jeden Pa vo vzdialenosti jeden meter? ked to mas take zmapovane, tak napis hlucnost tych ponoriek, aj ked ako pises taketo utajovane parametre z internetu nie su doveryhodne. napisem to tak, nie kazdu informaciu mam cas vyhladavat ale kolektiv KOB mi pride dost doveryhodny v tejto otazke, kedze mnohi z nich pracovali v namornictve aj vo vyvoji, su to vlastenci a sotva by svoju techniku verejne ociernovali ak by to nebola pravda. podla ovocia ich spoznate.


To tvrzení bylo z roku 1992. Od té doby jsou Ruské ponorky kvalitativně někde jinde.


to absolutne nerozporujem, ved ani torpedo typu Skval nevedeli na zapade vyrobit a dostali sa k nemu az po rozpade ZSSR, rec je o ponorkach(zrejme len jadrovych) 80.rokov.


[quote="pid:15988, uid:312"]Pár bys mohl uvést.[/quote] uz som ich uviedol - Voda Mrtva a Socialne procesy vo vychodnom bloku, mozno Andrej zacne za tieto prace nazyvat fasistami aj kolektiv KOB... [quote="pid:15993, uid:242"]ukaz mi, kde ho siri, inak si klamar a snazis sa mu vlozit klamstva do ust[/quote] vyssie uvedene Voda Mrtva z roku 1989-91, nie 2018. [quote="pid:15993, uid:242"]kde to odmietam? tak ako Zaznobinovi aj mne vkladas do ust nieco, co som nikdy nepovedal, opat klames[/quote] preco tak utocne, len som sa pytal lebo vsetko pises len v superlativoch... [quote="pid:15993, uid:242"]Ehm, toto je uz trapne, ale pre teba[/quote] nebudem ti upierat ze sa v technike vyznas, tak potom vysvetli aku hlucnost moze mat obria jadrova ponorka v 80. rokoch, ked dieslova Varsavjanka ma vraj okolo 80 DcB na jeden Pa vo vzdialenosti jeden meter? ked to mas take zmapovane, tak napis hlucnost tych ponoriek, aj ked ako pises taketo utajovane parametre z internetu nie su doveryhodne. napisem to tak, nie kazdu informaciu mam cas vyhladavat ale kolektiv KOB mi pride dost doveryhodny v tejto otazke, kedze mnohi z nich pracovali v namornictve aj vo vyvoji, su to vlastenci a sotva by svoju techniku verejne ociernovali ak by to nebola pravda. podla ovocia ich spoznate. [quote="pid:15989, uid:312"]To tvrzení bylo z roku 1992. Od té doby jsou Ruské ponorky kvalitativně někde jinde.[/quote] to absolutne nerozporujem, ved ani torpedo typu Skval nevedeli na zapade vyrobit a dostali sa k nemu az po rozpade ZSSR, rec je o ponorkach(zrejme len jadrovych) 80.rokov.
Upravené 16. 5. 2021 o 22:28

technologickej spickovosti Ruskej techniky, za tym si stojim a viem to realne vyargumentovat
No tak můžeš začít. Máš tam toho tvrzení pořádnej ranec.
A při tom dumání docela zajímavý dokument o La-5....smile
https://www.youtube.com/watch?v=_tfZ8ItoYwc


[quote="pid:15919, uid:242"]technologickej spickovosti Ruskej techniky, za tym si stojim a viem to realne vyargumentovat[/quote] No tak můžeš začít. Máš tam toho tvrzení pořádnej ranec. A při tom dumání docela zajímavý dokument o La-5....:) https://www.youtube.com/watch?v=_tfZ8ItoYwc

Vedi.Vini......

Upravené 30. 6. 2021 o 00:55

Jak to asi bylo s Koreou....


Výborné video. SSSR vyhrálo "první elekronickou válku" s USA. Potvrzuje to, že v základních informacích o řízení sociálních systému je V.V.Pjakin naprosto spolehlivý a dostatečně přesný. Zde potvrzení, že elity v USA se chystali nanést jaderný útok na SSSR, ale nebyli schopni bomby dovést na cíle, ale bylo to "o vlásek".


Stalin označil válku v Korei jako začátek 3.světové, a ve světle informací z videa, v Korejské válce šlo především o to vyzkoušet jak zničit SSSR jadernými bombami, čili jak překonat letectvo SSSR. A USA získalo zpočátku velkou výhodu v radiolokátoru a po jeho nasazení, otočili výsledky ve svůj prospěch (předtím drtivě prohrávali). Po vynalezení geniálně jednoduchého "detektoru signálu" z radiolokátoru amerických letounů začali zase znovu drtivě vyhrávat a USA válku v Korei ukončilo, cíle nebylo dosaženo (najít způsob jak zničit SSSR jadernými zbraněmi).


Z videa dále vyplývá, že zrádci působili již za Stalina (což víme - další potvrzení), probít se s novou myšlenkou přes trockistický stranický aparát bylo velmi obtížné (ale našli se lidé, kteří nakonec myšlenku dostali až ke Stalinovi, který nařídil okamžité nasazení "detektoru" ). Zase potvrzení, že VP SSSR popsal probíhající procesy objektivně.


Poznámka:
Vlastní poměřování techniky považuji za neúčelné, protože sociální super systém byl nastaven tak, aby USA vykrádalo odborníky z celého světa (včetně trofejních Němců) a naproti tomu trockisté v SSSR škodili, kde to jenom trochu šlo. Za mnohem účelnější považuji porovnávat "obrazovanie" (tvorbu obrazů) - vzdělávání - ten základ, z kterého odborníci vyrůstají (Japonci na adresu SSSR k tomu řekli za Stalina jsme byli dětmi a po Stalinovi jste se těmi dětmi zase stali vy).


[quote="pid:22341, uid:190"]Jak to asi bylo s Koreou....[/quote] Výborné video. SSSR vyhrálo "první elekronickou válku" s USA. Potvrzuje to, že v základních informacích o řízení sociálních systému je V.V.Pjakin naprosto spolehlivý a dostatečně přesný. Zde potvrzení, že elity v USA se chystali nanést jaderný útok na SSSR, ale nebyli schopni bomby dovést na cíle, ale bylo to "o vlásek". Stalin označil válku v Korei jako začátek 3.světové, a ve světle informací z videa, v Korejské válce šlo především o to vyzkoušet jak zničit SSSR jadernými bombami, čili jak překonat letectvo SSSR. A USA získalo zpočátku velkou výhodu v radiolokátoru a po jeho nasazení, otočili výsledky ve svůj prospěch (předtím drtivě prohrávali). Po vynalezení geniálně jednoduchého "detektoru signálu" z radiolokátoru amerických letounů začali zase znovu drtivě vyhrávat a USA válku v Korei ukončilo, cíle nebylo dosaženo (najít způsob jak zničit SSSR jadernými zbraněmi). Z videa dále vyplývá, že zrádci působili již za Stalina (což víme - další potvrzení), probít se s novou myšlenkou přes trockistický stranický aparát bylo velmi obtížné (ale našli se lidé, kteří nakonec myšlenku dostali až ke Stalinovi, který nařídil okamžité nasazení "detektoru" ). Zase potvrzení, že VP SSSR popsal probíhající procesy objektivně. Poznámka: Vlastní poměřování techniky považuji za neúčelné, protože sociální super systém byl nastaven tak, aby USA vykrádalo odborníky z celého světa (včetně trofejních Němců) a naproti tomu trockisté v SSSR škodili, kde to jenom trochu šlo. Za mnohem účelnější považuji porovnávat "obrazovanie" (tvorbu obrazů) - vzdělávání - ten základ, z kterého odborníci vyrůstají (Japonci na adresu SSSR k tomu řekli za Stalina jsme byli dětmi a po Stalinovi jste se těmi dětmi zase stali vy).
Upravené 30. 6. 2021 o 09:15

Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB. S touto úrovňou šumu prestávajú byť zbraňou, keďže v súčasných podmienkach garanciou mierového rozvoja a neprítomnosti vonkajšieho diktátu je predovšetkým u ponoriek vytvorenie u protivníka dostatočne vysokej miery neurčitosti o svojej prítomnosti a počte plavidiel, nachádzajúcich sa na mori.


Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/voda-mrtva-29/


http://leva-net.webnode.cz/products/ksb-koncepcia-spolocnej-bezpecnosti-svazek-ii-kapitola-3-socialne-prosesy-vo-vychodnom-bloku-40/


Takze v knihe Mrtva voda je, ze Ruske ponorky su o 30-40db hlucnejsie ako americke ponorky. Ktokolvek toto napisal, mal pravdu, ale, pravdu mam aj ja ked tvrdim, ze Ruske ponorky su tichsie ako americke ponorky. Urcite to znie ako kotradikcia, ale nie je. Nikde v knihe nie je konkretne napisane ktorych typov, modelov sa toto vyjadrenie tyka, ani ziadne ine blizsie udaje. Len, ze sa jedna o atomove ponorky, co je logicke, kedze diesel-elektricke americania nevyuzivaju. Nie je ani napisane, o ake obdobie sa jedna, absolutne nic blizsie co by nam pomohlo sa vyznat v tom co tvrdi a preco to tak tvrdi.


Mimochodom to, ze si tvrdil, ze Zaznobin siril, ze Ruske ponorky hucia ako kravy, toto si stale nijako nedolozil. Je sice spoluautorom kolektivu VP a tvrdenie ze su hlucnejsie o 30-40db by sa tak dalo vysvetlit, stale to tak nie je aj ked by to mohlo vyzerat ze slovickarim. Pretoze Ruske ponorky su tichsie ako americke, ale, zaroven su Ruske hlucnejsie o 30-40db ako americke, teda podla knihy pisanej v obdobi 80-90tych rokov.


O co ide. Je to jednoduche. Treba si uvedomit, ze tato kniha bola vydana v roku 2000 a tym padom mozeme predpokladat, ze bola pisana v 80tych-90tych rokoch (udaje o ponorkach z tohoto obdobia toto vyjadrenie presne potvrdzuju a presne s nim koreluju). Nizsie som spisal co to o ponorkach pouzivanych v tomto obdobi. Udaje su samozrejme odhadovane. Su tam zakladne udaje ako, z ktorej generacie je to ponorka, jej hlucnost pri roznych podmienkach a do ktoreho roka sluzila. Pekne vidiet ako hlucnost klesala s rokom kedy bola vyvinuta a zahajena vyroba. Dalej je strucny vypis jednodlitvych ponoriek podla generacii a do kedy sluzili, bez blizsich technickych udajov. Z tychto udajov mozeme vyvodit niekolko zaverov.


Ruske namornictvo stale pouziva az do dnesnych dni nielen najnovsie ponorky, ale aj ponorky tretej a dokonca druhej generacie. Samozrejme, tieto su modifikovane a modernizovane, ale ich zaklad ostava. Dalej je z udajov evidentne, ze do 90tych rokov bol pomer starych sluziacich ponoriek stale velmi vysoky a do 80tych rokov, do zaciatku 90tych rokov stale sluzili nielen vela ponoriek druhej generacie uplne prvych modifikacii, ale dokonca ponorky prvej generacie, cize povojnove ponorky, ktore boli zalozene na technologiach z druhej svetovej vojny.


V 80tych a 90tych rokoch bolo vyrobenych len 5 (80te roky) resp 14 (90te roky) ponoriek stvrtej generacie, co je zlomok z celej namornej flotily vtedy sluziacich ponoriek. Drviva vacsina ponoriek bola v tomto obdobi druhej generacie, niekolko malo z tretej generacie a niekolko dokonca z prvej generacie. Naproti tomu, v tomto obdobi sluzili v americkom namornictve uz len ich najmodernejsie ponorky, vsetky sluziace dodnes a su povazovane za ich ponorky poslednej generacie. To samozrejme sposobilo, ze drviva vacsina Ruskych ponoriek v tom obdobi bola zo starsich generacii ako tie americke a tym padom drviva vacsina flotily bola aj hlucnejsia a sedi aj to aj s tym, co bolo uvedene v tej knihe, ze o 30 az 40db.


Na druhu stranu mam pravdu aj ja, ked tvrdim, ze Ruske ponorky boli tichsie a aj stale su tichsie ako tie americke.
Improved Los Angeles a Ohio prisli koncom 70tych rokov zaciatkom 80tych rokov a su casovo zhodne s neskorsou Ruskou druhou generaciou a zaroven priblizne na rovnakej urovni hlucnosti. Priblizne v rovnakom obdobi prisli ale aj prve Ruske ponorky z tretej a stvrtej generacie, ktore su uz tichsie ako tieto americke ponorky. O nieco neskor prisli dalsie americke ponorky este o nieco modernejsie ako tie predosle, ale uz urovnou hlucnosti zaostavali za Ruskymi prvymi ponorkami tretej a stvrtej generacie. Ziadne nove ponorky americke namornictvo nema, zatial co Rusko prislo s dvoma dalsimi novymi triedami ponoriek stvrtej generacie a uz dokonca s ponorkami piatej generacie. Ak by sme sa drzali pravidla, ze s kazdou novou dizajnovou Ruskou ponorkou sa hlucnost znizila o 5db (podla E.V.Miasnikova), tak posledne Ruske ponorky maju hlucnost hlboko pod urovnou 80db, co je vyrazne pod urovnou americkych ponoriek. Samozrejme, toto je teoreticke, aj ked zalozene na realnych podkladoch.


Cize, vtrdenie, ze americke su tichsie o 30 az 40db plati relativne v dobe pisania knihy, pretoze vtedy bola drviva vacsina aktivnych Ruskych ponoriek z prvej a druhej generacie a mali vtedy len velmi male mnozstvo novych ponoriek, ktore sice boli tichsie, ale predstavovali len zlomok vo flotile. Oproti tomu vtedy uz mali americania len najnovsie ponorky, resp ich poslednu generaciu. Teda ano, vacsina Ruskej flotily boli hlucnejsie v tom konkretnom obdobi, ale to neznamena, ze Rusi nemali aj tichsie ponorky aj v tom konkretnom obdobi ako tie americke, len ich bolo malo. Tych zacalo byt ale casom stale viac a viac, pribudali modernejsie ponorky tretej a stvrtej generacie, ktore uz zacali mat vyrazny naskok v tichosti oproti americkym ponorkam, ale tychto ponoriek zacal byt vacsi pomer vo flotile oproti starsim hlucnejsim az neskor, az po napisani knihy. Tretiu a stvru generaciu maju Rusi tichsiu ako americka posledna generacia a zaroven poznamka, ak by sme ale porovnavali Ruske druhej generacie a americke predoslej generacie (ked by sme porovnavali rovnake generacie), opat by boli tichsie Ruske. Uz len dodam, ze Rusi maju uz aj ponorky piatej generacie a dalsie nove ponorky piatej generacie pripravuju, ktore su samozrejme este tichsie ako tie z tretej a stvrtej generacie.


To co tvrdim dokladam suhrnom udajov roznych ponoriek roznych tried z roznych obdobi. Vzhladom na citlivost udajov o ponorkach su tieto udaje orientacne, aspon podla mna, ale davaju predstavu a potvrdzuju co pisem nie len ja, ale aj rozne clanky, ale aj rozne udalosti, ktore sa realne stali a neustale deju a o ktorych pokracujem v clanku nizsie.


Odhadovane dB
Projekt 611 povojnova od 1952 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1980tych
Projekt 629 povojnova od 1958 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1990tych
Projekt 658 1generacia od 1958 140-145db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 120-125db pri 1kHz do 1991tych
Projekt 667A 2generacia od 1964 135-140db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 115-120db pri 1kHz do 1995tych
Projekt 667B 2generacia od 1972 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 2005teho
Projekt 667BD 2generacia od 1972 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1996teho
Projekt 667BDR 2generacia od 1974 125-130db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105-110db pri 1kHz stale aktivne
Projekt 667BDRM 2generacia od 1981 120db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105db pri 1kHz stale aktivne
Projekt 941 3generacia od 1979 125db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105db pri 1kHz stale aktivne
Projekt 971 4generacia od 1980 110db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 90db pri 1kHz stale aktivna


Ruske ponorky z prvej generacie aktivne
627/645 od 1957 sluzili do 1990
659 od 1960 do 1989


Ruske ponorky z druhej generacie aktivne
671 od 1967 stale aktivne
670 od 1966 do 1995


Ruske ponorky z tretej generacie
705 od 1968 do 1990
945 od 1972 stale aktivne
941 od 1981 stale aktivne
949 od 1975 stale aktivne


Ruske ponorky stvrtej generacie
971 od 1984 stale aktivne
885 od 2013 stale aktivne, zacali sa stavat skor v 90tych rokoch, zo stavbou po zmenach sa pokracovalo neskor
955 od 2008 stale aktivne, zacali sa stavat skor v 90tych rokoch, zo stavbou po zmenach sa pokracovalo neskor


Ruske ponorky piatej generacie
Belgorod od 2019 aktivne
Laika odhad aktivne od 2027


Americke ponorky v aktivnej sluzbe
Improved Los Angeles v prevadzke od 1976 105-110db
Ohio v prevadzke od 1979 102db
Seawolf v prevadzke od 1997 95db
Virginia v prevadzke od 2004 95db
Columbia v nedohladne


Dalsia zaujimava vec je, ze je velmi vela pripadov, kedy americke namornictvo nebolo schopne detekovat Ruske ponorky a to dokonca ani pri dlhodobom vystaveni. Je otazka, ci su Ruske ponorky tak tiche, alebo americke sonary tak hluche. Starsie pripady dokladam nizsie v clanku, na ktory som tu uz daval link, ale mozno ho malokto cital, tak som ho prelozil aspon translatorom (preto to moze byt miestami krkolomnejsie aj ked som robil miernu korekturu), odporucam, velmi zaujimave citanie. V tomto clanku su spomenute mnohe starsie pripady, nie len o hluku, ale aj o inych dolezitych vlastnostiach ponoriek, v ktorych su Ruske ponorky taktiez najlepsie, ako je napriklad ponor, ktory taktiez zabezpecuje aj sonarovu nezachytitelnost Ruskych ponoriek. Zaroven je v dnesnych turbulentnych dnoch kazdu chvilu pripad, kedy zapadne sonary Ruske ponorky nevedia najst, alebo sa im jednoducho stratia a tie sa objavia na uplne inom mieste. Americanom dokonca nepomaha ani podmorska siet sonarov.


Tu je prilozeny spomenuty clanok, ktory reaguje na mytus o “hlucnych kravach” a zaroven potvrdzuje moje tvrdenia uvedene vyssie:
"Bolo jednoducho zbytočné hovoriť o utajení prvých sovietskych jadrových ponoriek." Američania im dali hanlivú prezývku „revúce kravy“. Honba sovietskych inžinierov za inými vlastnosťami člnov (rýchlosť, hĺbka ponorenia, sila zbraní) situáciu nezachránila. Lietadlo, vrtuľník alebo torpédo boli aj tak rýchlejšie. A objavený čln sa zmenil na „hru“, pretože nemal čas stať sa „lovcom“.
„Začal sa riešiť problém znižovania hluku sovietskych ponoriek v osemdesiatych rokoch. Je pravda, že stále zostávali 3-4-krát hlučnejší ako americké jadrové ponorky triedy Los Angeles.


S takýmito tvrdeniami sa neustále stretávajú ruské časopisy a knihy venované domácim jadrovým ponorkám (NPS). Tieto informácie neboli prevzaté z nijakých oficiálnych zdrojov, ale z amerických a anglických článkov. Preto je strašný hluk sovietskych / ruských jadrových ponoriek jedným z mýtov Spojených štátov.


Je potrebné poznamenať, že nielen sovietski stavitelia lodí čelili problémom s hlukom, a ak sa nám podarilo okamžite vytvoriť bojovú jadrovú ponorku schopnú slúžiť, mali Američania vážnejšie problémy so svojimi prvorodenými. Nautilus mal veľa „detských chorôb“, ktoré sú charakteristické pre všetky experimentálne stroje. Jeho motor produkoval takú hladinu hluku, že sonary - hlavný prostriedok navigácie pod vodou - prakticky zhasli. Výsledkom bolo, že počas kampane v Severnom mori v oblasti zálivu. Špicbergy, sonary „prehliadli“ unášanú ľadovú kryhu, ktorá poškodila jediný periskop. V budúcnosti začali Američania bojovať za zníženie hluku. Aby to dosiahli, opustili člny s dvojitým trupom, prešli na člny jeden a pol a s jedným trupom a obetovali dôležité vlastnosti ponoriek: prežitie, hĺbku ponorenia, rýchlosť. U nás stavali dvojtrupové. Ale mýlili sa sovietski konštruktéri a jadrové ponorky s dvoma trupmi boli také hlučné, že ich bojové použitie stratilo zmysel?


Bolo by samozrejme dobré vziať údaje o hluku domácich a zahraničných jadrových ponoriek a porovnať ich. Je to však nemožné, pretože oficiálne informácie o tejto otázke sa stále považujú za tajné (stačí si spomenúť na bitevné lode v Iowe, pre ktoré boli skutočné charakteristiky zverejnené až po 50 rokoch). O amerických lodiach nie sú vôbec žiadne informácie (a ak sa objavia, malo by sa s nimi zaobchádzať rovnako opatrne ako s informáciami o rezervácii v Iowe LC). O domácich jadrových ponorkách niekedy existujú rozptýlené údaje. Aká je to však táto informácia? Tu sú štyri príklady z rôznych článkov:


1) Pri projektovaní prvej sovietskej jadrovej ponorky bol vytvorený súbor opatrení na zabezpečenie akustického tajomstva ... ... Pre hlavné turbíny však nebolo možné vytvoriť tlmiče. Výsledkom bol podvodný hluk jadrovej ponorky pr. 627 pri vysokých rýchlostiach stúpol na 110 decibelov.


2) SSGN 670. projektu mal na tú dobu veľmi nízku úroveň akustického podpisu (spomedzi sovietskych lodí s jadrovým pohonom druhej generácie bola táto ponorka považovaná za najtichšiu). Jeho hluk pri plnej rýchlosti v ultrazvukovom frekvenčnom rozsahu bol menej ako 80, v infrazvuku - 100, vo zvuku - 110 decibelov.


3) Pri vytváraní jadrovej ponorky tretej generácie bolo možné dosiahnuť zníženie hluku v porovnaní s člnmi predchádzajúcej generácie o 12 decibelov, alebo 3,4-krát.


4) Od 70. rokov minulého storočia znížili jadrové ponorky hluk v priemere o 1 dB za dva roky. Len za posledných 19 rokov - od roku 1990 do súčasnosti - sa priemerná hladina hluku amerických jadrových ponoriek znížila desaťkrát, z 0,1 Pa na 0,01 Pa.


Z týchto údajov o hladine hluku v zásade nemožno vyvodiť nijaký rozumný a logický záver. Zostáva nám preto jeden spôsob - analyzovať skutočné fakty o službe. Tu sú najznámejšie prípady zo služby domácich jadrových ponoriek.


1) Počas autonómnej plavby v Juhočínskom mori v roku 1968 dostala ponorka K-10 prvej generácie sovietskych jadrových raketových lodí (projekt 675) príkaz na zadržanie lietadlovej lode amerického námorníctva. Lietadlová loď Enterprise pokryla raketový krížnik Long Beach, fregaty a podporné lode. V bode návrhu bol kapitán 1. miesta R.V. Mazin priniesol ponorku cez obranné línie amerického poriadku priamo pod dno Enterprise. Ponorka sa schovala za hluk vrtúľ gigantickej lode a trinásť hodín sprevádzala údernú silu. V tomto období boli rozpracované výcvikové torpédové útoky na všetky zástavy rádu a boli urobené akustické profily (charakteristické zvuky rôznych lodí). Potom K-10 úspešne opustili rozkaz a na diaľku vypracovali cvičný raketový útok. V prípade skutočnej vojny by bola celá zlúčenina zničená voľbou: konvenčné torpéda alebo jadrový úder. Je zaujímavé, že americkí experti hodnotili projekt 675 extrémne nízko. Boli to tieto ponorky, ktoré pokrstili „Revúce kravy“. A boli to práve oni, čo lode americkej lietadlovej lode nedokázali odhaliť. Lode 675. projektu slúžili nielen na sledovanie hladinových lodí, ale niekedy „kazili život“ americkým služobným lodiam na jadrový pohon. Takže K-135 v roku 1967 počas 5,5 hodiny uskutočňovala nepretržité sledovanie SSBN „Patrick Henry“, pričom zostala sama nezistená.


2) V roku 1979, pri ďalšom zhoršení sovietsko-amerických vzťahov, uskutočnili jadrové ponorky K-38 a K-481 (projekt 671) bojovú službu v Perzskom zálive, kde v tom čase bolo až 50 lodí amerického námorníctva . Túra trvala 6 mesiacov. A.N. Shporko uviedol, že sovietske jadrové ponorky operovali v Perzskom zálive veľmi skryto: ak by ich americké námorníctvo na krátky čas našlo, nemohli by ich správne klasifikovať, nieto ešte organizovať prenasledovanie a praktizovať podmienené ničenie. Následne boli tieto závery potvrdené spravodajskými údajmi. Súčasne sa sledovanie lodí amerického námorníctva uskutočňovalo pri rôznych použitiach zbraní a ak by bolo nariadené, boli by odoslané ku dnu s pravdepodobnosťou blízkou 100%.


3) V marci 1984 uskutočňovali USA a Južná Kórea pravidelné každoročné námorné cvičenia Team Spirit. V Moskve a Pjongčangu pozorne sledovali cvičenia. Na sledovanie americkej údernej skupiny dopravcov, ktorá sa skladá z lietadlovej lode Kitty Hawk a siedmich vojnových lodí USA, bola ponorka jadrového torpéda K-314 (projekt 671, jedná sa o druhú generáciu jadrových ponoriek, ktorým sa tiež vyčíta hluk) a bolo vyslaných šesť vojnových lodí . O štyri dni neskôr sa K-314 podarilo lokalizovať údernú skupinu lietadlových lodí amerického námorníctva. Lietadlová loď bola nasledujúcich 7 dní monitorovaná, potom sa po objavení sovietskej jadrovej ponorky dostala do teritoriálnych vôd Južnej Kórey. „K-314“ zostal mimo teritoriálnych vôd.


Po strate hydroakustického kontaktu s lietadlovou loďou pokračoval čln pod velením kapitána 1. stupňa Vladimíra Evseenka v hľadaní. Sovietska ponorka smerovala na zamýšľané miesto lietadlovej lode, ale tam sa nenachádzala. Americká strana zachovala rozhlasové ticho.


.21. marca sovietska ponorka zaznamenala čudné zvuky. Aby sa situácia objasnila, čln vyplával na povrch do hĺbky periskopu. Hodiny boli skoro jedenásť. Podľa Vladimíra Evseenka bolo vidieť, že sa blížilo niekoľko amerických lodí. Bolo rozhodnuté sa potápať, ale už bolo neskoro. Bez povšimnutia posádky ponorky sa lietadlová loď s vypnutými navigačnými svetlami pohybovala rýchlosťou asi 30 km / h. K-314 bol pred Kitty Hawk. Zaznela rana a nasledovala ďalšia. Tím najskôr rozhodol, že kormidlovňa je poškodená, ale počas kontroly sa v priehradkách nenašla voda. Ako sa ukázalo, pri prvej zrážke bol stabilizátor ohnutý, pri druhej došlo k poškodeniu vrtule. Na pomoc jej bol poslaný obrovský remorkér „Mashuk“. Loď bola odtiahnutá do zálivu Chazhma, 50 km východne od Vladivostoku, kde mala podstúpiť opravu.


Zrážka bola nečakaná aj pre Američanov. Podľa nich po dopade videli ustupujúcu siluetu ponorky bez navigačných svetiel. Boli zdvihnuté dva americké protiponorkové vrtuľníky SH-3H. Pri sprevádzaní sovietskej ponorky na nej nezistili nijaké viditeľné vážne škody. Po náraze však bola ponorka deaktivovaná vrtuľa a začala strácať rýchlosť. Trup lietadlovej lode bol poškodený aj skrutkou. Ukázalo sa, že jeho dno bolo úmerné 40 m. Pri tomto incidente sa našťastie nikto nezranil. Kitty Hawk bola pred návratom do San Diega prinútená ísť na opravy na námornú základňu Subic Bay na Filipínach. Pri prehliadke lietadlovej lode sa našiel trup vrtule K-314 uviaznutý v trupe a tiež kúsky pohlcujúceho zvuku ponorky. Cvičenia boli obmedzené a incident spôsobil poriadny rozruch: americká tlač aktívne diskutovala o tom, ako mohla ponorka nepozorovane plávať v takej tesnej vzdialenosti od skupiny lietadlových lodí amerického námorníctva, ktorá uskutočňovala cvičenia vrátane protiponorkovej vojny.


4) V zime 1996, 150 míľ od Hebríd. Ruské veľvyslanectvo v Londýne sa 29. februára obrátilo na velenie britského námorníctva so žiadosťou o poskytnutie pomoci členovi posádky ponorky 671RTM (kód „Pike“, druhá generácia +), ktorý podstúpil operáciu na odstránenie apendicitídy na palube lode, po ktorej nasleduje peritonitída (jej ošetrenie je možné len za podmienok nemocnice). Pacienta čoskoro presmeroval na breh vrtuľník Lynx od torpédoborca Glasgow. Britských médií sa však prejav námornej spolupráce medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom až tak nedotkol, pretože vyjadrili znepokojenie nad tým, že počas rokovaní v Londýne v severnom Atlantiku v oblasti, kde sa nachádzala ponorka ruského námorníctva , Protiponorkové manévre NATO (mimochodom, zúčastnil sa ich EM „Glasgow“). Ale loď s jadrovým pohonom bola spozorovaná až potom, čo sa vynorila na povrch, aby preniesla námorníka k vrtuľníku. Podľa Timesov ruská ponorka preukázala svoju tajnosť pri sledovaní protiponorkových síl v aktívnom pátraní. Je pozoruhodné, že Briti v oficiálnom vyhlásení pre médiá pôvodne pripísali Pikeovej modernejší (tichší) projekt 971 a až neskôr pripustili, že si podľa vlastných vyhlásení nemohli všimnúť hlučný sovietsky čln , Projekt 671RTM.


5) Na jednom z výcvikových areálov SF neďaleko zálivu Kola sa 23. mája 1981 zrazila sovietska jadrová ponorka K-211 (SSBN 667-BDR) s americkou ponorkou triedy Sturgeon. Americká ponorka vrazila do zadnej časti K-211 s kormidlovňou, zatiaľ čo vypracúvala prvky bojového výcviku. Americká ponorka v oblasti zrážky nevyplávala na povrch. O niekoľko dní neskôr sa však v oblasti základne britského námorníctva Holy-Lough objavila americká jadrová ponorka s výrazným poškodením kabíny. Naša ponorka vyplávala na povrch a na základňu prišla sama. Tu na ponorku čakala komisia, ktorú tvorili odborníci z priemyslu, námorníctva, dizajnéri a vedy. K-211 bol ukotvený a tam sa pri prehliadke našli otvory v dvoch zadných nádržiach hlavného predradníka, poškodenie vodorovného stabilizátora a pravých listov rotora. V poškodených nádržiach sa našli zapustené skrutky, kúsky plexu a kov z kabíny ponorky amerického námorníctva. Okrem toho komisia pre jednotlivé podrobnosti dokázala, že sa sovietska ponorka zrazila presne s americkou ponorkou triedy Sturgeon. Obrovský SSBN pr 667, rovnako ako všetky SSBN, nebol navrhnutý na ostré manévre, ktorým sa americká jadrová ponorka nedokázala vyhnúť, takže jediným vysvetlením tohto incidentu je, že Sturgeon nevidel a ani nemal podozrenie, že sa nachádzal v bezprostrednej blízkosti okolie K - 211. Je potrebné poznamenať, že ponorky triedy Sturgeon boli navrhnuté špeciálne na boj s ponorkami a niesli príslušné moderné pátracie vybavenie.


Treba poznamenať, že kolízie ponoriek nie sú neobvyklé. Poslednou pre domáce a americké jadrové ponorky bola zrážka neďaleko ostrova Kildin v ruských teritoriálnych vodách 11. februára 1992 jadrová ponorka K-276 (uvedená do služby v roku 1982), pod velením kapitána druhého stupňa I. Lokta sa zrazila s americkou jadrovou ponorkou Baton Rouge („Los Angeles“), ktorá vo cvičebnom priestore sledovala lode ruského námorníctva, minul ruskú jadrovú ponorku. V dôsledku zrážky došlo k poškodeniu kabíny pri „Krabovi“. Poloha americkej jadrovej ponorky sa ukázala byť zložitejšou, sotva sa dokázala dostať na základňu, po čom bolo rozhodnuté čln neopraviť, ale stiahnuť z flotily.


6) Azda najvýraznejším fragmentom v životopise lodí Projektu 671RTM bola ich účasť na veľkých operáciách Aport a Atrina, ktoré uskutočnila 33. divízia v Atlantiku, a výrazne otriasla dôverou Spojených štátov v schopnosť ich námorníctva vyriešiť protiponorkové misie.


.29. mája 1985 opustili Zapadnaja Litsa tri ponorky Project 671RTM (K-502, K-324, K-299) a ponorka K-488 (Project 671RT) 29. mája 1985. Neskôr sa k nim pripojili jadrovou ponorkou projektu 671 - K-147. Samozrejme, výstup celej zmesi jadrových ponoriek do oceánu pre americké námorné spravodajstvo nemohol zostať bez pozornosti. Začalo sa intenzívne pátranie, ktoré však neprinieslo očakávané výsledky. Zároveň tajne pôsobiace sovietske lode s jadrovým pohonom samotné sledovali raketové ponorky amerického námorníctva v oblasti ich bojových hliadok (napríklad jadrová ponorka K-324 mala tri sonarové kontakty s americkou jadrovou loďou). ponorka s celkovým trvaním 28 hodín. A K-147 je vybavený najnovším sledovacím systémom pre jadrovú ponorku po prebudení, s použitím uvedeného systému a akustických prostriedkov, vykonal šesťdňové (!!!) sledovanie amerického SSBN „Simon Bolivar.“ Ponorky navyše študovali taktiku amerických protiponorkových lietadiel. Američanom sa podarilo nadviazať kontakt až s už sa vracajúcim na základňu K -488 1. júla sa skončila operácia Aport.


7) V marci až júni 1987 uskutočnili operáciu zblízka „Atrina“, ktorej sa zúčastnilo päť ponoriek projektu 671RTM - K-244 (pod velením kapitána druhej hodnosti V. Alikova), K- 255 (pod velením kapitána druhej hodnosti B.Yu. Muratova), K-298 (pod velením kapitána druhej hodnosti Popkov), K-299 (pod velením kapitána druhá hodnosť NIKľujev) a K-524 (pod velením kapitána druhej hodnosti AFSmelkova) ... Američania sa síce dozvedeli o stiahnutí jadrových ponoriek zo Zapadnaja Litsa, ale stratili lode v severnom Atlantiku. Znovu sa začal „kopijský rybolov“, na ktorý prilákali prakticky všetky protiponorkové sily americkej atlantickej flotily - pobrežné a palubné lietadlá, šesť protiponorkových jadrových ponoriek (okrem ponoriek, ktoré už nasadili námorné sily USA) sily v Atlantiku), 3 výkonné skupiny na hľadanie lodí a 3 najnovšie lode typu „Stolworth“ (hydroakustické pozorovacie lode), ktoré pomocou silných podvodných výbuchov vytvorili hydroakustický impulz. Do pátracej operácie boli zapojené lode britskej flotily. Podľa príbehov veliteľov domácich ponoriek bola koncentrácia protiponorkových síl taká veľká, že sa zdalo nemožné plávať na čerpanie vzduchu a na rádiovú komunikáciu. Pre Američanov boli tí, ktorí v roku 1985 zlyhali, potrebovali získať späť svoju tvár. Napriek tomu, že do oblasti boli vtiahnuté všetky možné protiponorkové sily amerického námorníctva a jeho spojencov, jadrovým ponorkám sa podarilo nepozorovane dostať do oblasti Sargasového mora, kde bol nakoniec objavený sovietsky „závoj“. Američanom sa podarilo nadviazať prvé krátke kontakty s ponorkami iba osem dní po začiatku operácie Atrina. Jadrové ponorky projektu 671RTM sa zároveň mylne považovali za strategické raketové ponorky, čo iba zvýšilo obavy amerického námorného velenia a politického vedenia krajiny (treba pripomenúť, že tieto udalosti padli na vrchol studenej vojny, ktoré sa kedykoľvek mohli zmeniť na „horúce“). Počas návratu na základňu, aby sa odpútali od protiponorkových zbraní amerického námorníctva, mohli velitelia ponoriek používať tajné prostriedky hydroakustických protiopatrení, až do tej chvíle sa sovietske jadrové ponorky úspešne skrývali pred protiponorkovými silami výlučne kvôli k vlastnostiam samotných ponoriek.


Úspešnosť operácií Atrina a Aport potvrdili predpoklad, že americké námorné sily nebudú pri veľkom využívaní moderných jadrových ponoriek Sovietskym zväzom schopné proti nim podniknúť žiadne účinné protiopatrenia.


Ako vidíme z dostupných skutočností, americké protiponorkové sily neboli schopné zabezpečiť detekciu sovietskych jadrových ponoriek vrátane prvých generácií a ochrániť svoje námorníctvo pred náhlymi údermi z hlbín. A všetky vyhlásenia, že „bolo jednoducho zbytočné hovoriť o utajení prvých sovietskych jadrových ponoriek“, nemajú žiadny základ.


Teraz sa pozrime na mýtus, že vysoká rýchlosť, manévrovateľnosť a hĺbka potápania neposkytujú žiadne výhody. A opäť sa obrátime k známym skutočnostiam:


1) V septembri až decembri 1971 uskutočnila sovietska jadrová ponorka Projektu 661 (číslo K-162) svoju prvú cestu k úplnej autonómii bojovou cestou z Grónskeho mora do brazílskeho priekopy. V októbri ponorka zachytila údernú formáciu lietadlových lodí amerického námorníctva, pričom na čele bola lietadlová loď „Saratoga“. Ponorku zbadali na krycích lodiach a pokúsila sa odohnať. Za normálnych podmienok by ostreľovanie ponorky znamenalo narušenie bojovej misie, v tomto prípade však nie. K-162 vyvinul pod vodou rýchlosť viac ako 44 uzlov. Pokusy o výjazd z K-162 alebo o únik v rýchlosti boli neúspešné. Saratoga nemal šance s maximálnym dojazdom 35 uzlov. V priebehu mnohých hodín prenasledovania sovietska ponorka vypracovala výcvik torpédových útokov a niekoľkokrát vystúpila do výhodného uhla pre odpaľovanie rakiet Ametyst. Najzaujímavejšie však je, že ponorka manévrovala tak rýchlo, že si Američania boli istí, že ich prenasleduje „vlčia svorka“ - skupina ponoriek. Čo to znamená? To naznačuje, že vzhľad člna na novom námestí bol pre Američanov taký neočakávaný, alebo skôr neočakávaný, že to považovali za kontakt s novou ponorkou. Následne by v prípade nepriateľstva Američania hľadali a štrajkovali o porážku na úplne inom námestí. Je teda takmer nemožné nevyhnúť sa útoku, ani zničiť ponorku za prítomnosti vysokorýchlostnej ponorky.


2) Na začiatku 80. rokov. Jedna z jadrových ponoriek ZSSR, ktorá operovala v severnom Atlantiku, zaznamenala akýsi rekord, 22 hodín sledovala loď „potenciálneho nepriateľa“ s jadrovým pohonom, ktorá sa nachádzala v zadnom sektore sledovacieho objektu. Napriek všetkým pokusom veliteľa ponorky NATO o zmenu situácie nebolo možné odhodiť nepriateľa „z chvosta“: sledovanie bolo zastavené až potom, keď veliteľ sovietskej ponorky dostal príslušné príkazy z brehu . Tento incident sa stal s jadrovou ponorkou projektu 705 - možno najkontroverznejšou a najvýraznejšou loďou v histórii budovania sovietskej ponorky. Tento projekt si zaslúži samostatný článok. Jadrové ponorky projektu 705 mali maximálnu rýchlosť, ktorá je porovnateľná s rýchlosťou univerzálnych a protiponorkových torpéd „potenciálnych protivníkov“, ale čo je najdôležitejšie, vzhľadom na zvláštnosti elektrárne (žiadny zvláštny prechod na zvýšené parametre hlavného bola vyžadovaná elektráreň so zvyšujúcou sa rýchlosťou, ako to bolo v prípade ponoriek s reaktormi poháňanými vodou), boli schopné vyvinúť plný zdvih za pár minút, pričom mali charakteristiky zrýchlenia „v lietadle“. Značná rýchlosť umožnila na krátky čas vstúpiť do „tieňového“ sektoru ponorky alebo povrchovej lode, aj keď „Alfa“ bola predtým detekovaná nepriateľskou hydroakustikou. Podľa spomienok kontradmirála Bogatyreva, ktorý bol v minulosti veliteľom K-123 (projekt 705K), mohla ponorka zapnúť náplasť, ktorá je obzvlášť dôležitá pri aktívnom sledovaní „nepriateľa“ a jeho ponoriek za druhou. "Alfa" neumožňovala iným ponorkám vstúpiť na kurz za zákrutami (to znamená v oblasti hydroakustického tieňa), ktoré sú obzvlášť výhodné na sledovanie a uskutočňovanie náhlych zásahov torpéda.


Vysoká manévrovateľnosť a rýchlostné charakteristiky jadrovej ponorky Projekt 705 umožnili ďalším protiútokom praktizovať účinné manévre úniku od nepriateľských torpéd. Najmä ponorka mohla cirkulovať pri maximálnej rýchlosti o 180 stupňov a po 42 sekundách sa mohla začať pohybovať v opačnom smere. Velitelia jadrových ponoriek projektu 705 A.F. Zagryadskiy a A.U. Abbasov uviedol, že takýto manéver umožnil pri postupnom zvyšovaní rýchlosti na maximum a súčasnom vykonaní zákruty so zmenou hĺbky prinútiť nepriateľa, ktorý ich sledoval v režime hľadania hluku, stratiť cieľ a sovietsku jadrovú ponorku ísť „do chvosta“ nepriateľa „bojovníkom“.
Jadrová ponorka K-278 Komsomolets


3) 4. augusta 1984 sa jadrová ponorka K-278 „Komsomolets“ bezprecedentne ponorila do dejín svetovej námornej navigácie - šípky jej hĺbkomerov najskôr zamrzli na hranici 1000 metrov a potom ju prekročili. K-278 sa plavil a manévroval v hĺbke 1027 metrov a v hĺbke 1000 metrov strieľal z torpéd. Novinárom sa to zdá byť obvyklým rozmarom sovietskej armády a konštruktérov. Nerozumejú, prečo musia dosiahnuť také hĺbky, ak sa v tom čase Američania obmedzili na 450 metrov. Aby ste to dosiahli, musíte poznať oceánsku hydroakustiku. Zvyšovanie hĺbky nelineárnym spôsobom znižuje schopnosť detekcie. Medzi hornou, silne zahriatou vrstvou oceánskej vody a spodnou, chladnejšou, leží takzvaná vrstva teplotného skoku. Ak je zdroj zvuku povedzme v studenej hustej vrstve, nad ktorou je teplá a menej hustá vrstva, odráža sa zvuk od hranice hornej vrstvy a šíri sa iba v spodnej studenej vrstve. Horná vrstva je v tomto prípade „zóna ticha“, „tieňová zóna“, do ktorej neprenikne hluk z ponorkových vrtúľ. Jednoduché zameriavače zvuku povrchovej protiponorkovej lode ju nebudú môcť nájsť a ponorka sa môže cítiť bezpečne. V oceáne môže byť niekoľko takýchto vrstiev a každá vrstva navyše ukrýva ponorku. Osa zvukového kanála Zeme má ešte väčší úkryt, pod ktorým bola pracovná hĺbka K-278. Aj Američania pripustili, že nebolo možné detegovať jadrové ponorky v hĺbke 800 m a viac akýmkoľvek spôsobom. A protiponorkové torpéda nie sú určené do takej hĺbky. K-278 idúci v pracovnej hĺbke bol teda neviditeľný a nezraniteľný.


Vznikajú potom otázky týkajúce sa dôležitosti maximálnych rýchlostí, hĺbky ponoru a manévrovateľnosti pre ponorky?


A teraz uvedieme vyhlásenia úradníkov a inštitúcií, ktoré ruskí novinári z nejakého dôvodu radšej ignorujú.


Podľa vedcov z MIPT citovaných v práci „Budúcnosť ruských strategických jadrových síl: diskusia a argumenty“ (vydavateľstvo Dolgoprudnyj, 1995), aj za najpriaznivejších hydrologických podmienok (pravdepodobnosť ich výskytu v severných moriach nie je viac než 0,03), jadrová ponorka pr. 971 (pre porovnanie: sériová výstavba začala v roku 1980) je možné odhaliť americkými jadrovými ponorkami Los Angeles s GAKAN / BQQ-5 na vzdialenosť najviac 10 km. Za menej priaznivých podmienok (tj. S 97% poveternostných podmienok v severných moriach) je nemožné odhaliť ruské jadrové ponorky.


Existuje aj vyhlásenie významného amerického námorného analytika N. Polmorana, ktoré zaznelo na pojednávaní vo Výbore pre národnú bezpečnosť Snemovne reprezentantov Kongresu USA: „Vzhľad ruských člnov 3. generácie demonštroval, že sovietski lodiari hluk uzavreli medzera oveľa skôr, ako sme si dokázali predstaviť ... Podľa amerického námorníctva bola pri prevádzkových rýchlostiach rádovo 5 - 7 uzlov úroveň hluku ruských ponoriek 3. generácie zaznamenaná prostriedkami amerického prieskumu sonarom nižšia ako hladina hluku najvyspelejších jadrových ponoriek amerického námorníctva, ako napríklad Improved Los Angeles. „


Podľa šéfa operačného oddelenia amerického námorníctva admirála D. Burda (Jeremi Boorda) vyrobeného v roku 1995 nie sú americké lode schopné sprevádzať ruské jadrové ponorky tretej generácie rýchlosťou 6 až 9 uzlov.


To je pravdepodobne dosť na to, aby sa tvrdilo, že ruské „revúce kravy“ sú schopné plniť úlohy, ktoré im čelia, pred akýmkoľvek odporom nepriateľa.


Este len narychlo tri clanky z posledneho obdobia:
1.Americké protiponorkové lietadlá sa neúspešne pokúšajú nájsť ruskú ponorku v oblasti parkoviska AUG.
Americké protiponorkové letectvo tretí deň neúspešne hľadalo pri pobreží Cypru ruskú ponorku. Podľa údajov otvorených monitorovacích zdrojov sa v oblasti Stredozemného mora, ktorá sa nachádza medzi Cyprom a sýrskym pobrežím, už tretí deň po sebe americké protiponorkové lietadlá snažia nájsť ruskú ponorku, ktorá by mohla ohroziť medzinárodná AUG smerujúca do tejto oblasti. Hliadkové operácie sa výrazne zintenzívnili po tom, ako sa AUG priblížila k vchodu a dokončila priechod cez Gibraltársky prieliv, pretože táto oblasť Stredozemného mora bude ďalším bodom zastavenia vojnových lodí.


2.Ruská jadrová ponorka unikajúca z amerických lodí v Atlantiku, už pri pobreží USA
Ruská jadrová ponorka, ktorá sa skrýva pred loďami NATO v Atlantickom oceáne, už pri pobreží Spojených štátov. Informačné zdroje predtým uvádzali, že lode NATO sa pokúšali začať sledovať ruskú jadrovú ponorku a dokonca sa dopracovali k jej sledovaniu, tá však z nich úspešne unikla a dostala sa do vôd Atlantického oceánu. Súdiac podľa smeru postupu a uplynulého času, ruská jadrová ponorka vyzbrojená jadrovými hlavicami je už pri pobreží Spojených štátov, úspešne plní svoje pridelené úlohy a americké spravodajské služby zostávajú nepovšimnuté.


3.Dokladam este zaujimavy nedavny clanok zvrejeneny na stranke armadnymagazin.sk z jula 2021
„Šialený Ivan“: čím ruské ponorky udivujú svet?
Rusko, 21.júl 2021 (AM) – Dňa 24. júna 2021 sa holandská fregata Eversten ponáhľala na námorné manévre NATO See Breeze (Morský vietor). Plavila sa v neutrálnych vodách Čierneho mora, no zrazu prudko zmenila smer a plnou parou si to nasmerovala ku Krymskému mostu. Keď sa nad ňou v momente objavili ruské bombardéry, fregata sa im snažila stratiť, no Rusi ju aj tak „zasiahli“. Svojimi rušičkami, po čom museli holandskí námorníci päť hodín opravovať lodnú elektroniku.


Holanďania sa asi snažili zopakovať „hrdinstvo“ britských námorníkov torpédoborca Defender, ktorí sa podujali na provokáciu pri Sevastopole a pritiahli na seba varovnú paľbu z ruského hliadkového člna.
Po prvýkrát v histórii sa tri jadrové ponorky vynorili vedľa seba spod ľadu v Arktíde.


Ruská odveta
Dva dni po incidente pri krymskom pobreží Rusko prihnalo do Stredozemného mora loďstvo a letectvo a spustilo tam neplánované cvičenie. Všetko prebiehalo vedľa ostrova Cyprus, čo bolo 30 km od britskej vlajkovej lietadlovej lode Queen Elizabeth, ktorá je najnovším lietadlovým krížnikom Spojeného kráľovstva. Kvôli ruským manévrom začala „Kráľovnej Alžbete“ odchádzať drahá elektronika.


Britské námorníctvo dnes neprežíva najlepšie časy. Kazia sa motory jeho torpédoborcov, atómové ponorky majú zrážky s obchodnými loďami…


Ruská ren.tv uvádza, že ruskí ponorkoví námorníci sú v majstrovstve evidentne lepší ako ich zahraniční kolegovia. V internete sa dá nájsť video, na ktorom ruský ponorkový krížnik manévruje v plytkých vodách Fínskeho zálivu len niekoľko metrov od estónskych jachtárov. A v júli 2020 sa ponorka s dvojhlavým orlom vynorila v susedstve s turistickou loďou neďaleko Švédska. Počiatočné prekvapenie cudzincov sa v momente zmenilo na obdiv.


Hra na mačku a myš
Čo vieme o živote ponorkových námorníkov? Asi len, že je to ťažká služba, obsahujúca tajné operácie s dlhodobým pobytom pod vodou. Námorníci však mávajú v službe aj profesionálne kratochvíle. Napríklad, ruskí i americkí námorníci veľmi často usporadúvajú neoficiálne súťaže. Nazývajú ich hrou „na mačku a myš“. Ich pravidlo je jednoduché: treba sa nepozorovane prikradnúť k plavidlu alebo k základni protivníka, pričom tak, aby ťa neodhalil svojimi hydroakustickými prístrojmi. Tu treba pripomenúť situácie, keď Rusi dlhý čas nebadane preležali na morskom dne pri pobreží Floridy, Kalifornie a Aljašky.


Nehlučná „Alrosa“
Vojenské námorníctvo RF disponuje technológiami nehlučných ponoriek na čerpadlový pohon. Spočiatku boli použité na ponorke „Alrosa“, ktorá je doteraz v službe. Podľa Aleksandra Stepanova, táto technológia sa dnes široko využíva tak na dieselelektrických, ako aj na atómových ponorkách. Ruské ponorky prvej a druhej generácie zaostávali za zahraničnými, čo súviselo s technologickým zaostávaním v hydroakustike a vysokej hlučnosti agregátov. Tie súčasné už za nimi nezaostávajú, v mnohom ich dokonca prekonávajú.


Modelový rad
Lídrom podľa nízkej viditeľnosti je ruská dieselelektrická ponorka typu „Lada“. Na druhom mieste sú ponorky typu „Varšavianka“. V NATO ich nazývajú „čiernymi dierami“. Tieto plavidlá sa akoby rozplynú v oceáne a stanú sa neviditeľnými pre radary protivníka.


„Varšavianka“ má aj nedostatok, vlastný všetkým dieselelektrickým ponorkám: každé štyri dni musí vyplávať na hladinu na dobytie akumulátorov. Toto však nemusí robiť ponorkový krížnik typu „Borej“. Je to ponorka štvrtej generácie, skutočný technický zázrak. Dokáže sa ponoriť do hĺbky 480 metrov a prežije pod hladinou 90 dní. Borej je v prvom rade predurčený na ničenie pobrežných objektov protivníka strategickými raketami. Ruské ponorkové krížniky sú dnes najlepšie na svete. Najväčším je 184 metrov dlhý „Belgorod“, čo sú na dĺžku dve futbalové ihriská. Ruské ponorky sú rekordérmi aj v hĺbke ponoru, v manévrovateľnosti a rýchlosti.


Šialený Ivan
Schopnosti ruských námorníkov ohromovali v každom čase. V USA si pre nich počas studenej vojny vymysleli špeciálne pomenovanie – „Šialený Ivan“. Dôvodom bolo, že sovietske ponorky uskutočňovali manévre s prudkými zmenami kurzov, vrátane 180 stupňových obrátok. Robili to na skontrolovanie sonarmi tzv. mŕtvej zóny, ktorá je za ponorkou.


„Ak je ponorka zozadu sledovaná, tak z kormových uhlov protivníka nevidí. Aby to eliminovala, periodicky robí obrátku od dovtedajšieho smeru,“ povedal Aleksandr Stepanov.


Zaver:
Ako vidiet, vsetko to, co som ja spisal sa uplne zhoduje s clankami, ktore som nasiel na internete, a nie len s clankami, ale aj s udalostami, ktore sa stali a aj s vyjadreniami roznych odbornikov, ktori su tu spomenuti. Vsade bolo spomenute, ze uz pri druhej generacii mali americania problem (Ruske modernizacie), ale ze s prichodom tretej generacie Ruskych ponoriek uz nevedeli drzat s nimi krok. Opakujem, Ruske ponorky su tichsie ako americke, alebo ktorekolvek ine a mytus o huciacich kravach je len mytus, propaganda. Zaroven, Ruske ponorky su lepsie ako americke alebo ktorekolvek ine a to aj vo vsetkych ostatnych parametroch a oblastiach.


[quote="pid:15984, uid:252"]Ponorky ZSSR v súčasnosti a blízkej budúcnosti zaostávajú v akustickom utajení (hlavný bojový parameter) za ponorkami USA o 30 - 40 dB. S touto úrovňou šumu prestávajú byť zbraňou, keďže v súčasných podmienkach garanciou mierového rozvoja a neprítomnosti vonkajšieho diktátu je predovšetkým u ponoriek vytvorenie u protivníka dostatočne vysokej miery neurčitosti o svojej prítomnosti a počte plavidiel, nachádzajúcich sa na mori. Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/voda-mrtva-29/ http://leva-net.webnode.cz/products/ksb-koncepcia-spolocnej-bezpecnosti-svazek-ii-kapitola-3-socialne-prosesy-vo-vychodnom-bloku-40/[/quote] Takze v knihe Mrtva voda je, ze Ruske ponorky su o 30-40db hlucnejsie ako americke ponorky. Ktokolvek toto napisal, mal pravdu, ale, pravdu mam aj ja ked tvrdim, ze Ruske ponorky su tichsie ako americke ponorky. Urcite to znie ako kotradikcia, ale nie je. Nikde v knihe nie je konkretne napisane ktorych typov, modelov sa toto vyjadrenie tyka, ani ziadne ine blizsie udaje. Len, ze sa jedna o atomove ponorky, co je logicke, kedze diesel-elektricke americania nevyuzivaju. Nie je ani napisane, o ake obdobie sa jedna, absolutne nic blizsie co by nam pomohlo sa vyznat v tom co tvrdi a preco to tak tvrdi. Mimochodom to, ze si tvrdil, ze Zaznobin siril, ze Ruske ponorky hucia ako kravy, toto si stale nijako nedolozil. Je sice spoluautorom kolektivu VP a tvrdenie ze su hlucnejsie o 30-40db by sa tak dalo vysvetlit, stale to tak nie je aj ked by to mohlo vyzerat ze slovickarim. Pretoze Ruske ponorky su tichsie ako americke, ale, zaroven su Ruske hlucnejsie o 30-40db ako americke, teda podla knihy pisanej v obdobi 80-90tych rokov. O co ide. Je to jednoduche. Treba si uvedomit, ze tato kniha bola vydana v roku 2000 a tym padom mozeme predpokladat, ze bola pisana v 80tych-90tych rokoch (udaje o ponorkach z tohoto obdobia toto vyjadrenie presne potvrdzuju a presne s nim koreluju). Nizsie som spisal co to o ponorkach pouzivanych v tomto obdobi. Udaje su samozrejme odhadovane. Su tam zakladne udaje ako, z ktorej generacie je to ponorka, jej hlucnost pri roznych podmienkach a do ktoreho roka sluzila. Pekne vidiet ako hlucnost klesala s rokom kedy bola vyvinuta a zahajena vyroba. Dalej je strucny vypis jednodlitvych ponoriek podla generacii a do kedy sluzili, bez blizsich technickych udajov. Z tychto udajov mozeme vyvodit niekolko zaverov. Ruske namornictvo stale pouziva az do dnesnych dni nielen najnovsie ponorky, ale aj ponorky tretej a dokonca druhej generacie. Samozrejme, tieto su modifikovane a modernizovane, ale ich zaklad ostava. Dalej je z udajov evidentne, ze do 90tych rokov bol pomer starych sluziacich ponoriek stale velmi vysoky a do 80tych rokov, do zaciatku 90tych rokov stale sluzili nielen vela ponoriek druhej generacie uplne prvych modifikacii, ale dokonca ponorky prvej generacie, cize povojnove ponorky, ktore boli zalozene na technologiach z druhej svetovej vojny. V 80tych a 90tych rokoch bolo vyrobenych len 5 (80te roky) resp 14 (90te roky) ponoriek stvrtej generacie, co je zlomok z celej namornej flotily vtedy sluziacich ponoriek. Drviva vacsina ponoriek bola v tomto obdobi druhej generacie, niekolko malo z tretej generacie a niekolko dokonca z prvej generacie. Naproti tomu, v tomto obdobi sluzili v americkom namornictve uz len ich najmodernejsie ponorky, vsetky sluziace dodnes a su povazovane za ich ponorky poslednej generacie. To samozrejme sposobilo, ze drviva vacsina Ruskych ponoriek v tom obdobi bola zo starsich generacii ako tie americke a tym padom drviva vacsina flotily bola aj hlucnejsia a sedi aj to aj s tym, co bolo uvedene v tej knihe, ze o 30 az 40db. Na druhu stranu mam pravdu aj ja, ked tvrdim, ze Ruske ponorky boli tichsie a aj stale su tichsie ako tie americke. Improved Los Angeles a Ohio prisli koncom 70tych rokov zaciatkom 80tych rokov a su casovo zhodne s neskorsou Ruskou druhou generaciou a zaroven priblizne na rovnakej urovni hlucnosti. Priblizne v rovnakom obdobi prisli ale aj prve Ruske ponorky z tretej a stvrtej generacie, ktore su uz tichsie ako tieto americke ponorky. O nieco neskor prisli dalsie americke ponorky este o nieco modernejsie ako tie predosle, ale uz urovnou hlucnosti zaostavali za Ruskymi prvymi ponorkami tretej a stvrtej generacie. Ziadne nove ponorky americke namornictvo nema, zatial co Rusko prislo s dvoma dalsimi novymi triedami ponoriek stvrtej generacie a uz dokonca s ponorkami piatej generacie. Ak by sme sa drzali pravidla, ze s kazdou novou dizajnovou Ruskou ponorkou sa hlucnost znizila o 5db (podla E.V.Miasnikova), tak posledne Ruske ponorky maju hlucnost hlboko pod urovnou 80db, co je vyrazne pod urovnou americkych ponoriek. Samozrejme, toto je teoreticke, aj ked zalozene na realnych podkladoch. Cize, vtrdenie, ze americke su tichsie o 30 az 40db plati relativne v dobe pisania knihy, pretoze vtedy bola drviva vacsina aktivnych Ruskych ponoriek z prvej a druhej generacie a mali vtedy len velmi male mnozstvo novych ponoriek, ktore sice boli tichsie, ale predstavovali len zlomok vo flotile. Oproti tomu vtedy uz mali americania len najnovsie ponorky, resp ich poslednu generaciu. Teda ano, vacsina Ruskej flotily boli hlucnejsie v tom konkretnom obdobi, ale to neznamena, ze Rusi nemali aj tichsie ponorky aj v tom konkretnom obdobi ako tie americke, len ich bolo malo. Tych zacalo byt ale casom stale viac a viac, pribudali modernejsie ponorky tretej a stvrtej generacie, ktore uz zacali mat vyrazny naskok v tichosti oproti americkym ponorkam, ale tychto ponoriek zacal byt vacsi pomer vo flotile oproti starsim hlucnejsim az neskor, az po napisani knihy. Tretiu a stvru generaciu maju Rusi tichsiu ako americka posledna generacia a zaroven poznamka, ak by sme ale porovnavali Ruske druhej generacie a americke predoslej generacie (ked by sme porovnavali rovnake generacie), opat by boli tichsie Ruske. Uz len dodam, ze Rusi maju uz aj ponorky piatej generacie a dalsie nove ponorky piatej generacie pripravuju, ktore su samozrejme este tichsie ako tie z tretej a stvrtej generacie. To co tvrdim dokladam suhrnom udajov roznych ponoriek roznych tried z roznych obdobi. Vzhladom na citlivost udajov o ponorkach su tieto udaje orientacne, aspon podla mna, ale davaju predstavu a potvrdzuju co pisem nie len ja, ale aj rozne clanky, ale aj rozne udalosti, ktore sa realne stali a neustale deju a o ktorych pokracujem v clanku nizsie. **Odhadovane dB** Projekt 611 povojnova od 1952 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1980tych Projekt 629 povojnova od 1958 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1990tych Projekt 658 1generacia od 1958 140-145db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 120-125db pri 1kHz do 1991tych Projekt 667A 2generacia od 1964 135-140db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 115-120db pri 1kHz do 1995tych Projekt 667B 2generacia od 1972 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 2005teho Projekt 667BD 2generacia od 1972 130-135db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 110-115db pri 1kHz do 1996teho Projekt 667BDR 2generacia od 1974 125-130db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105-110db pri 1kHz stale aktivne Projekt 667BDRM 2generacia od 1981 120db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105db pri 1kHz stale aktivne Projekt 941 3generacia od 1979 125db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 105db pri 1kHz stale aktivne Projekt 971 4generacia od 1980 110db pri 5-200Hz (db relative k 1Pa v 1 metre) 90db pri 1kHz stale aktivna **Ruske ponorky z prvej generacie aktivne** 627/645 od 1957 sluzili do 1990 659 od 1960 do 1989 **Ruske ponorky z druhej generacie aktivne** 671 od 1967 stale aktivne 670 od 1966 do 1995 **Ruske ponorky z tretej generacie** 705 od 1968 do 1990 945 od 1972 stale aktivne 941 od 1981 stale aktivne 949 od 1975 stale aktivne **Ruske ponorky stvrtej generacie** 971 od 1984 stale aktivne 885 od 2013 stale aktivne, zacali sa stavat skor v 90tych rokoch, zo stavbou po zmenach sa pokracovalo neskor 955 od 2008 stale aktivne, zacali sa stavat skor v 90tych rokoch, zo stavbou po zmenach sa pokracovalo neskor **Ruske ponorky piatej generacie** Belgorod od 2019 aktivne Laika odhad aktivne od 2027 **Americke ponorky v aktivnej sluzbe** Improved Los Angeles v prevadzke od 1976 105-110db Ohio v prevadzke od 1979 102db Seawolf v prevadzke od 1997 95db Virginia v prevadzke od 2004 95db Columbia v nedohladne Dalsia zaujimava vec je, ze je velmi vela pripadov, kedy americke namornictvo nebolo schopne detekovat Ruske ponorky a to dokonca ani pri dlhodobom vystaveni. Je otazka, ci su Ruske ponorky tak tiche, alebo americke sonary tak hluche. Starsie pripady dokladam nizsie v clanku, na ktory som tu uz daval link, ale mozno ho malokto cital, tak som ho prelozil aspon translatorom (preto to moze byt miestami krkolomnejsie aj ked som robil miernu korekturu), odporucam, velmi zaujimave citanie. V tomto clanku su spomenute mnohe starsie pripady, nie len o hluku, ale aj o inych dolezitych vlastnostiach ponoriek, v ktorych su Ruske ponorky taktiez najlepsie, ako je napriklad ponor, ktory taktiez zabezpecuje aj sonarovu nezachytitelnost Ruskych ponoriek. Zaroven je v dnesnych turbulentnych dnoch kazdu chvilu pripad, kedy zapadne sonary Ruske ponorky nevedia najst, alebo sa im jednoducho stratia a tie sa objavia na uplne inom mieste. Americanom dokonca nepomaha ani podmorska siet sonarov. **Tu je prilozeny spomenuty clanok, ktory reaguje na mytus o “hlucnych kravach” a zaroven potvrdzuje moje tvrdenia uvedene vyssie:** "Bolo jednoducho zbytočné hovoriť o utajení prvých sovietskych jadrových ponoriek." Američania im dali hanlivú prezývku „revúce kravy“. Honba sovietskych inžinierov za inými vlastnosťami člnov (rýchlosť, hĺbka ponorenia, sila zbraní) situáciu nezachránila. Lietadlo, vrtuľník alebo torpédo boli aj tak rýchlejšie. A objavený čln sa zmenil na „hru“, pretože nemal čas stať sa „lovcom“. „Začal sa riešiť problém znižovania hluku sovietskych ponoriek v osemdesiatych rokoch. Je pravda, že stále zostávali 3-4-krát hlučnejší ako americké jadrové ponorky triedy Los Angeles. S takýmito tvrdeniami sa neustále stretávajú ruské časopisy a knihy venované domácim jadrovým ponorkám (NPS). Tieto informácie neboli prevzaté z nijakých oficiálnych zdrojov, ale z amerických a anglických článkov. Preto je strašný hluk sovietskych / ruských jadrových ponoriek jedným z mýtov Spojených štátov. Je potrebné poznamenať, že nielen sovietski stavitelia lodí čelili problémom s hlukom, a ak sa nám podarilo okamžite vytvoriť bojovú jadrovú ponorku schopnú slúžiť, mali Američania vážnejšie problémy so svojimi prvorodenými. Nautilus mal veľa „detských chorôb“, ktoré sú charakteristické pre všetky experimentálne stroje. Jeho motor produkoval takú hladinu hluku, že sonary - hlavný prostriedok navigácie pod vodou - prakticky zhasli. Výsledkom bolo, že počas kampane v Severnom mori v oblasti zálivu. Špicbergy, sonary „prehliadli“ unášanú ľadovú kryhu, ktorá poškodila jediný periskop. V budúcnosti začali Američania bojovať za zníženie hluku. Aby to dosiahli, opustili člny s dvojitým trupom, prešli na člny jeden a pol a s jedným trupom a obetovali dôležité vlastnosti ponoriek: prežitie, hĺbku ponorenia, rýchlosť. U nás stavali dvojtrupové. Ale mýlili sa sovietski konštruktéri a jadrové ponorky s dvoma trupmi boli také hlučné, že ich bojové použitie stratilo zmysel? Bolo by samozrejme dobré vziať údaje o hluku domácich a zahraničných jadrových ponoriek a porovnať ich. Je to však nemožné, pretože oficiálne informácie o tejto otázke sa stále považujú za tajné (stačí si spomenúť na bitevné lode v Iowe, pre ktoré boli skutočné charakteristiky zverejnené až po 50 rokoch). O amerických lodiach nie sú vôbec žiadne informácie (a ak sa objavia, malo by sa s nimi zaobchádzať rovnako opatrne ako s informáciami o rezervácii v Iowe LC). O domácich jadrových ponorkách niekedy existujú rozptýlené údaje. Aká je to však táto informácia? Tu sú štyri príklady z rôznych článkov: 1) Pri projektovaní prvej sovietskej jadrovej ponorky bol vytvorený súbor opatrení na zabezpečenie akustického tajomstva ... ... Pre hlavné turbíny však nebolo možné vytvoriť tlmiče. Výsledkom bol podvodný hluk jadrovej ponorky pr. 627 pri vysokých rýchlostiach stúpol na 110 decibelov. 2) SSGN 670. projektu mal na tú dobu veľmi nízku úroveň akustického podpisu (spomedzi sovietskych lodí s jadrovým pohonom druhej generácie bola táto ponorka považovaná za najtichšiu). Jeho hluk pri plnej rýchlosti v ultrazvukovom frekvenčnom rozsahu bol menej ako 80, v infrazvuku - 100, vo zvuku - 110 decibelov. 3) Pri vytváraní jadrovej ponorky tretej generácie bolo možné dosiahnuť zníženie hluku v porovnaní s člnmi predchádzajúcej generácie o 12 decibelov, alebo 3,4-krát. 4) Od 70. rokov minulého storočia znížili jadrové ponorky hluk v priemere o 1 dB za dva roky. Len za posledných 19 rokov - od roku 1990 do súčasnosti - sa priemerná hladina hluku amerických jadrových ponoriek znížila desaťkrát, z 0,1 Pa na 0,01 Pa. Z týchto údajov o hladine hluku v zásade nemožno vyvodiť nijaký rozumný a logický záver. Zostáva nám preto jeden spôsob - analyzovať skutočné fakty o službe. Tu sú najznámejšie prípady zo služby domácich jadrových ponoriek. 1) Počas autonómnej plavby v Juhočínskom mori v roku 1968 dostala ponorka K-10 prvej generácie sovietskych jadrových raketových lodí (projekt 675) príkaz na zadržanie lietadlovej lode amerického námorníctva. Lietadlová loď Enterprise pokryla raketový krížnik Long Beach, fregaty a podporné lode. V bode návrhu bol kapitán 1. miesta R.V. Mazin priniesol ponorku cez obranné línie amerického poriadku priamo pod dno Enterprise. Ponorka sa schovala za hluk vrtúľ gigantickej lode a trinásť hodín sprevádzala údernú silu. V tomto období boli rozpracované výcvikové torpédové útoky na všetky zástavy rádu a boli urobené akustické profily (charakteristické zvuky rôznych lodí). Potom K-10 úspešne opustili rozkaz a na diaľku vypracovali cvičný raketový útok. V prípade skutočnej vojny by bola celá zlúčenina zničená voľbou: konvenčné torpéda alebo jadrový úder. Je zaujímavé, že americkí experti hodnotili projekt 675 extrémne nízko. Boli to tieto ponorky, ktoré pokrstili „Revúce kravy“. A boli to práve oni, čo lode americkej lietadlovej lode nedokázali odhaliť. Lode 675. projektu slúžili nielen na sledovanie hladinových lodí, ale niekedy „kazili život“ americkým služobným lodiam na jadrový pohon. Takže K-135 v roku 1967 počas 5,5 hodiny uskutočňovala nepretržité sledovanie SSBN „Patrick Henry“, pričom zostala sama nezistená. 2) V roku 1979, pri ďalšom zhoršení sovietsko-amerických vzťahov, uskutočnili jadrové ponorky K-38 a K-481 (projekt 671) bojovú službu v Perzskom zálive, kde v tom čase bolo až 50 lodí amerického námorníctva . Túra trvala 6 mesiacov. A.N. Shporko uviedol, že sovietske jadrové ponorky operovali v Perzskom zálive veľmi skryto: ak by ich americké námorníctvo na krátky čas našlo, nemohli by ich správne klasifikovať, nieto ešte organizovať prenasledovanie a praktizovať podmienené ničenie. Následne boli tieto závery potvrdené spravodajskými údajmi. Súčasne sa sledovanie lodí amerického námorníctva uskutočňovalo pri rôznych použitiach zbraní a ak by bolo nariadené, boli by odoslané ku dnu s pravdepodobnosťou blízkou 100%. 3) V marci 1984 uskutočňovali USA a Južná Kórea pravidelné každoročné námorné cvičenia Team Spirit. V Moskve a Pjongčangu pozorne sledovali cvičenia. Na sledovanie americkej údernej skupiny dopravcov, ktorá sa skladá z lietadlovej lode Kitty Hawk a siedmich vojnových lodí USA, bola ponorka jadrového torpéda K-314 (projekt 671, jedná sa o druhú generáciu jadrových ponoriek, ktorým sa tiež vyčíta hluk) a bolo vyslaných šesť vojnových lodí . O štyri dni neskôr sa K-314 podarilo lokalizovať údernú skupinu lietadlových lodí amerického námorníctva. Lietadlová loď bola nasledujúcich 7 dní monitorovaná, potom sa po objavení sovietskej jadrovej ponorky dostala do teritoriálnych vôd Južnej Kórey. „K-314“ zostal mimo teritoriálnych vôd. Po strate hydroakustického kontaktu s lietadlovou loďou pokračoval čln pod velením kapitána 1. stupňa Vladimíra Evseenka v hľadaní. Sovietska ponorka smerovala na zamýšľané miesto lietadlovej lode, ale tam sa nenachádzala. Americká strana zachovala rozhlasové ticho. .21. marca sovietska ponorka zaznamenala čudné zvuky. Aby sa situácia objasnila, čln vyplával na povrch do hĺbky periskopu. Hodiny boli skoro jedenásť. Podľa Vladimíra Evseenka bolo vidieť, že sa blížilo niekoľko amerických lodí. Bolo rozhodnuté sa potápať, ale už bolo neskoro. Bez povšimnutia posádky ponorky sa lietadlová loď s vypnutými navigačnými svetlami pohybovala rýchlosťou asi 30 km / h. K-314 bol pred Kitty Hawk. Zaznela rana a nasledovala ďalšia. Tím najskôr rozhodol, že kormidlovňa je poškodená, ale počas kontroly sa v priehradkách nenašla voda. Ako sa ukázalo, pri prvej zrážke bol stabilizátor ohnutý, pri druhej došlo k poškodeniu vrtule. Na pomoc jej bol poslaný obrovský remorkér „Mashuk“. Loď bola odtiahnutá do zálivu Chazhma, 50 km východne od Vladivostoku, kde mala podstúpiť opravu. Zrážka bola nečakaná aj pre Američanov. Podľa nich po dopade videli ustupujúcu siluetu ponorky bez navigačných svetiel. Boli zdvihnuté dva americké protiponorkové vrtuľníky SH-3H. Pri sprevádzaní sovietskej ponorky na nej nezistili nijaké viditeľné vážne škody. Po náraze však bola ponorka deaktivovaná vrtuľa a začala strácať rýchlosť. Trup lietadlovej lode bol poškodený aj skrutkou. Ukázalo sa, že jeho dno bolo úmerné 40 m. Pri tomto incidente sa našťastie nikto nezranil. Kitty Hawk bola pred návratom do San Diega prinútená ísť na opravy na námornú základňu Subic Bay na Filipínach. Pri prehliadke lietadlovej lode sa našiel trup vrtule K-314 uviaznutý v trupe a tiež kúsky pohlcujúceho zvuku ponorky. Cvičenia boli obmedzené a incident spôsobil poriadny rozruch: americká tlač aktívne diskutovala o tom, ako mohla ponorka nepozorovane plávať v takej tesnej vzdialenosti od skupiny lietadlových lodí amerického námorníctva, ktorá uskutočňovala cvičenia vrátane protiponorkovej vojny. 4) V zime 1996, 150 míľ od Hebríd. Ruské veľvyslanectvo v Londýne sa 29. februára obrátilo na velenie britského námorníctva so žiadosťou o poskytnutie pomoci členovi posádky ponorky 671RTM (kód „Pike“, druhá generácia +), ktorý podstúpil operáciu na odstránenie apendicitídy na palube lode, po ktorej nasleduje peritonitída (jej ošetrenie je možné len za podmienok nemocnice). Pacienta čoskoro presmeroval na breh vrtuľník Lynx od torpédoborca Glasgow. Britských médií sa však prejav námornej spolupráce medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom až tak nedotkol, pretože vyjadrili znepokojenie nad tým, že počas rokovaní v Londýne v severnom Atlantiku v oblasti, kde sa nachádzala ponorka ruského námorníctva , Protiponorkové manévre NATO (mimochodom, zúčastnil sa ich EM „Glasgow“). Ale loď s jadrovým pohonom bola spozorovaná až potom, čo sa vynorila na povrch, aby preniesla námorníka k vrtuľníku. Podľa Timesov ruská ponorka preukázala svoju tajnosť pri sledovaní protiponorkových síl v aktívnom pátraní. Je pozoruhodné, že Briti v oficiálnom vyhlásení pre médiá pôvodne pripísali Pikeovej modernejší (tichší) projekt 971 a až neskôr pripustili, že si podľa vlastných vyhlásení nemohli všimnúť hlučný sovietsky čln , Projekt 671RTM. 5) Na jednom z výcvikových areálov SF neďaleko zálivu Kola sa 23. mája 1981 zrazila sovietska jadrová ponorka K-211 (SSBN 667-BDR) s americkou ponorkou triedy Sturgeon. Americká ponorka vrazila do zadnej časti K-211 s kormidlovňou, zatiaľ čo vypracúvala prvky bojového výcviku. Americká ponorka v oblasti zrážky nevyplávala na povrch. O niekoľko dní neskôr sa však v oblasti základne britského námorníctva Holy-Lough objavila americká jadrová ponorka s výrazným poškodením kabíny. Naša ponorka vyplávala na povrch a na základňu prišla sama. Tu na ponorku čakala komisia, ktorú tvorili odborníci z priemyslu, námorníctva, dizajnéri a vedy. K-211 bol ukotvený a tam sa pri prehliadke našli otvory v dvoch zadných nádržiach hlavného predradníka, poškodenie vodorovného stabilizátora a pravých listov rotora. V poškodených nádržiach sa našli zapustené skrutky, kúsky plexu a kov z kabíny ponorky amerického námorníctva. Okrem toho komisia pre jednotlivé podrobnosti dokázala, že sa sovietska ponorka zrazila presne s americkou ponorkou triedy Sturgeon. Obrovský SSBN pr 667, rovnako ako všetky SSBN, nebol navrhnutý na ostré manévre, ktorým sa americká jadrová ponorka nedokázala vyhnúť, takže jediným vysvetlením tohto incidentu je, že Sturgeon nevidel a ani nemal podozrenie, že sa nachádzal v bezprostrednej blízkosti okolie K - 211. Je potrebné poznamenať, že ponorky triedy Sturgeon boli navrhnuté špeciálne na boj s ponorkami a niesli príslušné moderné pátracie vybavenie. Treba poznamenať, že kolízie ponoriek nie sú neobvyklé. Poslednou pre domáce a americké jadrové ponorky bola zrážka neďaleko ostrova Kildin v ruských teritoriálnych vodách 11. februára 1992 jadrová ponorka K-276 (uvedená do služby v roku 1982), pod velením kapitána druhého stupňa I. Lokta sa zrazila s americkou jadrovou ponorkou Baton Rouge („Los Angeles“), ktorá vo cvičebnom priestore sledovala lode ruského námorníctva, minul ruskú jadrovú ponorku. V dôsledku zrážky došlo k poškodeniu kabíny pri „Krabovi“. Poloha americkej jadrovej ponorky sa ukázala byť zložitejšou, sotva sa dokázala dostať na základňu, po čom bolo rozhodnuté čln neopraviť, ale stiahnuť z flotily. 6) Azda najvýraznejším fragmentom v životopise lodí Projektu 671RTM bola ich účasť na veľkých operáciách Aport a Atrina, ktoré uskutočnila 33. divízia v Atlantiku, a výrazne otriasla dôverou Spojených štátov v schopnosť ich námorníctva vyriešiť protiponorkové misie. .29. mája 1985 opustili Zapadnaja Litsa tri ponorky Project 671RTM (K-502, K-324, K-299) a ponorka K-488 (Project 671RT) 29. mája 1985. Neskôr sa k nim pripojili jadrovou ponorkou projektu 671 - K-147. Samozrejme, výstup celej zmesi jadrových ponoriek do oceánu pre americké námorné spravodajstvo nemohol zostať bez pozornosti. Začalo sa intenzívne pátranie, ktoré však neprinieslo očakávané výsledky. Zároveň tajne pôsobiace sovietske lode s jadrovým pohonom samotné sledovali raketové ponorky amerického námorníctva v oblasti ich bojových hliadok (napríklad jadrová ponorka K-324 mala tri sonarové kontakty s americkou jadrovou loďou). ponorka s celkovým trvaním 28 hodín. A K-147 je vybavený najnovším sledovacím systémom pre jadrovú ponorku po prebudení, s použitím uvedeného systému a akustických prostriedkov, vykonal šesťdňové (!!!) sledovanie amerického SSBN „Simon Bolivar.“ Ponorky navyše študovali taktiku amerických protiponorkových lietadiel. Američanom sa podarilo nadviazať kontakt až s už sa vracajúcim na základňu K -488 1. júla sa skončila operácia Aport. 7) V marci až júni 1987 uskutočnili operáciu zblízka „Atrina“, ktorej sa zúčastnilo päť ponoriek projektu 671RTM - K-244 (pod velením kapitána druhej hodnosti V. Alikova), K- 255 (pod velením kapitána druhej hodnosti B.Yu. Muratova), K-298 (pod velením kapitána druhej hodnosti Popkov), K-299 (pod velením kapitána druhá hodnosť NIKľujev) a K-524 (pod velením kapitána druhej hodnosti AFSmelkova) ... Američania sa síce dozvedeli o stiahnutí jadrových ponoriek zo Zapadnaja Litsa, ale stratili lode v severnom Atlantiku. Znovu sa začal „kopijský rybolov“, na ktorý prilákali prakticky všetky protiponorkové sily americkej atlantickej flotily - pobrežné a palubné lietadlá, šesť protiponorkových jadrových ponoriek (okrem ponoriek, ktoré už nasadili námorné sily USA) sily v Atlantiku), 3 výkonné skupiny na hľadanie lodí a 3 najnovšie lode typu „Stolworth“ (hydroakustické pozorovacie lode), ktoré pomocou silných podvodných výbuchov vytvorili hydroakustický impulz. Do pátracej operácie boli zapojené lode britskej flotily. Podľa príbehov veliteľov domácich ponoriek bola koncentrácia protiponorkových síl taká veľká, že sa zdalo nemožné plávať na čerpanie vzduchu a na rádiovú komunikáciu. Pre Američanov boli tí, ktorí v roku 1985 zlyhali, potrebovali získať späť svoju tvár. Napriek tomu, že do oblasti boli vtiahnuté všetky možné protiponorkové sily amerického námorníctva a jeho spojencov, jadrovým ponorkám sa podarilo nepozorovane dostať do oblasti Sargasového mora, kde bol nakoniec objavený sovietsky „závoj“. Američanom sa podarilo nadviazať prvé krátke kontakty s ponorkami iba osem dní po začiatku operácie Atrina. Jadrové ponorky projektu 671RTM sa zároveň mylne považovali za strategické raketové ponorky, čo iba zvýšilo obavy amerického námorného velenia a politického vedenia krajiny (treba pripomenúť, že tieto udalosti padli na vrchol studenej vojny, ktoré sa kedykoľvek mohli zmeniť na „horúce“). Počas návratu na základňu, aby sa odpútali od protiponorkových zbraní amerického námorníctva, mohli velitelia ponoriek používať tajné prostriedky hydroakustických protiopatrení, až do tej chvíle sa sovietske jadrové ponorky úspešne skrývali pred protiponorkovými silami výlučne kvôli k vlastnostiam samotných ponoriek. Úspešnosť operácií Atrina a Aport potvrdili predpoklad, že americké námorné sily nebudú pri veľkom využívaní moderných jadrových ponoriek Sovietskym zväzom schopné proti nim podniknúť žiadne účinné protiopatrenia. Ako vidíme z dostupných skutočností, americké protiponorkové sily neboli schopné zabezpečiť detekciu sovietskych jadrových ponoriek vrátane prvých generácií a ochrániť svoje námorníctvo pred náhlymi údermi z hlbín. A všetky vyhlásenia, že „bolo jednoducho zbytočné hovoriť o utajení prvých sovietskych jadrových ponoriek“, nemajú žiadny základ. **Teraz sa pozrime na mýtus, že vysoká rýchlosť, manévrovateľnosť a hĺbka potápania neposkytujú žiadne výhody. A opäť sa obrátime k známym skutočnostiam:** 1) V septembri až decembri 1971 uskutočnila sovietska jadrová ponorka Projektu 661 (číslo K-162) svoju prvú cestu k úplnej autonómii bojovou cestou z Grónskeho mora do brazílskeho priekopy. V októbri ponorka zachytila údernú formáciu lietadlových lodí amerického námorníctva, pričom na čele bola lietadlová loď „Saratoga“. Ponorku zbadali na krycích lodiach a pokúsila sa odohnať. Za normálnych podmienok by ostreľovanie ponorky znamenalo narušenie bojovej misie, v tomto prípade však nie. K-162 vyvinul pod vodou rýchlosť viac ako 44 uzlov. Pokusy o výjazd z K-162 alebo o únik v rýchlosti boli neúspešné. Saratoga nemal šance s maximálnym dojazdom 35 uzlov. V priebehu mnohých hodín prenasledovania sovietska ponorka vypracovala výcvik torpédových útokov a niekoľkokrát vystúpila do výhodného uhla pre odpaľovanie rakiet Ametyst. Najzaujímavejšie však je, že ponorka manévrovala tak rýchlo, že si Američania boli istí, že ich prenasleduje „vlčia svorka“ - skupina ponoriek. Čo to znamená? To naznačuje, že vzhľad člna na novom námestí bol pre Američanov taký neočakávaný, alebo skôr neočakávaný, že to považovali za kontakt s novou ponorkou. Následne by v prípade nepriateľstva Američania hľadali a štrajkovali o porážku na úplne inom námestí. Je teda takmer nemožné nevyhnúť sa útoku, ani zničiť ponorku za prítomnosti vysokorýchlostnej ponorky. 2) Na začiatku 80. rokov. Jedna z jadrových ponoriek ZSSR, ktorá operovala v severnom Atlantiku, zaznamenala akýsi rekord, 22 hodín sledovala loď „potenciálneho nepriateľa“ s jadrovým pohonom, ktorá sa nachádzala v zadnom sektore sledovacieho objektu. Napriek všetkým pokusom veliteľa ponorky NATO o zmenu situácie nebolo možné odhodiť nepriateľa „z chvosta“: sledovanie bolo zastavené až potom, keď veliteľ sovietskej ponorky dostal príslušné príkazy z brehu . Tento incident sa stal s jadrovou ponorkou projektu 705 - možno najkontroverznejšou a najvýraznejšou loďou v histórii budovania sovietskej ponorky. Tento projekt si zaslúži samostatný článok. Jadrové ponorky projektu 705 mali maximálnu rýchlosť, ktorá je porovnateľná s rýchlosťou univerzálnych a protiponorkových torpéd „potenciálnych protivníkov“, ale čo je najdôležitejšie, vzhľadom na zvláštnosti elektrárne (žiadny zvláštny prechod na zvýšené parametre hlavného bola vyžadovaná elektráreň so zvyšujúcou sa rýchlosťou, ako to bolo v prípade ponoriek s reaktormi poháňanými vodou), boli schopné vyvinúť plný zdvih za pár minút, pričom mali charakteristiky zrýchlenia „v lietadle“. Značná rýchlosť umožnila na krátky čas vstúpiť do „tieňového“ sektoru ponorky alebo povrchovej lode, aj keď „Alfa“ bola predtým detekovaná nepriateľskou hydroakustikou. Podľa spomienok kontradmirála Bogatyreva, ktorý bol v minulosti veliteľom K-123 (projekt 705K), mohla ponorka zapnúť náplasť, ktorá je obzvlášť dôležitá pri aktívnom sledovaní „nepriateľa“ a jeho ponoriek za druhou. "Alfa" neumožňovala iným ponorkám vstúpiť na kurz za zákrutami (to znamená v oblasti hydroakustického tieňa), ktoré sú obzvlášť výhodné na sledovanie a uskutočňovanie náhlych zásahov torpéda. Vysoká manévrovateľnosť a rýchlostné charakteristiky jadrovej ponorky Projekt 705 umožnili ďalším protiútokom praktizovať účinné manévre úniku od nepriateľských torpéd. Najmä ponorka mohla cirkulovať pri maximálnej rýchlosti o 180 stupňov a po 42 sekundách sa mohla začať pohybovať v opačnom smere. Velitelia jadrových ponoriek projektu 705 A.F. Zagryadskiy a A.U. Abbasov uviedol, že takýto manéver umožnil pri postupnom zvyšovaní rýchlosti na maximum a súčasnom vykonaní zákruty so zmenou hĺbky prinútiť nepriateľa, ktorý ich sledoval v režime hľadania hluku, stratiť cieľ a sovietsku jadrovú ponorku ísť „do chvosta“ nepriateľa „bojovníkom“. Jadrová ponorka K-278 Komsomolets 3) 4. augusta 1984 sa jadrová ponorka K-278 „Komsomolets“ bezprecedentne ponorila do dejín svetovej námornej navigácie - šípky jej hĺbkomerov najskôr zamrzli na hranici 1000 metrov a potom ju prekročili. K-278 sa plavil a manévroval v hĺbke 1027 metrov a v hĺbke 1000 metrov strieľal z torpéd. Novinárom sa to zdá byť obvyklým rozmarom sovietskej armády a konštruktérov. Nerozumejú, prečo musia dosiahnuť také hĺbky, ak sa v tom čase Američania obmedzili na 450 metrov. Aby ste to dosiahli, musíte poznať oceánsku hydroakustiku. Zvyšovanie hĺbky nelineárnym spôsobom znižuje schopnosť detekcie. Medzi hornou, silne zahriatou vrstvou oceánskej vody a spodnou, chladnejšou, leží takzvaná vrstva teplotného skoku. Ak je zdroj zvuku povedzme v studenej hustej vrstve, nad ktorou je teplá a menej hustá vrstva, odráža sa zvuk od hranice hornej vrstvy a šíri sa iba v spodnej studenej vrstve. Horná vrstva je v tomto prípade „zóna ticha“, „tieňová zóna“, do ktorej neprenikne hluk z ponorkových vrtúľ. Jednoduché zameriavače zvuku povrchovej protiponorkovej lode ju nebudú môcť nájsť a ponorka sa môže cítiť bezpečne. V oceáne môže byť niekoľko takýchto vrstiev a každá vrstva navyše ukrýva ponorku. Osa zvukového kanála Zeme má ešte väčší úkryt, pod ktorým bola pracovná hĺbka K-278. Aj Američania pripustili, že nebolo možné detegovať jadrové ponorky v hĺbke 800 m a viac akýmkoľvek spôsobom. A protiponorkové torpéda nie sú určené do takej hĺbky. K-278 idúci v pracovnej hĺbke bol teda neviditeľný a nezraniteľný. Vznikajú potom otázky týkajúce sa dôležitosti maximálnych rýchlostí, hĺbky ponoru a manévrovateľnosti pre ponorky? A teraz uvedieme vyhlásenia úradníkov a inštitúcií, ktoré ruskí novinári z nejakého dôvodu radšej ignorujú. Podľa vedcov z MIPT citovaných v práci „Budúcnosť ruských strategických jadrových síl: diskusia a argumenty“ (vydavateľstvo Dolgoprudnyj, 1995), aj za najpriaznivejších hydrologických podmienok (pravdepodobnosť ich výskytu v severných moriach nie je viac než 0,03), jadrová ponorka pr. 971 (pre porovnanie: sériová výstavba začala v roku 1980) je možné odhaliť americkými jadrovými ponorkami Los Angeles s GAKAN / BQQ-5 na vzdialenosť najviac 10 km. Za menej priaznivých podmienok (tj. S 97% poveternostných podmienok v severných moriach) je nemožné odhaliť ruské jadrové ponorky. Existuje aj vyhlásenie významného amerického námorného analytika N. Polmorana, ktoré zaznelo na pojednávaní vo Výbore pre národnú bezpečnosť Snemovne reprezentantov Kongresu USA: „Vzhľad ruských člnov 3. generácie demonštroval, že sovietski lodiari hluk uzavreli medzera oveľa skôr, ako sme si dokázali predstaviť ... Podľa amerického námorníctva bola pri prevádzkových rýchlostiach rádovo 5 - 7 uzlov úroveň hluku ruských ponoriek 3. generácie zaznamenaná prostriedkami amerického prieskumu sonarom nižšia ako hladina hluku najvyspelejších jadrových ponoriek amerického námorníctva, ako napríklad Improved Los Angeles. „ Podľa šéfa operačného oddelenia amerického námorníctva admirála D. Burda (Jeremi Boorda) vyrobeného v roku 1995 nie sú americké lode schopné sprevádzať ruské jadrové ponorky tretej generácie rýchlosťou 6 až 9 uzlov. To je pravdepodobne dosť na to, aby sa tvrdilo, že ruské „revúce kravy“ sú schopné plniť úlohy, ktoré im čelia, pred akýmkoľvek odporom nepriateľa. **Este len narychlo tri clanky z posledneho obdobia:** 1.Americké protiponorkové lietadlá sa neúspešne pokúšajú nájsť ruskú ponorku v oblasti parkoviska AUG. Americké protiponorkové letectvo tretí deň neúspešne hľadalo pri pobreží Cypru ruskú ponorku. Podľa údajov otvorených monitorovacích zdrojov sa v oblasti Stredozemného mora, ktorá sa nachádza medzi Cyprom a sýrskym pobrežím, už tretí deň po sebe americké protiponorkové lietadlá snažia nájsť ruskú ponorku, ktorá by mohla ohroziť medzinárodná AUG smerujúca do tejto oblasti. Hliadkové operácie sa výrazne zintenzívnili po tom, ako sa AUG priblížila k vchodu a dokončila priechod cez Gibraltársky prieliv, pretože táto oblasť Stredozemného mora bude ďalším bodom zastavenia vojnových lodí. 2.Ruská jadrová ponorka unikajúca z amerických lodí v Atlantiku, už pri pobreží USA Ruská jadrová ponorka, ktorá sa skrýva pred loďami NATO v Atlantickom oceáne, už pri pobreží Spojených štátov. Informačné zdroje predtým uvádzali, že lode NATO sa pokúšali začať sledovať ruskú jadrovú ponorku a dokonca sa dopracovali k jej sledovaniu, tá však z nich úspešne unikla a dostala sa do vôd Atlantického oceánu. Súdiac podľa smeru postupu a uplynulého času, ruská jadrová ponorka vyzbrojená jadrovými hlavicami je už pri pobreží Spojených štátov, úspešne plní svoje pridelené úlohy a americké spravodajské služby zostávajú nepovšimnuté. 3.Dokladam este zaujimavy nedavny clanok zvrejeneny na stranke armadnymagazin.sk z jula 2021 **„Šialený Ivan“: čím ruské ponorky udivujú svet?** Rusko, 21.júl 2021 (AM) – Dňa 24. júna 2021 sa holandská fregata Eversten ponáhľala na námorné manévre NATO See Breeze (Morský vietor). Plavila sa v neutrálnych vodách Čierneho mora, no zrazu prudko zmenila smer a plnou parou si to nasmerovala ku Krymskému mostu. Keď sa nad ňou v momente objavili ruské bombardéry, fregata sa im snažila stratiť, no Rusi ju aj tak „zasiahli“. Svojimi rušičkami, po čom museli holandskí námorníci päť hodín opravovať lodnú elektroniku. Holanďania sa asi snažili zopakovať „hrdinstvo“ britských námorníkov torpédoborca Defender, ktorí sa podujali na provokáciu pri Sevastopole a pritiahli na seba varovnú paľbu z ruského hliadkového člna. Po prvýkrát v histórii sa tri jadrové ponorky vynorili vedľa seba spod ľadu v Arktíde. Ruská odveta Dva dni po incidente pri krymskom pobreží Rusko prihnalo do Stredozemného mora loďstvo a letectvo a spustilo tam neplánované cvičenie. Všetko prebiehalo vedľa ostrova Cyprus, čo bolo 30 km od britskej vlajkovej lietadlovej lode Queen Elizabeth, ktorá je najnovším lietadlovým krížnikom Spojeného kráľovstva. Kvôli ruským manévrom začala „Kráľovnej Alžbete“ odchádzať drahá elektronika. Britské námorníctvo dnes neprežíva najlepšie časy. Kazia sa motory jeho torpédoborcov, atómové ponorky majú zrážky s obchodnými loďami… Ruská ren.tv uvádza, že ruskí ponorkoví námorníci sú v majstrovstve evidentne lepší ako ich zahraniční kolegovia. V internete sa dá nájsť video, na ktorom ruský ponorkový krížnik manévruje v plytkých vodách Fínskeho zálivu len niekoľko metrov od estónskych jachtárov. A v júli 2020 sa ponorka s dvojhlavým orlom vynorila v susedstve s turistickou loďou neďaleko Švédska. Počiatočné prekvapenie cudzincov sa v momente zmenilo na obdiv. Hra na mačku a myš Čo vieme o živote ponorkových námorníkov? Asi len, že je to ťažká služba, obsahujúca tajné operácie s dlhodobým pobytom pod vodou. Námorníci však mávajú v službe aj profesionálne kratochvíle. Napríklad, ruskí i americkí námorníci veľmi často usporadúvajú neoficiálne súťaže. Nazývajú ich hrou „na mačku a myš“. Ich pravidlo je jednoduché: treba sa nepozorovane prikradnúť k plavidlu alebo k základni protivníka, pričom tak, aby ťa neodhalil svojimi hydroakustickými prístrojmi. Tu treba pripomenúť situácie, keď Rusi dlhý čas nebadane preležali na morskom dne pri pobreží Floridy, Kalifornie a Aljašky. Nehlučná „Alrosa“ Vojenské námorníctvo RF disponuje technológiami nehlučných ponoriek na čerpadlový pohon. Spočiatku boli použité na ponorke „Alrosa“, ktorá je doteraz v službe. Podľa Aleksandra Stepanova, táto technológia sa dnes široko využíva tak na dieselelektrických, ako aj na atómových ponorkách. Ruské ponorky prvej a druhej generácie zaostávali za zahraničnými, čo súviselo s technologickým zaostávaním v hydroakustike a vysokej hlučnosti agregátov. Tie súčasné už za nimi nezaostávajú, v mnohom ich dokonca prekonávajú. Modelový rad Lídrom podľa nízkej viditeľnosti je ruská dieselelektrická ponorka typu „Lada“. Na druhom mieste sú ponorky typu „Varšavianka“. V NATO ich nazývajú „čiernymi dierami“. Tieto plavidlá sa akoby rozplynú v oceáne a stanú sa neviditeľnými pre radary protivníka. „Varšavianka“ má aj nedostatok, vlastný všetkým dieselelektrickým ponorkám: každé štyri dni musí vyplávať na hladinu na dobytie akumulátorov. Toto však nemusí robiť ponorkový krížnik typu „Borej“. Je to ponorka štvrtej generácie, skutočný technický zázrak. Dokáže sa ponoriť do hĺbky 480 metrov a prežije pod hladinou 90 dní. Borej je v prvom rade predurčený na ničenie pobrežných objektov protivníka strategickými raketami. Ruské ponorkové krížniky sú dnes najlepšie na svete. Najväčším je 184 metrov dlhý „Belgorod“, čo sú na dĺžku dve futbalové ihriská. Ruské ponorky sú rekordérmi aj v hĺbke ponoru, v manévrovateľnosti a rýchlosti. Šialený Ivan Schopnosti ruských námorníkov ohromovali v každom čase. V USA si pre nich počas studenej vojny vymysleli špeciálne pomenovanie – „Šialený Ivan“. Dôvodom bolo, že sovietske ponorky uskutočňovali manévre s prudkými zmenami kurzov, vrátane 180 stupňových obrátok. Robili to na skontrolovanie sonarmi tzv. mŕtvej zóny, ktorá je za ponorkou. „Ak je ponorka zozadu sledovaná, tak z kormových uhlov protivníka nevidí. Aby to eliminovala, periodicky robí obrátku od dovtedajšieho smeru,“ povedal Aleksandr Stepanov. **Zaver:** Ako vidiet, vsetko to, co som ja spisal sa uplne zhoduje s clankami, ktore som nasiel na internete, a nie len s clankami, ale aj s udalostami, ktore sa stali a aj s vyjadreniami roznych odbornikov, ktori su tu spomenuti. Vsade bolo spomenute, ze uz pri druhej generacii mali americania problem (Ruske modernizacie), ale ze s prichodom tretej generacie Ruskych ponoriek uz nevedeli drzat s nimi krok. Opakujem, Ruske ponorky su tichsie ako americke, alebo ktorekolvek ine a mytus o huciacich kravach je len mytus, propaganda. Zaroven, Ruske ponorky su lepsie ako americke alebo ktorekolvek ine a to aj vo vsetkych ostatnych parametroch a oblastiach.

preco tak utocne, len som sa pytal lebo vsetko pises len v superlativoch...


o tom kto pise utocne si pozri svoje predosle prispevky


nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo... celkom objektivne, bez zapadnej propagandy. mozno by si mohol poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac. ako sa hovori iniciativny blbec je horsi ako triedny nepriatel - taky ako Satanovskij to v sucasnosti dokazuje. to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot.


Odo mna ziadne kriticke prispevky pocut nebudes, na to su tu taki ako si ty, a takych ako ty je internet preplneny, tak ja som tu na to aby som to vyvazil, a budem to robit vzdy a vsade a mozete sa snazit, plakat, dupat nozickami, cokolvek, ja neprestanem. Vazim si co Rusko dosiahlo, co aj pre mna spravilo, nebudem ho spinit. Rusko superi aj vo vyvoji s celym kolektivnym zapadom, s uplne celym svetom uplne same a k tomu ho este aj jeho vlastni vo vnutri zradzaju, hadzu mu polena pod nohy aj vo vyvoji, zvazuju retazami ako len mozu, brzdia kde sa da, sabotuju kde dosiahnu, kradnu Rusom patenty a vyskum a aj napriek tomu Rusko dokaze nie len drzat krok vo vsetkych vojenskych sferach uplne same proti celemu svetu, ale dokonca aj liderstvo a vo vacsine oblastiach drzi liderstvo s velmi velkym naskokom.


[quote="pid:16042, uid:252"]preco tak utocne, len som sa pytal lebo vsetko pises len v superlativoch...[/quote] o tom kto pise utocne si pozri svoje predosle prispevky [quote="pid:15977, uid:252"]nepocul som od teba jediny kriticky prispevok ku sovietskej ci ruskej armade a ze ich bolo... celkom objektivne, bez zapadnej propagandy. mozno by si mohol **poprosit kolegu nech ti prenecha nick Rusofil, lebo tebe sa zda sa hodi viac. ako sa hovori iniciativny blbec je horsi ako triedny nepriatel - taky ako Satanovskij to v sucasnosti dokazuje. to je tak ked sa snazis byt viac ruskym ako rusky patriot**.[/quote] Odo mna ziadne kriticke prispevky pocut nebudes, na to su tu taki ako si ty, a takych ako ty je internet preplneny, tak ja som tu na to aby som to vyvazil, a budem to robit vzdy a vsade a mozete sa snazit, plakat, dupat nozickami, cokolvek, ja neprestanem. Vazim si co Rusko dosiahlo, co aj pre mna spravilo, nebudem ho spinit. Rusko superi aj vo vyvoji s celym kolektivnym zapadom, s uplne celym svetom uplne same a k tomu ho este aj jeho vlastni vo vnutri zradzaju, hadzu mu polena pod nohy aj vo vyvoji, zvazuju retazami ako len mozu, brzdia kde sa da, sabotuju kde dosiahnu, kradnu Rusom patenty a vyskum a aj napriek tomu Rusko dokaze nie len drzat krok vo vsetkych vojenskych sferach uplne same proti celemu svetu, ale dokonca aj liderstvo a vo vacsine oblastiach drzi liderstvo s velmi velkym naskokom.
Upravené 8. 8. 2021 o 12:12

Este mala poznamka


Rusi stale prichadzaju s novymi ponorkami a novymi triedami, vylepseniami a modernizaciami, zatial co americania nie a nie dokoncit svoju dalsiu ponorku novej triedy Columbia. Podobny pribeh je aj v inych sferach vojenskej techniky ci uz su to lietadla, vrtulniky, tanky, PVO, rakety, lode, atd kde americania nevedia 20 rokov dokoncit F-35 (ani ju nikdy nedokoncia), F-22 im vo velkom hrdzaveju a coskoro vyradia (uz su nuteni vyrabat stare 40 rocne lietadla ak nechcu prist o letectvo pretoze im za chvilku konci zivotnost starych lietadiel), lietadlovku Ford nevedia dokoncit, najnovsie lode Litorall idu predcasne vyradit, Zumwalt nevedia dokoncit, ziadny novy tank, PVO taktiez nic, rakety len animacie a sluby aby nestratili tvar, vrtulniky nic, atd, uz 20 rokov pozorujem ich prudku degradaciu. Najprv som si to nevedel uplne vysvetlit, ale od 2014 sledujem pravidelne pana Pjakina a vdaka nemu mi to hned doslo cim je to sposobene. Dodam, ze v rovnakom stave je aj cely zapad a v podstate aj cely svet okrem Ruska, ktore nie len ze napreduje, ale svoj rozvoj stale zrychluje aj napriek neustalemu brzdeniu od zradcov. Jedine cina este ako tak zije z toho co jej bolo poskytnute z usa a Ruska, ale z usa uz prestal vyvoj prudit pretoze ani tam uz ziadny nie je (nemaju mozgy, ktore oni zase mali najprv z nemecka a neskor z Ruska a uz ani zdroje, ktore mali hlavne z Ruska), z Ruska do ciny je tok vyvoja tiez uz zvacsa zatrhnuty, svoj vyvoj maju minimalny az ziadny. U ciny funguje len tazka propaganda, makety, vymysli a nezmysli, co sa vsetko casom natvrdo prejavi, ak nebudu spolupracovat s Ruskom, ak budu, nebude to az take tvrde. Staci si pozriet armadne vystavy, kto s cim prichadza, kto posuva vyvoj, staci si pozriet projekty, s ktorymi prichadza usa a zapad, ake su tam prvky od koho prebrate a aj to iba na papiery …


Este mala poznamka Rusi stale prichadzaju s novymi ponorkami a novymi triedami, vylepseniami a modernizaciami, zatial co americania nie a nie dokoncit svoju dalsiu ponorku novej triedy Columbia. Podobny pribeh je aj v inych sferach vojenskej techniky ci uz su to lietadla, vrtulniky, tanky, PVO, rakety, lode, atd kde americania nevedia 20 rokov dokoncit F-35 (ani ju nikdy nedokoncia), F-22 im vo velkom hrdzaveju a coskoro vyradia (uz su nuteni vyrabat stare 40 rocne lietadla ak nechcu prist o letectvo pretoze im za chvilku konci zivotnost starych lietadiel), lietadlovku Ford nevedia dokoncit, najnovsie lode Litorall idu predcasne vyradit, Zumwalt nevedia dokoncit, ziadny novy tank, PVO taktiez nic, rakety len animacie a sluby aby nestratili tvar, vrtulniky nic, atd, uz 20 rokov pozorujem ich prudku degradaciu. Najprv som si to nevedel uplne vysvetlit, ale od 2014 sledujem pravidelne pana Pjakina a vdaka nemu mi to hned doslo cim je to sposobene. Dodam, ze v rovnakom stave je aj cely zapad a v podstate aj cely svet okrem Ruska, ktore nie len ze napreduje, ale svoj rozvoj stale zrychluje aj napriek neustalemu brzdeniu od zradcov. Jedine cina este ako tak zije z toho co jej bolo poskytnute z usa a Ruska, ale z usa uz prestal vyvoj prudit pretoze ani tam uz ziadny nie je (nemaju mozgy, ktore oni zase mali najprv z nemecka a neskor z Ruska a uz ani zdroje, ktore mali hlavne z Ruska), z Ruska do ciny je tok vyvoja tiez uz zvacsa zatrhnuty, svoj vyvoj maju minimalny az ziadny. U ciny funguje len tazka propaganda, makety, vymysli a nezmysli, co sa vsetko casom natvrdo prejavi, ak nebudu spolupracovat s Ruskom, ak budu, nebude to az take tvrde. Staci si pozriet armadne vystavy, kto s cim prichadza, kto posuva vyvoj, staci si pozriet projekty, s ktorymi prichadza usa a zapad, ake su tam prvky od koho prebrate a aj to iba na papiery …

Už jsem to sem nechtěl dávat, ale ten slintající Olgoj chorchoj.....není jiné volby.
Na kanálu День ТВ udělali nový pořad Člověk sovětský...Homo sovieticus. Prvním hostem byl hrdina Sovětského svazu, zkušební pilot generálmajor Magomed Talbajev...o sovětském a ruském letectvu...https://www.youtube.com/watch?v=PUUFXgTSzcY


Už jsem to sem nechtěl dávat, ale ten slintající Olgoj chorchoj.....není jiné volby. Na kanálu День ТВ udělali nový pořad Člověk sovětský...Homo sovieticus. Prvním hostem byl hrdina Sovětského svazu, zkušební pilot generálmajor Magomed Talbajev...o sovětském a ruském letectvu...https://www.youtube.com/watch?v=PUUFXgTSzcY

Vedi.Vini......

Upravené 8. 8. 2021 o 16:47

Odo mna ziadne kriticke prispevky pocut nebudes


s tvojim prispevkom viac menej suhlasim, ale toto si nemusel pisat lebo bez kritiky(popisania chybnych parametrov sa nikdy nedostanes k rovnovaznemu rezimu riadenia). Prave to treba povedat aby sa chyby minulosti neopakovali a nevytvarali nove. Romanovci brzdili technicky rozvoj a vacsinu kupovali zo zahranicia, trockisti sabotovali tvorci system v ZSSR ako aj strategiu rozvoja - financne uzbrojenie, v sucasnosti Putin silove zlozky stabilizoval ale podpindosov generalov je stale dost...


[quote="pid:28723, uid:242"]Odo mna ziadne kriticke prispevky pocut nebudes[/quote] s tvojim prispevkom viac menej suhlasim, ale toto si nemusel pisat lebo bez kritiky(popisania chybnych parametrov sa nikdy nedostanes k rovnovaznemu rezimu riadenia). Prave to treba povedat aby sa chyby minulosti neopakovali a nevytvarali nove. Romanovci brzdili technicky rozvoj a vacsinu kupovali zo zahranicia, trockisti sabotovali tvorci system v ZSSR ako aj strategiu rozvoja - financne uzbrojenie, v sucasnosti Putin silove zlozky stabilizoval ale podpindosov generalov je stale dost...

Vlákno už je sice staré, ale tématicky blízké, nové se mi zakládat nechce.
A on si to tu @Andrei najde...

Dávám to sem proto, že ty 2 mejnstrýmové články (dvoudílný miniseriál) - pro mne překvapivě - tak nějak mezi řádky a neradi potvrzují, že americké raketoplány byly až druhé. Buran měl své mnohem starší předchůdce. Zdá se, že měly více politických, než technických problémů.


“Ničit družice a ohromit svět. Sověti chystali raketoplán už v roce 1958”
29.2.2016
https://www.idnes.cz/technet/vesmir/sssr-raketoplan-druzice-celomej-ustinov-lks-vka.A160223_165017_tec_vesmir_kuz
“Představili ho jako mírový stroj. Buran byl ve skutečnosti zabiják”
7.3.2016
https://www.idnes.cz/technet/vesmir/raketoplan-buran-bor.A160224_120120_tec_vesmir_kuz


Vlákno už je sice staré, ale tématicky blízké, nové se mi zakládat nechce. A on si to tu @Andrei najde... Dávám to sem proto, že ty 2 mejnstrýmové články (dvoudílný miniseriál) - pro mne překvapivě - tak nějak mezi řádky a neradi potvrzují, že americké raketoplány byly až druhé. Buran měl své mnohem starší předchůdce. Zdá se, že měly více politických, než technických problémů. “Ničit družice a ohromit svět. Sověti chystali raketoplán už v roce 1958” 29.2.2016 https://www.idnes.cz/technet/vesmir/sssr-raketoplan-druzice-celomej-ustinov-lks-vka.A160223_165017_tec_vesmir_kuz “Představili ho jako mírový stroj. Buran byl ve skutečnosti zabiják” 7.3.2016 https://www.idnes.cz/technet/vesmir/raketoplan-buran-bor.A160224_120120_tec_vesmir_kuz
Upravené 27. 2. 2022 o 23:08
12
5.96k
78
19
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept