Politika v ČR
A na palubě se pořád ještě tančí !

Česko platí za svůj dluh nejvyšší úrok od roku 1993. Ekonom řekl, co hrozí běžným lidem
https://www.yookee.cz/cesko-plati-za-svuj-dluh-nejvyssi-urok-od-roku-1993-ekonom-rekl-co-hrozi-beznym-lidem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=544141&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=Oriwd5pLnqw-202104102025&dop_id=11219425


„Poměrně vysoká úroveň úroku vládního dluhu představuje pro Českou republiku zásadní výzvu pro nejbližší měsíce a roky, neboť dluh země v současnosti dramaticky narůstá. Navíc hrozí, že česká vláda „V takovém případě by se pak Česko mohlo ocitnout v ničivé dluhové spirále, kdy by současné narůstala jako výše dluhu, tak i výše úroku z něj. Česká vláda by proto měla co nejrychleji představit věrohodný plán ozdravování veřejných financí na léta 2022 až 2032,“ varuje Kovanda.


„V takovém případě by se pak Česko mohlo ocitnout v ničivé dluhové spirále, kdy by současné narůstala jako výše dluhu, tak i výše úroku z něj. Česká vláda by proto měla co nejrychleji představit věrohodný plán ozdravování veřejných financí na léta 2022 až 2032,“ varuje Kovanda.


V opačném případě podle něj hrozí občanům postupné zhoršování jejich životní situace. Například hůře dostupnou a méně kvalitní veřejnou zdravotní péčí, nedostatečným růstem důchodů či dalším zaostáváním školství.zahájí nutné post pandemické ozdravování veřejných financí později než vlády většiny jiných zemí EU,“ upozorňuje ekonom.


Taková situace by podle Kovandy patrně vedla ratingové agentury k přehodnocení jejich dosud poměrně shovívavého postoje vůči České republice. V praxi by to znamenalo zhoršení výhledu veřejných financí, případně dokonce i zhoršení ratingu. To by znamenalo další růst úroku českého vládního dluhu.


Kovanda je Kovanda, ale v tomto případě není daleko od pravdy !


Česko platí za svůj dluh nejvyšší úrok od roku 1993. Ekonom řekl, co hrozí běžným lidem https://www.yookee.cz/cesko-plati-za-svuj-dluh-nejvyssi-urok-od-roku-1993-ekonom-rekl-co-hrozi-beznym-lidem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=544141&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=Oriwd5pLnqw-202104102025&dop_id=11219425 „Poměrně vysoká úroveň úroku vládního dluhu představuje pro Českou republiku zásadní výzvu pro nejbližší měsíce a roky, neboť dluh země v současnosti dramaticky narůstá. Navíc hrozí, že česká vláda „V takovém případě by se pak Česko mohlo ocitnout v ničivé dluhové spirále, kdy by současné narůstala jako výše dluhu, tak i výše úroku z něj. Česká vláda by proto měla co nejrychleji představit věrohodný plán ozdravování veřejných financí na léta 2022 až 2032,“ varuje Kovanda. „V takovém případě by se pak Česko mohlo ocitnout v ničivé dluhové spirále, kdy by současné narůstala jako výše dluhu, tak i výše úroku z něj. Česká vláda by proto měla co nejrychleji představit věrohodný plán ozdravování veřejných financí na léta 2022 až 2032,“ varuje Kovanda. V opačném případě podle něj hrozí občanům postupné zhoršování jejich životní situace. Například hůře dostupnou a méně kvalitní veřejnou zdravotní péčí, nedostatečným růstem důchodů či dalším zaostáváním školství.zahájí nutné post pandemické ozdravování veřejných financí později než vlády většiny jiných zemí EU,“ upozorňuje ekonom. Taková situace by podle Kovandy patrně vedla ratingové agentury k přehodnocení jejich dosud poměrně shovívavého postoje vůči České republice. V praxi by to znamenalo zhoršení výhledu veřejných financí, případně dokonce i zhoršení ratingu. To by znamenalo další růst úroku českého vládního dluhu. Kovanda je Kovanda, ale v tomto případě není daleko od pravdy !
Upravené 10. 4. 2021 o 22:39

Kovanda je Kovanda, ale v tomto případě není daleko od pravdy !
Taková řečnická. Proč si musíme půjčovat na krytí dluhu na finančních trzích? Proč se tento dluh nemůže stát součástí rozvahy ČNB. Na jedné straně dluhová částka, na druhé emitované peníze na krytí dluhu? Odpověď je jasná, protože jsme součástí celosvětového bankovního kartelu.


[quote="pid:10791, uid:270"]Kovanda je Kovanda, ale v tomto případě není daleko od pravdy ![/quote]Taková řečnická. Proč si musíme půjčovat na krytí dluhu na finančních trzích? Proč se tento dluh nemůže stát součástí rozvahy ČNB. Na jedné straně dluhová částka, na druhé emitované peníze na krytí dluhu? Odpověď je jasná, protože jsme součástí celosvětového bankovního kartelu.

Tohle půjčování na mezinárodních trzích je v zásadě špatně! Ale je protlačováno těmi, co chtějí dosta zemi do závislosti, protože jakýkoliv dluh je možné použít jako způsob, jak zemi vydírat.


Zvláštní je, že v roce 1989 jsme nikomu nedlužili, ale naopak jiní dlužili nám. Všechno fungovalo (což se dnes už s takovou jistotou říci nedá) a žili jsme nikoliv přepychově, ale slušněji než dnes. Každá půjčka něco stojí a to se následně odráží v celém národním hospodářství. I kdyby jsme si ode dneška nepůjčili ani cent, tak ty dluhy co máme budou splácet ještě děti našich dětí. Takže kam jsme došli? Náš životní standart se sice povznesl, ale za jakou cenu. A další otázka je na jakou dobu.


V tomto ohledu je asi nejlepší řešení zakotvit do Ústavy, že rozpočet musí být vyrovnaný. (Tak to má například Švýcarsko).


Jo staré zlaté: "když na to nemáš, tak si to nekupuj!"


Tohle půjčování na mezinárodních trzích je v zásadě špatně! Ale je protlačováno těmi, co chtějí dosta zemi do závislosti, protože jakýkoliv dluh je možné použít jako způsob, jak zemi vydírat. Zvláštní je, že v roce 1989 jsme nikomu nedlužili, ale naopak jiní dlužili nám. Všechno fungovalo (což se dnes už s takovou jistotou říci nedá) a žili jsme nikoliv přepychově, ale slušněji než dnes. Každá půjčka něco stojí a to se následně odráží v celém národním hospodářství. I kdyby jsme si ode dneška nepůjčili ani cent, tak ty dluhy co máme budou splácet ještě děti našich dětí. Takže kam jsme došli? Náš životní standart se sice povznesl, ale za jakou cenu. A další otázka je na jakou dobu. V tomto ohledu je asi nejlepší řešení zakotvit do Ústavy, že rozpočet musí být vyrovnaný. (Tak to má například Švýcarsko). Jo staré zlaté: "když na to nemáš, tak si to nekupuj!"

že rozpočet musí být vyrovnaný.
Tady si nejsem jistý, jestli je to úplně správně. Tvorba rozpočtu je roční záležitost. Mohou být lepší roky i horší roky (myšleno z hlediska plnění příjmů státního rozpočtu). Mohou existovat dlouhodobé projekty. Spíše si myslím, že národní banka musí vždy podporovat politickou linii vlády. Takže žádné půjčování venku s výjimkou válečného stavu. Vláda vydá dluhopisy na profinancování nějakého projektu, a národní banka tyto dluhopisy zahrne do své účetní rozvahy, a proti těmto dluhopisům vyemituje měnu. No a v dobrých letech vláda z přebytku rozpočtu zaplatí za ony dluhopisy.


[quote="pid:10819, uid:311"]že rozpočet musí být vyrovnaný.[/quote]Tady si nejsem jistý, jestli je to úplně správně. Tvorba rozpočtu je roční záležitost. Mohou být lepší roky i horší roky (myšleno z hlediska plnění příjmů státního rozpočtu). Mohou existovat dlouhodobé projekty. Spíše si myslím, že národní banka musí vždy podporovat politickou linii vlády. Takže žádné půjčování venku s výjimkou válečného stavu. Vláda vydá dluhopisy na profinancování nějakého projektu, a národní banka tyto dluhopisy zahrne do své účetní rozvahy, a proti těmto dluhopisům vyemituje měnu. No a v dobrých letech vláda z přebytku rozpočtu zaplatí za ony dluhopisy.

No a v dobrých letech vláda z přebytku rozpočtu zaplatí za ony dluhopisy.


Tak to se opravdu "těším", jak po volbách nová vláda s rukama v klíně bude toužebně "vyhlížet" ty dobré roky. A co jedna, všechny po příštích 10-20 let.


[quote="pid:10826, uid:260"]No a v dobrých letech vláda z přebytku rozpočtu zaplatí za ony dluhopisy.[/quote] Tak to se opravdu "těším", jak po volbách nová vláda s rukama v klíně bude toužebně "vyhlížet" ty dobré roky. A co jedna, všechny po příštích 10-20 let.

Tady si nejsem jistý, jestli je to úplně správně.


Asi takhle - jak pro koho. Já se domnívám, že pro národ je to dobře, ale pro vládu svazující opatření.


Vraťme se trochu zpět do historie: Sociální respektive důchodový systém byl vytvořen právě proto, aby si na válku nemuseli půjčovat venku. Pokud by ho neprošustrovali, tak si z něho mohli půjčovat a lidi mohli klidně chodit do důchodu v 60ti létech.


Takže co bylo dříve - slepice nebo vejce?


Více Otto von Bismarck
Patřil k nejvýznamnějším politikům 19. století a zasloužil se o sjednocení Německa. Jeho nekompromisní přístup mu vynesl přezdívku Železný kancléř. Roku 1881 ale zavedl také nový systém sociálního pojištění, které se stalo pro ostatní země vzorem.
Takže to jde i jinak, že?


[quote="pid:10826, uid:260"]Tady si nejsem jistý, jestli je to úplně správně.[/quote] Asi takhle - jak pro koho. Já se domnívám, že pro národ je to dobře, ale pro vládu svazující opatření. Vraťme se trochu zpět do historie: Sociální respektive důchodový systém byl vytvořen právě proto, aby si na válku nemuseli půjčovat venku. Pokud by ho neprošustrovali, tak si z něho mohli půjčovat a lidi mohli klidně chodit do důchodu v 60ti létech. Takže co bylo dříve - slepice nebo vejce? Více Otto von Bismarck Patřil k nejvýznamnějším politikům 19. století a zasloužil se o sjednocení Německa. Jeho nekompromisní přístup mu vynesl přezdívku Železný kancléř. Roku 1881 ale zavedl také nový systém sociálního pojištění, které se stalo pro ostatní země vzorem. Takže to jde i jinak, že?

Takže to jde i jinak, že?


Samozřejmě, že to jde i jinak, záleží ale na úhlu pohledu. V Evropském chalifátu, ke kterému vývoj neustále směřuje, nebude zřejmě mj. třeba vůbec žádný systém sociálního pojištění. Staří Římané, pamatující rozpad Říše římské by o něčem podobném "mohli vyprávět".


[quote="pid:10832, uid:311"]Takže to jde i jinak, že?[/quote] Samozřejmě, že to jde i jinak, záleží ale na úhlu pohledu. V Evropském chalifátu, ke kterému vývoj neustále směřuje, nebude zřejmě mj. třeba vůbec žádný systém sociálního pojištění. Staří Římané, pamatující rozpad Říše římské by o něčem podobném "mohli vyprávět".

Čili zase platí pravidlo: :Kdo si nepamatuje historii, je nucen si ji zopakovat!"


Repetitio Est Mater Studiorum


Čili zase platí pravidlo: :Kdo si nepamatuje historii, je nucen si ji zopakovat!" Repetitio Est Mater Studiorum
Upravené 11. 4. 2021 o 11:32

Petr Gazdík se zřejmě už cítí být ministrem, zřejmě školství. Tomu přece rozumí každý...


https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Petr-Gazdik-Mladi-a-nezkuseni-Pirati-Bartosovi-je-pres-ctyricet-Zkusenosti-Starostu-se-doplnuji-s-jejich-elanem-Byli-bychom-lepsi-nez-Babis-660200


Petr Gazdík se zřejmě už cítí být ministrem, zřejmě školství. Tomu přece rozumí každý... https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Petr-Gazdik-Mladi-a-nezkuseni-Pirati-Bartosovi-je-pres-ctyricet-Zkusenosti-Starostu-se-doplnuji-s-jejich-elanem-Byli-bychom-lepsi-nez-Babis-660200

Ja este dodam..netreba zabudat na to ze ekonomia ako taka je paveda. Cize najprv musi prist jej kompletne prekopanie(a az nasledne mozu politici riesit oddlzovanie a pod) aby sa nestavalo,ze to co platilo pred 100 rokmi uz neplati. Ked je raz 2+2=4, tak nemoze to byt o 5 rokov 4,2.


Ja este dodam..netreba zabudat na to ze ekonomia ako taka je paveda. Cize najprv musi prist jej kompletne prekopanie(a az nasledne mozu politici riesit oddlzovanie a pod) aby sa nestavalo,ze to co platilo pred 100 rokmi uz neplati. Ked je raz 2+2=4, tak nemoze to byt o 5 rokov 4,2.

Pro pobavení a zasmátí na neděli:
Přijde president za hlavním ekonomem státu a položí mu otázku: Kolik je 1+1?


Na to mu odpoví hlavní ekonom: A kolik by jste potřeboval aby vyšlo, pane presidente?


Pro pobavení a zasmátí na neděli: Přijde president za hlavním ekonomem státu a položí mu otázku: Kolik je 1+1? Na to mu odpoví hlavní ekonom: A kolik by jste potřeboval aby vyšlo, pane presidente?

Přijde president za hlavním ekonomem státu


U nás někdo takový je, koho lze označit za "hlavního ekonoma státu" ? Prozraďte mi jeho jméno, ať se "zasměji"...


[quote="pid:10840, uid:311"]Přijde president za hlavním ekonomem státu[/quote] U nás někdo takový je, koho lze označit za "hlavního ekonoma státu" ? Prozraďte mi jeho jméno, ať se "zasměji"...
Upravené 11. 4. 2021 o 12:41

Proč se tento dluh nemůže stát součástí rozvahy ČNB.

Protože by to nebyl tak velký průšvih?


[quote="pid:10799, uid:260"]Proč se tento dluh nemůže stát součástí rozvahy ČNB.[/quote] Protože by to nebyl tak velký průšvih?

bude toužebně "vyhlížet" ty dobré roky
Asi záleží, kdo bude kupcem státních dluhopisů. Teď světový bankovní kartel nepřipustí jiné řešení, než je to stávající přes "finanční trhy". S tím souvisí i lichva v podobě složeného úročení. Třeba to v budoucnu může být jinak. Třeba se z Izajášovy doktriny z Deteronomia stane pouze historický test. Kdo ví ...


[quote="pid:10831, uid:270"]bude toužebně "vyhlížet" ty dobré roky[/quote]Asi záleží, kdo bude kupcem státních dluhopisů. Teď světový bankovní kartel nepřipustí jiné řešení, než je to stávající přes "finanční trhy". S tím souvisí i lichva v podobě složeného úročení. Třeba to v budoucnu může být jinak. Třeba se z Izajášovy doktriny z Deteronomia stane pouze historický test. Kdo ví ...
Upravené 11. 4. 2021 o 12:41

Protože by to nebyl tak velký průšvih?
Nemusel by tam být lichvářský složený úrok.


[quote="pid:10845, uid:240"]Protože by to nebyl tak velký průšvih?[/quote]Nemusel by tam být lichvářský složený úrok.

V Čechách byl velmi dobrý vzdělávací systém, takže to zatím zjevně nepřichází v úvahu, ale jsou myslím země, kde to má své opodstatnění a president se následně na tu radu odvolává s výmluvou, že to konsultoval, ale nerozumí tomu protože je právník.


V Čechách byl velmi dobrý vzdělávací systém, takže to zatím zjevně nepřichází v úvahu, ale jsou myslím země, kde to má své opodstatnění a president se následně na tu radu odvolává s výmluvou, že to konsultoval, ale nerozumí tomu protože je právník.

Myslím, že náš prezident dříve mluvil o Keynesovi. V této oblasti se asi nepotkávali s V.Klausem. Ten spíš přísahal na rakouskou ekonomickou školu - von Hayek a "svobodný trh".


Myslím, že náš prezident dříve mluvil o Keynesovi. V této oblasti se asi nepotkávali s V.Klausem. Ten spíš přísahal na rakouskou ekonomickou školu - von Hayek a "svobodný trh".

U nás někdo takový je, koho lze označit za "hlavního ekonoma státu" ? Prozraďte mi jeho jméno, ať se "zasměji"...

Na SVK je to isty pan Biswajit Banerjee(American). Zaujmy SVK su u neho urcite na prvom mieste.


[quote="pid:10844, uid:270"]U nás někdo takový je, koho lze označit za "hlavního ekonoma státu" ? Prozraďte mi jeho jméno, ať se "zasměji"...[/quote] Na SVK je to isty pan Biswajit Banerjee(American). Zaujmy SVK su u neho urcite na prvom mieste.

Nemusel by tam být lichvářský složený úrok.

To je právě ten problém: chtějí ho tam...


[quote="pid:10847, uid:260"]Nemusel by tam být lichvářský složený úrok.[/quote] To je právě ten problém: chtějí ho tam...

Piráti prosazují místa, kde lze bezpečně brát drogy.
Z parků zmizí stříkačky, říkají
Ministerstvo zdravotnictví se však proti tomuto nápadu postavilo.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pirati-prosazuji-mista-kde-lze-bezpecne-brat-drogy-z-parku-z/r~fa719fbcbd6911eba22aac1f6b220ee8/


Piráti prosazují místa, kde lze bezpečně brát drogy. Z parků zmizí stříkačky, říkají Ministerstvo zdravotnictví se však proti tomuto nápadu postavilo. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pirati-prosazuji-mista-kde-lze-bezpecne-brat-drogy-z-parku-z/r~fa719fbcbd6911eba22aac1f6b220ee8/

znizovanie dlhu je deflacia, t.j. znizovanie "penazi" v obehu. ak je cielom napr 2% inflacia, musia sa davat do obehu nove "peniaze", teda dlh. ak by sme splatili dlh, nemali by sme ziadne "peniaze" v obehu a vlastne by ten dlh ani nebol splateny. Takze jedine riesenie tohto zadlzenia je nove zadlzenie, nemame ziadne vlastne "peniaze".


znizovanie dlhu je deflacia, t.j. znizovanie "penazi" v obehu. ak je cielom napr 2% inflacia, musia sa davat do obehu nove "peniaze", teda dlh. ak by sme splatili dlh, nemali by sme ziadne "peniaze" v obehu a vlastne by ten dlh ani nebol splateny. Takze jedine riesenie tohto zadlzenia je nove zadlzenie, nemame ziadne vlastne "peniaze".

Moderator

Znáte knihu Zpověd lovce ekonomik od Johna Perkins ? Doporučuji. ( neříkám, že vše co tam píše musí být pravda, ale minimálně vzorec chování je velmi dobře viditelný)


https://www.databazeknih.cz/knihy/zpoved-lovce-ekonomik-290178


Celá ekonomika, vše od uměle vytvářených raitingů až po "bratrskou pomoc" MMF je jen hra. Je to jen jeden dílek
z mnoha, který pomáhá dostat ovečky tam, kam vlci chtějí...
Tady i nějaké video na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=Al-teFtjAcY


Znáte knihu Zpověd lovce ekonomik od Johna Perkins ? Doporučuji. ( neříkám, že vše co tam píše musí být pravda, ale minimálně vzorec chování je velmi dobře viditelný) https://www.databazeknih.cz/knihy/zpoved-lovce-ekonomik-290178 Celá ekonomika, vše od uměle vytvářených raitingů až po "bratrskou pomoc" MMF je jen hra. Je to jen jeden dílek z mnoha, který pomáhá dostat ovečky tam, kam vlci chtějí... Tady i nějaké video na YT: https://www.youtube.com/watch?v=Al-teFtjAcY
Upravené 27. 5. 2021 o 10:06
1.7k
21
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept