Zahraničná politika
Zaplaťte nám biliony za 2. světovou válku, vzkazuje Řecko Německu

Krátce před osmdesátým výročím německého útoku na Řecko dala vláda v Aténách najevo, že trvá na válečných reparacích od Německa. Podle deníku Die Welt zopakovala také výzvu k jednání o náhradách za utrpěné válečné škody. Berlín trvá na tom, že problém byl vyřešen.


„Otázka zůstává otevřená, dokud nebudou splněny naše požadavky. Ty jsou platné a budou prosazovány jakýmkoli způsobem,“ řekl na dotaz německé agentury DPA Alexandros Papaioannu, mluvčí řeckého ministerstva zahraničí, podle nějž by „jednání velmi pozitivně přispěla k další podpoře řecko-německých vztahů“.


K jednáním o reparacích vyzvalo Řecko Němce už v červnu 2019 za vlády levicového pre­miéra Alexise Tsiprase. Řecká parlamentní komise pak odhadla výši válečných škod způsobených Německem na nejméně 289 miliard eur (7,62 bilionu korun). Suma zahrnuje i nucenou půjčku, kterou muselo Řecko během války poskytnout Německé říšské bance.


V říjnu 2020 Berlín výzvu z Atén odmítl. Vláda dnešního konzervativního předsedy vlády Kyriakose Mitsotakise v lednu 2020 potvrdila, že otázka reparací zůstává pro Řecko otevřená. Podle Weltu se však zatím vyhýbala tlaku na Berlín v této otázce.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zaplatte-nam-biliony-za-2-svetovou-valku-vzkazuje-recko-nemecku-40356346


Krátce před osmdesátým výročím německého útoku na Řecko dala vláda v Aténách najevo, že trvá na válečných reparacích od Německa. Podle deníku Die Welt zopakovala také výzvu k jednání o náhradách za utrpěné válečné škody. Berlín trvá na tom, že problém byl vyřešen. „Otázka zůstává otevřená, dokud nebudou splněny naše požadavky. Ty jsou platné a budou prosazovány jakýmkoli způsobem,“ řekl na dotaz německé agentury DPA Alexandros Papaioannu, mluvčí řeckého ministerstva zahraničí, podle nějž by „jednání velmi pozitivně přispěla k další podpoře řecko-německých vztahů“. K jednáním o reparacích vyzvalo Řecko Němce už v červnu 2019 za vlády levicového pre­miéra Alexise Tsiprase. Řecká parlamentní komise pak odhadla výši válečných škod způsobených Německem na nejméně 289 miliard eur (7,62 bilionu korun). Suma zahrnuje i nucenou půjčku, kterou muselo Řecko během války poskytnout Německé říšské bance. V říjnu 2020 Berlín výzvu z Atén odmítl. Vláda dnešního konzervativního předsedy vlády Kyriakose Mitsotakise v lednu 2020 potvrdila, že otázka reparací zůstává pro Řecko otevřená. Podle Weltu se však zatím vyhýbala tlaku na Berlín v této otázce. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zaplatte-nam-biliony-za-2-svetovou-valku-vzkazuje-recko-nemecku-40356346

dala vláda v Aténách najevo, že trvá na válečných reparacích od Německa
Je zvláštní, že reparace z první části velké války Německo poctivě splácelo. Poslední splátka (asi do BISu v Basileji) šla 3.10.2010, píše se o tom třeba zde . Po roce 1945 byly na Německo uvaleny další reparace (na základě závěrů Postupimské konference a pak Pařížských dohod). Dohled nad plněním reparačních povinností připadl Mezispojeneckému reparačnímu úřadu. Jinak ty vzpomínané dohody jsou i součástí našeho právního pořádku č.150/1947 Sb. Říká se tam:


"Každá signatární vláda si ponechá formou, jíž si sama zvolí, německý nepřátelský majetek ve své pravomoci, nebo bude jím disponovat způsobem, aby se nemohl vrátiti do německého vlastnictví nebo pod německou kontrolu, a odečte tento majetek od svého podílu na reparacích (a to čistou hodnotou bez dlužných daní, břemen a správních výloh, jiných věcných břemen váznoucích na určitých kusech majetku a zákonitých smluvních nároků proti bývalým německým vlastníkům tohoto majetku)"


Naše reparační pohledávky za povinnou osobou byly uznány ve výši 306 mld. Kčs v dobové měně, byla zaplacena méně než tisícina.


Poznámka: majetků mají Němci v ČR celkem dost. Dluh se dá umořovat třeba i poplatky za toky el.energie z Německa přes naše území.


[quote="pid:10472, uid:181"]dala vláda v Aténách najevo, že trvá na válečných reparacích od Německa[/quote]Je zvláštní, že reparace z první části velké války Německo poctivě splácelo. Poslední splátka (asi do BISu v Basileji) šla 3.10.2010, píše se o tom třeba [zde](https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1313199-nemecko-zaplatilo-posledni-cast-dluhu-z-prvni-svetove-valky) . Po roce 1945 byly na Německo uvaleny další reparace (na základě závěrů Postupimské konference a pak Pařížských dohod). Dohled nad plněním reparačních povinností připadl Mezispojeneckému reparačnímu úřadu. Jinak ty vzpomínané dohody jsou i součástí našeho právního pořádku č.150/1947 Sb. Říká se tam: "Každá signatární vláda si ponechá formou, jíž si sama zvolí, německý nepřátelský majetek ve své pravomoci, nebo bude jím disponovat způsobem, aby se nemohl vrátiti do německého vlastnictví nebo pod německou kontrolu, a odečte tento majetek od svého podílu na reparacích (a to čistou hodnotou bez dlužných daní, břemen a správních výloh, jiných věcných břemen váznoucích na určitých kusech majetku a zákonitých smluvních nároků proti bývalým německým vlastníkům tohoto majetku)" Naše reparační pohledávky za povinnou osobou byly uznány ve výši 306 mld. Kčs v dobové měně, byla zaplacena méně než tisícina. Poznámka: majetků mají Němci v ČR celkem dost. Dluh se dá umořovat třeba i poplatky za toky el.energie z Německa přes naše území.

To samozřejmě není z řecké hlavy. Tlak na Německo bude vyvíjen z obou stran.


To samozřejmě není z řecké hlavy. Tlak na Německo bude vyvíjen z obou stran.

Je to z hlavy Anglosasa, páč si vzal Německo jako doživotní rukojmí pro své špinavé hry. Snad se jednou dočkám, až se bude říkat pravda o druhé světové válce. Že de facto do 1. i 2. Světové války svět uvrhli právě oni. Dá se říct, že vždy to bylo jen o záboru Ruska. Ale vždy cizíma rukama, zbraněma! (Napoleon, R-U, Německo, dnes NATO a Ukrajina.


Je to z hlavy Anglosasa, páč si vzal Německo jako doživotní rukojmí pro své špinavé hry. Snad se jednou dočkám, až se bude říkat pravda o druhé světové válce. Že de facto do 1. i 2. Světové války svět uvrhli právě oni. Dá se říct, že vždy to bylo jen o záboru Ruska. Ale vždy cizíma rukama, zbraněma! (Napoleon, R-U, Německo, dnes NATO a Ukrajina.

Je to z hlavy Anglosasa
Myslím si, že anglosasové si těch reparačních plateb užili v jiné formě. Třeba tím, že mají Německo do dnešní doby plně pod svou kontrolou (KanzlerAkt).


[quote="pid:10482, uid:149"]Je to z hlavy Anglosasa[/quote]Myslím si, že anglosasové si těch reparačních plateb užili v jiné formě. Třeba tím, že mají Německo do dnešní doby plně pod svou kontrolou (KanzlerAkt).
281
4
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept