Politika v ČR
Nejen volby, nýbrž i "plán obnovy" dle amerického vzoru

Kdo sleduje alespoň trochu "Bidenovy" "Investice, které se dělají jednou za život", které teď prosazuje, nemůže nevšimnout si zarážejících podobností...


Cíl? V USA odrovnat ekonomiku a její konkurenceschopnost.
Co myslíte, že bude za cíl u nás?...


Plán obnovy cílí na energetiku i vlaky


Digitální zabezpečení železnic, rychlý internet do škol, dotace na elektromobily pro firmy či elektrobusy pro Prahu, zateplování budov, budování přehrad a mokřadů nebo vznik národního onkologického centra. To je jen pár příkladů, jak by Česko mohlo v nejbližších letech utratit miliardy korun ze zvláštního fondu EU určeného k obnově po covidu.


Národní plán obnovy nyní dokončuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s vládou. Jedná se až o 172 miliard korun přímých dotací a vedle toho o možnost čerpání výhodných úvěrů, MPO zatím mluví o 18 miliardách.


„Do betonu nejde nic. Zdroje, které jdou do dopravy, jsou ve výši 22 miliard korun, a ty jdou do železnice ve smyslu digitalizace, zabezpečovacích systémů a posílení bezpečnosti v oblasti železnic. Budeme tím financovat nejmodernější trendy,“ řekl Právu ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).


Podmínkou jsou ekologie a digitalizace
Největší část peněz má podle něj jít do infrastruktury spojené s čistou mobilitou, ochranou ovzduší, klimatickou změnou, cirkulární ekonomikou, do energetiky a dopravy. „Ruku v ruce s tím jde oblast vzdělávání,“ dodal.


Plány jednotlivých zemí musí schválit Evropská komise. Podle základní unijní dohody musí jít nejméně 37 procent obdržené sumy do „zelených“ technologií, pětina má pak podpořit digitalizaci. V případě ČR by tak měly jít další miliardy i do budování solárních elektráren.


Ministerstvo zveřejnilo na stránkách www.planobnovycr.cz už poměrně detailní rozpočet klíčových pilířů a jejich částí. Některé jsou hodně konkrétní, některé obecnější a některé trochu tajemné, jako „cirkulární řešení v podnicích“. Z hlavních pilířů by největší část, 42 procent, měla jít na ekologii a 18 procent na digitalizaci.


Úřad tvrdí, že do výsledné podoby ještě může zasáhnout i veřejnost. „Ve čtvrtek 8. dubna bychom chtěli uspořádat online veřejnou debatu, které se bude moct zúčastnit úplně každý,“ sdělila náměstkyně ministra pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/plan-obnovy-cili-na-energetiku-i-vlaky-40356428


Kdo sleduje alespoň trochu "Bidenovy" "Investice, které se dělají jednou za život", které teď prosazuje, nemůže nevšimnout si zarážejících podobností... Cíl? V USA odrovnat ekonomiku a její konkurenceschopnost. Co myslíte, že bude za cíl u nás?... **Plán obnovy cílí na energetiku i vlaky** Digitální zabezpečení železnic, rychlý internet do škol, dotace na elektromobily pro firmy či elektrobusy pro Prahu, zateplování budov, budování přehrad a mokřadů nebo vznik národního onkologického centra. To je jen pár příkladů, jak by Česko mohlo v nejbližších letech utratit miliardy korun ze zvláštního fondu EU určeného k obnově po covidu. Národní plán obnovy nyní dokončuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s vládou. Jedná se až o 172 miliard korun přímých dotací a vedle toho o možnost čerpání výhodných úvěrů, MPO zatím mluví o 18 miliardách. „Do betonu nejde nic. Zdroje, které jdou do dopravy, jsou ve výši 22 miliard korun, a ty jdou do železnice ve smyslu digitalizace, zabezpečovacích systémů a posílení bezpečnosti v oblasti železnic. Budeme tím financovat nejmodernější trendy,“ řekl Právu ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podmínkou jsou ekologie a digitalizace Největší část peněz má podle něj jít do infrastruktury spojené s čistou mobilitou, ochranou ovzduší, klimatickou změnou, cirkulární ekonomikou, do energetiky a dopravy. „Ruku v ruce s tím jde oblast vzdělávání,“ dodal. Plány jednotlivých zemí musí schválit Evropská komise. Podle základní unijní dohody musí jít nejméně 37 procent obdržené sumy do „zelených“ technologií, pětina má pak podpořit digitalizaci. V případě ČR by tak měly jít další miliardy i do budování solárních elektráren. Ministerstvo zveřejnilo na stránkách www.planobnovycr.cz už poměrně detailní rozpočet klíčových pilířů a jejich částí. Některé jsou hodně konkrétní, některé obecnější a některé trochu tajemné, jako „cirkulární řešení v podnicích“. Z hlavních pilířů by největší část, 42 procent, měla jít na ekologii a 18 procent na digitalizaci. Úřad tvrdí, že do výsledné podoby ještě může zasáhnout i veřejnost. „Ve čtvrtek 8. dubna bychom chtěli uspořádat online veřejnou debatu, které se bude moct zúčastnit úplně každý,“ sdělila náměstkyně ministra pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková. https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/plan-obnovy-cili-na-energetiku-i-vlaky-40356428
Upravené 8. 4. 2021 o 19:45
143
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept