Egregoriálno-matričné riadenie
Zastavenie prepravy tovaru

Cez Suez je najvyťaženejšia trasa námornej dopravy z východnej Ázie do Severnej a Strednej Ameriky.Doprava medzi Tchaj-wanom, Japonskom, Kóreou a Čínou so západným pobrežím USA spolu s trasami do východného Karibiku cez Panamu.Takže komponenty a tovar z Ázie do Ameriky sčasti i do Európy majú momentálny námorný blok.


Cez Suez je najvyťaženejšia trasa námornej dopravy z východnej Ázie do Severnej a Strednej Ameriky.Doprava medzi Tchaj-wanom, Japonskom, Kóreou a Čínou so západným pobrežím USA spolu s trasami do východného Karibiku cez Panamu.Takže komponenty a tovar z Ázie do Ameriky sčasti i do Európy majú momentálny námorný blok.

Ak sa o pár dní neuvoľní prieplav/ čo sa neuvoľní/, tak ani Panasonic v Starej Ľubovni nebude mať robotu, lebo vraj všetok materiál je dovážaný cez Suez. /Viem od známeho/
Ja mám pocit, že toto je spustenie ekonomickej krízy ...


Ak sa o pár dní neuvoľní prieplav/ čo sa neuvoľní/, tak ani Panasonic v Starej Ľubovni nebude mať robotu, lebo vraj všetok materiál je dovážaný cez Suez. /Viem od známeho/ Ja mám pocit, že toto je spustenie ekonomickej krízy ...
Upravené 28. 3. 2021 o 20:13

Štíhle sklady vstupných materiálov dobehnú "chytré" hlavy. Množstvo nepotrebných debilov hrajúcich sa na logistov príde o robotu.


Štíhle sklady vstupných materiálov dobehnú "chytré" hlavy. Množstvo nepotrebných debilov hrajúcich sa na logistov príde o robotu.

Ak sa o pár dní neuvoľní

Neuvolni, musi lod vykladat.
Suezkanal-Blockada: Lod musi byt vylozena
Odbornici doufali, ze se obejdou bez tohoto komplikovaneho kroku, ale ukazalo se, ze to jinak nepujde.
https://www.krone.at/2376840


[quote="pid:9285, uid:94"]Ak sa o pár dní neuvoľní[/quote] Neuvolni, musi lod vykladat. Suezkanal-Blockada: Lod musi byt vylozena Odbornici doufali, ze se obejdou bez tohoto komplikovaneho kroku, ale ukazalo se, ze to jinak nepujde. https://www.krone.at/2376840

Tu je záber zo seriálu Dexter. Sú tam narážky na pizzagate a EVERGREEN. Tá časť je pomerne stará.
https://t.me/bigshocktheory/7262


Tu je záber zo seriálu Dexter. Sú tam narážky na pizzagate a EVERGREEN. Tá časť je pomerne stará. https://t.me/bigshocktheory/7262

EVERGREN uvažovať o ďalšom význame

evergreen v priamom význame ako vždy zelený, ale prenesene aj ako niečo, síce už staršie, no ešte vždy žiadúce, opakované, napr. piesne ako "evergreeny"...
Najprv kontajnerová loď "evergreen"- symbol obchodnej prepravy tovaru - najväčšia kontajnerová loď (najviac sa prepravuje tovaru z Ćíny), teraz nákladné auto "evergreen" v Číne - v najväčšom svetovom tovarovom producentovi.
Minulý rok utlmili dopravu a výrobu vo svete tým, že všetkých nás zavreli (to sme im ešte na to skočili), ale toho roku je to nerealizovateľné, preto to museli spraviť inak. Minulý rok totálny hospodársky útlm trval cca mesiac, teraz to bude tak isto (oboplávanie Afriky je cca mesiac plavby navyše), akurát je toho roku časový posun o nejaké cca 2-3 týždne.
Jar je presne taká istá, ako minulý rok: suchá a studená. Akonáhle sa začne atmosféra viac zohrievať a predpovede počasia hlásia oteplenie, štartujú lietadlá z chemtrails. Ešte včera, predvčerom hlásili na štvrtok až 20 °C, a ja som manželke rovno povedal: zabudni, naťahajú čiary po oblohe a nepustia to viac než na 15. A tak aj je - viď. predpoveď počasia z dneška.
No nie vo všetkom sa bude tento rok podobať minulému, aj keď niektorí "hajzlíci" by radi... Na jeseň už nebude klasická covidová pandemická vlna - žiadna ďalšia nová mutácia. To, čo budú pripisovať covidu - to už budú len následky oslabenia zdravia u tých, ktorí zblbli na covid a nechali si poškodiť zdravie očkovaním, náhubkami, testovaním. Bilboardy hovoria jasne: "Pandémia skončí, keď si ty dáš dole rúško!" A skutočne pandémia skončí pre všetkých, ktorí sa na rúško aj iné blbosti o pár týždňov vykašlú. No tí, čo umierajú strachom z covidu, budú na covid umierať - pre tých pandémia bude pokračovať dovtedy, pokiaľ budú pandémiou žiť - pardón: živoriť...


[quote="pid:9267, uid:14"]EVERGREN uvažovať o ďalšom význame[/quote] evergreen v priamom význame ako vždy zelený, ale prenesene aj ako niečo, síce už staršie, no ešte vždy žiadúce, opakované, napr. piesne ako "evergreeny"... Najprv kontajnerová loď "evergreen"- symbol obchodnej prepravy tovaru - najväčšia kontajnerová loď (najviac sa prepravuje tovaru z Ćíny), teraz nákladné auto "evergreen" v Číne - v najväčšom svetovom tovarovom producentovi. Minulý rok utlmili dopravu a výrobu vo svete tým, že všetkých nás zavreli (to sme im ešte na to skočili), ale toho roku je to nerealizovateľné, preto to museli spraviť inak. Minulý rok totálny hospodársky útlm trval cca mesiac, teraz to bude tak isto (oboplávanie Afriky je cca mesiac plavby navyše), akurát je toho roku časový posun o nejaké cca 2-3 týždne. Jar je presne taká istá, ako minulý rok: suchá a studená. Akonáhle sa začne atmosféra viac zohrievať a predpovede počasia hlásia oteplenie, štartujú lietadlá z chemtrails. Ešte včera, predvčerom hlásili na štvrtok až 20 °C, a ja som manželke rovno povedal: zabudni, naťahajú čiary po oblohe a nepustia to viac než na 15. A tak aj je - viď. predpoveď počasia z dneška. No nie vo všetkom sa bude tento rok podobať minulému, aj keď niektorí "hajzlíci" by radi... Na jeseň už nebude klasická covidová pandemická vlna - žiadna ďalšia nová mutácia. To, čo budú pripisovať covidu - to už budú len následky oslabenia zdravia u tých, ktorí zblbli na covid a nechali si poškodiť zdravie očkovaním, náhubkami, testovaním. Bilboardy hovoria jasne: "Pandémia skončí, keď si ty dáš dole rúško!" A skutočne pandémia skončí pre všetkých, ktorí sa na rúško aj iné blbosti o pár týždňov vykašlú. No tí, čo umierajú strachom z covidu, budú na covid umierať - pre tých pandémia bude pokračovať dovtedy, pokiaľ budú pandémiou žiť - pardón: živoriť...

živoriť

živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?


[quote="pid:9292, uid:112"]živoriť[/quote] živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?

živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?


Je to regulérne slovo v slovenčine:
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=%C5%BEivori%C5%A5


Tuším čeština to má odvodené od slova bída - bídačiť čo ani neviem či je vôbec v češtine spisovné.
Ale myslím si, že slovenský základ je lepší pretože základ je protiklad takže si vieš podvedome domyslieť čo je opak.
Slovenčina má i slovo bedačiť, ale to je zas iný význam.


[quote="pid:9294, uid:240"]živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?[/quote] Je to regulérne slovo v slovenčine: https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=%C5%BEivori%C5%A5 Tuším čeština to má odvodené od slova bída - bídačiť čo ani neviem či je vôbec v češtine spisovné. Ale myslím si, že slovenský základ je lepší pretože základ je protiklad takže si vieš podvedome domyslieť čo je opak. Slovenčina má i slovo bedačiť, ale to je zas iný význam.

živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?

To isté slovo máte aj v češtine, aj keď sa asi častejšie používa "strádat"
živořit - https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C5%BEivo%C5%99it


[quote="pid:9294, uid:240"]živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?[/quote] To isté slovo máte aj v češtine, aj keď sa asi častejšie používa "strádat" živořit - https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C5%BEivo%C5%99it

živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?
A i srbštině je to samé defakto vegetovat.
https://sr.m.wiktionary.org/wiki/životariti


[quote="pid:9294, uid:240"]živo-riť ~ to byla slovní hříčka nebo se to tak opravdu píše?[/quote] A i srbštině je to samé defakto vegetovat. https://sr.m.wiktionary.org/wiki/životariti

@Um @jardob :-)
Děkuji za vysvětlení. V Češtině slovo znám, ale nebyl jsem si jistý Slovensky. Jestli pravopis není náhodou spisovně “živorit” a to “ť” je tam jako slovní hříčka, jak tam dostat “riť”.

V Češtině je “živořit”, ohledně toho druhého slova je přitom přípustné “řit” i “řiť”
(aspoň dle https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx?hw=řit),
které má stejný význam jako Slovenské “riť” (to mi ale přijde méně vulgární; i když oficiálně jsou to spisovná slova)


@Um @jardob :-) Děkuji za vysvětlení. V Češtině slovo znám, ale nebyl jsem si jistý Slovensky. Jestli pravopis není náhodou spisovně “živorit” a to “ť” je tam jako slovní hříčka, jak tam dostat “riť”. V Češtině je “živořit”, ohledně toho druhého slova je přitom přípustné “řit” i “řiť” (aspoň dle https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx?hw=řit), které má stejný význam jako Slovenské “riť” (to mi ale přijde méně vulgární; i když oficiálně jsou to spisovná slova)

„Akákoľvek možná pomoc“: Rusko je pripravené pomôcť Egyptu pri obnove prevádzky Suezského prieplavu “


Rusko dúfa, že sa situácia v Suezskom prieplave, kde kontajnerová loď narazila na plytčinu, v blízkej budúcnosti vyrieši. Ruská strana je zároveň pripravená poskytnúť Egyptu všetku možnú pomoc. Uviedol to ruský veľvyslanec v Káhire Georgy Borisenko. Incident s jednou z najväčších nákladných lodí na svete Ever Ever sa stal 23. marca.


Podľa finančníkov by poškodenie spôsobené uzavretím kanálu mohlo „zlomiť chrbticu“ svetového obchodu. V súčasnosti čaká na priechod Suezským prieplavom 369 plavidiel, z toho 25 ropných tankerov.
https://russian.rt.com/world/article/847014-rossiya-pomosch-sudno-sueckii-kanal


Expert: nehoda v Suezskom prieplave spôsobí presun časti tovaru na železnicu


Boris Lapidus, predseda Spoločnej vedeckej rady ruských železníc, sa domnieva, že budú zavedené nové obmedzenia týkajúce sa plavby v kanáli alebo bude vykonaná modernizácia.
Incident s kontajnerovou loďou uviaznutou v Suezskom prieplave bude mať za následok príchod ďalších objemov nákladu na železnicu. Zasielatelia budú mať záujem využívať trasy medzi Európou a Áziou, ktoré prechádzajú cez územie Ruskej federácie. Agentúru TASS o tom informoval predseda spoločnej vedeckej rady ruských železníc profesor Boris Lapidus.


Existuje niekoľko základných trás, ktoré spájajú ázijsko-tichomorské krajiny s krajinami Európskej únie - po mori aj po zemi.


"Ekonomika ukazuje, že železničná doprava je efektívna a konkurencieschopná pre časovo citlivý tovar. Jedná sa predovšetkým o elektroniku, automobilové komponenty a spotrebný tovar. Naše návrhy sú dopravcom známe a po incidente budú viac dbať na možnosť zmeny dodávky." časovo citlivý náklad na Transsibírsku magistrálu “, - poznamenal Lapidus.


Podľa experta sa tarify za námornú dopravu za posledný rok zvýšili 3 - 4-krát a boli porovnateľné s železničnou dopravou, čo sa stalo ešte pred zablokovaním Suezského prieplavu. Po incidente sa tarify začali opäť zvyšovať. Následne možno očakávať prudké zvýšenie nákladov na poistenie nákladu, po ktorom bude nasledovať zvýšenie tarify. Lapidus dodal, že to vedie aj ku konkurencieschopnosti ruských železníc.


https://tass.ru/ekonomika/11012827


**„Akákoľvek možná pomoc“: Rusko je pripravené pomôcť Egyptu pri obnove prevádzky Suezského prieplavu “** Rusko dúfa, že sa situácia v Suezskom prieplave, kde kontajnerová loď narazila na plytčinu, v blízkej budúcnosti vyrieši. Ruská strana je zároveň pripravená poskytnúť Egyptu všetku možnú pomoc. Uviedol to ruský veľvyslanec v Káhire Georgy Borisenko. Incident s jednou z najväčších nákladných lodí na svete Ever Ever sa stal 23. marca. Podľa finančníkov by poškodenie spôsobené uzavretím kanálu mohlo „zlomiť chrbticu“ svetového obchodu. V súčasnosti čaká na priechod Suezským prieplavom 369 plavidiel, z toho 25 ropných tankerov. https://russian.rt.com/world/article/847014-rossiya-pomosch-sudno-sueckii-kanal **Expert: nehoda v Suezskom prieplave spôsobí presun časti tovaru na železnicu** Boris Lapidus, predseda Spoločnej vedeckej rady ruských železníc, sa domnieva, že budú zavedené nové obmedzenia týkajúce sa plavby v kanáli alebo bude vykonaná modernizácia. Incident s kontajnerovou loďou uviaznutou v Suezskom prieplave bude mať za následok príchod ďalších objemov nákladu na železnicu. Zasielatelia budú mať záujem využívať trasy medzi Európou a Áziou, ktoré prechádzajú cez územie Ruskej federácie. Agentúru TASS o tom informoval predseda spoločnej vedeckej rady ruských železníc profesor Boris Lapidus. Existuje niekoľko základných trás, ktoré spájajú ázijsko-tichomorské krajiny s krajinami Európskej únie - po mori aj po zemi. "Ekonomika ukazuje, že železničná doprava je efektívna a konkurencieschopná pre časovo citlivý tovar. Jedná sa predovšetkým o elektroniku, automobilové komponenty a spotrebný tovar. Naše návrhy sú dopravcom známe a po incidente budú viac dbať na možnosť zmeny dodávky." časovo citlivý náklad na Transsibírsku magistrálu “, - poznamenal Lapidus. Podľa experta sa tarify za námornú dopravu za posledný rok zvýšili 3 - 4-krát a boli porovnateľné s železničnou dopravou, čo sa stalo ešte pred zablokovaním Suezského prieplavu. Po incidente sa tarify začali opäť zvyšovať. Následne možno očakávať prudké zvýšenie nákladov na poistenie nákladu, po ktorom bude nasledovať zvýšenie tarify. Lapidus dodal, že to vedie aj ku konkurencieschopnosti ruských železníc. https://tass.ru/ekonomika/11012827
Upravené 29. 3. 2021 o 04:56

Také mě napadlo, že asi část, která je citlivá na čas přepravy možná přesunou do letadel, která létají poloprázdná.


Také mě napadlo, že asi část, která je citlivá na čas přepravy možná přesunou do letadel, která létají poloprázdná.

Egyptský prezident oznámil, že Suezský kanál byl úspěšné odblokován
Egypťanům se dnes podařilo dosáhnout úspěchu a ukončit krizi spojenou s lodí uvízlou na mělčině v Suezském průplavu, a to navzdory obrovským technickým potížím, které se objevily v různých aspektech operace,“ napsal egyptský prezident na Twitteru.
https://twitter.com/ThisIsSoliman/status/1376411420968022016
https://cz.sputniknews.com/svet/2021032913400116-egyptsky-prezident-oznamil-ze-suezsky-kanal-byl-uspesne-odblokovan/


Egyptský prezident oznámil, že Suezský kanál byl úspěšné odblokován Egypťanům se dnes podařilo dosáhnout úspěchu a ukončit krizi spojenou s lodí uvízlou na mělčině v Suezském průplavu, a to navzdory obrovským technickým potížím, které se objevily v různých aspektech operace,“ napsal egyptský prezident na Twitteru. https://twitter.com/ThisIsSoliman/status/1376411420968022016 https://cz.sputniknews.com/svet/2021032913400116-egyptsky-prezident-oznamil-ze-suezsky-kanal-byl-uspesne-odblokovan/

Egyptský prezident oznámil, že Suezský kanál byl úspěšné odblokován


Byl a už opět není. Přírodní síla vrátila loď zpět.


„Loď se kvůli větru opět vrátila do stejné polohy, ale situace není tak obtížná jako na začátku,“
https://ria.ru/20210329/kanal-1603314272.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


P.S. Žeby sa ktosi zľakol, keď egyptský prezident pohrozil vykládkou?


Asi na tom něco bude. Proto se pindosi činí, až jím žily praskají.


[quote="pid:9430, uid:78"]Egyptský prezident oznámil, že Suezský kanál byl úspěšné odblokován[/quote] Byl a už opět není. Přírodní síla vrátila loď zpět. „Loď se kvůli větru opět vrátila do stejné polohy, ale situace není tak obtížná jako na začátku,“ https://ria.ru/20210329/kanal-1603314272.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop [quote="pid:9429, uid:378"]P.S. Žeby sa ktosi zľakol, keď egyptský prezident pohrozil vykládkou?[/quote] Asi na tom něco bude. Proto se pindosi činí, až jím žily praskají.
Upravené 29. 3. 2021 o 16:14

Přírodní síla vrátila loď zpět.

Přírodní síla nebo přírodní síla výtvarně nadaného lodivoda.
;-)


[quote="pid:9434, uid:158"]Přírodní síla vrátila loď zpět.[/quote] Přírodní síla nebo přírodní síla výtvarně nadaného lodivoda. ;-)

Egypt bude požadovať kompenzáciu kvôli zablokovaniu Suezského prieplavu


Admirál Mohab Mamish, poradca egyptského prezidenta pre rozvoj námorných prístavov a Suezského prieplavu, uviedol, že egyptská strana bude požadovať od majiteľa kontajnerovej lode kompenzáciu, ktorá predtým zablokovala Suezský prieplav.


https://russian.rt.com/world/news/847419-egipet-sueckii-kanal


**Egypt bude požadovať kompenzáciu kvôli zablokovaniu Suezského prieplavu** Admirál Mohab Mamish, poradca egyptského prezidenta pre rozvoj námorných prístavov a Suezského prieplavu, uviedol, že egyptská strana bude požadovať od majiteľa kontajnerovej lode kompenzáciu, ktorá predtým zablokovala Suezský prieplav. https://russian.rt.com/world/news/847419-egipet-sueckii-kanal

podľa online pohybu, loď už pláve preč


no pozerám a speed: 0.0kn, asi ešte stojí...
60621e44838b1


[quote="pid:9448, uid:79"]podľa online pohybu, loď už pláve preč[/quote] no pozerám a speed: 0.0kn, asi ešte stojí... ![60621e44838b1](serve/attachment&path=60621e44838b1)

to áno, ale tam už neblokuje ostatné lode. Budú skúmať jej poškodenie.


to áno, ale tam už neblokuje ostatné lode. Budú skúmať jej poškodenie.

Budú skúmať jej poškodenie.


Len či, aby ju nepustili až keď zaplatia majitelia vyššie zmieňované kompenzácie. Zaujímavé, že "poškodená" mohla po kanály plávať rýchlosťou 7 uzlov


[quote="pid:9473, uid:79"]Budú skúmať jej poškodenie.[/quote] Len či, aby ju nepustili až keď zaplatia majitelia vyššie zmieňované kompenzácie. Zaujímavé, že "poškodená" mohla po kanály plávať rýchlosťou 7 uzlov

V Češtině slovo znám, ale nebyl jsem si jistý Slovensky. Jestli pravopis není náhodou spisovně “živorit” a to “ť” je tam jako slovní hříčka, jak tam dostat “riť”.

To poznám. Podobne som bol zmätený, keď ešte na starej vodaksb boli príspevky so slovami ako (teraz si vymyslím priezvisko) "pí. Bohunická". Šlo o nejakú známu osobu a hovoril som si, prečo jej tak škaredo nadávajú? O tom, že v ČJ sa skratka "paní" píše "pí." som netušil, a viem že to škaredé slovo sa v českom jazyku hovorí s dlhým "í". V SJ sa používa skratka "p." aj pre pani, aj pre pána. Stále mi to vŕtalo v hlave a zrovna od nicku, ktorý bol vždy slušný, tak som si to overoval a zistil, že v ČJ to máte inak ako v SJ.


[quote="pid:9309, uid:240"]V Češtině slovo znám, ale nebyl jsem si jistý Slovensky. Jestli pravopis není náhodou spisovně “živorit” a to “ť” je tam jako slovní hříčka, jak tam dostat “riť”.[/quote] To poznám. Podobne som bol zmätený, keď ešte na starej vodaksb boli príspevky so slovami ako (teraz si vymyslím priezvisko) "pí. Bohunická". Šlo o nejakú známu osobu a hovoril som si, prečo jej tak škaredo nadávajú? O tom, že v ČJ sa skratka "paní" píše "pí." som netušil, a viem že to škaredé slovo sa v českom jazyku hovorí s dlhým "í". V SJ sa používa skratka "p." aj pre pani, aj pre pána. Stále mi to vŕtalo v hlave a zrovna od nicku, ktorý bol vždy slušný, tak som si to overoval a zistil, že v ČJ to máte inak ako v SJ.

škaredé slovo sa v českom jazyku hovorí s dlhým "í"

Má 2 formy. S krátkým "i", používané spíše na Moravě a s dlouhým "í", používané spíše v Čechách.
To s dlouhým "í" počítám za vulgárnější :-)


[quote="pid:9481, uid:6"]škaredé slovo sa v českom jazyku hovorí s dlhým "í"[/quote] Má 2 formy. S krátkým "i", používané spíše na Moravě a s dlouhým "í", používané spíše v Čechách. To s dlouhým "í" počítám za vulgárnější :-)

Zajímavé, že VVPj v posledních O-O 29.3.2021 vůbec nezmiňuje sprostý obrázek.
Zato zmiňuje něco, co jsem si nevšiml, že by bylo ozvučeno v mejnstrýmu:

Rozebírá téma zablokování Suezského průplavu. Mluví také o kolizi lodi Ark Royal s ruským tankerem Kola.

Tanker Kola je vojenský.
A navíc dodává, že blokace zabránila USA letadlové lodi proplout ze Středozemního moře do Perského zálivu.


Zajímavé, že VVPj v posledních O-O 29.3.2021 vůbec nezmiňuje sprostý obrázek. Zato zmiňuje něco, co jsem si nevšiml, že by bylo ozvučeno v mejnstrýmu: [quote="pid:9490, uid:101"]Rozebírá téma zablokování Suezského průplavu. Mluví také o kolizi lodi Ark Royal s ruským tankerem Kola.[/quote] Tanker Kola je vojenský. A navíc dodává, že blokace zabránila USA letadlové lodi proplout ze Středozemního moře do Perského zálivu.

Suez rastie plytko pred našimi očami
V kanáli naraz narazili na plytčinu dva tankéry


Problémy, s ktorými sa stretol ropný tanker Rumford počas prechodu Suezským prieplavom, opäť viedli k problémom s pohybom lodí cez kľúčový dopravný uzol medzi Európou a Áziou. Za Rumfordom narazila na plytčinu tankerka Minerva Nike. Prvý tanker už bol z plytčiny odstránený pomocou remorkérov a teraz sa pohybuje ďalej pozdĺž prieplavu. Správa kanála sľubuje v blízkej budúcnosti odstránenie druhého plavidla z plytčiny.


6apríla narazili dva tankery na plytčinu pri pohybe pozdĺž Suezského prieplavu, pohyb pozdĺž tepny je opäť brzdený, informoval Kommersant zdroj oboznámený so správou správy Suezského prieplavu. Rovnaké údaje potvrdzuje aj Marinetraffic.


Podľa správy prieplavu 6. apríla o 10:10 miestneho času pri prechode z Červeného mora do Stredozemného mora narazil balastný tanker (vlastná hmotnosť - 107,505 tisíc ton) s ponorom osem metrov na plytčine v Suezskom prieplavu. Podľa Marinetraffic ide o plavidlo Rumford. Toto plavidlo bolo 16. v severnej konvoji s 22 plavidlami. Po nehode pokračovalo v ceste 15 lodí plaviacich sa pred narazeným na mělčinu.


Loď sa teraz nachádza v jazere Bolshoy Gorky Lake, ktoré spája severnú a južnú časť prieplavu, a v jeho blízkosti je stále niekoľko remorkérov.


Nehoda s Rumfordom však viedla k tomu, že ďalšia loď - ropný tanker s nosnosťou 105 tisíc ton (podľa Marinetraffic hovoríme o Minerve Nike), ktorá sa plavila v štrku, tiež narazila na plytčinu. Zatiaľ to nebolo odstránené, ale správa Suezského prieplavu očakáva, že tepnu čoskoro vyčistia.
Tento incident pokračoval v sérii incidentov na Suezskom prieplavu. V marci kontajnerová loď Ever Given narazila na plytčinu a na šesť dní blokovala dopravu na prieplave - to výrazne ovplyvnilo harmonogram nákladnej dopravy po celom svete. Loď bola vyzdvihnutá až 29. marca.


https://www.kommersant.ru/doc/4761476?from=main_3#id2033794


Suez rastie plytko pred našimi očami V kanáli naraz narazili na plytčinu dva tankéry Problémy, s ktorými sa stretol ropný tanker Rumford počas prechodu Suezským prieplavom, opäť viedli k problémom s pohybom lodí cez kľúčový dopravný uzol medzi Európou a Áziou. Za Rumfordom narazila na plytčinu tankerka Minerva Nike. Prvý tanker už bol z plytčiny odstránený pomocou remorkérov a teraz sa pohybuje ďalej pozdĺž prieplavu. Správa kanála sľubuje v blízkej budúcnosti odstránenie druhého plavidla z plytčiny. 6apríla narazili dva tankery na plytčinu pri pohybe pozdĺž Suezského prieplavu, pohyb pozdĺž tepny je opäť brzdený, informoval Kommersant zdroj oboznámený so správou správy Suezského prieplavu. Rovnaké údaje potvrdzuje aj Marinetraffic. Podľa správy prieplavu 6. apríla o 10:10 miestneho času pri prechode z Červeného mora do Stredozemného mora narazil balastný tanker (vlastná hmotnosť - 107,505 tisíc ton) s ponorom osem metrov na plytčine v Suezskom prieplavu. Podľa Marinetraffic ide o plavidlo Rumford. Toto plavidlo bolo 16. v severnej konvoji s 22 plavidlami. Po nehode pokračovalo v ceste 15 lodí plaviacich sa pred narazeným na mělčinu. Loď sa teraz nachádza v jazere Bolshoy Gorky Lake, ktoré spája severnú a južnú časť prieplavu, a v jeho blízkosti je stále niekoľko remorkérov. Nehoda s Rumfordom však viedla k tomu, že ďalšia loď - ropný tanker s nosnosťou 105 tisíc ton (podľa Marinetraffic hovoríme o Minerve Nike), ktorá sa plavila v štrku, tiež narazila na plytčinu. Zatiaľ to nebolo odstránené, ale správa Suezského prieplavu očakáva, že tepnu čoskoro vyčistia. Tento incident pokračoval v sérii incidentov na Suezskom prieplavu. V marci kontajnerová loď Ever Given narazila na plytčinu a na šesť dní blokovala dopravu na prieplave - to výrazne ovplyvnilo harmonogram nákladnej dopravy po celom svete. Loď bola vyzdvihnutá až 29. marca. https://www.kommersant.ru/doc/4761476?from=main_3#id2033794
Upravené 6. 4. 2021 o 19:46

Přiznám se, že mi není známé podloží v kanálu, ale podle všeho bude to asi písek. V případě nárazu 220 tisic tun řekněme 15ti uzly, což v tom počasí asi plul rychleji (soudím podle manévrů přeed vjezdem do Suezu) logicky písek se přesune kam může, jistě ne všechen, ale podstatná část a takže bych soudil, že se dostal i do středu kanálu. Navíc lodní šrouby zvedají usazeniny ze dna a ty pak zase usedají na dno, obvykle nikoliv na stejné místo.
Z vlastní zkušenosti s lodí o délce necelých 15 metrů s ponorem 2,20 metru, výkon 2x350 koní (to není nic moc), při otáčení v Benátkách na zakotvení, lodní šroub zvedl ze dna kostru jízdního kola a vymrštil ji do výše dvou metrů.
Spíš mě udivuje, že to nejdříve nezkontrolovali a eventuelně neupravili. Ty lodě co uvádíš mají cca poloviční výtlak od Ever, v podstatě by tam neměl být problém s osmi metry.


Přiznám se, že mi není známé podloží v kanálu, ale podle všeho bude to asi písek. V případě nárazu 220 tisic tun řekněme 15ti uzly, což v tom počasí asi plul rychleji (soudím podle manévrů přeed vjezdem do Suezu) logicky písek se přesune kam může, jistě ne všechen, ale podstatná část a takže bych soudil, že se dostal i do středu kanálu. Navíc lodní šrouby zvedají usazeniny ze dna a ty pak zase usedají na dno, obvykle nikoliv na stejné místo. Z vlastní zkušenosti s lodí o délce necelých 15 metrů s ponorem 2,20 metru, výkon 2x350 koní (to není nic moc), při otáčení v Benátkách na zakotvení, lodní šroub zvedl ze dna kostru jízdního kola a vymrštil ji do výše dvou metrů. Spíš mě udivuje, že to nejdříve nezkontrolovali a eventuelně neupravili. Ty lodě co uvádíš mají cca poloviční výtlak od Ever, v podstatě by tam neměl být problém s osmi metry.

Zablokovaný Suezský prieplav môže byť predzvesťou konfliktu


Bola to len náhoda. Gigantická kontajnerová loď Ever Given sa 23. marca zasekla v Suezskom prieplave. Týždeň bola globálna ekonomika v napätí, ale plavidlo sa podarilo uvoľniť. Čo by sa však stalo, keby sa Suez niekto pokúsil zablokovať úmyselne?


Vojenská taktika

Scott Savitz z think tanku RAND Corporation pripomína, že vojenská taktika blokovanie loďami sa v dejinách uplatnila najmä vtedy, keď jedna z bojujúcich strán chcela znemožniť nepriateľovi fungovanie prístavov.


"Má dlhú históriu. Britské sily taktiku uplatnili v oboch svetových vojnách. Armáda USA ju použila počas americkej občianskej vojny. Historicky je zdokumentovali už pred tisíc rokmi. Ale tento staroveký námorný manéver je stále dôležitý aj v 21. storočí. V roku 2014 ho využili ruské sily a v krymskom prístave dostali do pasce veľkú časť ukrajinského námorníctva. Pri vstupe do prístavu potopili dve lode. Ukrajinské plavidlá sa tak nemohli dostať na šíre more a bolo ich možné obsadiť z pevniny,“ napísal Savitz pre spravodajskú stránku Defense One.


Cez Suezský prieplav ide 12 percent svetového obchodu. Podľa námorného žurnálu Lloyd's List stála kríza so zablokovanou cestou každú hodinu 400 miliónov dolárov, čo sa vzťahuje na nedodaný tovar.


"Situácia s Ever Given potvrdila, že ultraveľké kontajnerové plavidlá vytvárajú nové riziká pre námorný transportný systém v prieplavoch a úzkych prielivoch. Predpokladám, že v Sueze budú zavedené prísnejšie pravidlá týkajúce sa bezpečnosti navigačných manévrov, aby sa v budúcnosti podarilo zabrániť nehodám, akú sme videli,“ uviedol pre Pravdu Rockford Weitz, expert na námornú dopravu z Tuftsovej univerzity v Massachusetts.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/583551-zablokovany-suezsky-prieplav-moze-byt-predzvestou-konfliktu/


Zablokovaný Suezský prieplav môže byť predzvesťou konfliktu =========================================================== Bola to len náhoda. Gigantická kontajnerová loď Ever Given sa 23. marca zasekla v Suezskom prieplave. Týždeň bola globálna ekonomika v napätí, ale plavidlo sa podarilo uvoľniť. Čo by sa však stalo, keby sa Suez niekto pokúsil zablokovať úmyselne? **Vojenská taktika ** Scott Savitz z think tanku RAND Corporation pripomína, že vojenská taktika blokovanie loďami sa v dejinách uplatnila najmä vtedy, keď jedna z bojujúcich strán chcela znemožniť nepriateľovi fungovanie prístavov. "Má dlhú históriu. Britské sily taktiku uplatnili v oboch svetových vojnách. Armáda USA ju použila počas americkej občianskej vojny. Historicky je zdokumentovali už pred tisíc rokmi. Ale tento staroveký námorný manéver je stále dôležitý aj v 21. storočí. V roku 2014 ho využili ruské sily a v krymskom prístave dostali do pasce veľkú časť ukrajinského námorníctva. Pri vstupe do prístavu potopili dve lode. Ukrajinské plavidlá sa tak nemohli dostať na šíre more a bolo ich možné obsadiť z pevniny,“ napísal Savitz pre spravodajskú stránku Defense One. Cez Suezský prieplav ide 12 percent svetového obchodu. Podľa námorného žurnálu Lloyd's List stála kríza so zablokovanou cestou každú hodinu 400 miliónov dolárov, čo sa vzťahuje na nedodaný tovar. "Situácia s Ever Given potvrdila, že ultraveľké kontajnerové plavidlá vytvárajú nové riziká pre námorný transportný systém v prieplavoch a úzkych prielivoch. Predpokladám, že v Sueze budú zavedené prísnejšie pravidlá týkajúce sa bezpečnosti navigačných manévrov, aby sa v budúcnosti podarilo zabrániť nehodám, akú sme videli,“ uviedol pre Pravdu Rockford Weitz, expert na námornú dopravu z Tuftsovej univerzity v Massachusetts. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/583551-zablokovany-suezsky-prieplav-moze-byt-predzvestou-konfliktu/

Minimálně 26 lidí zahynulo v Bangládeši při kolizi trajektu s nákladní lodí


Trajekt se potopil krátce potom, co opustil průmyslovou oblast v oblasti (?) Narayanganj, asi 20 kilometrů od hlavního města Dhaky.


Policie uvedla, že některým z 50 cestujících se podařilo doplavat na břeh.
Loď byla naplněna lidmi, kteří spěchali pryč z města potom, co bangladéšská vláda ohlásila, že bude od pondělka celostátní týdenní lockdown, aby se vypořádali s nárůstem případů Covid-19.


https://www.ntd.com/bangladesh-ferry-accident-kills-at-least-26_592239.html


Minimálně 26 lidí zahynulo v Bangládeši při kolizi trajektu s nákladní lodí Trajekt se potopil krátce potom, co opustil průmyslovou oblast v oblasti (?) Narayanganj, asi 20 kilometrů od hlavního města Dhaky. Policie uvedla, že některým z 50 cestujících se podařilo doplavat na břeh. Loď byla naplněna lidmi, kteří spěchali pryč z města potom, co bangladéšská vláda ohlásila, že bude od pondělka celostátní týdenní lockdown, aby se vypořádali s nárůstem případů Covid-19. https://www.ntd.com/bangladesh-ferry-accident-kills-at-least-26_592239.html

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11085875


TEHRÁN 7. apríla. / ÚLOHY /. Teherán potvrdzuje informácie o výbuchu na iránskej lodi Saviz v Červenom mori, jeho dôvody sa vyšetrujú. Uviedol to v stredu oficiálny zástupca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Khatibzade.
„Iránska obchodná loď Saviz bola v utorok mierne poškodená pri explózii v Červenom mori pri pobreží Džibuti,“ citovala ho tlačová služba ministerstva. Diplomat dodal, že „dôvody výbuchu sa vyšetrujú“.


Podľa neho „v dôsledku incidentu nie sú žiadne obete ani zranené“. „V súčasnosti prebiehajú technické práce na objasnení príčin a pôvodu incidentu a naša krajina v tejto súvislosti prijme potrebné opatrenia v medzinárodných orgánoch,“ dodal Khatibzadeh.


Poznamenal, že Saviz je civilné plavidlo, ktoré bolo vyslané do oblasti Červeného mora a Adenského zálivu s cieľom zaistiť bezpečnosť námorných trás a bojovať proti pirátstvu. “Uviedol.
Informovala o tom tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na zdroje, že v utorok bolo v Červenom mori napadnuté iránske plavidlo Saviz. Nehoda bola podľa jeho slov dôsledkom výbuchu výbušného zariadenia na palube.


https://www.theguardian.com/world/2021/apr/07/iran-acknowledges-attack-on-ship-thought-to-be-used-as-military-base


Západné média uvádzajú, že je za tým Izrael.
Niekto sa snaží vyvolať konflikt.


Poďakovanie štátnej televízie s odvolaním sa na zahraničné médiá predstavuje prvý iránsky komentár k utorňajšiemu záhadnému incidentu MV Saviz, ktorého podozrenie pravdepodobne vykonal Izrael .


K útoku došlo, keď sa Irán a svetové mocnosti vo Viedni usadili na prvé rozhovory o tom, že USA sa môžu potenciálne vrátiť k jadrovej dohode z roku 2015.


Saudská Arábia opakovane kritizovala dlhodobé pôsobenie lode v regióne. Podľa západu a expertov OSN Irán poskytuje zbrane a podporu jemenským vzbúrencom Houthi. Irán popiera vyzbrojovanie Hútíov, hoci komponenty nájdené v zbraniach rebelov odkazujú späť na Teherán.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11085875 TEHRÁN 7. apríla. / ÚLOHY /. Teherán potvrdzuje informácie o výbuchu na iránskej lodi Saviz v Červenom mori, jeho dôvody sa vyšetrujú. Uviedol to v stredu oficiálny zástupca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Khatibzade. „Iránska obchodná loď Saviz bola v utorok mierne poškodená pri explózii v Červenom mori pri pobreží Džibuti,“ citovala ho tlačová služba ministerstva. Diplomat dodal, že „dôvody výbuchu sa vyšetrujú“. Podľa neho „v dôsledku incidentu nie sú žiadne obete ani zranené“. „V súčasnosti prebiehajú technické práce na objasnení príčin a pôvodu incidentu a naša krajina v tejto súvislosti prijme potrebné opatrenia v medzinárodných orgánoch,“ dodal Khatibzadeh. Poznamenal, že Saviz je civilné plavidlo, ktoré bolo vyslané do oblasti Červeného mora a Adenského zálivu s cieľom zaistiť bezpečnosť námorných trás a bojovať proti pirátstvu. “Uviedol. Informovala o tom tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na zdroje, že v utorok bolo v Červenom mori napadnuté iránske plavidlo Saviz. Nehoda bola podľa jeho slov dôsledkom výbuchu výbušného zariadenia na palube. https://www.theguardian.com/world/2021/apr/07/iran-acknowledges-attack-on-ship-thought-to-be-used-as-military-base Západné média uvádzajú, že je za tým Izrael. Niekto sa snaží vyvolať konflikt. Poďakovanie štátnej televízie s odvolaním sa na zahraničné médiá predstavuje prvý iránsky komentár k utorňajšiemu záhadnému incidentu MV Saviz, ktorého podozrenie pravdepodobne vykonal Izrael . K útoku došlo, keď sa Irán a svetové mocnosti vo Viedni usadili na prvé rozhovory o tom, že USA sa môžu potenciálne vrátiť k jadrovej dohode z roku 2015. Saudská Arábia opakovane kritizovala dlhodobé pôsobenie lode v regióne. Podľa západu a expertov OSN Irán poskytuje zbrane a podporu jemenským vzbúrencom Houthi. Irán popiera vyzbrojovanie Hútíov, hoci komponenty nájdené v zbraniach rebelov odkazujú späť na Teherán.
Upravené 7. 4. 2021 o 10:58

Začíná se zdát, že s tou lodí to je všechno trochu jinak, začínám prověřovat, ale jestli je to fakt, tak je to bomba! Zní to zajímavě, jen aby to byla pravda. Údajně tam byly nějaké speciální kontejnery a v nich osoby a zbraně.


Začíná se zdát, že s tou lodí to je všechno trochu jinak, začínám prověřovat, ale jestli je to fakt, tak je to bomba! Zní to zajímavě, jen aby to byla pravda. Údajně tam byly nějaké speciální kontejnery a v nich osoby a zbraně.

Výzkumníci natočili nejhlouběji položený vrak na světě, je 6,5 km pod hladinou


Výzkumníkům se podařilo vůbec poprvé ponořit k vraku torpédoborce USS Johnston, který se potopil v roce 1944 u Filipín během námořní bitvy s Japonskem. Americké válečné plavidlo leží v hloubce zhruba 6,5 kilometrů pod hladinou Filipínského moře v Tichém oceánu a je považováno za nejhlouběji ležící známý vrak. Výzkumníci rovněž pořídili jeho záběry, píše server BBC, který video z mořských hlubin zveřejnil.
60730891eeb05
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/vyzkumnici-natocili-nejhloubeji-polozeny-vrak-na-svete-je-65-km-pod-hladinou-40356586


Výzkumníci natočili nejhlouběji položený vrak na světě, je 6,5 km pod hladinou Výzkumníkům se podařilo vůbec poprvé ponořit k vraku torpédoborce USS Johnston, který se potopil v roce 1944 u Filipín během námořní bitvy s Japonskem. Americké válečné plavidlo leží v hloubce zhruba 6,5 kilometrů pod hladinou Filipínského moře v Tichém oceánu a je považováno za nejhlouběji ležící známý vrak. Výzkumníci rovněž pořídili jeho záběry, píše server BBC, který video z mořských hlubin zveřejnil. ![60730891eeb05](serve/attachment&path=60730891eeb05) https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/vyzkumnici-natocili-nejhloubeji-polozeny-vrak-na-svete-je-65-km-pod-hladinou-40356586

Zní to zajímavě, jen aby to byla pravda. Údajně tam byly nějaké speciální kontejnery a v nich osoby a zbraně.


"Uhraďte miliardu dolarů, jinak neodjedete. Egypt zadržel loď, která zablokovala Suez


Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu téměř týden blokovala Suezský kanál, ještě stále nemůže opustit vodní cestu. Úřad pro Suezský průplav (SCA) požaduje odškodnění ve výši skoro jedné miliardy dolarů.
Předseda SCA Usáma Rabía upozornil, že loď neopustí egyptské vody, dokud neskončí vyšetřování a dokud nebude kompenzace plně vyplacena. Zároveň uvedl, že kromě finančních ztrát utrpěl kanál „velkou morální újmu”.
Výsledky vyšetřování budou oznámeny na konci tohoto týdne. Egyptský soud do té doby povolil zadržení lodi, o čemž byla posádka v úterý informována.
„Loď je nyní oficiálně zabavena,” řekl v pondělí večer v egyptské státní televizi Rabía. „Nechtějí nic zaplatit,” dodal.
Šéf úřadu nesdělil, kolik přesně jeho úřad požaduje. Několik tamních médií ale s odkazem na soudní přezkum hovoří o sumě 900 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč).
V této částce je obsažena cena záchranné operace, náklady spojené se zastaveným provozem a ušlý zisk z poplatků za tranzit kanálu."
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/uhradte-miliardu-dolaru-jinak-neodjedete-egypt-zadrzel-lod-ktera-zablokovala-suez-40356901


[quote="pid:10709, uid:311"]Zní to zajímavě, jen aby to byla pravda. Údajně tam byly nějaké speciální kontejnery a v nich osoby a zbraně.[/quote] "Uhraďte miliardu dolarů, jinak neodjedete. Egypt zadržel loď, která zablokovala Suez Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu téměř týden blokovala Suezský kanál, ještě stále nemůže opustit vodní cestu. Úřad pro Suezský průplav (SCA) požaduje odškodnění ve výši skoro jedné miliardy dolarů. Předseda SCA Usáma Rabía upozornil, že loď neopustí egyptské vody, dokud neskončí vyšetřování a dokud nebude kompenzace plně vyplacena. Zároveň uvedl, že kromě finančních ztrát utrpěl kanál „velkou morální újmu”. Výsledky vyšetřování budou oznámeny na konci tohoto týdne. Egyptský soud do té doby povolil zadržení lodi, o čemž byla posádka v úterý informována. „Loď je nyní oficiálně zabavena,” řekl v pondělí večer v egyptské státní televizi Rabía. „Nechtějí nic zaplatit,” dodal. Šéf úřadu nesdělil, kolik přesně jeho úřad požaduje. Několik tamních médií ale s odkazem na soudní přezkum hovoří o sumě 900 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč). V této částce je obsažena cena záchranné operace, náklady spojené se zastaveným provozem a ušlý zisk z poplatků za tranzit kanálu." https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/uhradte-miliardu-dolaru-jinak-neodjedete-egypt-zadrzel-lod-ktera-zablokovala-suez-40356901

Úřad pro Suezský průplav (SCA) požaduje odškodnění ve výši skoro jedné miliardy dolarů.
Předseda SCA Usáma Rabía upozornil, že loď neopustí egyptské vody, dokud neskončí vyšetřování a dokud nebude kompenzace plně vyplacena. Zároveň uvedl, že kromě finančních ztrát utrpěl kanál „velkou morální újmu”.

Takhle si největší ujmu způsobí oni sami. Nejspíš je to ale záměr.
Kdo bude chtít riskovat obrovskou pokutu nebo ztrátu lodi?
Ceny lodní přepravy mají zůstat vysoké.


[quote="pid:11220, uid:181"]Úřad pro Suezský průplav (SCA) požaduje odškodnění ve výši skoro jedné miliardy dolarů. Předseda SCA Usáma Rabía upozornil, že loď neopustí egyptské vody, dokud neskončí vyšetřování a dokud nebude kompenzace plně vyplacena. Zároveň uvedl, že kromě finančních ztrát utrpěl kanál „velkou morální újmu”.[/quote] Takhle si největší ujmu způsobí oni sami. Nejspíš je to ale záměr. Kdo bude chtít riskovat obrovskou pokutu nebo ztrátu lodi? Ceny lodní přepravy mají zůstat vysoké.

Ceny lodní přepravy mají zůstat vysoké.

Možná budou dopady i do výše pojistného lodí...


[quote="pid:11241, uid:177"]Ceny lodní přepravy mají zůstat vysoké.[/quote] Možná budou dopady i do výše pojistného lodí...

Tak mám najnovšie info od známeho čo nakupuje tovar v Číne.
Nákupné ceny poskočili o 20-30% hore, "zdôvodňujú" to infláciou a zvyšujúcou sa cenou základných surovín.


Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať.


Tak mám najnovšie info od známeho čo nakupuje tovar v Číne. Nákupné ceny poskočili o 20-30% hore, "zdôvodňujú" to infláciou a zvyšujúcou sa cenou základných surovín. Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať.

Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať


Ja by som povedal, že cena začína odrážať materiálnu realitu a limitácie systému, lebo "just in time" funguje len za "dobrého" počasia.
Teraz otázka:
Čo sa stane so zbytočnými a opustenými loďami, nasťahujú sa do nich squatteri?


[quote="pid:15815, uid:217"]Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať[/quote] Ja by som povedal, že cena začína odrážať materiálnu realitu a limitácie systému, lebo "just in time" funguje len za "dobrého" počasia. Teraz otázka: Čo sa stane so zbytočnými a opustenými loďami, nasťahujú sa do nich squatteri?

Moderátor

Upravené 15. 5. 2021 o 10:39

Skončia takto, bežná prax.

Otrocká práce.


[quote="pid:15833, uid:217"]Skončia takto, bežná prax.[/quote] Otrocká práce.

Skončia takto, bežná prax.


Brzo na začátku videa bylo řečeno, že dříve to tak nebylo a lodě byli rozebrány civilizovanějším způsobem - loď byla dopravena do loděnice k molu a rozřezána na malé kousky. Takhle to dopadá, když jsou peníze na prvním místě, pak nejsou zdroje ani po sobě uklidit, hold musí se neustále roztáčet nadměrná spotřeba (do teď - proto přišel manévr Covid - žádný strom neroste do nebe).


A také je to jeden ze scénářů GP, elity budou mít technologie (odpadové) a dělat bordel a obyvatelstvo to bude uklízet a bude v tom bordelu muset žít.


[quote="pid:15833, uid:217"]Skončia takto, bežná prax.[/quote] Brzo na začátku videa bylo řečeno, že dříve to tak nebylo a lodě byli rozebrány civilizovanějším způsobem - loď byla dopravena do loděnice k molu a rozřezána na malé kousky. Takhle to dopadá, když jsou peníze na prvním místě, pak nejsou zdroje ani po sobě uklidit, hold musí se neustále roztáčet nadměrná spotřeba (do teď - proto přišel manévr Covid - žádný strom neroste do nebe). A také je to jeden ze scénářů GP, elity budou mít technologie (odpadové) a dělat bordel a obyvatelstvo to bude uklízet a bude v tom bordelu muset žít.

Skončia takto, bežná prax.


Je to výnosný obchod ak je pre oceľ globálny dopyt, ale ak nie...


[quote="pid:15833, uid:217"]Skončia takto, bežná prax.[/quote] Je to výnosný obchod ak je pre oceľ globálny dopyt, ale ak nie...

Moderátor

elity budou mít technologie (odpadové) a dělat bordel a obyvatelstvo to bude uklízet a bude v tom bordelu muset žít.


no hrozné, myslím že čo sa deje. Mna zaujíma kde sú všetci ti slnieckari typu Vincze aj so ženou, čo nabádajú k ekologickému spôsobu života (ti je samozrejme v poriadku), ale je to smiešne v tom slova zmysle, že my každý môže žiť neviem ako ekologicky, keď sa potom deje takéto. No lenže to pre propagáciu ocko a podivných hovadin, už čas slnieckarov nezostáva a ani ucit sa🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️.


Otrasne sú aj videá o cintorínoch s autami.


[quote="pid:15849, uid:426"]elity budou mít technologie (odpadové) a dělat bordel a obyvatelstvo to bude uklízet a bude v tom bordelu muset žít.[/quote] no hrozné, myslím že čo sa deje. Mna zaujíma kde sú všetci ti slnieckari typu Vincze aj so ženou, čo nabádajú k ekologickému spôsobu života (ti je samozrejme v poriadku), ale je to smiešne v tom slova zmysle, že my každý môže žiť neviem ako ekologicky, keď sa potom deje takéto. No lenže to pre propagáciu ocko a podivných hovadin, už čas slnieckarov nezostáva a ani ucit sa

Pre zaujímavosť a sledovanie procesu.
Ever Given sa pred jeden a pol hodinou, teda o 09:00 UTC po tri a pol mesiacoch pohla...
60e5846d9fae7


Pre zaujímavosť a sledovanie procesu. Ever Given sa pred jeden a pol hodinou, teda o 09:00 UTC po tri a pol mesiacoch pohla... ![60e5846d9fae7](serve/attachment&path=60e5846d9fae7)

Tak mám najnovšie info od známeho čo nakupuje tovar v Číne.
Nákupné ceny poskočili o 20-30% hore, "zdôvodňujú" to infláciou a zvyšujúcou sa cenou základných surovín.


Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať.


Tak suma už poskočila na 12 000 € za jeden kontajner.
A z iného zdroja mám, že dopravcovia aktuálne fungujú kartelovo a veľké e-shopy objednávali na Vianoce už začiatkom roka.


Bude nedostatok dovážaného tovaru, zásobený predajcovia to využijú a ceny budú hnať do extrémov a malý predajcovia bez zásob "skončia".


Predpokladám, že koniec roka bude ideálna doba na spustenie operácie ekonomickej krízy.


[quote="pid:15815, uid:217"]Tak mám najnovšie info od známeho čo nakupuje tovar v Číne. Nákupné ceny poskočili o 20-30% hore, "zdôvodňujú" to infláciou a zvyšujúcou sa cenou základných surovín. Dopravcovia už chcú za prepravu jedného kontajneru 8 000 €. (Pred covidom to bolo do 2000 €.) Veľa vecí sa už reálne prestáva vyplácať dovážať.[/quote] Tak suma už poskočila na 12 000 € za jeden kontajner. A z iného zdroja mám, že dopravcovia aktuálne fungujú kartelovo a veľké e-shopy objednávali na Vianoce už začiatkom roka. Bude nedostatok dovážaného tovaru, zásobený predajcovia to využijú a ceny budú hnať do extrémov a malý predajcovia bez zásob "skončia". Predpokladám, že koniec roka bude ideálna doba na spustenie operácie ekonomickej krízy.

Loď, která blokovala Suezský průplav, dorazila po čtvrt roce do cíle


Čtyřměsíční sága je u konce, kontejnerová loď Ever Given ve čtvrtek ráno připlula do doků v nizozemském Rotterdamu. Loď v březnu týden blokovala Suezský průplav, který patří k hlavním tepnám světové lodní dopravy.


„Loď připlula v 5:00 a teď je ukotvena v našich docích, kde bude až do příštího pondělí. Mezitím vyloží náklad mířící do Rotterdamu a Hamburku. V pondělí pak vypluje směrem k britskému Felixstowe. Tam bude vyprázdněna a pak se přesune do doků v Dunkirku, kde ji čekají možné opravy,“ uvedl šéf rotterdamských doků Hans Nagtegaal.


Ever Given, kterou provozuje tchajwanská společnost Evergreen, najela v Suezském průplavu na mělčinu 23. března. Její vyproštění trvalo týden, průplav byl tou dobou nesplavný a v místě se mezitím vytvořil špunt z čekajících nákladních lodí.


Správa Suezského průplavu ani po vyproštění nenechala loď odplout kvůli sporu o náhradu škody s jejími vlastníky.


Průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a po vodě zaručuje nejrychlejší spojení mezi Asií a Evropou. Prochází jím 12 procent objemu zboží, s nímž se ve světě obchoduje.


Čtyřsetmetrová loď s 18 300 kontejnery na palubě se mohla na plavbu vydat až před třemi týdny. Tak dlouho jí trvalo, než doplula z Egypta do Nizozemska. Na palubě přepravovala například nábytek pro společnost IKEA či oblečení značky Tommy Hilfiger, Nike nebo Calvin Klein.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/lod-ktera-blokovala-suezsky-pruplav-dorazila-po-ctvrt-roce-do-cile-40367507


Loď, která blokovala Suezský průplav, dorazila po čtvrt roce do cíle Čtyřměsíční sága je u konce, kontejnerová loď Ever Given ve čtvrtek ráno připlula do doků v nizozemském Rotterdamu. Loď v březnu týden blokovala Suezský průplav, který patří k hlavním tepnám světové lodní dopravy. „Loď připlula v 5:00 a teď je ukotvena v našich docích, kde bude až do příštího pondělí. Mezitím vyloží náklad mířící do Rotterdamu a Hamburku. V pondělí pak vypluje směrem k britskému Felixstowe. Tam bude vyprázdněna a pak se přesune do doků v Dunkirku, kde ji čekají možné opravy,“ uvedl šéf rotterdamských doků Hans Nagtegaal. Ever Given, kterou provozuje tchajwanská společnost Evergreen, najela v Suezském průplavu na mělčinu 23. března. Její vyproštění trvalo týden, průplav byl tou dobou nesplavný a v místě se mezitím vytvořil špunt z čekajících nákladních lodí. Správa Suezského průplavu ani po vyproštění nenechala loď odplout kvůli sporu o náhradu škody s jejími vlastníky. Průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a po vodě zaručuje nejrychlejší spojení mezi Asií a Evropou. Prochází jím 12 procent objemu zboží, s nímž se ve světě obchoduje. Čtyřsetmetrová loď s 18 300 kontejnery na palubě se mohla na plavbu vydat až před třemi týdny. Tak dlouho jí trvalo, než doplula z Egypta do Nizozemska. Na palubě přepravovala například nábytek pro společnost IKEA či oblečení značky Tommy Hilfiger, Nike nebo Calvin Klein. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/lod-ktera-blokovala-suezsky-pruplav-dorazila-po-ctvrt-roce-do-cile-40367507

Průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a po vodě zaručuje nejrychlejší spojení mezi Asií a Evropou.

To není pravda. Severní trasa po vodě do evropy z Číny, Japonska a Koreje mezi Arktidou a Sibiří je kratší o 40%. Taktéž přeprava zboží z Číny a Japonska železnicí BAM (bajkalsko-amurská magistrála) je rychlejší, než po vodě přes Suez.


[quote="pid:27212, uid:181"]Průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a po vodě zaručuje nejrychlejší spojení mezi Asií a Evropou.[/quote] To není pravda. Severní trasa po vodě do evropy z Číny, Japonska a Koreje mezi Arktidou a Sibiří je kratší o 40%. Taktéž přeprava zboží z Číny a Japonska železnicí BAM (bajkalsko-amurská magistrála) je rychlejší, než po vodě přes Suez.

To není pravda.


( že přeprava zboží Suezem je nejkratší a nejrychlejší )
Je tedy asi levnější ? Má někdo přehled ? Z jakých důvodů se preferuje Suez ? (kapacita ?)


[quote="pid:27217, uid:147"]To není pravda.[/quote] ( že přeprava zboží Suezem je nejkratší a nejrychlejší ) Je tedy asi levnější ? Má někdo přehled ? Z jakých důvodů se preferuje Suez ? (kapacita ?)
Upravené 29. 7. 2021 o 18:39

Z jakých důvodů se preferuje Suez ?


Kontrolu lodnej cesty z Ázie majú už pekne dlho pod kontrolou Briti - ovládajú Gibraltar, Suez postavili oni /oprava - Suez postavili Frantíci, ako ma opravili nižšie/, ovladájú bábkové vlády v štátoch v Červenom a Arabskom mori, Indické more s Indou ako bývalou kolóniou atď. Suez sa nazýva diaľnica britskej ríše, bezpečnosť tejto trasy bola vždy pod ich kontrolou, nehľadal by som nevyhnute ekonomické dôvody. Nakoniec aj súčasná deľba práce (výroby) na planéte je postavená na ich mocenských záujmoch.


Ďalší aspekt bude, kto vlastní alebo skôr ovláda korporácie prepravujúce tovar, ale aj prístavy po celej trase. Na všetkom sa dá zarobiť. Veľké korporácie majú už stovky rokov prísun nekonečného kapitálu a im nevadí, že investície sa budú vracať aj počas 50 či 100 rokov.


[quote="pid:27329, uid:426"]Z jakých důvodů se preferuje Suez ?[/quote] Kontrolu lodnej cesty z Ázie majú už pekne dlho pod kontrolou Briti - ovládajú Gibraltar, Suez postavili oni /oprava - Suez postavili Frantíci, ako ma opravili nižšie/, ovladájú bábkové vlády v štátoch v Červenom a Arabskom mori, Indické more s Indou ako bývalou kolóniou atď. Suez sa nazýva diaľnica britskej ríše, bezpečnosť tejto trasy bola vždy pod ich kontrolou, nehľadal by som nevyhnute ekonomické dôvody. Nakoniec aj súčasná deľba práce (výroby) na planéte je postavená na ich mocenských záujmoch. Ďalší aspekt bude, kto vlastní alebo skôr ovláda korporácie prepravujúce tovar, ale aj prístavy po celej trase. Na všetkom sa dá zarobiť. Veľké korporácie majú už stovky rokov prísun nekonečného kapitálu a im nevadí, že investície sa budú vracať aj počas 50 či 100 rokov.
Upravené 30. 7. 2021 o 09:29

Je tedy asi levnější ? Má někdo přehled ? Z jakých důvodů se preferuje Suez ? (kapacita ?)


Ako už napísal Vito, ja len doplním.
Najprv si otvor mapu a pozri si tú trasu. Keď chceš dostať kontajner z Číny do strednej EU, tak loď ide až do Nemecka, tam si naúčtujú nemci vykládku a clo a kamiónom ide kontajner nasledne k nám.
A teraz si pozri pozemnú vzdialenosť k nám a rychlosť vlaku. Vlakom by to k nám trvalo 30 - 40 dní, zatiaľ čo pri aktuálnej forme 2 - 3 mesiac a je to velmi neekologicke, tie lode spalujú tony mazutu.


Keby ide všetok tovar po zemi, tak to prinesie zisk transportným krajinám a tak isto medzinárodný vyjednávací vplyv. Patrí tam aj Rusko... a sme doma.


[quote="pid:27329, uid:426"]Je tedy asi levnější ? Má někdo přehled ? Z jakých důvodů se preferuje Suez ? (kapacita ?)[/quote] Ako už napísal Vito, ja len doplním. Najprv si otvor mapu a pozri si tú trasu. Keď chceš dostať kontajner z Číny do strednej EU, tak loď ide až do Nemecka, tam si naúčtujú nemci vykládku a clo a kamiónom ide kontajner nasledne k nám. A teraz si pozri pozemnú vzdialenosť k nám a rychlosť vlaku. Vlakom by to k nám trvalo 30 - 40 dní, zatiaľ čo pri aktuálnej forme 2 - 3 mesiac a je to velmi neekologicke, tie lode spalujú tony mazutu. Keby ide všetok tovar po zemi, tak to prinesie zisk transportným krajinám a tak isto medzinárodný vyjednávací vplyv. Patrí tam aj Rusko... a sme doma.

tie lode spalujú tony mazutu

no nieco sa s tym mazutom musi robit, pretoze inac co s nim?


[quote="pid:27357, uid:217"]tie lode spalujú tony mazutu[/quote] no nieco sa s tym mazutom musi robit, pretoze inac co s nim?

Moderator

no nieco sa s tym mazutom musi robit


A co tak namáčet sovy. Ironie.


https://youtu.be/6mcdrejWRQY


[quote="pid:27362, uid:10"]no nieco sa s tym mazutom musi robit[/quote] A co tak namáčet sovy. Ironie. https://youtu.be/6mcdrejWRQY

Ne , ze bych chtel prilevat olej do ohne...ale nepostavili Suez Frantici ???
Ale spravne je uvedeno.....,ze ho kontroluji anglicane stejne tak jako Gibraltar....

Kontrolu lodnej cesty z Ázie majú už pekne dlho pod kontrolou Briti - ovládajú Gibraltar, Suez postavili oni,


Ne , ze bych chtel prilevat olej do ohne...ale nepostavili Suez Frantici ??? Ale spravne je uvedeno.....,ze ho kontroluji anglicane stejne tak jako Gibraltar....[quote="pid:27335, uid:48"]Kontrolu lodnej cesty z Ázie majú už pekne dlho pod kontrolou Briti - ovládajú Gibraltar, Suez postavili oni,[/quote]

no nieco sa s tym mazutom musi robit, pretoze inac co s nim?


Len kratko, googlit snad dokážeš.



Mazut tvoří v závislosti na zpracovávané ropě až polovinu produktů. Dříve býval hojně využíván jako palivo elektráren a tepláren, vzhledem k obsahu síry ovšem ne příliš kvalitní. Je možné zpracovat ho znovu destilací ve vakuu, díky kterému se sníží bod varu uhlovodíků a oddělí se ještě asi 40 až 60 % olejových frakcí. Ty lze snáze odsířit a používat jako palivo, vyrábět z nich mazací oleje a parafin. Destilační zbytek vakuové destilace je asfalt, využívaný na povrchy vozovek, podlahy, nátěrové a izolační hmoty (Wiseman 1988; Hrdina, Machalický 2002). Podobnou, byť daleko časově náročnější cestou vzniká i přírodní asfalt, konečný produkt oxidace ropy, která se přirozenou cestou dostala na zemský povrch. Tyto přírodní výskyty už dnes ztratily průmyslové využití vzhledem k malým zásobám a odlehlosti ložisek, zcela je nahradil umělý asfalt ze zpracování ropy. Jen naše rafinerie ropy Paramo a.s. měla v roce 2006 produkci asfaltu zhruba poloviční velikosti, než je celosvětová produkce přírodní suroviny (Ney, Smakowski et al. 2005; Jolevová 2007).



...aj Slovnaft spracováva aj mazut. Keď si predstavím tie naše deravé cesty...


[quote="pid:27362, uid:10"]no nieco sa s tym mazutom musi robit, pretoze inac co s nim?[/quote] Len kratko, googlit snad dokážeš. > Mazut tvoří v závislosti na zpracovávané ropě až polovinu produktů. Dříve býval hojně využíván jako palivo elektráren a tepláren, vzhledem k obsahu síry ovšem ne příliš kvalitní. Je možné zpracovat ho znovu destilací ve vakuu, díky kterému se sníží bod varu uhlovodíků a oddělí se ještě asi 40 až 60 % olejových frakcí. Ty lze snáze odsířit a používat jako palivo, vyrábět z nich mazací oleje a parafin. Destilační zbytek vakuové destilace je asfalt, využívaný na povrchy vozovek, podlahy, nátěrové a izolační hmoty (Wiseman 1988; Hrdina, Machalický 2002). Podobnou, byť daleko časově náročnější cestou vzniká i přírodní asfalt, konečný produkt oxidace ropy, která se přirozenou cestou dostala na zemský povrch. Tyto přírodní výskyty už dnes ztratily průmyslové využití vzhledem k malým zásobám a odlehlosti ložisek, zcela je nahradil umělý asfalt ze zpracování ropy. Jen naše rafinerie ropy Paramo a.s. měla v roce 2006 produkci asfaltu zhruba poloviční velikosti, než je celosvětová produkce přírodní suroviny (Ney, Smakowski et al. 2005; Jolevová 2007). ...aj Slovnaft spracováva aj mazut. Keď si predstavím tie naše deravé cesty...

Ešte upresním áno kanál postavili a začali prevádzkovať Francúzi a po pár rokoch sa Briti dostali k väčšine akcií a v lodných motoroch sa spaľuje nafta a nie mazut, tým sa kúri v kotloch


Ešte upresním áno kanál postavili a začali prevádzkovať Francúzi a po pár rokoch sa Briti dostali k väčšine akcií a v lodných motoroch sa spaľuje nafta a nie mazut, tým sa kúri v kotloch

Kontajnerové super(class) lode majú vznetové motory ale ako primárne palivo používajú mazut. A minimálne super class majú dva motory, jeden menší a ten rozbieha obrovitánsky hlavný motor, ktorý pápá primárne mazut.


https://www.wakestone.cz/clanky/auta-versus-lode-kdo-je-vetsi-spina


Alebo si pozri nejaký lepší dokument o lodiach alebo si vyhľadaj využitie mazutu...


Kontajnerové super(class) lode majú vznetové motory ale ako primárne palivo používajú mazut. A minimálne super class majú dva motory, jeden menší a ten rozbieha obrovitánsky hlavný motor, ktorý pápá primárne mazut. https://www.wakestone.cz/clanky/auta-versus-lode-kdo-je-vetsi-spina Alebo si pozri nejaký lepší dokument o lodiach alebo si vyhľadaj využitie mazutu...

Podobnou, byť daleko časově náročnější cestou vzniká i přírodní asfalt,

Takovou lokalitu máte na Slovensku u kompy přes Váh od Strečna na Starhrad.


[quote="pid:27372, uid:217"]Podobnou, byť daleko časově náročnější cestou vzniká i přírodní asfalt,[/quote] Takovou lokalitu máte na Slovensku u kompy přes Váh od Strečna na Starhrad.

https://www.kurzy.cz/zpravy/605468-cina-uzavrela-kvuli-koronaviru-klicovy-pristav-pro-dodavky-do-evropy-a-usa/


Čína uzavřela kvůli koronaviru klíčový přístav pro dodávky do Evropy a USA


Podle agenturních zpráv čínské úřady kvůli hrozbě koronaviru zcela zastavily chod jednoho z klíčových přístavních terminálů Ningbo-Zhousan. Ten je třetím nejvytíženějším přístavním terminálem světa a je klíčovým pro dodávky do Evropy a Severní Ameriku. V roce 2019 přístav odbavil 27,49 miliónu standardizovaných přepravních kontejnerových jednotek. V roce 2020 to i přes globální koronavirovou pandemii bylo o 5% více a sice 28,72 milionu jednotek.


Úřady o přerušení provozu rozhodly na základě jednoho pozitivního případu mezi přístavními dělníky.


Jedná se o druhý takový zásah do fungování klíčového přístavu v tomto roce. V červnu byl z podobných důvodů omezen provoz terminálu ve městě Shenzen, jež omezil objem tamního exportu o 70% a trojnásobně prodloužil čekací doby na odbavení ze 3 až na 9 dnů.


https://www.kurzy.cz/zpravy/605468-cina-uzavrela-kvuli-koronaviru-klicovy-pristav-pro-dodavky-do-evropy-a-usa/ Čína uzavřela kvůli koronaviru klíčový přístav pro dodávky do Evropy a USA Podle agenturních zpráv čínské úřady kvůli hrozbě koronaviru zcela zastavily chod jednoho z klíčových přístavních terminálů Ningbo-Zhousan. Ten je třetím nejvytíženějším přístavním terminálem světa a je klíčovým pro dodávky do Evropy a Severní Ameriku. V roce 2019 přístav odbavil 27,49 miliónu standardizovaných přepravních kontejnerových jednotek. V roce 2020 to i přes globální koronavirovou pandemii bylo o 5% více a sice 28,72 milionu jednotek. Úřady o přerušení provozu rozhodly na základě jednoho pozitivního případu mezi přístavními dělníky. Jedná se o druhý takový zásah do fungování klíčového přístavu v tomto roce. V červnu byl z podobných důvodů omezen provoz terminálu ve městě Shenzen, jež omezil objem tamního exportu o 70% a trojnásobně prodloužil čekací doby na odbavení ze 3 až na 9 dnů.

mne to cele pripada, ze Cina sa rozhodla, ze ak USA budu tlacit dolar, tak oni bude robit vsetko pre to, aby svoju hodnotu dostali....takze zavru pristav a ceny idu do nebies....takze sice v devalvovanych peniazoch, ale svoje dostanu....a vzdy sa nejaky dovod najde. Naozaj mi to zacina pripadat, ze USA to cielavedome (teraz myslim tych "dolu"smile spustili a Cina si previedla riadenie toho celeho tak aby na tom netratila.


mne to cele pripada, ze Cina sa rozhodla, ze ak USA budu tlacit dolar, tak oni bude robit vsetko pre to, aby svoju hodnotu dostali....takze zavru pristav a ceny idu do nebies....takze sice v devalvovanych peniazoch, ale svoje dostanu....a vzdy sa nejaky dovod najde. Naozaj mi to zacina pripadat, ze USA to cielavedome (teraz myslim tych "dolu") spustili a Cina si previedla riadenie toho celeho tak aby na tom netratila.
Upravené 16. 8. 2021 o 13:18

Niekoľkým čínskym prístavom hrozí preťaženie. Dodávateľské reťazce do Európy sú ohrozené. Zvlášť Nemecko by evidentne pocítilo kolaps dodávateľských reťazcov.


https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/513949/Lieferketten-droht-Zusammenbruch-Deutschland-befindet-sich-in-akuter-Gefahr


Niekoľkým čínskym prístavom hrozí preťaženie. Dodávateľské reťazce do Európy sú ohrozené. Zvlášť Nemecko by evidentne pocítilo kolaps dodávateľských reťazcov. https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/513949/Lieferketten-droht-Zusammenbruch-Deutschland-befindet-sich-in-akuter-Gefahr

Niekoľkým čínskym prístavom hrozí preťaženie. Dodávateľské reťazce do Európy sú ohrozené. Zvlášť Nemecko by evidentne pocítilo kolaps dodávateľských reťazcov.


Tady o tom informuje Seznam:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zacpy-na-mori-vyznamny-pristav-kvuli-covidu-stoji-cena-prepravy-roste-172391
„Zaznamenali jsme, že se počet nevyřízených zásilek zvyšuje a dopravní zácpy se zhoršují,“
„Přerušení provozu v různých přístavech ovlivňuje ostatní dopravní uzly. Pokud kupujete zboží, které pochází nebo se pohybuje přes Čínu, musíte počítat s delší dodací lhůtou nebo si najít jiného poskytovatele.“
„Většina přístavů již zaznamenává přetížení nebo zpoždění, takže jakékoli další prodlevy budou znamenat jen větší tlak,“


Řízené vyvolávání nedostatku zboží = zdražování = snižování spotřeby. Přesun části přepravy z moře na koleje. Tlak na hledání alternativních, lokálních řešení.


[quote="pid:29863, uid:94"]Niekoľkým čínskym prístavom hrozí preťaženie. Dodávateľské reťazce do Európy sú ohrozené. Zvlášť Nemecko by evidentne pocítilo kolaps dodávateľských reťazcov.[/quote] Tady o tom informuje Seznam: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zacpy-na-mori-vyznamny-pristav-kvuli-covidu-stoji-cena-prepravy-roste-172391 „Zaznamenali jsme, že se počet nevyřízených zásilek zvyšuje a dopravní zácpy se zhoršují,“ „Přerušení provozu v různých přístavech ovlivňuje ostatní dopravní uzly. Pokud kupujete zboží, které pochází nebo se pohybuje přes Čínu, musíte počítat s delší dodací lhůtou nebo si najít jiného poskytovatele.“ „Většina přístavů již zaznamenává přetížení nebo zpoždění, takže jakékoli další prodlevy budou znamenat jen větší tlak,“ Řízené vyvolávání nedostatku zboží = zdražování = snižování spotřeby. Přesun části přepravy z moře na koleje. Tlak na hledání alternativních, lokálních řešení.

Tady o tom informuje Seznam:


super, na našich str. som to nevidela. A nemecké zdroje som našla dva, no oba zamknuté.


[quote="pid:29894, uid:177"]Tady o tom informuje Seznam:[/quote] super, na našich str. som to nevidela. A nemecké zdroje som našla dva, no oba zamknuté.
12
19.8k
145
46
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept