Zahraničná politika
Izrael a pásmo Gazy

Voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza, najviac hlasov získal Netanjahu


Pravicová strana Jednota (Likud) izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dosiahla v utorkových predčasných voľbách najlepší výsledok. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry AP však z prieskumov preferencií voličov vyplýva, že voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza.


Odhady troch hlavných izraelských televíznych staníc naznačujú, že ani Netanjahu a jeho náboženskí a nacionalistickí spojenci, ale ani rôznorodé spektrum Netanjahuových odporcov, nezískali parlamentnú väčšinu.


AP v tejto súvislosti predpovedá, že sa tým opäť vytvára pôda pre to, aby politická scéna v Izraeli zažila ďalšie týždne paralýzy. Objavil sa aj názor, že hrozia dokonca aj bezprecedentné piate parlamentné voľby.


Ak budú konečné výsledky v súlade s exit pollmi, oba tábory budú musieť rokovať s bývalým Netanjahuovým spojencom Naftalim Benetom, aby vďaka poslancom za jeho koalíciu Pravica (Jamina) niektorý z týchto blokov získal v 120-člennom Knesete väčšinu.


Benet sa síce hlási k Netanjahuovej tvrdej nacionalistickej ideológii, ale opakovane naznačil, že by bol otvorený spolupráci so svojimi politickými súpermi, ak by dostal šancu byť premiérom.


Podľa exit pollov zverejnených portálom The Times of Israel by blok strán podporujúcich Netanjahua mal získať 54 kresiel. Ak by súčasný premiér získal na svoju stranu Beneta, mal by jeho blok v parlamente väčšinu v podobe 61 poslancov. Tábor Netanjahuových odporcov má nateraz 59 kresiel.


Rola kľúčového hráča v povolebných rokovaniach sa pred voľbami pripisovala Islamskému hnutiu (Ra'am), ktoré zastupuje záujmy izraelských Arabov. Podľa predbežných výsledkov sa však táto strana do parlamentu nedostala.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/582107-izraelcania-idu-stvrtykrat-za-dva-roky-k-volebnym-urnam/


**Voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza, najviac hlasov získal Netanjahu** Pravicová strana Jednota (Likud) izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dosiahla v utorkových predčasných voľbách najlepší výsledok. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry AP však z prieskumov preferencií voličov vyplýva, že voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza. Odhady troch hlavných izraelských televíznych staníc naznačujú, že ani Netanjahu a jeho náboženskí a nacionalistickí spojenci, ale ani rôznorodé spektrum Netanjahuových odporcov, nezískali parlamentnú väčšinu. AP v tejto súvislosti predpovedá, že sa tým opäť vytvára pôda pre to, aby politická scéna v Izraeli zažila ďalšie týždne paralýzy. Objavil sa aj názor, že hrozia dokonca aj bezprecedentné piate parlamentné voľby. Ak budú konečné výsledky v súlade s exit pollmi, oba tábory budú musieť rokovať s bývalým Netanjahuovým spojencom Naftalim Benetom, aby vďaka poslancom za jeho koalíciu Pravica (Jamina) niektorý z týchto blokov získal v 120-člennom Knesete väčšinu. Benet sa síce hlási k Netanjahuovej tvrdej nacionalistickej ideológii, ale opakovane naznačil, že by bol otvorený spolupráci so svojimi politickými súpermi, ak by dostal šancu byť premiérom. Podľa exit pollov zverejnených portálom The Times of Israel by blok strán podporujúcich Netanjahua mal získať 54 kresiel. Ak by súčasný premiér získal na svoju stranu Beneta, mal by jeho blok v parlamente väčšinu v podobe 61 poslancov. Tábor Netanjahuových odporcov má nateraz 59 kresiel. Rola kľúčového hráča v povolebných rokovaniach sa pred voľbami pripisovala Islamskému hnutiu (Ra'am), ktoré zastupuje záujmy izraelských Arabov. Podľa predbežných výsledkov sa však táto strana do parlamentu nedostala. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/582107-izraelcania-idu-stvrtykrat-za-dva-roky-k-volebnym-urnam/

Juh Izraela zasiahla raketa z Gazy, oblasť predtým navštívil Netanjahu


Izraelská armáda v utorok informovala o ďalšom raketovom útoku, ktorý podnikli palestínski militanti z pásma Gazy. Vypálená raketa dopadla do oblasti na juhu Izraela, kam krátko pred tým zavítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informovala o tom agentúra AFP.


Hovorkyňa izraelskej armády potvrdila, že z pásma Gazy bol na izraelské územie vystrelený projektil, ktorý dopadol do neobývanej oblasti.


Podľa spravodajského portálu The Times of Israel hovorkyňa spresnila, že sirény signalizujúce poplach boli aktivované iba na otvorených priestranstvách, nie v obývaných zónach.


Netanjahu zavítal do oblasti Negevskej púšte v rámci obhliadky volebných miestností, keďže v Izraeli sa v utorok konajú predčasné voľby – už štvrté v poradí za posledné dva roky.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/582224-juh-izraela-zasiahla-raketa-z-gazy-oblast-predtym-navstivil-netanjahu/


**Juh Izraela zasiahla raketa z Gazy, oblasť predtým navštívil Netanjahu** Izraelská armáda v utorok informovala o ďalšom raketovom útoku, ktorý podnikli palestínski militanti z pásma Gazy. Vypálená raketa dopadla do oblasti na juhu Izraela, kam krátko pred tým zavítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorkyňa izraelskej armády potvrdila, že z pásma Gazy bol na izraelské územie vystrelený projektil, ktorý dopadol do neobývanej oblasti. Podľa spravodajského portálu The Times of Israel hovorkyňa spresnila, že sirény signalizujúce poplach boli aktivované iba na otvorených priestranstvách, nie v obývaných zónach. Netanjahu zavítal do oblasti Negevskej púšte v rámci obhliadky volebných miestností, keďže v Izraeli sa v utorok konajú predčasné voľby – už štvrté v poradí za posledné dva roky. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/582224-juh-izraela-zasiahla-raketa-z-gazy-oblast-predtym-navstivil-netanjahu/

Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením novej vlády


Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril v utorok premiéra Benjamina Netanjahua zostavením novej vlády. Stalo sa tak dva týždne po parlamentných voľbách, ktoré sa opäť skončili politickým patom. Informovala o tom agentúra AFP.


„Dospel som k rozhodnutiu na základe počtu odporúčaní (od zákonodarcov), ktoré naznačujú, že Benjamin Netanjahu má o niečo vyššiu šancu na zostavenie vlády,“ uviedol Rivlin. Zdôraznil však, že jeho rozhovory so zástupcami politických strán naznačili, že „žiadny kandidát nemá reálne šance“ na absolútnu parlamentnú väčšinu.


Parlamentné voľby z 23. marca boli už štvrtými v Izraeli za posledné dva roky. Jasnú parlamentnú väčšinu nezískal ani jeden z hlavných blokov: spojenci premiéra Netanjahua ani jeho odporcovia.


Rivlin len v pondelok odštartoval konzultácie s lídrami politických strán o zostavení novej koaličnej vlády. Ako prvú absolvoval prezident schôdzku s predstaviteľmi najsilnejšej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua.


V čase, keď Rivlin odštartoval konzultácie s predstaviteľmi Likudu, sa premiér Netanjahu musel zúčastniť na pojednávaní jeruzalemského súdu, pred ktorým prebieha proces týkajúci sa viacerých jeho korupčných káuz.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/583521-izraelsky-prezident-poveril-netanjahua-zostavenim-novej-vlady/


**Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením novej vlády** Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril v utorok premiéra Benjamina Netanjahua zostavením novej vlády. Stalo sa tak dva týždne po parlamentných voľbách, ktoré sa opäť skončili politickým patom. Informovala o tom agentúra AFP. „Dospel som k rozhodnutiu na základe počtu odporúčaní (od zákonodarcov), ktoré naznačujú, že Benjamin Netanjahu má o niečo vyššiu šancu na zostavenie vlády,“ uviedol Rivlin. Zdôraznil však, že jeho rozhovory so zástupcami politických strán naznačili, že „žiadny kandidát nemá reálne šance“ na absolútnu parlamentnú väčšinu. Parlamentné voľby z 23. marca boli už štvrtými v Izraeli za posledné dva roky. Jasnú parlamentnú väčšinu nezískal ani jeden z hlavných blokov: spojenci premiéra Netanjahua ani jeho odporcovia. Rivlin len v pondelok odštartoval konzultácie s lídrami politických strán o zostavení novej koaličnej vlády. Ako prvú absolvoval prezident schôdzku s predstaviteľmi najsilnejšej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua. V čase, keď Rivlin odštartoval konzultácie s predstaviteľmi Likudu, sa premiér Netanjahu musel zúčastniť na pojednávaní jeruzalemského súdu, pred ktorým prebieha proces týkajúci sa viacerých jeho korupčných káuz. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/583521-izraelsky-prezident-poveril-netanjahua-zostavenim-novej-vlady/

Izrael odmietol spolupracovať s haagskym súdom


Krajina tiež neuznáva svoju jurisdikciu na začatie vyšetrovania situácie v Palestíne, uviedol vo vyhlásení predseda vlády Benjamin Netanjahu.
Izrael nebude spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu a nebude akceptovať svoju jurisdikciu na začatie vyšetrovania situácie v Palestíne. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnil Úrad izraelského predsedu vlády Benjamin Netanjahu.


"Predseda vlády nedávno diskutoval o politike Izraela týkajúcej sa oznámenia ICC o vyšetrovaní. Bolo rozhodnuté, že s ICC nebudeme spolupracovať, ale nenecháme rozhodnutie súdu [o začatí vyšetrovania] nezodpovedané, čo naznačuje, že ICC nemá jurisdikciu [ vyšetriť situáciu v Palestíne], “uvádza sa vo vyhlásení.


„V liste [ICC] sa uvádza, že Izrael nielenže úplne odmieta obvinenia z vojnových zločinov, ale tiež opätovne potvrdzuje svoje jednoznačné stanovisko, že súd v Haagu nemá oprávnenie začať vyšetrovanie proti Izraelu,“ dodal úrad. Podľa rozhlasu Kahn má tento list ICC zaslať židovský veľvyslanec v Holandsku pred uplynutím piatku.


Začiatkom marca 2021 prokuratúra ICC oznámila začatie vyšetrovania situácie v Palestíne. Podľa prokurátora Fatou Bensoudy „sa vyšetrovanie bude týkať zločinov spadajúcich do jurisdikcie ICC, ktoré boli spáchané od 13. júna 2014“. V máji 2018 zaslala Palestína odvolanie na prokuratúru ICC so žiadosťou o prešetrenie situácie. Dokument obsahoval žiadosť o vyšetrovanie trestných činov patriacich do jurisdikcie súdu na palestínskych územiach od 13. júna 2014.


V decembri 2019 prokuratúra dokončila predbežnú štúdiu situácie a dospela k záveru, že spĺňa všetky kritériá Rímskeho štatútu na začatie úplného vyšetrovania akcií Izraela. Vo februári 2021 predsúdna komora ICC dospela k záveru, že súdna právomoc tohto prípadu sa rozširuje na územia okupované Izraelom od roku 1967, konkrétne na pásmo Gazy a na západný breh rieky Jordán vrátane východného Jeruzalema.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11101879


**Izrael odmietol spolupracovať s haagskym súdom** Krajina tiež neuznáva svoju jurisdikciu na začatie vyšetrovania situácie v Palestíne, uviedol vo vyhlásení predseda vlády Benjamin Netanjahu. Izrael nebude spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu a nebude akceptovať svoju jurisdikciu na začatie vyšetrovania situácie v Palestíne. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnil Úrad izraelského predsedu vlády Benjamin Netanjahu. "Predseda vlády nedávno diskutoval o politike Izraela týkajúcej sa oznámenia ICC o vyšetrovaní. Bolo rozhodnuté, že s ICC nebudeme spolupracovať, ale nenecháme rozhodnutie súdu [o začatí vyšetrovania] nezodpovedané, čo naznačuje, že ICC nemá jurisdikciu [ vyšetriť situáciu v Palestíne], “uvádza sa vo vyhlásení. „V liste [ICC] sa uvádza, že Izrael nielenže úplne odmieta obvinenia z vojnových zločinov, ale tiež opätovne potvrdzuje svoje jednoznačné stanovisko, že súd v Haagu nemá oprávnenie začať vyšetrovanie proti Izraelu,“ dodal úrad. Podľa rozhlasu Kahn má tento list ICC zaslať židovský veľvyslanec v Holandsku pred uplynutím piatku. Začiatkom marca 2021 prokuratúra ICC oznámila začatie vyšetrovania situácie v Palestíne. Podľa prokurátora Fatou Bensoudy „sa vyšetrovanie bude týkať zločinov spadajúcich do jurisdikcie ICC, ktoré boli spáchané od 13. júna 2014“. V máji 2018 zaslala Palestína odvolanie na prokuratúru ICC so žiadosťou o prešetrenie situácie. Dokument obsahoval žiadosť o vyšetrovanie trestných činov patriacich do jurisdikcie súdu na palestínskych územiach od 13. júna 2014. V decembri 2019 prokuratúra dokončila predbežnú štúdiu situácie a dospela k záveru, že spĺňa všetky kritériá Rímskeho štatútu na začatie úplného vyšetrovania akcií Izraela. Vo februári 2021 predsúdna komora ICC dospela k záveru, že súdna právomoc tohto prípadu sa rozširuje na územia okupované Izraelom od roku 1967, konkrétne na pásmo Gazy a na západný breh rieky Jordán vrátane východného Jeruzalema. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11101879

Ultimátum Hamasu, raketové útoky a obete: Čo je známe o eskalácii napätia medzi Izraelom a Palestínou
Od pondelka 10. mája vystrelilo z pásma Gazy do Izraela viac ako 200 rakiet, informovala tlačová služba izraelských obranných síl. Podstatnú časť granátov odrážal systém protivzdušnej obrany Železný dóm, ale šesť obyvateľov mesta Aškelon ležiacich na juhozápade židovského štátu bolo stále zasiahnutých raketovými útokmi. Izraelská armáda sa na oplátku odvetila úderom na 130 cieľov hnutia Hamas a skupiny Islamský džihád v Gaze a zabila 15 členov Hamasu. Palestínske ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo o 25 mŕtvych, vrátane deviatich detí, po izraelských raketových útokoch.


https://russian.rt.com/world/article/860742-izrail-sektor-gaza-obstrely-rakety


Ultimátum Hamasu, raketové útoky a obete: Čo je známe o eskalácii napätia medzi Izraelom a Palestínou Od pondelka 10. mája vystrelilo z pásma Gazy do Izraela viac ako 200 rakiet, informovala tlačová služba izraelských obranných síl. Podstatnú časť granátov odrážal systém protivzdušnej obrany Železný dóm, ale šesť obyvateľov mesta Aškelon ležiacich na juhozápade židovského štátu bolo stále zasiahnutých raketovými útokmi. Izraelská armáda sa na oplátku odvetila úderom na 130 cieľov hnutia Hamas a skupiny Islamský džihád v Gaze a zabila 15 členov Hamasu. Palestínske ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo o 25 mŕtvych, vrátane deviatich detí, po izraelských raketových útokoch. https://russian.rt.com/world/article/860742-izrail-sektor-gaza-obstrely-rakety

I zde je potvrzení odpisu přežitého nástroje. A tak jako za 2 sv. války , část nástroje likviduje celý nástroj .


I zde je potvrzení odpisu přežitého nástroje. A tak jako za 2 sv. války , část nástroje likviduje celý nástroj .

Kremeľ vyzýva obe strany izraelsko-palestínskeho konfliktu k zdržanlivosti


Podľa tlačového tajomníka prezidenta Dmitrija Peskova by sa strany konfliktu mali pokúsiť nájsť riešenie situácie, opierajúc sa o príslušné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN


Moskva je znepokojená zvyšujúcim sa počtom civilných obetí počas arabsko-izraelskej konfrontácie a vyzýva obe strany, aby prejavili zdržanlivosť. Novinárom to v stredu oznámil tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
"Vyzývame obe strany, aby boli zdržanlivé. Znepokojuje nás rastúci počet civilných obetí a nevyberané ostreľovanie civilistov [osôb]," uviedol hovorca Kremľa.


Podľa Peskova by sa strany konfliktu mali pokúsiť nájsť riešenie situácie, pričom sa budú spoliehať na príslušné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN v tejto otázke.


„Obe strany musia nájsť silu na vyriešenie problému, pričom sa musia spoliehať predovšetkým na súčasné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN,“ uviedol.


https://tass.ru/politika/11353433


**Kremeľ vyzýva obe strany izraelsko-palestínskeho konfliktu k zdržanlivosti** Podľa tlačového tajomníka prezidenta Dmitrija Peskova by sa strany konfliktu mali pokúsiť nájsť riešenie situácie, opierajúc sa o príslušné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN Moskva je znepokojená zvyšujúcim sa počtom civilných obetí počas arabsko-izraelskej konfrontácie a vyzýva obe strany, aby prejavili zdržanlivosť. Novinárom to v stredu oznámil tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Vyzývame obe strany, aby boli zdržanlivé. Znepokojuje nás rastúci počet civilných obetí a nevyberané ostreľovanie civilistov [osôb]," uviedol hovorca Kremľa. Podľa Peskova by sa strany konfliktu mali pokúsiť nájsť riešenie situácie, pričom sa budú spoliehať na príslušné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN v tejto otázke. „Obe strany musia nájsť silu na vyriešenie problému, pričom sa musia spoliehať predovšetkým na súčasné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN,“ uviedol. https://tass.ru/politika/11353433

Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol na minimálne 48, z toho 14 detí


Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov.


Šéf izraelskej národnej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) Eli Bein v stredu ráno uviedol, že jedna osoba prišla o život a ďalšia utrpela vážne zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla džíp. O život prišlo celkovo už najmenej päť Izraelčanov.


V utorok izraelská armáda zlikvidovala dvoch veliteľov zoskupenia Islamský džihád a večer pri nálete eliminovala aj veliteľa protitankovej raketovej jednotky Hamas.


Izraelská armáda v stredu ráno vo svojom vyhlásení informovala, že pri náletoch v pásme Gazy jej lietadlá zasiahli domy troch vysoko postavených členov militantnej skupiny Hamas. Zničená bola aj dôležitá „policajná budova“, ako aj desiatky policajných postov a bezpečnostných zariadení.


Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na Izrael podľa údajov izraelskej armády od pondelka vyše tisíc rakiet a izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov v Gaze. Pokiaľ ide o úspešnosť zásahov palestínských radikálov: časť ich rakiet po vystrelení z Gazy spadlo ešte na území tejto palestínskej enklávy a ďalšie zneškodnila izraelská obrana.


Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamas v roku 2014.


K tejto eskalácii došlo po tom, ako začiatkom mája v Jeruzaleme vypukli nepokoje v mešite al-Aksá, posvätnom mieste židov i moslimov. Tieto zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami vyprovokovalo rozhodnutie izraelského súdu o vysťahovaní niekoľkých arabských rodín z ich domov na východojeruza­lemskom predmestí Šajch Džarrá. Domy by mali podľa súdu pripadnúť židovským osadníkom, pretože ich rodinám patrili aj pred rokom 1948.


zraelský minister obrany Benny Ganc v stredu v meste Aškelon ležiacom na juhu krajiny, ktoré tiež zasiahli rakety palestínskych militantov, avizoval, že vojenské akcie budú pokračovať. „Armáda bude pokračovať v útokoch, aby nastal totálny, dlhodobý pokoj. Len keď dosiahneme tento cieľ, budeme môcť hovoriť o prímerí,“ uviedol.


Izrael plánuje zintenzívniť útoky na pásmo Gazy

Izraelský bezpečnostný kabinet plánuje zintenzívniť vojenské operácie zacielené na palestínske pásmo Gazy ovládané radikálnym hnutím Hamas, informovali v stredu neskoro večer po zasadnutí kabinetu miestne médiá.


Armáda bude mieriť na „symboly vlády Hamasu“ na území pásma Gazy, uviedla izraelská televízna stanica Kanál 12, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.


Podľa televízie už armáda oznámila, že čoskoro zaútočí na ministerstvo financií v centre mesta Gaza, aby sťažila Hamasu kontrolu nad financiami.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajne vyhlásil, že v súčasnosti je proti prímeriu s hnutím Hamas a palestínskymi militantmi.
Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: „Stojíme pri Gaze a Palestíne.“ Pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší medzičasom moslimské krajiny vyzval, aby sa zjednotili a spoločne odsúdili útoky Izraela na palestínske civilné ciele.


Izrael zdôrazňuje, že na civilné objekty útočí len v prípade, že ich zároveň využíva na vojenské účely hnutie Hamas. Pred útokmi tohto druhu pritom včas varuje všetkých obyvateľov, aby takéto objekty urýchlene opustili.


Lavrov vyzval na schôdzku blízkovýchodného kvarteta

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v stredu na mimoriadne stretnutie tzv. blízkovýchodného kvarteta v záujme ukončenia násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informuje o tom agentúra AFP.


„Dnes sme prišli k spoločnému názoru, že najnaliehavejšou úlohou je zvolanie kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov – Ruska, Spojených štátov, OSN a EÚ,“ uviedol Lavrov, ktorý sa vyjadroval spoločne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.


Podľa Lavrova by bolo najlepšie zorganizovať takéto stretnutie na ministerskej úrovni. Ako dodal, Rusko sa spolieha na Guterresa, že schôdzku zvolá v blízkej budúcnosti.


Guterres povedal, že OSN je „plne pripravená“ obnoviť fungovanie kvarteta a uľahčiť dialóg medzi oboma stranami. „Taktiež podporujeme každý krok smerom k deeskalácii a obnovenie mierového procesu, ktorý je dlhšiu dobu utlmený,“ podotkol.


Hnutie Hamas oznámilo, že je pripravené ukončiť boje

Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu vyhlásilo, že je pripravené ukončiť boje s Izraelom na základe princípu vzájomnosti a tlaku, ktorý na Izrael vyvinie medzinárodné spoločenstvo. Pre média to potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí po stredajšom telefonickom rozhovore medzi osobitným vyslancom ruského prezidenta pre Blízky východ a Afriku Michailom Bogdanovom a predstaviteľom hnutia Hamas Músá abú Marzúkom, informuje agentúra TASS.


„Abú Marzúk v mene Hamasu Bogdanova ubezpečil, že hnutie je naďalej pripravené zastaviť všetky vojenské akcie proti Izraelu na základe princípu vzájomnosti a dohode, že medzinárodné spoločenstvo bude naliehať na izraelskú stranu, aby ukončila svoju činnosť v okolí mešity al-Aksá a odvolala kroky, ktoré chce podniknúť voči pôvodným arabským obyvateľom,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.


Na deeskaláciu násilia medzi Izraelom a Hamasom vyzvali v stredu i ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ako uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.


„Vyjadrili sme vážne znepokojenie nad pretrvávajúcimi zrážkami a stúpajúcim počtom zabitých a zranených ľudí,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Dodal, že Moskva i Istanbul vyzvali strany (konfliktu), aby deeskalovali napätie a vyriešili sporné otázky diplomatickou cestou. Obe strany vyzval na Twitteri na deeskaláciu konfliktu i britský premiér Boris Johnson.


Prímerie v nedohľadne

Hamas ani Izrael nateraz nie sú ochotní uzavrieť prímerie, ktoré sa s nimi snažia vyjednať Egypt a OSN. Hamas už v pondelok varoval egyptských predstaviteľov, že ozbrojené skupiny v Gaze sa nezapoja do žiadnych rokovaní, pokiaľ Izrael nestiahne svoje jednotky z okolia Chrámovej hory a predmestia Šajch Džarrá a neprepustí všetkých zadržaných pri nedávnych stretoch v Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu.


Vodca hnutia Hamas Ismáíl Haníja uviedol, že Izrael „zapálil v Jeruzaleme a v mešite al-Aksá oheň a jeho plamene sa rozšírili aj na Gazu, preto je zodpovedný za následky“. Haníja informoval, že Katar, Egypt a OSN ho kontaktovali s naliehavou požiadavkou na obnovenie pokoja, ale „odkaz Hamasu pre Izrael znie: Ak chce (Izrael) eskalovať (násilie), my sme na to pripravení. A ak chce prestať, aj na to sme pripravení“.


Turecké médiá v stredu, s odvolaním sa na palestínske zdroje, uviedli, že Izrael odmietol ponuku na vyhlásenie prímeria, s ktorou prišli OSN a Egypt.


Hrozba totálnej vojny


Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, „eskaluje smerom k totálnej vojne“. Wennesland žiada okamžité zastavenie paľby. „Smerujeme k vojne. Lídri na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu,“ apeloval Wennesland.


V súvislosti s najnovším vývojom Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu svoje ďalšie mimoriadne rokovanie. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje. AFP dodala, že pôjde o v poradí už druhé takéto rokovanie za posledné tri dni. O toto stretnutie za zatvorenými dverami požiadali Tunisko, Nórsko a Čína. Prvé podobné zasadnutie, ktoré sa konalo v pondelok, sa skončilo bez spoločného vyhlásenia, pretože USA vyjadrili neochotu prijať „v tomto okamihu“ návrh spoločného záverečného vyhlásenia navrhnutý Nórskom.


Text vyhlásenia, ktorá má AFP k dispozícii, obsahuje výzvu adresovanú Izraelu, aby zastavil budovanie nových židovských osád, ako aj demolácie a vysťahúvanie Palestínčanov, a to aj vo východnom Jeruzaleme. Vo svojom vyhlásení členovia BR OSN vyjadrili aj vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ktorý Izrael anektoval a považuje ho za súčasť svojho hlavného mesta.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/587537-izraelska-armada-sa-v-pasme-gazy-sustreduje-na-cielene-utoky-na-militantov/


Ruské MZV označilo pokusy Izraele o změnu statusu Jeruzaléma za nezákonn
========================================================================é
Moskva se vyjádřila pro to, aby Izrael upustil od pokusů o změnu statusu Jeruzaléma a okamžitě ukončil aktivity na okupovaných územích, řekl v rozhovoru pro RIA Novosti náměstek ministra zahraničí Sergej Veršinin.
Poznamenal, že Rusko důrazně odsuzuje všechny projevy násilí páchaného na civilistech v Izraeli i Palestině, jakož i jakékoli kroky, které komplikují možnost opětovného zahájení vyjednávacího procesu na obecně uznávaném mezinárodním právním základě. Moskva podle něj také vystupuje pro přísné respektování statu quo svatých míst.


„V tomto ohledu považujeme snahy Izraele změnit geografický, demografický a historický charakter a status svatého města Jeruzaléma za nezákonné a bez právní síly a jsme pro okamžité a úplné ukončení všech osídlovacích aktivit na okupovaných palestinských územích v souladu s četnými rozhodnutími VS a Rady bezpečnosti OSN,“ řekl.
Zdůraznil, že Rusko znovu potvrzuje „závazek k mezinárodnímu právnímu rámci palestinsko-izraelského urovnání, který splňuje aspirace palestinského lidu na vlastní stát a požadavky Izraele v oblasti bezpečnosti“.
Rozsáhlé střety mezi Palestinci a izraelskou pohraniční policií vypukly ve východním Jeruzalémě v sobotu večer. Demonstranti házeli kameny na bezpečnostní složky, stříleli dělobuchy a ochranka použila speciální prostředky k rozehnání davu. Podle Červeného půlměsíce bylo zraněno 205 Palestinců a izraelská policie informovala o 17 zraněných policistech.


Poté na sebe strany začaly navzájem útočit. Ráno 12. května palestinské frakce vypálily na izraelské území více než tisíc raket. Tel Aviv pokračoval v palbě na Pásmo Gazy, přičemž poslední údaje naznačují, že během dvou dnů bylo zabito 48 lidí, včetně 14 dětí a tří žen, a více než 300 dalších bylo zraněno. Bylo hlášeno sedm obětí a více než 200 bylo zraněno na izraelském území.


Pásmo Gazy je jednou z částí Palestiny, jejíž rozdělení území je účastníky dlouhodobého arabsko-izraelského konfliktu zpochybňováno. V roce 1947 vypracovalo Valné shromáždění OSN plán rozdělení Palestiny, který arabská strana dosud nepřijala. Od převratu v roce 2007 ovládá Pásmo Gazy islamistická organizace Hamás.


Proces mírového urovnání konfliktu byl pozastaven. Palestinci požadují, aby se budoucí hranice mezi těmito dvěma suverénními státy řídily hranicemi, které existovaly před šestidenní válkou v roce 1967 s možnou výměnou území. Doufají, že si vytvoří vlastní stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy a chtějí, aby se východní část Jeruzaléma stala jeho hlavním městem. Izrael s tím nesouhlasí.


https://cz.sputniknews.com/20210512/ruske-mzv-oznacilo-pokusy-izraele-o-zmenu-statusu-jeruzalema-za-nezakonne-14465129.html


**Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol na minimálne 48, z toho 14 detí** Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov. Šéf izraelskej národnej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) Eli Bein v stredu ráno uviedol, že jedna osoba prišla o život a ďalšia utrpela vážne zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla džíp. O život prišlo celkovo už najmenej päť Izraelčanov. V utorok izraelská armáda zlikvidovala dvoch veliteľov zoskupenia Islamský džihád a večer pri nálete eliminovala aj veliteľa protitankovej raketovej jednotky Hamas. Izraelská armáda v stredu ráno vo svojom vyhlásení informovala, že pri náletoch v pásme Gazy jej lietadlá zasiahli domy troch vysoko postavených členov militantnej skupiny Hamas. Zničená bola aj dôležitá „policajná budova“, ako aj desiatky policajných postov a bezpečnostných zariadení. Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na Izrael podľa údajov izraelskej armády od pondelka vyše tisíc rakiet a izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov v Gaze. Pokiaľ ide o úspešnosť zásahov palestínských radikálov: časť ich rakiet po vystrelení z Gazy spadlo ešte na území tejto palestínskej enklávy a ďalšie zneškodnila izraelská obrana. Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamas v roku 2014. K tejto eskalácii došlo po tom, ako začiatkom mája v Jeruzaleme vypukli nepokoje v mešite al-Aksá, posvätnom mieste židov i moslimov. Tieto zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami vyprovokovalo rozhodnutie izraelského súdu o vysťahovaní niekoľkých arabských rodín z ich domov na východojeruza­lemskom predmestí Šajch Džarrá. Domy by mali podľa súdu pripadnúť židovským osadníkom, pretože ich rodinám patrili aj pred rokom 1948. zraelský minister obrany Benny Ganc v stredu v meste Aškelon ležiacom na juhu krajiny, ktoré tiež zasiahli rakety palestínskych militantov, avizoval, že vojenské akcie budú pokračovať. „Armáda bude pokračovať v útokoch, aby nastal totálny, dlhodobý pokoj. Len keď dosiahneme tento cieľ, budeme môcť hovoriť o prímerí,“ uviedol. **Izrael plánuje zintenzívniť útoky na pásmo Gazy ** Izraelský bezpečnostný kabinet plánuje zintenzívniť vojenské operácie zacielené na palestínske pásmo Gazy ovládané radikálnym hnutím Hamas, informovali v stredu neskoro večer po zasadnutí kabinetu miestne médiá. Armáda bude mieriť na „symboly vlády Hamasu“ na území pásma Gazy, uviedla izraelská televízna stanica Kanál 12, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. Podľa televízie už armáda oznámila, že čoskoro zaútočí na ministerstvo financií v centre mesta Gaza, aby sťažila Hamasu kontrolu nad financiami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajne vyhlásil, že v súčasnosti je proti prímeriu s hnutím Hamas a palestínskymi militantmi. Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: „Stojíme pri Gaze a Palestíne.“ Pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší medzičasom moslimské krajiny vyzval, aby sa zjednotili a spoločne odsúdili útoky Izraela na palestínske civilné ciele. Izrael zdôrazňuje, že na civilné objekty útočí len v prípade, že ich zároveň využíva na vojenské účely hnutie Hamas. Pred útokmi tohto druhu pritom včas varuje všetkých obyvateľov, aby takéto objekty urýchlene opustili. **Lavrov vyzval na schôdzku blízkovýchodného kvarteta ** Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v stredu na mimoriadne stretnutie tzv. blízkovýchodného kvarteta v záujme ukončenia násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informuje o tom agentúra AFP. „Dnes sme prišli k spoločnému názoru, že najnaliehavejšou úlohou je zvolanie kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov – Ruska, Spojených štátov, OSN a EÚ,“ uviedol Lavrov, ktorý sa vyjadroval spoločne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. Podľa Lavrova by bolo najlepšie zorganizovať takéto stretnutie na ministerskej úrovni. Ako dodal, Rusko sa spolieha na Guterresa, že schôdzku zvolá v blízkej budúcnosti. Guterres povedal, že OSN je „plne pripravená“ obnoviť fungovanie kvarteta a uľahčiť dialóg medzi oboma stranami. „Taktiež podporujeme každý krok smerom k deeskalácii a obnovenie mierového procesu, ktorý je dlhšiu dobu utlmený,“ podotkol. **Hnutie Hamas oznámilo, že je pripravené ukončiť boje ** Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu vyhlásilo, že je pripravené ukončiť boje s Izraelom na základe princípu vzájomnosti a tlaku, ktorý na Izrael vyvinie medzinárodné spoločenstvo. Pre média to potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí po stredajšom telefonickom rozhovore medzi osobitným vyslancom ruského prezidenta pre Blízky východ a Afriku Michailom Bogdanovom a predstaviteľom hnutia Hamas Músá abú Marzúkom, informuje agentúra TASS. „Abú Marzúk v mene Hamasu Bogdanova ubezpečil, že hnutie je naďalej pripravené zastaviť všetky vojenské akcie proti Izraelu na základe princípu vzájomnosti a dohode, že medzinárodné spoločenstvo bude naliehať na izraelskú stranu, aby ukončila svoju činnosť v okolí mešity al-Aksá a odvolala kroky, ktoré chce podniknúť voči pôvodným arabským obyvateľom,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Na deeskaláciu násilia medzi Izraelom a Hamasom vyzvali v stredu i ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ako uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa. „Vyjadrili sme vážne znepokojenie nad pretrvávajúcimi zrážkami a stúpajúcim počtom zabitých a zranených ľudí,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Dodal, že Moskva i Istanbul vyzvali strany (konfliktu), aby deeskalovali napätie a vyriešili sporné otázky diplomatickou cestou. Obe strany vyzval na Twitteri na deeskaláciu konfliktu i britský premiér Boris Johnson. **Prímerie v nedohľadne ** Hamas ani Izrael nateraz nie sú ochotní uzavrieť prímerie, ktoré sa s nimi snažia vyjednať Egypt a OSN. Hamas už v pondelok varoval egyptských predstaviteľov, že ozbrojené skupiny v Gaze sa nezapoja do žiadnych rokovaní, pokiaľ Izrael nestiahne svoje jednotky z okolia Chrámovej hory a predmestia Šajch Džarrá a neprepustí všetkých zadržaných pri nedávnych stretoch v Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu. Vodca hnutia Hamas Ismáíl Haníja uviedol, že Izrael „zapálil v Jeruzaleme a v mešite al-Aksá oheň a jeho plamene sa rozšírili aj na Gazu, preto je zodpovedný za následky“. Haníja informoval, že Katar, Egypt a OSN ho kontaktovali s naliehavou požiadavkou na obnovenie pokoja, ale „odkaz Hamasu pre Izrael znie: Ak chce (Izrael) eskalovať (násilie), my sme na to pripravení. A ak chce prestať, aj na to sme pripravení“. **Turecké médiá v stredu, s odvolaním sa na palestínske zdroje, uviedli, že Izrael odmietol ponuku na vyhlásenie prímeria, s ktorou prišli OSN a Egypt.** **Hrozba totálnej vojny** Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, „eskaluje smerom k totálnej vojne“. Wennesland žiada okamžité zastavenie paľby. „Smerujeme k vojne. Lídri na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu,“ apeloval Wennesland. V súvislosti s najnovším vývojom Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu svoje ďalšie mimoriadne rokovanie. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje. AFP dodala, že pôjde o v poradí už druhé takéto rokovanie za posledné tri dni. O toto stretnutie za zatvorenými dverami požiadali Tunisko, Nórsko a Čína. Prvé podobné zasadnutie, ktoré sa konalo v pondelok, sa skončilo bez spoločného vyhlásenia, pretože USA vyjadrili neochotu prijať „v tomto okamihu“ návrh spoločného záverečného vyhlásenia navrhnutý Nórskom. Text vyhlásenia, ktorá má AFP k dispozícii, obsahuje výzvu adresovanú Izraelu, aby zastavil budovanie nových židovských osád, ako aj demolácie a vysťahúvanie Palestínčanov, a to aj vo východnom Jeruzaleme. Vo svojom vyhlásení členovia BR OSN vyjadrili aj vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ktorý Izrael anektoval a považuje ho za súčasť svojho hlavného mesta. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/587537-izraelska-armada-sa-v-pasme-gazy-sustreduje-na-cielene-utoky-na-militantov/ **Ruské MZV označilo pokusy Izraele o změnu statusu Jeruzaléma za nezákonn** ========================================================================é Moskva se vyjádřila pro to, aby Izrael upustil od pokusů o změnu statusu Jeruzaléma a okamžitě ukončil aktivity na okupovaných územích, řekl v rozhovoru pro RIA Novosti náměstek ministra zahraničí Sergej Veršinin. Poznamenal, že Rusko důrazně odsuzuje všechny projevy násilí páchaného na civilistech v Izraeli i Palestině, jakož i jakékoli kroky, které komplikují možnost opětovného zahájení vyjednávacího procesu na obecně uznávaném mezinárodním právním základě. Moskva podle něj také vystupuje pro přísné respektování statu quo svatých míst. „V tomto ohledu považujeme snahy Izraele změnit geografický, demografický a historický charakter a status svatého města Jeruzaléma za nezákonné a bez právní síly a jsme pro okamžité a úplné ukončení všech osídlovacích aktivit na okupovaných palestinských územích v souladu s četnými rozhodnutími VS a Rady bezpečnosti OSN,“ řekl. Zdůraznil, že Rusko znovu potvrzuje „závazek k mezinárodnímu právnímu rámci palestinsko-izraelského urovnání, který splňuje aspirace palestinského lidu na vlastní stát a požadavky Izraele v oblasti bezpečnosti“. Rozsáhlé střety mezi Palestinci a izraelskou pohraniční policií vypukly ve východním Jeruzalémě v sobotu večer. Demonstranti házeli kameny na bezpečnostní složky, stříleli dělobuchy a ochranka použila speciální prostředky k rozehnání davu. Podle Červeného půlměsíce bylo zraněno 205 Palestinců a izraelská policie informovala o 17 zraněných policistech. Poté na sebe strany začaly navzájem útočit. Ráno 12. května palestinské frakce vypálily na izraelské území více než tisíc raket. Tel Aviv pokračoval v palbě na Pásmo Gazy, přičemž poslední údaje naznačují, že během dvou dnů bylo zabito 48 lidí, včetně 14 dětí a tří žen, a více než 300 dalších bylo zraněno. Bylo hlášeno sedm obětí a více než 200 bylo zraněno na izraelském území. Pásmo Gazy je jednou z částí Palestiny, jejíž rozdělení území je účastníky dlouhodobého arabsko-izraelského konfliktu zpochybňováno. V roce 1947 vypracovalo Valné shromáždění OSN plán rozdělení Palestiny, který arabská strana dosud nepřijala. Od převratu v roce 2007 ovládá Pásmo Gazy islamistická organizace Hamás. Proces mírového urovnání konfliktu byl pozastaven. Palestinci požadují, aby se budoucí hranice mezi těmito dvěma suverénními státy řídily hranicemi, které existovaly před šestidenní válkou v roce 1967 s možnou výměnou území. Doufají, že si vytvoří vlastní stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy a chtějí, aby se východní část Jeruzaléma stala jeho hlavním městem. Izrael s tím nesouhlasí. https://cz.sputniknews.com/20210512/ruske-mzv-oznacilo-pokusy-izraele-o-zmenu-statusu-jeruzalema-za-nezakonne-14465129.html
Upravené 13. 5. 2021 o 05:19

Izrael má právo brániť sa proti paľbe raketami, vyhlásil Biden


Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že "Izrael má právo brániť sa" proti paľbe raketami vystrelenými hnutím Hamas a ďalšími palestínskymi skupinami z pásma Gazy.


Biden dodal, že sa rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ich telefonát sa týkal niekoľko dní trvajúceho násilia, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych, aj na strane civilistov.


Šéf Bieleho domu novinárom povedal: „Očakávam a dúfam, že toto násilie Izrael čoskoro ukončí. Ale Izrael má právo brániť sa, keď nad jeho územím lietajú tisíce rakiet.“


V noci na dnes zazneli poplašné sirény varujúce pred dopadom rakiet prvýkrát tiež na severe Izraela. Doteraz ostreľovanie z Pásma Gazy dosiahlo len do južnej a strednej časti Izraela. Podľa reportéra agentúry DPA bola počuť najmenej jedna explózia tiež v meste Tel Aviv.


USA opäť zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN


Bezpečnostná rada OSN mala v stredu ďalšie mimoriadne zasadnutie o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale opäť sa nedohodla na spoločnom vyhlásení, pretože s ním nesúhlasili Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela. Tlačovej agentúre AFP to uviedli nemenovaní diplomati.


Podľa viacerých zdrojov bolo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN za prijatie spoločného vyhlásenia, zameraného na zmiernenie napätia. USA však pokladajú zasadnutie rady za dostatočný prejav znepokojenia nad situáciou a nemyslia si, že vyhlásenie by „pomohlo situáciu deeskalovať“, dodali diplomati.


Spojené štáty sa v zákulisí aktívne zapájajú do diplomatických diskusií so všetkými aktérmi a v celom regióne, aby takto upokojili situáciu. V tomto štádiu by bolo vyhlásenie rady kontraproduktívne,“ povedal jeden nemenovaný zdroj oboznámený s diskusiami.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu už skôr oznámil, že na Blízky východ odcestuje americký vyslanec a bude sa snažiť zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.Nesúhlas Washingtonu s vydaním vyhlásenia však vyvolalo frustráciu u štyroch členov rady z Európy – Nórska, Estónska, Francúzska a Írska – a v stredu neskoro večer zverejnili vlastné spoločné vyhlásenie. „Odsudzujeme ostreľovanie izraelského civilného obyvateľstva raketami z Gazy, ktoré odpaľuje Hamas a ďalšie militantné skupiny. Je to úplne neprijateľné a okamžite to musí prestať,“ uvádza sa vo vyhlásení.


Z juhu Libanonu odpálili na Izrael najmenej tri rakety


Najmenej tri rakety boli odpálené z juhu Libanonu smerom na Izrael, uviedli vo štvrtok libanonské bezpečnostné a vojenské zdroje. Informujú o tom agentúry AFP a AP.
Podrobnosti dosiaľ neboli známe, podľa svedka v južnom Libanone však rakety odpálili z oblasti južne od prístavného mesta Súr, uviedla agentúra DPA.
Podľa libanonského armádneho zdroja, ktorý žiadal o zachovanie anonymity, existuje podozrenie, že za odpálením rakiet sú palestínske skupiny.


Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že rakety dopadli do mora. Dva zdroje blízke libanonskému hnutiu Hizballáh, úhlavnému nepriateľovi Izraela, uviedli, že táto šiitská skupina nemá s incidentom žiadnu spojitosť.
Izraelský minister obrany schválil mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov


Izraelský minister obrany Benny Ganc odsúhlasil mobilizáciu dodatočných 9000 záložníkov, oznámil vo štvrtok večer jeho úrad. Informuje o tom agentúra DPA.


Vyhlásenie prišlo v čase eskalácie násilia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v regióne. Ďalšie jednotky pridelia okrem iného južnému a centrálnemu regionálnemu veliteľstvu izraelských ozbrojených síl.
Izrael už mobilizoval 5000 záložníkov aj v utorok, pripomína DPA. Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo 87 ľudí.


Izraelská armáda vo štvrtok skoro ráno bombardovala objekty hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy, pričom zničila jeho „centrálnu banku“, ústredie vnútornej bezpečnosti, ako aj dom jedného z popredných veliteľov Hamasu používaný pre potreby palestínskych radikálov. Informovali o tom izraelské médiá.


V stredu sa Izraelu pri cielených útokoch podarilo zlikvidovať najmenej 14 dôležitých predstaviteľov a veliteľov Hamasu. Podľa denníka Jerusalem Post medzi nimi boli aj experti podieľajúci sa na programe, ktorý má viesť k posilneniu vojenských schopností hnutia a jeho raketového programu. Ich likvidácia je „pre Hamas veľkou ranou“, uviedol pre denník nemenovaný izraelský zdroj.


Denník The Times of Israel medzičasom informoval, že izraelskej armáde sa vo štvrtok už trikrát podarilo zabrániť teroristickým bunkám z pásma Gazy, aby smerom na Izrael vystrelili protitankovú riadenú strelu. Práve tento typ rakety v stredu zasiahol džíp izraelskej armády pohybujúci sa severne od pásma Gazy. Zahynul pri tom vojak izraelskej armády a zranenia utrpeli ďalšie dve osoby.


Vzájomné ostreľovanie medzi pásmom Gazy a Izraelom, ktoré sa vystupňovalo od pondelka, si doteraz na izraelskej strane vyžiadalo životy šiestich civilistov a jedného vojaka. Medzi izraelskými obeťami je aj päťročný chlapec z mesta Sderot.


Zdravotnícke úrady pásma Gazy, ovládaného hnutím Hamas, vo štvrtok informovali, že pri izraelských náletoch na túto pobrežnú enklávu prišlo o život už 83 ľudí vrátane 17 maloletých. Zranených bolo najmenej 487 ľudí.
Izraelská armáda v tejto súvislosti tvrdí, že desiatky palestínskych obetí sú „teroristi“, teda príslušníci militantných palestínskych zoskupení, a že niektoré úmrtia na palestínskej strane boli spôsobené zlyhaním rakiet vystrelených z Gazy, ktoré nezasiahli svoj cieľ v Izraeli, ale dopadli na územie palestínskej enklávy.


Agentúra Reuters okrem toho informovala, že zdravotnícke orgány v Gaze vyšetrujú smrť niekoľkých osôb, ktoré sa mohli nadýchať jedovatého plynu. Majú k dispozícii odobrané vzorky, ktoré skúmajú, aby mohli vyvodiť konečné závery.


Reuters s odvolaním sa na hovoru izraelskej armády dodal, že Izrael stiahol k hraniciam s pásmom Gazy rôzne jednotky a nachádza sa v „rôznych fázach prípravy pozemných operácií“. Tieto prípravy pripomínajú podobné operácie počas ozbrojených konfliktov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v rokoch 2014 a 2008–2009.


Nepriateľské akcie medzi militantmi z Hamasu a Izraelom sa vystupňovali začiatkom tohto týždňa. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/587680-biden-izrael-ma-pravo-branit-sa-proti-palbe-raketami/


Generálny tajomník OSN žiada o zastavenie nepriateľských akcií v pásme Gazy a Izraeli


Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na okamžitú deeskaláciu a ukončenie nepriateľských akcií v pásme Gazy a Izraeli.


https://russian.rt.com/world/news/861817-gensek-oon-prizval-k-prekrascheniyu-boevyh-deistvii


Izrael má právo brániť sa proti paľbe raketami, vyhlásil Biden ============================================================== Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že "Izrael má právo brániť sa" proti paľbe raketami vystrelenými hnutím Hamas a ďalšími palestínskymi skupinami z pásma Gazy. Biden dodal, že sa rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ich telefonát sa týkal niekoľko dní trvajúceho násilia, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych, aj na strane civilistov. Šéf Bieleho domu novinárom povedal: „Očakávam a dúfam, že toto násilie Izrael čoskoro ukončí. Ale Izrael má právo brániť sa, keď nad jeho územím lietajú tisíce rakiet.“ V noci na dnes zazneli poplašné sirény varujúce pred dopadom rakiet prvýkrát tiež na severe Izraela. Doteraz ostreľovanie z Pásma Gazy dosiahlo len do južnej a strednej časti Izraela. Podľa reportéra agentúry DPA bola počuť najmenej jedna explózia tiež v meste Tel Aviv. USA opäť zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN ------------------------------------------------------ Bezpečnostná rada OSN mala v stredu ďalšie mimoriadne zasadnutie o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale opäť sa nedohodla na spoločnom vyhlásení, pretože s ním nesúhlasili Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela. Tlačovej agentúre AFP to uviedli nemenovaní diplomati. Podľa viacerých zdrojov bolo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN za prijatie spoločného vyhlásenia, zameraného na zmiernenie napätia. USA však pokladajú zasadnutie rady za dostatočný prejav znepokojenia nad situáciou a nemyslia si, že vyhlásenie by „pomohlo situáciu deeskalovať“, dodali diplomati. Spojené štáty sa v zákulisí aktívne zapájajú do diplomatických diskusií so všetkými aktérmi a v celom regióne, aby takto upokojili situáciu. V tomto štádiu by bolo vyhlásenie rady kontraproduktívne,“ povedal jeden nemenovaný zdroj oboznámený s diskusiami. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu už skôr oznámil, že na Blízky východ odcestuje americký vyslanec a bude sa snažiť zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.Nesúhlas Washingtonu s vydaním vyhlásenia však vyvolalo frustráciu u štyroch členov rady z Európy – Nórska, Estónska, Francúzska a Írska – a v stredu neskoro večer zverejnili vlastné spoločné vyhlásenie. „Odsudzujeme ostreľovanie izraelského civilného obyvateľstva raketami z Gazy, ktoré odpaľuje Hamas a ďalšie militantné skupiny. Je to úplne neprijateľné a okamžite to musí prestať,“ uvádza sa vo vyhlásení. Z juhu Libanonu odpálili na Izrael najmenej tri rakety ------------------------------------------------------ Najmenej tri rakety boli odpálené z juhu Libanonu smerom na Izrael, uviedli vo štvrtok libanonské bezpečnostné a vojenské zdroje. Informujú o tom agentúry AFP a AP. Podrobnosti dosiaľ neboli známe, podľa svedka v južnom Libanone však rakety odpálili z oblasti južne od prístavného mesta Súr, uviedla agentúra DPA. Podľa libanonského armádneho zdroja, ktorý žiadal o zachovanie anonymity, existuje podozrenie, že za odpálením rakiet sú palestínske skupiny. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že rakety dopadli do mora. Dva zdroje blízke libanonskému hnutiu Hizballáh, úhlavnému nepriateľovi Izraela, uviedli, že táto šiitská skupina nemá s incidentom žiadnu spojitosť. Izraelský minister obrany schválil mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov **Izraelský minister obrany Benny Ganc odsúhlasil mobilizáciu dodatočných 9000 záložníkov, oznámil vo štvrtok večer jeho úrad. Informuje o tom agentúra DPA.** Vyhlásenie prišlo v čase eskalácie násilia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v regióne. Ďalšie jednotky pridelia okrem iného južnému a centrálnemu regionálnemu veliteľstvu izraelských ozbrojených síl. Izrael už mobilizoval 5000 záložníkov aj v utorok, pripomína DPA. Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo 87 ľudí. Izraelská armáda vo štvrtok skoro ráno bombardovala objekty hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy, pričom zničila jeho „centrálnu banku“, ústredie vnútornej bezpečnosti, ako aj dom jedného z popredných veliteľov Hamasu používaný pre potreby palestínskych radikálov. Informovali o tom izraelské médiá. V stredu sa Izraelu pri cielených útokoch podarilo zlikvidovať najmenej 14 dôležitých predstaviteľov a veliteľov Hamasu. Podľa denníka Jerusalem Post medzi nimi boli aj experti podieľajúci sa na programe, ktorý má viesť k posilneniu vojenských schopností hnutia a jeho raketového programu. Ich likvidácia je „pre Hamas veľkou ranou“, uviedol pre denník nemenovaný izraelský zdroj. Denník The Times of Israel medzičasom informoval, že izraelskej armáde sa vo štvrtok už trikrát podarilo zabrániť teroristickým bunkám z pásma Gazy, aby smerom na Izrael vystrelili protitankovú riadenú strelu. Práve tento typ rakety v stredu zasiahol džíp izraelskej armády pohybujúci sa severne od pásma Gazy. Zahynul pri tom vojak izraelskej armády a zranenia utrpeli ďalšie dve osoby. Vzájomné ostreľovanie medzi pásmom Gazy a Izraelom, ktoré sa vystupňovalo od pondelka, si doteraz na izraelskej strane vyžiadalo životy šiestich civilistov a jedného vojaka. Medzi izraelskými obeťami je aj päťročný chlapec z mesta Sderot. Zdravotnícke úrady pásma Gazy, ovládaného hnutím Hamas, vo štvrtok informovali, že pri izraelských náletoch na túto pobrežnú enklávu prišlo o život už 83 ľudí vrátane 17 maloletých. Zranených bolo najmenej 487 ľudí. Izraelská armáda v tejto súvislosti tvrdí, že desiatky palestínskych obetí sú „teroristi“, teda príslušníci militantných palestínskych zoskupení, a že niektoré úmrtia na palestínskej strane boli spôsobené zlyhaním rakiet vystrelených z Gazy, ktoré nezasiahli svoj cieľ v Izraeli, ale dopadli na územie palestínskej enklávy. Agentúra Reuters okrem toho informovala, že zdravotnícke orgány v Gaze vyšetrujú smrť niekoľkých osôb, ktoré sa mohli nadýchať jedovatého plynu. Majú k dispozícii odobrané vzorky, ktoré skúmajú, aby mohli vyvodiť konečné závery. Reuters s odvolaním sa na hovoru izraelskej armády dodal, že Izrael stiahol k hraniciam s pásmom Gazy rôzne jednotky a nachádza sa v „rôznych fázach prípravy pozemných operácií“. Tieto prípravy pripomínajú podobné operácie počas ozbrojených konfliktov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v rokoch 2014 a 2008–2009. Nepriateľské akcie medzi militantmi z Hamasu a Izraelom sa vystupňovali začiatkom tohto týždňa. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/587680-biden-izrael-ma-pravo-branit-sa-proti-palbe-raketami/ Generálny tajomník OSN žiada o zastavenie nepriateľských akcií v pásme Gazy a Izraeli ------------------------------------------------------------------------------------- Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na okamžitú deeskaláciu a ukončenie nepriateľských akcií v pásme Gazy a Izraeli. https://russian.rt.com/world/news/861817-gensek-oon-prizval-k-prekrascheniyu-boevyh-deistvii
Upravené 14. 5. 2021 o 05:19

Izrael se obává, že ruské mírové jednotky vrátí Golanské výšiny do Sýrie
https://avia.pro/news/izrail-boitsya-chto-rossiyskie-mirotvorcy-vernut-golanskie-vysoty-sirii


Otázkou je, zda ruské mírové jednotky nebudou, dříve či později, pro Izrael jedinou záchranou ?!


Izrael se obává, že ruské mírové jednotky vrátí Golanské výšiny do Sýrie https://avia.pro/news/izrail-boitsya-chto-rossiyskie-mirotvorcy-vernut-golanskie-vysoty-sirii Otázkou je, zda ruské mírové jednotky nebudou, dříve či později, pro Izrael jedinou záchranou ?!

Mně se to jeví jako lovuška připravená na Putina . Něco jiného jsou ruské jednotky v Karabachu a něco jiného v Izraeli. Rusko může jenom ztratit, ale nemůže nic získat. zejména v situaci, kdy procesy v Izraeli rozehrávají MI6 a CIA. A navíc-Rusko nemá šanci moderovat vnitroizraelský konflikt . Ten leží úplně mimo jeho vlivu.


Mně se to jeví jako lovuška připravená na Putina . Něco jiného jsou ruské jednotky v Karabachu a něco jiného v Izraeli. Rusko může jenom ztratit, ale nemůže nic získat. zejména v situaci, kdy procesy v Izraeli rozehrávají MI6 a CIA. A navíc-Rusko nemá šanci moderovat vnitroizraelský konflikt . Ten leží úplně mimo jeho vlivu.

Rusko nemá šanci moderovat vnitroizraelský konflikt


Nikdy, neříkej nikdy... Před 10 lety si Ruské mírové síly v Sýrii bylo také obtížné představit.
A to současný vliv Ruska v Izraeli je neporovnatelný s jeho tehdejším vlivem v Sýrii.


[quote="pid:15704, uid:57"]Rusko nemá šanci moderovat vnitroizraelský konflikt[/quote] Nikdy, neříkej nikdy... Před 10 lety si Ruské mírové síly v Sýrii bylo také obtížné představit. A to současný vliv Ruska v Izraeli je neporovnatelný s jeho tehdejším vlivem v Sýrii.
Upravené 14. 5. 2021 o 15:31

A netreba zabúdať že v Izraeli žije niekoľko stoviek tisíc ruských prisťahovalcov.
Sú tam vystavané kompletné ruské sídliská aj s ruskými supermarketmi či magazínmi.
Táto komunita je obrovská.
Niektoré zdroje uvádzajú, že až 10% Izraelskej populácie hovorí po rusky.


A netreba zabúdať že v Izraeli žije niekoľko stoviek tisíc ruských prisťahovalcov. Sú tam vystavané kompletné ruské sídliská aj s ruskými supermarketmi či magazínmi. Táto komunita je obrovská. Niektoré zdroje uvádzajú, že až 10% Izraelskej populácie hovorí po rusky.

Mám jinou optiku hodnocení. Trčí z toho uši deep-state s jasným cílem - Afgánistán II. Rusko svůj cíl na BV dosáhlo a kontroluje přes Sýrii středoasijský post-sovětský prostor. Ovládlo i druhý směr- přes Kavkaz. Takže proboha- co dosáhne svojí vojenskou přítomností v Izraeli ?
Další úkol mimo a odebrání klíčových aktivit uvnitř RF, ohlášených při projevu v Dumě.
Je to primitivní lovuška a Izrael byl vybrán jako ideální místo, kde by RF mohla "zamrznout". Ten načasovaný konflikt o tom jednoznačně hovoří. Kdo brání ruským Židům vrátit se do RF ? Nikdo.


Mám jinou optiku hodnocení. Trčí z toho uši deep-state s jasným cílem - Afgánistán II. Rusko svůj cíl na BV dosáhlo a kontroluje přes Sýrii středoasijský post-sovětský prostor. Ovládlo i druhý směr- přes Kavkaz. Takže proboha- co dosáhne svojí vojenskou přítomností v Izraeli ? Další úkol mimo a odebrání klíčových aktivit uvnitř RF, ohlášených při projevu v Dumě. Je to primitivní lovuška a Izrael byl vybrán jako ideální místo, kde by RF mohla "zamrznout". Ten načasovaný konflikt o tom jednoznačně hovoří. Kdo brání ruským Židům vrátit se do RF ? Nikdo.

100% souhlasím s hříbkem . Nezapomínejme na to , jaký plán je s přežitým nástrojem . A zamotat do toho RF a ušpinit tak ruce Putina a udělat z něho užitečného idiota je proces , který na čas smíří neocony i jejich tvůrce .
Jen mít toho blbce , který do toho spadne tak snadno , jako SSSR do Afghánistánu .
Pořád ještě jsem nezapomněl na úmyslně sestřelené pozorovací letadlo Syrskou obranou , o které se postarala cíleně židovská klika . Ta klika , která má v manuálu finální holokaust .
To by to šustilo , kdyby se to dalo připsat rusům , tak jako fašismus dnešním němcům .
Údajně do Izraele přešlo až dva miliony ruských židů v devadesátkách . Nebylo to gesto vítejte doma , byl to sýr zdarma , protože byla snaha zastavit DNA degradaci košer klanů . Takže legální krádež dětí a jejich DNA . A možná že právě tohle byl ten dílek na vahách má býti či nebýti , který převáží zbloudilé stádo nesoucí tóru na původní směr cesty .
A tím se konečně ukončí jejich pouštní anabáze .


100% souhlasím s hříbkem . Nezapomínejme na to , jaký plán je s přežitým nástrojem . A zamotat do toho RF a ušpinit tak ruce Putina a udělat z něho užitečného idiota je proces , který na čas smíří neocony i jejich tvůrce . Jen mít toho blbce , který do toho spadne tak snadno , jako SSSR do Afghánistánu . Pořád ještě jsem nezapomněl na úmyslně sestřelené pozorovací letadlo Syrskou obranou , o které se postarala cíleně židovská klika . Ta klika , která má v manuálu finální holokaust . To by to šustilo , kdyby se to dalo připsat rusům , tak jako fašismus dnešním němcům . Údajně do Izraele přešlo až dva miliony ruských židů v devadesátkách . Nebylo to gesto vítejte doma , byl to sýr zdarma , protože byla snaha zastavit DNA degradaci košer klanů . Takže legální krádež dětí a jejich DNA . A možná že právě tohle byl ten dílek na vahách má býti či nebýti , který převáží zbloudilé stádo nesoucí tóru na původní směr cesty . A tím se konečně ukončí jejich pouštní anabáze .

https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/1393180734219751424

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zeman-nechal-na-hrade-vyvesit-izraelskou-vlajku-40360272#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=xeaD6uhJFnV-202105141315&dop_id=40360272&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Rozkol mezi americkými demokraty kvůli Izraeli. Tlak na Bidena roste
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rozkol-mezi-americkymi-demokraty-kvuli-izraeli-tlak-na-bidena-roste-154551#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=5jn71TZ0Tk6-202105141322&dop_id=154551&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Za nedlouho Izraeli zřejmě zbydou poslední dva spojenci Rusko a Miloš Zeman, prezident ČR...


Stažení vlajky EU na Pražském hradě, předzvěst našeho odchodu z Evropské unie ?!


https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/1393180734219751424 https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zeman-nechal-na-hrade-vyvesit-izraelskou-vlajku-40360272#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=xeaD6uhJFnV-202105141315&dop_id=40360272&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Rozkol mezi americkými demokraty kvůli Izraeli. Tlak na Bidena roste https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rozkol-mezi-americkymi-demokraty-kvuli-izraeli-tlak-na-bidena-roste-154551#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=5jn71TZ0Tk6-202105141322&dop_id=154551&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Za nedlouho Izraeli zřejmě zbydou poslední dva spojenci Rusko a Miloš Zeman, prezident ČR... Stažení vlajky EU na Pražském hradě, předzvěst našeho odchodu z Evropské unie ?!
Upravené 14. 5. 2021 o 17:24

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz nechal v piatok na sídle svojho úradu vo Viedni vyvesiť vlajku Izraela ako gesto solidarity v súvislosti s aktuálnou eskaláciou konfliktu židovského štátu s militantnými Palestínčanmi v pásme Gazy. Šéf rakúskej vlády kritizoval raketové útoky palestínskeho hnutia Hamas na Izrael a zdôraznil právo Izraela na sebaobranu. Izraelská vlajka bola v piatok vyvesená aj na rakúskom ministerstve zahraničných vecí.
Zdržanlivejší postoj k najnovšiemu konfliktu Izraela a Palestínčanov podľa rakúskeho denníka zaujala Európska únia. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval Izrael, aby na útoky z pásma Gazy reagoval použitím primeranej sily.
https://www.infovojna.sk/article/kurz-nechal-na-budove-uradu-rakuskeho-kancelara-vyvesit-izraelsku-vlajku


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz nechal v piatok na sídle svojho úradu vo Viedni vyvesiť vlajku Izraela ako gesto solidarity v súvislosti s aktuálnou eskaláciou konfliktu židovského štátu s militantnými Palestínčanmi v pásme Gazy. Šéf rakúskej vlády kritizoval raketové útoky palestínskeho hnutia Hamas na Izrael a zdôraznil právo Izraela na sebaobranu. Izraelská vlajka bola v piatok vyvesená aj na rakúskom ministerstve zahraničných vecí. Zdržanlivejší postoj k najnovšiemu konfliktu Izraela a Palestínčanov podľa rakúskeho denníka zaujala Európska únia. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval Izrael, aby na útoky z pásma Gazy reagoval použitím primeranej sily. https://www.infovojna.sk/article/kurz-nechal-na-budove-uradu-rakuskeho-kancelara-vyvesit-izraelsku-vlajku

Nad Pražským hradem byla dnes, v pátek 14. května, vyvěšena izraelská vlajka. K tomuto kroku došlo na základě rozhodnutí českého prezidenta Miloše Zemana, přičemž se má jednat o výraz solidarity s Izraelem. Izraelská vlajka na 1. hradním nádvoří dočasně nahradila vlajku Evropské unie.
https://cz.sputniknews.com/20210514/zeman-nechal-na-hrade-vyvesit-izraelskou-vlajku-14487957.html


Nad Pražským hradem byla dnes, v pátek 14. května, vyvěšena izraelská vlajka. K tomuto kroku došlo na základě rozhodnutí českého prezidenta Miloše Zemana, přičemž se má jednat o výraz solidarity s Izraelem. Izraelská vlajka na 1. hradním nádvoří dočasně nahradila vlajku Evropské unie. https://cz.sputniknews.com/20210514/zeman-nechal-na-hrade-vyvesit-izraelskou-vlajku-14487957.html

Erdogan oznámil podporu Palestíne
Turecký prezident poznamenal, že už rokoval s vodcami 19 krajín, počas ktorých s nimi rokoval o „vývoji v Jeruzaleme a ďalších palestínskych mestách“.


Turecký prezident Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že Ankara podporuje Palestínčanov rovnakým postojom, aký predtým podporovala Azerbajdžan v Náhornom Karabachu.


"Sme zarmútení a pobúrení z krutosti teroristického štátu Izrael. Postoj Turecka k tejto otázke je zásadový. S akým postojom sme včera podporili boj Azerbajdžanu za oslobodenie Náhorného Karabachu a jeho okupovaných území, dnes jednáme s rovnaký postoj proti prenasledovaniu v Jeruzaleme, “uviedol vodca po vysielaní tureckých televízií v Turecku po piatkových modlitbách.


Erdogan zároveň vysvetlil, že už rokoval s vodcami 19 krajín, počas ktorých s nimi rokoval o „vývoji udalostí v Jeruzaleme a ďalších palestínskych mestách“.


Od 10. mája nezastavila izraelská armáda a palestínske skupiny v pásme Gazy vzájomné ostreľovanie. Nasledovali nepokoje začiatkom mája v mešite Al-Aksá vo východnom Jeruzaleme, ktoré boli podnetom izraelského súdneho príkazu na konfiškáciu domov v šejku Jarrah arabským rodinám, ktoré tam bývali. V piatok informovali židovské štátne médiá o deviatich Izraelčanoch zabitých pri ostreľovaní. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze bolo 119 Palestínčanov vrátane maloletých obeťami izraelských štrajkov v tomto sektore a viac ako 600 ľudí bolo zranených.


https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11374825


**Erdogan oznámil podporu Palestíne** Turecký prezident poznamenal, že už rokoval s vodcami 19 krajín, počas ktorých s nimi rokoval o „vývoji v Jeruzaleme a ďalších palestínskych mestách“. Turecký prezident Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že Ankara podporuje Palestínčanov rovnakým postojom, aký predtým podporovala Azerbajdžan v Náhornom Karabachu. "Sme zarmútení a pobúrení z krutosti teroristického štátu Izrael. Postoj Turecka k tejto otázke je zásadový. S akým postojom sme včera podporili boj Azerbajdžanu za oslobodenie Náhorného Karabachu a jeho okupovaných území, dnes jednáme s rovnaký postoj proti prenasledovaniu v Jeruzaleme, “uviedol vodca po vysielaní tureckých televízií v Turecku po piatkových modlitbách. Erdogan zároveň vysvetlil, že už rokoval s vodcami 19 krajín, počas ktorých s nimi rokoval o „vývoji udalostí v Jeruzaleme a ďalších palestínskych mestách“. Od 10. mája nezastavila izraelská armáda a palestínske skupiny v pásme Gazy vzájomné ostreľovanie. Nasledovali nepokoje začiatkom mája v mešite Al-Aksá vo východnom Jeruzaleme, ktoré boli podnetom izraelského súdneho príkazu na konfiškáciu domov v šejku Jarrah arabským rodinám, ktoré tam bývali. V piatok informovali židovské štátne médiá o deviatich Izraelčanoch zabitých pri ostreľovaní. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze bolo 119 Palestínčanov vrátane maloletých obeťami izraelských štrajkov v tomto sektore a viac ako 600 ľudí bolo zranených. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11374825

Izrael ponúkol, že bude viesť priame rozhovory s Palestínou


Izrael ponúka priame rokovania s Palestínou. Toto je jediný spôsob, ako zastaviť konflikt, uviedol pre RIA Novosti veľvyslanec židovského štátu v Rusku Alexander Ben Zvi.


Podľa diplomata je jedinou podmienkou Izraela, aby palestínske skupiny vrátane Hamasu prestali ostreľovať. Verí, že môžu robiť užitočnejšie veci.


„... Že v Gaze riešia zdravie, stočné, školenie atď. Zdá sa, že ju vedú? Nech sa podieľajú na zabezpečení dobrého života obyvateľov Gazy, nech sa zaoberajú hospodárskymi otázkami, a nie vypúšťajú rakety na Izrael, “uviedol izraelský veľvyslanec.
Hovorca Pentagónu John Kirby predtým poznamenal, že Washington podporuje „obranné“ snahy židovského štátu. Kroky Izraela zároveň odsúdili krajiny Ligy arabských štátov. Rusko a EÚ vyzvali strany, aby konflikt vyriešili.


Izraelské a palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas sa navzájom ostreľujú od 10. mája. V dôsledku masívnych útokov a potýčok bolo najmenej 200 ľudí zabitých, asi 600 ďalších bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac.


Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN
https://lenta.ru/news/2021/05/14/peregovory_gotov/


Izrael ponúkol, že bude viesť priame rozhovory s Palestínou =========================================================== Izrael ponúka priame rokovania s Palestínou. Toto je jediný spôsob, ako zastaviť konflikt, uviedol pre RIA Novosti veľvyslanec židovského štátu v Rusku Alexander Ben Zvi. Podľa diplomata je jedinou podmienkou Izraela, aby palestínske skupiny vrátane Hamasu prestali ostreľovať. Verí, že môžu robiť užitočnejšie veci. „... Že v Gaze riešia zdravie, stočné, školenie atď. Zdá sa, že ju vedú? Nech sa podieľajú na zabezpečení dobrého života obyvateľov Gazy, nech sa zaoberajú hospodárskymi otázkami, a nie vypúšťajú rakety na Izrael, “uviedol izraelský veľvyslanec. Hovorca Pentagónu John Kirby predtým poznamenal, že Washington podporuje „obranné“ snahy židovského štátu. Kroky Izraela zároveň odsúdili krajiny Ligy arabských štátov. Rusko a EÚ vyzvali strany, aby konflikt vyriešili. Izraelské a palestínske skupiny vrátane hnutia Hamas sa navzájom ostreľujú od 10. mája. V dôsledku masívnych útokov a potýčok bolo najmenej 200 ľudí zabitých, asi 600 ďalších bolo zranených - v skutočnosti však môže byť obetí ešte viac. Zhoršenie konfliktu sa začalo okrem iného na pozadí stretov medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v deň Jeruzalema. Tento dátum si pripomína rozšírenie izraelskej kontroly nad východnou časťou mesta v dôsledku šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael považuje Jeruzalem za svoje jediné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestína na druhej strane nazýva okupované územie Východný Jeruzalem („Al-Quds“) - je to podporené rezolúciami Rady bezpečnosti OSN https://lenta.ru/news/2021/05/14/peregovory_gotov/

Stažení vlajky EU na Pražském hradě, předzvěst našeho odchodu z Evropské unie ?!

To stažení modrého hadru z Hradu jsem si vychutnal.
(v článku na novinkách je video, doporučuji :-)
(video je sestříhané, ve skutečnosti došlo ke stažení modrého hadru a vlajky ČR a k vyvěšení vlajky ČR a vlajky Izraele, v těchto pořadích)


Zeman vyvěsil, Zeman stahuje...


[quote="pid:15748, uid:270"]Stažení vlajky EU na Pražském hradě, předzvěst našeho odchodu z Evropské unie ?![/quote] To stažení modrého hadru z Hradu jsem si vychutnal. (v článku na novinkách je video, doporučuji :-) (video je sestříhané, ve skutečnosti došlo ke stažení modrého hadru a vlajky ČR a k vyvěšení vlajky ČR a vlajky Izraele, v těchto pořadích) Zeman vyvěsil, Zeman stahuje...

„Vezměte si, že jenom Evropská unie vynakládá na rozvoj Palestiny nemalé prostředky. Tím pádem i Česká republika. V tom toku let to jsou miliardy eur. Kde jsou vidět? Já je tam moc nevidím. Nevidím ty dálnice, nevidím školy, nemocnice, nebo nějakou infrastrukturu, něco pro obyvatele,” říká Stropnický.


Kde jsou miliardy eur poslané Bruselem Palestině? Velvyslanec ČR v Izraeli Stropnický volá po auditu
https://cz.sputniknews.com/20210514/kde-jsou-miliardy-eur-poslane-bruselem-palestine-velvyslanec-cr-v-izraeli-stropnicky-vola-po-auditu-14485650.html


Martin Stropnický, 16. ministr obrany ČR, ve funkci od 29. ledna 2014 do 13. prosince 2017, tj. v době událostí ve Vrběticích, volá po auditu na použití finančních prostředků, které na rozvoj Palestiny vynakládá Evropská unie ? Pozoruhodná to snaha o otevření "Pandořiny skříňky"... !


„Vezměte si, že jenom Evropská unie vynakládá na rozvoj Palestiny nemalé prostředky. Tím pádem i Česká republika. V tom toku let to jsou miliardy eur. Kde jsou vidět? Já je tam moc nevidím. Nevidím ty dálnice, nevidím školy, nemocnice, nebo nějakou infrastrukturu, něco pro obyvatele,” říká Stropnický. Kde jsou miliardy eur poslané Bruselem Palestině? Velvyslanec ČR v Izraeli Stropnický volá po auditu https://cz.sputniknews.com/20210514/kde-jsou-miliardy-eur-poslane-bruselem-palestine-velvyslanec-cr-v-izraeli-stropnicky-vola-po-auditu-14485650.html Martin Stropnický, 16. ministr obrany ČR, ve funkci od 29. ledna 2014 do 13. prosince 2017, tj. v době událostí ve Vrběticích, volá po auditu na použití finančních prostředků, které na rozvoj Palestiny vynakládá Evropská unie ? Pozoruhodná to snaha o otevření "Pandořiny skříňky"... !

Na video natočili izraelský útok na budovu s kanceláriami svetových médií v Gaze


Zásah štyroch izraelských rakiet na 11 poschodovú budovu v pásme Gazy, kde sa nachádzajú kancelárie hlavných svetových médií, bol zachytený na videu. Rámy zverejňuje agentúra Ruptly.


Video ukazuje prvý zásah dvoch rakiet a následné výbuchy v budove. Štruktúra sa úplne zrútila po vystrelení ďalších dvoch rakiet.


Predtým bolo hlásené zničenie výškovej budovy v Gaze. Al-Jala sa stala štvrtou výškovou budovou zničenou v dôsledku ostreľovania pobrežnej enklávy. K dispozícii bolo zastúpenie katarskej televíznej stanice, ako aj Associated Press a ďalších médií.
https://lenta.ru/news/2021/05/15/smi/


Bol natočený silný výbuch po raketovom útoku Hamasu na izraelský prístav


V prístave izraelského mesta Ašdod zahrmela silná explózia po tom, čo jedna z rakiet vystrelených palestínskym islamistickým hnutím Hamas zasiahla palivovú nádrž. Video z výbuchu zverejnili Izraelské obranné sily (IDF) na Twitteri.


„Nezostane bez odpovede,“ píše sa v správe.


O obetiach výbuchu nie sú k dispozícii žiadne údaje.


Večer 14. mája sa odhadovalo, že Hamas vystrelil do Izraela viac ako 2 000 rakiet. Asi tisíc rakiet zachytil raketový obranný systém Iron Dome. Asi 350 ďalších rakiet padlo v samotnom pásme Gazy, predtým ako sa dostali na územie židovského štátu.


https://lenta.ru/news/2021/05/15/udar/


Na video natočili izraelský útok na budovu s kanceláriami svetových médií v Gaze Zásah štyroch izraelských rakiet na** 11 poschodovú budovu** v pásme Gazy, kde sa nachádzajú kancelárie hlavných svetových médií, bol zachytený na videu. Rámy zverejňuje agentúra Ruptly. Video ukazuje prvý zásah dvoch rakiet a následné výbuchy v budove. Štruktúra sa úplne zrútila po vystrelení ďalších dvoch rakiet. Predtým bolo hlásené zničenie výškovej budovy v Gaze. Al-Jala sa stala štvrtou výškovou budovou zničenou v dôsledku ostreľovania pobrežnej enklávy. K dispozícii bolo zastúpenie katarskej televíznej stanice, ako aj Associated Press a ďalších médií. https://lenta.ru/news/2021/05/15/smi/ Bol natočený silný výbuch po raketovom útoku Hamasu na izraelský prístav ======================================================================== V prístave izraelského mesta Ašdod zahrmela silná explózia po tom, čo jedna z rakiet vystrelených palestínskym islamistickým hnutím Hamas zasiahla palivovú nádrž. Video z výbuchu zverejnili Izraelské obranné sily (IDF) na Twitteri. „Nezostane bez odpovede,“ píše sa v správe. O obetiach výbuchu nie sú k dispozícii žiadne údaje. Večer 14. mája sa odhadovalo, že Hamas vystrelil do Izraela viac ako 2 000 rakiet. Asi tisíc rakiet zachytil raketový obranný systém Iron Dome. Asi 350 ďalších rakiet padlo v samotnom pásme Gazy, predtým ako sa dostali na územie židovského štátu. https://lenta.ru/news/2021/05/15/udar/
Upravené 15. 5. 2021 o 18:14

Železná kupola: Izrael chráni špeciálny systém. Takto funguje ničiteľ rakiet


https://hnonline.sk/svet/2344759-zelezna-kupola-izrael-chrani-specialny-system-takto-funguje-nicitel-rakiet?fbclid=IwAR2kwLIuo833kXAUzJCsrYe3z3K0HZJQNPPyULR3VVmIdUOrPc5FozFj51I


Železná kupola: Izrael chráni špeciálny systém. Takto funguje ničiteľ rakiet ============================================================================ https://hnonline.sk/svet/2344759-zelezna-kupola-izrael-chrani-specialny-system-takto-funguje-nicitel-rakiet?fbclid=IwAR2kwLIuo833kXAUzJCsrYe3z3K0HZJQNPPyULR3VVmIdUOrPc5FozFj51I

Železná kupola: Izrael chráni špeciálny systém. Takto funguje ničiteľ rakiet


zas len propaganda izrahellu. vela rakiet preslo a to su velmi jednoduche, malo vykonne rakety. zo syrie bola vystrelena jedna vykonnejsia a ta ciel zasiahla a dopadla nedaleko jadrovej elektrarne, co by malo byt extremne silno branene uzemie, obranny system ju jednoducho nezachytil


okolo izrahellu sa celkovo stale siri propaganda a myty o ich nadradenosti atd


[quote="pid:16018, uid:12"]Železná kupola: Izrael chráni špeciálny systém. Takto funguje ničiteľ rakiet[/quote] zas len propaganda izrahellu. vela rakiet preslo a to su velmi jednoduche, malo vykonne rakety. zo syrie bola vystrelena jedna vykonnejsia a ta ciel zasiahla a dopadla nedaleko jadrovej elektrarne, co by malo byt extremne silno branene uzemie, obranny system ju jednoducho nezachytil okolo izrahellu sa celkovo stale siri propaganda a myty o ich nadradenosti atd

Netreba zabúdať na výrok Kisingera: Izrael je projektom na šesťdesiat rokov. Tento čas je už o značný čas pretiahnutí. Teraz sa snažia spustiť finálnu genocídu Izraela. Ostáva iba otázkou či sa to podarí a sientologcická cirkev prevezme ich miesto.


Netreba zabúdať na výrok Kisingera: Izrael je projektom na šesťdesiat rokov. Tento čas je už o značný čas pretiahnutí. Teraz sa snažia spustiť finálnu genocídu Izraela. Ostáva iba otázkou či sa to podarí a sientologcická cirkev prevezme ich miesto.

Zásah štyroch izraelských rakiet na 11 poschodovú budovu v pásme Gazy, kde sa nachádzajú kancelárie hlavných svetových médií, bol zachytený na videu.

Keď som to videl prvýkrát, pripomenulo mi to "Building 7", ktorá sa zosypala zo "solidárnosti" k dvojičkám...


[quote="pid:15872, uid:12"]Zásah štyroch izraelských rakiet na 11 poschodovú budovu v pásme Gazy, kde sa nachádzajú kancelárie hlavných svetových médií, bol zachytený na videu.[/quote] Keď som to videl prvýkrát, pripomenulo mi to "Building 7", ktorá sa zosypala zo "solidárnosti" k dvojičkám...

tak hlavne jedna izraelska protiraketa stoji 35 tis. USD, na kazdu hamasovsku potrebuju minimalne 2 (a mozno aj viac).....o scientologoch je mimochodom v poslednej dobe dost ticho


tak hlavne jedna izraelska protiraketa stoji 35 tis. USD, na kazdu hamasovsku potrebuju minimalne 2 (a mozno aj viac).....o scientologoch je mimochodom v poslednej dobe dost ticho

Izrael po útoku uzavrel priechod, ktorým prichádzala humanitárna pomoc


Izrael sa v dôsledku paľby z mínometov rozhodol uzavrieť priechod do pásma Gazy, cez ktorý do tejto palestínskej enklávy smerovala humanitárna pomoc. Informoval o tom v utorok spravodajský portál The Times of Israel.


K paľbe došlo v okamhu, keď na hraničný priechod Kerem Šalom vchádzali nákladné autá s pomocou pre palestínskych civilistov poskytnutou medzinárodnými humanitárnymi organizáciami, informoval izraelský úrad COGAT. Po tomto incidente bolo rozhodnuté zastaviť vjazd ostatných nákladných vozidiel.


Niekoľko hodín predtým OSN privítala otvorenie tohto priechodu. Izraelské úrady však nespresnili, na ako dlho priechod otvoria.


Okrem priechodu Kerem Šalom Izrael v utorok dočasne otvoril aj priechod Erez, čím umožnil, aby nákladné autá dopravili do pásma Gazy zdravotnícke vybavenie či krmivo pre zvieratá.


Len čo boli oba priechody otvorené, stali sa terčom mínometnej paľby prichádzajúcej z pásma Gazy.


V pásme Gazy došlo v dôsledku najnovšej operácie izraelskej armády k veľkým materiálnym škodám a tamojšie obyvateľstvo, ktoré žije v režime blokády už 15 rokov, nevyhnutne potrebuje humanitárnu pomoc.
Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov, vrátane asi 60 detí.


Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí vrátane dvoch detí a 312 zranených.


OSN už medzičasom upozornila, že eskalácia tohto konfliktu môže v pásme Gazy spôsobiť humanitárnu katastrofu. OSN odhaduje, že z dôvodu zničenia viac ako 130 bytových, adminitratívnych či obchodných budov prišlo o strechu nad hlavou asi 47.000 Palestínčanov.
https://www.teraz.sk/zahranicie/izrael-po-utoku-uzavrel-priechod-ktor/549888-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwSpr%25C3%25A1vy%253BSpr%25C3%25A1vy%253BZahrani%25C4%258Die


Izrael po útoku uzavrel priechod, ktorým prichádzala humanitárna pomoc Izrael sa v dôsledku paľby z mínometov rozhodol uzavrieť priechod do pásma Gazy, cez ktorý do tejto palestínskej enklávy smerovala humanitárna pomoc. Informoval o tom v utorok spravodajský portál The Times of Israel. K paľbe došlo v okamhu, keď na hraničný priechod Kerem Šalom vchádzali nákladné autá s pomocou pre palestínskych civilistov poskytnutou medzinárodnými humanitárnymi organizáciami, informoval izraelský úrad COGAT. Po tomto incidente bolo rozhodnuté zastaviť vjazd ostatných nákladných vozidiel. Niekoľko hodín predtým OSN privítala otvorenie tohto priechodu. Izraelské úrady však nespresnili, na ako dlho priechod otvoria. Okrem priechodu Kerem Šalom Izrael v utorok dočasne otvoril aj priechod Erez, čím umožnil, aby nákladné autá dopravili do pásma Gazy zdravotnícke vybavenie či krmivo pre zvieratá. Len čo boli oba priechody otvorené, stali sa terčom mínometnej paľby prichádzajúcej z pásma Gazy. V pásme Gazy došlo v dôsledku najnovšej operácie izraelskej armády k veľkým materiálnym škodám a tamojšie obyvateľstvo, ktoré žije v režime blokády už 15 rokov, nevyhnutne potrebuje humanitárnu pomoc. Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov, vrátane asi 60 detí. Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí vrátane dvoch detí a 312 zranených. OSN už medzičasom upozornila, že eskalácia tohto konfliktu môže v pásme Gazy spôsobiť humanitárnu katastrofu. OSN odhaduje, že z dôvodu zničenia viac ako 130 bytových, adminitratívnych či obchodných budov prišlo o strechu nad hlavou asi 47.000 Palestínčanov. https://www.teraz.sk/zahranicie/izrael-po-utoku-uzavrel-priechod-ktor/549888-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwSpr%25C3%25A1vy%253BSpr%25C3%25A1vy%253BZahrani%25C4%258Die

Prezident republiky obdržel dopis od izraelského prezidenta
18.května 2021


Prezident republiky Miloš Zeman obdržel dopis od Reuvena Rivlina, prezidenta Státu Izrael.


Vaše Excelence, můj drahý příteli Miloši,
rád bych vyjádřil svůj hluboký vděk za Vaše přátelství, solidaritu a pevné odhodlání za bezpečnost Izraele.
Víme, že máme speciálního přítele, na kterého se vždy můžeme spolehnout.


S požehnáním z Jeruzaléma
Tvůj,
R. Rivlin


Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky


https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-obdrzel-dopis-od-izraelskeho-prezidenta-15970


Prezident republiky obdržel dopis od izraelského prezidenta 18.května 2021 Prezident republiky Miloš Zeman obdržel dopis od Reuvena Rivlina, prezidenta Státu Izrael. Vaše Excelence, můj drahý příteli Miloši, rád bych vyjádřil svůj hluboký vděk za Vaše přátelství, solidaritu a pevné odhodlání za bezpečnost Izraele. Víme, že máme speciálního přítele, na kterého se vždy můžeme spolehnout. S požehnáním z Jeruzaléma Tvůj, R. Rivlin Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-obdrzel-dopis-od-izraelskeho-prezidenta-15970
Upravené 18. 5. 2021 o 20:20

Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby, 11-dňový konfikt sa končí


Bezpečnostný kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil prímerie, ktoré má ukončiť 11 dní trvajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Podľa televízie Al-Džazíra a izraelských médií vojde prímerie do platnosti v piatok o 2:00 miestneho času (1:00 SELČ). Rozhodnutiu mal predchádzať silný tlak zo strany Spojených štátov.


Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua potvrdil, že bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s „prijatím egyptskej iniciatívy“ a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Táto dohoda „nadobudne platnosť v hodinu, ktorá bude stanovená neskôr“.


Vo vyhlásení sa ďalej píše, že predstavitelia rezortu obrany na zasadnutí bezpečnostného kabinetu prezentovali prítomným ministrom úspechy Izraela v operácii Strážca hradieb, pričom niektoré z nich označili za „bezprecedentné“.


Podľa agentúry Reuters hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímeria a uviedol, že bude „vzájomné a simultánne“. Potvrdil, že Izrael a Hamas prestanú s cezhraničnou paľbou v piatok od 01.00 h SELČ. Podľa arabských médií v čase, keď obe strany oznamovali svoj súhlas s prímerím, ich jednotky pokračovali vo vzájomnom ostreľovaní raketami.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/588486-izrael-bombardoval-tunele-hamasu-netanjahu-podakoval-zemanovi/


Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby, 11-dňový konfikt sa končí ======================================================================= Bezpečnostný kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil prímerie, ktoré má ukončiť 11 dní trvajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Podľa televízie Al-Džazíra a izraelských médií vojde prímerie do platnosti v piatok o 2:00 miestneho času (1:00 SELČ). Rozhodnutiu mal predchádzať silný tlak zo strany Spojených štátov. Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua potvrdil, že bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s „prijatím egyptskej iniciatívy“ a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Táto dohoda „nadobudne platnosť v hodinu, ktorá bude stanovená neskôr“. Vo vyhlásení sa ďalej píše, že predstavitelia rezortu obrany na zasadnutí bezpečnostného kabinetu prezentovali prítomným ministrom úspechy Izraela v operácii Strážca hradieb, pričom niektoré z nich označili za „bezprecedentné“. Podľa agentúry Reuters hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímeria a uviedol, že bude „vzájomné a simultánne“. Potvrdil, že Izrael a Hamas prestanú s cezhraničnou paľbou v piatok od 01.00 h SELČ. Podľa arabských médií v čase, keď obe strany oznamovali svoj súhlas s prímerím, ich jednotky pokračovali vo vzájomnom ostreľovaní raketami. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/588486-izrael-bombardoval-tunele-hamasu-netanjahu-podakoval-zemanovi/

Zeman přes pozici k Izraeli hraje vyšší hru.Řekl bych, že starší kluci hledají způsob, jak transformovat Izrael ( a historickou roli židovstva) do nové podoby. Jde o paralelu s perestrojkou RSA.Spojené nádoby.. Izrael byl nejaktivnějším nástrojem v rámci PaX Americana .Putin je zřejmě v ostré opozici k silovému řešení (holokaustu II), deep state volí jednoznačně silovou válečnou variantu. pro něj je úplně každá válka výhodná , oddaluje konec pořádku.


Zeman přes pozici k Izraeli hraje vyšší hru.Řekl bych, že starší kluci hledají způsob, jak transformovat Izrael ( a historickou roli židovstva) do nové podoby. Jde o paralelu s perestrojkou RSA.Spojené nádoby.. Izrael byl nejaktivnějším nástrojem v rámci PaX Americana .Putin je zřejmě v ostré opozici k silovému řešení (holokaustu II), deep state volí jednoznačně silovou válečnou variantu. pro něj je úplně každá válka výhodná , oddaluje konec pořádku.

Treba si uvedomiť že Izraelci sú najviac preočkovaný národ.


A zakrytie začatia hromadného umierania takýmto spektáklom je tiež možnosťou prečo sa začalo bombardovanie.
Alebo sa odkladá 3 dávka očkovania na neurčitok?


Myslím že sa rieši viac vecí týmto zvýšením napätia.


Treba si uvedomiť že Izraelci sú najviac preočkovaný národ. A zakrytie začatia hromadného umierania takýmto spektáklom je tiež možnosťou prečo sa začalo bombardovanie. Alebo sa odkladá 3 dávka očkovania na neurčitok? Myslím že sa rieši viac vecí týmto zvýšením napätia.
Upravené 21. 5. 2021 o 10:25

12-ročná éra Netanjahua sa skončila, izraelskú vládu povedie Lapid


Lídrovi izraelskej opozičnej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) Jairovi Lapidovi sa podarilo zostaviť novú vládu. Pred uplynutím stanovenej lehoty to oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, informovala agentúra AP.


https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/590090-12-rocna-era-netanjahua-sa-skoncila-izraelsku-vladu-povedie-lapid/


12-ročná éra Netanjahua sa skončila, izraelskú vládu povedie Lapid Lídrovi izraelskej opozičnej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) Jairovi Lapidovi sa podarilo zostaviť novú vládu. Pred uplynutím stanovenej lehoty to oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, informovala agentúra AP. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/590090-12-rocna-era-netanjahua-sa-skoncila-izraelsku-vladu-povedie-lapid/

V Izraeli sa začala prvá vojna umelej inteligencie. Roj bojových dronov sa o útokoch rozhodoval sám.
SK: https://www.interez.sk/roj-bojovych-dronov-sa-o-utokoch-rozhodoval-sam-v-izraeli-sa-zacala-prva-vojna-umelej-inteligencie
EN: https://www.iflscience.com/technology/first-ai-war-israel-used-worlds-first-aiguided-swarm-of-combat-drones-in-gaza-attacks


**V Izraeli sa začala prvá vojna umelej inteligencie. Roj bojových dronov sa o útokoch rozhodoval sám.** **SK**: https://www.interez.sk/roj-bojovych-dronov-sa-o-utokoch-rozhodoval-sam-v-izraeli-sa-zacala-prva-vojna-umelej-inteligencie **EN**: https://www.iflscience.com/technology/first-ai-war-israel-used-worlds-first-aiguided-swarm-of-combat-drones-in-gaza-attacks

Takže nabudúce, keď zase dron zabije svadobný sprievod, bude zodpovedná umelá inteligencia?


Takže nabudúce, keď zase dron zabije svadobný sprievod, bude zodpovedná umelá inteligencia?
3.2k
35
14
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept