História
"Trochu" iná história

Dnes sa mi dostal do pozornosti príspevok administrátora jednej fejkbukovej skupiny Dušana Pútnika o knihe Denník cesty do Moskovie:


Nasiel som zaujimavu staru knihu s nazvom Dennik cesty do Moskovie, v ktorej je zaznamene cestovanie velvyslanca "Svatej rise rimskej a kralovstva Madarskeho" do Ruska v rokoch 1698 na dvor k carovi Petrovi l.


Zaujimave su udaje a znacenia, ktore potvrdzuju alternativny nazor, ze anticka rimska risa sa odohrala len v stredoveku. (Najlepsie o tom pise a dokazuje Alexander Tamansky v jeho Druhej historii rimskej rise).


Cisara Leopolda l. tituluju ako AUGUSTUJÚCEHO A NEPORAZITEĽNÉHO IMPERÁTORA Svatej rise rimskej - zaujimavy je termin "augustujuci" co dava iny vyznam titulu "Augustus", cisar. A co podla niektorych autorov znamena, ze tento titul si v ramci Europy a Ruska ich vtedajsi panovnici tetrachovia medzi sebou po urcitej dobe vymienali ako titul prave uradujuceho cisara nad celym uzemi. Tuto strukturu narusil az Napoleon.


Pri ruskom carovi Petrovi l. je zas zarazujuci udaj, ze sa jedna o Petra Alexejeviča, cara a velkeho knaza Moskovii. Cize pred rokom 1700 bol zvrchovany vladca politicky aj nabozensky ale iba v Moskovii a nie celej Rusi ako sa zvykne pri caroch udavat neskor.


Cela kniha sa nesie v podrobnych popisoch Ruska tej doby a tiez aj dost podrobnych udajov vojenskeho charakteru spionazneho razu, co dost prekvapuje.


Dalsi tiez dost podivny udaj je o Zaporozskych kozakoch, ked sa uvadza, ze na Zaporozie su posielani na zasidlovanie odsudeni trestanci a vyhnanci, ktorych v predoslych dobach posielali na Sibir.
Odhliadnuc od znacne rozdielnej idealizovanej verzie kozakov ako védickych statocnych bojovnikov sedliakov, tu vyvstavaju dve otazky - preco zasidlovali Zaporozie a preco uz neposielali na Sibir.


Podarilo sa mi predmetnú kópiu knihy dohľadať a tak ju posúvam tunajšiemu kolégiu k prečítaniu a vytvoreniu príslušných záverov:


https://uloz.to/file/eVV0qFAih8uD/korb1699-pdf


Dnes sa mi dostal do pozornosti príspevok administrátora jednej fejkbukovej skupiny Dušana Pútnika o knihe Denník cesty do Moskovie: **Nasiel som zaujimavu staru knihu s nazvom Dennik cesty do Moskovie, v ktorej je zaznamene cestovanie velvyslanca "Svatej rise rimskej a kralovstva Madarskeho" do Ruska v rokoch 1698 na dvor k carovi Petrovi l.** **Zaujimave su udaje a znacenia, ktore potvrdzuju alternativny nazor, ze anticka rimska risa sa odohrala len v stredoveku. (Najlepsie o tom pise a dokazuje Alexander Tamansky v jeho Druhej historii rimskej rise).** **Cisara Leopolda l. tituluju ako AUGUSTUJÚCEHO A NEPORAZITEĽNÉHO IMPERÁTORA Svatej rise rimskej - zaujimavy je termin "augustujuci" co dava iny vyznam titulu "Augustus", cisar. A co podla niektorych autorov znamena, ze tento titul si v ramci Europy a Ruska ich vtedajsi panovnici tetrachovia medzi sebou po urcitej dobe vymienali ako titul prave uradujuceho cisara nad celym uzemi. Tuto strukturu narusil az Napoleon.** **Pri ruskom carovi Petrovi l. je zas zarazujuci udaj, ze sa jedna o Petra Alexejeviča, cara a velkeho knaza Moskovii. Cize pred rokom 1700 bol zvrchovany vladca politicky aj nabozensky ale iba v Moskovii a nie celej Rusi ako sa zvykne pri caroch udavat neskor.** **Cela kniha sa nesie v podrobnych popisoch Ruska tej doby a tiez aj dost podrobnych udajov vojenskeho charakteru spionazneho razu, co dost prekvapuje. ** **Dalsi tiez dost podivny udaj je o Zaporozskych kozakoch, ked sa uvadza, ze na Zaporozie su posielani na zasidlovanie odsudeni trestanci a vyhnanci, ktorych v predoslych dobach posielali na Sibir. Odhliadnuc od znacne rozdielnej idealizovanej verzie kozakov ako védickych statocnych bojovnikov sedliakov, tu vyvstavaju dve otazky - preco zasidlovali Zaporozie a preco uz neposielali na Sibir.** Podarilo sa mi predmetnú kópiu knihy dohľadať a tak ju posúvam tunajšiemu kolégiu k prečítaniu a vytvoreniu príslušných záverov: https://uloz.to/file/eVV0qFAih8uD/korb1699-pdf
Upravené 23. 3. 2021 o 20:39
266
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept