Politika v SR
Maďarské strany oznámili spoločný subjekt Aliancia

Mimoparlamentné maďarské strany SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť sa dohodli. Vznikne ich nový spoločný politický subjekt Aliancia - Szövetség. Zástupcovia strán o tom informovali v utorok na tlačovej konferencii.


Cieľom maďarských predstaviteľov je vybudovanie silnej a stabilnej strany, ktorá bude chrániť demokratické princípy, vytvárať podmienky pre rast malých a stredných podnikateľov, zasadzovať sa o rovnosť ľudí a regiónov Slovenska. Sólymos deklaruje, že strana sa „nikdy nebude zahrávať so zahraničnopoli­tickou orientáciou Slovenska“.


https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/582174-madarske-strany-oznamili-spolocny-subjekt-aliancia/


**Mimoparlamentné maďarské strany SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť sa dohodli. Vznikne ich nový spoločný politický subjekt Aliancia - Szövetség. Zástupcovia strán o tom informovali v utorok na tlačovej konferencii.** Cieľom maďarských predstaviteľov je vybudovanie silnej a stabilnej strany, ktorá bude chrániť demokratické princípy, vytvárať podmienky pre rast malých a stredných podnikateľov, zasadzovať sa o rovnosť ľudí a regiónov Slovenska. Sólymos deklaruje, že strana sa „nikdy nebude zahrávať so zahraničnopoli­tickou orientáciou Slovenska“. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/582174-madarske-strany-oznamili-spolocny-subjekt-aliancia/

JankA

Bude zalezat na akom principe sa spoja. Ak na financnom tak dopadnu ako terajsia koalicia a v nedavnej minulosti aj SDKU a PS-Spolu.


Bude zalezat na akom principe sa spoja. Ak na financnom tak dopadnu ako terajsia koalicia a v nedavnej minulosti aj SDKU a PS-Spolu.

Chcelo by to rozsiahlejší rozbor, ale tak aspoň v skratke.


Maďarsky hovoriaca menšina na Slovensku nie je súdržná, hoci sa to ich politici snažia tak prezentovať. Prinajmenšom politicky je rozdelená na takmer nezmieriteľné klany. Preto tu doposiaľ boli vždy aktívne najmenej tri ich "etnické" politické strany. Nedohodnú sa na korytách. Ak by sa dohodli a mysleli to so zastúpením svojho menšinového obyvateľstva vážne, mali by mať trvalé stabilné zastúpenie v NR SR okolo 10%.


Lenže títo voliči bežne volia aj "slovenské" strany. V predošlých voľbách im vypálil rybník "mačkopes", "predajná dievka" Most-Híd. Pre korytá aj s SNS... Ich voliči pochopili.


Ani teraz to nebude inak. Ak sa Aliancia dostane do parlamentu, ponúkne sa do vlády hocikomu. Zdroje im vyschli. Ak sa nedostane, znova sa rozpadnú.


Pritom na Slovensku skutočne nemajú o čo bojovať. Menšiny tu prinajmenšom v povojnovom období nikdy neboli utláčané. (Nerátam divadelné excesy slotovcov a durayovcov.) Naopak, aj vďaka kadejakým grantom zo zahraničia majú často viac kultúrnych, študijných a spoločenských vymožeností, ako väčšinové obyvateľstvo. Tzv. "maďarské strany" (rátam aj mačkopsa) doposiaľ žiadne špeciálne práva svojim voličom nevymohli. Ani nevymôžu, lebo ich potreby sú uspokojené. Ide iba o korytá. A tak sa v poslednej dobe zmohli nanajvýš na nové dvojjazyčné tabule obcí a železničných staníc. Čistá kozmetika...


Iba jednu skrytú agendu stále nemajú doriešenú. Územnospravne usporiadanie. Ibaže územnú autonómiu už v dnešnej dobe môže pretláčať iba nepríčetný fanatik. A viem, že obyvateľov toto riešenie vôbec nezaujíma. No a vlak s novými okresmi im už ušiel v 1998-om. Po reorganizácii v 1996-om vzniklo viacero naoko nezmyselných drobných okresov, ako napríklad Poltár, Sobrance, Medzilaborce... Ale iba naoko. Lebo v tom čase sa rozhodovalo podľa voličskej základne HZDS... Maďari to chceli zmeniť hneď, ako sa dostali do vlády a mali aj ministra regionálneho rozvoja, no nevydalo. A tak im napríklad na východe nevyšla Moldava nad Bodvou, ani Kráľovský Chlmec.


No a ešte poznámka na záver. To ich vyhlásenie so "zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska" je vyslovene trápne. Spadnú na hubu, keď Orbán vydá pokyn: "Otáčame na východ!"


Chcelo by to rozsiahlejší rozbor, ale tak aspoň v skratke. Maďarsky hovoriaca menšina na Slovensku nie je súdržná, hoci sa to ich politici snažia tak prezentovať. Prinajmenšom politicky je rozdelená na takmer nezmieriteľné klany. Preto tu doposiaľ boli vždy aktívne najmenej tri ich "etnické" politické strany. Nedohodnú sa na korytách. Ak by sa dohodli a mysleli to so zastúpením svojho menšinového obyvateľstva vážne, mali by mať trvalé stabilné zastúpenie v NR SR okolo 10%. Lenže títo voliči bežne volia aj "slovenské" strany. V predošlých voľbách im vypálil rybník "mačkopes", "predajná dievka" Most-Híd. Pre korytá aj s SNS... Ich voliči pochopili. Ani teraz to nebude inak. Ak sa Aliancia dostane do parlamentu, ponúkne sa do vlády hocikomu. Zdroje im vyschli. Ak sa nedostane, znova sa rozpadnú. Pritom na Slovensku skutočne nemajú o čo bojovať. Menšiny tu prinajmenšom v povojnovom období nikdy neboli utláčané. (Nerátam divadelné excesy slotovcov a durayovcov.) Naopak, aj vďaka kadejakým grantom zo zahraničia majú často viac kultúrnych, študijných a spoločenských vymožeností, ako väčšinové obyvateľstvo. Tzv. "maďarské strany" (rátam aj mačkopsa) doposiaľ žiadne špeciálne práva svojim voličom nevymohli. Ani nevymôžu, lebo ich potreby sú uspokojené. Ide iba o korytá. A tak sa v poslednej dobe zmohli nanajvýš na nové dvojjazyčné tabule obcí a železničných staníc. Čistá kozmetika... Iba jednu skrytú agendu stále nemajú doriešenú. Územnospravne usporiadanie. Ibaže územnú autonómiu už v dnešnej dobe môže pretláčať iba nepríčetný fanatik. A viem, že obyvateľov toto riešenie vôbec nezaujíma. No a vlak s novými okresmi im už ušiel v 1998-om. Po reorganizácii v 1996-om vzniklo viacero naoko nezmyselných drobných okresov, ako napríklad Poltár, Sobrance, Medzilaborce... Ale iba naoko. Lebo v tom čase sa rozhodovalo podľa voličskej základne HZDS... Maďari to chceli zmeniť hneď, ako sa dostali do vlády a mali aj ministra regionálneho rozvoja, no nevydalo. A tak im napríklad na východe nevyšla Moldava nad Bodvou, ani Kráľovský Chlmec. No a ešte poznámka na záver. To ich vyhlásenie so "zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska" je vyslovene trápne. Spadnú na hubu, keď Orbán vydá pokyn: "Otáčame na východ!"
Upravené 25. 3. 2021 o 02:27

No a ešte poznámka na záver. To ich vyhlásenie so "zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska" je vyslovene trápne. Spadnú na hubu, keď Orbán vydá pokyn: "Otáčame na východ!"


+10000


[quote="pid:8828, uid:378"]No a ešte poznámka na záver. To ich vyhlásenie so "zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska" je vyslovene trápne. Spadnú na hubu, keď Orbán vydá pokyn: "Otáčame na východ!"[/quote] +10000

Moderátor

624
5
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept