Zahraničná politika
Irán

Iránske vedenie neverí americkým prísľubom
Chameneí vyzval, aby neveril americkým sľubom o JCPOA


Iránske vedenie neverí americkým prísľubom v súvislosti s Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA) pre jadrovú dohodu. Iránsky vodca a duchovný vodca Ali Chameneí uviedol, že republika v tomto smere očakáva od Spojených štátov skutočné kroky.


"Neveríme, že slová Američanov sú dôveryhodné." Je potrebné konať: treba zrušiť sankcie, “cituje TASS časť svojho prejavu, ktorý je podľa iránskeho kalendára načasovaný tak, aby sa časovo zhodoval so začiatkom nového roka.


Chameneí poznamenal, že politika Iránu v oblasti JCPOA bola načrtnutá a „za žiadnych okolností by sa nemala porušovať“.


"Táto politika spočíva v tom, že Američania musia zrušiť všetky sankcie, a potom to preveríme." A ak sa sankcie skutočne zrušia, vrátime sa k plneniu našich povinností, “dodal.


Americký vodca Joe Biden predtým uviedol, že USA neplánujú zrušiť sankcie od Iránu, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu o JCPOA.


https://russian.rt.com/world/news/844635-iran-svpd-ssha-obeschaniya?fbclid=IwAR2PDDfn5juYGaxCAQhnX_LL22S-MvSGTcaK1HEfagEAJZJiIc2RbgFdX5c


Iránske vedenie neverí americkým prísľubom **Chameneí vyzval, aby neveril americkým sľubom o JCPOA** Iránske vedenie neverí americkým prísľubom v súvislosti s Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA) pre jadrovú dohodu. Iránsky vodca a duchovný vodca Ali Chameneí uviedol, že republika v tomto smere očakáva od Spojených štátov skutočné kroky. "Neveríme, že slová Američanov sú dôveryhodné." Je potrebné konať: treba zrušiť sankcie, “cituje TASS časť svojho prejavu, ktorý je podľa iránskeho kalendára načasovaný tak, aby sa časovo zhodoval so začiatkom nového roka. Chameneí poznamenal, že politika Iránu v oblasti JCPOA bola načrtnutá a „za žiadnych okolností by sa nemala porušovať“. "Táto politika spočíva v tom, že Američania musia zrušiť všetky sankcie, a potom to preveríme." A ak sa sankcie skutočne zrušia, vrátime sa k plneniu našich povinností, “dodal. Americký vodca Joe Biden predtým uviedol, že USA neplánujú zrušiť sankcie od Iránu, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu o JCPOA. https://russian.rt.com/world/news/844635-iran-svpd-ssha-obeschaniya?fbclid=IwAR2PDDfn5juYGaxCAQhnX_LL22S-MvSGTcaK1HEfagEAJZJiIc2RbgFdX5c
Upravené 2. 4. 2021 o 16:58

Svetové mocnosti budú s Iránom vo Viedni rokovať o jadrovej dohode


Predstavitelia svetových mocností sa v piatok s Iránom dohodli na tom, že sa na budúci utorok stretnú vo Viedni, aby tam rokovali o problematickej jadrovej dohode z roku 2015. S odvolaním sa na vyjadrenia európskych aj iránskych predstaviteľov o tom informovala agentúra Reuters.


Zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie sa s Iránom na tomto termíne dohodli počas piatkovej videokonferencie. Na tej hovorili o možnom návrate Spojených štátov k zmienenej jadrovej dohode, ako aj o tom, ako zabezpečiť dodržiavanie podmienok tejto dohody všetkými stranami.


Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí, ktorý bol na rozhovoroch hlavným vyjednávačom Teheránu, povedal iránskej televízii, že s ostatnými účastníkmi sa po "úprimných a vážnych" rozhovoroch dohodli na osobnom stretnutí vo Viedni.


Stretnutie vo Viedni potvrdila aj Európska únia, z ktorej vyhlásenia citovali agentúry AFP a AP. EÚ uviedla, že zástupcovia zmienených krajín sa stretnú na budúci týždeň vo Viedni s cieľom "jasne identifikovať" opatrenia potrebné na zrušenie sankcií, ako aj implementáciu obmedzení jadrového programu. Piatkovému online stretnutiu predsedal vysoko postavený diplomat EÚ Enrique Mora, ktorý zastupoval šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.


Irán aj zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie v piatok tiež oznámili, že sú pripravené privítať návrat Spojených štátov k jadrovej dohode, uvádza AP. Vo vyhlásení EÚ sa tiež uvádza, že koordinátor rokovaní "zintenzívni osobitné kontakty" so všetkými účastníkmi jadrovej dohody, ako aj so Spojenými štátmi.


Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu - známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)- ktorá zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.


USA však v roku 2018, za vlády exprezidenta Donalda Trumpa, od dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Irán sa v dôsledku týchto sankcií ocitol za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila pandémia koronavírusu. Zároveň reagoval postupným porušovaním podmienok vyplývajúcich z tejto dohody.


Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k jadrovej dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však trvá na tom, že prvý krok musia urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií voči Iránu. Washington s Teheránom zatiaľ o obnovení dohody komunikujú len nepriamo, prostredníctvom predstaviteľov z európskych predstaviteľov.
https://www.teraz.sk/zahranicie/svetove-mocnosti-budu-rokovat-s-iran/539276-clanok.html


**Svetové mocnosti budú s Iránom vo Viedni rokovať o jadrovej dohode** Predstavitelia svetových mocností sa v piatok s Iránom dohodli na tom, že sa na budúci utorok stretnú vo Viedni, aby tam rokovali o problematickej jadrovej dohode z roku 2015. S odvolaním sa na vyjadrenia európskych aj iránskych predstaviteľov o tom informovala agentúra Reuters. Zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie sa s Iránom na tomto termíne dohodli počas piatkovej videokonferencie. Na tej hovorili o možnom návrate Spojených štátov k zmienenej jadrovej dohode, ako aj o tom, ako zabezpečiť dodržiavanie podmienok tejto dohody všetkými stranami. Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí, ktorý bol na rozhovoroch hlavným vyjednávačom Teheránu, povedal iránskej televízii, že s ostatnými účastníkmi sa po "úprimných a vážnych" rozhovoroch dohodli na osobnom stretnutí vo Viedni. Stretnutie vo Viedni potvrdila aj Európska únia, z ktorej vyhlásenia citovali agentúry AFP a AP. EÚ uviedla, že zástupcovia zmienených krajín sa stretnú na budúci týždeň vo Viedni s cieľom "jasne identifikovať" opatrenia potrebné na zrušenie sankcií, ako aj implementáciu obmedzení jadrového programu. Piatkovému online stretnutiu predsedal vysoko postavený diplomat EÚ Enrique Mora, ktorý zastupoval šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Irán aj zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie v piatok tiež oznámili, že sú pripravené privítať návrat Spojených štátov k jadrovej dohode, uvádza AP. Vo vyhlásení EÚ sa tiež uvádza, že koordinátor rokovaní "zintenzívni osobitné kontakty" so všetkými účastníkmi jadrovej dohody, ako aj so Spojenými štátmi. Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu - známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)- ktorá zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. USA však v roku 2018, za vlády exprezidenta Donalda Trumpa, od dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Irán sa v dôsledku týchto sankcií ocitol za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila pandémia koronavírusu. Zároveň reagoval postupným porušovaním podmienok vyplývajúcich z tejto dohody. Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k jadrovej dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však trvá na tom, že prvý krok musia urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií voči Iránu. Washington s Teheránom zatiaľ o obnovení dohody komunikujú len nepriamo, prostredníctvom predstaviteľov z európskych predstaviteľov. https://www.teraz.sk/zahranicie/svetove-mocnosti-budu-rokovat-s-iran/539276-clanok.html

K nehode došlo v distribučnej sieti energie v jadrovom zariadení v Iráne


Podľa miestnych úradov nedošlo k žiadnym obetiam a znečisteniu životného prostredia
Nehodu v distribučnej sieti elektriny zaznamenali v nedeľu v jadrovom zariadení v meste Natanz. Oznámil to oficiálny zástupca Iránskej organizácie pre atómovú energiu Behruz Kamalvandi.


„Dnes ráno došlo k incidentu, ktorý zasiahol časť distribučnej siete energie v zariadení na obohacovanie uránu Shahid Ahmadi Roshan (Natanz),“ citovala ho tlačová služba krajiny. „Našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam alebo znečisteniu [ životného prostredia]. “


Podľa Kamalvandiho „sa príčiny incidentu vyšetrujú, ďalšie informácie budú distribuované neskôr“.
https://tass.ru/proisshestviya/11116109


**K nehode došlo v distribučnej sieti energie v jadrovom zariadení v Iráne ** Podľa miestnych úradov nedošlo k žiadnym obetiam a znečisteniu životného prostredia Nehodu v distribučnej sieti elektriny zaznamenali v nedeľu v jadrovom zariadení v meste Natanz. Oznámil to oficiálny zástupca Iránskej organizácie pre atómovú energiu Behruz Kamalvandi. „Dnes ráno došlo k incidentu, ktorý zasiahol časť distribučnej siete energie v zariadení na obohacovanie uránu Shahid Ahmadi Roshan (Natanz),“ citovala ho tlačová služba krajiny. „Našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam alebo znečisteniu [ životného prostredia]. “ Podľa Kamalvandiho „sa príčiny incidentu vyšetrujú, ďalšie informácie budú distribuované neskôr“. https://tass.ru/proisshestviya/11116109
Upravené 11. 4. 2021 o 10:53

Irán uviedol, že nehoda v jadrovom zariadení v Natanze bola spôsobená teroristickým útokom


Šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Ali Akbar Salehi poznamenal, že „Irán si vyhradzuje právo na odvetu voči zodpovedným osobám“, ktorá sa stala súčasťou incidentu.


Nehoda v distribučnej sieti energie v jadrovom zariadení v iránskom meste Natanz bola výsledkom teroristického útoku. Uviedol to v nedeľu viceprezident krajiny, šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ali Akbar Salehi.


„Irán odsudzuje tento ohavný čin a pripomína medzinárodnému spoločenstvu a MAAE potrebu bojovať proti takýmto prejavom jadrového terorizmu,“ uviedol Fars. Politik dodal, že „Irán si vyhradzuje právo na odvetu proti zodpovedným osobám“, ktorá sa stala súčasťou incidentu.


Podľa neho „dnešné kroky proti obohacujúcemu centru [uránu] v Natanze demonštrujú porážku odporcov iránskeho jadrového pokroku a procesu rokovaní“.


Hovorca AEOI Behruz Kamalwandi predtým uviedol, že v zariadení v Natanze bola zaznamenaná nehoda v distribučnej sieti. Podľa neho neexistujú žiadne obete ani znečistenie životného prostredia.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11117749


Irán uviedol, že nehoda v jadrovom zariadení v Natanze bola spôsobená teroristickým útokom ========================================================================================== Šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Ali Akbar Salehi poznamenal, že „Irán si vyhradzuje právo na odvetu voči zodpovedným osobám“, ktorá sa stala súčasťou incidentu. Nehoda v distribučnej sieti energie v jadrovom zariadení v iránskom meste Natanz bola výsledkom teroristického útoku. Uviedol to v nedeľu viceprezident krajiny, šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ali Akbar Salehi. „Irán odsudzuje tento ohavný čin a pripomína medzinárodnému spoločenstvu a MAAE potrebu bojovať proti takýmto prejavom jadrového terorizmu,“ uviedol Fars. Politik dodal, že „Irán si vyhradzuje právo na odvetu proti zodpovedným osobám“, ktorá sa stala súčasťou incidentu. Podľa neho „dnešné kroky proti obohacujúcemu centru [uránu] v Natanze demonštrujú porážku odporcov iránskeho jadrového pokroku a procesu rokovaní“. Hovorca AEOI Behruz Kamalwandi predtým uviedol, že v zariadení v Natanze bola zaznamenaná nehoda v distribučnej sieti. Podľa neho neexistujú žiadne obete ani znečistenie životného prostredia. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11117749

Írán pohrozil Izraeli pomstou za „útok“ na jaderný objekt
Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf obvinil Izrael z diverze v jaderném objektu v Natanze. Teherán pohrozil pomstou.
„Sionisté se chtějí pomstít íránskému lidu v reakci na úspěch v procesu zrušení sankcí, naše odpověď zasáhne samotné sionisty,“ cituje Zarífa agentura IRNA.
Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Said Hatibzade označil útok za „akci jaderného terorismu na íránské půdě“. Dodal, že poškozené odstředivky budou nahrazeny modernějšími.
https://cz.sputniknews.com/svet/2021041213468334-iran-pohrozil-izraeli-pomstou-za-utok-na-jaderny-objekt/


**Írán pohrozil Izraeli pomstou za „útok“ na jaderný objekt** Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf obvinil Izrael z diverze v jaderném objektu v Natanze. Teherán pohrozil pomstou. „Sionisté se chtějí pomstít íránskému lidu v reakci na úspěch v procesu zrušení sankcí, naše odpověď zasáhne samotné sionisty,“ cituje Zarífa agentura IRNA. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Said Hatibzade označil útok za „akci jaderného terorismu na íránské půdě“. Dodal, že poškozené odstředivky budou nahrazeny modernějšími. https://cz.sputniknews.com/svet/2021041213468334-iran-pohrozil-izraeli-pomstou-za-utok-na-jaderny-objekt/

Iránsky minister zahraničia zrušil návštevu Viedne kvôli izraelským vlajkam na vládnych úradoch v Rakúsku


Mohammad Javad Zarif plánoval navštíviť 15. mája Viedeň na rokovaní s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom
Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif v sobotu zrušil svoju návštevu Rakúska kvôli izraelským vlajkám umiestneným na budovách rakúskej vlády. Informovalo o tom v sobotu rakúske ministerstvo zahraničia. Jeho vyhlásenie obletela Rakúska tlačová agentúra.
Podľa ministerstva zahraničia Zarif plánoval v sobotu navštíviť Viedeň na rokovaniach s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom, cestu však zrušil. „Ľutujeme a berieme to na vedomie,“ informovalo rakúske ministerstvo zahraničia.


V piatok boli na budovách kancelárií rakúskeho kancelára a rakúskeho ministerstva zahraničia v znamení solidarity s Tel Avivom vlajky Izraela na udalostiach okolo udalostí v pásme Gazy.
Rokovanie o jadrovej dohode


Rakúske ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že rokovania o úplnom obnovení jadrovej dohody s Iránom, ktoré vo Viedni prebiehajú od apríla, budú pokračovať a nebudú prerušené.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11380283


Iránsky minister zahraničia zrušil návštevu Viedne kvôli izraelským vlajkam na vládnych úradoch v Rakúsku ========================================================================================================= Mohammad Javad Zarif plánoval navštíviť 15. mája Viedeň na rokovaní s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif v sobotu zrušil svoju návštevu Rakúska kvôli izraelským vlajkám umiestneným na budovách rakúskej vlády. Informovalo o tom v sobotu rakúske ministerstvo zahraničia. Jeho vyhlásenie obletela Rakúska tlačová agentúra. Podľa ministerstva zahraničia Zarif plánoval v sobotu navštíviť Viedeň na rokovaniach s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom, cestu však zrušil. „Ľutujeme a berieme to na vedomie,“ informovalo rakúske ministerstvo zahraničia. V piatok boli na budovách kancelárií rakúskeho kancelára a rakúskeho ministerstva zahraničia v znamení solidarity s Tel Avivom vlajky Izraela na udalostiach okolo udalostí v pásme Gazy. Rokovanie o jadrovej dohode Rakúske ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že rokovania o úplnom obnovení jadrovej dohody s Iránom, ktoré vo Viedni prebiehajú od apríla, budú pokračovať a nebudú prerušené. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11380283
513
5
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept